CP值:4/5💛💛💛💛 價錢:- 芝士琵琶豆腐:$78- 避風塘鮮魷:$92- 菠蘿拔絲咕嚕肉:$99- 鑊氣豉椒炒蜆:$92- 楚撚沙拉骨:$87- 金沙黃金白飯魚:$86- 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅:$96- 馬拉盞炒芥蘭:$67- 楚撚豬油撈飯:$20- 楚撚桂圓手工啤:$42 好鐘意食大排檔野呀😍因為啲野食真係好夠鑊氣,唔係屋企個爐可以做到🤣🤣 楚撚記個名我聽左好多次但今次真係第一次食,味道唔錯👍🏻環境都唔錯,乾乾淨淨,坐得都鬆動😌 食大排檔嘅好處係:如果有好多人(當然依家係要分檯坐🥺),就可以叫好多款餸,試多好多嘢👏🏻尼間啲餸份量唔多,通常每樣餸都會有六至八件,人多就可能真係啱啱好一人食到一件☝🏻 芝士琵琶豆腐:好正,成碗芝士醬琵琶豆腐粒粒都脹卜卜食落好多魚肉,完全唔覺得自己食緊豆腐🤣而且又唔炸得好油,正👍🏻 避風塘鮮魷:好夠鑊氣👍🏻成堆炸蒜同辣椒係面,以為會好辣好咸啦依,又唔會喎😍舊魷魚仲要個面脆脆地咁,正👍🏻不過一碟得8-9舊魷魚真係唔係好夠喉🥲 菠蘿拔絲咕嚕肉:好好食,梅頭豬肉好稔🤤 甜甜酸酸好開但個拔絲食個陣要小心🤣因為好尖好吉條脷🤣 鑊氣豉椒炒蜆:好
CP值:4/5💛💛💛💛

- 馬拉盞炒芥蘭:$67
- 楚撚豬油撈飯:$20
- 楚撚桂圓手工啤:$42

好鐘意食大排檔野呀😍
因為啲野食真係好夠鑊氣,唔係屋企個爐可以做到🤣🤣

楚撚記個名我聽左好多次
但今次真係第一次食,味道唔錯👍🏻
環境都唔錯,乾乾淨淨,坐得都鬆動😌

食大排檔嘅好處係:

芝士琵琶豆腐:好正,成碗芝士醬
琵琶豆腐粒粒都脹卜卜
食落好多魚肉,完全唔覺得自己食緊豆腐🤣
而且又唔炸得好油,正👍🏻

避風塘鮮魷:好夠鑊氣👍🏻
成堆炸蒜同辣椒係面,以為會好辣好咸啦
依,又唔會喎😍
舊魷魚仲要個面脆脆地咁,正👍🏻
不過一碟得8-9舊魷魚真係唔係好夠喉🥲

菠蘿拔絲咕嚕肉:好好食,梅頭豬肉好稔🤤 甜甜酸酸好開
但個拔絲食個陣要小心🤣
因為好尖好吉條脷🤣

鑊氣豉椒炒蜆:好夠鑊氣,啲蜆炒到岩岩熟🤤
唔會炒到縮晒,而且我食唔到有沙呀,正呀👏🏻
不過略嫌有啲太多汁,食得多就覺得好鹹好辣🥵

楚撚沙拉骨:唔錯,正常沙拉骨水準
但個碟咁大就顯得個幾條骨好凋零🤣🤣

金沙黃金白飯魚:上枱嗰陣時仲以為係魷魚鬚😳
點知原來係白飯魚😱點解可以咁大條㗎🤣
而且白飯魚仲俾鹹蛋包圍住🤤鹹鹹香香咁
炸得又香又脆,真係好正👍🏻👍🏻👍🏻

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅:好香黑松露味👏🏻👏🏻
蓮藕墨魚餅又彈牙,送飯一流👍🏻👍🏻

馬拉盞炒芥蘭:炒得好翠綠,果然係大排檔,喺屋企應該好難炒得出呢種質素😉

楚撚豬油撈飯:上枱嗰陣會比一樽豉油同一樽豬油我哋,我哋可以自由控制落幾多豉油同豬油☺️
其實唔係好試得出豬油味,但係啲飯有啲油浸下,冇咁乾又鹹鹹地,未試過嘅可以一試😉😉

楚撚桂圓手工啤:試得出有少少桂圓味
侍應仲會俾個戰鬥碗你🤣🤣
FYI,一支手工啤係可以裝滿兩個戰鬥碗👯‍♂️

避風塘鮮魷
楚撚豬油撈飯
楚撚桂圓手工啤
馬拉盞炒芥蘭
2021-07-31 258 浏览
楚撚記大排檔(2.8/5) 🌕🌕🌖🌑🌑推薦程度:🔥🔥🔥 (5🔥為最高)經常聽到依個名,相信大家都唔會陌生,良心💛大排檔值得支持,無先前預約的情況下,大概7點半🕢左右到,有位可以直接入去,不過要8點半🕣要交位。我哋當中有人未到,店員則推遲到8點9要交位。入座後,我們拿拿聲拎餐牌叫嘢食,等待的時候,環看四周,這裏裝修環境周圍以綠色做主題,有當年懷舊的感覺,但無時間給我們一一細賞。酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸 (2.5/5) 🌕🌕🌗🌑🌑8點鐘終於到了第一碟餸:酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸($95),賣相差,一份大概有8-10粒,一來到大家都開始食,始乎大家都肚餓,連影相都未影得切,大概每粒$9.5-$12。好唔好食?一般啦,黑松露爆醬的確唔差,價錢絕對貴,性價比就麻麻哋,下次唔會叫。3碗靚仔(白飯)都到了,店員問我們有沒有野要追加,跟住店員叫我們埋單結帳,提我們要8點半前離開交位。聽到這個消息😱,我們質疑交位時間突然推早,距離8點半只有不足半小時,還有3個餸未到😱。金沙蛋黃九肚魚(4/5) 🌕🌕🌕🌕🌑十分鐘左右後,金沙蛋黃九肚魚($95)和楚撚記小抄王($92)到了。金沙蛋黃九肚魚有驚喜,用
楚撚記大排檔(2.8/5) 🌕🌕🌖🌑🌑
推薦程度:🔥🔥🔥 (5🔥為最高)

酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸

酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸 (2.5/5) 🌕🌕🌗🌑🌑

3碗靚仔(白飯)

金沙蛋黃九肚魚(4/5) 🌕🌕🌕🌕🌑

,用蛋黃炸出嚟,賣相幾好,又夠脆,蛋黃炸特別香口同好夾,一份大概有8-10件,每件$9.5-$12,唔大件,一口食到
,性價比都偏高。蛋黃炸又不算是新奇,同九肚魚好夾,值得一試。

楚撚記小抄王(1.5/5) 🌕🌗🌑🌑🌑

楚撚記小抄王,如圖所示,就是將蝦米、腰果、韭菜等抄成一碟。價錢算偏貴,超多韭菜,食極都有,對比下其他料相對少,味道方面就一般。食到咩味?韭菜味。食完成口都是韭菜味。個人麻麻地
,下次唔會叫。如果你係韭菜控,你應該會喜歡,可以一試。

沙爹粉絲金菇牛肉煲(3.5/5) 🌕🌕🌕🌗🌑

最後一樣餸都到了:沙爹粉絲金菇牛肉煲($88),價錢方面可以接受,唔算貴。賣相都唔差,令我們急不及待去食。牛肉大概有8-10件,多金菇和粉絲,味道又幾好,沙爹醬夠濃
,整個煲味道夠出,送飯一流。差唔多價錢,份量比出面酒樓少。眼見距離8點半不足10分鐘,根本沒有時間給我們慢慢品嘗,本身煲又好熱,所以我們食得都幾急。

沙爹粉絲金菇牛肉煲

楚撚記大排檔是一間良心💛大排檔,可以值得一試,不過大家要記住、記住、記住要提前預約。如果你walk in 無提前訂位、想即興食的話可以唔洗黎,費事你去到得少少時間又食得咁急啦。
题外话/补充资料: 餐廳每枱都有提供消毒酒精搓手液,不過一至兩位餐廳員工沒有正確佩戴口罩
2021-07-18
2021-07-29 4042 浏览
餐廳裝修走懷舊路線 ,仿效早年的大排檔模式。🔸香煎黑松露手打蓮藕墨魚魚餅 $96手打墨魚餅煎得乾身唔油膩👍🏻,外層金黃,黑松露味道不太出👌🏻魚餅混入墨魚粒及蓮藕,增加口感好Q彈🥰,非常推薦❤️❤️ 🔸招牌原隻脆皮炸豬手($128)豬手皮跟肉已分開🦴,塊皮有點乾、但也脆身👌🏻、肉質嫩滑💦沒有乾乾的感覺👏🏻🔸楚撚記脆皮燒BB鴿 (HKD 58)點了兩隻BB鴿,金黃色的外皮很有色澤✨,肉質鮮嫩,可是瘦了點,肉不是太多!🔸香濃南乳粗齋煲$75本想點一碟蔬菜🥬來平衡一下,見到菜單上竟然有齋煲,重點是此乃荃灣旗艦店🚢限定,就選它吧🤨南乳味道濃郁,不錯👅🔸豉汁蒸大鱔$152每件鱔肉都有厚度🤩,肉質嫩滑、相當肥美😋,伴飯一流👍🏻🔺糖水 免費有兩款供選擇:清補涼(凍)、番薯糖水(熱)-薑味十足 價錢💰方面是大眾化的,又有免費糖水送,還不收加一,真的大排檔收費,餐廳般享受😘每枱除了提供紙巾外,還有1支酒精搓手液比有需要的客人用,真細心💕
餐廳裝修走懷舊路線 ,仿效早年的大排檔模式。

🔸香煎黑松露手打蓮藕墨魚魚餅 $96

🔸招牌原隻脆皮炸豬手($128)

🔸楚撚記脆皮燒BB鴿 (HKD 58)

🔸香濃南乳粗齋煲$75

🔸豉汁蒸大鱔$152
每件鱔肉都有厚度🤩,肉質嫩滑、相當肥美😋,伴飯一流👍🏻

🔺糖水 免費
有兩款供選擇:清補涼(凍)、番薯糖水(熱)-薑味十足

2021-07-28
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
2021-07-25 332 浏览
六月頭跟好友終於吃到荃灣爆紅的楚撚記大排檔,安全計我早於一個月前預訂了檯才能朝聖,聽聞起碼也要早兩至三星期訂座才有位認真巴閉呢!踏進楚撚記源著樓梯拾級而上已見到不少懷舊裝飾,充分顯現往時大排檔的種種風味。檯面上放有酒精搓手液免費供客人使用,近來其他餐廳有這樣的措施已買少見少了。好友為了襯托大排檔風味點來大啤一支,佷喜歡大排檔用上戰鬥碗作盛器風味十足,對於啤酒不大感興趣的我就來一支烏龍茶解渴好了。我們四人各自選上心水菜式後便傾著計等吃嚕!而第一樣上檯的就是秘製辣酒煮花螺$125,用上小火爐熱著奉客賣相美之餘更能保溫。紅彤彤的辣酒汁看見已經令我食慾大增,吃一粒花螺是夠新鮮的但我覺得可以再浸入味多點風味更佳,內裏的蘿蔔比主角更加精彩,煮得非常入味又淋甜超級好味道。吃大排檔菜式又怎能少了菠蘿拔絲咕嚕肉$98那份兒呢!賣相鮮豔奪目看得非常開胃。這兒的咕嚕肉肉質挺不錯但拔絲效果又未算出色,很喜歡伴碟附上坊間少見的焦糖脆脆,令整道菜式感覺更加豐富和有特色。煲仔菜是吃大排檔少不了的指定菜式,我們選了啫啫芥蘭煲$69,熱騰騰的上檯吱吱作響就是啫啫煲的精髓,這兒的出品就合格有餘了!鹹香的味道令脆口的芥蘭增

煲仔菜是吃大排檔少不了的指定菜式,我們選了啫啫芥蘭煲$69,熱騰騰的上檯吱吱作響就是啫啫煲的精髓,這兒的出品就合格有餘了!鹹香的味道令脆口的芥蘭增添上不少美味。

我們另外還點了鑊氣豉椒炒蜆$92,這個豉椒炒蜆認真叫人失望,蜆肉是完全沒有味道的可以不吃!

見到這兒有豬油撈飯$20邪惡的我們當然要點來品嚐吧!一個砵仔蒸飯跟上香蔥、芫茜再配上豬油和豉油,就變奏出一碗美味無窮的豬油撈飯了。

我們還追加了一客香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$95,這個墨魚餅絕對是必吃推介哦!

墨魚餅外層弄得的焦香不油膩口感亦非常彈牙,加上幽幽的松露香氣這個味道真的沒法輸!

最後還有姍姍來遲的椒鹽九肚魚$77,可以肯定這兒的煎炸物弄得非常出色,這個新鮮的九肚魚炸得輕脆可口,一件吃下絕對不夠喉那我便不客氣吃多兩件喇!

吃飽飽的時候忽然聞到一陣香濃的薑湯味,我們看勻餐牌也不見有糖水可點!原來這兒有免費送贈的薑湯番薯糖水,估不到連送贈的糖水也弄得非常出色絕對沒有揸流攤喔!

總括來說這間楚撚記大排檔我十分喜歡,希望限聚令可以快些解除,那我便可以約家人來這兒一起吃餐久違的團聚飯!
2021-06-07
2021-07-25 2192 浏览
同事説荃灣街市附近這間冷氣開放的“大排檔”,啱哂大熱天時又想食鑊氣小菜嘅我,今日專程到此一試第一印象,看海報~似乎好正。。。店內枱凳陳設,真的像以往的街邊大牌檔~但冷氣充足,涼浸浸的非常舒適菜式選擇特多,真系要來多幾次先試得勻!店家推介必點,拔絲菠蘿梅頭咕嚕肉;色香味俱全,極有以往大排檔風味,酸酸甜甜夠開胃最特色是這粒焦糖脆脆,又甜又酥脆可口,正!酥炸鯪魚球,薄薄脆漿沾上小許米粉,令外皮更香脆,內裡魚肉入味、口感彈牙,真材實料配上蜆芥醬同食,不消三分鐘,整盤魚球便被我們幹掉了,真想再來一盤!香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,好味到冇得輸!墨魚鮮香彈牙,蓮藕爽脆,煎得恰到好處,大厨功力非凡,吃得出大排檔風味!再試下另類食品~刴椒大魚頭,新鮮魚頭新鮮湯底,加入巨量辣椒及泡椒,川味十足,越食越起勁,實在太刺激好味啦!店家送上兩碗清甜糖水作結,清補涼及蕃薯糖水,好鍋心下次一定再幫襯!

第一印象,看海報~似乎好正。。。

菜式選擇特多,真系要來多幾次先試得勻!

最特色是這粒焦糖脆脆,又甜又酥脆可口,正!

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅,好味到冇得輸!

2021-07-25
2021-07-21 162 浏览
今天老婆寶寶與姐妹打麻雀,我便和老友相約了飯聚,便一同來品嚐此間期待已久位於荃灣的人氣大排檔。餐廳裝潢方面用上六七十年代設計,如地板使用白、綠色的紙皮石,再配搭上當舖招牌等,整體均滲透著懷舊的風格味道。香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅墨魚餅是師傅加入了蓮藕和黑松露手打而成的,因而質感更結實彈牙。食用時外層金黃香酥,內裏濃郁鮮美,味道既有墨魚的鮮甜,亦有蓮藕的清脆和黑松露的獨特香氣,口感是豐富多重。金沙黃金白飯魚普遍餐廳會選用蝦隻作為餡料,但廚師卻特意選用白飯魚,因而菜式更創新特別。食用時香酥脆口,細嫩鹹香,並且富有鹹蛋黃氣味,是用作送酒一流的小食。菠蘿拔絲咕嚕肉梅頭菜餚用上了糖漿製作的拔絲作為裝飾,於現在這個年代已是比較少見。把酸梅漿淋上咕嚕肉梅頭上作調味點綴,食用時酸甜開胃,而且肉質能依然保持外脆內嫩,肉味濃郁。秘製辣酒煮花螺份量充足的花螺使用上秘製方法烹調而成,食用時雖然肉質細小,但勝在味道麻辣辛口,香濃彈牙。而配料蘿蔔條則軟腍鮮嫩,盡吸醬汁。黑金流沙奶黃壽桃此道包點是餐廳的主打之一,其特色之處是外型呈現壽桃形狀,且黑、金的色澤亦甚為出眾,與日常所見的大有不同。食用時鬆化軟綿,鹹香濃郁,但
香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
菠蘿拔絲咕嚕肉梅頭
秘製辣酒煮花螺
黑金流沙奶黃壽桃
此道包點是餐廳的主打之一,其特色之處是外型呈現壽桃形狀,且黑、金的色澤亦甚為出眾,與日常所見的大有不同。食用時鬆化軟綿,鹹香濃郁,但如若可再改善外層過於厚身,和醬料比較濃稠的問題,則整體效果可達致更佳。
黑松露手芝心手工乒乓球牛丸
牛丸是自家製手打的,其理念是出自周星馳的電影,從而啟發創作。油炸而成的牛丸外層口感煙韌彈牙,而用上黑松露、芝士製成的內餡料則熱烘烘的,味道鮮香絲滑,各自的原味濃郁出眾,可品嚐出是貨真價實。

總結而言,餐廳裝潢風格懷舊且甚具特色,環境方面整潔舒適亦富有氣氛。菜餚製作真材實料,鑊氣十足,而且整體性價比高,是必嚐的的人氣大排檔。
​🤍楚撚記大排檔​​∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ​​◽️豬油撈飯 10/10(HKD 20)​​豬油撈飯係以前嘅人嘅主食,因為生活貧困,食唔起肉,唯有撈豬油代替食肉,今時今日大家有錢食肉,好少話聽到仲要食豬油撈飯,所以小妹我都係人生第一次食阿!點知唔食唔知道,一食就停唔到,真係好好味阿!​​楚撚記個豬油撈飯個白飯都係好用心,同12蚊一碗嘅靚仔白飯唔同,豬油撈飯個白飯係即叫即蒸,蒸出尼個白飯係粒粒分明、偏乾身,咁佢會另上鼓油同豬油俾你,咁你中意落幾多都得,自己調配個份量。​​其實我都唔識形容果個味,就係食完個口回甘咁,超香口,好食過就咁食豬肉,我相信如果唔叫餸,我就咁食飯都可以食到三碗,真係名副其實嘅「白飯小偷」!叫我日日食都得!我願意!​​P.S. 太好味唔記得影相😂​​*:・・:*:・゚・:,。*​​◽️楚撚記脆皮燒BB鴿 8/10 (HKD 58)​​BB鴿熱辣辣上枱,金黃色的外皮燒到脆卜卜,外皮底下嘅肉質鮮嫩,一咬落去外脆內軟,油香四溢,鴿肉仲熱到冒煙,超級惹味!點埋淮鹽,更加好味!😋​​*:・・:*:・゚・:,。*​​◽️濃湯海鮮粉絲什菜煲8/10 (HKD 83)​​超級豐富嘅一道餸,

🤍楚撚記大排檔​

◽️豬油撈飯 10/10(HKD 20)​

P.S. 太好味唔記得影相😂​

◽️楚撚記脆皮燒BB鴿 8/10 (HKD 58)​

◽️濃湯海鮮粉絲什菜煲8/10 (HKD 83)​

超級豐富嘅一道餸,大大兜又足料,入面有蝦仁、魷魚、小帶子、勁多菜心、小棠菜同粉絲,粉絲嘅數量驚人,可以話係有一個「粉絲海」,中意食粉絲嘅一定會好中意、好滿足!😍 ​

味道尼講算係較清淡,我唸係濃湯寶開稀再加啲菜汁咁,似菜湯,個味都較得幾好嫁!​

◽️咕嚕雞球7/10(HKD 78)​

同平時嘅咕嚕肉差唔多味,但係就係好熱、份量好多、同個排骨換左做雞,咁就唔會食到骨喇,哈哈!但係有樣野扣左分,就係個炸粉有點厚,雖然雞球都好足料、好多肉,但個炸粉薄啲會好食啲!😂​

💭評分​

📍地點​

楚撚記大排檔 (📌荃灣)​
荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓​

2021-07-19 2208 浏览
這間楚撚記踢走舊有對大排檔一些壞印象,改頭換面提供一個舒適而乾淨企理的室內環境,令食客可以安心舒服地享受港式的大排檔風味。雖然是改頭換面,但裝修及擺設仍然保留著一份香港情懷,例如霓紅燈牌,紙皮石地板及懷舊鐵閘。荃灣這間是旗艦店,佔地七千呎,地方較大,沒有太大的壓迫感。主打當然是港式大排檔的鑊氣小炒及撚手小菜,除了一些傳統菜式,新店還新增多款荃灣店限定的新菜式,可惜我想食的壽桃包及手工水晶包今日已經售罄。楚撚記脆皮BB鴨($58),賣相吸引,燒得赤紅色的,色澤油潤,皮脆肉嫩,好味。醬爆鴛鴦雞煲($99),份量大份,鴛鴦雞是滑雞併田雞,田雞是啖啖肉的脾位,醬汁惹味,十分好送飯。數到大排檔風味的菜式,必定想起鑊氣豉椒炒硯($92),硯乾淨沒有砂,硯肉雖然不大,但鮮甜,配上豆豉,蒜頭,洋蔥及三色椒,無得輸。來到大排檔當然要飲啤酒,餐廳更推出了自家桂圓龍眼手工啤酒。他們是會用碗來代替杯來盛酒的,頗特別。埋單還有糖水送,是蕃薯糖水及清補涼。

埋單還有糖水送,是蕃薯糖水及清補涼。
2021-07-18
2021-07-18 172 浏览
開頭都唔明點解咁難book,仲有咁多分店,但食過就完全覺得合理😂首先要讚既係雖然壞左冷氣,但安排左數量都足夠既風機,而且都夠多員工,唔會等好耐都無人應!嗌左個拔絲咕嚕肉,飛天通菜煲,辣椒魷魚(特別嗌小辣),一渣矛根(最後仲送湯水,有得揀熱既蕃薯湯水同凍既清寶涼)每個餸除左夠熱夠穫氣之外都無乜補充,完全係冷氣下大排檔風味,選擇又多,連啤酒都有幾款選擇,真係好岩一班人去食!特別大推魷魚,因為個底仲係索哂汁既芽菜粉絲,正😋
特別大推魷魚,因為個底仲係索哂汁既芽菜粉絲,正😋
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
平時呢間大排檔都排晒長龍,今日見都冇咩人就即興我屋企去試吓,果然冇令我哋失望!除左裝修環境係懷舊大排檔之外,背景一路播住經典廣東歌,成個氣氛都有香港特色,很有親切感激辣避風塘水魷每一件無論魷魚鬚定係魷魚身都整得非常爽口,魷魚份量非常多食極都有🤣下面有粉絲同芽菜墊底,配埋辣汁將味道較淡既配料相映成趣飛天通菜煲上菜時間出奇地快,但係依然熱到「咋咋」聲,爽脆青綠,廚師有方法處理令可以食到最尾菜既顏色都依然鮮綠一般坊間啫啫通菜食到底都好鹹,呢個味道適中,連爸爸係食肉獸,都對呢個通菜煲愛不釋手,一掃而光😋黑松露蓮藕墨魚餅好中意呢個入面有蓮藕碎,墨魚餅打既時候亦都保留左好多墨魚粒,食落有蓮藕既爽脆亦都有墨魚粒既彈牙,加埋黑松露既濃香,三者互相襯托

飛天通菜煲

2021-07-15
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
2021-07-16 490 浏览
成日想食好耐,今日喺荃灣一早做完野又想嘆返兩度小菜,未夠6點就來到~~上到來裝潢懷舊,播著90年代流行曲,嘆著冷氣食到大排檔風味好好feel~ 一坐低見到方皓玟poster,食滿$500就可得到心聲卡有機會換到演唱會飛😱但今日得兩個人,我地叫左好多都係$326 仲要食唔晒打包😌下次要約多啲人嚟食!首先,叫返個豬油撈飯,好耐未食過🤤豬油好香、豉油不會太咸,仲有葱同芫荽另上,齋食飯都可以食幾碗😋😋楚燃記脆皮燒BB鴿$58皮脆肉嫩,又夠厚肉,有椒鹽同喼汁可沾,更惹味魚香茄子煲 $82食到尾都熱辣辣,成煲都好足料,醬汁香濃得嚟又唔會好咸🤤西檸煎軟雞$88酸酸甜甜大大舊,炸皮好鬆脆,雞都好滑嫩,送飯一流芝士琵琶豆腐$78大大件外脆內滑,鯪魚肉味好豐富,芝士另上我地無要,咁樣都已經好好食😋咁多野都係326蚊,好過真係踎喺大排檔咁熱😌

楚燃記脆皮燒BB鴿$58
皮脆肉嫩,又夠厚肉,有椒鹽同喼汁可沾,更惹味
楚燃記脆皮燒BB鴿

魚香茄子煲 $82
食到尾都熱辣辣,成煲都好足料,醬汁香濃得嚟又唔會好咸🤤
魚香茄子煲

西檸煎軟雞$88
酸酸甜甜大大舊,炸皮好鬆脆,雞都好滑嫩,送飯一流
西檸煎軟雞

芝士琵琶豆腐$78

咁多野都係326蚊,好過真係踎喺大排檔咁熱😌

楚燃記脆皮燒BB鴿
魚香茄子煲
西檸煎軟雞
2021-07-15 180 浏览
又黎食楚撚記,老豆鍾意食大牌檔既關係,一家人食飯諗唔到食咩就會黎食,雖然話楚撚記係大牌檔,但佢係室內嘆住冷氣甘食,而且周圍既裝修都好有特色💕所以坐得好舒服😌☑️楚撚記小炒王哩個係我至愛,次次黎都一定要叫,小炒王除咗有我勁鍾意食既韮菜花之外,仲有腰果,蝦,魷魚,炒出黎真係勁香💛☑️味菜豉椒辣炒豬肚牛栢葉平時除左飲茶,好少機會食到牛栢葉,甚至乎宜家好多飲茶既地方都冇牛栢葉😭所以一見到牛栢葉就即刻點咗,豬肚同牛栢葉爽口入味。☑️菠蘿拔絲咕嚕肉食咕嚕肉我真係超驚食到成啖都係肥肉個種,而哩到既咕嚕肉係用梅頭,所以完全唔會肥,啲肉質係嫩滑,配埋酸酸甜甜既汁,除咗有菠蘿同青椒之後,仲有啲罐頭桃💛☑️啫啫滑雞煲有別於一般辣既雞煲,啫啫雞煲係用醬油炆成,所以係唔辣既,雞肉嫩滑入味,除咗有雞之外🐥仲有豬潤🐷其實平時我係唔食豬潤既,今次試左一舊,又幾好食喎,唔會有個種粉感,而且又入味~☑️避風塘鮮魷哩碟又係我次次都encore,本身我就超鍾意食海鮮,加上炸既魷魚通常都唔會出錯,炸到又脆又香,裹埋啲避風塘炸蒜🧄,雖然有見到少少辣椒既蹤影,但食落真係零辣味🌶唔食得辣既朋友仔都可以放心叫啦😌☑️芝士琵琶豆腐哩碟係我最唔鍾意既
☑️楚撚記小炒王

☑️味菜豉椒辣炒豬肚牛栢葉

☑️菠蘿拔絲咕嚕肉

☑️啫啫滑雞煲

☑️避風塘鮮魷

☑️芝士琵琶豆腐
哩碟係我最唔鍾意既🤣炸到圓碌碌既豆腐再點芝士,貪心既我一黎點到成舊豆腐都比芝士包住,結果係超膩,可能因為啲芝士好厚既關係🤷🏻‍♀️
2021-07-13 1836 浏览
餐廳裝修佈置十分懷舊, 像坐了時光機回到昔日的大排檔, 感覺有趣, 大排檔俾人的感覺 小菜夠曬鑊氣, 天氣熱的時候,食到大汗淋漓, 今日嘅餐廳, 冷氣強勁, 十分舒服, 全日不收加一及茶錢,好抵食。老火菜乾煲豬肺湯$95廣東人最愛喝老火湯, 豬肺湯用上長時淆煮, 上枱時,香氣十足 ,入口純天然鮮甜,仲有潤肺及化痰止咳功效,菜乾、豬肺十分軟稔, 每口好有家的味道。燕麥金沙蝦$98金沙蝦肉質爽口彈牙, 及帶淡淡鹹蛋黃的甘香,滋味吸引 ,燕麥炸到乾身香脆,營養豐富, 仲有降膽固醇療效, 美味有益。飯後每位客人免費贈送熱的番薯糖水或凍的清補涼糖水, 番薯糖水薑味十足,超級喜歡 ,兩款糖水飲完之後,感覺滋味潤喉。香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$95手打墨魚大件厚身, 表面煎至金黃色, 鬆軟香口, 可以食到粒粒的蓮藕及墨魚肉 , 夠曬真材實料, 在口中還散發著柔柔黑松露的幽香, 別有一番風味。飯後每位客人免費贈送熱的番薯糖水或凍的清補涼糖水, 番薯糖水薑味十足,超級喜歡 ,兩款糖水飲完之後,感覺滋味潤喉。

老火菜乾煲豬肺湯$95

燕麥金沙蝦$98

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅$95

2021-07-11 143 浏览
次次黎親楚撚記都多人到食唔到,所以今日決定推前晚飯時間去避開最多人嘅時段,為求一試楚撚記,做好安心出行同埋量體溫就安排入座,餐廳環境有着一貫大排檔嘅風味,播住懷舊嘅歌曲,彷彿返返去七八十年代。一睇菜單有味餸叫黃金椒鹽粟米,真係聽都未聽過,見幾新穎所以想試下。粟米嘅鹹蛋黃味好濃郁,有些少遮蓋左椒鹽嘅香味,但亦不減呢味菜嘅風味,因為粟米嘅清甜中和左鹹蛋黃味嘅濃郁,令到成道菜唔會太過膩,做前菜小食一流!之後叫左個菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭),成道菜嘅賣相好靚,一上枱就忍唔住先試咗個拔絲,口感有啲似食焦糖,但呢個唔係重點,重點係啲咕嚕肉,首先佢哋寫明係用梅頭肉,所以啲咕嚕肉冇咁多肉筋,咬落口會比較爽口,而且外層炸得好香脆,口感層次豐富,再加上芡汁濃郁,緊緊咁痴住每一舊咕嚕肉,呢碟應該係我食過最好食嘅菠蘿咕嚕肉!仲有不得不叫既餸就係楚撚記小炒王,呢個小炒王嘅材料真係十分充足,主角韭菜花唔老爽口唔會超渣,仲有好多其他配料,例如炸白飯魚、腰果、蝦、蝦干、叉燒等等,成道菜鑊氣十足唔會起水,真係超級好食!!!舊時成日聽阿爸講以前剩係得豬油撈飯就當晚飯,所以我都想試下🤣。首先佢嘅豬油同埋豉油會另上,食客可以自行
舊時成日聽阿爸講以前剩係得豬油撈飯就當晚飯,所以我都想試下🤣。首先佢嘅豬油同埋豉油會另上,食客可以自行調配適合自己嘅味道,再者佢仲會跟埋香蔥芫荽,豬油撈飯食落真係好邪惡,但味道真係好吸引,加咗香蔥芫荽可以令豬油撈飯無咁膩,就咁空口食飯食飽應該都唔成問題!
2021-07-08
2021-07-07 198 浏览
乘西鐵去荃灣楊屋道參觀樓盤後,經過附近一間楚撚記大排檔(旗艦店),裝潢簡樸和充滿懷舊風格,擁有兩層寛敞和舒適的座位,當天不是假期已經座無虛席 ,決定一嘗懷舊風味菜式!夠鑊氣的楚撚記小炒王,材料豐富有炸得香脆白飯魚 和腰果 、翠嫩韭菜花 、鮮甜鮮蝦 、鮮魷魚 、大隻虾干、爽脆潮州菜甫和叉燒粒等,! 難忘漁港蝦醬骨, 蝦醬味道不會太鹹帶有濃厚的蝦醬香味;沾🈵️ 皮脆肉嫩的海山骨,令人一試難忘!古法涼瓜炆魚雲煲 ,新鮮肥美的大魚頭配搭甘味涼瓜、腍滑冬菇和燒肉,感覺是解暑清熱的一款菜式!豬油撈飯 ,香滑軟熟熱辣辣的白飯,融入精心炸的豬油香味和秘製惹味醬油,確實令人百吃不厭!甜度適中滾熱辣的番薯糖水,是這晚懷舊惹味晚餐的完美終結!

甜度適中滾熱辣的番薯糖水,是這晚懷舊惹味晚餐的完美終結!

• 豬油撈飯
  • 難忘漁港蝦醬骨  楚撚記小炒王  番薯糖水