2021-06-12 514 浏览
匍匐在仙女座燃亮的夜 趕路高舉慶生的旗幟擠到了樂於販賣、急於購買的老銅人群中艱難地甩開自己的胳膊抖平一身衣服的皺摺我挪出蹣跚的腳步長征到大喜屋一個在你大腦早已刪除的名字卻同時懾服它苟活著的靈異輪迴的輝煌、引退升降機是個與陌生人共處的親密空間身邊的藍牙耳筒隱約傳來青衣的歌聲娓娓地控訴著這人生的刧數和修行「慣看金陵花 北風無情掃」二維碼笑容堆面的服務員 忙不迭地領我到寬敞的卡位該在的人 都在半分鐘的寒暄 你好嗎後馬上動箸卧冰的三文魚、赤貝和虎蝦 長得粉紅白嫰 新鮮的屍體吸引著獠牙的狂噬一股殺戮戰場上舉手不回的氣勢脫下殼的扇貝 正第九十九遍地訴說著那個熟悉的大海的故事「抱歉沒帶來珍珠,只有些泡沫」…白令海的壞脾氣 倒騰暴風雪何家母雞推搪翅膀短飛不起 撒把芝麻另眼相看 咯咯是牠的遺言 叫人早起 最大罪吉列炸蠔 愛上仲夏太平洋的海水味如初泡的茉莉茶 那般嫵媚羞赧蟹籽花之卷犧牲的未來 錯過人生這場折子戲 哪裡還容得下 花膠 進補 湯汁在嘴角垂涎吻著菠蘿的粉紅嘴巴 半閉起灌下四分之一樽解茶減不了一口牛的99巴仙氯化鈉結晶
匍匐
在仙女座燃亮的夜 趕路
高舉慶生的旗幟
擠到了樂於販賣、急於購買的老銅
人群中艱難地甩開自己的胳膊
輪迴的輝煌、引退
升降機是個與陌生人共處的親密空間
身邊的藍牙耳筒隱約傳來青衣的歌聲
娓娓地控訴著這人生的刧數和修行
「慣看金陵花 北風無情掃」
二維碼
笑容堆面的服務員
忙不迭地領我到寬敞的卡位
該在的人 都在
半分鐘的寒暄 你好嗎後馬上動箸
卧冰的三文魚、赤貝和虎蝦
長得粉紅白嫰 新鮮的屍體
吸引著獠牙的狂噬
一股殺戮戰場上舉手不回的氣勢
脫下殼的扇貝
正第九十九遍地訴說著那個熟悉的大海的故事
「抱歉沒帶來珍珠,只有些泡沫」…
白令海的壞脾氣 倒騰暴風雪
湯汁在嘴角垂涎
吻著菠蘿的粉紅嘴巴 半閉起
灌下四分之一樽解茶
減不了一口牛的99巴仙氯化鈉結晶體
誰人捕獲的蝦蛄?
恐怕已是去年的事
我艱難地挺著大肚子
「好好藏起你」

2021-06-09
2021-06-10 856 浏览
最近與朋友相約到e間放題店,去聚一聚,估唔到座位比一般放題店闊落👍🏻店員安排我地坐卡位😊 店家係用電子方式落單,有圖有字,可以睇下自己落緊咩。出面都有唔少冷盤,仲有飲品😎重點係可以飲下清酒同梅酒😏種類方面,有刺身,壽司🍣,炸物,燒物同煮物等等。我地叫左以下幾樣,大赤蝦色澤好靚,食落鮮甜,油甘魚食落好鮮味。壽司🍣方面,覺得簿切和牛壽司最吸引,味道好好👍🏻海膽手卷都好新鮮😋除左傳統壽司,仲有唔少創新卷物😍炸物,有天婦羅等等🍤,炸粉唔會太厚,都適中😍食落仲脆卜卜😎焗野都唔錯👍🏻有個蒜蓉牛油芝士燒開邊蝦🥰食落芝士同蒜蓉味超夾,大蝦仲好鮮味😋燒物仲有燒鰻魚都超肥美😆出面自助區仲有勁多甜品😋😋

出面都有唔少冷盤,仲有飲品😎重點係可以飲下清酒同梅酒😏

種類方面,有刺身壽司🍣,炸物,燒物
同煮物等等。

除左傳統壽司,仲有唔少創新卷物😍

炸物,有天婦羅等等🍤,炸粉唔會太厚,都適中😍食落仲脆卜卜😎

燒物仲有燒鰻魚都超肥美😆

出面自助區仲有勁多甜品😋😋

2021-06-09 690 浏览
今日同家人黎到e間日式放題店慶祝生日。餐廳嘅間隔都幾闊落,有卡位同大桌子。出面仲有自助區可以出去揀唔同嘅野食同飲品餐廳用QR code落單。頭一 round,我地點左有唔少熱門刺身,有大赤蝦,甜蝦,鯛魚,三文魚,北海道帶子,北寄貝,赤貝,蠑螺,象拔蚌等等。大赤蝦超鮮甜,有鮮味👍🏻帶子都好大隻,厚肉 & 三文魚都係厚切,好新鮮😋😋除左刺身,仲有唔少各類壽司🍣,軍艦,卷物,仲有手卷等等,當中海膽手卷係必點,超甘甜,一d都唔會腥😍🥰煮物方面,我地點左黑椒蜜汁一口牛,食落都唔會好老,味道都好入味。薑蔥爆鱔,鱔食落都好肥美。炸物類有脆炸貓山王,吉列牛乳炸鮮奶,同芝麻雞翼😍仲有花膠食😎勁滋補😋🤤

大赤蝦超鮮甜,有鮮味👍🏻

帶子都好大隻,厚肉 & 三文魚都係厚切,好新鮮😋😋

薑蔥爆鱔,鱔食落都好肥美。

炸物類有脆炸貓山王,吉列牛乳炸鮮奶,同芝麻雞翼😍

仲有花膠食😎勁滋補😋🤤
疫情下,平時爆哂場的大喜屋終於比我唔洗等位食到你啦需知平時要等成個鐘都未必有位既大喜屋,而家唔洗等真係好似中獎咁 凍盤出色!好多新鮮海鮮!炸物都有好多種類甜品非常有驚喜!拍得住酒店自助餐題甜品飲品種類選擇極多,你講得出都有 主角刺身水準好高!又新鮮又甜!而且有冰底保證新鮮 佢地既創作卷物同手卷用料絕對唔會慳,睇下佢個海膽手卷!海膽就來多過飯 熱食同樣有驚喜!呢個鼓汁爆白膳絕對係必食推介,白膳肥美,而且炸脆左少少外皮,咬落去的鮮味爆哂出來!
疫情下,平時爆哂場的大喜屋
終於比我唔洗等位食到你啦

凍盤出色!好多新鮮海鮮!

炸物都有好多種類

甜品非常有驚喜!拍得住酒店自助餐甜品

飲品種類選擇極多,你講得出都有

主角刺身水準好高!又新鮮又甜!而且有冰底保證新鮮

熱食同樣有驚喜!

2021-05-24
  • 刺身
  • 壽司
  • 飲品
2021-06-08 398 浏览
難得平日有假放,緊係同fd子去食好西!今次去左銅鑼灣廣場既極尚大喜屋食Lunch 放題,因為疫情關係所以唔算多人,坐得好舒服。自助餐區域有幾款熟食,薯格、腸仔、雞肉,菜等等,全部都係熱辣辣。仲有好多款沙律菜同生果任食,岩晒健康人士!好喇到重點既日式刺身同壽司,基本上出面壽司店有既款佢都有,等我介紹幾款我最愛既壽司同刺身。海膽手卷:超cute的bite size,海膽勁濃味,唔腥,一個字,新鮮!三文魚腩魚籽卷:三文魚超滑,魚籽味濃!新鮮!拖羅:新鮮,大塊,入口即溶,油脂感十足!甜蝦:新鮮大蝦,肉質彈牙有膠質!甜品櫃都有好多野揀,豆腐花,布甸,雪糕,雪條,芝士蛋糕,全部都細細份,可以每樣都試下唔驚撐飽個肚!埋單每人只係$200幾蚊就可以任食兩個鐘,咁多款刺身壽司熟食甜品任食,真係超滿足!
難得平日有假放,緊係同fd子去食好西!

仲有好多款沙律菜同生果任食,岩晒健康人士!

好喇到重點既日式刺身壽司,基本上出面壽司店有既款佢都有,等我介紹幾款我最愛既壽司刺身

三文魚腩魚籽卷:三文魚超滑,魚籽味濃!新鮮!
拖羅:新鮮,大塊,入口即溶,油脂感十足!

甜蝦:新鮮大蝦,肉質彈牙有膠質!

2021-05-27
2021-06-07 321 浏览
2百多元的自助餐來說,想不到居然有這麼多食物可選,而食物的性價比也高,有花膠,蟹煲,銀雪魚,天婦羅,刺身及壽司等…刺身也蠻新鮮,切的厚度也適中,壽司的款式也有很多款,海膽手卷也有!而熟食方面,有燒物,炸物,蟹粥同拉麵…出面bar枱位還有數款熟食及冷盤,保證不會餓壞!燒物燒得不錯,邊脆的,而炸物方面也不油,炸得香脆不肥膩!飲品雪櫃也非常多款可選,足足有4台!而甜品的也有一大個放西餅,泡芙豆腐花等雪櫃,雪糕雪條麻薯也同樣有!就連小朋友糖果也有,蠻周到!
2百多元的自助餐來說,想不到居然有這麼多食物可選,而食物的性價比也高,有花膠,蟹煲,銀雪魚,天婦羅,刺身壽司等…

就連小朋友糖果也有,蠻周到!
2021-06-07 229 浏览
座位比想像中很寬敞,很大的一張桌~而食物多得驚人,甜品櫃有2大個,飲品有4個雪櫃,Bar枱出面還有梅酒,清酒及熱清酒飲~熱食區有3款炸物可供自取,熟食的也有好幾盤~就算坐定定不出去,用手機掃CODE也能下單,而且種類比剛才見的還要更多~食物質素方便,每款熱食的熱點也是很高,都是熱辣辣上桌的~刺身很新鮮肥美,而炸物方面也做得很好,都炸得很脆身而內裡能保存水份~最後是甜品,看到雪櫃內有好幾種平日吃不到的款式,有驚喜~

最後是甜品,看到雪櫃內有好幾種平日吃不到的款式,有驚喜~
好耐冇食放題🐖難得今日放假 約咗朋友食午市放題☺️午市放題都好多人啊 不過預先book咗位唔洗等就可以入座啦員工服務態度好好😉用手機order等咗一陣食物都好快上👍🏻無漏單情況發生除咗手機order外 外面有冷熱飲品提供仲有沙律、冷盤、甜品、雪糕、熱盤、炸物等等第一時間梗係食刺身先💕刺身種類好多 有三文魚、北寄背、油甘魚、日本北海道帶子、甜蝦、希靈魚、鮑片等等三文魚好肥美 厚身 希靈魚要encore☺️味道鮮甜👍🏻放題之中都幾高質小食嗌咗炸大良鮮奶、榴槤炸彈、炸物熱辣辣 口感香脆 有我最愛既浦燒鰻魚串 勝在唔使食舊飯🤣鰻魚沾滿鰻魚汁 雖然有少少骨 但係都新鮮鰻魚唔會太肥膩!西京燒比目魚燒得好香😋雪條種類好多 款式都幾高質 好滿足💕👍🏻

好耐冇食放題🐖難得今日放假 約咗朋友食午市放題☺️
午市放題都好多人啊 不過預先book咗位唔洗等就可以入座啦
員工服務態度好好😉用手機order等咗一陣
食物都好快上👍🏻無漏單情況發生

除咗手機order外 外面有冷熱飲品提供
仲有沙律、冷盤、甜品、雪糕、熱盤、炸物等等

第一時間梗係食刺身先💕

三文魚好肥美 厚身 希靈魚要encore☺️
味道鮮甜👍🏻放題之中都幾高質
小食嗌咗炸大良鮮奶、榴槤炸彈、
炸物熱辣辣 口感香脆

有我最愛既浦燒鰻魚串 勝在唔使食舊飯🤣

鰻魚沾滿鰻魚汁 雖然有少少骨 但係都新鮮
鰻魚唔會太肥膩!

西京燒比目魚燒得好香😋

雪條種類好多 款式都幾高質 好滿足💕👍🏻
2021-06-02 523 浏览
Weekend嘅銅鑼灣實在太多人,行街嘅興緻都有受影響,所以多數趁平日吾使返工嘅日子黎shopping,行街前梗係醫飽個肚先啦,所以一早book定位食日式放題,"極尚大喜屋"絕對系日式放題一哥,信心嘅保證,甘多年黎都保持到水準。之前多數夜晚食,原來中午食都好抵。宜家比以前環保,吾使寫紙仔,scan QR code就可以點菜,好方便,吾怕漏單每種刺身都非常新鮮,蝦嘅種類都有好幾款。海膽手卷都有得order,重要系細細件,食多幾件都吾怕。我至愛嘅魚乾,非常美味好厚身嘅花膠飯後甜品大量飲品 ~ 任飲

每種刺身都非常新鮮,蝦嘅種類都有好幾款。

海膽手卷都有得order,重要系細細件,食多幾件都吾怕。

我至愛嘅魚乾,非常美味

好厚身嘅花膠

飯後甜品

大量飲品 ~ 任飲

2021-05-26
午餐
  • 刺身
  • 吉品鮑汁燴花膠盛宴
2021-06-02 281 浏览
疫情放緩,難得又放平日,今日同屋企人去食好好好耐無食過的午市放題。午市放題 (一至四)$188加一我真係比個價錢嚇親,呢個價錢可以食足三個鐘,超抵食!👍🏻我們仲可以坐卡位,所以都好舒服。另外,而家用mobile打掃QR code就可以落單,同以前寫紙仔年代講88,超方便,可以清楚知道自己下單情況,又少左漏單的風險。🍱選擇超級多,有刺身,壽司,卷物,手卷,軍艦,一品料理,炸物,天婦羅,燒物,串燒 ,煮物刺身etc絕對有一款岩你食!首先想讚上菜快!一開始,我們叫左好多刺身刺身擺得好靚,有乾冰仲無噴煙,証明好夠凍,全部刺身好厚身,又新鮮蝦勁大隻!另外,我叫左幾次海膽手卷,因為飯比例好少,真係啖啖海膽之後叫左少少炸物和天婦羅炸物必食脆炸貓山王 ,夠熱同脆口天婦羅都好出色,脆口得來唔乾身!我地叫好多熟食,蒲燒鰻魚,雖然每次一件,雖然一口size但係超厚身好肥美😋😋😋燒雞軟骨好有咬口 !燒菠蘿好Juicy !仲有青魚都好好味,又多肉!另外,除咗Apps可以落單,外面仲有大量嘅飲品,熟食,凍食可供選擇🥰🥰呢個價黎講食三個鐘 真係好抵極尚大喜屋 (銅鑼灣廣場一期)地址: 銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣
疫情放緩,難得又放平日,
今日同屋企人去食好好好耐無食過的午市放題

午市放題 (一至四)$188加一
我真係比個價錢嚇親,呢個價錢可以食足三個鐘,超抵食!

🍱選擇超級多,有刺身壽司,卷物,手卷,軍艦,一品料理,炸物,天婦羅,燒物,串燒 ,煮物刺身etc
絕對有一款岩你食!

首先想讚上菜快!
一開始,我們叫左好多刺身
蝦勁大隻!

另外,我叫左幾次海膽手卷,因為飯比例好少,真係啖啖海膽

之後叫左少少炸物和天婦羅
炸物必食脆炸貓山王 ,夠熱同脆口
天婦羅都好出色,脆口得來唔乾身!

我地叫好多熟食,
蒲燒鰻魚,雖然每次一件,
雖然一口size但係超厚身好肥美😋😋😋

燒雞軟骨好有咬口 !
燒菠蘿好Juicy !
仲有青魚都好好味,又多肉!

另外,除咗Apps可以落單,
外面仲有大量嘅飲品,熟食,凍食可供選擇🥰🥰

呢個價黎講食三個鐘 真係好抵

極尚大喜屋 (銅鑼灣廣場一期)
地址: 銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期9樓
2021-05-24
2021-06-01 469 浏览
今日返返吓工,諗起以前一放工,都會約埋一大班朋友去食日本放題!多麼懷念食放題既日子😍😍同事突然話我知,食放題唔一定要在夜晚食,晏晝都有放題食🥳🥳一於放lunch 去食,唔洗心思思,或者成日都懷念過去🤣🤣晏就放題$188,仲有做長者🧓優惠$148一開始梗係食刺身先😋😋牡丹蝦:好鮮鮮甜,大隻👍🏻👍🏻三文魚:厚切肥美北寄貝:爽口,冇雪藏未希靈魚:新鮮一口海膽壽司,海膽新鮮😍😍準備叫熟食燒鰻魚,好食到剩返一舊先記得影相🤣🤣燒牛脷,燒得岩岩好,爽口女人唔補好易老😜😜,梗係叫碗花膠嚟補補身,補返骨膠原☺️☺️食個牛肉鍋最愛榴鏈😜😜😜臭到隔離枱都聞到😍😍😍我好愛榴鏈😍😍😍一口咬落去....流心榴鏈流晒出嚟......好爽,好好味😋最後甜品時候,梗係榴鏈雪條啦!好滿足,好滿足☺️☺️食到抱住個肚走😅😅😅
晏就放題$188,仲有做長者🧓優惠$148
一開始梗係食刺身先😋😋
牡丹蝦:好鮮鮮甜,大隻👍🏻👍🏻
三文魚:厚切肥美
北寄貝:爽口,冇雪藏未
希靈魚:新鮮
一口海膽壽司,海膽新鮮😍😍
準備叫熟食
燒鰻魚,好食到剩返一舊先記得影相🤣🤣
燒牛脷,燒得岩岩好,爽口
食個牛肉鍋
最愛榴鏈😜😜😜臭到隔離枱都聞到😍😍😍我好愛榴鏈😍😍😍

最後甜品時候,梗係榴鏈雪條啦!
好滿足,好滿足☺️☺️
食到抱住個肚走😅😅😅
2021-05-31
  • 雪糕
  • 吉品鮑汁燴花膠盛宴
2021-06-01 368 浏览
放題就食得多lunch就真係第一次食,基本上Dinner 同lunch嘅食品都是一樣,不過其實中午食又幾好喎有多些時間可以消化下,除了午市放題亦有好多款set lunch可以選擇,價錢由$38起仲免收加一仲可以無限享用放題自助區任食放题種類有~刺身,壽司,一品料理,燒物,軍艦,手卷,炸物,串燒,煮物第一round 當然係刺身啦~鮮甜帶子,厚切三文魚,爽口嘅虎蝦極品大赤蝦同甜蝦赤貝北寄貝蠑螺都好鮮味海膽手卷夠細舊~正一品花膠~好厚身有質感😋香草燒羊鞍~香草味夠濃冇羶味不過有少少鹹,比目魚西京燒好嫩滑燒魚乾非常好味encore完再encore鮮甜燒菠蘿脆炸貓山王都好好味飲品甜品種類都非常多~不過真係太多品種食唔齊咁多

海膽手卷夠細舊~正

一品花膠~好厚身有質感😋
香草燒羊鞍~香草味夠濃冇羶味
不過有少少鹹,比目魚西京燒好嫩滑

燒魚乾非常好味encore完再encore
鮮甜燒菠蘿脆炸貓山王都好好味

飲品甜品種類都非常多~
不過真係太多品種食唔齊咁多

• 脆炸貓山王
  • 風味淋燒魚乾
  • 燒菠蘿
2021-05-28 385 浏览
由於疫情關係已經好耐都冇同朋友出去食飯啦~我哋冇訂位,6點半左右walk in上去睇下有冇位,好彩有位,以前記得有拖羅食,後期冇咗,有點兒失望,到最近去食,連燒黃花魚都冇埋,雖然款式仲算多,但想食嘅嘢就慢慢減走晒,得返普通款式食物,有啲熱食仲偏咸咗啲,真係食一啖已經唔想食,一係就唔夠熱,我都唔想浪費食物~希望下次如果有機會再幫襯時,食物會有所改善
2021-05-27 553 浏览
今朝做嘢做到一肚氣,lunch要食好啲,嗱嗱聲book咗極尚大喜屋lunch放題,成人$188一位,抵食到呢👍🏻👍🏻👍🏻12:00去到原來已經好多人開梗餐,一入門口見到有好大個嘅汽水櫃,汽水咖啡茶類樣樣有齊,跟住仲有個熟食區、甜品區等等!坐低第一時間梗係要叫刺身、壽司先,而熟食方面都有好多選擇,有串燒、天婦羅、仲有中式小菜,例如蜜汁一口牛,羊架,比目魚,花膠等等,選擇多到呢!我仲叫咗個蟹粥食,雖然已經食到飽哂,但呢個粥真係好好味呀,真心推介!最尾梗係要食埋甜品啦,雪糕雪條種類繁多,另外亦都有木糠布甸,Tiramisu等小糕點,而我最鍾意食嘅就係豆腐花,沖繩岩鹽雪糕,為今日嘅lunch完美畫上句號。

坐低第一時間梗係要叫刺身壽司先,而熟食方面都有好多選擇,有串燒、天婦羅、仲有中式小菜,例如蜜汁一口牛,羊架,比目魚,花膠等等,選擇多到呢!我仲叫咗個蟹粥食,雖然已經食到飽哂,但呢個粥真係好好味呀,真心推介!

2021-05-25 478 浏览
午市放題來講,極尚大喜屋非常抵食首先講講佢刺身質素同埋種類都非常多,最基本三文魚、比目魚、油甘魚、希靈魚、帶子、貝類刺身都有齊晒,亦都非常新鮮壽司都有火炙,手卷,軍艦同卷物。熟食方面都有分五大種類,一等料理、炸物、天婦羅、燒物和串燒,主食方面有烏冬、拉麵仲有蟹粥。真係諗得到都有齊晒。個人專業推介羊架同埋芝麻雞翼同炸鮮奶,芝麻雞翼我痴咗線食咗三隻,encore完又encore我個人都好欣賞佢嘅自助區,有凍盤海鮮有沙律有炸嘢有麵豉湯亦都有中式小菜蒸雞同雜菜等等。我比較老土,最欣賞佢除咗有超多種類嘅汽水之外仲有熱飲專櫃,熱飲裏面冬瓜茶係我最愛甜品亦都有好多款糕點同埋雪糕雪條,但係我最鍾意佢有中式糖水,仲要係我最愛嘅木瓜雪耳糖水仲有款我未見過嘅甜品包裝豆腐花,細細盒,啱哂食到好飽但都仲貪心想咩都試下既我
午市放題來講,極尚大喜屋非常抵食

壽司都有火炙,手卷,軍艦同卷物。

2021-05-25