2016-11-27 833 浏览
好耐冇食過榮式雞排啦~ 每次lunch time都見佢好多人,都有d怕。但今日把心一橫,非食到不可。原來都唔係要等好耐,20個籌都係等左20分鐘到,turn over幾快。一坐底,即刻嗌我既最愛,雞排藕餅飯 飯五分鐘就黎。雞排依然大大塊+兩舊豬肉章魚藕餅+我最最最愛既葱花梅菜撈飯。雞排好juicy,皮好薄,可以放心食埋,藕餅足料出色。咁多餸、大碟,連野飲都只係$48,絶對係灣仔打工仔恩物
一坐底,即刻嗌我既最愛,雞排藕餅飯
咁多餸、大碟,連野飲都只係$48,絶對係灣仔打工仔恩物
2016-11-02 1275 浏览
榮式雞扒真係好食,我既例牌一定係雞扒+蓮藕餅飯 (因為之前試過撈檬,一般)。雞扒醃得好好,有黑椒好香好野味;蓮藕餅都幾厚,有 d 蓮藕粒 個飯有葱油同菜莆粒一 d 配料,撈埋一齊食真係不得了。但係... 唯一一樣就係,唔可以成日食,因為都幾油,尤其係蓮藕餅,但真係好好食 (糾結中)
榮式雞扒真係好食
雞扒醃得好好,有黑椒好香好野味
;蓮藕餅都幾厚,有 d 蓮藕粒

個飯有葱油同菜莆粒一 d 配料,撈埋一齊食真係不得了。
(糾結中)
2016-10-21 1134 浏览
雞藕天成飯有一塊大雞扒同3塊蓮藕餅。雞扒肉質鬆軟嫩滑、juice有小小黑胡椒,雞皮煎得香脆!蓮藕餅,蓮藕係切碎咗同混合炸粉去炸;上桌子嘅時候,好熱辣辣!但是有啲熱氣。lunch係set嚟,包嘢飲,但是我哋叫咗湯,唔錯。
2016-10-20
2016-10-01 1300 浏览
機緣之下進入餐廳,叫了最普通的榮式雞扒飯。一上桌已驚見有兩大塊大雞扒,姜蓉甚至比一般茶餐廳多,配菜還有榨菜,撈飯一流。雞皮香脆,有坑紋,雞肉嫩滑,不會滿口油份。飯粒偏硬,飯量超多,所以吃量少的朋友記得要少飯。麻辣手斯雞不要被麻辣二字嚇到,算是5小辣的程度吧!辣味很特別,不是平時熟悉的辣。下層是大豆芽,很爽脆,雞肉與雞扒的質感不一樣,連著配菜一起吃,也算不錯,可以一試。
機緣之下進入餐廳,叫了最普通的榮式雞扒飯。

麻辣手斯雞
2016-09-29 859 浏览
今日陪朋友黎灣仔買完野去醫下肚😖行左一輪先搵到間鋪😳都幾難搵下😂我地都叫左蓮藕雞排飯只係$39😍好抵食啲炸菜送飯一流👍🏻雞排又大又juicy啲飯就硬左啲😂不過呢個價錢冇得彈啦😝必食推介
今日陪朋友黎灣仔買完野去醫下肚😖
啲飯就硬左啲😂
不過呢個價錢冇得彈啦😝
必食推介
2016-09-28 579 浏览
哩度啲雞扒的確係令人涶涎~你話佢燒得好香口咩?唔係。 炸到皮脆卜卜咩?唔係。雞扒叫做唔鞋口咁啦。最吸引嘅係佢嘅調味。佢唔係好咸,唔係好甜,總之夠味;飯淋上醬汁,灑上蔥花同蘿蔔爽碎粒,撈混後一啖飯一啖雞扒,滿足。雖然仲有其他餸揀,但一雙拼就少塊雞扒,就係唔夠喉~仲有咸檸水,又係嗰句,唔係咖啡奶茶咁悶囉。後記:一向覺得佢稍貴,但當下連鎖快餐店都要接近$50一個午飯,有得揀特色少少嘅飯餸差嗰幾蚊就豪俾佢吧~
哩度啲雞扒的確係令人涶涎~

仲有咸檸水,又係嗰句,唔係咖啡奶茶咁悶囉。

2016-09-28
外卖送餐
  • 榮式雞扒飯
2016-07-15 3037 浏览
平日午飯時間,都要等四五個字先有位,不過店員態度都算唔錯。但可能因為外賣單太多,廚房有點應接不暇,所以有幾枱食客都要追單,呢點係需要改善下,始終堂食既都應該有番D priority,否則辦公室一族會太趕吧。今次我試左榮式雞扒撈檬。平時食越南野都特別鍾意點撈檬,因為加左酸酸地既魚露,出錯機會真係好細。之前黎榮式,我都係叫招牌榮式燒雞扒飯,今次想試新野。見到餐牌仲好多選擇,撈丁、烏冬、手工麵咁,除左雞扒仲有其他肉揀。榮式燒雞扒既質素經常都咁有保證,不過每次都覺得稍為咸左些少。而雞扒同撈檬就真係唔太合拍,可能係因為燒雞扒本身已經有蔥油,再加魚露味道撞撞地啦,反而之前試過胡麻醬撈烏冬就覺得幾好。不過最夾既始終都係招牌雞扒飯!無論點,俾多D選擇食客都係唔錯既。都係難得既本地特色好味道!蘭杜街真係好多野食,呢度四十幾蚊包野飲,的確係午飯好地方。

!無論點,俾多D選擇食客都係唔錯既

都係難得既本地特色好味道
2016-07-10 1660 浏览
又走咗去榮式食最愛嘅特式燒雞扒飯,佢嘅燒雞扒一如以往水準好正,佢雞扒特別嘅調味同埋佢都煎得好香脆。咁試下新既凍紅棗龍眼冰,佢真係落足料,激多龍眼。。都幾消暑Waitor哥哥介紹我試下佢哋個 燒茄子,都整得幾好食。
咁試下新既凍紅棗龍眼冰,佢真係落足料,激多龍眼。。都幾消暑
Waitor哥哥介紹我試下佢哋個 燒茄子,都整得幾好食。
2016-07-09
  • 榮式雞扒飯
2016-06-12 2134 浏览
今日午飯臨中午落班時候先話有份緊急文件要幫手送出去,好喇,唯有犧牲我少少休息時間去做公事喇,睇嚟我係最佳員工,自娛自樂一下,做完公事就要盡快穩地方醫肚喇。見榮式燒雞扒好多人,而且店入邊貼左幾多明星嘅相,肯定好唔錯。店名都叫燒雞扒,就嚟一份燒雞扒飯,外加一杯檸蜜,雞扒飯$50左右,上臺嗰時嚇左 我一跳,唔係一般大份啊,成件雞扒都可以遮住曬D飯,雞扒烤得好靚,外焦內嫩,味道好香濃,又多汁,係快餐中食過最好食嘅雞扒喇,大件夾抵食,如果公司離呢度再近少少,估計我一星期會過嚟兩三次,真係覺得唔錯。
2016-05-30
2016-06-01 1308 浏览
今天去了金鐘辦事情, 想起這附近有一家很好吃的燒雞排飯, 所以突意在中午的時間跑去試下。這個榮式雞扒煎得很香,外皮很脆,而且肉質嫩滑,外脆內軟十分滿足口感。雞肉是前一個晚上已經醃製好, 所以十分入味,而且鹹度適中,旁邊配上了榨菜,薑蔥,湯和飯等, 好食程度是吃完很想再叫多一份。

2016-05-12 1473 浏览
榮式日日lunch都排到傻,想食佢就唯有買外賣番公司食啦鰻魚煎雞扒再加炒蛋一望就覺得吸引,所有餸都大大份,加個炒蛋$10係值既,炒得夠滑,配埋雞扒同鰻魚有錦上添花既效果雞扒咁多年都無退步過,個皮煎到微脆,加上黑椒,,無得彈鰻魚就正正常常,用鰻魚汁燒香,魚質係淋淋地個種鰻魚飯上面加左醬油、蔥同炸菜粒,令個飯即刻變有味飯榮式的確係午餐外賣既好選擇
榮式日日lunch都排到傻,想食佢就唯有買外賣番公司食啦
鰻魚煎雞扒再加炒蛋
雞扒咁多年都無退步過,個皮煎到微脆,加上黑椒,,無得彈
鰻魚就正正常常,用鰻魚汁燒香,魚質係淋淋地個種鰻魚

飯上面加左醬油、蔥同炸菜粒,令個飯即刻變有味飯

榮式的確係午餐外賣既好選擇
2016-05-03
2016-04-06 1410 浏览
今天有事情需到灣仔, 順道約了好朋友吃個午餐! 朋友推薦了這間「榮式燒雞扒」, 說它的雞扒很有名所以想試一試。大約十一時五十分到達, 還好早到了先取了號碼票, 在等待朋友期間見証著人愈來愈多, 長長的隊伍也形成了, 而且留意到除了有香港人, 也有外國人、韓國人和日本人等特地來光顧!午餐時段人山人海, 坐下立刻看餐牌。既然以雞扒為招牌菜, 必定要品嚐看看吧! 所以點了「榮式雞扒湯檬」($42)。大約五分鐘後上菜啦! 這裡的湯檬粉質地較幼細較短, 配著芽菜和蘿蔔絲吃份外爽口;香芹和蔥花也夠新鮮, 讓味道更香。長條型雞扒質地軟稔, 黑椒味比想像中更香濃;秘製燒汁味道獨特, 讓雞扒甜中帶微微香辣, 蠻惹味的。有機會來到附近不妨一試。
今天有事情需到灣仔, 順道約了好朋友吃個午餐!

大約十一時五十分到達, 還好早到了先取了號碼票,
在等待朋友期間見証著人愈來愈多, 長長的隊伍也形成了,
午餐時段人山人海, 坐下立刻看餐牌。

大約五分鐘後上菜啦!
榮式雞扒湯檬
這裡的湯檬粉質地較幼細較短, 配著芽菜和蘿蔔絲吃份外爽口;
香芹和蔥花也夠新鮮, 讓味道更香。
榮式雞扒湯檬
長條型雞扒質地軟稔, 黑椒味比想像中更香濃;
秘製燒汁味道獨特, 讓雞扒甜中帶微微香辣, 蠻惹味的。

有機會來到附近不妨一試。
2016-03-30
2016-03-15 1176 浏览
我记得深圳也有荣式烧鸡扒,不知道是不是同一家店,也没有去吃过。不过看这家小店在香港的架势,生意还真挺火。尤其是湾仔这一家:中环附近的正装屌丝们中午总得找个划算又能下肚的地方觅食啊。因此日日到了午饭时间,这里便被围得水泄不通——都是等外卖的。因为店家是不会给你送的。第一次吃是在2013年刚来香港没多久时,某天下班与同事随意找个地方吃晚饭,便来到了兰杜街的这家鸡扒店。兰杜街非要说它是街,其实就是个小巷子,不过里头小馆子很多。然而这家鸡扒还真是生意最好的。后来饭堂吃厌了,就吃这家打牙祭,鸡扒一向水准稳定,多汁香嫩,还有各种配菜的组合。当然天天吃也是不行的,吃了一次之后总得隔上一段时间,等兴趣恢复了再说。贫困的上班族一到了午饭时间苦闷值简直爆棚,想不好吃什么是人生一大问题。当然,谁都知道选择障碍症的病因在于一个字。穷
2016-03-01
10 分钟 (外卖自取)
2016-02-17 1101 浏览
在灣仔工作的應該無人不知榮式雞扒,因為凡是LUNCH HOUR外面的人龍一定多到要企外面,沒有跨張。店面不太大,大約可以坐十多人,相信十居其九也是為了出名的燒雞扒而來。榮式燒雞扒,十分厚身。燒過後沒有那份油膩感,配上秘製的蔥油,令雞扒多了一個味覺上的層次,更為惹味。雞扒仍保留肉汁,食落去仍然好淋身,加上少少配菜,令人有多一種健康的感覺。飯也吸收了燒雞扒的汁,令本來平平無奇的白飯更可口,一流!
2015-11-07 1918 浏览
因工作,在灣仔附近有一個小時左右的時間,跟友人來到這家店用膳。點了一個雞扒鱆魚藕餅飯,加套餐可以有一小碟娃娃菜和飲品一杯。我們另外點了一個黑木耳大豆芽涼菜,有點酸,我對酸味比較敏感,吃的時候想打噴嚏。我只吃了一點點,但友人覺得挺好吃。娃娃菜很普通。主菜雞扒藕餅飯不錯,雞扒皮脆肉嫩,還有我喜歡的黑椒調味。鱆魚藕餅有點濃味和膩,但配白飯就很合適。飯裡面還有薑蔥和殗菜伴飯,$44有那麼多餸菜和配菜,都幾滿足架🙂
2015-11-06