2019-05-29 165 浏览
今日朋友帶路黎到呢間楓林小館 聽朋友講話以前大圍好出名 跟住結業再搬到黎銅記 . 我冇食過大圍 只要食物好味 對我黎講就得 la haha . 呢間食店酒樓甘樣環境格調 都偏向中高級路線 職員有禮 食物質素正 點左平時好少機會食到既蝦籽柚皮 柚皮味道出色 蝦籽味香 柚皮林又唔苦 用心製作 個湯汁又正 好味 .此外 78 蚊一隻乳鴿唔貴 燒得皮脆肉滑 個滷水汁好香 所以成隻乳鴿都好香 點埋准鹽更正 ! 佢個豉油王炒麵充滿住銀芽同蛋絲 又夠香又有鑊氣 麵夠乾身 師傅功架好好荔芋鴨真整得好好 我最推介 鴨肉肥味 芋蓉香濃 盡吸鴨肉汁 外面炸得香脆 屈機級 ! 最後仲有甜品送 整體 好滿意 !

荔芋鴨真整得好好 我最推介
鴨肉肥味 芋蓉香濃 盡吸鴨肉汁 外面炸得香脆 屈機級 !

最後仲有甜品送 整體 好滿意 !
2019-05-29
2019-05-29 144 浏览
<大圍楓林小館銅記重開>😍大圍開左好多年既楓林 3 年前結業 而家喺銅鑼灣重開 為食既我點可以錯過 依俙記得佢最正係 乳鴿 椒鹽蝦 香酥鴨 同蝦子柚皮 😍食店格局同之前都似 酒樓式 卡位 圓枱都有 加埋綠色既 sofa櫈同紅色燈籠裝飾 幾有番以前大圍既感覺 👍🏻🍴荔芋香酥鴨 298 蚊半隻🦆呢個荔芋鴨本身擺得好靚 三行肉入面中間係用左皮喺面 另外就香酥炸粉喺面 👍🏻 第一層茨粉好香脆 第二層荔芋好軟好粉 又夠香😍 而鴨肉厚度適中 🦆 肉夠嫩滑 皮夠香脆又薄 超好味又飽肚 點 d佢自家製既醬汁 類似湯茨汁 加 d磨菇調味 減低肥膩感 好 match好好味 😍 🍴招牌紅燒乳鴿78 蚊隻 🔥上網睇係用左石歧乳鴿做 比較大隻 花椒八角香草 做成既滷水 令到乳鴿好香 加埋麥芽糖上色 色水好靚 而且燒得好好 皮脆 肉滑 本身好夠味 因為乳鴿平均夠味 但中間肚仔會差 d 再點埋准鹽同 乳鴿汁就 perfect 好味👍🏻🍴黃金四季豆 68 蚊🥚勁邪惡既四季豆 鍾意佢原條長身 包埋茨粉炸成 十分香脆 👍🏻 因為既四季豆爽口 保留應有既水份 而且側邊既咸蛋皇 好香好夠鑊氣 推介
<大圍楓林小館銅記重開>😍

🍴荔芋香酥鴨 298 蚊半隻🦆

🍴招牌紅燒乳鴿78 蚊隻 🔥

🍴黃金四季豆 68 蚊🥚
勁邪惡既四季豆 鍾意佢原條長身 包埋茨粉炸成 十分香脆 👍🏻 因為既四季豆爽口 保留應有既水份 而且側邊既咸蛋皇 好香好夠鑊氣 推介🔥

🍴豉油皇銀芽炒麵108 蚊🔥
一上枱就聞到炒麵帶 d焦香 我最鍾意有呢種味度 炒麵 有芽菜絲同蛋絲調味 好有口感🥚 炒麵比較幼身 炒得好香好乾身好夠火喉 🍜 點埋辣椒醬更惹味🌶

🍴鮑汁蝦籽柚皮128 蚊 🦐
上網做資料搜集 佢個汁用左瑤柱 蝦米 蝦籽 鯪魚煎香 著成湯再打芡 所以個醬汁味道鮮同香濃 😃而且柚皮好厚肉 全無苦味 一開始一定落足功夫 , 最後柚皮篤左窿先落蝦籽 蝦味更平均🦐製作出色 正!

食完飯有糖水送👍🏻
🍴渣咋 落足料 各種唔同既豆 好有粉口感 豆味香 濃度偏高 甜度正常 煲得唔錯😄
🍴綠豆沙
豆沙既沙質感都算高 綠豆味香 唔錯👍🏻

#綠豆沙 #渣咋 #荔芋 #香酥鴨 #乳鴿 #四季豆 #咸蛋皇 #炒麵 #豉油王炒麵 #蝦籽柚皮 #中菜
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#楓林小館
銅鑼灣謝菲道379至389 號特麗樓1樓及地下5 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-05-29
原來60年歷史既楓林小館, 大圍店結束後, 遷移來到灣仔開店. 門面細細, 二樓裝潢貴氣舒適。平日中午訂了枱, 我們五人被安排到坐一張圓枱, 一半是梳化, 一半是坐凳的. 服務周到, 我們幾乎沒有自己倒過茶, 待應每次路過就替我們倒茶, 非常貼心。午市有個推廣,1-4人可以有一款指定點心半價,5-8人有兩款. 松露素鵝香脆不油下次會再食!燒賣Mega size好鬼大粒豬肉和蝦肉份量比例剛剛好沒有肥豬肉黑糖馬拉糕一個籠咁大鬆軟好味👍🏻豉汁蒸排骨排骨肉質好安蝦咸水角鬆脆不油膩外皮保持糯米的咬口好味!整體點心是偏清淡,不會濃濃味精的。服務亦好,枱面有吉碟立即會清。下次要試出名的乳鴿。

松露素鵝

安蝦咸水角
鬆脆不油膩
外皮保持糯米的咬口
好味!

整體點心是偏清淡,不會濃濃味精的。
服務亦好,枱面有吉碟立即會清。
下次要試出名的乳鴿。

2019-05-23
2019-05-24 120 浏览
#cassiegocwb-今日同朋友約左係灣仔同銅鑼灣中心點食lunch,所以距離地鐘站有啲遠,附近比較少人。餐廳環境好大,坐得好舒服!-楓林小館係一間中菜館,Set Lunch有幾款2人餐選擇,我地揀左$188,包括有酸辣湯、青菜、燒賣皇、2隻乳鴿,另外老闆仲送左碗椰汁西米露俾我地!😍-雖然少貴,但整體都好高質!燒賣每粒係有兩隻完整嘅蝦,酸辣湯唔會好辣,酸酸地好易入口,又大碗!乳鴿皮脆肉嫩,青菜燙嘅時間岩岩好,好爽口!👍🏿-味道評分▶️🌕🌕️🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)回購評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)-➡️楓林小館 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖-
#cassiegocwb
味道評分▶️🌕🌕️🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
➡️楓林小館 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖

1K
2019-05-21 1417 浏览
朋友話大圍有名中菜餐廳重開係銅鑼灣,搵埋我試下. 我地就少叫左3道菜試下menu 好清晰,見到有唔少幾有特色菜式係出面少見,所以好快就make decision. 荔茸香酥鴨 $298deep fried boneless duck stuffed with taro pruee呢道聽落太特別同吸引,雖然少食鴨,同朋友都決定order 呢道. 睇英文其實更清晰上到菜見到外型已經吸引,一邊個sauce 原本以為係平時點鴨酸酸甜甜酸梅醬,但原來係佢地調製過中式sauce, 味道唔會好濃呢碟真心抵讚,我係第一次食過滑咁軟腍鴨肉. 中間一排係廚師抽走左鴨骨頭,釀入芋泥. 外層鴨皮帶點酥脆,中間鴨肉十分軟嫩,芋泥口感幼滑,連埋鴨少量肥肉,有種入口即溶口感. 用筷子夾都怕會整散. 原本以為鴨肉只有中間一排有點少,原來另外兩邊係酥炸過既芋泥,中間釀入少量鴨肉. 口感比前者更加酥脆,油膩感亦較高,sauce 更岩用黎點呢款.一道菜兩種煮法兩種口,真係特色功夫菜,值得一試鮑汁蝦籽柚皮 $128柚皮又係好少見一道菜,之前我都係部間舊式車仔麵店試過. 朋友未食過又好奇,所以order 左碟.原塊柚子皮,為左

荔茸香酥鴨 $298

一道菜兩種煮法兩種口,真係特色功夫菜,值得一試

鮑汁蝦籽柚皮 $128

原塊柚子皮,為左更入味中間會吉幾個洞. 店員會切開4份

柚子皮經過烹煮極之軟腍,而且好吸味,滿滿鮑魚汁味道. 調味剛好唔會好濃,就咁食都可以. 不過煮柚皮口感未必個個人都喜歡. 朋友試過就覺得一邊爽脆西蘭花更好食.

黃金蝦炒飯 $128
飯炒得乾身粒粒分明,蝦仁份量都唔少. 如果咸蛋黃味能再濃郁d 會更好

另外環境同服務都唔錯,食完其實仲有糖水送,不過太飽所以最後無食到.
  • 荔茸香酥鴨
2019-05-16 1106 浏览
曾幾何時在大圍的風頭躉中菜,楓林小館轉移陣地,開到了銅鑼灣。即使在銅鑼灣站也要走一段路,走向灣仔方向,於鵝頸橋的另一邊找到了它。裝潢古舊但不髒亂,帶點中國式古代風。餐廳的人流不算很多,侍應們服務卻是貼心,換碟加水,笑容滿面。我們點了幾道菜,依照上菜先後介紹。首先上來的是黃金鮮魷,炸粉熱辣爽脆,魷魚不會過韌而且非常白𥇦,最重要的黃金(咸蛋黃)跟炸粉碎同炒,吃魷魚時別忘了把黃金碎碎吃掉,確實是不錯吃!接著是$298的楓林脆皮雞,雞肉非常鮮嫩,而且外皮幾近薯片的爽脆,平日酒席吃的當紅炸子雞,就是這種味道跟口感。海味雜菜煲比較普通,鍋底超大,菜心,白菜,西蘭花一應俱全,還有魷魚絲跟乾瑤柱吊味,裡面的粉絲可連湯同吃。最後上的是蝦籽柚皮,柚皮水份多獻汁重,還可連超爽脆大棵的西蘭花同吃呢!聽說柚皮膳食纖維還很豐富呢!本來是很飽,但經理最後還是堅持送我們一個紅豆沙跟番薯糖水,紅豆沙煮得起沙又鮮甜,不會太重粉。番薯糖水薑辣味濃郁,這個句號實在劃得不錯。

2019-05-16 159 浏览
老店@楓林小館 地址: 銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖 電話: 23830288 在大圍以食畫菜出名堂的楓林,重開後落腳地是銅鑼灣,近我太幸福了。脆皮雞半隻,雞件食時都聞到香氣,脆卜卜架皮,keto diet must eat ,只是定價都偏高$128 海味雜菜煲,乾貨把鮮香濃縮了,當放湯同菜煮,湯頭寧舍香甜架!落了格外好飲。晚市以外,中午有點心食架,食過晚餐真是舉起母指一讚,找天帶家中長輩來品嚐一下點心。
老店@楓林小館

地址: 銅鑼灣謝菲道379-389號特麗樓1樓及地下5號舖

電話: 23830288

外卖自取
2019-05-16 220 浏览
當楓林小館尚在大圍的時候,已經很想試試,但那時候很少2個人去吃中菜,家人又總是夾到時間,拖著拖著他們也結業了。最近得悉他們選址銅鑼灣重開,便決定先和男人去試試,如果食物水準不錯才再和家人去吃。想到在大圍時期那個門面,看著現在這個就不禁感到唏噓。我們到達時時間尚早,才想著為什麼沒有太多人,轉眼便已坐滿了,還好我們早來。喜歡碟上的畫。花生香脆帶麻辣,微微麻麻的感覺讓人停不了口。黃金鮮魷 $118魷魚炸到金黃鬆脆,沾滿了鹹蛋黃,咬下去便是啖啖鹹蛋黃的鹹香,內裡的魷魚口感軟嫩夠鮮味,又不太鹹。椒鹽海中蝦 $164/4隻蝦夠大隻,蝦殼已經開了,咬下去很脆口,有椒鹽香但不會覺得很鹹很味精,蝦肉口感紮實爽彈夠鮮味。豉油皇銀芽炒麵 $108份量不少,麵炒得乾爽又不油,口感不會太軟太硬,配余均益辣椒醬是絕配。蝦乾芥蘭 $108上桌已聞到很香,內有不少蝦乾,芥蘭油潤翠綠,口感爽脆,啖啖鮮味夾淡淡蝦醬香。最後還送糖水,這天有綠豆沙或香芋西米露,我們都選了西米露,真的很重芋頭香,又不會太甜。看來下次可以帶家人來試試呢。

想到在大圍時期那個門面,看著現在這個就不禁感到唏噓。

喜歡碟上的畫。

花生香脆帶麻辣,微微麻麻的感覺讓人停不了口。

黃金鮮魷 $118

椒鹽海中蝦 $164/4隻

豉油皇銀芽炒麵 $108

蝦乾芥蘭 $108

看來下次可以帶家人來試試呢。
有次在銅鑼灣見完客後, 相約附近返工朋友食午飯,就來到楓林小館。   店裝設不錯,具有中國風格,地方寬敞舒適。**選擇精選午市套餐 $388 **<紅燒乳鴿>   乳鴿醃得好入味,不會過咸,肉厚而嫩多汁, 不鞋口,沒乾淨淨口感,回味無窮。**<活蝦酸辣湯> 這活蝦酸辣湯微酸又帶著胡椒辣味的湯底, 有肉絲及豆腐木耳,具濃郁口感又豐富, 最重要配上鮮蝦,令湯味道更鮮味, 是開胃最佳湯品之首選!**點心 <蝦仁燒賣皇> < 鮮竹牛肉球> 鮮蝦燒賣皇 ,肉汁又吃到爽彈的蝦肉,味道鮮香。 鮮竹牛肉球口感嫩,有濃濃牛肉味, 入口有爽、滑口感, 非常新鮮。**<鮮果脆皮黑豚肉> 鮮果脆皮黑豚肉就是咕嚕肉, 特別用黑豚肉作有質素的食材, 外酥內嫩,肉質很嫩,配上上甜酸汁, 十分開胃,食到停不了口。**最後免費送上清甜海帶綠豆沙。
有次在銅鑼灣見完客後,
相約附近返工朋友食午飯,就來到楓林小館。

店裝設不錯,具有中國風格,地方寬敞舒適。
選擇精選午市套餐 $388
<紅燒乳鴿>
 乳鴿醃得好入味,不會過咸,肉厚而嫩多汁,
不鞋口,沒乾淨淨口感,回味無窮。
<活蝦酸辣湯>
活蝦酸辣湯微酸又帶著胡椒辣味的湯底,
有肉絲及豆腐木耳,具濃郁口感又豐富,
最重要配上鮮蝦,令湯味道更鮮味,
是開胃最佳湯品之首選!
點心
<蝦仁燒賣皇> < 鮮竹牛肉球>
鮮蝦燒賣皇 ,肉汁又吃到爽彈的蝦肉,味道鮮香。
鮮竹牛肉球口感嫩,有濃濃牛肉味,
入口有爽、滑口感, 非常新鮮。
<鮮果脆皮黑豚肉>
鮮果脆皮黑豚肉就是咕嚕肉,
特別用黑豚肉作有質素的食材,
外酥內嫩,肉質很嫩,配上上甜酸汁,
十分開胃,食到停不了口。
最後免費送上清甜海帶綠豆沙。
$226.5 (午餐)
2019-05-14 93 浏览
今日送別朋友,佢即將要去日本公幹,雖然佢好喜歡日本,但走前既一日,佢都話想食下中國菜。我在Facebook找到這間大圍名店重開的餐廳,就帶佢黎食下啦!依間餐廳係大圍超級出名,估唔到而家竟然會開番,即刻訂位試下。鮮果脆皮黑豚肉 $148我好喜歡食咕嚕肉,而依到既咕嚕肉係用黑豚肉嫁,叫黎送人就更加得體啦。黑豚肉好脆皮,肉質幾結實,送飯好正呀。蝦籽柚皮 $128蝦籽扣柚皮都係依到招牌,又真係幾好食喎。柚皮好粉糯,加埋鹹鹹地既蝦籽,帶出柚皮既滋味,仲有幾粒西蘭花,有煮過嫁,唔係就咁放上菜比你食。虎皮醸尖椒 $68依個釀尖椒同樣質素好高,青椒好爽脆,咬每一啖都好脆,加埋彈牙既魚肉,好味呀。

鮮果脆皮黑豚肉 $148

蝦籽柚皮 $128

虎皮醸尖椒 $68

2019-05-08
位於銅鑼灣的楓林小館,是一間大名鼎鼎的大圍中菜餐館。原址在大圍的餐廳2016年結業,正當大家感到可惜之際,沒想到楓林小館的廚師們在今年2019年竟集合在一齊,在銅鑼灣重整旗鼓開店,令食客們相當高興呢。廚師們除來自原舖楓林小館,更有來自新同樂集團,實力和資歷勻得到肯定,令我好期待今晚的菜式阿。餐廳設於一樓,地方非常大,設有卡位和廂房,較舊舖更容易令人感到舒適。紅燒乳鴿 $78/隻餐廳的招牌菜 紅燒乳鴿,不能不嚐呀。熱辣辣的乳鴿經廚師用熱油淋熟,外皮炸至紅通通的亮澤色彩,賣相一流。乳鴿緩緩傳來香氣,食指大動呀。用手把乳鴿肉撕開,肉汁油香澎湃流出,鴿肉幼軟入味,非常高水準呢。豉汁煎封蝦膠醸豆腐 $148這道小菜是服務員推介之一,特別之處在於用蝦膠,而非用豬肉醸豆腐,感覺上更有氣派。用豉汁煎封豆腐,豆腐煮至入味,質感超級軟滑,底部煎至香脆,具備多種口感。黑芝麻卷 $36黑芝麻卷,如今買少見少,難得這裡有供應,我當時要試試啦。一客六個的黑芝麻卷,小而可愛,芝麻味很濃郁,質感彈靭,很不錯呢。最後每位更附送甜品,這個桃膠雪耳腐竹白果糖水,是驚為天人之作呀!每種材料的味道勻充分帶出來,甜度剛好和滋潤度
位於銅鑼灣的楓林小館,是一間大名鼎鼎的大圍中菜餐館。

紅燒乳鴿 $78/隻

豉汁煎封蝦膠醸豆腐 $148

黑芝麻卷 $36

最後每位更附送甜品,這個桃膠雪耳腐竹白果糖水
,是驚為天人之作呀!每種材料的味道勻充分帶出來,甜度剛好和滋潤度一百分,超超超美味呀!
2019-05-07
正所謂百日偷生一日閒☺️🤤難得有個空閒既Blue Monday😆適逢有朋友介紹呢間精緻裝潢既酒樓下午茶幾抵食😆還掂近近地一於同隻豬黎撐下枱腳飲下茶啦☺️👫🍴位於銅鑼灣謝斐道既楓林小館🌿🍵雖然距離地鐵站比較遠🙇🏻‍♂️🚇喺銅鑼灣站C出口行過黎亦算就腳的😆呢度精緻既環境裝修😆周圍都散發著古色古香既風味☺️以中國百家姓既木雕刻背景牆更是甚有特式😆精緻既裝修環境亦配合著高質素既中菜點心食材😋🍴楓林燒賣皇大大粒既燒賣配合半肥瘦豬肉既鮮蝦蒸煮😆🦐🐷肉質夠彈性食落好咬口之餘🤤燒賣豬肉餡同樣肉質鮮嫩Juicy😆😋配合原隻鮮蝦及蟹籽更帶出所在鮮味🤤XO醬炒腸粉嫩滑口感既腸粉🤤配合濃郁XO醬香以及銀芽蔥段拌炒更具風味😆🦐脆香牛油白飯魚白飯魚喺炸之前微微搽上牛油再酥炸🤤炸至金黃酥脆既白飯魚更帶出啖啖牛油香🤤🐟邪惡又叫好😈鳳爪排骨飯配白酌時蔬呢個係飲茶醫肚必點既盅飯🤤經醃製既半肥瘦排骨肉及鳳爪🤤經過慢火細蒸其肉汁完全滲透至飯裡🤤🍚每一啖飯都啖啖肉香😋雖然價錢稍為偏貴🙇🏻‍♂️但味道仍不錯吃的😋
正所謂百日偷生一日閒☺️🤤

但味道仍不錯吃的😋
鳳爪排骨飯
2019-05-13
鳳爪排骨飯
朋友介紹話呢度d點心好味,今日見起cwb就過黎試下🥳。起c 出口往灣仔方向直行5 分鐘都好快到,呢頭原來都幾多野食添。✨餐廳環境幾舒服,2個人仲可以半價㨂指定點心一款。✨蝦仁燒賣皇($49): 真係勁大粒,入面勁多蝦好足料,而且食落非常彈口,最重要係半價。✨懷舊馬拉糕($36):質地好鬆軟,甜度啱啱好,食完真係勁飽肚。✨紅燒乳鴿($78): 係呢度嘅招牌菜,有埋手套濕紙巾好貼心。乳鴿新鮮熱辣辣,啖啖肉仲好juicy~~食落肥肥地帶油香,外皮仲有少少脆好好味。✨黃金蝦炒飯($128): 顏色好金黃原來係有咸蛋黃😍而且仲唔少添。個飯炒得好乾身粒粒分明,而且食到咸蛋黃既香味。材料好簡單,只有蝦同埋菜芯,不過味道清清地幾好味,蝦肉仲勁爽👍🏻✨蜂蜜黑糖糕($28): 呢個有驚喜💋,食落煙煙韌韌,入面好似蜜巢咁既形狀,質感好特別。好鍾意佢有黑糖味但又唔會好甜,幾過癮。✨飯後仲有糖水送,係芋頭西米露~~椰汁味好香,芋頭夠腍,不過質地就比較杰,劃上完美既句號🤣飽到上心口。✨呢度環境唔錯,啱晒傾計慢慢坐,服務仲非常周到👍🏻下次帶屋企人黎再食過先

✨餐廳環境幾舒服,2個人仲可以半價㨂指定點心一款。

紅燒乳鴿

黃金蝦炒飯

蜂蜜黑糖糕

紅燒乳鴿
黃金蝦炒飯
蜂蜜黑糖糕
2019-05-10 148 浏览
數十年前住係大圍,當時大圍有三間出名餐廳,強記雞粥,沙田茵同楓林小館,唯獨楓林小館未幫襯過,今次終於一嘗心願.係,銅鑼灣哩間楓林小館,就係大圍果間!一步入餐廳,有好強烈嘅中國風.點咗個兩人餐,有紅燒雞絲翅,香醋小雲耳,紅燒乳鴿,炸子雞.見到格離枱點咗個椒鹽中蝦好吸引喎,點埋先!一向唔中意食雲耳,老婆話哩個唔係普通嘅雲耳,哩個品種叫做老鼠耳,食落比雲耳爽同細緻得多,再加上麻油味道更好,不單做前菜一流,用黎蒸雞相信都好正,對於唔中意食雲耳嘅我黎講絕對係驚喜!雞絲翅嘅雞肉切得極幼細,相信所花時間不少,雞肉同翅份量適中,湯底味道濃郁,唔錯.我要求嘅炸子雞係皮脆,肉嫩同夠熱,哩三點楓林嘅炸子雞都做到,脂肪又唔多,滿意.楓林嘅椒鹽蝦連蝦殼都炸到脆口,可惜依家年紀老消化差,唔敢成個殼食,只係食薄嘅部份,蝦殼充滿椒鹽味極正,再加上蝦肉新鮮彈牙又夠大隻多肉,又係一個滿分菜式.甜品係喳喳同蕃薯糖水,我只食咗蕃薯糖水以為係普通甜品,點知味道夠甜唔淡,黃蕃薯又香甜糖水亦加上薑汁,單單食個糖水已經好正.
係,銅鑼灣哩間楓林小館,就係大圍果間!
一步入餐廳,有好強烈嘅中國風.
點咗個兩人餐,有紅燒雞絲翅,香醋小雲耳,紅燒乳鴿,炸子雞.
見到格離枱點咗個椒鹽中蝦好吸引喎,點埋先!

• 香醋小雲耳
  • 蕃薯糖水
  • 炸子雞
  • 椒鹽中蝦
2019-05-09 1164 浏览
之前一直因為沒有機會在老牌酒家楓林小館結業前一睹其風彩,想不到老店最近就在銅鑼灣重開,所以即刻趁母親節快到,跟家人去飲餐茶。*************楓林所處的謝菲道周末人流不多,但想不到店內卻人煙鼎沸,可見老店號召力。座位比一般茶樓舒適,亦沒有後者嘈雜。午市茶芥$12/位,收費合理。鎮江水晶肉($68)水晶肉肉和湯的比例平均,一口一件大小適中,蘸上鎮江醋吃味道不錯。脆香牛油白飯魚($68)白飯魚炸得香脆,炸漿夠薄亦夠味,做得出色。燒賣皇($29)每2-4位可享指定點心一籠半價優惠,我們就選了燒賣皇。燒賣比平時的大隻,豬肉結實,蝦仁爽彈。虎皮釀尖椒($49)尖椒內釀了鯪魚肉,鯪魚味幾香口感微彈。豉油皇銀芽炒麵($98)豉油皇炒飯不會太油,炒得亦夠鬆,值得一讚。蛋白杏仁茶($39)杏仁茶杏仁味較為清淡,味道普通。總結,點心和小吃都比連鎖酒茶出色,環境也舒服不嘈雜,吃膩了一般茶樓絕對值得一試。

*************

鎮江水晶肉($68)

鎮江水晶肉

脆香牛油白飯魚($68)

白飯魚炸得香脆,炸漿夠薄亦夠味,做得出色。

脆香牛油白飯魚

燒賣皇($29)

虎皮釀尖椒($49)

尖椒內釀了鯪魚肉,鯪魚味幾香口感微彈。

虎皮釀尖椒

豉油皇銀芽炒麵($98)

豉油皇炒飯不會太油,炒得亦夠鬆,值得一讚。

豉油皇銀芽炒麵

蛋白杏仁茶($39)

杏仁茶杏仁味較為清淡,味道普通。
蛋白杏仁茶
虎皮釀尖椒