2017-08-09 1104 浏览
有一段日子冇去食上海菜,今晚忽然好想食小籠包!上Openrice search咗一陣,見到樂天皇朝喺青衣城開咗分店,於是就過咗黎開餐七點幾鐘黎度,門口已經企左啲人喺度等位,好在都唔駛等好耐,而且餐廳附近都好多鋪頭,等位嘅時間都唔會悶!入到去之後,發現呢間樂天皇朝都幾多坐位,唔怪得人龍可以消化得咁快!餐廳新裝修,新淨又光猛,感覺唔錯。餐牌同其他樂天王朝係一樣嘅,排隊嘅時候我哋已經諗咗食乜嘢落單之後,我哋就一路食兜花生栗子,一路等食物。呢兜花生栗子賣相雖然一般般,但其實幾好味,兩樣嘢都煮到好軟熟。好,先黎一個芝麻醬油麥菜!捲起來嘅油麥菜口感好爽脆,配油麥菜嘅芝麻醬味道特別,鹹鹹甜甜咁,令人非常開胃!後來侍應見我哋兜芝麻醬差唔多點完,仲話可以添加跟住就到賽螃蟹呢個餸差唔多食親上海菜都會點,炒蛋口感滑溜,整穿蛋黃以後,蛋汁溶化喺蛋白入面,好睇又好食然後,今晚點左我哋兩個人好少點嘅松子桂魚,因為份量唔少,次次都怕食唔晒會浪費。松子魚𠝹咗花,外型美觀;口感鬆脆;味道酸酸甜甜,好食到停唔到口(不過真係幾大碟!!)今晚,當然唔少得要食一籠我朝思暮想嘅小籠包小籠包皮薄饀靚,而且入邊有滿滿的湯汁,味道鮮甜
有一段日子冇去食上海菜,今晚忽然好想食小籠包!

餐牌同其他樂天王朝係一樣嘅,排隊嘅時候我哋已經諗咗食乜嘢

好,先黎一個芝麻醬油麥菜!
芝麻醬油麥菜

跟住就到賽螃蟹
賽螃蟹

松子鮮果桂魚

(不過真係幾大碟!!)

今晚,當然唔少得要食一籠我朝思暮想嘅小籠包
招牌原味小籠包

小籠包皮薄饀靚,而且入邊有滿滿的湯汁,味道鮮甜!呢度嘅小籠包質素令我非常滿意!
(其實我哋上次喺旺角嘅樂天王朝係食招牌彩色小籠包嘅,但貪新鮮試過一次之後,發現原來我始終忠於傳統,都係鍾意原味嘅小籠包。)

食到差唔多飽,今晚決定唔叫主食,只點一盅清燉雞湯同埋一客饅頭。

雞湯顏色清澈,但味道卻唔會淡而無味,係一兜足料但唔會過度調味燉湯
清燉雞湯

炸饅頭顏色金黃,外脆內軟,食起上嚟脆到卜卜聲,點埋煉奶一齊食真係非常滋味!,
炸小饅頭

最後,當然要叫一個甜品
薑茶芝麻湯圓

薑茶湯圓一碗三粒,薑茶不是太辣,湯圓柔軟煙韌,甜度適中

今晚從小食到甜品,樣樣都幾好味,飽到捧著肚子走,身心都好滿足
2017-08-08
芝麻醬油麥菜
賽螃蟹
松子鮮果桂魚
炸小饅頭
薑茶芝麻湯圓
2017-08-05 121 浏览
同事因為有coupon, 所以今日決定食豪啲啲。兩個人叫咗 1. 皇朝小籠包這個小籠包可以講係signature dish, 除了原味,其餘的還有芝士,人蔘,松露,麻辣,鵝肝,蟹粉,蒜香。七種味道有夾有唔夾,當然口味道好個人。個人覺得芝士同鵝肝有點怪,不過一試無訪,下次都係會叫返傳統的。整體來說,皮薄有肉汁。2. 夫妻肺片不算太辣,牛肚幾爽囗,味道ok,不過portion細啲。3. 擔擔麵 花生味香濃,辣得來唔搶喉,唔算油,麵條唔糊口,portion 都幾大扣完$200 coupon, 每人連加一茶芥都要$100。
同事因為有coupon, 所以今日決定食豪啲啲。兩個人叫咗
1. 皇朝小籠包

2. 夫妻肺片
不算太辣,牛肚幾爽囗,味道ok,不過portion細啲。

3. 擔擔麵

扣完$200 coupon, 每人連加一茶芥都要$100。
2017-08-01
1K
樂天皇朝最近於青衣城開設新分店,作為粉絲的我剛巧有機會相約朋友在此用餐,實在太棒。一貫其皇朝氣派風格,裝潢總是有種很Grand的感覺,儘管銅鑼灣店更為eye catching,此店整體也是蠻好的。餐牌不多解釋了,賣的主為上海菜,當中以小籠包最為有名......先點李白醉雞($78): 每次來都一定點此醉雞,花雕酒味香濃撲鼻,雞件入味,雞髀一定滑嫩,但其他部位也不韌,整體處理甚佳。蟹粉小籠包($158/10pcs): 可謂店方鎮店之寶,除此之外,還有多款口味,包括鵝肝、麻辣、黑松露、人蔘、芝士等等,相當有gimmick。香港吃小籠包與上海之不同之處便是香港人追求皮薄餡多,而樂天皇朝也掌控得不錯。雖原味小籠包已能原汁原味,但蟹粉卻增添一份鮮甜,可以的話,兩款也嘗嘗吧。蒜香排骨($82): 即蒜香炸豬扒,豬扒酥脆嫩滑,富肉汁,且陣陣濃郁炸蒜香味,夠惹味。上海炒飯($78): 賣相甚佳,光看色澤也感惹味,豉油香甜,非常搶fo,其他材料包括蝦仁、豬肉粒,用料甚足。

2017-07-31
2017-08-04 1139 浏览
今天放工冇野做,同事們特地去青衣城行下,我也跟埋一齊去,青衣城都好大,生活所需應有盡有,行到攰,同事們説要找地方食晚餐,甘岩我剛剛站在三樓樂天皇朝的門口,記得上次是在旺角分店食過,d野都好好食,大家都想試試,所以就入座了!餐廳地方都算大,環境雅潔,座位舒適!入座後,侍應奉上前菜和清茶。醋醬海蜇頭:非常爽脆,調較酸甜度適中,十分美味!李白醉雞:清香的花雕酒配嫩滑的雞,真是絕配,雞肉點了酒,既香又惹味,連雞皮也爽口,美味極了!原味小籠包:皮薄多汁,饀料鮮甜,點些醋、加些薑絲,更添美味!三絲春卷:饀料有紅蘿白絲、冬菇絲和蔬菜,口感卜卜脆,味道一般。揚州炒飯:夠穫氣,蝦仁爽口、飯炒得粒粒分明,味道不錯!上海生煎包和無錫鮮肉鍋貼,2様的餡料也很鮮甜,底部有煎過,不過我比較鍾意鍋貼多些,因為煎得比較香d。皇朝擔擔拉麵:拉麵幼滑彈牙,湯底鮮味帶少辣,味道濃郁美味!擂沙湯丸:即叫即做,上枱還是暖的,外層軟綿綿,配甜甜的芝麻餡料,十分美味可口!為這一餐豐富美食劃上完美句號!
餐廳地方都算大,環境雅潔,座位舒適!
入座後,侍應奉上前菜和清茶。

醋醬海蜇頭:非常爽脆,調較酸甜度適中,十分美味!

揚州炒飯:夠穫氣,蝦仁爽口、飯炒得粒粒分明,味道不錯!

皇朝擔擔拉麵:拉麵幼滑彈牙,湯底鮮味帶少辣,味道濃郁美味!

2017-07-26
  • 李白醉雞
  • 原味小籠包
  • 無鍚鮮肉鍋貼
  • 皇朝擔擔拉麵
  • 擂沙湯丸
2017-08-04 301 浏览
今晚同屈小姐去食想食好耐既《樂天皇朝》,皆因我倆都愛好小籠包,而《樂天皇朝》就正正出名食小籠包,仲要係8色小籠包!所以我地今日就黎會一會佢今次我地黎到《樂天皇朝》既新店 - 青衣城,一落地鐵,賴生就急急腳走去拎位啦,事關呢度好多人排隊嫁,而賴生都嘗試過打去book位先,不過原來要6個人以上先可以落Booking,咁只好早D排隊拎位啦!一如賴生所料,黎到既時候已經有人龍出現,好彩既係間舖真係超大,仲專登整左個等候區比人坐住等,仲要係梳化位黎⋯都咪話唔貼心!賴生問左店員拎左號碼飛後,要等5張枱,3個字左右就入得啦!店員帶位之後,你會發現枱面已經早已準備一壺茶(每位茶錢$7)及一碟小食 - 花生焗栗子($15蚊),賴生同屈小姐都唔好花生,而且賣相唔吸引,精明既屈小姐就話試下問下可唔可以唔要,答案係得嫁!會唔收小食錢既,精明既你地,識揀啦?其實事前賴生同屈小姐已經睇左Openrice 做定功課諗好晒食咩,但審視完餐牌之後,發現我地原本想食既蟹粉豆腐同黃魚湯拉麵都冇供應,我地只好選擇其他代替品:1)皇朝小籠包:5⭐️又名8色小籠包,有8隻口味,有原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉,蒜香同麻辣!1
!所以我地今日就黎會一會佢

賴生問左店員拎左號碼飛後,要等5張枱,3個字左右就入得啦!

,精明既屈小姐就話試下問下可唔可以唔要,答案係得嫁!
會唔收小食錢既
,精明既你地,識揀啦?

皇朝小籠包
1)皇朝小籠包:5⭐️

又名8色小籠包,有8隻口味,有原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉,蒜香同麻辣!1人1籠1次過試晒8種,粒粒都皮薄餡靚多汁(不過要小心夾呀⋯因住穿
),真係冇得彈
 加上有貼心提示你食小籠包既方法同8隻色既次序,只要係聽話既小朋友,就能品嚐真正既美味

首先係賴生&屈小姐共同推介:

鵝肝(啡色): 5⭐️,味道同小籠包好夾,完全混和,鵝肝味濃,又不影響肉汁既鮮味!真心正

屈小姐私心推介:

黑松露(黑色):4⭐️入口後,黑松露味一擁而上,大約嘴嚼2-3秒後,一陣濃濃既冬菇味就侵襲味蕾,蓋過黑松露味
(如果淨黑松露應該更佳)

賴先生私心推介:

蒜香(灰色):4.5⭐️,只可以話係賴生鍾意既口味,蒜香四溢,加上蒜香同鮮甜既肉汁混合後,格外鮮香又帶陣陣蒜味,唔錯唔錯!

麻辣(紅色):4⭐️,又係重口味既賴生喜好之一,入口後,先品嚐到湯汁既鮮肉味,約於2-3秒後,辣味隨住肉汁既鮮甜味進攻,麻味最後才收尾
,假若麻辣味更出會更為特別及驚喜!

其他口味推介:

原味(白色):4.5⭐️,肉汁鮮甜,配以2-3條薑及數滴醋,風味更是一絕,係上佳既小籠包出品!

芝士(黃色):3.5⭐️,咬落去既時候,初初唔覺芝士味,但同你咬深D咬入D,你就會Feel到塊芝士係你口腔內拉絲及爆發,芝士味爆出,不過芝士味唔太重(應該係選用既芝士種類問題),而且同小籠包既鮮味好似唔太夾,但勝在夠玩味

蟹粉(橙色):4.5⭐️,蟹粉配小籠包本來就係一個絕配,只要蟹粉味出,就令小籠包生色不少!《樂天皇朝》的確做得到,只係未能帶來震撼般的蟹粉味道!不過仍是上佳之作

人參(綠色):3.5⭐️人參味,一入口即時食得出,但浮現約1秒後就石沉大海,只令小籠包帶一點點甘甜。但原來人參既甘苦味係會最後停留係你舌頭上面,係你食晒個小籠包之後,就偷偷地走番出黎,最好飲啖茶沖一沖先試其他味!

李白醉雞(雞脾)
2)李白醉雞(雞脾版+$10):5⭐️

岩岩上碟既時候,屈小姐同賴生都不其然問左個問題:點解隻雞脾成個波咁既?
但原來真係雞脾黎嫁,佢斬到好似波咁咋
個Size係一舊一兩啖,雞殼塊骨亦斬開左,起左肉,方便食

而呢碟醉雞係我地食過整體數一數二既醉雞D雞肉勁滑啦,上面果層就帶皮,但皮下又係冇乜脂肪既,所以連屈小姐都放心食
,而下層既多數係淨肉爲主。上層雞肉夠滑,連皮食令整件雞更順滑,而酒味好恰當,令整件雞都帶酒香而不會太重酒味/咸味,更加將雞肉味逼晒出黎,爆重雞味!而下層淨肉既雞件D肉較實淨,但雞味仲更濃,吸收既酒香更重,不得了

擔擔麵

3)擔擔麵:5⭐️

呢碗擔擔麵,聞起上黎好香花生味,拌勻之後都好香,而且個拉麵浸左好耐都唔淋嫁
正! 當食落口之後,個湯就帶少少花生味同花生香,但辣味好勁,一湧而上!如果唔食得辣,唔好亂試呀
(屈小姐究竟進行左點既修練呢?突然係食辣方面進步得咁快既⋯

蟹粉炒飯
4)蟹粉炒飯 :2⭐️

中左大伏啦
成$118一碟,份量還可以既,但食到既唔係想像般既蟹粉鮮味,而且重重既咸味,落鹽太重手啦⋯⋯
,令個面個汁太咸,遮左8成蟹鮮味,除卻咸味,蟹味得番少少。

唯一處理方法係:食下面既蟹肉絲炒飯走汁,都尚算品嚐到炒蟹肉既美味既,但就唔值$118啦,因為佢既蟹肉絲,係真係一條條頭髮咁幼既絲,雖然炒左有少少脆口感,但真係CP值嚴重不足。(屈小姐直情咸到食唔到

宮廷驢打滾
5)宮廷驢打滾:爆5⭐️⭐️

一定一定一定要叫呢樣食!要留肚留個位比佢!呢個堪稱賴生食過最好食既中式甜品,同時名列係屈小姐食過既中式甜品第2位
!同埋店員好細心,比過一套新碟同叉我地食

驢打滾係指: 白糯米卷卷住紅豆蓉,再係黃豆粉上面滾,令外層沾滿一層黃豆粉
個米卷米香十足,仲要勁煙韌,好似食緊小丸子果隻既煙韌程度(仲要好食D添),而適量既紅豆蓉令個米卷附帶微甜,好正!個紅豆蓉亦令人驚嘆,起沙嫁!而且唔會太甜,好香紅豆天然既豆味同甜味,好得

外面果層黃豆粉,唔甜既,但香,真心超正!係今晚最出色既一道菜

總括而言,《樂天皇朝》既出品普遍都高水準,小籠包的確係出色,皮薄餡靚同爆汁,而每款味道都整得好細膩,除左外貌有分別外,味道同樣一食就分得出! 個驢打滾食左更加好味到令人企唔穩

之不過⋯實在有點小貴,埋單成56x,如果有個8折會貼近現實D。

#LuckyUs
#小心翼翼食小籠包
#穿左都唔駛怕既,都好好味

#有寵我的你真好
#必食驢打滾
#食甜品既幸福樣子
2017-08-02
皇朝小籠包
李白醉雞(雞脾)
擔擔麵
宮廷驢打滾
2017-08-03 167 浏览
三點左右係青衣城揾食,見樂天皇朝星期一至五下午3時至5時五折優惠,咁抵點唔幫襯呀!小籠包必食啦,個人唔太喜歡花巧嘢,所以點了原味,麵皮唔算薄但適中,肉餡入味,湯汁鮮美,沾些薑絲醋汁來吃,美味!但嫌唔夠熱!擔擔拉麵,要趁熱食,麵身很煙韌,濃郁醬汁,微辣,不太膩滯,加埋花生碎粒,好味!菜肉雲吞湯,皮薄又滑,肉餡鮮甜,豬骨湯又幾好飲渦!醉雞,肉質飽滿,酒香濃郁,我連花雕酒都飲埋!優惠時段真係好抵食,一定再幫襯
2017-08-03
  • 擔擔麵
2017-08-03 90 浏览
之前住過上海一個月,上海既餐廳開到成街成巷,食咗好多美食,如果食小籠包既話,都係樂天皇朝既小籠包好食d。七點半一黎到餐廳,人山人海,好彩有book位咋。呢到小籠包比起上海既更得我心,佢有成8款味道任君選擇,非常有創意,我自己就比較鐘意食原味,價錢上亦都比較平。之所以好食過上海當地時小籠包,係因為佢既皮真係好簿,湯多,味道鮮甜,對得住個價錢。涼菜:陳皮五香牛𦟌,絕對推介,牛𦟌非常入味,蘊含濃郁香料味,一試難忘!上海紅燒外婆肉,咦,講笑姐! 係上海外婆紅燒肉,上次黎食過,印象非常好,所以今次又encore,味道一如概往地入味,甘甜既味道就像外婆樂呵呵的笑臉,腩肉層次分明,食落,肥美既脂肪混合結實既瘦肉,不油不膩,人間極品。四川老乾媽雜菌炒牛肉聽聞老乾媽辣椒醬馳名中外,可惜無試過,一見到呢道菜當然要試試。加上了老乾媽辣椒醬,色香味俱全,是令人欲罷不能既辣,好惹味,而牛肉同菇都好嫩滑,唔錯!滋補薑茶湯丸飯後甜品,包既係黑芝麻,湯圓皮彈牙,而餡香滑,唔會死甜。

四川老乾媽雜菌炒牛肉

滋補薑茶湯丸
飯後甜品,包既係黑芝麻,湯圓皮彈牙,而餡香滑,唔會死甜。
2017-07-27
2017-08-03 103 浏览
青衣最近真係愈黎愈多好野食  以前既青衣城俾我感覺真係冇咩特別野食之但係原來最近新開左間樂天而屋企人又話想食返個小籠包  咁就岩喇就呢間喇!麻醬油麥菜係我人生食過最精緻既油麥菜  咁樣講真係丁點都唔誇張睇得又食得 菜非常爽口  點少少麻醬 又幾搭呀真係睇得又食得既一個前菜上海油燘筍筍呢種食材 屋企真係好少煮   今晚食既燘筍入味得黎都係保持倒爽口  密密手一條一條咁係咁俾我食醋醬海蜇頭海蜇同平時係一舨茶樓食到既唔同平時食到既可能係已經淋哂  冇哂咬口 但係今晚食既海蜇頭都非常爽口丫搭埋D醋 絕對係開胃之選陳皮五香牛肉呢個係我一坐低就話要點既一個前菜我個太鐘意食牛展  眼前呢碟一D都唔失禮丫刀功一流 每一片都入哂味  大家都話冇介紹錯清燉雞湯向來無湯不歡 去食自助餐總會去拎個燉湯返黎飲既我今晚黎到 緊係都要叫返個湯黎飲喇   湯唔油唔算係一個濃湯  但絕對係一個滋潤既湯上海生煎包一碟三個 可算係唯一不足之處點解? 因為我其實好想食  因為真係好似好好食但係我地一枱有4個人   我明白我一次一定會叫兩碟平衝返個心理重慶紅油鮮蝦抄手紅油抄手我食得多   但係紅油鮮蝦抄手我自己都係第一次食
青衣最近真係愈黎愈多好野食

一碟三個
可算係唯一不足之處
點解? 因為我其實好想食  因為真係好似好好食

重慶紅油鮮蝦抄手

紅油抄手我食得多   但係紅油鮮蝦抄手我自己都係第一次食  蝦肉 大大舊
冇同你慳嫁

酸酸甜甜既沙津醬配合炸得一D都唔油膩既肉扒 真係好唔錯
份量都非常足   一枱4個人岩岩好既份量

菠蘿咕嚕肉

人生唔知第幾碟咕嚕肉  因為有朋友非常鐘意食
咕嚕肉同樣都整得唔油膩   一路食一路同同枱屋企人講 呢間野控制油既份量呢方面真係唔錯
酸酸甜甜 送飯真係一流呀!
所以我地叫左個揚州炒飯

想叫個菜伴一伴既話 呢個係一個岩既選擇

香煎豆沙鍋餅 + 桂花酒釀丸子 + 宮廷驢打滾

甜品一共叫左三個   最令我有印象既係宮廷驢打滾
睇得影得又食得  咬落去有少少咁多似MOCHI既感覺
入面釀左D紅豆落去卷起黎   唔錯唔錯!!

埋單岩岩好一千蚊多少少   每人250蚊倒食到你要托住個肚走
見倒兩位屋企人都食到笑哂口就知道佢地滿意
呢間新開冇耐既樂天  冇令到佢地失望呀!
2017-08-03 169 浏览
今天下午到了青衣開會,於是相約羊媽媽到青衣城吃晚飯。青衣城新開了這間樂天王朝,差不多七時來到,門口已經有人在等位,幸好只等了大約15分鐘,羊媽媽來到時就剛好有位置了。樂天王朝的裝潢非常光鮮新淨,座位頗多,但感覺不會很逼夾!侍應安排我們坐在玻璃旁的位置,感覺更加開揚餐牌是圖文並茂的,很多食物看起來都很吸引!然而,最吸睛的,莫過於是樂天王朝招牌的八色小籠包細看一下各種顏色的味道,似乎不太合我們的口味,於是我們就只點了原味的小籠包和其他各款食物除了小籠包,其他食物很快就上桌了!這個李白醉雞堆砌成一個球狀,賣相討好!吃起上來雞皮爽、雞肉嫩滑,口感不錯不過,可能我偏好重酒味的食物,感覺這醉雞酒味可以濃郁點。蘿蔔絲酥餅是我們食上海菜或飲茶經常吃的點心,這裏做得非常不錯酥餅非常酥脆,而且應該是即點即做的,上枱非常熱辣辣,入面的蘿蔔絲餡是熱得燙口的我們要了一客清燉雞湯。這湯用一個精緻的湯碗上桌,湯汁很淸,雞油已撇去!味道鮮甜的雞湯原來份量不少,兩個人分來喝剛剛好,大家都滋潤一下再來是一道上海清炒蝦仁,這菜式看似簡單,但其實要做得好吃,從選料到製作,每個步驟都不能馬虎。這蝦仁顏色乳白中帶一點點淡紅,而且
今天下午到了青衣開會,於是相約羊媽媽到青衣城吃晚飯。

除了小籠包,其他食物很快就上桌了!
李白醉雞
這個李白醉雞堆砌成一個球狀,賣相討好!
吃起上來雞皮爽、雞肉嫩滑,口感不錯
不過,可能我偏好重酒味的食物,感覺這醉雞酒味可以濃郁點。
蘿蔔絲酥餅

清燉雞湯

我們要了一客清燉雞湯。
上海清炒蝦仁

再來是一道上海清炒蝦仁,這菜式看似簡單,但其實要做得好吃,從選料到製作,每個步驟都不能馬虎。這蝦仁顏色乳白中帶一點點淡紅,而且味道鮮美,口感彈牙爽脆,有一點點芡汁調味,色香味俱全

招牌原味小籠包

然後原味小籠包出現了,侍應細心地提點這個要趁熱吃。招牌菜果然是與別不同,這小籠包皮薄餡靚,湯汁豐富,我們每人連吃三粒,感覺非常滿足
五香牛肉豬骨湯拉麵

我還點了一碗拉麵,這個豬骨湯拉麵湯底偏淡,麵的質感軟淋幼滑,吃着吃着竟然連麵連湯都吃光

吃飽以後,羊媽媽還點了一個甜品
檸檬蘆薈桂花蜜

蘆薈粒配上桂花蜜,簡簡單單,是一個清甜又消暑的甜品

P.S 這裏的侍應每人都笑容可掬,服務勤快,很有禮貌,希望餐廳開張一段時間以後,也能保持這樣的服務質素

2017-08-02
蘿蔔絲酥餅
上海清炒蝦仁
五香牛肉豬骨湯拉麵
檸檬蘆薈桂花蜜
2017-08-02 87 浏览
前兩天剛好放早,六點幾已回到青衣,當天由於老公不太舒服兼沒有太大胃口食飯,所以就選擇了樂天皇朝,那天時間尚早所以不用等便可入座,入座前已提醒客人個半鐘便要交枱了,入到餐館好舒服,因地方好大不侷促呀!我們坐下便點了餐館最特色嘅八色小籠包, 宮保腰果雞丁, 皇朝擔擔拉麵, 擂沙湯圓。八色小籠包真的很特別, 吃八色小籠包可由淡至濃,即從原味開始,然後是人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香及麻辣。值得一讚是七彩外皮以天然材料製成, 本人較為喜歡蒜香味,但芝士味就有小小令人失望呢?至於擔擔拉麵都不錯,不過宮保腰果雞丁的腰果就不夠新鮮,而雷沙湯圓都唔差, 整體食物質素都不差, 環境都坐得舒服, 但如果想和朋友傾偈談歡就不要選擇這裏了, 因只可以食個半鐘頭呢?
2017-07-31
  • 八色小籠包
2017-08-02 413 浏览
Yeah~~出左糧啦!今晚一於帶家中女皇去食佢至愛既上海菜(加上我近排好想食小籠包)原來今日女皇去咗送朋友機,咁就近返女皇約喺青衣等啦!因為我知最近青衣城開左樂天皇朝,之前都去過旺角分店食過下午茶(質素都唔差),今晚就試下青衣呢間點先估唔到平日7點黎到都已經有唔少人喺到等緊位,我地兩位都要等左15分鐘左右先有得入喺等位既期間,我同女皇已經睇定自己想食乜呢兩個嗜甜既母女一致決定今晚叫多幾款涼菜點心食下,唔叫主食.....然後留肚食甜品一如樂天既裝修格局,光亮開明亦甚氣派未上菜既時候,又係食下花生小食同吹水既玩節先黎既係兩款熱辣辣既點心“刀切小饅頭(蒸)”HKd$+10%同“蘿蔔絲酥餅”HKd$+10%呢兩款點心都唔錯,饅頭軟綿綿,夾住涼菜食、沾練奶食定空口食都得蘿蔔絲酥餅超級酥脆鬆化,甚討女皇歡心之後既涼菜就開始陸陸續續咁送上嚟啦先有“芝麻醬油麥菜”HKd$58+10%,自己好中意呢個涼菜呀,覺得佢好似中日fusion左既沙律卷咁!估唔到油麥菜生食係會咁爽脆清甜“四川夫妻肺片”HKd$68+10%同“李白醉雞”HKd$78+10%個醉雞我地仲加左HKd$10+10%轉左做雞脾添不過今次既
Yeah~~出左糧啦!
原來今日女皇去咗送朋友機,咁就近返女皇約喺青衣等啦!

喺等位既期間,我同女皇已經睇定自己想食乜

一如樂天既裝修格局,光亮開明亦甚氣派

未上菜既時候,又係食下花生小食同吹水既玩節

蘿蔔絲酥餅超級酥脆鬆化,甚討女皇歡心

之後既涼菜就開始陸陸續續咁送上嚟啦

個醉雞我地仲加左HKd$10+10%轉左做雞脾添

不過今次既醉雞就失色左啲啦
雖然轉咗做雞髀啖啖肉,食落有酒既清香,但雞肉唔太嫩滑

之後仲叫左個上海著名既前菜“上海油燜笋”HKd$55+10%,本身自己已經好鍾意食
呢碟既油燜笋食落冇渣唔油膩,調味得宜,獨力都可以清到一碟呀

然後就到我今晚好期待既“小籠包”啦!不過我同女皇都係偏愛原味既,所以我地要咗一籠“原味小籠包(6隻)”HKd$58+10%
佢哋皇牌既小籠包都冇令我哋失望啦,依舊皮薄得嚟又唔會過薄而冇韌性,内藏熱辣辣嘅肉汁

雖然無叫主食,但食左咁多款點心同涼菜,其實我地都飽左7、8成

所以都無話叫左好多甜品既.....就,係咁易叫三款甜品一齊share食啦

我地要左“香煎豆沙鍋餅”HKd$46+10%、“宮廷驢打滾”HKd$38+10%同“薑茶黑芝麻湯圓”HKd$32+10%
三款甜品都唔差,身為煙韌控嘅我就梗係鍾意驢打滾同芝麻湯丸啦,芝麻湯圓嘅薑茶真係好薑架!!!飲完感覺勁暖胃

我同女皇食埋個甜品就真係十成飽啦, 見到女皇食得咁滿足, 我就心滿意足啦
2017-08-01
2017-07-29 80 浏览
青衣城新開了樂天皇朝,單看八色小籠包的賣相已經相當吸引,新開業下午茶做半價優惠,每次經過都大排長龍,最後還是選擇平日晚上一家人去湊熱鬧。 店子面積很大,中式的裝潢,有多人的圓枱,也有四人的卡位,不過最入的坐位資訊號比較差,餐廳也沒提供WIFI,所要有點狼狽地要走到店中央send message通知家人枱號全港首創fusion小籠包一定要試菜式賣相精緻,食材拼搭創新八色小籠包口味包括蟹粉、原味、蒜香、人參、黑松露、鵝肝、芝士、麻辣芝麻醬油麥菜 $58-HKD油麥菜葉卷蘸點日式芝麻醬,fusion的菜色,帶來清新驚喜肉絲配薄餅有種吃北京填鴨的感覺,薄餅包裹京醬肉絲,中和了京醬的濃郁味道李白醉雞 (雞脾)雞肉軟滑,帶有淡淡酒香刀切小饅頭(炸)我最愛的炸饅頭,饅頭外脆內鬆軟,大小剛好,不會佔據胃口風味沙拉骨 中西合璧的菜色,略嫌沙拉醬汁太稠,在冷氣下很快凝固清燉雞湯、四川酸辣湯雞湯足料火喉到;喝酸辣湯要有一定心理準備,辣味比例較多擋沙湯圓可能食客太多,廚房應接不瑕,等了很久的甜品算是有點安慰,擋沙湯圓配上黑芝麻溫熱軟心,一試難忘

全港首創fusion小籠包一定要試
菜式賣相精緻,食材拼搭創新

芝麻醬油麥菜 $58-HKD
油麥菜葉卷蘸點日式芝麻醬,fusion的菜色,帶來清新驚喜
肉絲配薄餅
李白醉雞 (雞脾)
雞肉軟滑,帶有淡淡酒香
刀切小饅頭(炸)
我最愛的炸饅頭,饅頭外脆內鬆軟,大小剛好,不會佔據胃口

風味沙拉骨
中西合璧的菜色,略嫌沙拉醬汁太稠,在冷氣下很快凝固
清燉雞湯、四川酸辣湯
雞湯足料火喉到;喝酸辣湯要有一定心理準備,辣味比例較多

擋沙湯圓
题外话/补充资料: 記得要早點去取位!!!
2017-07-19
  • 擋沙湯圓
2017-07-26 227 浏览
今晚收工同媽咪去左青衣城shopping, 行過經過見到原來"樂天皇朝"係青衣城都開左新分店, 而媽咪最中意食上海菜, 所以就決定入去食埋個dinner先返屋企。店內很整潔, 一坐低, 侍應先送上熱茶同埋前菜 (茶芥每位HK$7; 前菜 HK$15)呢度提供多款上海小食、主食、上海麵、飯類、甜品等等....當然唔少得呢度主打既小籠包啦! 最具特色既係有8款唔同色、唔同味道既小籠包。不過媽咪比較傳統, 還是最喜歡原味小籠包。上菜速度幾快, 十分鐘左右就已經可以開餐!!!【醋醬海蜇頭】HK$62呢款為凍食, 海蜇頭超級爽脆, 表面沾左醋汁, 酸味味, 很開胃, 係一款值得推介既前菜。【李白醉雞】HK$78同樣都係凍食, 呢款都幾多人Order。加十蚊可以指定要雞脾位, 但就算我地冇加, 都幾多肉食。醉雞賣相已經好吸引, 酒香撲鼻, 肉質嫩滑而且入味, 有淡淡香醇既酒香味, 完全沒有苦澀, 雞皮沒有厚厚既肥油層, 而且很爽滑。【上海生煎包】HK$38包質軟棉, 底部煎得略為脆口, 包入面仲有好多既湯汁, 同埋鮮甜又juicy既肉。【無錫鮮肉鍋貼】HK$36鍋貼底部煎得略脆, 皮薄, 入面同樣

【醋醬海蜇頭】HK$62

【李白醉雞】HK$78

【上海生煎包】HK$38

【無錫鮮肉鍋貼】HK$36
無錫鮮肉鍋貼

鍋貼底部煎得略脆, 皮薄, 入面同樣有鮮甜又juicy既肉。

【蟹粉炒飯】HK$128
蟹粉炒飯

呢款有d失望, 份量比例少, 蛋味較濃, 但蟹味唔太突出。不過炒飯係幾有穫氣, 而且粒粒分明。

【酸辣海鮮湯拉麵】HK$62
酸辣海鮮湯拉麵

上海拉麵麵質軟硬岩岩好, 酸辣湯湯底較杰, 酸辣味道濃郁, 好夠辣, 當中有大量既雲耳絲同埋豆腐等等, 仲有幾隻較爽既蝦, 略為增加點口感。

【原味小籠包(6隻)】HK$58
原味小籠包

因為小籠包係即叫即蒸, 製作需時。小籠包熱辣辣上檯, 小籠包皮很薄, 咬開時, 入面豐富又鮮甜又juicy既湯汁多到湧出黎, 不愧為招牌菜。

最後Order左個甜品【香煎豆沙鍋餅】HK$46
香煎豆沙鍋餅

餅皮有好香既蛋香味, 味道有d似街頭小食既雞蛋仔, 表面煎得一d都唔油膩, 略帶香脆, 每件鍋餅中間都有少少既豆沙, 唔會太甜, 唔錯!!
無錫鮮肉鍋貼
酸辣海鮮湯拉麵
香煎豆沙鍋餅
2017-07-26 1451 浏览
自從在數年前辭了在青衣的工作後, 已很多年沒有踏足青衣城了~這天約了舊同事來個晚飯話一話當年選址在青衣城的樂天皇朝去到先知原來是以前PIZZA HUT 的位置原來這裡已起了不同的餐廳和服飾店就連ZARA也有, 商場比起幾年前真的變了很多進駐了很多新店呢~ 樂天皇朝之前都已光顧了不同的店子 給我的感覺是服務不錯, 食物品質高, 而且價錢中等, 坐得舒服 所以如果有家庭Gathering的, 我都會提議樂天~ 而青衣城的樂天當然地方一樣夠大~ 而且這裡人流的的確少過其它分店, 所以坐得超舒服!等位都不耐呢~ 我們女生二人點了幾款菜~ 先上來的是 李白醉雞(雞脾) 如想要雞脾的話, 可以補十元~, 我們當然是要了脾啦~ 雞脾啖啖肉, 雞皮超級滑~而且雞件都吸收了滿滿的花雕酒香味, 咬下去很嫩滑, 好味! 撈拌海中寶 - 有少少失望, 雖然材料有海晢, 蝦仁等等, 但海鮮份量不算豐富, 而且汁料偏酸, 這個我在旺角店吃了一次, 個人覺得旺角店弄得好味點, 下次都會去那兒再吃多次~ 松仔鮮果桂魚 - 朋友啫魚的闗係, 我們點了這個份量十足的松仔鮮果桂魚 ~ 賣相不

這天約了舊同事來個晚飯話一話當年
選址在青衣城的樂天皇朝
去到先知原來是以前PIZZA HUT 的位置
原來這裡已起了不同的餐廳和服飾店
就連ZARA也有, 商場比起幾年前真的變了很多
進駐了很多新店呢~

樂天皇朝之前都已光顧了不同的店子
所以如果有家庭Gathering的, 我都會提議樂天~

而青衣城的樂天當然地方一樣夠大~

我們女生二人點了幾款菜~
先上來的是 李白醉雞(雞脾)

如想要雞脾的話, 可以補十元~, 我們當然是要了脾啦~

賣相不錯, 份量十足, 大大條的松仔魚用上酸甜醬來調味,酸酸甜甜相當開胃!

桂魚魚肉超滑! 沒有太多骨魚, 就連我不愛吃魚都覺得不錯, 因為全無腥味, 而且混和了醬汁,
就更覺開胃醒神了!

見肚子還有空位, 來個酸辣海鮮湯拉麵!

份量一樣超多, 我和朋友每人都可吃滿滿的二個碗!酸辣湯不錯,酸辣度適中, 入口惹味,湯底不杰不水, 相當可口! 而拉麵都不錯, 煙煙韌韌入口彈牙, 想一次過飲酸辣湯和吃拉麵的朋友必選這款無誤~

最後點了心太軟 作結, 來樂天必吃! 整粒紅棗中間釀了軟軟綿綿的糯米, 咬下去很酥軟又QQ, 不會太甜又很補身, 我和朋友都愛吃!

樂天皇朝
青衣青敬路33號青衣城3樓310B號舖
2177 8777
2017-07-12
2017-07-25 117 浏览
媽咪心血來潮話想反青衣舊居行下,行完再過青衣城揾食,順路搭地鐵反屋企~自細係青衣長大,青衣呢幾年真係好大變化~細細個就好中意行既長發商場,長發街市已經面目全非,青衣城入面既商店亦都唔同嗮,真係好懷念啊!懷愐完我地見青衣城原來開左樂天皇朝,之前食過旺角店覺得唔錯,所以就試下~餐廳地方好大,等左一陣就有位~芝麻醬油麥菜 $58之前食過覺得好好食,今次再點~油麥菜鮮甜爽脆,捲成一卷食落口感更脆,點芝麻醬食味道好夾~李白醉雞 $78雞肉非常嫩滑,肥瘦適中~醉雞汁酒味香醇,雞肉夠入味~招牌原味小籠包 $88皮薄多汁,餡料充足,肉味香濃~皮好薄但夾起唔會穿,好味~重慶紅油鮮蝦抄手 $68重慶口味既紅酒抄手,味道帶點酸,比較辣同重口味,抄水皮薄餡多,啖啖蝦肉~外婆紅燒肉 $88每件都肥瘦相間,皮煙un,肉鬆化,醬汁甜甜的好惹味,送白飯一流~擂沙湯圓 $38最後叫埋甜品擂沙湯圓,軟糯既湯圓包裹著滿滿流心黑芝麻蓉,加上外層既黃豆粉,味道好香~今餐又飽又滿足,特別一提有個侍應姐姐阿May服務非常好,非常有禮面帶笑容,時常主動幫忙

芝麻醬油麥菜 $58
之前食過覺得好好食,今次再點~
油麥菜鮮甜爽脆,捲成一卷食落口感更脆,點芝麻醬食味道好夾~

李白醉雞 $78
雞肉非常嫩滑,肥瘦適中~
醉雞汁酒味香醇,雞肉夠入味~

招牌原味小籠包 $88
皮薄多汁,餡料充足,肉味香濃~
皮好薄但夾起唔會穿,好味~

重慶紅油鮮蝦抄手 $68

外婆紅燒肉 $88