2017-09-03
一直都好少行通菜街呢條內街,皆因女人街實在太多人,但如果去旺角搵食,咁又例外因為我知道有間隱世韓國菜館,服務同食物都不錯。門口已經見到有超值晚市套餐,確實係抵食!當然出咗糧我就比較喜歡散叫食豪d啦!wahahaha 最鍾意韓國菜的傳統,一坐低就奉上幾碟前菜,呢度啲Kimchi真係好有水準韓國人好鍾意飲米酒,因為公司 vendor 係韓國人, 就知道佢哋不醉無歸,咁先至覺得你對佢哋有熱誠,所以我久不久都會淺嘗一下,用小湯碗飲更加有霸氣,農酒索價都只不過係 $100,價錢公道有酒就當然有韓式生醃豉油蝦啦$138已經有六大隻,店長似係韓國人,好講究衛生,奉上濕紙巾之餘仲不斷提我地要先抹手,蝦肉口感柔軟順滑,一點雪味都沒有,解凍工夫做得好好生醃調味一流,什麼醬汁都不用了,已經回味無窮。跟住就到牛魔王出場,特選肉眼扒 都只不過係 $138 就有 200g咁抵食夾大件,一個人食一塊扒都好合理啫!一邊燒,雪花充滿牛嘅油脂香味,撲鼻而來牛肉本身口感軟滑,牛味香濃,食嘅時候記得配上特製醬油、韓國麵豉醬同埋生菜。包好一下送入口裏面,口感層次特別豐富趁住今晚有三個男人食肉獸,我仲揸主意點了一客廚師精選的秘制
有酒就當然有韓式生醃豉油蝦啦$138
趁住今晚有三個男人食肉獸,我仲揸主意點了一客廚師精選的秘制豬手 $238 勁大碟,一上枱已經好有霸氣,店長千叮萬囑我哋緊記要跟埋生菜同埋特製蝦醬一齊食,真係好食到停唔到口
好啦到最後我都係心思思要叫碗麵食我唔食澱粉質真係唔安樂,點減肥啊
辣汁拌冷麵 $68,個秘製辣汁真係超好味!辣得來好刺激,而且仲有啲甜甜地,因為我食到有雪梨條果然跟足韓國做法超讚的!
你餐飯食咗兩個幾鐘,慢慢焼慢慢嘆,飲埋酒,埋單都係二百幾蚊旺角高麗菜嘅經典,我覺得係佢啦!