2017-06-16 246 浏览
難得平日放假, 約左姊妹逛旺角, 佢提議Lunch食日本野, 最後我地決定去旺角呢間樂天大喜屋食放題, 放肆一下😁放題當然主要係食刺身啦, 我地好快清哂第一盤, 刺身好鮮甜, 蝦好大隻, 超讚👍因為蝦太好味, Encore刺身時點左大量蝦😁牛舌好爽口點左個蟹粥, 都幾鮮甜D創意壽司都幾好味, 不過食唔到太多芝士焗蝦幾好味, 但芝士味淡左少少炸物我唔係太喜歡, 所以只點左少少最後當然要食返杯哈根大師先走啦姊妹食量好驚人, 我已經飽到捧住個肚佢都仲要食多個手卷🙈

因為蝦太好味, Encore刺身時點左大量蝦😁

牛舌好爽口

點左個蟹粥, 都幾鮮甜

D創意壽司都幾好味, 不過食唔到太多

芝士焗蝦幾好味, 但芝士味淡左少少

炸物我唔係太喜歡, 所以只點左少少

最後當然要食返杯哈根大師先走啦

姊妹食量好驚人, 我已經飽到捧住個肚佢都仲要食多個手卷🙈

午餐
  • 刺身
旺角這家人很多, 整層也是它的, 十分吵Haagen-Dazs只有兩款味選擇-Coffee and Strawberry帶子沒有甜味, 另已沒有赤蝦(牡丹蝦)刺身提供飲品多選擇芝士虎蝦的醬很好, 但蝦沒甜味.精品壽司已沒以往的好, 味道不怎驚喜小小手劵份量剛好, 海膽款吃到是苦的不新鮮
旺角這家人很多, 整層也是它的, 十分吵
帶子沒有甜味, 另已沒有赤蝦(牡丹蝦)刺身提供
飲品多選擇
芝士虎蝦的醬很好, 但蝦沒甜味.
精品壽司已沒以往的好, 味道不怎驚喜
小小手劵份量剛好, 海膽款吃到是苦的不新鮮
2017-04-29
2017-05-01 533 浏览
一間出名又保持水準嘅日式放題餐廳,樂天大喜屋位置方便, 客人也很多,所以如果即場攞位我話通常都會冇位呀。 今次朋友生日,早兩個星期前訂位。刺身很新鮮也很多選擇, 三文魚,北極貝,甜蝦,帶子很鮮味。如果唔鍾意食生嘅食物嘅朋,友亦都好多熟食可以俾大家選擇。其中我最愛嘅就係羊架。仲有避風塘炒蟹。我最推介嘅呢就係呢隻芝士焗蝦, 芝士味好香濃,而且有啲洋蔥等等啦,非洲滋味,一個人咩食六件都唔夠呀仲有好多甜品畀大家選擇,有榴槤嘅軟雪糕有好多嘅飲品囉總結,樂天大喜屋呢係一間唔錯嘅放題餐廳 ,位置都方便,只不過係去之前一定要訂位囉,喺個值得推介。
今次朋友生日,早兩個星期前訂位。

刺身很新鮮也很多選擇, 三文魚,北極貝,甜蝦,帶子很鮮味。

如果唔鍾意食生嘅食物嘅朋,友亦都好多熟食可以俾大家選擇。

其中我最愛嘅就係羊架。

仲有避風塘炒蟹。

仲有好多甜品畀大家選擇,有榴槤嘅軟雪糕

有好多嘅飲品囉

2017-04-30 481 浏览
同朋友趁三日假卜左呢間食午市放題!食足三個鐘,12-3, 每位$208加一!一去到極速叫野食,佢由A至M,有成十幾張,夠曬多選擇!除左刺身壽司,仲有炸物,連燉湯,雞煲,花膠,酸辣鳳爪都有。。。。款式真係夠曬多!佢侍應都算多,遞一遞手即刻有人過嚟!飲品區同甜品區喺出面,佢有哈根大c雪糕,但只係有一隻味,味道略嫌比較單一。刺身好快就到,落左單10分鐘左右就有,刺身好新鮮,三文魚好大片,都唔會有"梅"嘅口感,好實淨!其他刺身都幾好食。。。之不過咁,去到第二轉,三文魚差左好多,有啲入口即溶嘅感覺。。。唔係好得!其他野食其實都好味,推介嘅有燒蝦,醬汁好醒神,一流!鳳爪同牛柏葉都好正,佢個酸辣味調得好好!總括嚟講,以呢個價錢食足三個鐘真係抵,選擇多之餘而且樣樣都幾好味!
2017-04-30
  • 黃金燒海虎蝦
  • 芝麻雞翼
2017-04-25 17943 浏览
自助餐源於西方海盜,散佈贓物和食物任意自取。背後有中西文化差異現象。中式用餐人數、食物份量,甚至座位尊卑都有限制。反映中國人重視集體,階級。自助餐是各點選各的菜,份量多少自定,調味料如番茄醬、芥末醬、檸檬汁、辣醬油都是按個人喜好加入。食客自由走動,人數亦可加減。 日本式是調和兩者,中式坐法加西式點菜方式。放題指不限次數,需在前面加上「食之」二字。早在食之放題未流行時,已在中環看見大喜屋的招牌。現在此店正是中環店的轉世。自從旺角此店營業,食之放題瘋魔全城。數月再來,發覺有兩大轉變,故寫此文。首先,菜單有很多革新,加上不少中國式食品。花膠冬菇煲十分重份量,花膠頗厚,冬菇有香味。鮮蝦雜菜煲有鑊氣,菜比蝦好味。新有外省菜,辛辣雞煲真是辣。上次已有炒雜菜,保持水準。上次已加入泰式鳳爪。再加泰韓台食品更佳。其次,與尖沙咀殿分店的差距收緊。旺角的等候入座區已裝修成為茶水甜品間,與殿看齊。再者,有年青化趨勢。如取消大腳八雪條,加入三層雪糕糯米糍,綠茶味濃。加上供應日式火鍋店的軟雪糕。有溫厘娜,榴槤,紐紋。有乳酪供應。飲品減少玉泉忌廉等傳統飲品,加入新口味。當然,日本食品仍有水準。特別推薦冷盤辣螺,十分
自助餐源於西方海盜,散佈贓物和食物任意自取。
日本式是調和兩者,中式坐法加西式點菜方式。
放題指不限次數,需在前面加上「食之」二字。

自從旺角此店營業,食之放題瘋魔全城。

數月再來,發覺有兩大轉變,故寫此文。

花膠冬菇煲
鮮蝦雜菜煲有鑊氣,菜比蝦好味。
粉絲蝦煲
新有外省菜,辛辣雞煲真是辣。
辣雞煲
上次已有炒雜菜,保持水準。
炒雜菜
泰式鳳爪
上次已加入泰式鳳爪。再加泰韓台食品更佳。

榴槤雪糕
加上供應日式火鍋店的軟雪糕。有溫厘娜,榴槤,紐紋。
乳酪
有乳酪供應。
飲品減少玉泉忌廉等傳統飲品,加入新口味。

當然,日本食品仍有水準。特別推薦冷盤辣螺,十分鮮味。
軟殼蟹手卷
炸紫薯球十分香脆,薯茸甜美。
炸紫薯球
但今次部份略差。
燒牛舌
燒牛舌比以往小片。
鹽燒雞翼太淡,像未調味。
魚生拼盆
魚生方面,只是大赤蝦無供應。

總括而言,食之放題店正在轉型,部份兼提供火鍋,燒肉。此店堅持不混合三者,堅持不加價,午餐208元。
鹽燒雞翼
軟殼蟹手卷
魚生拼盆
  • 炸紫薯球
2017-04-24 553 浏览
朋友生日,揀左依間食放題,一上到去,嘩!乜咁多人排隊,好彩Book 左位,不過都要排15分鐘,一坐低,先叫個雜錦刺身拼盤先,三文魚刺身口感十足,北海道帶子鮮甜嫩滑,甜蝦刺身極之新鮮。帆立貝壽司,好香口。炸物方面,芝麻雞翼炸得好脆又入味,唔會太咸,味道一流。甜品方面,全部Haagen-Dazs雪糕任食,正!直得回味。
2017-04-15 911 浏览
慕名而去,老大喜歡吃日本料理,聽友人說要提前訂位,2個訂餐電話打了好久都沒有接聽,後來還是友人有耐心幫忙才訂好位!我們是第二輪,已經提前去,到餐廳時只看見好長的排隊龍,好不容易才鉆到裏面看到像服務員之類的人,一問原來都是排隊進去吃第二輪的人,特色是要清場第二批才能進去吃,我本來就好怕人太多地方,服務員跟我們說,先到樓上商場shoop,哎,人真的太多,就上樓看,都是日本城的物料,老大看中帽子圍巾就賣了,到餐廳時老大説樓上商鋪是否是他家的,特意這樣,這就是商機,反正不管了,幾經周章終於進到裏面就座,一看那張檯,我跟老大就只能無奈苦笑,那檯子狹隘不説,跟旁邊檯子靠的也太近了吧,我要想將手伸直一點的話,就能踫到旁邊小情侶,太尷尬了,跟老大趕緊劃單,餓死了,食物要麽不上,一上來就一大堆,看見都飽了,我們沒有吃多久時間,賬單已經放到旁邊,一下子放題限時不夠時間吃的感覺我們在這裏消費才體會到,因我們一般到外面吃放題,不會超過1小時的,時日消費每人275,價格不菲,但最主要是用餐環境不舒服,食物品質一般,除大蝦刺身還值得外,老大也説下次還是不要來,反正我們也來過人氣旺的料理
2017-04-14 494 浏览
first visit of this place and it's spacious, probably because we had lunch there and two of us can take the four-seat area alone. the sashimi choices are not much but it's fresh and tasty. i love their hot dishes not sashimi and sushi. especially the lamb and beef! ah, also fried durian ball and sweet potato! i had two myself and my dad only took one. he likes it but he is just not a sweet tooth like i am~~ lastly, we ate lots of ice cream and ice cream mochi! overall speaking, the food and serv
overall speaking, the food and service is really above average. and it's the best one so far i found in hk!
  • 炸物
  • 和風汁炒牛柳粒
2017-04-09 537 浏览
本來2個半小時食(8:30-11:15),完全不是問題。但.......食到10點已催促10:45最後下單,原本都諗住還有個多小時,都夠,但又10:15又催,10:30又催,10:35又催........唉,搞到食得很無隱咁既價錢,咁既時間,5催促,完全會係好開❤。 下次5會再來啦
2017-04-08
  • 海膽手卷
  • 壽司
  • 甜品
  • 刺身拼盤
  • 芝麻雞翼
2017-04-08 709 浏览
一直以來都好中意食依間放題,中午晚上時段都有食過,食左無10次都有8次,整體黎講都好好。但今次隔左個幾月再食真係好失望。首先服務差,好似客人係乞食咁,亦唔理食物可能會被人撞倒,每次食物黎都大大力放低係枱邊就算。完全唔執枱,見到都扮見唔到直行直過。唔知服務生係咪換過晒,以前熟悉既都唔見,而新既就好無禮貌。個女服務生黎收錢,我同屋企人講野明明唔關佢事佢都可以黑晒面好大聲咁“下”你,我話唔係同佢講,佢就更黑面。食物質素差左好多,魚生好唔新鮮,切到一塊薄一塊厚。壽司勁難食,燒蝦,牛舌可以完全係凍既……炒雜菜咸到好似醃咸菜咁,炸物勁燶又含晒油……對依間放題真係好失望,以後都唔會再去!

完全唔執枱,見到都扮見唔到直行直過。

對依間放題真係好失望,以後都唔會再去!
2017-03-16 747 浏览
食過會再心絲絲想食既放題😍每逢大節日、朋友、屋企人生日到會有衝動食放題,食過樂天大喜屋,到會有每次想再去食既衝動!今次媽媽生日 又出動第一輪必食刺食毯底先,呢到有超鮮甜大頭蝦,無限encore,但食食下會飽左6成然後熟食多種類,今次有鮑魚,大大件爆汁波蘿特式壽司小小件,味道多選擇!總結滿意,有質素的放題
今次媽媽生日 又出動

然後熟食多種類,今次有鮑魚,大大件爆汁波蘿
特式壽司小小件,味道多選擇!
總結滿意,有質素的放題
2017-03-12 805 浏览
係旺角早已經出晒名O既樂天大喜屋, 每次經過都見到商場大排長龍。為左一試, 特登早D去排隊, 果不其然, 好快就已經人山人海, 慶幸自己有早著先機一如以往, 放題都有唔少O既壽司 刺身選擇。幸好樂天O既壽司亦冇令人失望,  鰻魚壽司, 各式刺身, 乃至炸蝦卷 軟殼蟹手卷, 都係新鮮整起, 魚生鮮甜, 即叫即整O既炸物, 亦極之誘人。份量黎講, 都係一口至兩口, 適合晒我呢D眼闊O既人, 每樣都可以柯打, 一口氣滿足晒自己O既食慾。日式食物方面固之然有好多O既選擇, 而放題仲有個吸引之處就係可以自己自由配搭, 平時好貴先食到O既海膽手卷除左可以任食之外, 如果略嫌單調O既話, 加塊刺身上去, 即刻又係另一個口味而令我喜出望外O既係, 日式放題竟然有中菜揀 – 鮑汁炆花膠。塊花膠又厚又大, 有咬口之餘配搭起濃郁O既鮑汁, 不知不覺就食左好幾碗走。芝士焗大蝦都係一個推介之選, 有成隻手掌咁長O既大蝦, 鋪上芝士同其他配料再去燒, 香口又彈牙。雖然有D膩, 但如果好似我咁好胃口O既, 食返兩三隻都抵晒啦。講到飲品, 再唔係一般O既可口可樂, 多左好多新O既選擇, 個人偏好桃汁, 黎得O既不妨試

講到飲品, 再唔係一般O既可口可樂, 多左好多新O既選擇, 個人偏好桃汁, 黎得O既不妨試一試。

食完正餐, 都要黎個甜品做個完美句號, 喱度有成個雪櫃O既Haagan Diaz, 至於味道唔洗多講都知好食, 出面賣都唔平架, 食多幾個都好快回返水。

另外, 仲有店入面自備O既雪糕機, 加上其他雪糕配料, 可以自己整個自己獨有口味O既雪糕添。
2017-03-03 741 浏览
今日6點令去食野 本來高高興興同男朋友食野 啲食物都還可以既 不過有d五滿意系有侍應將刺身個碟野好大力放系枱面 五好意思都無講句上面插住左個裝飾 差啲整到我隻眼 甘我都知比二百令蚊去食野五可以強求d咩不過連基本服務態度 我有d失望到我比左意見書經理之後 經理亦都無即時處理 五會再有第2次食了!
今日6點令去食野
本來高高興興同男朋友食野 啲食物都還可以既
不過有d五滿意系有侍應刺身個碟野
好大力放系枱面 五好意思都無講句
上面插住左個裝飾 差啲整到我隻眼
甘我都知比二百令蚊去食野五可以強求d咩
不過連基本服務態度 我有d失望
到我比左意見書經理之後 經理亦都無即時處理
五會再有第2次食了!
2017-03-03
2017-02-21 24535 浏览
由於較早之前同表妹嚟食過覺得食物出品同質素都幾好,所以今晚我們特意同咗一個認識咗20多年嘅好朋友去咗旺角創興廣場嘅「樂天大喜屋日本料理」食晚市放題!我們首先叫咗個雜錦刺身拼盤嘅刺身非常新鮮,特別係極大赤蝦嘅肉質相當爽甜彈牙,北海道帶子超鮮甜嫩滑!多款創作壽司嘅賣相好精緻同色彩繽紛,食落感覺都幾配合!吉品鮑汁花膠盛宴嘅花膠燜得好腍好入味,而且都幾大塊,鮑汁嘅味道好鮮味,花菇亦好軟滑厚身,最好係可以無限次任叫,唔會每人限叫一份,不過花膠食得多會感覺比較膩滯,所以我們都祇係叫多一次!海膽手卷嘅紫菜相當脆身,唔會變腍咗,海膽嘅味道好鮮味軟滑!雪花牛肉鍋嘅牛肉肉質好鮮嫩,肉味好香濃,而且份量都幾多!日式撈烏冬「胡麻醬」嘅烏冬超煙韌彈牙!蟹肉海鮮炒飯炒得好乾身同粒粒分明,味道仲相當惹味!榴槤炸彈炸得好金黃香脆,外層炸粉好薄身,入面嘅榴槤蓉非常香甜軟滑!至於甜品方面就有多款自家製甜品同韓式雪糕雪條,其中一款嘅賣相好似一隻熱狗包咁,入面包著係相當香甜嘅蕃薯味雪糕,真係好正呀!
多款創作壽司嘅賣相好精緻同色彩繽紛,
食落感覺都幾配合!吉品鮑汁花膠盛宴嘅花膠燜得好腍好入味,
而且都幾大塊,
海膽手卷嘅紫菜相當脆身,唔會變腍咗,海膽嘅味道好鮮味軟滑!
雪花牛肉鍋嘅牛肉肉質好鮮嫩,肉味好香濃,而且份量都幾多!
日式撈烏冬「胡麻醬」嘅烏冬超煙韌彈牙!
蟹肉海鮮炒飯炒得好乾身同粒粒分明,味道仲相當惹味!
雜錦刺身拼盤
吉品鮑汁花膠盛宴
海膽手卷
溫泉玉子
芝麻鷄翼
黃金燒海虎蝦
雪花牛肉鍋
日式撈烏冬「胡麻醬」
蟹肉海鮮炒飯
溫泉玉子
芝麻鷄翼
黃金燒海虎蝦
雪花牛肉鍋
日式撈烏冬「胡麻醬」
蟹肉海鮮炒飯
2017-02-20 8348 浏览
同女朋友的開年飯一於打破傳統食放題。雖然我一早book左枱,不過果陣真係太多人等入所以都覆等15分鐘,建議大家早少少去。入到去感覺張枱好似比其他細少少咁,不過都無咩所謂啦。最重要係枱面同餐具夠乾淨。先講下魚生,我會食的刺生好少,食左三文魚,脂肪比例幾高和好新鮮,唔會魚生的邊位見到黑,所以都唔會難入。加上岀手尚算太方都幾厚,𣎴過始終唔係好食魚生,所以只係食左少少咁。另外食左甜蝦,肉質都幾厚同鮮甜無腥味,有咬口和不會爛蓉蓉。呢間魚生船裝飾得幾靚,不過就要等12分鐘左右。熟食方面食咗雞煲雞煲上面有好多芫荽,可以下下火,都唔錯同埋計件方面,都算幾多一鍋都有成差唔多10件,雞煲嘅汁唔算好辣不過都夠麻,雞件嘅骨唔算好多可以啖啖肉,同埋都算有少少肥唔會好老。最重要係幾入味。係壽司方面食咗火焰牛肉,牛肉熟嘅比例都幾好,唔會太生亦都唔會太熟。牛味亦都幾香濃因為牛肉唔會好薄。三文魚方面,三文魚經過火燒完之後更加香口。特別推介汁燒帆立貝壽司,凡立貝好香口而且唔會好硬身好容易入口,同埋有少少海水味幾新鮮。加上佢都清潔得幾好所以好值得食。不過如果大家嘅食量不算很多的話就推介食多少少魚生會比較好。甜品方面有Haa

甜品方面有Haagen-Dazs雪糕係雲呢拿味仼食。加上有呢個乳酪雪糕的小食吧有很多配料例如爆爆珠。乳酪雪糕都夠酸,飯後可以消到滯,最重要係有得挽。

態度方面侍應塊好快黎幫你落單同有笑聲,有時會講下笑話,少有漏單,所以幾好呢間。
2017-02-06