大排檔內裏既裝修都充滿懷舊氣息, 播住90年代流行曲🎶 一大班人啤啤佢岩曬氣氛🍻不過去之前記住一定要book枱先, 職員就話如果想週末食, 係要提早2星期book🙃唯一感覺差啲既就係用餐時間得90分鐘, 一行6人食到有啲趕...唔夠盡興🙈🍢sɴᴀᴄᴋ· 黃金椒鹽粟米 $65﹟明明叫既係椒鹽, 但黎到係變左金沙咁既整法😂食落又幾新奇, 幾岩口味🤟粟米外層比啲炒到起沙既鹹蛋黃包圍住, 味道係鹹鹹甜甜咁, 幾得意😛 🍢sɴᴀᴄᴋ· 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96﹟依個果然係必點既食物之一😍咬落口彈牙, 充滿松露香, 仲食到啲切左粒粒既爽脆蓮藕👍🍢sɴᴀᴄᴋ· 椒鹽九肚魚 $82﹟份量都足夠, 九肚魚軟嫩, 椒鹽帶點微辣, 很惹味🤤🍢sɴᴀᴄᴋ· 炸黑松露牛丸 $95﹟外表睇落係平平無奇既牛丸, 但原來入面內藏黑松露醬, 所以食果陣要小心啲, 一咬會有機會bit餡出黎🤪🥰🍴ᴍᴀɪɴ· 楚撚豬油撈飯 $20﹟係邪惡又懷舊既豬油撈飯😎豬油同豉油都係按個人口味淋落飯到, 蔥同芫茜都係另上👏飯做到粒粒分明同時都夠軟熟🤔🍴ᴍᴀɪɴ· 菠蘿拔絲咕嚕肉 $99﹟咕嚕肉用左梅頭去整, 食落軟腍, 唔洗驚成舊

🍢sɴᴀᴄᴋ· 黃金椒鹽粟米 $65

🍢sɴᴀᴄᴋ· 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96

🍢sɴᴀᴄᴋ· 椒鹽九肚魚 $82
﹟份量都足夠, 九肚魚軟嫩, 椒鹽帶點微辣, 很惹味🤤

🍢sɴᴀᴄᴋ· 炸黑松露牛丸 $95

🍴ᴍᴀɪɴ· 楚撚豬油撈飯 $20

🍴ᴍᴀɪɴ· 菠蘿拔絲咕嚕肉 $99
﹟咕嚕肉用左梅頭去整, 食落軟腍, 唔洗驚成舊都係肥肉👍加埋酸酸甜甜既醬汁, 同足料既配料, 顏色同味道都好開胃🌈

🍴ᴍᴀɪɴ· 豉汁排骨蒸陳村粉 $91
﹟依個菜式就正常發揮, 勝在份量都足, 排骨夠腍, 啲粉都掛汁, 係略嫌鹹咗啲😂

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 熱蕃薯糖水/凍清補涼
﹟食到尾聲就會有職員過嚟問你送既糖水想要邊款💁🏻‍♀️我就揀咗蕃薯糖水啦, 質素都ok, 唔會太甜, 帶點薑味, 蕃薯都腍身🤟
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
  • 椒鹽九肚魚
2021-08-23 2593 浏览
炒得有鑊氣話說早兩日去荃灣行街,想買一對波鞋,結果走了很多間舖頭都未揀選到喜歡的款式,所以最後並沒有買到波鞋。反而期間食了食大排檔,覺得小炒好有鑊氣,這間大排檔就是荃灣的楚撚記大排檔。價錢正常合理,味道好味 ,小炒有鑊氣,大排檔裏面空間舒適,冷氣夠大,坐得都舒服。想結帳的時候,職員又送上兩碗糖水,都幾好服務,埋單$262,平均大概每人$131左右。燕麥金沙蝦球$98。整碟都有好多燕麥,原來金沙蝦球是指鹹蛋蝦球,每隻蝦球都有鹹蛋黃包住。可能因為鹹蛋黃本身偏鹹,所以這個金沙蝦球味道都偏重,有點鹹,如果用來餸白飯就幾好。我並沒有數過到底有幾多隻金沙蝦球,不過我記得都食到好多隻。蝦球爽口彈牙,而且每隻體型都幾大隻。七味黃金炸金磚豆腐$68。將豆腐切到一小粒一小粒,然後再加調味粉去炸,炸到黃金色,每粒豆腐都有金香可口的外皮包住,味道有點辣,應該有加七味粉等配料。如果再加一杯啤酒,就絕配,哈哈。欖菜肉鬆四季豆$58。這個欖菜肉鬆四季豆份量好多,好大碟,而且每條都綠油油的,顏色好清翠。食下去,咬口清脆,有欖菜和肉鬆的配搭,味道十分之夾。而且炒得好有鑊氣。好好味。凍自家煲制清熱氣五花茶$28一杯。這杯
炒得有鑊氣

凍自家煲制清熱氣五花茶$28一杯。這杯五花茶好大杯,甜度適中,冰涼的,飲下去好舒服。食煎炸食物怕熱氣的話,飲清熱氣五花茶就最好了,哈哈。
2021-08-19
間唔中都想食下大排檔既鑊氣小炒,呢間楚撚記真係久仰大名,想食好耐,開業至今都人龍不斷,除左野食好味抵食之外,仲要係黃店黎🤩好少大排檔係黃店。今次黎嗌左幾款小菜,款款都冇令我失望,唔怪之得咁多人幫襯,不過記得黎食既話最好預先訂左位先,如果唔係黎到都唔知要排幾耐隊先有得食。  要注意呢度有限制用膳時間一個半鐘頭,如果係想慢慢食慢慢坐同朋友吹下水既話就未必啱la。不過呢度既野食真係覺得係高質過出面一般大排檔,價錢又唔算特別貴,仲要最後每人會送一碗糖水😍有得揀熱既蕃薯糖水或者凍既清補涼,食完啲煎炸炒既熱氣野,飲翻碗即刻感覺清熱左。1️⃣香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅($96)一咬落有少少汁,勁彈牙食到粒粒墨魚肉,仲有陣陣黑松露味🤤加埋一啲蓮藕粒粒增加成個墨魚餅既口感。呢個可以話係傳統既墨魚餅既進化版!其他地方都食唔到呢種味道。  2⃣️燕麥金沙蝦球($98) 蝦全部剝曬殼,比鹹蛋黃包住,面頭仲有啲燕麥片,多一層脆脆既口感👍  3⃣️難忘漁港蝦醬骨(海山骨)($98)第一次食呢到菜,其他地方好似冇乜見過。一食落口,真係驚呆左😳蝦醬味道真係諗唔到咁濃。而且豬扒炸完之後依然好juicy,肉質夠厚。  4⃣️蜜椒薯仔牛柳粒

1️⃣香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅($96)

2⃣️燕麥金沙蝦球($98)

3⃣️難忘漁港蝦醬骨(海山骨)($98)

4⃣️蜜椒薯仔牛柳粒($98)
好惹味😌甜甜地配合埋黑椒既香味,入曬啲薯仔粒同埋牛柳粒到。牛柳粒唔會好韌,最驚喜都係啲薯仔粒,冇諗過可以炒得咁入味。

5⃣️飛天通菜煲($78)
夠鑊氣🔥炒個通菜既時候個煲仲有啲滋滋聲,熱辣辣果然最正!

6⃣️菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)($99)
酸酸甜甜,而且醬汁真係好夠味,咕嚕肉大大件淡淡肉,而且冇骨!食多幾件都唔覺膩😋

7⃣️避風塘鮮魷($95)
呢個真係唔係大排檔既話點都食唔多咁有鑊氣既小炒🔥鮮魷大大隻仲幾滑身,配合埋面頭一堆炸蒜、椒鹽、辣椒,一啖食落口真係超熱氣但係真係超好食😋

8⃣️七味黃金炸一口金磚豆腐($68)
豆腐炸得好脆,入面好滑身好嫩。外層係真係一咬就斷開既,然後入面啲豆腐仲係熱辣辣勁軟滑😍暫時係我食過炸得最好食既一口豆腐。
燕麥金沙蝦球
難忘漁港蝦醬骨(海山骨)
燕麥金沙蝦球
難忘漁港蝦醬骨(海山骨)
2021-08-22 121 浏览
荃灣的「楚撚記」十分有名,難得有book 位 不用排隊去。先上是「香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅」,黑松露味道好出好香,墨魚餅入面一粒粒的墨魚粒,有層次同咬口感,少有的高質墨魚餅。菠蘿拔絲咕嚕肉也是有名菜,有焦糖脆脆在旁邊同拔絲,同炸的香口的咕嚕肉十分夾,酸酸甜甜的味道好出。值得一提是用上了梅頭肉,所以是啖啖肉沒有骨的,大人小朋友都好岩食!夏天好岩的菜式!金銀蛋浸時蔬正常,但用上了豬肉碎,湯底好味,不會過咸。娃娃菜吸收了湯汁,友人同我都把菜清光!最後還有糖水送,有熱的蕃薯糖水或是冰的清補涼,2樣都好食,不會太甜。店内都好多打卡位,都可以去影相懷舊一番。
荃灣的「楚撚記」十分有名,難得有book 位 不用排隊去。

店内都好多打卡位,都可以去影相懷舊一番。

應該我不用多介紹大家都認識的大排檔小炒,大名鼎鼎一直都很想試一下。前幾個月與朋友相約家中聚會叫了外帶,質素有水準,好吃。知道荃灣開了旗艦店後,今次帶家人一同前來慶生,嚐一下地道風味。Openrice訂座方便,由於是人氣店,當天早上訂座只剩5:30pm時段,要求6:45pm交枱。限時用餐的確有一點趕,但正因如此上菜速度很快!環境復古,比一般普通大排檔多了一份玩味,職員都偏向年青化。食物夠鑊氣,味道出色,部分食物屬於旗艦店限定,值得一試!*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘楚撚記脆皮燒BB乳鴿 $58/隻🔘香濃南乳粗齋煲 $75 【荃灣旗艦店限定🌟】🔘楚撚原隻脆皮炸豬手 $138 (太好吃忘了拍照)🔘香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96🔘豉汁蒸大鱔 $152*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘楚撚記脆皮燒BB乳鴿 $58/隻
楚撚記脆皮燒BB乳鴿

🔘香濃南乳粗齋煲 $75 【荃灣旗艦店限定🌟】
香濃南乳粗齋煲

🔘楚撚原隻脆皮炸豬手 $138 (太好吃忘了拍照)

🔘香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96

🔘豉汁蒸大鱔 $152

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
2021-07-28
香濃南乳粗齋煲
  • 楚撚原隻脆皮炸豬手
2021-08-20 118 浏览
差!差!差!一坐抵,催我地叫餸,叫完餸5分鐘後,又問仲有冇野加,剛到餸之後比張單要我地埋單,我地繼續食,但D伙記不斷收野,打擾我地食野,催我地走,頭尾一小時都無就要走。已經坐得唔舒服,仲要被催走。差差差,唔會有下次。伙記太差。
差!差!差!
差差差,唔會有下次。伙記太差。
2021-08-20
2021-08-16 2715 浏览
最近太太聽朋友說他們常到這間茶餐廳食晚飯,說什麼「香到忍不住」,所以太太一直想去試試,卻發覺晚市經常要排隊,因此這個星期日我和太太便決定提早6時前入座位置(8/10):餐廳位於楊屋道街市對面的百悅坊1樓,要走一段樓梯才能到達,或要轉到停車場位置才有電梯,對老友記來說挺辛苦。而百悅坊其實很近連接多個商場的荃新天地商場,由港鐵荃灣西站D出口步行約10分鐘環境(8/10):充滿傳統茶餐廳的裝潢,營造懷舊的香港味道,因此很多上年紀的朋友也很喜歡前來,以茶餐廳來說頗光鮮及舒適服務(8/10):入座後侍應會奉上熱茶及一碟前菜及辣椒油,席間更會主動幫忙換茶,而且沒收任何服務費或加一,而下單至上菜非常快速,可以想像回枱速度甚高食物(8/10):餐廳以小菜及小炒為招徠,確實是頗有鑊氣,非常適合一家老幼來聚餐難得能和太太入座這間超人氣茶餐廳,當然想多試幾道太太喜歡的菜式,所以決定了不點白飯,最後點了以下四款:菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭) ~ $99上枱時很香很鮮艷,擺碟放上麥芽糖圈相當搶眼。咕嚕肉炸至外脆內嫩,口感很好;菠蘿味道夠鮮甜;醬汁酸甜適中,能做到少許拔絲效果香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 ~ $96蓮藕墨魚

菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭) ~ $99

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 ~ $96
蓮藕墨魚餅共有七件,煎至兩邊金黃色,香氣十足,味道略為清淡,但吃得出手打的彈牙感覺,而在中間加入蓮藕粒增加了不錯的口感

蒜香骨
蒜香骨 ~ $88
有大量炒至金黃非常香的蒜粒,外觀相當吸引,排骨炸至肉質鬆化,配合蒜粒食味香而口感很好

特式乾炒牛河
特式乾炒牛河 ~ $78
乾炒牛河是其中一樣最考茶餐廳的菜式,這裡炒得有中上水準,有點油但夠香,牛肉嫩滑而河粉不會炒得太散

總括來說,這間茶餐廳環境及食物味道都不錯, 而且性價比亦算高,可以解釋為何晚市總是會排隊入座,喜歡小菜的不妨一試

🌺楚撚記大排檔
🌺地址:荃灣川龍街118號百悅坊地下(正門)及一樓
2021-08-15
蒜香骨
特式乾炒牛河
2021-08-14 445 浏览
📍荃灣 -#楚撚記大排檔——-香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $95🦑-西檸煎軟雞 $85🐓-椒鹽九肚魚 $77🐟-竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水 $68/一渣——即興同朋友落咗荃灣搵食,佢就帶咗我去楚撚記大排檔啦,可能係平日嘅關係 所以唔洗等位,不過我哋去到店員同我哋講冷氣壞咗得風扇🥲 問我哋介唔介意,我哋諗咗一陣,覺得就算熱嘅話叫杯凍飲,應該都無問題,所以我哋就入咗去啦.😂😂香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅🦑佢嘅黑松露手打蓮藕墨魚餅兩面煎至金黃色,加咗蓮藕粒同黑松露整體口感更加豐富,咬落去十分香脆黑松露味好濃,十分特別嘅墨魚餅,推介大家要試呀👍🏻👍🏻👍🏻西檸煎軟雞🐓超好食嘅西檸煎軟雞,對於兩個人嚟講份量都幾大配白飯一流😋中意食酸甜汁嘅我嚟講,覺得佢個西檸汁整得好好食,啲雞件炸得啱啱好,就算啲汁倒落去雞件到,都唔會影響佢香脆嘅口感.👍🏻椒鹽九肚魚🐟個人覺得椒鹽九肚魚不過不失,無太大驚喜但係好食嘅,香脆可口😬竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水最失望係竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水……明明已經無冷氣,一心諗住叫凍嘅馬蹄水飲,點知飲落一啲都唔凍,好似冇雪凍過咁…完全係常溫👉🏻👈🏻不過值得一讚嘅係原來佢哋會送糖水,當日我揀咗清補涼飲.最驚
📍荃灣
-竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水 $68/一渣

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅🦑

西檸煎軟雞

西檸煎軟雞🐓
超好食嘅西檸煎軟雞,對於兩個人嚟講份量都幾大配白飯一流😋

椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚🐟
個人覺得椒鹽九肚魚不過不失,無太大驚喜

但係好食嘅,香脆可口😬

竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水

不過值得一讚嘅係原來佢哋會送糖水,當日我揀咗清補涼飲.最驚喜係清補涼糖水超冰凍…飲完真係好涼爽🤣仲好飲過竹蔗芧根紅蘿蔔馬蹄水.

西檸煎軟雞
2021-08-12 214 浏览
菠蘿拔絲咕嚕肉 $99酸酸地一黎就不停食 汁嘅入量同稀稠度調得岩岩好每舊肉都好大同厚身 肉質偏嫩喺咕嚕肉旁加上拔絲同脆脆 成件事昇華咗唔同咗-燕麥金莎蝦球 $98之前未食過呢款小菜 覺得幾特別喺蝦表面鋪滿燕麥 帶有少少甜味而蝦加咗鹹蛋黃 有陣陣嘅鹹香味 仲好彈牙-椒鹽鮮魷 $92 -鑊氣豉椒炒蜆 $92味道唔差 但唔知點解好多隻都喺合埋但又好易打番開而唔喺緊閉 食到尾都放棄咗無食到-香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96入口每啖都咁彈牙 淡淡嘅黑松露無完全覆蓋墨魚味入面嘅蓮藕好爽 咬落索索聲-飛天通菜煲 $78-竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 $68/渣-難得同朋友gathering 最尾緊喺要醒多支酒 飲飽食醉差不多食完仲送每人一碗清保涼/ 蕃薯糖水 飽到痴線-最最最抵讚嘅喺白飯! 無錯 喺白飯!我從來無喺一間大排檔食過咁岩口味嘅白飯平時食開對我黎講都太硬 最多食半碗仲要食唔哂因為太un胃 食少少已經唔想再食 但呢到嘅白飯軟熟程度岩岩好-提提大家 因為餐廳十分FULL 所以進餐時間為90分鐘唔好諗住個時間只喺得個知字可以坐耐啲 90分鐘後真喺要快少少交檯
菠蘿拔絲咕嚕肉 $99

飛天通菜煲 $78

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 $68/渣
難得同朋友gathering 最尾緊喺要醒多支酒 飲飽食醉
差不多食完仲送每人一碗清保涼/ 蕃薯糖水 飽到痴線

最最最抵讚嘅喺白飯! 無錯 喺白飯!
我從來無喺一間大排檔食過咁岩口味嘅白飯
平時食開對我黎講都太硬 最多食半碗仲要食唔哂
提提大家 因為餐廳十分FULL 所以進餐時間為90分鐘
2021-08-11 149 浏览
雖然楚撚記位於街市入面,但店內環境乾淨企理, 裝修仿照了舊式大排檔, 風味十足用戰鬥碗飲啤酒秘製辣酒煮花螺爽嫩新鮮的花螺用辣酒煮過,多了一陣麻辣香,只需用牙籤挑一下就可以輕鬆挑出螺肉,十分方便,讓人不自覺地吃完一粒又一粒。入面仲有蘿蔔,充滿麻辣香。金沙蛋黃九肚魚鹹蛋黃包住脆炸的九肚魚,外皮脆卜卜,入面魚肉依然好嫩滑,送飯一流清炒生菜份量很足,炒得很有鑊氣,火候時間控制得岩岩好,生菜惹味又夠晒爽脆晚市有附送糖水,番薯糖水薑味濃郁,蕃薯香甜。另一款清保涼,甜度剛好,作為一餐嘅總結真係身心滿足。

用戰鬥碗飲啤酒

金沙蛋黃九肚魚

晚市有附送糖水,番薯糖水薑味濃郁,蕃薯香甜。
另一款清保涼,甜度剛好,作為一餐嘅總結真係身心滿足。
  • 秘製辣酒煮花螺
  • 金沙蛋黃九肚魚
2021-08-08 565 浏览
楚撚記呢個名應該好多人都聽過💛,佢呢排仲冠名贊助咗方皓文演唱會,真係好強大!值得一提嘅仲有呢到嘅裝修,專登保留返懷舊冰室同大排檔嘅風格,但同時又乾淨企理,枱面仲有提供酒精搓手液同埋紙巾👍🏻食到最後先知原來送番薯糖水(熱)/清補涼(凍),超級飽🤫 我哋揀咗番薯糖水,每碗都有3-4舊番薯,番薯幾甜,糖水嘅薑味好重,都唔會太甜~•🥢 楚撚記脆皮燒bb鴿 $58本身無叫,但見好多枱都有叫就想叫隻試下🤤乳鴿用個籃裝起,幾精緻🤩 另外有個小碟裝咗淮鹽同埋淡豉油~乳鴿同平時一樣斬開4件,上枱時熱辣辣,炸得啱啱好,而且醃得幾入味,睇落細細隻但食落幾有肉,而且肉質都幾嫩!個籃仲有啲炸芋頭絲墊底,可惜嘅係唔夠脆😢•🥢 蜜椒薯仔牛柳粒 $98蜜糖同黑椒味好香,薯仔有走油,所以仲keep到一粒粒完整薯仔,有一兩粒牛柳粒有筋就韌少少,但整體都幾淋同入味!•🥢 菠蘿拔絲咕嚕肉 $99拔絲裝飾,炸衣唔算好厚,炸得幾乾身幾脆,就算包咗咕嚕汁都仲有啲脆口嘅感覺,梅頭豬肉啖啖肉!•🥢 瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯 $88炒飯粒粒分明,幾乾身,好多瑤柱碎、帶子粒同蝦仁,幾足料!味道唔會好重,配餸食都好啱~•🥢 楚撚記原隻脆皮炸豬手

番薯糖水

🥢 楚撚記脆皮燒bb鴿 $58
本身無叫,但見好多枱都有叫就想叫隻試下🤤
楚撚記脆皮燒bb鴿

🥢 蜜椒薯仔牛柳粒 $98
蜜椒薯仔牛柳粒

🥢 菠蘿拔絲咕嚕肉 $99

🥢 瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯 $88
瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯

🥢 楚撚記原隻脆皮炸豬手$138
真•脆皮豬手,成隻豬手都幾大份,食落啲皮脆卜卜,啖啖肉唔會好肥,不過就炸得稍為太乾身,有一兩嚿肉食落會嚡少少,而且上枱已經凍咗少少😢 本身調味唔係好鹹,配埋黃芥末醬+泰式辣醬就啱啱好~
楚撚記原隻脆皮炸豬手

🥢 濃湯海鮮粉絲什菜煲 $89
呢個雜菜煲有西蘭花、菜心、白菜仔、唐生菜、蝦仁、帶子仔、蟹柳、菇、魷魚等,都幾豐富!濃湯睇落好奶白色,飲落都真係有啲奶味,而且啲粉絲都好入味😋
濃湯海鮮粉絲什菜煲
楚撚記脆皮燒bb鴿
蜜椒薯仔牛柳粒
瑤柱蝦粒帶子蛋白炒飯
楚撚記原隻脆皮炸豬手
濃湯海鮮粉絲什菜煲
2021-08-05 175 浏览
落去楊屋道街市買嘢 掃完貨之後就去醫肚😌 見到呢間鋪轉咗手喎 又喺樓下望到似係港式大排檔咁樣 就上去試吓啦!佢哋極力支持方皓玟演唱會 送出價值$30萬紅館飛!!😍 唔知我有冇咁好彩呢菠蘿拔絲咕嚕肉係呢度嘅大熱門 咕嚕肉好味之餘 仲擺咗一個用糖整嘅拔絲 加埋咕嚕肉一齊食別有一番風味❤️‍🔥燕麥金沙蝦球 真係好特別 佢用咗燕麥黎伴蝦球 蝦球好爽口 燕麥奶油令佢變得好香口隻乳鴿仔真係不得了 皮脆肉厚 好多汁 秘製鳳爪竟然係麻辣嘅! 都幾辣下🥵 但係鍾意食辣嘅朋友仔梗係超喜歡啦!!!最後仲送咗兩碗糖水 一碗熱番薯糖水一碗凍嘅清補涼 好滿足😝

隻乳鴿仔真係不得了 皮脆肉厚 好多汁

最後仲送咗兩碗糖水 一碗熱番薯糖水一碗凍嘅清補涼 好滿足😝
2021-07-20
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
2021-08-03 1045 浏览
荃灣人龍店,每次行過都一定有人排隊等位,門口大大個牌坊「楚撚記」是也。一入門口同傳統大牌檔好唔同,就係佢地方企理唔會污污糟糟咁,行上二樓見到佢掛住一張食物相就已經好期待食佢啲小炒了一坐低睇下order紙,發覺佢嘅食物唔貴,價位正正常常,咁我哋一行七人就瘋狂咁剔,一共叫咗14個小菜同一個老火湯。就等我講下今晚食咗啲乜先。七味黃金炸一口金磚豆腐($68) - 豆腐炸得外脆內軟,加埋面頭大量風砂碎同吃好有大牌檔風味,表層鹹味與豆腐平衡得宜,好吃。秘製辣酒煮花螺($128) - 鍋連火蠟同上,啲辣酒係越煮越辣嘅,秘製辣酒出色有明顯玫瑰露味,花螺唔會好似坊間俾啲唔新鮮臭貨你,全部都係新鮮貨,重點係啲蘿白浸係入面,蘿白全部有揀過無渣,個煲一路煮佢一路入味,辣酒同花螺味係入晒係啲白蘿到,好食。白灼八爪魚仔配秘製惹味醬汁 ($98) - 八爪魚仔灼得剛好,一啲都唔韌,係脆口嘅,惹味汁酸辣適中,底層牙菜多汁,加埋面頭蔥花姜同吃,好食。黃金椒鹽粟米 ($65) - 依個好食,鹹蛋黃完美咁查上粟米面,椒鹽同蛋黃原來係好夾但同時又唔會搶走粟米嘅甜味,依個嚟到楚撚記一定要食。金沙黃金白飯魚 ($78) - 火口

白灼八爪魚仔配秘製惹味醬汁
黃金椒鹽粟米
金沙黃金白飯魚
金沙黃金白飯魚 ($78) - 火口好好,脆漿完美包住白飯魚,外脆內軟,加風砂碎同食好食,但唔加風砂碎就略微淡味。
豉汁蒸大鱔
豉汁蒸大鱔 ($152) - 其實係好味嘅但性價比唔高,152得9片,有啲貴。鱔大件肉厚實肉,豉汁味好有屋企嘅感覺。
波蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)
波蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) ($99) - 梅頭肉淋得嚟有咬口,啖啖肉,食味其實無乜驚喜,係高質嘅,但就係一碟好食嘅咕嚕肉排,拔絲同焦糖脆脆係邊,係幾有趣嘅。
飛天通菜煲
飛天通菜煲 ($78) - 放咗大蝦乾同炒,好惹味,通菜炒得乾身但又有菜汁,火口剛好,好好食。

楚撚記小炒王

楚撚記小炒王 ($92) - 同相頭一樣,有鑊氣,炒得乾身得嚟佢嘅食材全部都有揀過,靚貨,廚房師傅手廚藝係有料到。
麻辣韭菜鴨血煲
麻辣韭菜鴨血煲($86) - 鴨血大大件,唔死實,係Q彈同帶鴨血特甜味,麻辣味就正常以上,韭菜份量都唔係好多,因為煲內有大量鴨血,唔洗拎佢哋嚟墊底。
楚撚豬油撈飯(碗)
楚撚豬油撈飯(碗) ($20) - 豬油撈飯一定好食,唔會差,只不過係貴。

蜜椒薯仔牛柳粒($98) - 正正常常係好食嘅,薯仔粒好食過牛柳粒,炒得好好,醬汁同樣完美包裹住食材,但由於坊間大多數都係好食,所以無乜特別驚喜。

脆皮炸大腸(鳳梨底)($88) - 同樣正正常常係好食嘅,皮真係好脆,但食味無乜特別,所以無乜特別驚喜。

芝士琵琶豆腐 ($78) - 個芝士汁完全係平時食芝士焗龍蝦果隻味,加琵琶豆腐食,熱辣辣食好好食呢。

老火菜乾煲豬肺湯 ($148) - 正常菜乾煲豬肺湯味,148分到8碗,好抵。

由於上菜速度好快,一落單4至5個字就到齊所有野,張枱比較細,所以有啲 "哩hea",同小炒夠鑊氣,價錢貼地,份量多,又好食,基本上明白點解佢長期都有咁多人排隊等食。
2021-08-02
白灼八爪魚仔配秘製惹味醬汁
黃金椒鹽粟米
金沙黃金白飯魚
波蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)
楚撚記小炒王
麻辣韭菜鴨血煲
楚撚豬油撈飯(碗)
  • 椒鹽白飯魚
2021-08-02 183 浏览
今晚又和家人來到「楚撚記大排檔」晚膳,店內很多方皓玟演唱會的海報,相信老闆一定很支持她。坐下來,點了幾個家常小菜,店內開始播放張學友的舊歌。“楚撚記脆皮燒BB鴿”,用精緻的藤籃盛著的燒乳鴿,香口、皮脆、肉嫩,非常美味。“京都骨(腩排)”, 酸甜惹味,啖啖肉,肉質爽口。“梅子蒸排骨”,選用了半肥瘦排骨,是最嫩滑的,酸梅味濃,非常醒胃。“枝竹火腩豆腐煲”,熱辣辣上枱,打開煲蓋後香噴噴。火腩皮脆,而且份量不少。豆腐枝竹也炆得很入味。最後還有薑味濃郁的番薯糖水奉送。不經不覺,在悠揚悅耳的歌聲之中結束了豐富的一餐。「楚撚記」無論在食物、服務、環境、性價比方面都一流,是中式晚餐的首選。

“京都骨(腩排)”, 酸甜惹味,啖啖肉,肉質爽口。

最後還有薑味濃郁的番薯糖水奉送。
CP值:4/5💛💛💛💛 價錢:- 芝士琵琶豆腐:$78- 避風塘鮮魷:$92- 菠蘿拔絲咕嚕肉:$99- 鑊氣豉椒炒蜆:$92- 楚撚沙拉骨:$87- 金沙黃金白飯魚:$86- 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅:$96- 馬拉盞炒芥蘭:$67- 楚撚豬油撈飯:$20- 楚撚桂圓手工啤:$42 好鐘意食大排檔野呀😍因為啲野食真係好夠鑊氣,唔係屋企個爐可以做到🤣🤣 楚撚記個名我聽左好多次但今次真係第一次食,味道唔錯👍🏻環境都唔錯,乾乾淨淨,坐得都鬆動😌 食大排檔嘅好處係:如果有好多人(當然依家係要分檯坐🥺),就可以叫好多款餸,試多好多嘢👏🏻尼間啲餸份量唔多,通常每樣餸都會有六至八件,人多就可能真係啱啱好一人食到一件☝🏻 芝士琵琶豆腐:好正,成碗芝士醬琵琶豆腐粒粒都脹卜卜食落好多魚肉,完全唔覺得自己食緊豆腐🤣而且又唔炸得好油,正👍🏻 避風塘鮮魷:好夠鑊氣👍🏻成堆炸蒜同辣椒係面,以為會好辣好咸啦依,又唔會喎😍舊魷魚仲要個面脆脆地咁,正👍🏻不過一碟得8-9舊魷魚真係唔係好夠喉🥲 菠蘿拔絲咕嚕肉:好好食,梅頭豬肉好稔🤤 甜甜酸酸好開但個拔絲食個陣要小心🤣因為好尖好吉條脷🤣 鑊氣豉椒炒蜆:好
CP值:4/5💛💛💛💛

- 馬拉盞炒芥蘭:$67
- 楚撚豬油撈飯:$20
- 楚撚桂圓手工啤:$42

好鐘意食大排檔野呀😍
因為啲野食真係好夠鑊氣,唔係屋企個爐可以做到🤣🤣

楚撚記個名我聽左好多次
但今次真係第一次食,味道唔錯👍🏻
環境都唔錯,乾乾淨淨,坐得都鬆動😌

食大排檔嘅好處係:

芝士琵琶豆腐:好正,成碗芝士醬
琵琶豆腐粒粒都脹卜卜
食落好多魚肉,完全唔覺得自己食緊豆腐🤣
而且又唔炸得好油,正👍🏻

避風塘鮮魷:好夠鑊氣👍🏻
成堆炸蒜同辣椒係面,以為會好辣好咸啦
依,又唔會喎😍
舊魷魚仲要個面脆脆地咁,正👍🏻
不過一碟得8-9舊魷魚真係唔係好夠喉🥲

菠蘿拔絲咕嚕肉:好好食,梅頭豬肉好稔🤤 甜甜酸酸好開
但個拔絲食個陣要小心🤣
因為好尖好吉條脷🤣

鑊氣豉椒炒蜆:好夠鑊氣,啲蜆炒到岩岩熟🤤
唔會炒到縮晒,而且我食唔到有沙呀,正呀👏🏻
不過略嫌有啲太多汁,食得多就覺得好鹹好辣🥵

楚撚沙拉骨:唔錯,正常沙拉骨水準
但個碟咁大就顯得個幾條骨好凋零🤣🤣

金沙黃金白飯魚:上枱嗰陣時仲以為係魷魚鬚😳
點知原來係白飯魚😱點解可以咁大條㗎🤣
而且白飯魚仲俾鹹蛋包圍住🤤鹹鹹香香咁
炸得又香又脆,真係好正👍🏻👍🏻👍🏻

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅:好香黑松露味👏🏻👏🏻
蓮藕墨魚餅又彈牙,送飯一流👍🏻👍🏻

馬拉盞炒芥蘭:炒得好翠綠,果然係大排檔,喺屋企應該好難炒得出呢種質素😉

楚撚豬油撈飯:上枱嗰陣會比一樽豉油同一樽豬油我哋,我哋可以自由控制落幾多豉油同豬油☺️
其實唔係好試得出豬油味,但係啲飯有啲油浸下,冇咁乾又鹹鹹地,未試過嘅可以一試😉😉

楚撚桂圓手工啤:試得出有少少桂圓味
侍應仲會俾個戰鬥碗你🤣🤣
FYI,一支手工啤係可以裝滿兩個戰鬥碗👯‍♂️

芝士琵琶豆腐
鑊氣豉椒炒蜆