2017-05-18 235 浏览
今日想食小龍bell,所以去左cwb間樂天皇朝!6點半時間尚早,無乜人,唔駛排除!不過如果食下午茶時段仲抵,有半價!考慮食個Early Dinner都不錯架前菜小食是花生栗子,幾好味,不過會食到飽飽,淺嚐就好。先來個醉雞,幾滑高湯素面,右邊個老火雞湯好掂個面要快D食,好快吸晒D湯主打八色小籠包黎!外觀100分!8個唔同味道,口味幾得意,有芝士阿、蒜味、黑松露等等等等,好似有d奇怪不過配撘起來都OK!再黎素餃,呢個相比之下就失色少少 比較淡同架皮有d厚!價錢都ok,環境非常優美,服務ok!不過下次再黎應該會食下午茶時段!抵d!

高湯素面,右邊個老火雞湯好掂
個面要快D食,好快吸晒D湯

再黎素餃,呢個相比之下就失色少少 比較淡同架皮有d厚!

2017-05-17 4673 浏览
可能是從小開始在家人身邊接觸粵菜關係吧,即使最愛是日本菜但粵菜總離不開我。即使人長大了,跟朋友慶祝生日,我都會久不時提議他們不如到粵菜館,總不要常常只吃西日菜嘛,就上個月才到樂天慶祝朋友生日,今個月突然又想再吃樂天就帶肥BOY過來,我兩下班來約會下。幸好,他也頗好粵菜就順理成章成就今次樂天約會。上個月是假日到訪,本來訂好位都要等一會才可入座,不過今次是平日晚上就無此情況啦。一入座隨後就送上栗子花生小吃。經過忙碌工作洗禮,我跟肥boy都餓極了,於是一口氣叫了六款菜式,還點了兩款甜品...特色皇朝小籠包(八色) ($98),樂天的八色小籠包可說是招牌菜吧,每次來到都是必點的。店員一上菜也會先問有吃過沒有,即使吃過還是未吃過,他們仍然樂意告訴吃小籠包的先後次序,好讓我們品嘗得到最好味道,即使未吃小籠包但感覺樂天的服務態度絕不差。小籠包包括招牌原味、芝士、麻辣、蒜香、人參、蟹粉、黑松露和鵝肝口味順次序品嘗,不過我偏好後半部小籠包,肥boy就偏好前半部份。小籠包底下有放棉布可避免夾起時包皮因黏著蒸籠而穿漏,順著小籠包尖起部份夾起,包皮薄而多肉汁,個人則最愛原味和鵝肝口味,鵝肝香氣在口中散發。瑤柱

特色皇朝小籠包(八色) ($98)

瑤柱芙蓉賽螃蟹($78),粵菜當中常見的賽螃蟹,雪白蛋白當中不泛瑤柱絲而且帶著光澤,想必用了大量油去快炒蛋白吧。蛋口入口滑嫩細膩,再加了蛋黃和醋調味,現在就只差一碗白飯。
瑤柱芙蓉賽螃蟹($78)

蟹粉豆腐($128),要將蟹肉蟹黃拆絲、切碎再加豆腐去煮都是要花心機的菜式,平時在家吃蟹的時候也只限於大閘蟹當造時期,所以還是在餐廳點就最方便。滑嫩豆腐加上蟹粉鮮味培增之外,幸好胡椒粉味不多不會嗆喉,而且蟹粉份量頗足,不時都吃得到蟹黃口感。
蟹粉豆腐($128)

上海外婆紅燒肉($88),一層又一層脂肪瘦肉相間的五花腩,似是幾個方塊磚一樣並排著,誘人的紅燒肉加上醬汁入口香甜,肉質鬆軟且肥而不膩。
上海外婆紅燒肉($88)

還有點蔬菜平衡一下。白灼秋葵($55),它口感帶黏可能不是太多人都喜愛,不過卻同是我跟肥BOY喜愛蔬菜之一,經過白灼的秋葵,入口帶輕輕爽口,咬入裡面有黏黏口感,再蘸下淡醬油去一去油膩都不錯。
白灼秋葵($55)

椒鹽小黃魚($108/條),在家的話黃花魚三不五時都會吃,皆因它肉質嫩滑,在家只要清蒸都很味美。只要我家在外用餐,老一輩都會要求寫這菜式去餐單,貪愛其滑嫩肉質,表皮也惹味非常。可能吃慣了關係,今次即使只得我跟肥BOY都想點一尾嘗嘗,畢竟無論是生或熟,我都是無魚不歡。

將魚頭切去,魚身用椒鹽處理,擺碟賣相亦很精美。魚皮外層經過油炸,帶乾身、香脆的口感,再撕開脆皮卻發現能鎖緊魚肉水分,肉質依舊保持鮮嫩、滑不溜口,能做到脆而不膩的效果。
椒鹽小黃魚($108/條)

到了甜品,高力豆沙($42)也是常見/常吃的一款,將蛋白泡內包著豆沙蓉、香蕉去炸,上碟時再蘸滿白砂糖。
高力豆沙($42)

咬一口高力,反而覺得空氣感比較大,拳頭般大的高力豆沙,感覺較空心,但味道正常。

到另一道甜品,在餐牌看到是世界首創四字就決意嘗一嘗,榴槤小籠包($68),是不是世界首創就不肯定,不過我也是第一次的小籠屯,佈在的餡料是甜的而且是榴槤。
榴槤小籠包($68)

當上碟時,榴槤的香氣已經隨著小籠包散發出來,入口滿滿都是滑溜的榴槤肉,幸好包皮不算厚,即使小了湯汁濕潤,問題也不大。喜愛的榴槤的話,的確要推介這款特別甜品呢。

我跟肥BOY由餓極一時步入樂天到吃完榴槤甜品捧著肚皮離開,過程轉變十分滿足。無論是主菜抑或甜品,質素都保持得到甚至我覺得比起同粵菜餐廳,菜式種類都夠選擇,此外,店員的服務態度也應記一功,對餐牌稍微講解、不時添水都是貼心服務,幸好樂天剛開了分店在旺角,下次老一輩要慶祝吃飯,也可以提議他們去樂天呢。
特色皇朝小籠包(八色) ($98)
椒鹽小黃魚($108/條)
榴槤小籠包($68)
2017-05-16 205 浏览
.皇朝小籠包 $98.相信見到八色小籠包都知今次介紹啲咩🙈,餐廳一直以八種唔同口味的小籠包作招牌菜😋,分別有原味、人參🌱、麻辣😡、鵝肝🐣、蟹粉🦀、芝士🧀、黑松露🌑及蒜香味🍃。個人認為皮比較厚身,但湯汁依然足夠,咬一啖會有熱辣辣的肉汁流出來👍🏻,各種口味亦比較獨特👏🏻,並不是隨便一間茶樓亦可以食到。.提提大家,平日晚市亦會比較多人😿,最好早一兩日預約就唔使喺門口排隊😈。.樂天皇朝銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓203及205號舖.
皇朝小籠包 $98
樂天皇朝
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓203及205號舖
用餐优惠
試食活動
  • 皇朝小籠包
2017-05-15 642 浏览
爲了慶祝拍拖四周年,想了好久到底要吃什麽,左挑右選之下,來到樂天皇朝。可能很多人都會想,周年紀念不是一般都去西餐廳阿,吃吃法國菜,喝喝紅酒等...這些在拍拖半年還是一周年真的是這樣...不過相處久了之後,餐廳的性價比和味道才是相對重要的因素呢...前菜方面,我們點的是李白醉雞($78)。本來以爲這道菜雖然名為醉雞,酒的味道應該不會太濃,但是原來實際上,酒的味道是頗爲入味呢。個人認爲嗜酒的人是必試之選。而且亮點還有無論是雞肉還是雞皮,都相當嫩滑呢!接著來到的是,今晚的重中之重 - 特色皇朝八色小籠包($98)。這個八色小籠包,味道要由淡吃到濃哦。方法就是跟著顔色吃。首先是(1)原味,餡料是用肥瘦均勻的五花肉做成,吃起來肉香汁鮮甜;(2)人參(翠綠色),湯汁帶點人參雞湯味;(3)鵝肝(淺啡色),餡料味道濃而不膩;(4)黑松露(深黑色),肉餡帶有濃濃菌香;(5)芝士(黃色),芝士味不太濃,但口感卻真有點像在吃芝士;(6)蟹粉(橙啡色),餡料蟹味香濃;(7)蒜香(灰色),餡料蒜香十足,亦有粒粒口感;麻辣(紅色),餡料混入麻辣油及頂級花椒粉,辣味雖不太強,但卻令舌頭發麻了好一段時間。接著點了三個
前菜方面,我們點的是李白醉雞($78)。
八色小籠包

這個八色小籠包,味道要由淡吃到濃哦。方法就是跟著顔色吃。
接著點了三個小菜及一個主食。

竹筒跺椒蒸魚片($118),雖然我很嗜辣,但男友是完全不能吃辣的那種...但我還是點了這個自己獨享,哈哈哈。裏面的魚片非常嫩滑,如果辣度來説,個人覺得是五小辣左右哦。

肉碎欖菜干煸四季豆,這個炒得非常有火候,個人覺得送飯一流。

這個上海外婆紅燒肉,是爲了滿足男友這個食肉獸... 紅燒肉煮得非常入味,但唯一美中不足就是肉質不夠鬆化。

鮮蝦雲吞豬骨湯拉麵,這個有驚喜哦,可能因爲拉麵是即製的,因此吃起來很彈牙,而且靭度十足,好吃!
2017-05-09
庆祝纪念
纪念日
八色小籠包
2017-05-12 346 浏览
 皇朝小籠包 ($98)出名既八味小籠包分別有:原味,人蔘,麻辣,鵝肝,蟹粉,芝士,黑松露,蒜香。款款皮薄而且真係食得出個種味,雖然唔係隻隻都夾,但味道絕對有玩味。當然原味既質素係最好,肉汁豐富,豬肉餡無鬆散又唔過實。榴槤小籠包 ($68 6隻)另一款都係小籠包,但係係甜點,身為榴連迷既我真係好期待。軟熟既皮包住軟滑既榴連餡,果香撲鼻,好香口。

皇朝小籠包 ($98)

當然原味既質素係最好,肉汁豐富,豬肉餡無鬆散又唔過實。

榴槤小籠包 ($68 6隻)

另一款都係小籠包,但係係甜點,身為榴連迷既我真係好期待。
軟熟既皮包住軟滑既榴連餡,果香撲鼻,好香口。
下午茶
  • 榴槤小籠包
2017-05-10 4331 浏览
早前食過樂天皇朝,上一餐係同朋友黎食下午茶,部分有半價優惠,每人只係8x埋單,估唔到宜加仲有呢個優惠。今次起行係食晚飯,要比正價,食物質素高便是超值的說。入座起計,包括了茶位$7一位和小食$15一碟。夫妻肺片$68細細碟,汁的味道夠麻,就不太辣,就算是小朋友也應該岩食的。口感軟中帶韌,很有咬口。適量適中,十分開胃呢!無錫鮮肉鍋貼$36 這間餐廳的鍋貼好食又抵食,裏面的鮮肉調味不錯,口感亦夠嫩滑,至於塊皮方面,算係薄至中等嘅厚度,唔錯唔錯。特色王朝小籠包(八色) $98@8粒雖則應由味道淺入濃去食,但我們share來食,做不到喔><反正我們不太執著,決定亂食。先來個鵝肝小籠包,一咬下去,很多湯汁溢出來,鵝肝味挺重的,而且好香,中間有一團肉,調味不錯,同時不太鹹,令人有想再吃的感覺。蒜蓉味亦見得唔錯,只係淡淡地,唔會食完一大陣餘韻。瑤柱芙蓉賽螃蟹$82看下去份量頗為少,但好似越食越多咁(個碟很大) 。螃蟹肉絲很重蟹味,而且一點碎骨也沒有,吃得痛快!瑤柱絲也下了不少,為淡淡的蛋花汁添加了一份味道。中間有一顆全生的蛋黃,不大感興趣,給了朋友吃。蟹粉炒飯$128這個飯來頭不少,蟹

夫妻肺片$68
細細碟,汁的味道夠麻,就不太辣,就算是小朋友也應該岩食的。
口感軟中帶韌,很有咬口。適量適中,十分開胃呢!

至於塊皮方面,算係薄至中等嘅厚度,唔錯唔錯。

特色王朝小籠包(八色) $98@8粒
中間有一團肉,調味不錯,同時不太鹹,令人有想再吃的感覺。
蒜蓉味亦見得唔錯,只係淡淡地,唔會食完一大陣餘韻。

瑤柱芙蓉賽螃蟹$82
看下去份量頗為少,但好似越食越多咁(個碟很大) 。
中間有一顆全生的蛋黃,不大感興趣,給了朋友吃。

蟹粉炒飯$128
這個飯來頭不少,蟹粉味超級濃,濃而不膩。啖啖都重口味(超好吃!!)
而整個飯的口感則比較黏口,很濕潤。幸好飯粒是珍珠米,有一定咬口,不會黏糊糊的。

麻醬拌手卷油麥菜日本特級秘製麻醬$58
之前食過,一定要番點,油麥菜夾配著青瓜片,令整卷也很爽口,效果不錯。
秘製麻醬比較多烘烤原粒芝麻,所以格外多一份麻香,點左勁多汁,好食到想refill.

心太軟糯米紅棗$52
餐牌寫係涼菜,但甜甜地,當係甜品咁食啦!!十級推介。
 紅棗的面頭有些少油,但味道是甜甜的。
紅棗的中間是半開,夾了一些軟糯的糯米,口感非常之正。
而且紅棗蒸得夠時間,口感軟淋淋的,再加上紅棗香和天然的甜味,超級喜歡。
2017-05-09 314 浏览
上星期才試了旺角的樂天皇朝, 不過上海菜永遠是我的茶, 所以這天又與老朋友約了在銅鑼灣利園內的樂天再開餐! 銅鑼灣店的地方較旺角大, 裝修亦較講究別緻, 環境亦很寧靜, 灯光較暗, 比較適合想與朋友靜靜地談心事品嚐食物的好地方~ 準時來到, 笑容滿面的侍應小姐就領我們來到近中間水池旁的沙發坐 水池頭掛着一張用膠做的古代衣服, 令到四周氣息更古色古香呢~ 可以點菜了~菜式與旺角的相同, 同樣有七色小龍包, 時正值黃魚季節, 餐派上亦有多款黃魚菜式, 但這次我們想試多些小點, 所以就不點黃魚了~ 先來個清新冷盤- 麻醬油麥菜 - 賣相有趣, 是一棵棵新鮮的 油麥菜切齊綁好上碟 旁邊放了麻醬~ 吃時直接把 油麥菜沾上麻醬來吃~ 我是第一次吃生油麥菜,感覺原來很爽脆的!而且一點也不苦澀,清新又脆口,口感相當不錯,有驚喜喔! 麻醬相信是鮮磨出來, 吃得出有粒粒麻粒, 味道濃郁惹味, 好好吃這個菜! 裝潢極富華麗, 就連茶壼都同樣好看~ 普洱茶茶味甘香醇和, 色澤明亮紅潤, 消滯解渴~ 自私地點了一盅份量的酸辣湯- 上桌亦是賣相滿分, 這麼美的盅不是每間店子都有心思
上星期才試了旺角的樂天皇朝, 不過上海菜永遠是我的茶,
所以這天又與老朋友約了在銅鑼灣利園內的樂天再開餐!

比較適合想與朋友靜靜地談心事品嚐食物的好地方~

旁邊放了麻醬~ 吃時直接把 油麥菜沾上麻醬來吃~

裝潢極富華麗, 就連茶壼都同樣好看~

普洱茶茶味甘香醇和, 色澤明亮紅潤, 消滯解渴~

自私地點了一盅份量的酸辣湯- 上桌亦是賣相滿分, 這麼美的盅不是每間店子都有心思去襯托吧~

一把蓋拿上, 滿滿的一盅香濃又熱辣辣的酸辣湯就現眼前~ 材料用上豆腐絲, 蔥花, 疍絲, 荀等等, 雖然配料不是很特別, 但色澤通紅令人看上了就想立即吃了~

酸辣湯辣度適中, 不會太嗆口太辣, 材料豐富, 每一匙都吃到剛才提到的材料絲, 再加上湯的稠度很好, 不會太杰身太水漾, 吃完有很幸福滿足感覺~

小吃糯米紅棗 - 紅卜卜的紅棗內釀着滿滿又煙韌糯米, 糯米柔軟Q彈, 甜甜的好好吃呢~
紅棗絕對是女性恩物, 補血食材, 女生多吃有助驅寒呢~

鮮蝦雲吞豬骨湯, 一客六隻只是六十餘元, 大大碗香濃無比的豬骨湯絕對值回票價!

雲吞粒粒大大粒, 脹卜卜, 內裡釀滿鮮蝦、豬肉和菜, 一口咬下去, 肉汁四彈, 絕對叫人卻罷不能, 好好吃喔!!!

千層油糕 - 賣相可愛到極, 似不似某L字層的千層小疍糕呢XD?

吃下去, 感覺似是饅頭和銀絲卷那種~雖然千層感覺不重,但飽香的美味感足以彌補~再加上它只是廿多塊但就有三件,還渴求什麼?

甜點一之 宮廷驢打滾 - 之前吃過了, 覺得好好吃喔~ 檑沙面包着軟粫粫的餅皮,香滑Q彈到一點甜!!!中間夾雜着甜蜜蜜的紅豆蓉,實在有一試愛上的感覺!

甜品二之酒釀桂花小丸子 - 酒釀桂花味道突出, 丸子Q彈(但我覺得驢打滾Q彈些), 能批抨的就是用上小碗子來盛, 感覺份量少又不夠莊重~

最後點了甜品三擂沙湯丸 - 一點都沒叫人失望, 湯丸煙煙韌韌, 擂沙帶來口感, 一口咬下去, 甜蜜的荳沙湧出, 是令人回味的一個小點~

樂天皇朝
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓
2177 0903
2017-05-07 325 浏览
情迷多色小籠包一直都比呢間野既多色小籠包吸引,今晚終於約左fd放工一齊黎試。我地兩個見到個麻醬卷菜,即刻點左做前菜。爽口既卷菜配埋麻將,梗係諗過到升天啦!食左都覺得個人fresh d😂朋友係典型粉皮fans,見到例牌order。個粉皮都唔會過lum,個醬汁辣辣地啱曬我地。一齊掀開menu,睇到最後既時候,見到魔鬼蟹粉撈飯!!!我價錢都無望即刻order,因為個樣實在太吸引啦,滿滿既蟹粉,口水都流曬。上到黎,d蟹粉調味啱啱好,唔會太鹹同埋漏配埋微熱既飯,正!松子魚一直係香港都好少食,適逢做特價,即刻點左個。條魚好新鮮,炸得好脆而個汁酸酸地,無點錯。上面有真松子同埋菠蘿,好開胃。主角多色小籠包,好多湯汁!八個味道我地大家share。最令我深刻係辣味小籠包,好特別,唔會太辣但係又比平時食既多左一層風味。花旗參小籠包都真係有花旗參味㗎呢!
情迷多色小籠包

2017-04-30 340 浏览
上次食過旺角店, 原來銅鑼灣都有分店, 同朋友行完街就過黎再食. 呢間裝修好特別, 中間有條蓮花河, 起初反光以為玻璃, 原來有真水.京滬菜除左小籠包之外, 松子桂魚都係特式菜, 魚炸過外皮夠脆, 魚肉夠軟滑, 無腥味, 個汁酸酸甜甜令人好開胃, 食埋D配菜都幾飽.冷盤蒜泥白肉有少少辣, 幾刺激, 豬腩肉脂肪平均, 口感唔覺肥膩, 卷埋D青瓜絲爽爽地, 好清新.炸醬拉麵辣味較重, 拉麵夠彈牙,  唔會太腍, 撈埋D汁無咁乾, 配埋青瓜絲更爽口.蘿蔔絲酥餅外皮真係好酥, 好鬆化, 入面一條條蘿蔔絲, 蘿蔔味濃仲帶少少甜味, 但又唔覺漏, 飯後當甜品都唔錯.

2017-04-28 298 浏览
上週來午餐,印象極佳,本週日再次造訪。餐廳座落於利舞台6樓,地方寬敞,裝修雅緻,座位空間大而舒適,非常適合家庭聚會或成班人聚餐。落座之後,侍應周到有禮,茶水、座椅、介紹餐牌僅僅有條,在今時今日的餐廳裡也算是難得,值得讚賞。點了八色小籠包、蒸素餃。由於有某間銀行的信用卡買單,餐廳還免費贈送了原味小籠包一份。略多了,導致最後吃不完。口水雞,加10元要了雞脾,很嫩滑入味。蟹粉豆腐,普普通通,蟹粉少得可憐,沒有蟹味,只是款「醬汁豆腐」而已吧,對不起百多元的價格。並且端上桌時醬汁晃動到盤子周邊都是,漫了出來,嚴重影響賣相。雪菜黃魚煨麵,鮮美。蒜蓉菠菜,不過不失。也是湯汁亂晃地上桌。甜品叫了擂沙湯丸。味道OK,但擺盤非常差,散亂了滿盤的黃豆粉,四隻湯丸歪歪扭扭,嚴重影響賣相。莫非是上碟阿姐今天心情不佳?總的來說味道不錯,值得再次幫襯。
口水雞,加10元要了雞脾,很嫩滑入味。
雪菜黃魚煨麵,鮮美。
蒜蓉菠菜,不過不失。也是湯汁亂晃地上桌。
莫非是上碟阿姐今天心情不佳?

總的來說味道不錯,值得再次幫襯。
2017-04-23
  • 八色小籠包
2017-04-24 292 浏览
個人推介指數分8.5 (10分為滿分) - 這裡環境舒適, 坐位比想像濶很多, 有別於一般連鎖京滬店子, 感覺較高雅. 價錢方面卻和連鎖店子相差不遠, 食物質素也能保持高水平. 三色小籠包作為主打, 除了是話題外, 每款包子也隱含着其特別的味道, 雖不是很濃郁, 但舌尖肯定是感覺得到, 很是特別. 雖然這裡坐位也不少, 也不是週五六日, 但今天人流確實不少, 幸好我們一行五人預早訂坐, 否則應該要等頗長的間. 三月月會由我指揮, 一早也聽聞坊間有些彩色小籠包, 這次有數名同事推介下, 我便選擇了這所名字有點霸氣的京滬菜.今晚最可惜的雖然我被安排在室內嗔水池旁的卡座, 五個人坐得也很鬆動和舒適, 只是是日水池維修, 不能一邊品嚐美食, 一邊在旁玩玩水. 又是老規則, 一人點一樣食物, 如下薑絲和醋自己調配, 我個人就喜歡小一點薑絲, 好讓我能嘗到包內湯汁的味道.皇朝七色小籠包- 可殺不可辱原味, 蟹粉, 蒜香, 麻辣, 人參, 鵝肝, 黑松露和芝士)一個小籠包最基本的就是當你温柔地用筷子拿起它時, 它還是無穿無爛. 再上等的就是皮要薄, 湯汁和肉比例剛好, 整個吞下口中, 湯肉皮三方融和

又是老規則, 一人點一樣食物, 如下

一個小籠包最基本的就是當你温柔地用筷子拿起它時, 它還是無穿無爛. 再上等的就是皮要薄, 湯汁和肉比例剛好, 整個吞下口中, 湯肉皮三方融和, 就是最好, (當心太熱, 最好上菜後待一會才吃). 這裡的小籠包完全符合我上述的要求, 還有八種不同的顏食和味道, 吸睛之餘還有內容. 老實說, 味道方面, 未必如你所想一咬下去就知道是那種味道, 是當你在口中細味才感受得到, 個人較喜歡麻辣, 比較刺激,
再來是兩款涼伴小菜, 可見廚子的細緻和手工

李白醉雞- 雞件內外也很充滿濃濃的酒香和酒味, 中間調味得宜, 略帶點咸味,層次分明. 坊間不少店子造這道菜,酒味只留在外層, 完全不能滲入雞中, 只聞其香而無酒味, 加上中間沒有調味, 感覺單調.

心太軟- 這個菜我在京滬店也很少見到, 是把甜的糯米釀入開邊的大粒紅棗, 又可見廚子的巧手和耐心, 手法有些像糯米釀蓮藕, 味道甜而油膩, 口感煙煙韌韌, 還有在吃完些咸點或濃味的食物, 最岩吃一顆來清清味蕾.
京醬肉絲配薄餅

肉絲炒至乾身, 帶點脆口, 再以京醬伴炒, 靜食味道確有點濃, 夾進軟軟的薄餅, 吃起來剛剛好, 又香又脆又惹味.
雪菜咸肉炒年糕

年糕口感煙韌, 雪菜和咸肉來雜來吃, 是一個很不錯的粿腹之選

宮廷驢打滾

這個甜品名字很是特別, 讓我感覺仿似是清代紫禁城的甜食. 其實是糯米紅豆卷, 一層糯米皮掃上一層紅豆蓉, 再慢慢卷上. 味道方面是不錯, 和坊間糯米卷差不多, 多了一份細緻和美名.

整体來說, 我和四位老友也很滿意, 環境是其中一個賣點, 想舒舒服服和友人談談心, 這裡是不錯的地點. 食物方面, 可見到廚子的心思和巧手, 每一道菜不論賣相, 配搭和味道也有用心去製作.
2017-03-08
1K
2017-04-17 360 浏览
今年媽咪生日,我哋揀咗樂天皇朝,因為見食物環境都好好,再加上媽咪鍾意食中菜,所以嚟試下。9個人叫咗個10人套餐$2,088,有菜有肉有魚有海鮮,有辣有唔辣有酸有咸又有甜,感官好多變化,基本上10個人嚟食都夠食,最重要價錢大眾化。皇朝小籠包(兩籠)1籠有8隻,雖然有8個唔同口味,但大部份都食唔出有關味道,只可以講顏色出眾同特別原味小籠包(大)都係原味好味D,起碼可以嘗到鮮甜肉汁,皮做得好薄但唔易穿,必試!李白醉雞雞嫩滑兼好入味,酒精濃度唔高,好啱唔嚐酒人仕撈伴海中寶海蝦加海哲,食材同樣清爽彈牙,醬汁帶點酸酸辣辣,非常開胃前菜川味涼皮味道同樣酸辣,但我認為過酸,蓋過青瓜清新味道,幸好粉皮非常滑溜涼伴黑木耳酸中帶點辣,爽口好味春雨伴綠蔬即係拍青瓜,酸酸地好開胃上海油燜羅漢笋笋非常爽口,但醬汁帶點咸太極蝦仁有辣同唔辣兩個口味蝦仁,同樣彈牙爽口松子桂魚好大條而且酸汁較得啱啱好,仲有好多配料松子/菠蘿/蘆薈水煮牛肉(小辣)呢碟係全晚主角,小辣都好辣,牛肉好滑好淋,仲有好正既吸味芽菜同粉絲,就算唔叫餐都一定要散叫話梅走油元蹄好多隻大元蹄,好肥美入味,仲有好多小棠菜伴碟非常滿足,但點解叫"話梅走油"呢
皇朝小籠包(兩籠)

原味小籠包(大)

李白醉雞

雞嫩滑兼好入味,酒精濃度唔高,好啱唔嚐酒人仕

撈伴海中寶

川味涼皮

涼伴黑木耳

酸中帶點辣,爽口好味

春雨伴綠蔬

即係拍青瓜,酸酸地好開胃

上海油燜羅漢笋

笋非常爽口,但醬汁帶點咸

太極蝦仁

有辣同唔辣兩個口味蝦仁,同樣彈牙爽口
松子桂魚

好大條而且酸汁較得啱啱好,仲有好多配料松子/菠蘿/蘆薈

話梅走油元蹄
話梅走油元蹄

好多隻大元蹄,好肥美入味,仲有好多小棠菜伴碟非常滿足,但點解叫"話梅走油"呢?

咸肉津白

最清既一道餸,咸肉唔會太咸,好味

上海炒飯(2碟)

即係豉油炒飯,太飽每人只食咗兩啖,其餘打包

檸檬蘆薈桂花蜜

有好多蘆薈同細細粒既冰,但我覺得太甜,只食咗兩口

P.S. HSBC信用咭有一籠小籠包送(8粒)

9人共消費:HK$2,417
2017-03-30
  • 水煮牛肉
2017-04-14 290 浏览
家中兩老十分喜愛榴連,知道這間樂天皇朝有這麼一道榴連小籠包便嚷著要一試。雖則我不愛榴連,但很愛上海菜式,所以便帶兩老去銅鑼灣分店晚餐。榴連小籠包 $68/6pc熱食的榴連跟凍食是兩種不同感覺。熱食的甜度比較淡,皮弄的溥溥的,可回購 ! 李白醉雞 $78 不太重的酒味加上白滑幼嫩、剛剛熟的雞肉,外層的雞皮也是爽爽的,很美味。花素蒸餃 $42/6粒皮跟別的無兩樣,仍是多麼的溥,內層有大大舊的素菜,很健康。吃多也不會有罪惡感。糖醋魚片 $82皮有些小厚但酸的程度也調較適中。內層的魚又白很滑,如再脆一點就更好!話梅元蹄 $98(半份)很開胃的一味餸,厚厚的元蹄皮很爽,皮下層的肉非常入味且嫩,肉並不會留在牙逢內。宮廷驢打滾 $38/3粒必點推介!味道絕對不會過甜,淡甜不會膩,而且十分軟屬口感吸引!
榴連小籠包 $68/6pc

李白醉雞 $78

不太重的酒味加上白滑幼嫩、剛剛熟的雞肉,

外層的雞皮也是爽爽的,很美味。
花素蒸餃 $42/6粒

糖醋魚片 $82

話梅元蹄 $98(半份)

宮廷驢打滾 $38/3粒

2017-03-30
To start off our dinner, we opted for drunken chicken, which give a pleasant kick of chinese wine. Meat perfectly cooked, with a thin layer of collagen sandwish right between the skin and the meat yum!Hot dumpling in hot chilli Vinaigrette is also in great quality, with fresh port inside, with a silky smooth skin wrapping around. we love the garlic and spiring onion inside the hot chili sauce, that created a more complexed yet refreshing flavour to the dish.Everytime when we visit this place, it
Drunken Chicken
Everytime when we visit this place, its signature colour xiao long boa is a must order item. Each colour represents a special flavour, such as sichuan spice, truffle, crab roe and foie gras!
Specialty Dynasty Xiao Long Bao
Our table's favourite is Sichuan boiled fish "Shui Zhu Yu" in a bed of numbing Sichuan pepper corn and chili. It has lived up with its spicy reputation and the portion is huge! The glass noodles have soaked up all the spices' goodness!
Sichuan spicy boiled fish
Spicy crispy chicken might look a bit scary with all the chilli spread across the whole dish but indeed this dish is not as spicy as we think! The chicken might be overly deep fried and way too crispy that it sounds more like chips to me.
Spicy Szechuan Crispy chicken
Sweet dumpling filled with oozing sesame paste wrapped up our dinner. soft and tender, it's soft and chewiness simply gave us a pleasant and comfortable end to the meal.
sweet dumpling with sesame dumpling
2017-03-01
Drunken Chicken
Sichuan spicy boiled fish
2017-04-12 261 浏览
有一間中菜店真係勁吸引,好想推薦比大家!$15小食$7@人頭茶位. 好靚特色王朝小籠包八色$98@8粒八款顏色嘅小籠包代表着八款味道,味道真心不錯,皮薄餡靚。每一款味道都有自己嘅特色,每一件都超級好味,唔會話有一件奇怪,如果一個人食晒八隻就更加清楚。四川酸辣湯$48$48嘅酸辣湯唔算太大份,但係香味十足,落足料,有木耳同埋豆腐等等嘅材料,香辣味滿分,而且帶點酸味,更加開胃。李白醉雞$78食雞是常識吧,用咗花雕酒整嘅醉雞,除咗肉質香滑之餘,酒味已入每一件雞肉裏面,香味怡人。上海炒飯$78上海炒飯比較特別,整體已經沾滿了豉油顏色,不過不會太鹹,用的米粒有點像珍珠米,比較細粒,鑊氣還是有的。酸菜黃魚豆腐湯$168最近主打的是黃花魚,有好多味餸菜都係用黃花魚做成,我哋就選擇咗飲湯,酸菜魚湯個魚都食得架,因為外皮之前已經炸過,食落都幾香口。感覺上個湯冇咩味精,味道主要係豆腐同埋魚嘅香味。以呢個價錢來講,裝修又好靚,嘢食嘅不錯,難怪個個都一早訂枱,費事無位。
有一間中菜店真係勁吸引,好想推薦比大家!
$15小食
$7@人頭茶位. 好靚