2019-01-21 60 浏览
小籠包子近年有不少改變,今次一於試一試這八色小籠包先.這食店離mtr 2 min ,十分方便易找.座位環境十分舒服,適合一家大少來品嚐美食.有不少主打的推介.涼瓜即炒的,十分有穫氣,好味道,送飯一流.到主打的八色小籠包,有不同的味道,是舌頭的新體驗.醉雞夠滑有水準,充滿香香的酒味.蒸餃肉汁十足,是手工餃子來的.青瓜十分凊新,爽口,又開胃.這甜品一層一層,又不是佷甜,大家可以試下,有少少似糯米磁的.師父即包即蒸.
小籠包子近年有不少改變,今次一於試一試這八色小籠包先.
這食店離mtr 2 min ,十分方便易找.
座位環境十分舒服,適合一家大少來品嚐美食.
有不少主打的推介.
涼瓜即炒的,十分有穫氣,好味道,送飯一流.
到主打的八色小籠包,有不同的味道,是舌頭的新體驗.
醉雞夠滑有水準,充滿香香的酒味.
蒸餃肉汁十足,是手工餃子來的.
青瓜十分凊新,爽口,又開胃.
甜品一層一層,又不是佷甜,大家可以試下,有少少似糯米磁的.
師父即包即蒸.
2019-01-20 510 浏览
幾年前曾去過樂天皇朝的銅鑼灣總店,覺得該店的上海菜頗有水準,一直都想再去品嚐. 搜尋之下就發現原來現在尖沙咀也有分店,對於住在新界的我來說,不用過海實在方便得多. 店內空間都幾大,職員安排我們坐濶落的卡座,感覺舒適自在. 茶位費每位$8、小食每碟$15. 該碟花生栗子前菜幾入味又軟稔,很不錯. 龍華素鴨 ($68) 素鴨腐皮嫩滑,再加上鹹淡得宜的醬汁,作為前菜剛剛好. 八色皇朝小籠包 ($108) 來到樂天皇朝,不得不吃八色小籠包. 可依據簡介從原味吃到濃烈的川味. 每款都很有特色,個人特別喜歡黑松露味,滲出淡淡的黑松露芳香,令我十分回味. 凡惠顧八色皇朝小籠包,依照店內的推廣活動,上傳照片到社交平台及分享給3位朋友,即有機會獲得一籠只送不賣的辣椒螃蟹小籠包 (每日限首100份),不要錯過! 辣椒螃蟹小籠包 一籠5隻的辣椒螃蟹小籠包,漸變色的外皮很特別. 內裡肉汁滿滿且有少許辣度,亦有螃蟹的鮮味,都幾特別. 蘿蔔絲酥餅 ($42/ 3隻) 炸得金黃的蘿蔔絲酥餅,外層酥化,內裡蘿蔔清甜味美,頗有水準. 家鄉素菜包 ($38/ 3隻) 素菜包很鬆軟,

店內空間都幾大,職員安排我們坐濶落的卡座,感覺舒適自在.

龍華素鴨 ($68)
素鴨腐皮嫩滑,再加上鹹淡得宜的醬汁,作為前菜剛剛好.

八色皇朝小籠包 ($108)

辣椒螃蟹小籠包

蘿蔔絲酥餅 ($42/ 3隻)

家鄉素菜包 ($38/ 3隻)
素菜包很鬆軟,內裡的蔬菜餡料很多,是飽滿的素菜包!!

宮廷驢打滾 ($42/ 3粒)
賣相吸引的甜品宮廷驢打滾,冰凍又煙韌,而且甜度適中,值得一吃~

樂天皇朝的出品有一定水準,來到必定要吃特色八色皇朝小籠包呢!!

尖沙咀加拿分道20號加拿芬廣場2樓

2019-01-20 56 浏览
跟朋友慶祝生日,預早在operice訂位,非常方便,去到即時入座無需等候! 朋友仔點了經典的八色小籠包,八色不同味道,但個人還是比較喜歡原味正宗的小籠包。炸饅頭,略嫌唔夠脆身,偏「淋」身。特別推介芝麻醬油麥菜,以往食油麥菜都有苦澀味,但這碟沒有,而且在其他食物都較重口味之下,顯得特別清新。另外,四川涼皮都非常推介,好入味,喜歡吃辣的可以試一試。免費送的辣椒螃蟹小籠包,老實說沒有辣椒或螃蟹的味道,和朋友各試一個後就放棄了⋯⋯便宜莫貪啊。另外,負責我們枱的侍應,全程是黑面的⋯⋯好像我們曾得罪了他似的。

炸饅頭,略嫌唔夠脆身,偏「淋」身。

另外,四川涼皮都非常推介,好入味,喜歡吃辣的可以試一試。

2018-12-12
2019-01-18 469 浏览
樂天皇朝始創八色小籠包,雖然其他食店亦有類似菜式,但總覺得此店做得比較出色。尖沙咀加拿芬廣場應為新開分店,由港鐵站開始,至金馬倫道,都見到其指示牌如何前往此店。尖沙咀店裝修光潔明亮,入口大玻璃窗可以看見點心師傅正在製作八色小籠包。點了好幾款前菜及點心小籠包,各嘗一點,小食多滋味。芝麻醬油麥菜 生油麥菜用青瓜條捲好,整整齊齊賣相很好,點上芝麻醬可以除去油麥菜的草青味,味道十分清新討好。上海油炆筍 油炆荀色澤油潤,荀物雖粗大但入口尚算細嫩。撈拌海中寶 醋味海蜇絲下面放有青瓜絲及四角各有一粒河蝦仁,海蜇絲青瓜絲沾上酸醋同食冰凍爽脆,河蝦仁雪白剔透,入口鮮爽,不老不韌。八色小籠包八色小籠包有溫馨提示食法,先食中間的原味再順時針方向由綠色的人參味先食,到最後紅色的麻辣。我試了原味、人參、黑松露及芝士味,基本上豬肉味依然可以食到,皮薄多汁。人參有淡淡人參味,黑松露除黑松露味外,尚食到有粒粒菇菌,芝士味輕輕的,唔會蓋過豬肉味道。三鮮鮮肉水餃 鮮肉水餃味道與原味小籠包近似,一樣肉餡柔嫩,充滿肉汁鮮味。蘿蔔絲酥餅 蘿蔔絲酥餅炸得外皮酥脆,不會死實,蘿蔔絲餡清甜多汁,沒有多餘配料或調味,做得十分出色。皇朝

點了好幾款前菜及點心小籠包,各嘗一點,小食多滋味。

芝麻醬油麥菜

上海油炆筍
油炆荀色澤油潤,荀物雖粗大但入口尚算細嫩。

撈拌海中寶

三鮮鮮肉水餃
鮮肉水餃味道與原味小籠包近似,一樣肉餡柔嫩,充滿肉汁鮮味。

皇朝話梅骨
話梅骨輕炸後再裹上糖槳及話梅汁,色澤亮麗,加上粒粒真話梅肉,味道酸酸甜甜,很合友人口胃。
2019-01-17
2019-01-13 516 浏览
今天逛尖沙嘴,走過加拿芬廣場,被樂天皇朝的宣傳所吸引,想一試他們的小籠包。來到餐廳門口已可看見師傅製作的過程;入內座位空間寬闊,坐得十分舒適。**小食 $15, 茶 $8/位**《特色皇朝小籠包(八色) $108》有八款不同味道:分別有原味、人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣,跟順序吃就可以由淡到濃!個人覺得人參味、鵝肝味、黑松露味道最吸引!!因為外面很少吃到這些口味,每粒小籠包都各有特色,肉汁豐富,一試難忘!《紅燒扣肉豬骨湯拉麵 $75》紅燒扣肉味道香濃嫩腍,拉麵較腍身,豬骨湯底略為有點淡。《醋醬海蜇頭 $68/例》醋醬調味平衡,開胃沒有過酸。《李白醉雞 $78/例》酒味剛好,但雞肉稍稍欠嫩滑,可以更好。《肉碎欖菜乾扁四季豆 $78/例》四季豆新鮮爽嫩沒有渣,炒得夠鑊氣,加上肉碎,整體不會過咸,下飯最好。《重慶紅油抄手 $58/6pcs》粒粒飽滿,皮簿餡靚,辣度適中,重慶的風味。《宮廷驢打滾 $42》糯米粉糰做得夠軟帶點煙靱,紅豆餡甜度適中,入口軟綿,加上果仁碎粒, 味道和口感同樣吸引, 難怪它原是清朝的宮廷點心。

**小食 $15, 茶 $8/位**

《特色皇朝小籠包(八色) $108》

《紅燒扣肉豬骨湯拉麵 $75》
紅燒扣肉味道香濃嫩腍,拉麵較腍身,豬骨湯底略為有點淡。

《醋醬海蜇頭 $68/例》
醋醬調味平衡,開胃沒有過酸。

《李白醉雞 $78/例》
酒味剛好,但雞肉稍稍欠嫩滑,可以更好。

《肉碎欖菜乾扁四季豆 $78/例》

《重慶紅油抄手 $58/6pcs》
粒粒飽滿,皮簿餡靚,辣度適中,重慶的風味。

《宮廷驢打滾 $42》
2019-01-08
2019-01-10 77 浏览
好幾年前曾經喺樂天皇朝初嚟到香港嘅時候,喺銅鑼灣利舞台嘅分店一嘗佢嘅食品,七色小籠包簡直係謀殺左唔少嘅相機,到今時今日呢一間小店越開越多,喺尖沙咀都有佢嘅足跡,今日再來試一次。前菜盛為$15碟,今日嘅前菜有花生和栗子。四川涼皮涼皮辣得好過癮,雖然辣椒唔係好多,但食落去好刺激,係幾好嘅一個涼菜。李白醉雞加$10就可以食到雞上髀,不過其他部份都唔錯。酒味道好香濃得好比雞肉索晒,而且唔會太肥。最怕食到一碟都會有嘅醉雞。扣肉豬骨湯拉麵扣肉嘅肥肉層次分明,食落去唔會好濃。豬骨湯底又香又濃,襯拉麵來講就最夾啦。話梅骨話梅骨酸酸甜甜,都幾開胃,炸香咗之後特別容易用來送飯。蔬菜餃入邊包住滿滿嘅蔬菜,啱啱正起一開個蓋就聞到香味。香酥蔥油餅驢打滾這一味甜品係普通嘅食店都好少食,用糯米包住紅豆蓉,再灑上黃豆粉,食落去軟綿綿,用嚟襯返杯熱茶就最好不過。酒釀丸子一碗酒釀丸子成為最好嘅甜品。暖暖地,丸子好煙韌。有一點一定要讚嘅就係小店上菜嘅速度都好快,基本上落咗單5分鐘之後就開始上菜。另外地理位置都好方便,喺尖沙咀站行5分鐘就到,食完之後仲可以去對面嘅商場行街,絕對啱晒長輩👴🏼。二來環境都好寬敞,坐得好舒服,今次

前菜
盛為$15碟,今日嘅前菜有花生和栗子。

四川涼皮

李白醉雞

扣肉豬骨湯拉麵
扣肉嘅肥肉層次分明,食落去唔會好濃。
豬骨湯底又香又濃,襯拉麵來講就最夾啦。

話梅骨
話梅骨酸酸甜甜,都幾開胃,炸香咗之後特別容易用來送飯。

蔬菜餃
入邊包住滿滿嘅蔬菜,啱啱正起一開個蓋就聞到香味。

香酥蔥油餅

驢打滾

酒釀丸子
一碗酒釀丸子成為最好嘅甜品。暖暖地,丸子好煙韌。

有一點一定要讚嘅就係小店上菜嘅速度都好快,基本上落咗單5分鐘之後就開始上菜。另外地理位置都好方便,喺尖沙咀站行5分鐘就到,食完之後仲可以去對面嘅商場行街,絕對啱晒長輩👴🏼。二來環境都好寬敞,坐得好舒服,今次安排左係卡位嘅位置,窗口對着加拿分道,望住出面熙來攘往的街道。
2019-01-10 67 浏览
今日去咗尖沙咀,想坐得舒服啲,就去咗樂天王朝食小籠包。招牌係佢哋嘅八色小籠包,好似有人㟥,黑松露,麻辣,蟹粉,等等。當然仲有原味,其實我最鍾意食原味。淨係睇小籠包,我覺得只係一般,因為包裏便嘅湯汁唔係好多,依個係差少少嘅。叫咗個擔擔麵,但係唔可以走辣,所以都吾太ok。個醬鴨小食反而幾OK。沙拉骨好大碟,同啲肉都好好食,但係因為食得太飽,有半碟都要打包。最後好似佢哋有個優惠,如果食完個八色小籠包,影相擺上網,就送多個小籠包,因為太飽所以都冇用呢個優惠。
2019-01-08 67 浏览
一直有聽過樂天王朝嘅小籠包好出色,今次有機會去尖沙咀分店試試,啱晒我呢個好鍾意食小籠包嘅人。星期五夜晚食飯黃金時段唔使等位,曾經都令我覺得係唔係間餐廳唔好食所以冇乜人去。但係食完之後我有諗唔明點解唔等位喎,因為食物質素都算幾好。可能因為唔係好多人嘅關係,所以點左菜之後好快就有得食。首先食嘅係一個八色小籠包。因為同朋友分享嘅關係所以我只係食咗四種味道,分別係原味,蒜香,蟹粉同埋黑松露味道。每一種味道都好特出你真係好食嘅。我問朋友佢食其他嘅味道都係咁樣。呢款咁有新意嘅小籠包可以再試下!除咗食小籠包之外我仲叫咗蟹粉炒飯同埋酸辣湯,一直好鐘意飲酸辣湯,但係哩款酸辣湯實在係太辣啦!利申我唔係唔識得辣嗰啲人黎。所以我就唔係咁推介呢款酸辣湯啦,得個辣字冇乜其他味道。但係個蟹粉炒飯就唔同,值得推介俾大家試吓。雖然佢份量唔大,但係蟹粉就好足,鋪晒喺成個炒飯上面。識落盒炒飯口感鬆軟,杯買蟹粉食一流呀!最後埋單一人大約二百幾蚊到食到飽都OK啦。

最後埋單一人大約二百幾蚊到食到飽都OK啦。
1K
2019-01-06 74 浏览
今天同個好喜歡吃小籠包嘅朋友去了這間人氣店,餐牌上真係十分多選擇,但重點就係個小籠包,點了最多口味選擇嘅皇朝小籠包,可以一次過試晒全部味道!當然這裡除了小籠包外,還有其他美食,例如個上海生煎包,上海蔥油大餅,蘿蔔絲酥餅,皇朝小籠包先有齊這裡嘅八種口味,當中較喜歡就係個蟹粉口味,咬開夠晒肉汁,而裡面嘅蟹粉味道十分濃郁。原味入口夠晒肉汁只在口中流出嘅感覺一樣咁好味!上海生煎包外面煎得香,咬開內裡充滿肉汁,十分好味;上海蔥油大餅亦煎得好香脆,中間夾滿了香蔥同豬肉鬆,入口感覺得到香濃嘅蔥味;蘿蔔絲酥餅,外面香脆內裡充滿熱盪盪嘅蘿蔔絲,入口香脆鬆軟,入口時小心好熱!追加了蟹粉炒飯材料十足,大量蟹粉鋪滿了在飯身上,食得十分滿足!

上海生煎包外面煎得香,咬開內裡充滿肉汁,十分好味;
午餐
2019-01-03 505 浏览
香港好像沒有了冬天,我卻喜歡這種不易岀汗的天氣,稍涼的氣溫,特別想食小籠包,而食小籠包呢,基本上首選樂天皇朝,因為大愛佢的八色小籠包呀🥰🥰🥰🥰小食15雞腳好入味,帶有小辣幾惹味。茶位8x2八色小籠包8隻108原味小籠包的皮可以蒸耐一點會更好。人參味道濃郁不苦澀,有參香。鵝肝味實在,湯汁肥美。芝士味足料,芝味十足。蟹粉小籠味ok鮮,也不會有腥氣。黑松露口味岀色,芬芳獨特,令豬肉味道大大昇華。麻辣有辣無麻味,倒是不太辣但癖了肉味。蒜香味夠刺激,令平凡的豬肉頓時變得肉香無比,寧舍不同。蟹粉小籠6隻118松子鮮果桂魚238大大份原條上,薄粉炸得不會油膩,外層每啖都很鬆脆,入面桂魚肉十分嫩滑呢!加上松子🍍等夠唒酸甜,超開胃。凍檸賓22奇怪的想飲奶茶,卻沒有,於是要了這賓,檸檬不吝嗇,配起來不太甜,吃炸魚夠冰凍降火。檸檬蘆薈桂花蜜28蘆薈清新配上檸香更是怡人,點到即止的桂花蜜,甜而不濟的作結。食後感:幫趁多年的小籠不二之選🥰

小食15
雞腳好入味,帶有小辣幾惹味。

茶位8x2

八色小籠包8隻108
原味小籠包的皮可以蒸耐一點會更好。
人參味道濃郁不苦澀,有參香。
鵝肝味實在,湯汁肥美。
芝士味足料,芝味十足。
蟹粉小籠味ok鮮,也不會有腥氣。
黑松露口味岀色,芬芳獨特,令豬肉味道大大昇華。
麻辣有辣無麻味,倒是不太辣但癖了肉味。
蒜香味夠刺激,令平凡的豬肉頓時變得肉香無比,寧舍不同。

蟹粉小籠6隻118

松子鮮果桂魚238

凍檸賓22

檸檬蘆薈桂花蜜28

食後感:幫趁多年的小籠不二之選🥰
2019-01-02 111 浏览
呢種服務態度簡直係影衰香港,影衰曬成間集團... 知道尖沙咀開左分店就黎試下,點個遇到服務員態度極之惡劣,收台既時候將杯碟扔落收餐具既車到,碗碟碰撞既聲非常大,而且一臉不屑既樣。我明白做餐飲業好辛苦,但都吾洗甘呀麻送白飯黎既時候又係,好大力將碗飯「呯」一聲撞落個台面到比你之後擰頭就走茶餐廳都吾會甘啦,何況係大集團...記得第一次食樂天皇朝係係旺角,當時服務態度好好,環境又舒服,相比依家尖沙咀分店...真係派十打小籠包人企曬成個尖東連尖沙咀都補救吾到唉,講番野食家鄉素菜包:正正常常,但吾知點解有件皺左皮心太軟紅棗熱既,釀既糯米就係室溫糯米吾夠煙韌可謂一大敗筆家常花肉豆腐:偏咸,配飯好 D宮廷驢打滾:非常一般,吾叫好過叫整體黎講食物一般,態度極差樂天皇朝好好醜醜都算有番甘上下規模,係咪應該要投放番多 d 資源去員工培訓到?呢種服務質素...
呢種服務態度簡直係影衰香港,
影衰曬成間集團

...
知道尖沙咀開左分店就黎試下,
點個遇到服務員態度極之惡劣,

收台既時候將杯碟扔落收餐具既車到,
碗碟碰撞既聲非常大,而且一臉不屑既樣。
我明白做餐飲業好辛苦,但都吾洗甘呀麻

送白飯黎既時候又係,
好大力將碗飯「呯」一聲撞落個台面到比你
之後擰頭就走
茶餐廳都吾會甘啦,何況係大集團

...
記得第一次食樂天皇朝係係旺角,
當時服務態度好好,環境又舒服,
相比依家尖沙咀分店...

真係派十打小籠包人企曬成個尖東連尖沙咀都補救吾到

唉,講番野食

家鄉素菜包:
正正常常,但吾知點解有件皺左皮

家鄉素菜包

心太軟
紅棗熱既,釀既糯米就係室溫
糯米吾夠煙韌可謂一大敗筆
心太軟(糯米紅棗)

家常花肉豆腐:
偏咸,配飯好 D
老北京家常花肉豆腐

宮廷驢打滾:
非常一般,吾叫好過叫
宮廷驢打滾

整體黎講食物一般,態度極差
樂天皇朝好好醜醜都算有番甘上下規模,
係咪應該要投放番多 d 資源去員工培訓到?

呢種服務質素...
2019-01-01
家鄉素菜包
心太軟(糯米紅棗)
2018-12-31 150 浏览
大伙兒到這裡食生日飯, 當然是先印好$100優惠券備用.第一次食, 必點八色小籠包吧, 包括原味, 人參, 鵝肝, 黑松露, 芝士, 蟹粉, 蒜香 和川味, 我食的是原味小籠包, 有不少肉汁, 味道唔錯. 這裡上菜速度超級快, 轉頭醋醬海蜇頭及芝麻醬油麥菜等菜式一一送到, 要忙碌的開動. 醋醬海蜇頭帶有青瓜, 醋醬令海蜇頭非常入味,爽爽的口感, 很快便清碟. 如果海蜇頭比例多些就更好了. 芝麻醬油麥菜, 像是中式的沙律菜, 屬清新之選.另外還點了肉絲, 炒飯和年糕, 這幾款比較下沒有什麼特別, 除年糕略微淡味外, 其他的味道正常. 如果上菜速度能慢一些就更好, 餸菜便不會涼掉.最後, 宮廷驢打滾, 落單時待應說最後叫上才上菜, 還以為是熱食, 原來是凍食的, 口感很軟糯, 而且不死甜, 以這個作尾甚是滿足.
大伙兒到這裡食生日飯, 當然是先印好$100優惠券備用.

醋醬海蜇頭
庆祝纪念
生日
醋醬海蜇頭
ok
2018-12-29 53 浏览
最近一直很想吃小笼包,就选择这家咯,离家里近,我觉得味道没有颜值高,8色小笼包很好看,不过我觉得还是原味最好吃啦,不是拍照就要原味好了,辣子鸡吃少少还挺好,多了腻,茶水还好,小菜花生米糯糯的很好吃喜欢
2018-12-29 101 浏览
今日同內地來的朋友由深水埗鴨寮街行到去油麻地金魚街,成個人好鬼肚餓。見朋友係上海人,一於帶佢試樂天皇朝,品評下這間上海菜的水準。我地夜晚仲要晀夜景,所以去左尖沙咀分店。我地7:30到,初頭以為好多人要等位,點知一入到去等都唔使等就坐低左😅因為我食過銅鑼灣個間,我即刻就叫左皇朝小籠包同擔擔麵。跟著朋友話想食油燜笋同竹筒魚片就順便叫埋~等左一陣終於上菜了😆先試小籠包,鵝肝味夠曬香,蒜香味夠曬濃。我朋友食左過川味,佢話囗味好重,好好食,真是重囗味😅 個擔擔麵唔係好辣,反而重麻醬看,對唔係好食得辣的我來講真是唔錯。油燘芛好香麻油味。而個竹筒魚片我個人覺得真是太重口味⋯⋯又咸又麻又辣🤯但是塊魚真是好滑,應該花左好多功夫整。而我朋友超好這道菜,佢一個人清左大半筒,而我只好一邊食,一邊食芛解辣⋯⋯總而言之,價錢係貴左D,但我同我朋友都食得好滿意,佢仲話拍得往他係上海食的水準。大家不防過來試下,眺下係唔係真係咁好食😁
皇朝小籠包
擔擔麵
油燘芛
竹筒剁椒魚片
2018-12-28 583 浏览
新加坡不是旅遊的熱門城市, 跟香港同樣景點欠奉, 但共通之處在於精彩美食, 才能留住來自各地遊客的胃。每次到新加坡旅遊, 最精彩的旅遊活動就是吃、吃、吃! 雖說有不少新加坡名店過江而來, 但能做得像有聲出色的不是很多, 因此每次都會爭取時間在當地吃過暢快。不過有少過江龍仍能維持當地水準, 而在這張名單中, 樂天皇朝可算是回頭率最高的一家, 菜式的推陳出新, 加上口味不錯,正是它吸引之處。樂天皇朝的點心是我的最愛,特別是八色小籠包百吃不厭,有時遇上推廣更有贈送活動,近來就是送辣椒螃蟹小籠包,當以為「八色」已是極限時,這「雙色」小籠包便是一大突破。色相固然是吸引,但顏色其實也反映了口味,一口咬下湯汁淋漓,先是蟹香的鮮甜,後勁是微微的辛辣,十分過癮。而八色小籠包每次都是必點的,對於初嘗者來說自然是新鮮感十足,但再嚐也要歷數輪才能試勻幾種口味,但也曾見過食客是一人獨享一籠八件的。這次嚐了芝士黑松露、鵝肝口味的,最喜歡依然是甘香的鵝肝口味。小籠包湯汁澎湃,外皮做得薄透,肉餡亦很新鮮,見師父在門前密密包製便知道新鮮程度。芝麻醬油麥菜是我的最愛, 捲裹成形的的油麥菜勝在鮮爽的食感,不止求賣相,是簡單

八色小籠包

芝麻醬油麥菜是我的最愛, 捲裹成形的的油麥菜勝在鮮爽的食感,不止求賣相,是簡單美味的涼菜。
芝麻醬油麥菜

蘿蔔絲酥餅屬易做難精的點心,層層酥皮分佈錯落有致,這很考廚師的工夫, 裏面除切條蘿蔔絲外再無別的了,最傳統的蘿蔔絲酥餅正是如此,更突顯出蘿蔔的清甜軟綿,外皮香酥的特色。
蘿蔔絲酥餅

重慶紅油鮮蝦抄手香口但不會太辣,微帶香辛的汁醬很惹味,加上每隻都是飽滿結實的,份量又多十分抵食。
重慶紅油鮮蝦抄手

這晚點心吃得有點多了,但喜歡糕點的我還是要吃過宮廷驢打滾才滿足。 這家的驢打滾口感特別軟糯,豆沙餡夠香又不會太甜,面層灑滿黃豆粉,很好吃。
宮廷驢打滾

銅鑼灣冶是我較常光顧的一家, 金碧輝煌的格局充滿了喜氣。尖沙咀店走的是時尚路線,高貴典雅的路線,較能迎合年輕一代的口味。尖沙咀是購物Shopping的熱點,以後尖沙咀逛街又多個選擇了。
2018-11-20