2020-03-10 52 浏览
經常見到別人在「桔梗」打卡,拍好多美美照片,這次機會來了,終於到筆者的份兒。餐廳是地舖,方便又易找。「桔梗」樓底很高份量是意想不到的多,總共有8隻。雞中翼炸香,面上舖了花生碎。香脆外皮包裹著juicy嫩滑的雞肉。碟旁放有是拉差辣美乃滋,甜甜美乃滋混上了辛辣是拉差辣椒醬,入喉的後續辣勁更惹味。潛艇堡舖了一隻太陽蛋,另伴有一堆沙律菜。潛艇法包頗大的一個,表皮脆身,麵包芯則軟鬆。雖然塗上了牛油烘香,但入口味道較淡,可能怕搶去了龍蝦的風頭。龍蝦肉撈上了千島醬,肉質紮實。除了龍蝦肉,也加入了柚子肉,酸酸的味道減低千島醬的膩度。干貝有3顆,圓潤飽滿又煎得金黃,口感也頗彈牙的。意粉配上creamy的松露醬,較偏重在忌廉香,而麵條口感則一般,未算十分煙韌香口。意粉另附有大量菇菌。點了一杯冰的鮮奶抹茶,奶味較抹茶味更香濃,質感頗柔滑。怕甜的筆者點了少甜,覺得味道適中,但友人則說太淡了。環境這麼美,打卡位又多,忍不住拍多幾張照片呃like才開動呢!

餐廳是地舖,方便又易找

「桔梗」樓底很高
特製雞中翼 | 是拉差辣美乃滋

份量是意想不到的多,總共有8隻
。雞中翼炸香,面上舖了花生碎。

香脆外皮包裹著juicy嫩滑的雞肉

龍蝦蛋潛艇堡 | 看龍蝦在那游來游去

龍蝦肉撈上了千島醬,肉質紮實
。除了龍蝦肉,也加入了柚子肉,酸酸的味道減低千島醬的膩度。
干貝公主意粉 | 最愛松露王子

干貝有3顆,圓潤飽滿又煎得金黃,口感也頗彈牙的
。意粉配上creamy的松露醬
鮮奶抹茶

環境這麼美,打卡位又多
,忍不住拍多幾張照片呃like才開動呢!
2020-03-10
午餐
特製雞中翼 | 是拉差辣美乃滋
龍蝦蛋潛艇堡 | 看龍蝦在那游來游去
干貝公主意粉 | 最愛松露王子
2020-03-10 19 浏览
難得約會一班朋友,係一間食得開心同埋舒服嘅地方好緊要,到時揀咗旺角而家好出名嘅文青Cafe 桔梗!一入到呢間文清餐廳,裝修真係好吸引,光猛簡單,而且樓底好高,感覺好舒服,店員仲同我地講話上面有2樓嘅,但係禁啱冇開,就冇得上去參觀下,下次有機會想去睇吓先。餐廳店員門口排隊時已經比餐牌我哋睇,直到安排位置俾我哋楚,張枱好闊落。呢度係自助形式架,包括倒水、拎餐具等等。點餐方法係到門口位置先付款落order。講返呢度嘅頓飯真係好吸引,每個上面都會有一隻溫泉蛋,口感好嫩滑,帶出味道。每日昔昔係我最鍾意嘅甜品,佢每日都會有唔同嘅鮮果,問過店員,原來佢係乳酪同新鮮生果混合打成,新鮮又好味,甜甜地又不太過份,適合減肥少女。成間餐廳好有台灣感覺,就連店員嘅口音都好似暫時抗日期間,大家都唔想去旅行,你呢間餐廳會有一種去咗台灣嘅感覺(≧∇≦)

成間餐廳好有台灣感覺,就連店員嘅口音都好似
2020-03-09
  • 每日昔昔
  • 烤章魚墨魚燉飯
2020-03-10 15 浏览
同朋友喺旺角搵嘢食,佢話有間餐廳專門食燉飯,雖然我唔知係乜,不過冇所謂啦一於試吓。佢嘅裝修有大落地玻璃,望入去空間好大好舒服。我哋點咗四個燉飯,幾個小食同埋飲品,原來燉飯有啲似意大利飯。第一個係烤章魚墨魚燉飯,個飯有墨魚汁做嘅,所以全部都係黑色。龍蝦干貝羅勒堅果燉飯,全隻龍蝦開邊,新鮮又鮮甜。干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯,奶油味好香,而且有幾粒新鮮嘅帶子,加上三文魚係入面,值得推介。川味剁椒牛肉燉飯,辣辣地幾惹味。特製雞中翼,份量都唔少。軟殼蟹小漢堡,我覺得呢個係另一款要推介嘅食物。每日昔昔,類似奶昔嘅健康食品,用季節生果做嘅。最後點咗四杯飲品,有洛神花茶、玫瑰花茶、奶昔同埋黑糖牛奶。

龍蝦干貝羅勒堅果燉飯,全隻龍蝦開邊,新鮮又鮮甜。
川味剁椒牛肉燉飯,辣辣地幾惹味。
特製雞中翼,份量都唔少。
軟殼蟹小漢堡,我覺得呢個係另一款要推介嘅食物。
每日昔昔,類似奶昔嘅健康食品,用季節生果做嘅。
最後點咗四杯飲品,有洛神花茶、玫瑰花茶、奶昔同埋黑糖牛奶。
2019-09-07
2020-03-10 9 浏览
坐落於旺⻆砵蘭街的台灣⽂⻘Cafe桔梗,絕對係旺⻆嘅新地標,兔子基本上⽇⽇都經過旺⻆,⼜點可以錯過呢!三層樓的地下就是餐廳⽤膳範圍,⾮常寬敞,⽤上⼤量⽊質枱櫈,配上落地玻璃,感覺舒適⾃在,係⾹港少有嘅⽤膳環境。再加上⼤量⽂⻘最愛嘅乾花擺設,令整體餐廳的氣氛變得更加有格調。⻝物⽅面,桔梗以做燉飯起家,當然係must eat item! 晚餐叫燉飯可以加$128點選晚上雙⼈套餐,包括有季節果醋、麵包配無花果芥末奶油,蘋果⽩蘭地起司。法式麵包就是硬硬的質感,但點著無花果醬吃的話,淡淡的滲着酒味,別有⼀番⾵味。燉飯⽅⾯,我們分別點了這個⽔上芭蕾舞 ⼲⾙妖圈圈,⻝材⽤上了帶⼦、三⽂⿂,溫泉蛋,三⽂⿂混在奶油飯中⽣⾊不少,帶⼦煎得⾹⼝不會過熟,吃起來很有咬勁。這個賣樣美麗的就是紅寶⽯椰菜園 蔬⻝主義,是素⻝的選擇。紅色的飯是來⾃紅菜頭的顏⾊,配上烤過的茄⼦、翠⽟⽠、啡菇等等,就算是素⻝味道也⾮常豐富,惹味不淡⼝。最後一提飲品薑味梳打,絕對是要炎夏晚上的⼀股清涼!yummy ~

2019-07-29
  • 水上芭蕾舞
2020-03-10 13 浏览
旺角真係好熱,行完街想揾間舒服的餐廳食個晚飯,經過呢度即時入左去。一片落地大玻璃,好大好舒服,好憂閒的感覺喔!入到去,待應黎招待我地,台灣口音的女職員,好親切友善,再望餐牌,應該係木台灣開過來的分店!餐廳係自助形式,揾左座位睇完餐牌就去收銀點餐俾錢,之後有個電子提示器通知你饂物準備好,可以出去拿。水、餐巾和餐具都係自助,全部乾淨衛生,擺放得十分整齊!餐廳環境十分舒適,播著台灣流行歌,令人心情好舒暢!周圍放滿精品,十分美觀又雅緻。二樓備有玩樂的地方。我和朋友點了兩份二人餐:Risotto分別為海底世界和義式蕃茄鯷魚蒜奶橄欖前菜有新桔梗沙律,非常好食!沙律菜十分新鮮,賣相吸引,甜酸得宜,十分開胃喔!麵包與無花果奶油和香橙百蘭地超司抹醬呢個又係超好味,多士香脆,配上奶油和抹醬一齊食,真係從來都冇在香港試過,令人十分深刻!Risotto賣相極之吸引,一枱新鮮熱辣辣。海底世界油油翠綠,有一隻開邊龍蝦和一份帶子,海鮮處理得十分好,煎封到外圍,外脆內裏多汁!risotto的飯質十分不錯,味道濃旭之餘,充滿陣陣我最喜愛的羅勒堅果醬!令人十分回味!義式蕃茄鯷魚蒜奶橄欖的賣相更加令人充滿驚喜!有乾蕃茄及黃

水、餐巾和餐具都係自助,全部乾淨衛生,擺放得十分整齊!

麵包與無花果奶油和香橙百蘭地超司抹醬

義式蕃茄鯷魚蒜奶橄欖的賣相更加令人充滿驚喜!有乾蕃茄及黃金脆金菇襯托,十分新奇!脆金菇入口惹味,令人一口接一口停不了,各樣配菜的味道都配合得宜!蕃茄的酸酸甜甜,十分開胃,這道主菜簡直100分!

套餐另包了兩杯每日昔昔,紫紫粉粉的奶昔,上面放有少許乾果及提子乾,配上奶昔及少許朱古力醬,為味蕾帶來新鮮感的衝擊!

吃過套餐,另加了兩飲品解解渴:Ginger soda及蜜香洛神花茶。兩款飲品不會過甜,非常清新解渴,我和朋友都十分滿意!

用餐後,餐具要自行收拾,
是次用餐的感覺良好,下次必定再來!
2020-03-08 149 浏览
近來嘗了那麼多家好吃的,一不留神終於中伏了,花了$630吃一頓難吃的也算了,吃得一肚子氣也都算了,最怕的是在疫情下吃了不衝生的。這家有名的黃店價格一點也不可親,一份二人餐要$580 另加一(老實說全自助的服務還要加一的rationale在哪我看不透),但由於它是黃店,也不求好吃,只要正正常常吃得飽,就cannot complain 了。可惜,事與願違。首先,食物質素真的有很大進步空間,沙律只有數片菜,所謂手工麵包我嘗不出跟連鎖麵包店的有甚麼分別,最奇怪的是雜菌藍莓燉飯,跟想像差太遠,只有厚重的忌廉味和完全不搭的藍莓果醬,茶餐廳的焗飯也煮得好吃多。最生氣的是打著抗疫的旗幟,廚房的員工竟然那麼不著重衛生,不戴手套便用手去直接碰食材去弄沙律,口罩也退下了一半,跟店員反映後雖然戴回口罩跟手套,可是不時見那員工用手調整口罩再繼續碰食物,真的難唔以接受。另外,那碟飯等了多於一小時,追了又追才送上,本來我們也不想等了,提出套餐減去我們已經吃了的退款作罷,只是店員表示不能退款,再幾分鐘就有著我們等等,怎料麵到的飯那麼難吃。安排那麼混亂,味道也不堪,當然是可一不可再,浪費了錢事小,吃得一肚子氣,浪費了明

安排那麼混亂,味道也不堪,當然是可一不可再,浪費了錢事小,吃得一肚子氣,浪費了明明可以支持其他小店的quota 就不值得了。
2020-03-07 348 浏览
全程自助落單,拎餐具,水,但竟然要收加一服務費。薯條又凍又淋,完全對唔住個價錢。叫了意大利飯差唔多一小時都未到,再查詢時待應態度極差要我自己到廚房查詢,一度話自己唔知,好忙,連一句唔好意思都無。坐位十分迫,係一個疫情嚴重的時間仲密密的搭檯,杯碟同水完全無蓋好比人任意攪,一個飯加埋一,一碟差唔多2百蚊, 可唔可比返應該有既services 一心諗住幫襯下黃店,但黃店唔係大晒,感覺待應們完全無心做,完全感受唔到d間野係文青cafe
全程自助落單,拎餐具,水,但竟然要收加一服務費。
薯條又凍又淋,完全對唔住個價錢。
坐位十分迫,係一個疫情嚴重的時間仲密密的搭檯,
杯碟同水完全無蓋好比人任意攪,

2020-03-03 259 浏览
大灰狼兔兔相遇三年啦,继续选择台湾餐馆。虽然这家偏西餐,但风格充满着台湾文艺青年的调调。选了个二人餐,虽然价格偏高,但还算值这个价。餐包是手作面包,确实比普通餐包好吃点,湿润柔软。前菜的带子真是一绝,见了这么多次hell's kitchen的煎带子,终于吃到个类似的。嫩滑多汁,色泽透亮。配上南瓜泥,整个图案像个小丑。比起前菜,主菜反到逊色了点,我们选了牛舌顿饭和牛仔骨,调味感觉偏清单。牛仔骨量颇大,有三条。不过菜色摆盘依旧漂亮。那个甜品真是可爱的当然陶醉,那个猫咪画的QQ的,味道也不错。
选了个二人餐,虽然价格偏高,但还算值这个价。
2020-03-01
庆祝纪念
纪念日
2020-03-01 161 浏览
平時係旺角食黎食去都係女人街條巷仔今日同男朋友搞搞新意思 食啲chill d既coffee shop去到桔梗發現係黄店就二話不說入左去啦雖然岩岩過左2點 冇得再叫set但都冇令我地唔想食menu 唔係話有好多野食可以揀 我諗佢地係想keep住食物既水準掛最尾叫左個all day breakfast同帶子意粉野食都唔錯 但杯咖啡就真係好淡味🤦‍♀️🤦‍♀️不過就勝在個地方好大好chill枱同枱之間都隔得都幾開 放鬆之選
平時係旺角食黎食去都係女人街條巷仔

野食都唔錯 但杯咖啡就真係好淡味🤦‍♀️🤦‍♀️
不過就勝在個地方好大好chill

枱同枱之間都隔得都幾開 放鬆之選

2020-02-10
一生第一次寫食評,估不到要寫一間期待已久想去好耐既cafe,仲要係「中伏中伏中伏」。約好了朋友星期日hea 食個Sunday brunch, 大家諗住好開心去食砵蘭街桔梗cafe喇。12:30 去到落order ,自助形式去cashier 買食物都唔緊要,加一收費都唔緊要,等左半個鐘一碟食物都無,只有三杯飲品!我唯有追問一下食物既下落問:「點解隔離枱遲過我地到,但啲食物仲早過我地?」 個男侍應答:「因為我地係ALL DAY BREAKFAST 要等耐啲,人地肉醬意粉係快啲!」我諗心好喇,橫掂我地都係想hea,比多少少時間你。等到1:15 仲係一樣野食都未到過,我朋友開始都覺得唔對路!行去佢地個open kitchen 問個staff 係唔係漏咗單,我地已經等左45分。佢地話下張單會整我地啲食物。我地再等多15分鐘喇(足足等左60分鐘)只係飲左三杯飲品。真心忍唔住,因為太肚餓,我地大家商討好決定走去其他地方食。我直接去cashier 同佢地個staff 講我唔等啲食物喇,直接退番三樣食物既錢,我地唔要食喇。個staff 一句唔好意思同對唔住都無,比我感覺好差好差。奉勸各位,肚餓、趕時間千

奉勸各位,肚餓、趕時間千萬唔好去幫親! 服務態度差,要加一,仲要自助形式,只收現金同八達通。

最後重點嚟喇,收銀個職員目無表情地退番錢比我,我轉身行番埋位同朋友示意離開時,送餐既待應拎左我地1個鐘前order 既三樣食物嚟我地張枱,收銀職員同open kitchen 即刻望住我地張枱,睇下我地有無拎枱面既食物嚟食,感覺就好似睇下我地會唔會玩野食霸王餐咁,感覺好難受😣我等左60分鐘足足浪費我地3個人60分鐘,回水,但回唔到時間。仲要無禮態度,中伏中伏中伏。
2020-03-01
午餐
2020-02-29 87 浏览
不抱期望去食 食完更加失望☺️真係冇諗過cafe可以咁難食 見到咁長人龍諗住差極有個限度啦 點知真係沒有最差只有更差呢間野可以話係我2019-2020年食過最難食既野 唔講立場問題 支持黃店唔代表盲撐到食緊垃圾都可以話好味睇到其他post 我懷疑自己唔係食緊同一間鋪頭首先個場好大 一d都唔chill 似學校canteen staff好懶 圍堆傾計 出面冇曬水唔refill 見到要serve直行直過首先service已經唔合格 可能真係太多客掛 咁諗住d野應該都ok 我都唔洗佢太多服務然後Dinner同lunch menu完全唔同 signature既burger啊 小食全部都冇佢一個二人set $580 加一 冇飲品 (自問影食物都算影得ok 將佢地影靚左架喇)d包好普通 個沙律可能係全餐最好食呢個頭盤 我真係影得靚左架喇 一開始仲有小小期待 特別擺靚d影相 佢一上菜個陣勁有凌亂美 d帶子係各散東西 d魷魚好似我地平時bbq完求其擺個d feel 跟住個南瓜醬實物顯色度冇咁高 有d搞肚feel lo🙂跟住等左15-20分鐘 d主食黎喇呢兩個紅白燴飯 簡直垃圾到一個點首先 白色個個 個藍莓
不抱期望去食 食完更加失望☺️
呢間野可以話係我2019-2020年食過最難食既野
唔講立場問題 支持黃店唔代表盲撐到食緊垃圾都可以話好味
睇到其他post 我懷疑自己唔係食緊同一間鋪頭
首先個場好大 一d都唔chill 似學校canteen

佢一個二人set $580 加一 冇飲品

(自問影食物都算影得ok 將佢地影靚左架喇)

d包好普通 個沙律可能係全餐最好食

跟住等左15-20分鐘 d主食黎喇

呢兩個紅白燴飯 簡直垃圾到一個點
首先 白色個個 個藍莓汁好似摩西紅海咁 撈埋又鹹又甜 個cream居然可以做到有色但無味
紅色個個 個汁勁似用罐頭醬開 個陣酸味難食到呢 同埋豬頸肉居然可以un過香口膠 一樣咁高脂肪既野 正常係毫無技巧都會好食既食物可以整得咁難食都算係極品

呢個春雞 都唔春架喇 老雞有佢份啦 茶記一定好食過佢
仲要個主菜咩咩牛仔骨 冇影 因為已經食到好嬲所以影都唔想影 個牛仔骨都好難食 cheap貨都算 仲要有陣雪味 食到好攰 係個心好攰啊

好啦 最後終於上埋個甜品我地可以走人喇
個雪糕係最cheap既藥水雪糕 心太軟個心唔軟 個紅嗓子tarte 你食左就真係lai tarte🤣

有段故事既 我地叫左兩個set 佢好快就上左一個甜品 跟住我地諗住佢嗱嗱聲上埋另外一份就走啦 我地同個staff講仲差一份既時候 個staff用懷疑既態度同我地講 你比張單我睇睇 要Double check wor😃個下真係灰 點解一間cafe可以差到咁 色香味一樣都冇 奉勸大家如果係抱住食好西心態真心唔洗試
但如果你係想多謝佢地捐口罩物資的話 可以當支持下 但真係三百幾一個人頭你自己諗
香港有更加多既好味黃店值得大家支持

*五大訴求!缺一不可!解散警隊!刻不容緩!

2020-02-28
餐廳:桔梗 (旺角)地址:旺角砵蘭街160號地下至2樓旺角砵蘭街有間6月先新開嘅Cafe,夜晚8點幾去到都仲排緊長龍!好癲!一入到餐廳就比地下嘅勁大勁寬面積仲有操台灣口音嘅侍應吸引左,雖然要排隊入座,但上網一search先知原來係台北出名嘅爆陷三文治同燉飯cafe開到黎香港呢到,咁點都要試下啦餐廳地下有非常多擺設,明信片、七彩顏色嘅碟、玻璃樽、書等等好有文青書卷氣息,見到有條樓梯一上去原來仲有二樓同天台,同地下唔同嘅係二樓同天台有梳化、桌球枱同可以食埋水煙添,同一般嘅cafe真係好唔同,仲要開到凌晨3點,有好西食又有得篤波食水煙,難怪吸引左咁多人黎幫襯剁椒牛肉 台灣眷村好味道 $158用燉牛肉、手炒花椒豆瓣醬同溫泉蛋煮成嘅燉飯香得黎唔辣,豆瓣醬為燉飯加左唔少顏色同味道,將溫泉蛋攪勻一齊食就無得頂,牛肉肉味濃而不韌,啖啖肉,好味海底世界 海龍王真的來了 $228海底世界即海鮮燉飯,主打係奶油龍蝦、干貝同貓魚,配上羅勒堅果醬同溫泉蛋,將飯同蛋仲有果醬攪勻猶如忌廉汁咁嫩滑,仲有果香同海鮮嘅鮮味,確實抵食又夠滋味,龍蝦肉質飽滿,一梳梳龍蝦肉起出黎咁食實在好滿足二人分享套餐 $128(買任何飯可
餐廳:桔梗 (旺角)
地址:旺角砵蘭街160號地下至2樓

剁椒牛肉 台灣眷村好味道 $158

海底世界 海龍王真的來了 $228

二人分享套餐 $128(買任何飯可加配)
加$128就會升級做套餐,難得黎到排左咁耐隊緊係要試埋。呢個套餐有桔梗沙律、麵包6件同每日奶昔兩杯
麵包配搭埋無花果奶油、香橙白蘭地起司抹醬同無鹽奶油比你蘸黎食,個人最鍾意就係無花果奶油,淡淡無花果香加上滑膩嘅奶油,搽上去半脆半勁道嘅麵包甜甜滑滑咁,就好似初戀嘅感覺XD不過3種醬一齊蘸都係另一種食法,鹹鹹地甜甜地咁,幾得意
每日奶昔用新鮮乳酪同雜莓製成,唔會好甜,但係就夠滑夠綿,酸酸甜甜咁做飯後甜點就最正

最後仲叫左杯百利甜酒朱古力同埋熱茉莉薰衣草花茶
百利甜酒朱古力嘅朱古力味先入為主,甜甜酒味後期慢慢滲出黎,好特別
花茶花香味重,好有抒壓感覺,茶壺亦夠可愛,仲可以連花茶嘅精華—茉莉花同薰衣草都食埋,不過呢個就按個人喜好喇
2019-06-27
2020-02-27 241 浏览
而家推行黃色經濟圈,我都一定要身體力行支持良心小店,今次黎左旺角呢間文青小店,一開始係比佢嘅文青風格吸引我地去食,但最吸引嘅可以話佢支持學生,出街食飯都係要洗錢,無理由唔幫襯一間良心小店呢~入到去會見到放左好多乾花、書、復古擺設等,簡簡單單影下相,我都覺得自己變一個偽文青我地點左兩款燉飯,分別係:川味剁椒牛肉燉飯同龍蝦干貝羅勒堅果燉飯,唔知味道會係點架呢?川味剁椒牛肉燉飯燉飯比人嘅感覺係一啲西式野,但佢就將川式風味融入西式燉飯,佢地兩個無打交之餘,味道仲非常之夾。食之前搞開雞蛋,撈埋蛋汁一齊食,口感更加滑溜,入口帶有微微麻香味,牛肉燉得好軟腍,份量都有唔少架,果然真材實料。龍蝦干貝羅勒堅果燉飯兩大舊龍蝦肉加埋大大粒干貝真係夠哂和味,飯上面加上蕃茄蓉同炸藜麥更加口感,食之前同樣撈起哂蛋、蕃茄蓉同炸藜麥,個人第一次食炸藜麥估唔到咁有驚喜,大變身成脆卜卜無左啲軟滑嘅感覺,同燉飯濕潤嘅口感好夾。龍蝦肉大大舊好滿足,食落好彈牙又鮮甜,唔會係平價貨,加埋微煎過嘅干貝,keep住鮮甜同埋好嫩滑,呢個價錢可以食到呢個質素真係幾值。呢到仲有好多款特飲,我地揀左好耐就決定左飲呢兩杯蜜香洛神花茶燉飯比人感覺

川味剁椒牛肉燉飯

龍蝦干貝羅勒堅果燉飯

呢到仲有好多款特飲,我地揀左好耐就決定左飲呢兩杯

蜜香洛神花茶
燉飯比人感覺會好滯,所以我就揀左一壺蜜香洛神花茶,酸酸甜甜,好開胃,又可以扮下文青照下相。

百利甜酒朱古力
好濃郁朱古力味,帶有少少甜酒香,入口甘香帶甜,口感滑溜,而家天氣凍凍地,可以暖下胃。

蟹肉蝦蝦可樂餅
炸成金黃香脆,入面包左滿滿嘅蝦肉同蟹肉,好紮實,仲配上沙律同西柚粒清新一下。

加+58就有兩杯每日昔昔,今日就係玫瑰朱古力奶昔,上面加左玫瑰花瓣同粟米片,奶昔上加入cream令口感更加香滑,撈埋一齊飲入口散發陣陣玫瑰同朱古力香味。

環境、食物、飲品都好正,加埋良心分,我點可以唔比個good你呢~
初時啱啱開張,小妹冇成功幫襯到…🤔因為好亂...排排吓隊叫餐先發現原來要另外留名等座位,等位唔係用no. 但職員邊有可能認到咁多人,於是就不停咁行黎行去叫X先生、X小姐入座。等左十幾分鐘終於都去收銀處叫餐發現最少要等30分鐘,礙於趕時間,又覺得一定唔指等30分鐘,所以最後放棄咗…… 事隔幾個月,今次唔洗排隊,所以決定試試佢。叫咗一個干貝公主👸,即黑松露野菌忌廉汁意粉配煎帶子,同香橙Mocha☕ 帶子煎得半生熟,意粉味道不錯,黑松露味幾香,忌廉汁亦唔係太傑,唯一覺得意粉比較偏硬身,煮返淋少少會更好。🍊香橙Mocha係有少許香橙味,但咖啡味唔濃,整體味道偏甜,小妹覺得佢似香橙朱古力多D。無可否認呢度係幾靚,又有書架、單車🚲、乾花💮等等嘅擺設,好啱打卡。不過。。。食物嘅味道只係中規中舉,而且價錢都唔平,食物要另收加一,意粉加飲品,盛惠近💰$150。(其實呢度除咗送餐,全部自助;小妹就唔明點解食物要加一,飲品又唔洗呢?都係咁送嫁啦)因為今次小妹唔係喺最繁忙時間去,所以唔知道亂嘅情況有冇改善。(不過近lunch hour時,小妹發現隔離位朋友叫咗碟沙律,等到小妹食曬碟意粉先黎)另外,餐廳冇特定座

因為今次小妹唔係喺最繁忙時間去,所以唔知道亂嘅情況有冇改善。(不過近lunch hour時,小妹發現隔離位朋友叫咗碟沙律,等到小妹食曬碟意粉先黎)另外,餐廳冇特定座位,店員靠放枱上嘅order no. 黎送餐,小妹發現店員成日都要拎住飲品食物行好幾轉先搵到張枱,咁其實都幾易會倒瀉或者撞到🤷🏻‍♀️(其實坊間已經有餐廳係用有晶片嘅號碼牌俾客人放係枱上面,系統就detect到所屬order嘅客人坐咗邊張枱)

總括黎講…如果你係想影靚相又好多時間同朋友傾吓計,可以一試;但小妹應該唔會特登再去,以呢個價錢質素,小妹覺得啱啱執咗嘅咖啡弄比佢更好。🙈可惜…
干貝公主 & 香橙 Mocha
2019-10-05
2020-02-25 163 浏览
晚上同一大班舊朋友聚會,大家都想試吓呢間台灣文青Cafe。我哋趁一開晚市就入去幫襯,就唔使排隊等位。雖然話係文青Cafe,入邊環境比較嘈吵,燈光昏暗,俾唔到我哋舒適寧靜嘅感覺。同埋呢度採用自助形式,自己攞餐具,自己攞食物,我哋六個人都叫咗幾多嘢食,搞到不停行嚟行去,好忙。不過食物整體份量偏細,食晒所有嘢都仲未覺得飽。如非必要都應該唔會再嚟食。每日昔昔$58- 分量極度細小!個杯係用飲shot嘅玻璃杯,入面加咗yoghurt同啲新鮮生果,幾開胃。黑糖牛奶$48- 冇黑糖味嘅牛奶,連奶味都唔重,啲冰融左之後變咗好似飲水咁。松露小藍莓$128- 呢個飯唔知係咪煮得未夠時間,好硬,而味道都可以接受。香草檸檬優格炸薯條$68- 薯條炸得幾香脆,入邊仲食到有薯仔肉,唔會炸到剩返啲炸粉,檸檬yoghurt幾清新。唔錯!師奶差辣美乃至特製雞中翼$88- 味道比較辣,雞肉都仲保留到肉汁,正常水準。墨魚海鮮$88- 呢個賣相唔吸引,但係食落都幾好食,墨魚味幾香。佢用黑色嘅碟,配黑色嘅食物,加上燈光又唔充足,令我哋摸不着頭腦。蕃茄培根松阪豬燉飯$148- 最好食係呢個燉飯,蕃茄味濃郁,豬肉肥瘦適中,口感唔錯

每日昔昔$58
黑糖牛奶$48

松露小藍莓$128
- 呢個飯唔知係咪煮得未夠時間,好硬,而味道都可以接受。
香草檸檬優格炸薯條$68
師奶差辣美乃至特製雞中翼$88
- 味道比較辣,雞肉都仲保留到肉汁,正常水準。
墨魚海鮮$88
蕃茄培根松阪豬燉飯$148
- 最好食係呢個燉飯,蕃茄味濃郁,豬肉肥瘦適中,口感唔錯。