2015-06-23 4074 浏览
由於在附近上班的關係,都有不少機會食榮式。食榮式就要有心理準備:多人、超迫、搭檯、食得急等等,但不得不讚,佢的雞扒係好食的……所以今晚就再去食吓坐低便心想食一些不同的,加上不太想吃飯,所以點了雞扒撈丁一上桌,買相可算吸引,鋪在麵上的有一大塊煎香,有點焦的雞扒和其他配菜,如椰菜,蔥蓉等,一貫榮式風格,正,雞扒依然美味香口,但美中不足的是今次煎得不夠薄。但撈丁略為遜色,未乾哂水,加上個麵中間有點硬,但麵外面又太軟,可能是落麵時水太熱,烹煮時沒有發散麵餅所致,有點失望。所以當一間店名氣太高時,有時真的要想辦法保持所有食品的質素,否則可能回到起點會更好……
由於在附近上班的關係,都有不少機會食榮式。

坐低便心想食一些不同的,加上不太想吃飯,所以點了雞扒撈丁

雞扒撈丁,不過不失
2015-06-23
  • 榮式燒雞扒
2015-05-22 3708 浏览
去睇Musical 之前食個快晚餐!榮式雞扒 - 大大塊 (HK$ 42)烏冬 - 比一般粉麵好味呀! (HK$ 42)雞扒大大塊,雖然不算厚身。愛雞皮的會喜歡。烏冬有驚喜,比一般茶餐廳粉麵好味呀!加了涼拌木耳絲及凍檸茶涼拌木耳絲 - 酸酸爽口,好大份! (HK$ 24)伴碟芽菜清淡些,也有很多。灣仔區$70晚餐,算合理!
去睇Musical 之前食個快晚餐!
榮式雞扒
榮式雞扒 - 大大塊 (HK$ 42)
烏冬
烏冬 - 比一般粉麵好味呀! (HK$ 42)
雞扒大大塊,雖然不算厚身。
愛雞皮的會喜歡。
烏冬有驚喜,比一般茶餐廳粉麵好味呀!
涼拌木耳絲
加了涼拌木耳絲及凍檸茶
涼拌木耳絲 - 酸酸爽口,好大份! (HK$ 24)
伴碟芽菜清淡些,也有很多。
灣仔區$70晚餐,算合理!

2015-05-16
涼拌木耳絲
2015-04-22 3486 浏览
N年前去過有朋友帶我去過銅鑼灣分店,已覺得榮式燒雞扒好好味。剛過去星期日下午在灣仔附近有聚會,聚會前當然要食喲嘢,OpenRice search 下,見到原來蘭杜街j都有榮式燒雞扒,就約朋友再試一試。感覺跟以前一樣,好美味。燒雞扒有鮮味肉汁,加上餐廳的秘製調味,帶出美味的雞扒 正是1點左右的午餐時間。我們5位而我是最早到的一個,服務員很好的給我留座位而不給其他客人,又很有心機的給我們解釋價錢及選擇飲品,十分細心呢!

雞同鴨講
2015-04-19
雞同鴨講
2015-04-19 3250 浏览
星期六中午,諗住去PP睇戲前嚟食個lunch,點知星期六lunch time 同平日lunch 一樣咁多人,真係利害!其實我次次都想試下其他新產品,但次次我都係唔捨得唔叫佢個"雞藕天成",因為實在太好食,佢燒到外皮脆而肉嫩嘅雞扒,同埋天下無敵嘅炸藕餅!佢充滿濃郁嘅蓮藕味再加上肥瘦適中的豬肉,咬落啖啖肉,真係百吃不厭!我成日諗如果響屋企可以煮到依個餸,我肯定食十個八個都可以!
雞藕天成
2015-04-19
雞藕天成
2015-04-07 2552 浏览
平時都係CD-ROM, 但今次真係要特登開個account寫評讚讚!幫襯過兩三次,仍然保持水準,雞扒肉質嫩滑,油份適中,唔會肥淋淋,份量足夠,飯質夠軟熟,最鐘意佢嘅菜脯酸菜,餸飯一流開胃,另外想讚下跟埋嘅凍OT,唔洗加錢,但絕對唔hea, 48蚊(雞藕天成飯),計質量,絕對唔算貴。
10 分钟 (外卖自取)
  • 雞藕天成
2015-03-06 2715 浏览
榮式有雞扒, 豬扒, 豬頸肉, 豬軟骨etc…. 但我個人最喜愛既都係榮式雞扒.榮式雞扒($42)雞肉嫩滑, 雞扒烤得個皮好脆, 雖然係比較油淋淋, 但正是食雞皮既精髓所在 !配烏冬十分之in un (彈牙),個湯係出前一丁味,加左少量辣汁~配飯,會有薑蒽,好惹味,送飯一流晚上6點後無左個餐,所以唔包野飲。

榮式雞扒($42)
榮式雞扒烏冬
配飯,會有薑蒽,好惹味,送飯一流

晚上6點後無左個餐,所以唔包野飲。
题外话/补充资料: 地方坐得較迫,屬於快食一族,所以都唔好對service 有特別要求~
2015-02-24
榮式雞扒烏冬
  • 榮式雞扒
2015-02-02 2521 浏览
前幾日在金鐘做完Gym,超肚餓,就即刻去做附近的榮式燒雞扒食lunch! 雖然十二點鬆di,好在一個人所以立即被安排了在同另外五個大漢搭檯。。。=.="很快就拿定主意點了雞排烏冬同凍檸茶。下單不久,對面的三個大漢就去了埋單,侍應哥哥有禮貌的問我可唔可以調去另一張檯,咁可以空四個位被等侯的人。我當然無問題,呢啲都係將心比心,大家有禮貌互相協調一下。等佐一陣,一位無著制服的小姐走過來很粗魯的說“你坐後一個位呀。” 基於她完全沒禮貌,我就講“已經調佐一次啦喔!” 神奇的事就發生了。。。她說 “坐後啦,唔好阻住曬!” 跟住就收曬我的食具去第二張檯!!!  我唔知呢位係收銀定係太子女,呢啲咁ge態度完全唔要得!!! 講翻野食,烏冬煮得不錯,爽口滑嫩。雞排煎得剛剛好,皮脆肉嫩,不過比較油! 雖然食物質素唔錯,但係應該唔會再堂食!!!
 我唔知呢位係收銀定係太子女,呢啲咁ge態度完全唔要得!!!

雖然食物質素唔錯,但係應該唔會再堂食!!!
2015-01-29
  • 雞扒
2015-01-23 2158 浏览
今日到灣仔工作,例問地頭蟲同事有甚麼推介。結果投票決定試試這間區內薄有名氣既榮式雞扒, yohoo!😆兩點過後食,為的不是下午茶,但求可以有位坐!最後㨂了雞扒豬頸肉飯配粉葛湯。無諗過套餐配的不是「例水」而是老火靚湯!有湯渣架!噢!賣飛佛!😘😘😘個榮式雞扒同豬頸肉亦非常出色!雞皮煎得香脆,雞扒亦鮮嫩多汁。豬頸肉也好食得「喧賓奪主」,香辣惹味既汁醮上爽口脆嫩既豬頸肉,😋😋😋 ! 飯拌有特製醬油及辣菜甫!正!埋單價錢只是$46(包冷熱飲或老火湯),區來說相當不錯!下次再黎試其他野先!😘

• 榮式燒雞扒
  • 雞扒豬頸肉飯
2015-01-21 1886 浏览
同朋友食呢間,係朋友介紹既竟然有房坐,即時大大加分,因為不用擔心手袋安全問題已經很好朋友們要跑馬拉松,所以個個叫曬多飯嘩,一來到,好開心,真係好多飯,但重點是,我們都把它食曬呢個叫雞藕天成,46蚊藕是蓮藕,即藕餅,好味BOR,再食埋塊排,不錯汁是豉油汁,甜甜地,肚餓時真係要去返呢間,因為食得開心時仲要夠飽
同朋友食呢間,係朋友介紹既
竟然有房坐,即時大大加分,因為不用擔心手袋安全問題已經很好
朋友們要跑馬拉松,所以個個叫曬多飯
嘩,一來到,好開心,真係好多飯,但重點是,我們都把它食曬
呢個叫雞藕天成,46蚊
藕是蓮藕,即藕餅,好味BOR,再食埋塊排,不錯
2015-01-19
2015-01-07 1846 浏览
今日蘿拔仔第二日係金鐘番新工同同事去左榮式雞扒,十二點半去到門口已經排滿人等位, 我地坐落都只好快快食快快走, 無謂阻住人地翻枱丫嘛~時隔多年, 重臨舊地, 榮式燒雞扒食物種類已經變得更加多元化(雖然都仲係雞扒乜乜乜XD) 不過, 面底飯底既選擇就多左. 廢話唔多講, 今日蘿拔仔食既就係雞扒稻庭烏冬~稻庭烏冬口感滑溜爽口, 入口一吞直落喉嚨, 無論打邊爐定係放湯自已煮都係一絕 呢度當然唔係用老翻貨仔, 口感當然滑溜溜, 湯底加左辣椒油, 不過就唔洗太過期望有啲咩辣味喇, 因為真係吊下味, 上下色架咋雞扒保持一貫水準, 肉質鮮甜, 外層的蜜糖完全被雞肉吸收, 表皮有燒烤架的坑坟而且略硬帶焦, 可惜的是蘿拔仔那一塊有點烤得太焦, 吃起來有點燶燶的. 但味道依然一樣好!不過份量實在太少喇, 對男仔黎講真係唔多夠飽呀!
雞扒稻庭烏冬

不過份量實在太少喇, 對男仔黎講真係唔多夠飽呀!

2015-01-06
2014-11-01 1926 浏览
臨離開香港之前,忍唔住再來到這裏吃雞扒懷緬一番,一碟飯有兩大塊燒雞扒,配上大量蔥花及榨菜。我喜歡它其中一個原因是新鮮熱辣,雞扒用黑胡椒掩過,蓋上了少許蜜糖味道,我覺得可以將它納入為香港的名物呢!

2014-10-03
  • 雞扒
2014-09-23 2055 浏览
間鋪頭係巷仔入面,係地鐵站行過去15分鐘左右。一行人黎到食晚餐,入面滿座,要係外面等,好熱但等左10分鐘左右就入得去唔算等太耐。叫左招牌既雞扒飯同埋雞扒烏冬,加10多蚊可以升級做套餐,包一份小食同飲品。小食我地就揀左茄子同豆腐,所有野質量都唔錯! 雞扒煎得金黃色,好入味,少少甜味偏咸,送白飯好好入口,而且鷄排比較瘦,唔會有太多脂肪覺得油膩。烏冬配鷄排可以系另一選擇,呢個配搭就較爲濃味,但一樣好食。飯既份量夠大,埋單一個人約60蚊。
間鋪頭係巷仔入面,係地鐵站行過去15分鐘左右。
飯既份量夠大,埋單一個人約60蚊。
2014-08-17
2014-09-06 1709 浏览
美味的燒雞跟友人討論了很久也不知道有什麼好吃又便宜的,有友人推薦這間燒雞店,因為便宜,味道也不錯,全日價錢也是一樣,所以不會晚上的時候特別貴。來到的時候已經滿座,不會很快便有位置了。一行6人,我點了這種非常有名的燒雞配蓮藕餅,因為本人對蓮藕餅不感太大的興趣,不會見是招牌菜,所以不得不試。這個飯晚餐時段也只是$42,真的很便宜,還可以自己任加蔥,我加了很多用來送飯,香口到不得了,蓮藕餅出奇的好味,因為它是加了粉漿去煎,非常好味,沒有後悔試這個。雞扒也做得非常出色,煎得很香,皮的脂肪也不是太多,所以吃時沒有太多油膩感,不過最好吃的還是蓮藕餅,本身也不是太愛吃,但他加了肉碎,薯粒,變得很好吃。
美味的燒雞

2014-08-23 1815 浏览
焼雞扒飯平時都唔會想食肉,但有時都心思思想食呢間燒雞扒。d雞扒煎得很香,外皮脆口,高溫之下鎖住內裡肉汁,使得肉質仍然嫩滑可口,外脆內軟。雞肉醃製得剛好,鹹度適中,肉質也很滑,食唔出冰鮮雞的雪味。側邊配上了榨菜,薑蔥,十分送飯,上面淋上豉油,食到停唔到口。所以唔敢多來。
焼雞扒飯

平時都唔會想食肉,但有時都心思思想食呢間燒雞扒。

2014-08-23
2014-07-06 2170 浏览
之前睇雜誌介紹睇過你到,話依到老闆係會研究獨有既汁燒雞扒,之後朋友又咁岩叫我黎依到食,睇黎都真係比依個做出左名堂。個日黎食都算多人嫁,希望好食喇,軙到當然要食依個汁燒雞扒,佢都真係燒得唔錯,岩岩好,又真係十分香口喎,佢依到既秘方燒汁非常之惹味,有少少中式既味道,又少少日式既感覺,應該係兩樣野合埋黎做。雞肉既質感真係非常好,唔似普通冰鮮個種平價貨, 配飯既仲有依個蔥油同乍菜粒,加埋雞扒送飯真係好好好吃。不過真係唔可以食太多,雞皮真係令人有罪惡感,朋友叫左依個燒豬扒埋蓮藕餅,佢個豬扒比起雞扒就無咁滑及同埋無咁惹味,幾鍾意佢醃得幾有住家FEEL,有豬肉味之外仲好夠肉汁,而且無咩鬆肉粉既味道.個炸蓮藕餅就正係幾正,兩大塊好厚,不過真係好好味。