2020-10-28 35 浏览
食飯最大嘅樂趣就係每一日都可以周圍去搵啲唔同嘅食物,貴嘅去試、平嘅更加要試😉 最近睇 #雜誌 Foodeli 嚟咗「德福廣場」2期5樓擺檔,遠就遠啲... 不過見大家咁都肯陪我去做白老鼠,一於約埋準時出發👯‍♂️👯未夠12:30,food court裡面已經人山人海,好在有 #長腿姐姐 幫手,我哋可以坐抵之後再分批出去買嘢食🍽 呢度食物款式都幾多,不過四圍人太多、有啲侷促😏 走勻全場我最終都係揀咗 #棋子燒鵝 併 #叉燒飯做 #午餐😉 $58有飯、有飲品算係咁。要讚嘅係 #小秘書 居然唔使加錢都有 #燒鵝髀... 唔通「靚女」真係着數啲嘅😂😂 美中不足嘅係師傅淨係俾咗 #薑蓉 我嚟伴飯,最重要嘅 #燒鵝醬 竟然漏咗比我😅 不過好在啲 #叉燒 甜甜地都幾淋身,但係始終覺得「棋子燒鵝 德福分店」比 「棋哥燒鵝餐室 尖沙咀/銅鑼灣分店」少咗份炭燒嘅 #香味... 唯有話佢哋各有特色啦😉

2020-10-23
2020-10-26 45 浏览
週末就係要斬料孝敬屋企人,燒味係香港人最鍾意食嘅食物之一,我屋企人亦唔例外,所以今晚揀左個燒鵝拼叉燒($148),仲有腩仔拼油雞飯($53)。呢度啲叉燒嘅色澤鮮紅,望落超吸引,食落都真係好正,甜甜地,半肥瘦。油雞係髀位,簡直完美,超鮮嫩,加上上面嘅醬油,令整體更滑更嫩。呢度嘅腩仔竟然唔似出面嗰啲咁鹹。燒鵝非常好,唔會有一大層肥膏,個皮又係甜甜地,肉質好滑。呢度整體我非常滿意,絕對係food court之中高水準之作。

呢度嘅腩仔竟然唔似出面嗰啲咁鹹。

燒鵝非常好,唔會有一大層肥膏,個皮又係甜甜地,肉質好滑。

2020-10-18
2020-10-25 51 浏览
九龍灣最近開咗新嘅美食廣場,今日嘅晚餐就決定去嗰度醫肚😋好耐冇食過燒味,見到呢間餐廳主打燒鵝,就忍唔住買咗燒鵝乳豬例牌返屋企加餸☺️燒鵝乳豬例牌~賣相好有光澤好吸引,似係啱啱燒起一樣☺️乳豬皮夠薄而且香脆,食落富油香,脂肪分佈平均,食落沒有油膩的感覺,肉比骨多,肉質厚實,而且夠嫩滑~燒鵝髀亦十分驚喜,外皮滑溜,肉質嫩滑,啖啖肉食落一點也不粗糙,帶有少量脂肪令整體味道更香~附帶乳豬醬和燒鵝汁令味道層次更上一層樓,即使不點醬汁原汁原味味道亦不錯☺️凍檸檬茶亦不會過甜,冰凍口感為夏日帶來一點清涼感☺️總括而言,外賣沒有等好耐,好快就有得食,質素亦都不錯😋

燒鵝乳豬例牌~
燒鵝乳豬例牌

凍檸檬茶亦不會過甜,冰凍口感為夏日帶來一點清涼感☺️
凍檸茶
總括而言,外賣沒有等好耐,好快就有得食,質素亦都不錯😋
2020-10-20
燒鵝乳豬例牌
凍檸茶
2020-10-25 26 浏览
在美食廣場芸芸眾店中 ,竟然發現了棋子燒鵝.久聞棋子大名,最近竟然親民地在德福開店,終於有出色的燒味飯吃了!Food deli午飯時間一位難求,還好還是被我找到了點了一份切雞飯,另一份燒鵝下莊切雞有胸有背,份量也不少,$48 有十塊,雞胸肉多,雞背皮脂夠滑,飯量也大,值得一吃!燒鵝下莊$148著名的棋子燒鵝果然名不虛傳,皮脆肉嫩,口感超爽脆,鵝肉翻熱也不會有過度收縮的問題,帶點鵝油香,$148值得的
在美食廣場芸芸眾店中 ,竟然發現了棋子燒鵝.

Food deli午飯時間一位難求,還好還是被我找到了

點了一份切雞飯,另一份燒鵝下莊

燒鵝下莊$148
2020-10-25 48 浏览
在德福廣場逛街後,到了foodcourt準備買外賣回家,我被棋子燒鵝的櫥窗掛住的燒鵝所吸引。今晚除了我跟男朋友外,姐姐都跟我們一起吃外賣,我們每人各一個燒味飯盒,三樣餸當小菜一起share吃。棋子燒鵝髀飯燒鵝髀當然是主角,店員新鮮拎出時燒鵝髀是脹卜卜的,我又加上蜜糖,整個鵝脾閃令令,看見都流口水,我忍不住要立刻映相才拎走。鵝脾沒有大量肥膏,味道皮脆肉嫩,肉沒有黏在骨頭上,肉質不嚡,鵝皮香脆入口即融化,鵝油甘香,油香充斥口腔,連同酸梅醬一起吃,更加美味。棋子燒腩仔燒腩仔外皮同樣燒得香脆,燒肉入口不會嚡,五花腩肥瘦比例適當,沒有骨,啖啖肉,懶人至愛,跟芥醬一起吃,美味可口。棋子叉燒飯切得大小得宜,看上顏色比較淡,沒有燒焦,外貌雖然未必吸引,不過相對比較健康,而且叉燒都是瘦,叉燒不肥,但是肉質鬆化,實在難得。今次雖然未有點白切雞或油雞,但我這薑蔥蓉控都要求師傅給薑蔥蓉 ,跟與加入燒味汁的白飯一起吃,正呀。另外,每燒味飯還送一杯飲品,實在抵吃。

棋子燒腩仔

棋子叉燒飯

另外,每燒味飯還送一杯飲品,實在抵吃。
2020-10-24 1668 浏览
今日收工後去左九龍灣德福買d野就見到有個新開既Foodcourt,今晚想食下外賣🥡燒味就見到有間叫《棋子燒鵝》,原來係棋哥旗下既姊妹品牌!燒味好味😋有保證!棋子燒鵝髀飯 $103 :超大隻既燒鵝髀,比起其他餐廳好味好多,食時覺得有陣好香的茘枝柴味,應該是用來柴燒燒鵝的,所以聞落去會好香,鵝肉很滑,鵝皮又脆,夾左一些鵝油香份開金香!棋子叉燒瀨粉$48 :外賣叉燒瀨粉是用上湯、叉燒、瀨粉分開上,回到家都不會浸淋,把上湯和瀨粉倒在一起,再放叉燒食,見到叉燒幾瘦,仲怕會鞋口,點知放落口食時發覺叉燒一D都不鞋口,仲好軟嫩多汁、香味四溢,叉燒切得很厚身而且有好多塊,燒得好甘香,配埋滑身既瀨粉一齊食,好match!✅脆皮燒腩仔瀨粉$48 :燒腩仔同瀨粉都係分開上,燒腩仔食落口一啲都唔覺得肥膩肉質嫩滑 ,皮卜卜脆肉質嫩滑,夾住少少肥肉一D都唔肥膩,點埋芥醬一齊食更滋味;所以如果大家想食燒味不妨去買來食下!👍👍😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2020-10-23 40 浏览
自從工作地點改變咗之後好耐冇嚟過九龍灣,今日放假過嚟睇戲知道德福廣場開咗個新嘅food court所以就嚟食lunch😋呢度有好多間餐廳,朋友話好耐冇食燒味所以我哋就揀咗棋子燒鵝😉我哋叫咗雙拼飯同1人套餐一齊食!乳豬叉燒雙拼飯:叉燒焦香帶有淡淡蜜糖味,朋友鍾意食瘦叉但我本身鍾意食肥叉所以覺得肉太瘦,不過食落都唔會韌🤗乳豬肉偏少,但燒得皮鬆脆赤紅,醃料味道亦適中😋燒鵝燒腩仔雙拼(例牌):燒腩皮鬆化脆卜卜,肉質軟腍,味道剛好唔會太鹹😍燒鵝帶有少少煙燻味,皮肉飽滿鵝皮酥香,鵝味濃郁,皮脆肉滑又juicy❤️❤️白灼菜心:菜心翠綠鮮甜爽脆,唔需要加蠔油都已經好好食!

我哋叫咗雙拼飯同1人套餐一齊食!

乳豬叉燒雙拼飯:
乳豬肉偏少,但燒得皮鬆脆赤紅,醃料味道亦適中😋

燒鵝燒腩仔雙拼(例牌):
燒腩皮鬆化脆卜卜,肉質軟腍,味道剛好唔會太鹹😍
白灼菜心:菜心翠綠鮮甜爽脆,唔需要加蠔油都已經好好食!

• 燒鵝
2020-10-22 35 浏览
通常燒臘癮發作,都會去家附近的燒味鋪解決。不過今次忽發奇想,想試試新意思,就在美食廣場隨便找間燒味一試。——————————🔹 棋子燒鵝髀飯 $103鋪頭以燒鵝命名,當然要試試燒鵝出品!原以為美食廣場劣食多,沒想到今次竟然有驚喜,燒鵝髀皮脆肉嫩,肉質鬆化富油香,米飯同樣不錯,粒粒分明,火候剛好。🔸 桶子豉油雞(例牌)$70+上湯瀨粉 $15豉油雞估計是用豉油浸熟,煮得入味之餘,皮香肉滑,搭配清香的薑蓉,油而不膩;上湯瀨粉煮得剛好,湯底完全不濁,帶點骨頭的鮮香,一口肉一口粉,非常滿足。
——————————
🔹 棋子燒鵝髀飯 $103

🔸 桶子豉油雞(例牌)$70+上湯瀨粉 $15
桶子豉油雞(例牌)
桶子豉油雞(例牌)+上湯瀨粉

棋子燒鵝髀飯
桶子豉油雞(例牌)
桶子豉油雞(例牌)+上湯瀨粉
2020-10-21 49 浏览
今日去了九龍灣同朋友食飯行街!回家前見到有間"棋子燒鵝"我朋友說"棋哥燒鵝"好好味!這一間是兒子開的分店!所以我就買了一些斬料!我買了燒鵝(下莊)"例牌"是燒鵝的1/4的部分,"下莊"是脾的1/4燒腩仔(半斤)師父好快手!包好了!好細心有把蓋開一個口疏氣!拿回家搭車時好香!回家我們煮了一些住食!嘩!燒鵝好內味,淋滑,香香的鵝味!👍🏻👍🏻肥瘦剛好!加碗米粉~好配!燒腩仔好脆,好香!回到家都一樣脆!
今日去了九龍灣同朋友食飯行街!
所以我就買了一些斬料!
我買了
燒鵝(下莊)
"例牌"是燒鵝的1/4的部分,"下莊"是脾的1/4

燒腩仔(半斤)
師父好快手!包好了!好細心有把蓋開一個口疏氣!

拿回家搭車時好香!
回家我們煮了一些住食!
嘩!燒鵝好內味,淋滑,香香的鵝味!👍🏻👍🏻
肥瘦剛好!加碗米粉~好配!
燒腩仔好脆,好香!回到家都一樣脆!
2020-10-17 1058 浏览
一向有幫襯開「棋哥」買燒味,最近得知「棋哥」開拓咗個姊妹品牌「棋子燒鵝」而且仲一口氣開咗兩間分店,趁今日嚟開九龍灣,先試下美食廣場入面嗰間新店。其實美食廣場 Foodeli 已進駐德福廣場二期一段時間,不過今日先係第一次到訪。原來入面地方好大,佔地過萬呎,裝修新潮,加上集結了 10 間不同特色的人氣餐廳,場面極為熱鬧。場內設有自助掃碼點餐,客人可以即時點選指定餐廳,柯打菜式,然後再以八達通付款,非常方便。一心嚟食「棋子燒鵝」,所以今次無心大心細,睇完餐牌後,第一時間點咗棋子燒鵝髀飯 同 乳豬五寶飯,另外再加咗碟郊外有菜。兩客飯都會送餐飲一杯,有百事可樂、七喜、美年達橙汁、道地檸檬茶可供選擇,無需額外加錢點飲品。先吃棋子燒鵝髀飯 ($103),飯面隻燒鵝髀真係好吸引,大大隻,外皮酥香鬆化,一咬就有鵝汁標出,非常 Juicy。鵝肉夠嫩,沒有鵝膻味,食完整個口腔都充滿油香, 真係令人回味無窮!另外碟乳豬五寶飯 ($75)  用料亦非常豐富,有叉燒、乳豬、油雞、紅腸同鹹蛋。乳豬雖然放了一會兒才吃,但外皮依然薄脆,沒有變腍,豬肉有肉香,富彈性。叉燒調味恰到好處,肉質鬆化有肉汁。油雞雞皮好滑,雞肉

另外碟乳豬五寶飯 ($75)  用料亦非常豐富,有叉燒、乳豬、油雞、紅腸同鹹蛋。乳豬雖然放了一會兒才吃,但外皮依然薄脆,沒有變腍,豬肉有肉香,富彈性。叉燒調味恰到好處,肉質鬆化有肉汁。油雞雞皮好滑,雞肉又夠入味,掂。鹹蛋鹹香適中,而紅腸嘅厚度亦切得剛剛好,唔會太薄,整體味道唔錯。
郊外有菜 ($20),油菜也不馬虎,每條都裁度過,看得出用心,食落新鮮爽脆。
2020-10-17 59 浏览
繼上星期係德福廣場五樓嗰個Foodeli美食廣場食飯時見到有檔燒味。扣起食燒臘燒鵝既心,我太鍾意食燒味啦~再上網search過, 哩檔燒味係父子檔創辦, 而佢阿爸個檔反而係葵盛起爐,再殺出九龍。仔仔就係疫情下打開分店 越開越多TIM…叫得 識食當然要食下燒鵝 我就叫燒鵝脾 雖然比其他燒味貴左少少 要成$103 包飲品 但食完 係覺得 物超所值 由於我唔太食飯, 可以轉湯瀨粉鵝皮薄而脆香,食到有炭香味 而且肉厚鮮嫩又多汁最緊要係鵝皮既脂肪唔會太油膩 加埋個甜醬 岩岩好燒味雙拼飯 任揀兩款包飲品 都只係$53雙拼可以係七款中任揀一款有叉燒,腩仔,切雞,油雞,燻蹄,紅腸同咸蛋今次就油雞 X 燒腩仔外皮脆卜卜咁,咬落似薯片咁脆 加埋芥末醬 正死~三成脂肪七成瘦肉 比例唔錯 雞皮雞胸都好香嫩滑,豉油味香! 再加埋道地檸檬茶 (有別於飲開嘅口味幾新鮮)同油菜 完滿既dinner
扣起食燒臘燒鵝既心,我太鍾意食燒味啦~
仔仔就係疫情下打開分店 越開越多TIM…

叫得[棋子燒鵝] 識食當然要食下燒鵝 我就叫燒鵝脾 雖然比其他燒味貴左少少 要成$103 包飲品 但食完 係覺得 物超所值 由於我唔太食飯, 可以轉湯瀨粉
鵝皮薄而脆香,食到有炭香味 而且肉厚鮮嫩又多汁
最緊要係鵝皮既脂肪唔會太油膩 加埋個甜醬 岩岩好

燒味雙拼飯 任揀兩款包飲品 都只係$53
雙拼可以係七款中任揀一款
有叉燒,腩仔,切雞,油雞,燻蹄,紅腸同咸蛋
今次就油雞 X 燒腩仔
外皮脆卜卜咁,咬落似薯片咁脆 加埋芥末醬 正死~
三成脂肪七成瘦肉 比例唔錯
雞皮雞胸都好香嫩滑,豉油味香!
再加埋道地檸檬茶 (有別於飲開嘅口味幾新鮮)
同油菜 完滿既dinner

2020-10-13 72 浏览
知道德福廣場最近開咗新food court[Foodeli]行咗個圈見到 #棋子燒鵝 啲燒尾好吸睛👀.門面乾淨衞生,燒味選擇好多:招牌當然係燒鵝😋仲有乳豬、叉燒、燒腩仔、切雞、油雞💞.[棋子燒鵝脾飯]燒鵝脾真係超級靚😍淨係睇樣已經流哂口水🤤食落皮脆肉嫩,咬落非常勁油香+煙燻香味👍🏻加埋特制燒鵝醬料,甜甜酸酸好解油膩.[脆皮燒腩仔]外皮真係好脆但唔會硬👍🏻😍肉質鬆化軟腍無渣無筋寶寶見我食得咁滋味即刻追住食😆不過我認為味道略嫌鹹咗少少,所以無俾太多佢食🙈媽媽自己食多啲🤣最後再加咗靚油菜超大碟🥬正😁.無諗過food court都有質素咁好嘅燒味😋以後九龍灣食飯又多個選擇喇😎.......棋子燒鵝 (九龍灣)九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖Foodeli.#棋子燒鵝 #ca師奶食好西 #燒鵝 #foodiehk #德福廣場 #yummy #foodie #hongkong
行咗個圈見到 #棋子燒鵝 啲燒尾好吸睛👀
門面乾淨衞生,燒味選擇好多:
招牌當然係燒鵝😋仲有乳豬、叉燒、燒腩仔、切雞、油雞💞
[棋子燒鵝脾飯]
燒鵝脾真係超級靚😍淨係睇樣已經流哂口水🤤
食落皮脆肉嫩,咬落非常勁油香+煙燻香味👍🏻
加埋特制燒鵝醬料,甜甜酸酸好解油膩
[脆皮燒腩仔]
外皮真係好脆但唔會硬👍🏻😍
肉質鬆化軟腍無渣無筋
寶寶見我食得咁滋味即刻追住食😆
不過我認為味道略嫌鹹咗少少,所以無俾太多佢食
🙈媽媽自己食多啲🤣
最後再加咗靚油菜超大碟🥬正😁
無諗過food court都有質素咁好嘅燒味😋
以後九龍灣食飯又多個選擇喇😎
棋子燒鵝 (九龍灣)
2020-10-12 56 浏览
今日同寶貝女去德福廣場玩, 呢度五樓全新裝修變成food court, 有很多美食餐廳進駐, 見到 棋子燒鵝 啲燒味賣相好吸引, 忍唔住要試下佢先!燒鵝拼油雞飯招牌燒鵝名不虛傳!皮脆肉嫩, 中間夾了一層薄薄脂肪, 油脂甘香, 香氣四溢。一口咬下去, 鵝油肉汁豐盈, 在口腔蕩漾, 回味無窮!叉燒拼燒腩仔叉燒半肥瘦啱啱好, 梅頭肉軟嫩鬆化, 咸中帶淡淡蜜糖甜味, 非常惹味。燒腩仔外皮脆口卜卜聲, 肉質嫩滑, 一脆一嫩滿足曬兩種層次口感!上湯瀨粉識食梗係食燒鵝瀨!額外要多碗瀨粉, 幼長爽口彈牙, 配燒鵝嚟食一流!

燒鵝拼油雞飯

叉燒拼燒腩仔

上湯瀨粉

2020-10-12 69 浏览
我鍾意食燒臘 原來德福廣場五樓嗰個Foodeli美食廣場 裏面有呢間燒臘燒鵝專賣店 今日就返屋企 斬料同買番隻燒鵝髀先-🍗#原隻燒鵝髀 ($98)聽落好似好貴 其實物有所值 攞上手比較一吓 隻燒鵝髀唔會細得過我隻手掌 燒鵝皮香脆 靠近更加聞到陣陣煙燻香味 鵝肉味濃 唔駛點甜酸醬 一樣咁滋味-🐖#燒腩仔肉 ($50)燒腩仔肉肥瘦比例好 三成脂肪七成瘦肉 有油脂嘅甘香 又有嫩口嘅豬肉 若果將佢斬件得比較厚身啲 口感會更好🥓#蜜汁叉燒 ($50)半肥瘦叉燒最好食 可惜賣晒 今次食全瘦嘅叉燒 想食好嘢 下次要快人一步啦-📍#棋子燒鵝 (九龍灣) at Foodeli Foodcourt 九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓

🍗#原隻燒鵝髀 ($98)

🐖#燒腩仔肉 ($50)
🥓#蜜汁叉燒 ($50)
九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓

• 燒鵝脾
2020-10-10 48 浏览
身為一個九龍灣人,當然最留意德福廣場嘅新動向。PIAGO結業一年多後,5樓原址舖位最近終於開咗名為Foodeli嘅food court,今日放工就嚟呢度走返轉,順便睇吓有咩啱買返屋企,講到加料當然就諗到燒味啦,於是就鎖定目標—棋子燒鵝!呢個food court走相對中高檔次路線,所以見到掛出嚟嘅燒味份外整齊,而且感覺特別乾淨衞生,讓食客更有信心。除咗有招牌主打嘅燒鵝外,仲有乳豬、叉燒、燒腩仔、切雞、油雞可供選擇。首先揀咗燒鵝拼叉燒。燒鵝果然皮脆肉滑,我第一次食個皮脆到咬落有聲嘅脆皮燒鵝😱,咬開時有油漏出嚟,雖然肥膩得帶點罪疚感,但人一世物一世,點都要一試啊😝叉燒相對就瘦得多,雖然係瘦叉燒,但肉質仍然嫩滑,絕非乾柴皮嘅質素。一講到食我又太貪心,又想食吓雞,但例牌對我而言又似乎太多,所以要咗桶子豉油雞飯,因為我最鍾意食豉油撈飯😝估唔到雞嘅份量相當多,其中雞胸嘅肉相當嫩滑,好似慢煮嘅效果,豉油味道帶點說不出的香!原來棋子燒鵝係棋哥燒鵝另外開出嚟嘅招牌,兩父子拍住上,所以質素咁有保證,雖然定價唔算平,但質素有保證,食過就知值回票價啦!

燒鵝拼叉燒
桶子豉油雞飯