2015-11-19 703 浏览
講到食放題,自己就會特別興奮,特別係可以任食我最鍾意嘅焗扇貝同蒜蓉煎帶子。啖啖肉真係諗起都流晒口水。不過每次食日本嘢,食完個肚都會唔舒服 (可能受唔到太多生冷嘢)。但自從改咗由"熱食"開始先,就冇大問題嘞。所以一來到極尚大瀛喜日本料理,就即刻叫咗個鮑魚粥暖暖胃。雖然粥底唔可以講係叫綿,但係我就畀佢兩隻大鮑魚吸引住。唔係用一般嘅鮑片或細鮑魚, 將全隻鮑魚放入口時真係勁有滿足感!暖暖胃之後梗係要食多啲熱嘢啦,先來隻配以律醬焗成嘅"原隻帆立貝",跟住來客有煎到香噴噴嘅"牛油蒜香帆立貝",再有軟淋嘅"香草燒紐西蘭羊鞍",同芝味無窮嘅"芝士炒蝦仔",真係食到舔舔脷。(仲叫咗蠔味豐富嘅吉列蠔,脆口非常嘅炸魷魚圈,炸皮薄薄嘅虎蝦以及皇帝蟹棒等等嘅天婦羅。由於即叫即做嘅關係,所以趁熱食晒手快有手慢冇相都冇影,可想言之來到一定要叫呀!)嗱...來到食日本嘢,又點可以少咗壽司呢?而我最欣賞嘅就係牛油果軟殼蟹壽司嘞。脆脆嘅軟殼蟹,夾著微微油香嘅牛油果口感夠特別,味道較清新,真係食多幾件都唔覺會飽。另外亦叫咗嘅壽司分別有:三文魚腩,京蔥煙三文魚,池魚王,柚子皮左口魚,同埋一定要提嘅"松露"火炙三文魚。松露獨特

嗱...來到食日本嘢,又點可以少咗壽司呢?而我最欣賞嘅就係牛油果軟殼蟹壽司嘞。脆脆嘅軟殼蟹,夾著微微油香嘅牛油果口感夠特別,味道較清新,真係食多幾件都唔覺會飽。另外亦叫咗嘅壽司分別有:三文魚腩,京蔥煙三文魚,池魚王,柚子皮左口魚,同埋一定要提嘅"松露"火炙三文魚。松露獨特嘅香味同三文魚好夾,跟平時食嘅三文魚壽司絕對係兩回事,唔怪得知朋友強烈推介。

咪以為我講漏咗人人都鍾意食嘅刺生呀!不過想講嘅唔係食邊種刺生,而以係刺生嘅盆。因為每次出場嗰種吞雲吐霧嘅觀感,係令到每枱都會"哇"一聲,真係好靚。不過要順帶一提,每一款刺生都幾好,唯獨翡翠螺會有點沙,所以要留意。

到最後其實都有啲遺憾,因為食得太飽嘅關係,有好多特色食品,甜品都未去試。但我都選擇咗碗牛肉味夠,熱辣辣嘅牛尾清湯做結尾,希望下次再來時可以更加圓滿!

原隻焗帆立貝
芝士蝦
蒜香帆立貝
牛油果軟殼蟹壽司
刺生拼盤
  • 三文魚壽司(黑松露)
  • 牛尾湯
  • 虎蝦天婦羅
2015-11-17 893 浏览
假日黎到銅鑼灣,當然食埋飯先走。係朋友推介下去到極尚大瀛喜。大家黎之前切記訂位,因為光顧的人很多,一開升降機門就見人山人海,所有人都在待應帶領下魚貫入座。餐廳佔地大,比一般旺角樓上放題有過之而無不及,裝修亦光猛潔淨。此餐廳特別在提供自助餐服務,可以減省人手時,我亦可以有一雞兩味的享受,有各款美食在前讓我大飽眼褔。自助餐款式琳瑯滿目,光是沙律菜便有生菜,紅毛菜,青瓜絲,火箭菜等任君選擇。小女子怕肥,除千島醬,沙律醬外,還有比較健康的日式柚子同芝麻醬提供。飲品選擇多,竟然有韓國梨汁同果汁先生。甜品架有YOGURT食放題,又豈可沒有刺身!店家還特意在刺身盤上放上乾冰製造煙霧。由於身理問題,只點了小量最愛的三文魚同赤蝦。三文魚色澤鮮亮自然,肉質厚實,沒有雪味。以放題水平實屬不錯,但三文魚略嫌太瘦油脂不足。赤蝦亦鮮甜爽口。炸芝士年糕唯一般貨色,略過。炸多春魚的炸皮太濃味,蓋過了多春魚的魚香,實屬可惜。反而,芝麻雞翼味道適中,散發出陣陣芝麻香。雞翼皮脆肉嫩,火喉控制剛剛好,十分推介。主食試了一客焗原隻帆立貝。帆立貝夠大,肉質亦厚實。見似有芝士,不過入口只有濃郁的沙律醬,酸甜開胃。沙律醬中還有蟹子哦
假日黎到銅鑼灣,當然食埋飯先走。
係朋友推介下去到極尚大瀛喜。

大家黎之前切記訂位,因為光顧的人很多,
一開升降機門就見人山人海,所有人都在待應帶領下魚貫入座。
有各款美食在前讓我大飽眼褔。
葡撻、沙律
自助餐款式琳瑯滿目,光是沙律菜便有生菜,
紅毛菜,青瓜絲,火箭菜等任君選擇。
小女子怕肥,除千島醬,沙律醬外,
還有比較健康的日式柚子同芝麻醬提供。
飲品選擇多,竟然有韓國梨汁同果汁先生。
甜品架有YOGURT
刺身
放題,又豈可沒有刺身
店家還特意在刺身盤上放上乾冰製造煙霧。
由於身理問題,只點了小量最愛的三文魚同赤蝦。
三文魚色澤鮮亮自然,肉質厚實,沒有雪味。
放題水平實屬不錯,但三文魚略嫌太瘦油脂不足。
赤蝦亦鮮甜爽口。
芝麻雞翼、芝士年糕、多春魚
芝士年糕唯一般貨色,略過。
多春魚的炸皮太濃味,
蓋過了多春魚的魚香,實屬可惜。
反而,芝麻雞翼味道適中,
散發出陣陣芝麻香。
雞翼皮脆肉嫩,火喉控制剛剛好,十分推介。
主食試了一客焗原隻帆立貝
帆立貝夠大,肉質亦厚實。
見似有芝士,不過入口只有濃郁的沙律醬,酸甜開胃。
沙律醬中還有蟹子哦!
這裏居然有Frozen yogurt提供,
要知道街外一杯已要四五十元呢?
我二話不說就添了一杯。
可惜,乳酪不夠酸,相信是遷就了場內廣大的孩子們。
配料選擇亦有限,不過還可到沙律部配上蘆薈粒啊!
再以一份提拉米蘇作為是日晚餐的完美句號。
2015-11-14
刺身
  • Frozen yogurt
  • 芝麻雞翼
  • 原隻帆立貝
2015-11-16 2006 浏览
香港人,最愛自助餐,特別係其中一個風氣,就係食呢個日式放題。不過,日式自助放題良莠不齊,要吃一餐精彩的,唔係咁易,大囍屋或者是極尚大囍屋一列都是近來最受港人歡迎的任食場,要訂位之餘還要係排隊,當我聽朋友說呢間新開的極尚大灜喜質素很高,我毫不猶豫,立刻訂位。食物選擇有很多,order紙詳盡又精美,你冇辦法,見到隔離枱野食咁精美,一定會好似農夫咁,舉高隻手,駛乜怕醜。大蝦沙律,大大隻的生蝦配上一堆的黑松露,還有沙律係底做配襯,非常好味,好少見沙律有咁足料嘅蝦。食放題,兵家必爭之地係刺身,而刺身的選擇很多,劍魚腩 油甘魚,虎蝦,翡翠螺,珍寶赤蝦 ,有頭甜蝦,深海鯨龍魚 ,北海道帶子,鮑片等,有幾種刺身都幾特別,我最喜歡的是劍魚腩和珍寶赤蝦,深海鯨龍魚都幾好食同少見,有頭甜蝦也隻隻有膏,大部分的刺身叫種幾round都冇俾少或質素越來越差,所以呢part絕對合格有餘。鰻魚蛋卷,呢個基本上係一件蛋卷,入面夾有鰻魚,係豐富蛋醬之下加上肥美的鰻魚,絕對新鮮滿分。鵝肝帶子,呢個配搭又係新奇刺激,不過鵝肝的味道夾帶子原來又幾得意。龍蝦膏甜蝦,我覺得呢個雖然唔係好新鮮,但那點龍蝦膏的香氣令蝦更好味,更鮮甜。

香港人,最愛自助餐,特別係其中一個風氣,就係食呢個日式放題

煙三文魚芝士班戟,又係新鮮的組合,都唔係壽司,似係蛋糕加上煙三文魚,喜歡與否見人見致。
巴馬火腿伴蜜瓜,呢個也是基本上唔係壽司品種,以新鮮取勝,但係幾好食,創意真無限。
三文魚腩壽司,唔鐘意三文魚的我,都要一讚這裡的三文魚腩好肥好好味,見到樣子都忍唔到食幾舊。

魚子醬赤蝦壽司,正路選舉,別的放題店的都是普通貨色。
海膽手卷,好可愛的手卷,你以為係一大舊,唔好意思,只係迷你手卷,海膽新鮮,一小口也是海膽的滿足。
極尚穴子壽司,樣子有氣勢,不過呢個質素麻麻,就如元朗大大件的質素差唔多,呢個令我有點失望。
醬燒皇帝蟹棒壽司,呢個就好食少少,蟹棒大大條,那個醬燒引人入勝。
珍味鮑魚仔軍艦同香蔥拖羅蓉軍艦都係好食之選,紫菜唔等得,唔客氣即刻食啦。
燒牛舌都係水準正常之選,如果夠位食,可以食下,不過如果好似我地咁鐘意食刺身壽司,大概應該冇乜位了。
牛油栗米,呢啲必食item唔駛講,粒粒都入味。
鐵板牛蒜牛柳粒,呢個普通左少少,牛肉粒煎得較韌較老,牛肉狂迷的朋友還是喜歡。
炒五目雜菜,任食嘅雜菜,絕對係有保證,大大碟給你消滯。
牛油蒜香帆立貝,細細粒,油香分佈均衡,非常喜歡。
焗原隻帆立貝,呢個係大隻板帆立貝,乾身少少,冇蒜香咁出色,但其質素補救。
香草紐西蘭燒羊鞍,我覺得勁勁羶,我唔識欣賞,席上另一位男孩很喜歡吃羊,就話風味一流。
自家制醬燒雞翼,得我一個食的雞翼,一千零一隻,秘制醬燒味濃又入味,好食。
燒有機鮮菠蘿,好juicy好多汁,唔鐘意都會覺得好食。蒲燒鰻魚串,呢個應該係全晚最好吃的熟食,我食左四串,朋友問我係咪傻左。
海苔多春魚和虎蝦天婦羅,都係炸品中更好味的,特別係虎蝦,唔係細細條,絕對唔孤寒,絕對係食回本之作。
辣酒煮花螺,我最喜歡佢個汁,辣得黎又好惹味,食完一碟又一碟。
沙律甜品應有盡有,我選了乳酪雪糕,唔喜歡甜品的我覺得唔錯,平常的甜品好求其,呢度一樣誠意可嘉。
飲品有可樂七喜烏龍茶韓國芒果奶,你說得出都有,基本上好似去左七仔咁。
食左咁多樣都係二百幾蚊,可以去邊搵。呢到嘅價錢,質素,地點,乜野都好平均,我相信人不多原因係還是太新,宣傳一下嘅話,一定會又大排長龍,所以,快啲黎試下。
同埋,呢度大部分野食都真係好吸引,你黎到一定要舉高隻手,駛乜怕醜,高舉食物紙,叫叫叫叫叫啦。

極尚大瀛喜日本料理 Deluxe Daieiki Japanese Restaurant

銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場二期11樓

2015-11-03
2015-11-15 617 浏览
.............雀巢士多啤梨乳酪 👍👍👍👍👍😚(5分滿分).............無林過放題都有#乳酪 食 一去到食左二杯先🙈#雀巢#士多啤梨#乳酪 :其實我好中意#yoghurt 好甜好好食😚女孩子都係中意甜品的#strawberry 比 #blueberry 好吃😁比較杰身 無咁水🙈甜品種類算多 有雪糕雪條蛋糕乳酪 可惜蛋糕拎完就無 無refill.............吾知什麼芝士蝦壽司👍(5分滿分).............吾太記得個名 但依個麻麻地🙈我原先見到大熱定推介 所以叫食完同普通#甜蝦壽司 無乜分別.............不推介: 海膽極迷你手券👍(5分滿分).............一黎到 真係o左咀😂勁勁勁勁勁小 小到手指尾咁小所以都食吾到有咩味#海膽 我就麻麻既🙈 但#紫菜 好淋 吾得😥.............雀巢藍莓乳酪 👍👍👍(5分滿分).............無林過放題都有#乳酪 食 一去到食左二杯先🙈#雀巢#藍莓#乳酪 :其實我好中意#yogurt 好甜好好食😚女孩子都係中意甜品的#strawberry 比 #blueberry 好吃
.............
雀巢士多啤梨乳酪 👍👍👍👍👍😚(5分滿分)

無林過放題都有#乳酪 食 一去到食左二杯先🙈
#雀巢#士多啤梨#乳酪 :
其實我好中意#yoghurt 好甜好好食😚
女孩子都係中意甜品
#strawberry 比 #blueberry 好吃😁
比較杰身 無咁水🙈

.............
吾知什麼芝士蝦壽司👍(5分滿分)
吾太記得個名 但依個麻麻地🙈
我原先見到大熱定推介 所以叫
食完同普通#甜蝦壽司 無乜分別

.............
不推介: 海膽極迷你手券👍(5分滿分)
一黎到 真係o左咀😂
勁勁勁勁勁小 小到手指尾咁小
所以都食吾到有咩味
#海膽 我就麻麻既🙈 但#紫菜 好淋 吾得😥

.............
雀巢藍莓乳酪 👍👍👍(5分滿分)

無林過放題都有#乳酪 食 一去到食左二杯先🙈
#雀巢#藍莓#乳酪 :
其實我好中意#yogurt 好甜好好食😚
女孩子都係中意甜品
#strawberry 比 #blueberry 好吃😁
依個好浠 好似水咁

.............
芝士蛋糕👍👍👍👍😚 (5分滿分)
朱古力藥劑蛋糕👍 (5分滿分)
朱古力餅👍 (5分滿分)
朱古力撻👍👍👍 (5分滿分)
Tiramisu 👍👍👍👍👍😍(5分滿分)

1. #芝士蛋糕 :
不錯哦 #chocolate 夠濃 但皮吾脆
5.#Tiramisu :
最好食的一個😍🙈仲要係#oreo
2015-11-15 724 浏览
星期五晚同朋友2個人去試下銅鑼灣呢間新開既放題平時黎呢到都係食開大喜屋今日一於試下第二間9點到,已經全場坐滿哂人我地都唔執輸,即刻order野食!2個人食,所以唔叫得多,只係每款叫1件黎試試先主食: 黃金咖喱炒蟹見佢mark左皇牌,所以order一客試試果然味道唔錯! 放題當然唔少得sashimi 啦!款式很多! 而且係貴價貨!!蝦都有3款虎蝦,珍寶赤蝦(皇牌),有頭甜蝦有頭甜蝦: 大隻,足料珍寶赤蝦(皇牌) 真係好珍寶!!! 冇預料係咁大隻,2個人叫左5隻,食到high high另外,仲order 左帶灸,油甘魚,希靈魚,玉子,etc......全部都好新鮮,好好味!創作壽司: 件件都好的色,細細件,真係好creative! 食完又唔覺飽!燒物: 推介 - 焗原隻帆立貝一d 都唔漏,又唔痴牙! 真心握介另外,仲有鹽燒鯖花魚冇諗過會咁大條! 正!串燒: 推介 - 鰻魚串, 雞軟骨,大蔥牛肉卷 全部都係熱住黎呀食物未到前,仲可以到出面bar 檯夾野食款式都好多呀! 有sushi,腎,螺, 甜品, 雪糕 etc...最後,亦都非常非常欣賞飲品種類非常多! 竟然有果汁生! 正!
星期五晚同朋友2個人去試下銅鑼灣呢間新開既放題
平時黎呢到都係食開大喜屋
今日一於試下第二間

9點到,已經全場坐滿哂人
我地都唔執輸,即刻order野食!
2個人食,所以唔叫得多,只係每款叫1件黎試試先

主食: 黃金咖喱炒蟹

見佢mark左皇牌,所以order一客試試
果然味道唔錯!
放題當然唔少得sashimi 啦!
款式很多! 而且係貴價貨!!

蝦都有3款
虎蝦,珍寶赤蝦(皇牌),有頭甜蝦

有頭甜蝦: 大隻,足料
珍寶赤蝦(皇牌)

全部都好新鮮,好好味!
燒物: 推介 - 焗原隻帆立貝

一d 都唔漏,又唔痴牙! 真心握介

另外,仲有鹽燒鯖花魚
冇諗過會咁大條! 正!
串燒: 推介 - 鰻魚串, 雞軟骨,大蔥牛肉卷
全部都係熱住黎呀
食物未到前,仲可以到出面bar 檯夾野食
最後,亦都非常非常欣賞飲品種類非常多!
竟然有果汁生! 正!
2015-11-14 755 浏览
Happy Friday最岩食放題,朋友說銅鑼灣二期開左一間極尚大瀛喜好似不錯就去試下。一入到去甜品及飲品種類繁多,全部都是自助形式.應有盡有。飲品有菓汁先生都是第一次見,有橙汁及蘋果汁都是不錯。放題點少得刺身環節令我喜出望外因為珍寶真的超級大隻.不得了食蝦都抵又冰凍又新鮮。帶子.北寄貝大大粒鮮味十足。另外還點了鹽燒鯖花魚,鯖魚不太油不腥加少許檸檬汁不錯。他他汁燒比目魚.比目魚很滑很creamy!焗原隻帆立貝,熱辣辣有忌廉汁加上帆立貝超大隻非常惹味😁黃金咖哩蟹大大隻,咖哩汁浸透在蟹肉內入味無比,美中不足不太熱。壽司方面,現在放題不只是傳統壽司亦會有創作壽司及炙燒。創新壽司可看出司傅的巧手。花之戀人.雙色親子花.鰻魚蛋卷。其中鰻魚蛋卷非常出色蛋內含鰻魚正~奇異果夾有鵝肝也是不錯新奇又特別。露荀奶酪卷.芝士味超重不過細細件都可以。串燒方面,有牛舌.雞軟骨.牛丸串.鰻魚串等,其中喜歡大蔥牛肉卷。大蔥牛肉經過燒製後入味又香口。菠蘿甜味不足.日本蕃薯仔也不錯。2個女仔食左1 round已經食唔到太飽了~我再食自家製配搭朱古力粒彩虹雪糕作結。下次要帶多d朋友一齊happy Friday先~

• 黃金咖哩炒蟹
  • 他他汁燒比目魚
  • 大蔥牛肉卷
  • 珍寶赤蝦
2015-11-13 806 浏览
今天與很久沒見的朋友聚會,來到這間店吃日式放題。17:50來的時候並沒有太多人,但越夜越多人!餐牌看上去很高貴!拿上手很舒服。點餐紙有很多選擇!令我的選擇困難症又發作!(還有很多點餐紙,大約共有10款點餐紙,但因為有相片數量限制,所以不能逐一上載 )這是自助區,可以自己夾一點開胃菜,沙津的菜、醬汁可以自己搭配,所以能吃到合自己口味的沙律這是甜品區,甜品也算是多了。其實還有普通雪糕和乳酪雪糕,但沒有拍照。但整體甜品質素略差。1.芒果糯米糍-挺煙韌,但果肉不算多。2.芒果奶凍啫喱?-不太甜3.木糠布甸-忌廉仍是忌廉,沒有雪糕的口感。4.tiramisu-好濕,滲出很多咖啡汁。5.拿破侖-不算十分脆,普通原本打算吃乳酪雪糕,但沒有時間及太飽而沒有吃。外觀不錯,但味道總是有些說不出的奇怪。不過這是日式放題,所以葡撻味道不好也是正常的。刺身拼盤真的很夠氣派!乾冰的氣使整個拼盤冷上加冷!整個拼盤的擺設及刺身的擺放都很有心思。刺身背後有一束假花還有「尚」字的冰雕!超級華麗!而刺身亦排列有序,珍寶赤蝦更點綴了整個拼盤。現在說說刺身。1.三文魚非常厚身;2.珍寶赤蝦一剝蝦頭殼,蝦膏不斷流出來,十分鮮甜!
餐牌看上去很高貴!拿上手很舒服。
1.芒果糯米糍-挺煙韌,但果肉不算多。
2.芒果奶凍啫喱?-不太甜
3.木糠布甸-忌廉仍是忌廉,沒有雪糕的口感。
4.tiramisu-好濕,滲出很多咖啡汁。
5.拿破侖-不算十分脆,普通
原本打算吃乳酪雪糕,但沒有時間及太飽而沒有吃。
迷你葡撻
1.三文魚非常厚身

2.珍寶赤蝦一剝蝦頭殼,蝦膏不斷流出來
,十分鮮甜!
3.北海道帶子更加不用說。好滑加入口即溶!
壽司-鵝肝帶子

超正!只能說鵝肝同帶子是完美配合!
蟹子軍艦-從圖可見,蟹子量是超多的!不角紫菜略稔。
燒有機鮮菠蘿-真的挺甜!
鐵板蒜片牛柳粒-超香!牛肉汁充滿著牛柳粒!超入味超正!

來吃日式放題當然放重心在日式料理,所以甜品略差也能體諒,只能說真的挺滿意。
2015-11-13
  • 鐵板蒜片牛柳粒,
  • 極壽司-鵝肝帶子,
  • ,珍寶赤蝦
  • ,北海道帶子
2015-11-13 736 浏览
是夜一家人來銅鑼灣吃晚飯,這兒交通十分方便,在地鐵銅牌灣站C出口過馬路左邊斜對面見銅鑼灣廣場二期即是。店舖座位,以日本料理來說,寬敞且舒適;裝修平實,沒有什麼花巧。晚市放題,由5:30PM至8:15PM或8:30PM至11:30PM,星期一至三,每位$228、星期四,每位$238、星期六、日、假期及假期前夕,每位$248。在7:30前離座或9:30後入座,還有85折,價錢頗吸引。食物方面,款式多而新穎,更有自助沙律區、自助美食吧,供應熱食、湯、糕餅甜品、軟雪糕機,一般放題店什少有此供應。質素方面,食材新鮮、高檔。真有意想不到的驚喜。刺身(三文魚、吞拿魚、希靈魚、有頭甜蝦、貴妃蜜汁鮑片)刺身質素不差,很新鮮;三文魚厚切大塊,鮮甜肥美、希靈魚好味、甜蝦爽甜、貴妃蜜汁鮑片具嚼頭,入口甘香。三文魚及貴妃蜜汁鮑片應為添食之選。海膽手卷、三文魚手卷、龍蝦沙律手卷盛手卷容器很美觀,手卷小小,一個一口,鮮甜美味,十分寫意,又是追加之選。自助沙律難得有鮮蘆薈粒,喜愛蘆薈的我,以蘆薈粒、翡翠苗、雜果粒、九芽菜、西生菜、紅毛菜及粟米粒等調製成沙律,非常好吃,且立即添食。辣酒煮花螺花螺新鮮無沙,用辣酒煮,增進
刺身(三文魚、吞拿魚、希靈魚、有頭甜蝦、貴妃蜜汁鮑片)
刺身(三文魚、吞拿魚、希靈魚、有頭甜蝦、貴妃蜜汁鮑片)

海膽手卷、三文魚手卷、龍蝦沙律手卷
海膽手卷、三文魚手卷、龍蝦沙律手卷

自助沙律
自助沙律

辣酒煮花螺
辣酒煮花螺
花螺新鮮無沙,用辣酒煮,增進食慾。

焗原隻帆立貝
大大隻帆立貝,配上雞蛋、芝士焗製,味香肉甜,十分香口。

極尚鮑魚粥
粥底軟綿,兩大隻鮑魚,鮮嫩味甜,回本之選。

虎蝦天婦羅、皇帝蟹棒天婦羅
虎蝦天婦羅、皇帝蟹棒天婦羅
材料新鮮,以炸粉包著虎蝦、皇帝蟹棒炸成脆卜卜的天婦羅,幾香口,但略嫌肥膩,我還是少吃為佳。

呍呢拿軟雪糕
呍呢拿軟雪糕
一般放題店較少提供雪糕機,該店算是花本,軟雪糕較雪糕杯好吃,帶著甜味滿足回家。

2015-11-10 827 浏览
男朋友生日所以想同佢食放題慶祝下,今次嘗試下新開的極尚大瀛喜試下,有幾極尚啦!加上價格好抵 7 點半前離坐有85折!在facebook like 一下就可減30 元啦!所以超抵極尚大瀛喜有幾part 的半自助的buttet 比你任食,有多種泰式雞腳冷盤, 海蜇,雞腎打邊爐火鍋菜沙律bar更加有4個甜品區有yogurt 雪糕,雪糕區,西式甜品區西瓜 ,乳酪,牛奶奶凍,豆腐花,韓國果肉梨汁韓國果肉梨汁用上玻璃瓶裝上甜而滋潤的果粒粒梨汁黑松露花之卷花之卷用上肥美的三文魚包著上面放上黑松露,黑松露好香松露的特有香味一口放進口是最好的卷物玉子鰻魚卷玉子好香好滑蛋味加上包裹甜甜的鰻魚好味!京蔥吞拿魚腩軍艦吞拿魚腩十分之肥美配上芝麻及京蔥好滋味一口炸芝士年糕炸到流心效果芝士味好重炸蠔又係必叫脆漿薄而不失口感炸芝麻雞翼芝麻加上雞翼,好香好脆又滑春卷又香又脆 點上沙律汁 三文魚肥美好厚切帶子鮮甜肉厚珍寶赤蝦真係超大隻又大隻,又爽口連蝦頭都有濃濃的蝦膏燒有機菠蘿燒菠蘿多汁超甜真係好好味,一試難忘食左幾件燒鰻魚彈牙燒烤完的鰻魚又香又脆極尚穴子壽司一整條海鰻包著壽司飯又香又軟的海饅火焰三文魚有三種口味 黑松露
男朋友生日所以想同佢食放題慶祝下,
今次嘗試下新開的極尚大瀛喜試下,有幾極尚啦!
加上價格好抵 7 點半前離坐有85折!
極尚大瀛喜有幾part 的半自助的buttet 比你任食,
有多種泰式雞腳冷盤, 海蜇,雞腎
打邊爐火鍋
沙律bar
更加有4個甜品
有yogurt 雪糕,雪糕區,西式甜品
西瓜 ,乳酪,牛奶奶凍,豆腐花,韓國果肉梨汁
韓國果肉梨汁

極尚穴子壽司
一整條海鰻包著壽司
又香又軟的海饅

火焰三文魚
有三種口味 黑松露,鹽燒,原味
黑松露點綴有濃濃的三文魚燒香的油脂
鹽燒帶出三文魚的鮮甜味

柚子皮左口魚
柚子的柚甘香味使左口魚有果香味
這的甜品真係有好多選擇
好像酒店的甜品區甘
鮮果撻
好脆的朱古力撻底
上面放著藍莓,香芒,草莓新鮮好味

芒果糯米卷
糯米卷好香椰汁味,
又香又軟糯米卷包著香濃芒果

咖啡濃縮忌廉芝士蛋糕
忌廉芝士有一軟管可將咖啡放進蛋糕內
好有特色的甜品
2015-11-10
2015-11-09 676 浏览
很特別的放題,有無限的yogurt及甜品食。而且上台都十分快,還有自製的軟雪糕及topping,還有像7仔一樣的飲品選擇。壽司來到時的温度剛好,不會太凍及大熱。而且三文魚的口味十分不錯,很鮮很好味。鏝魚蛋這個新配撘不錯,因為淡淡的蛋味再加有鏝魚汁的鏝魚,味道的濃度剛剛好的。魚生都很有鮮味及沒有冰及雪過的味道。
  • 芒果三文魚壽司
2015-11-08 757 浏览
之前食過旺角區的大灜喜見到銅鑼灣開左極尚大瀛喜所以立即去試下價錢方面不會太貴而且有七點半前結帳更有八五折優惠食物種類和質素比其他店更好增加咗自助區有自助飲品,甜品,沙律,前菜前菜以日式凍食為主全部少少辣好開胃飲品方面同其他也差不多不過其中一種為韓國梨汁為最特別數量有限拎哂就冇入面有粒粒梨肉不會太甜而且係全韓國製造必飲系列到魚生這裡款式很多有主打的三文魚同油甘魚魚味濃濃而且肉質結實新鮮又冇魚腥味另外赤蝦大隻而又濃味而劍魚南十分新鮮肥美天婦羅即口即炸炸芝士年糕炸到流心效果炸蠔又係必叫脆漿薄而不失口感而炸芝麻雞翼香脆可口加單又加單壽司類有日本連鎖店既質素件件手工精細而且比其他放題店細件易入口又可以食多D其他嘢穴子壽司大而鮮甜外面一件已經成二十蚊一件這裏竟然可以任叫到燒牛舌爽口又不肥菠蘿多汁而甜燒鰻魚更肉爽而香囗經過火燒後魚油滿溢於口不得不提各位店員有禮貌而且上菜收單又快
之前食過旺角區的大灜喜
見到銅鑼灣開左極尚大瀛喜
所以立即去試下
價錢方面不會太貴
而且有七點半前結帳更有八五折優惠
食物種類和質素比其他店更好
增加咗自助區
有自助飲品,甜品,沙律,前菜
前菜以日式凍食為主
魚油滿溢於口
不得不提各位店員有禮貌
而且上菜收單又快
2015-11-08 1049 浏览
同朋友計劃去日本好耐, 但遲遲未決定和落實行程, 真係好想去日本食地道日本菜!! 平時超鍾意四圍食日式放題, 滿足一下口腹之慾. 最近在銅鑼灣搵到一間2小時任食的日式料理, 食物選擇多元化, 又搵到驚喜~我地早場五點半準時到, 但前面已經有10個人排緊隊, 超具人氣! 選擇挺多元化, 飲品全放在大雪櫃內, 十足十便利店的規模. 罐裝, 紙包裝, 連樽裝都有有部軟雪糕機在雪櫃對面, 可以自製Yogurt or Ice-Cream, 仲可以自選Toppings開始之前, 先去冰櫃取了藍莓Yogurt, 先清清腸胃再開始食刺身^_^沙律、小食、甜品是自助形式, 份量自由控制.有海哲, 八爪魚仔, 青瓜, 微辣微酸, 好開胃~刺身點了人氣的劍魚腩, , 甜蝦, 吞拿魚, 油甘魚, 深海鯨龍魚.三文魚真是厚切, 超大塊的~還有北海道帶子, 希靈魚, 虎蝦, , 玉子, 北寄貝, 翡翠螺, 鮑片...珍寶赤蝦真係好大隻, 又新鮮~最欣賞呢幾款傳統兼創作的壽司, 集合製作壽司的手握技術和創意~花之戀人內外也是三文魚, 省去飯圈, 真係啖啖肉!鰻魚蛋卷有點似玉子, 內面仲藏有鰻魚, 煙三文魚Panca
沙律、小食、甜品是自助形式, 份量自由控制.
有海哲, 八爪魚仔, 青瓜, 微辣微酸, 好開胃~
三文魚真是厚切, 超大塊的~
珍寶赤蝦真係好大隻, 又新鮮~
花之戀人內外也是三文魚, 省去飯圈, 真係啖啖肉!鰻魚蛋卷有點似玉子, 內面仲藏有鰻魚, 煙三文魚Pancake餅底係甜品, 有刺身壽司中和一下甜膩度.
炸物超級豐富吸引: 芝士春卷、吉列蠔、有海苔的多春魚, 芝麻雞翼, 香口熱騰騰, 好滋味~
最鍾意芝士年糕和酥炸魷魚圈, 一藍子的炸物好脆.
燒物
推介千島海鮮酥皮Pizza: 真係有Mini Pizza feel, 不會太硬, 批邊易咬, 薄薄地一塊~
自家制醬燒雞翼, 個人較喜歡芝麻雞翼, 更脆身香口~
原隻帆立貝大大隻, 用芝士鋪面拎去焗, 建議沾少D醬避免油膩感,
牛油蒜香帆立貝感覺上比坊間的大粒, 而且又夠味.
鯖花魚好入味, 煎至微香的口感~
甜品區的選擇也不少, 有多件賣相精緻的小甜點在櫃內
飯後也有韓國梨汁, 豆腐花, Yogurt 作總結. 很滿足!
  • 千島海鮮酥皮Pizza
  • 煙三文魚Pancake
  • 刺身
1K
2015-11-07 752 浏览
這晚放工後來跟朋友一齊約會幾個人總是離不開食任飲任食,不用煩惱朋友相約來這裡食個晚市放題說這裡跟尖沙咀的極尚是同一集團更讓人有所期待!飲料選擇很多,啤酒,果汁,汽水無糖烏龍茶等等等!甜品 冷食區跟沙律水果,布甸,豆腐花雪糕,雪條這裡以卡位為主,座得舒適不用背貼背壽司,刺身,炸物,煮物,主食,串燒,等等最吸睛的是創作壽司剌身盤,非常震撼擺盤也太吸睛了!赤蝦、油甘魚、三文魚、北海道帶子、北寄貝、甜蝦質素蠻高的,厚切且肥美甜蝦很鮮嫩,較為失色的是帶子,有點太薄了北寄貝,鮮甜爽口翡翠螺,食了兩隻都有沙很不幸...一口手卷海膽成本高難得這裡也有得任食海膽也很鮮甜手卷弄得小小的,不會太飽肚串燒類牛舌很爽口,蝦子也不錯不得不大讚這裡的燒鰻魚我不太愛吃的都食了幾串超嫩滑的!!ENCORE再ENCORE穴子壽司整條鰻魚包著壽司飯,重點是飯不多太滿足了!創作壽司賣相都非常小巧別緻火焰鵝肝帶子壽司很特別!壽司的大小剛好一口一件鮮甜美味,多食幾件都不會膩自家製吉列蠔、海苔多春魚,芝士蝦春卷新鮮炸起,海苔多春魚幾有特色的!食物很快就送到來,吃完的餐具亦自動替我們更換服務生態度友善有禮,大讚!價格不用二百五食到有
這晚放工後來跟朋友一齊約會

幾個人總是離不開食任飲任食,不用煩惱

朋友相約來這裡食個晚市放題

說這裡跟尖沙咀的極尚是同一集團

更讓人有所期待!
飲料選擇很多,啤酒,果汁,汽水
無糖烏龍茶等等等!
甜品
冷食區跟沙律
水果,布甸,豆腐花
雪糕,雪條
這裡以卡位為主,座得舒適

不用背貼背
壽司刺身,炸物,煮物,主食,串燒,等等

最吸睛的是創作壽司
剌身盤,非常震撼

擺盤也太吸睛了!

赤蝦、油甘魚、三文魚、北海道帶子、北寄貝、甜蝦

質素蠻高的,厚切且肥美

甜蝦很鮮嫩,較為失色的是帶子,有點太薄了
北寄貝,鮮甜爽口
翡翠螺,食了兩隻都有沙

很不幸...
一口手卷

海膽成本高

難得這裡也有得任食

海膽也很鮮甜

手卷弄得小小的,不會太飽肚
串燒類

牛舌很爽口,蝦子也不錯
不得不大讚這裡的燒鰻魚
我不太愛吃的都食了幾串

超嫩滑的!!

ENCORE再ENCORE
穴子壽司

整條鰻魚包著壽司飯,重點是飯不多

太滿足了!
創作壽司賣相都非常小巧別緻

火焰鵝肝帶子壽司

很特別!
壽司的大小剛好一口一件

鮮甜美味,多食幾件都不會膩
自家製吉列蠔、海苔多春魚,芝士蝦春卷

新鮮炸起,海苔多春魚幾有特色的!
食物很快就送到來,吃完的餐具亦自動替我們更換

服務生態度友善有禮,大讚!

價格不用二百五食到有質量的放題,實在難得!

值得再來!!
2015-11-03
Honey下午突然來電,話有得早收,晚飯多左時間所以想改食日式放題。小肥記得上星期喺互聯網上睇到友人上載咗啲日式放題相,搵返出黎睇卻只見店名「極尚」兩個字。雖然張相講名話係喺尖沙咀度食,不過上OpenRice查過,叫「極尚」o既日式放題似乎只有銅鑼灣o既「極尚大瀛喜日本料理」,見反正係即興,所以就先訂咗張六點o既二人枱 。位於銅鑼灣廣場二期o既「極尚」面積可算為全層,因為餐牌、餐具及單據上都可以清楚見到同層o既「牛脾氣牙涮鍋」其實係有所關連。店子間隔開揚得黎每個散座都極具私人空間,燈光充足但仍不失柔和。大堂o既二至四人散座全為梳化式卡位,室內冷氣足,環境闊落又舒適。  桌上一本厚厚o既記事薄原來係餐牌 。餐店屬放題形式,食物可任食任點,但仍不忘於餐牌中提醒食客要珍惜食物及減少廚餘 ,非常正面。記事薄內有多頁點餸紙,分A至K頁列出不同款式o既日本料理,有刺身、壽司、燒物、天婦羅等,就連雪花牛肉火鍋都有得食,可真琳瑯滿目,全部仲要係即點即煮,確保新鮮。除咗入座後有熱茶之外,酒水同樣係任飲,全放於店子中央四個大雪櫃內。沙律、前菜、小食、雪糕、甜品等則屬自助區食品,歡迎隨時自取回座位

桌上一本厚厚o既記事薄原來係餐牌
,非常正面。
記事薄內有多頁點餸紙,分A至K頁列出不同款式o既日本料理,有刺身壽司、燒物、天婦羅等,就連雪花牛肉火鍋都有得食,可真琳瑯滿目,全部仲要係即點即煮,確保新鮮。
酒水任飲
沙律、前菜、小食、雪糕、甜品等則屬自助區食品,歡迎隨時自取回座位。
當中仲有「蟹肉翅」同「辣酒煮花螺」食添。
Honey係魚痴,所以主攻刺身壽司。唔知係咪見我地兩個人一埋位就填咗好多魚生食呢,落完第一次單之後,哥哥仔已經呈上兩碟花球芥辣
花球芥辣
嘩,真係估唔到食放題o既刺身都會以冰震拼盤上
,仲要有埋煙霧效果,製作非常認真,而且極之震撼
冰震刺身拼盤
翡翠螺
眾多刺身中,個人覺得「油甘魚」、「珍寶赤蝦」、「北海道帶子」、及「有頭甜蝦」最為鮮甜肥美
,所以都重複點咗好多次。不得不提o既就係年輕o既服務生態度友善有禮得很,仲會不時為客人加茶及清理枱上不潔o既碗碟,好難得
有頭甜蝦
油甘魚
大肥爸爸教落,食得太多魚一定要溝返啲飯去中和肚入面o既魚油,所以小肥定必會加食壽司。可能中國人食慣咗煮熟o既食物,XO仔對火灸壽司情有獨中
,故亦試齊「極尚」提供o既咁多款,各有各獨特o既味道同質感,每件都咁啱細佬口味!
火灸壽司
松露火灸三文魚壽司
極品香蒜和牛壽司
軍艦中,兩口子都只對「香蔥拖羅蓉軍艦」有興趣,對餐店o既製成品都好滿意。
香蔥拖羅蓉軍艦
Honey試多咗三款「魚子醬赤蝦壽司」、「海膽醬黃金蝦」、同「鵝肝帶子壽司」,雖然覺得都幾得意,不過就話會情願揀食返鮮甜啲o既刺身黎食,感覺會冇咁溜
魚子醬赤蝦壽司、海膽醬黃金蝦
鵝肝帶子壽司
熱食方面,即叫即燒o既串燒熱力十足,「鹽燒牛舌」、「鹽燒牛雞軟骨」、同「鹽燒牛海蝦」都一樣咁爽脆香口,實屬高質美味之選。
鹽燒牛舌、鹽燒牛雞軟骨、鹽燒牛海蝦
「自家製吉列蠔」同「虎蝦天婦羅」都煮得相當唔錯架,兩者外皮層炸醬好夠薄身、脆口、乾身,而且入口毫不油膩。
自家製吉列蠔、海苔多春魚
「虎蝦天婦羅」外層香脆,蝦身爽口,XO仔真係冇諗過咁抵o既放題會有咁正o既日本美食,好有驚喜
虎蝦天婦羅
小肥有偏食習慣,食自助餐主要都係不斷重複食自己愛食o既菜式,冒險精神較高o既情人就試多咗好多味,包括以下照片所示o既「焗原隻帆立貝」及「鹽燒鯖花魚」。
鹽燒鯖花魚
週四晚上,精神原本因工作繁忙而有所恍惚,但與愛人意外地於銅鑼灣「極尚大瀛喜日本料理」以超值價每位HK$ 238食到一頓豐富o既日式放題晚餐,飯後卻變得輕鬆又興奮,美食o既魔力果真奇妙也
2015-11-05
鹽燒牛舌、鹽燒牛雞軟骨、鹽燒牛海蝦
自家製吉列蠔、海苔多春魚
虎蝦天婦羅
2015-10-18 1736 浏览
因為呢間放題既另一間分店好好 所以試下呢間新開既另一間分店已經好好 但呢間就更高質不如講下有咩特別 就算其他貴價 / 同價放題都冇既野刺身:餐單有翡翠螺 唔係得個名真係好大隻 其他放題多數都係螺片 / 一粒細螺珍寶蝦 挑埋腸壽司好高質~鵝肝帶子 鵝肝份量合理~拖羅容都好難得~穴子(鰻魚)壽司 唔好有燒鰻魚就唔叫呢個 估唔到長鰻魚卷住飯* 重要大方到用酸薑花做裝飾 就算一件壽司都會用酸薑花不過要小心煙三文魚芝士班戟 .. 係蛋糕底..怪怪地熟食:有田雞 銀雪魚 大普通蜆三倍既蜆 真係除左青口就咩都海鮮都有其實熟食有D咸不過都可以接受其他:自助有兩款湯揀 加埋點 就有三款湯雪糕機 雖然係雀巢 但係配料連爆谷都有 好細心希望愈黎愈旺!
因為呢間放題既另一間分店好好 所以試下呢間新開既

另一間分店已經好好 但呢間就更高質