间唔中都想食下大排档既镬气小炒,呢间楚撚记真系久仰大名,想食好耐,开业至今都人龙不断,除左野食好味抵食之外,仲要系黄店黎🤩好少大排档系黄店。今次黎嗌左几款小菜,款款都冇令我失望,唔怪之得咁多人帮衬,不过记得黎食既话最好预先订左位先,如果唔系黎到都唔知要排几耐队先有得食。  要注意呢度有限制用膳时间一个半钟头,如果系想慢慢食慢慢坐同朋友吹下水既话就未必啱la。不过呢度既野食真系觉得系高质过出面一般大排档,价钱又唔算特别贵,仲要最后每人会送一碗糖水😍有得拣热既蕃薯糖水或者冻既清补凉,食完啲煎炸炒既热气野,饮翻碗即刻感觉清热左。1️⃣香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼($96)一咬落有少少汁,劲弹牙食到粒粒墨鱼肉,仲有阵阵黑松露味🤤加埋一啲莲藕粒粒增加成个墨鱼饼既口感。呢个可以话系传统既墨鱼饼既进化版!其他地方都食唔到呢种味道。  2⃣️燕麦金沙虾球($98) 虾全部剥晒壳,比咸蛋黄包住,面头仲有啲燕麦片,多一层脆脆既口感👍  3⃣️难忘渔港虾酱骨(海山骨)($98)第一次食呢到菜,其他地方好似冇乜见过。一食落口,真系惊呆左😳虾酱味道真系谂唔到咁浓。而且猪扒炸完之后依然好juicy,肉质够厚。  4⃣️蜜椒薯仔牛柳粒

1️⃣香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼($96)

2⃣️燕麦金沙虾球($98)

3⃣️难忘渔港虾酱骨(海山骨)($98)

4⃣️蜜椒薯仔牛柳粒($98)
好惹味😌甜甜地配合埋黑椒既香味,入晒啲薯仔粒同埋牛柳粒到。牛柳粒唔会好韧,最惊喜都系啲薯仔粒,冇谂过可以炒得咁入味。

5⃣️飞天通菜煲($78)
够镬气🔥炒个通菜既时候个煲仲有啲滋滋声,热辣辣果然最正!

6⃣️菠萝拔丝咕噜肉(梅头)($99)
酸酸甜甜,而且酱汁真系好够味,咕噜肉大大件淡淡肉,而且冇骨!食多几件都唔觉腻😋

7⃣️避风塘鲜鱿($95)
呢个真系唔系大排档既话点都食唔多咁有镬气既小炒🔥鲜鱿大大只仲几滑身,配合埋面头一堆炸蒜、椒盐、辣椒,一啖食落口真系超热气但系真系超好食😋

8⃣️七味黄金炸一口金砖豆腐($68)
豆腐炸得好脆,入面好滑身好嫩。外层系真系一咬就断开既,然后入面啲豆腐仲系热辣辣劲软滑😍暂时系我食过炸得最好食既一口豆腐。
香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼
燕麦金沙虾球
难忘渔港虾酱骨(海山骨)
飞天通菜煲
菠萝拔丝咕噜肉
避风塘鲜鱿
七味黄金炸一口金砖豆腐
香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼
燕麦金沙虾球
难忘渔港虾酱骨(海山骨)
飞天通菜煲
菠萝拔丝咕噜肉