2014-07-03 1691 浏览
黎左呢間野幾次,次次都食雞扒飯。今日一於食第d啦~!叫左個豬扒拉麵,拉麵ok,都幾彈牙,配菜都好。豬扒肉質鬆化,味道唔太夠,無雞扒甘又香又甜。所以下次去都係食雞扒好啦。
黎左呢間野幾次,次次都食雞扒飯。今日一於食第d啦~!
叫左個豬扒拉麵,拉麵ok,都幾彈牙,配菜都好。
豬扒肉質鬆化,味道唔太夠,無雞扒甘又香又甜。
所以下次去都係食雞扒好啦。
榮式豬扒拉面
2014-07-03
2014-06-06 2255 浏览
今天到灣仔書局看書,早上十時正到達,可能是閒日關係,只得我一個人,看得很舒服。到十一時多,感覺還想再看多一會,但怕一時灣仔會太多人吃飯,所以在十一時半就到書局附近的榮記雞扒吃午餐。讓我感意外的是,雖然是十一時半,已有人龍,而且在吃飯途中我需要轉兩次位置,因為人太多,伙記要求我換位置讓更多的客人進來。雖然如些,但我不介意,因為我吃到最好的雞扒飯。它地點不算好找,但也算是在地鐵站附近,按照 google map 也不難找到,是在橫街之中。十年前去過榮式雞扒,那時還未裝修及搬舖。現時搬了舖,感覺上明亮了很多,位置不算最舒服,但冷氣夠,也可以接受。來到這裏,你甚麼也不用叫,只需要想著叫雞扒飯即可。午餐港幣四十多,很有物值。要記住除了叫雞扒飯之外,也一定要叫茄子醬,包保你一生回味難忘。先說雞扒,大大塊,很多肉汁,很香;如果你認為「雞扒來來去去都是急凍,和大家樂的也是差不多」的話,那就錯了。這裏的雞扒不會硬身,而且一咬下去,肉汁就不停從四方八面流出來,充滿著你的口腔;雞扒也夠大,午餐份量來說算是適中。加六元有茄子醬,是必叫項目,甚有物值:我數過最少有十條茄子在裏面,過足了癮。茄子甚香,味道夠濃,而
雖然如些,但我不介意,因為我吃到最好的雞扒飯。
加六元有茄子醬,是必叫項目,甚有物值:
我數過最少有十條茄子在裏面,過足了癮。
茄子甚香,味道夠濃,而且醬汁極為豐富,用來送飯一流,茄子醬裏面也有肉粒,甚為香滑。
記著將整盤茄子倒進那碟飯之中,混在一起來吃,回味無窮;而且飯也香,份量足夠,吃完很有滿足感。
「榮式雞扒稱霸」,當之無愧;我到現在,在香港找不到一間的雞扒做得好過他們:
如果你不是香港人而來香港的話,路經灣仔,我會建議你可以「繞道前往拜訪」。
吃完雞扒之後,就繼續我的「書店之旅」,這天收獲甚豐。
题外话/补充资料: 榮式雞扒沒有晚市,所以只能在午間光顧,如不想等位最好在十一時半前到達,十二時門外已有人龍十人。
2014-06-06
  • 燒雞扒,茄子醬
2014-05-12 2373 浏览
昨天,工作了接近12小時,又累又有點洩氣,所以,晚上又去了吃美食~ 這次吃的是榮式雞扒,已經很久沒吃了。說實在,個人不喜歡吃雞 (炸雞除外),但這個燒雞扒實在不錯,所以,間中也會去吃吃~這次吃的是燒雞扒稻庭烏冬~雞扒依舊好吃,有很香口的黑椒味,其實,醃料應該不只黑椒,還有加入其他調味,總之,味道獨特、好味~! 雖然是有點油膩,不過,間中吃一次不為過吧~! 還有,本來不喜歡吃雞皮,但這個燒雞扒的皮燒得又脆又香口,真的要吃~!至於烏冬,個人略嫌有點過腍。另外,還追加了鍋豆腐~豆腐外脆內軟,不過略嫌味道較淡,雖然碟底加入了豉油,但豆腐沾上豉油還是好像不太入味,而且,個人認為配七味粉應該會更好吃~至於男友,他點了著名的燒雞扒併蓮藕餅飯~蓮藕餅的確很香口,新鮮炸起,香脆爽口~ 男朋友還說飯配上蔥油一起吃很美味,不過,個人不喜歡吃蔥油,所以沒有嚐試~另外,男友也追加了板燒茄子,但個人認為味道一般,沒有燒烤那種香口惹味的感覺。據男朋友所說,北角也有分店,不過,位於灣仔的老店是較好的。
這次吃的是燒雞扒稻庭烏冬~
稻庭烏冬
至於烏冬,個人略嫌有點過腍。
另外,還追加了鍋豆腐~
鍋豆腐
至於男友,他點了著名的燒雞扒併蓮藕餅飯~
燒雞扒併蓮藕餅飯
板燒茄子
據男朋友所說,北角也有分店,不過,位於灣仔的老店是較好的。
2014-05-10
燒雞扒併蓮藕餅飯
2014-04-26 2683 浏览
I've heard great things about the grilled chicken at this place, but it can get pretty crowded at this location in Wan Chai. The motto on the menu was intersting: "If the food is good, don't tell too many people. If the food is not good, definitely don't tell anyone!"Grilled Chicken with Pork Neck Rice ($46) - the grilled chicken was actually quite decent. It was tender and flavorful, but just felt artificial for some reason. The chicken fillet was sizeable but very thin at the same time. The gr
Grilled Chicken with Pork Neck Rice ($46) - the grilled chicken was actually quite decent. It was tender and flavorful, but just felt artificial for some reason. The chicken fillet was sizeable but very thin at the same time. The grilled pork neck on the other hand was really dry and salty. I would not recommend getting the pork neck at all. The rice also came with ginger and green onion sauce that was appetizing to eat.
Salty Lemon 7 Up (+$5) - this drink was pretty sad with only a little bit of salty lemon so it was just like drinking 7 up.
I think the grilled chicken rice would be great for a quick bite, but not if you want an actual decent meal.
2014-04-15 1486 浏览
我又來香港了哦!這次是找一個好朋友去吃飯。他說很地道的你一定沒吃過,因為可能不喜歡吃甚麼的,所以就帶你去一家地道的快餐廳。我當時是有一點懷疑,就覺得怎麼我難得來一次,你卻帶我去吃快餐.....之後他帶了我去灣仔一家快餐廳,而名字就是榮式煎雞扒。我一進去就覺得它的裝潢超級像翠華,就是taste比翠華稍為好一點點而已。千萬不要以為我們大陸的就喜歡吃翠華哦,其實我一點都不喜歡吃的,就覺得又不便宜又不好吃,只有暴發戶才會喜歡吃的@@然後先說回這個雞扒,我叫的是榮式煎雞扒飯配炒蛋,因為這家餐廳就叫煎雞扒嘛,那它的雞扒應該算是比較好的吧!而我的朋友就叫了一個雞偶天成。那個名字是有點怪怪的,可是我朋友說覺得好好吃。然後我叫了一個燒羊架。先到的是燒羊架,基本上非常普通,隨便哪裡都可以吃到。這個羊架本身已經非常普通,肉一點都不多而且太硬。這是因為他還不夠熟,就叫服務員拿進去再來過。試想一下,連我這種瘦瘦的吃的不多的女生都覺得肉不多,那就真的很少了吧。肉質方面生的時候很硬,之後煮出來就沒那麼硬了,可是還是很一般,就已經有一個失望想走的心情,可是為了我朋友就算了,反正主菜還沒到嘛。我的主菜是榮式燒雞扒飯配炒

我的主菜是榮式燒雞扒飯配炒蛋,其實出來的時候我也覺得有點驚喜,就是沒有想像中那麼不行。首先它的雞扒煎得很香,皮脆之餘也不太油膩,配合有少許肥的雞肉實在很不錯。而配這塊雞的飯是蔥油和炸菜絲,是蠻香的,但也很胖喔。那個炒蛋是炒的蠻滑的,不過我覺得炒蛋本身也沒甚麼太特別的技巧,就所以不在此神化他了。這個雞扒飯其實真不愧是招牌菜,因為他的味道的確在快餐或是茶餐之中都挺不錯的。可惜這家餐廳有一個問題,就是空調開得太厲害了,飯出來的時候真的很冷,除了雞扒之外。我相信裏面廚房的保暖實在很不行,要不然就不會飯有點冷。不過這也證明了他的雞扒絕對是新鮮煎的,要不然就不會這麼香這麼燙。
總結是服務的質素很一般,不只一般,其實蠻不照顧客人。我們當時叫餐慢,餐飲以為會快點,誰知提醒他們第三次才終於記得要弄。之後雖然有說不好意思,但是真的等得有點久,要注意注意一下哦。還有剛剛也說過了的空調問題,就是因為他才令我為他減了不少分。是蠻好吃的,但就是服務要再加油一下吧。再進步多一點就很不錯了
2014-04-06 1595 浏览
今天去開灣仔,走去榮式雞扒食飯不用等位,可食個午餐。叫了招牌菜榮式雞藕天成飯,雞扒煎香、而且外皮香脆,長條形且肉厚,配上自製燒汁煎炸非常可口。藕餅以蓮藕切粒混合豬肉炸至外面乾脆、裡面軟滑,非常香口。加上它們的醬油送白飯超正!
2014-04-06
  • 雞藕天成
2014-03-22 1527 浏览
之前看雜誌介紹,說這裡的老闆苦心研究獨有的汁燒雞扒,做出了名堂。這個汁燒雞扒燒得剛剛好,十分香口,秘方燒汁很惹味,似乎是中式加日式調味的混合。雞肉質感不像是平價貨,沒有很多時候茶餐廳雞扒那種餿味。配飯的還有蔥油和乍菜粒,送飯實在很好吃。當然,重味燒雞扒連皮食這樣邪惡的享受,不能天天做,否則很快會三高。這種guilty pleasure,偶一為之,小吃多滋味嘛。

2014-03-02
2014-03-18 1448 浏览
朋友話 啲人講呢間雞扒好好味好啦。 一於去試下。不過,我叫左個鱆魚蓮藕撈丁。蓮藕餅不過不失。 不過,個撈丁。。。 對於喜歡硬身面的我確係太淋。 而且撈面的調味,好一般。 朋友叫左個 榮式燒雞扒拉面。少少地 試左朋友個雞扒。喔! 難怪呢度的雞扒幾出名。 確係 很不錯。 不過,朋友都話:個拉面都太淋啦。撈丁份量對我嚟講都okay既。不過拉面份量望落少左啲。但睇其他客人叫飯又幾多wor。$35 唔會專登去為左個唯一覺得好食的雞扒再去食,不過經過都可以作為醫肚的地方。
朋友話 啲人講呢間雞扒好好味
好啦。 一於去試下。

不過,我叫左個鱆魚蓮藕撈丁。

蓮藕餅不過不失。

朋友叫左個 榮式燒雞扒拉面。
少少地 試左朋友個雞扒。
喔! 難怪呢度的雞扒幾出名。
確係 很不錯。

不過,朋友都話:個拉面都太淋啦。

撈丁份量對我嚟講都okay既。
不過拉面份量望落少左啲。

但睇其他客人叫飯又幾多wor。

2014-03-17
  • 雞扒
2014-03-14 1023 浏览
花老嘢成日都話呢間D雞扒好味,但我一次都冇食過喎。。。今晚難得留係灣仔食飯而佢又冇咩人wor,咁就入去試試喇。我同老嘢都食雞扒飯,好大碟wor,有2塊連皮雞扒,一堆飯+豉油,仲有蔥油添。雞扒好薄但醃得幾好,好有黑椒味而且夠晒熱。老嘢話D皮燒得好脆,我不嬲唔食皮所以no comment. 可能花媽咪成日煮雞扒俾我食喇,我又唔覺得佢係好好食囉。如果要等位,我唔會食囉。
2014-03-14
2014-02-12 902 浏览
其實呢間榮記唔係第一次幫襯, 加埋應該食過四次印象中係ok ge, 只係要等位, 同埋太逼坐得唔舒服不過今日早左食飯, 故且去一次十二點廿分左右到左, 都要等五至七分鐘至入到去一枱四位, 全部撘枱我叫左個雞扒蓮藕餅飯, 熱奶茶雞扒用左黑胡椒掩過, 蓋上少少蜜糖,雖然塊扒本身薄, 但燒出黎係幾香, 最重要係無雪味,個人覺得好過快餐店好多蓮藕餅, 唔係度度食到, 口感係爽o既但因為成本問題, 無鱆魚粒, 個人覺得香味方面欠左少少不過考慮到價錢, 唔介意得咁多飯方面配撘少少青菜, 自製葱油, 醎酸菜但因為我自己唔食配菜, 所以唔批評奶茶則比較削, 唔及正統茶餐廳香同滑其實拉麵我以前都食過, 但達唔到心目中要求, 所以都係食返飯算數
其實呢間榮記唔係第一次幫襯, 加埋應該食過四次
印象中係ok ge, 只係要等位, 同埋太逼坐得唔舒服
不過今日早左食飯, 故且去一次

十二點廿分左右到左, 都要等五至七分鐘至入到去
一枱四位, 全部撘枱
我叫左個雞扒蓮藕餅飯, 熱奶茶

雞扒用左黑胡椒掩過, 蓋上少少蜜糖,
雖然塊扒本身薄, 但燒出黎係幾香, 最重要係無雪味,
個人覺得好過快餐店好多

蓮藕餅, 唔係度度食到, 口感係爽o既
但因為成本問題, 無鱆魚粒, 個人覺得香味方面欠左少少
不過考慮到價錢, 唔介意得咁多

飯方面配撘少少青菜, 自製葱油, 醎酸菜
但因為我自己唔食配菜, 所以唔批評

奶茶則比較削, 唔及正統茶餐廳香同滑

题外话/补充资料: 中午旺區$46一餐, 有飯有餐飲, 我覺會價錢都好合理, 只係熱氣左少少咁啦 作為平常中午飯係無妨o既
2014-02-12
  • 雞扒
  • 蓮藕餅
2014-01-13 808 浏览
時常會出入灣仔區既我, 覺得在灣仔區工作真係美事, 餐廳有平宜有貴, 有中式西式泰式日式京式乜都有. 仲有好多有特色既小店食肆.   而榮式係其中一間我下午時分最常去食既. 每次都會食晒成碟, 愛食既原因好簡單:1. 醃得好味2. 肉質林得來又不會有鬆肉粉拿口感覺3. 雞扒或豬扒都好味, 仲有蓮藕餅4. 越式碟頭飯風味, 簡單豉油, 葱油, 炸蒜碎, 椰菜5. 左拼右拼任拼, 40幾蚊包飲品好抵6. 最重要不是炸燒雞扒拼日本义燒: 朋友食這款, 雖然食雞皮好唔健康, 但呢塊燒到又香又入惹味又香脆, 忍唔到唔食, 肉質都幾滑.  除了日本拉麵, 好少碟頭飯會拼日式义燒, 幾有特色.  不過本人都係鐘情蓮藕餅.  ^o^燒豬扒拼蓮藕餅: 我食這款, 豬扒比起雞扒無咁滑及惹味 (可能少咗塊皮), 但我喜愛佢醃得好home feel, 有豬肉味而且又有肉汁, 又無鬆肉粉拿既味道.  炸蓮藕餅有兩大塊好厚, 雖然熱氣咗少少, 但好味.

1. 醃得好味
2. 肉質林得來又不會有鬆肉粉拿口感覺
3. 雞扒或豬扒都好味, 仲有蓮藕餅
4. 越式碟頭飯風味, 簡單豉油, 葱油, 炸蒜碎, 椰菜
5. 左拼右拼任拼, 40幾蚊包飲品好抵
6. 最重要不是炸
燒雞扒拼日本义燒
燒豬扒拼蓮藕餅
题外话/补充资料: 我通常下午2點後先去食就無咁多人不用等位, 但正常lunch時間經過都會見好多人等位.
2014-01-08
燒雞扒拼日本义燒
燒豬扒拼蓮藕餅
2014-01-01 533 浏览
是日約了朋友J吃午餐, 來到出名的榮式燒雞扒, 筆者想試其雞扒很久了, 終於有機會品嚐. 中午十二時四十分來到, 一群人在門外. 幸好友人早一點取籌, 等了數分鐘便可入座.座內細小, 是快餐格局. 點選了雞扒撈丁, 配熱檸水(HK$40).不久侍應送上, 賣相不錯, 燒雞扒很像燒熳魚的樣子. 試一口, 是普通黑椒雞扒的味道, 一點特別也沒有. 肉質雖不鞋, 但也不是特別嫩滑. 蘭芳園的雞扒較為出色, 至少雞扒夠甘香, 真的不明出名之處.撈丁麵質可以, 但冷冰冰的, 不太討好. 與配上的撈汁也不太配, 味道甜甜的, 不是難吃, 但也不是美味.熱檸水正常, 但配以膠杯有點奇怪.名過其實吧!

熱檸水正常, 但配以膠杯有點奇怪.

名過其實吧!
2013-12-30
2013-12-10 445 浏览
下午黎開金鐘, 朋友好想去<囍宴甜‧藝>食飯…點知門前貼著話裝修暫停營業…註定今日同佢冇緣...哩頭靜靜地, 我地就隨便睇下左右隔離D街有乜東東??...無意中行左入灣仔蘭杜街 …一條對於我黎講聽落好陌生o既街道名…但係原來成條街都開左D街坊小舖…嚮寂靜中有間特別見熱鬧架喎?!...朋友一望招牌, 話<榮式燒雞扒>佢嚮第二區食過好好味, 原來哩度都有一間…裏面坐滿晒咁, 又有D客等外賣…好在都可以咁o岩容到我地兩個入去跟人地搭枱!!地方咁迫, 就真係吾係好坐, 有壓迫感!!..服務D哥仔姐仔又一副好緊張賣力紮住馬咁o既勢….一黎到哩款架局o既食店, 好自然個人就都”吾安樂”起黎…個腦只冒起一個”快”字!!...咪阻住人地發達!!...餐牌吾復雜的, 不作多想, 就快快要個招牌燒雞扒飯, 朋友已試過燒雞, 所以搭個蓮藕餅試下!!燒雞扒飯…碟頭飯! 一向都會令我想起單身好漢冇住家飯開o既境況!! ...都係為求簡單大碟快趣經濟, 有米到肚暖下填飽就一餐!!...而碟飯一上枱, 個樣亦真係感覺”麻甩”!!哈哈…即係賣點吾係個樣!!...口飯爛爛地淋上少少醬油
招牌榮式燒雞飯
燒雞藕餅飯
燒雞扒飯
…碟頭飯!
…即係賣點吾係個樣!!...
口飯爛爛地淋上少少醬油, 夾D醃菜椰菜加D蔥油…兩片大大塊燒雞扒放飯面…就係因為哩度份份雞扒都係”實物原大”咁上, 而供應o既只有筷子同湯匙, 同我地坐對家同枱o既兩母女, 位媽咪要求店員俾個叉佢個囡囡用…點知話冇叉架喎!!...退而求其次, 位媽咪就問可否幫佢將件扒切細件等佢囡囡可以易D食??…好笑係廚房轉頭只係將件扒中間一刀切開, 分成兩件!!!!!!!!!!!...真係吾該晒呀!!
...反正都係, 切多兩下都吾駛三秒啦!!...咪話個細路女吖, 其實連我地大人用筷子夾起哩件扒黎食都有D手指軟同輪盡, 食相同樣要好”麻甩”又獸性咁撕咬…冇晒儀態可言架…何況個幾歲細路女?!...Anyway, 講番件扒...燒比煎會更加迫到雞皮油脂出黎…食味就好普通一件黑椒味好濃o既BBQ雞扒!!...收$40+元一份, 叫做試過就算, 揾吾到任何原因想再黎…試朋友
藕餅一口...大大塊, 感覺肉多藕粒少, 質感較軟亦吾多覺有蝦米蔥花...味道可以o既但吾多香口!!
2013-11-30
2013-09-08 236 浏览
2月15日, 呀比今日又嚟搵呀菲食lunch, 都知道喺呢度附近會好多人, 不過真係估唔到平日嘅午飯時間呢條街會多人到好似去咗假日嘅銅鑼灣咁, 成條街企滿晒人, 數間嘅食肆都爆滿, 個個唔係等位, 就係等外賣~ 我地想食榮式, 唯有等下位, 等咗15分鐘就入得~::: 雞扒豬頸肉飯 + 凍檸茶 ::: $43雞扒好似比以前細塊咗, 以前大到可以有半隻碟咁大… 雖然而家縮咗水, 不過味道都keep到, 外皮燒得脆口, 少少黑椒好惹味~ 而雞肉好鬆軟, 淋淋地嘅肉地亦十分入味, 可以話係我地食過最好食嘅雞扒~ 豬頸肉個感覺就比較乾身, 加咗d汁都唔太幫助… 另外, 個飯淋咗豉油, 再配上葱油食十分之香口, 亦都係呢度嘅雞扒飯好味原因之一~凍檸茶嘅茶味夠, 但係甜味重手咗d, 蓋住咗檸檬味… 不過勝在夠凍, ok咁啦.::: 雞扒茄子醬飯 + 凍奶茶 ::: $43榮式招牌雞扒同茄子醬分開上, 鎮店雞扒有一條條烤過嘅坑紋, 雞皮燒得微脆, 雞肉醃得入味, 乾身得黎都頗juicy, 好味! 茄子醬有少少似台式嘅肉燥茄子汁溝麻婆茄子, 甜甜辣辣, 十分開胃! 難得嘅係呢度d配菜葱油豉油比得足~

::: 雞扒豬頸肉飯 + 凍檸茶 ::: $43

::: 雞扒茄子醬飯 + 凍奶茶 ::: $43
榮式招牌雞扒同茄子醬分開上, 鎮店雞扒有一條條烤過嘅坑紋, 雞皮燒得微脆, 雞肉醃得入味, 乾身得黎都頗juicy, 好味! 茄子醬有少少似台式嘅肉燥茄子汁溝麻婆茄子, 甜甜辣辣, 十分開胃! 難得嘅係呢度d配菜葱油豉油比得足~ 送飯味道更豐富!
凍奶茶夠水準! 茶味濃奶味足~ 正!

榮式嘅食物水準係維持到, 但係份量明顯都係減少咗… 喺平日嘅lunch時間實在太多打工仔, 座位又迫d人又趕嚟趕去, 食完又即刻要走… 所以我地第時想食, 會考慮去北角嗰間, 少人d麻~
雞扒豬頸肉飯
雞扒茄子醬飯
凍檸茶 + 凍奶茶
2013-02-15
雞扒茄子醬飯
2013-08-11 172 浏览
croissant大都是淨食,或者是加有杏仁或朱古力的甜食,加杯black coffee。自從希慎中心Urban開業後,食過佢D龍蝦牛角包後,發現咸食croissant也很不錯。公司附近有家榮式,平時HEA HEA地都很喜歡吃它的客飯。前幾個星期發現有樣新出品叫雞扒角鬆,下午茶時間供應。看了看圖片,原來角鬆是croissant的音譯,當然想試。今日早餐吃得遲了點,索性下午茶時間才出來吃,就便買了個雞扒角鬆下午茶餐。角鬆應該是買回來不是自制的,但有被焗爐翻熱過,感覺新鮮,雞扒及角鬆,想不到味道都幾夾。下午茶佳品。$30,仲有餐茶,凍飲冇加錢,而外賣盒就加$1。

雞扒角鬆
$30,仲有餐茶,凍飲冇加錢,而外賣盒就加$1。
2013-08-09
5 分钟 (外卖自取)
雞扒角鬆