2020-03-11 28 浏览
香港大部分的cafe都令人失望;地方淺窄又焗促,咖啡沖得淡而無味,實在是很難跟台灣,日本,韓國等地的cafe相比。可是,在旺角,竟然給我發現這所台灣著名的文青小店桔梗:JIE GENGE!這家台式Cafe主打做爆餡三文治、意大利燉飯和咖啡飲料,而餐廳大得令人乍舌,樓高有三層,佔地五千多呎,除了地面用餐的範圍外,顧客還可以在二樓打桌球,天氣好的話更可以到三樓天台享受一下戶外的風光。我們當然要吃主打菜:餐廳有多款意大利燉飯,而且賣相非常特別,包括有採用素菜和溫泉蛋製成的燉飯,也有些配有烤串燒的燉飯,更有燉飯加入刺身帶子,淋上燻鮭奶油鮮蔬醬和溫泉蛋。飲品方面,我就特別鍾情於甜酒Baileys朱古力,又香又濃!餐廳除了提供即叫即製的食物,還有水煙供客人使用,非常適合一大班朋友在餐廳聚聚。

2020-03-10 86 浏览
好耐冇見契女,約埋我兩個好朋友一齊吹下水!上次黎過桔梗之後覺得唔錯,今日都係黎番,貪佢可以吹水耐D !!!黎到冇咩人,可能我地還早,好快就入座,呢道係採取自助,拎左 MENU 係位慢慢睇完,再出去俾錢叫野食。我地4個大人叫左4個飯,正~~首先黎左前菜,有沙律同麵包,個麵包好得意,配無花果奶油 / 香橙白蘭地起司抹醬,個醬有D滯 ... 我仲以為係開胃 !! 哈哈 ~~ 可以酸味重D。跟餐仲有昔昔,簡單黎講就係生果奶昔,入面仲有好多果仁。有小朋友,梗係叫個薯條(配檸檬香草醬)啦 !! 炸得好脆身,契女不停食到唔食飯俾我地鬧 ~ 哈 !!我以為D飯好細,我仲叫左個 歐爸炸雞,呢個大家都好鍾意呀 !! 個醬汁好野味,辣辣地 !!紅寶石野菜園,呢個係紅菜頭整既一個素菜意大利飯,大家俾佢顏色嚇親,但我覺得幾好食,好清甜 !! 個飯軟硬適中,蔬菜份量都唔少,但我覺得呢個有D油 ! 但個溫泉蛋好正 ~~ 用黎撈飯十分好 !! 味道唔會過咸,食素既朋友可以叫呢個 !!呢個叫 松露小藍莓,又係一個素菜飯,入面有烤野菇,威士忌藍莓 & 松露奶油,再加溫泉蛋。呢個我覺得松露味道可以加重手D,反而覺得藍莓將成件事提升左 !! 都唔錯 ~刴椒牛肉,呢個有我唔鍾意既花椒味,但我都有試下,但...整體黎講都唔係我杯茶 ... 牛肉好蘇 ... 最尾盲係 水上芭蕾舞,入面有好多粒干貝,仲要唔細粒,仲有三文魚奶油鮮蔬醬 ... 坦白講 ... 都真係幾滯下 ... 仲要唔好等佢凍左先食,好大鑊 !! 大家襯熱食,傾計食完慢慢傾 !! 哈哈 ~~梗係每人叫杯野飲添啦 !
2020-03-10 82 浏览
位於旺角砵蘭街的「桔梗」,係一間台灣過江龍Cafe,主打台式輕食三文治或意粉等等食物。餐樓有兩層,樓底極高,空間感大,難怪星期六會吸引不少年青人光顧,座無虛席呢中午時段餐牌上有Brunch,價錢不算貴又多選擇溫泉蛋培根凱撒沙律羅馬生菜好新鮮碧綠,非常爽脆,仲有營養豐富的橙色車厘茄,感覺清新健康。將溫泉蛋同香脆麵包粒同沙律菜拌勻,相當滋味!旁邊仲有半肥瘦的燒豬頸肉,鹹香美味~炸蟹肉酪梨蝦蝦球三粒炸蝦球面上淋滿沙律汁,賣相好吸引呢!炸蟹肉蝦蝦球都幾彈牙,頗足料,食得出有唔少蟹肉同蝦肉,金黃香脆,好好食!底下仲有嫩滑炒蛋~圓形法包外脆內軟,內裡塗了牛油,鬆軟又美味!龍蝦哥哥意粉個名好有趣,其實即係番茄醬龍蝦意粉🍝意粉份量都幾多,軟硬適中,每條意粉都沾滿酸甜開胃的番茄汁🍅龍蝦已經去殼起肉,好方便食,爽口彈牙夠鮮味,正啊!Long Black冰凍黑咖啡帶有咖啡的天然酸味,濃厚醇香Cappuccino揀左帶有果甜的fruity口味,奶泡輕盈細滑,咖啡味好香濃

中午時段餐牌上有Brunch,價錢不算貴又多選擇

溫泉蛋培根凱撒沙律

炸蟹肉酪梨蝦蝦球

龍蝦哥哥意粉

Long Black

冰凍黑咖啡帶有咖啡的天然酸味,濃厚醇香

Cappuccino

揀左帶有果甜的fruity口味,奶泡輕盈細滑,咖啡味好香濃
2020-03-10 5355 浏览
旺角有間台灣過江龍人氣Cafe「桔梗」,主打三文治、早午餐、燉飯、咖啡等等台風輕食。餐廳樓高三層,有兩層係室內加露天座位,白色簡約的門面非常搶眼,內裡裝修都好有特色啱哂影相打卡呢,而且環境寬敞舒適,放假黎chill下就最好不過!「桔梗」由點餐到清理桌面,都係採取自助形式,所以惠顧嘅客人記得要自律清潔嚕!是日中午我都約咗好朋友黎食Brunch,由11am-5pm都有供應架龍蝦酪梨白酒奶油醬汁我點左呢個係香港限定Brunch!大大份嘅炒蛋裡有芝士,造成拉芝牽絲效果,濃郁嘅芝味同蛋味呀!上面仲有炒白酒龍蝦、魷魚同牛油果等等,非常足料呢!龍蝦肉好爽口彈牙;牛油果好新鮮軟滑;白酒奶油醬汁好Creamy,帶有陣陣酒香,跟炒蛋同龍蝦好夾呀,仲可以搭配旁邊嘅香脆麵包多士一齊食添日式照燒醬烤雞三文治三文治都係佢地嘅主打,所以揀咗呢個烤雞三文治。份量好大呀,兩塊外脆內軟的軟包,裡面夾著雞腿肉、蘋果、菠蘿同太陽蛋等等材料雞腿肉好嫩滑,甜甜地,整體口感同味道層次都頗豐富純粹拿鐵咖啡可以選擇比較重果甜香的口味(另加$4),入口係濃厚醇香的咖啡味加倍情濃其實即係熱泡沫咖啡,牛奶同咖啡嘅比例剛好季節果昔最後點左呢個

龍蝦酪梨白酒奶油醬汁

日式照燒醬烤雞三文治

雞腿肉好嫩滑,甜甜地,整體口感同味道層次都頗豐富

純粹拿鐵

加倍情濃

其實即係熱泡沫咖啡,牛奶同咖啡嘅比例剛好

季節果昔

最後點左呢個果昔當係甜品,亦係佢地台灣店嘅熱賣項目之一,每日都有唔同口味架!
今日我呢個奶昔裏面加入左香蕉,所以帶有陣陣蕉香~ 面上仲有藍莓、杏仁片、果仁、消化餅乾碎等等作點綴,增添甜甜脆脆的口感!
呢間充滿人情味,擺設都十分有歐式悠閒風情。而且真係好大好大同好大。 座位又闊落又舒服,於是趁住朋友過生日就帶距黎呢度慶祝🎉下! 呢間餐廳係先叫嘢食,在領號碼牌等餐送黎。 我地好肚餓,所以就叫左兩個燉飯。其實個樣係大份量西式的risotto,不過就稀d咁解。一個三文魚燉飯,一個龍蝦🦞燉飯。 兩個都好重料。 三文魚好入味,煎得啱啱好,唔會硬。龍蝦🦞簡直係不得了! 超好食!超級厚肉啊! 男仔真係要食呢個! 兩個女仔一人一個其實有點太多啦! 不過我地太肚餓,清晒😂再黎,軟殼蟹漢堡🍔又係超級足料大份! 軟殼蟹炸到好脆! 好大隻! 個漢堡就係mini burger size. 影相無敵爆靚啊! 食咁多緊係要叫兩杯昔昔黎消化下啦😎😎😎 細細杯,有燕麥有藍莓,正正! 至於嘢飲,我地就叫左一杯bailyes熱巧克力,好濃郁的bailyes 啊! 好好好飲! 性價比超高! 洛神花茶係成壺咁上! 好養生!

呢間餐廳係先叫嘢食,在領號碼牌等餐送黎。
  • 百利甜酒朱古力
  • 蜜香洛神花茶
2020-03-10 28 浏览
這間cafe在網上都有不少名氣,在不同的黃店名單中都有出現。在旺角寸金尺土的旺角,餐廳難得兩層高,而且入面有好多乾花裝飾,所以絕對是走文青的路線!記得我在下單的時候等候時間都比較長,還好店員在門口已經提醒大家要等40分鐘以上,做好心理準備,如果趕時間的朋友可能要避開繁忙時間再去就比較好了。港女在cafe的首選當然是all day breakfast了,這份「田園風」的確挺豐富的:香噴噴又軟熟的麵包、超大條的德國腸,煎到個腸仔外皮卜卜脆、配上香濃蕃茄醬的炒滑蛋,放上麵包上一併咀嚼口感非常豐富!而且吃完沙律夠fresh夠健康!第二份「海洋風」就非常邪惡了,是香酥的炸軟殼蟹包配上大量薯片!第一次吃軟殼蟹包沒想到如此配合,炸蟹好酥脆,而且好香蟹味!配上麵包的好處是吃下去的那一刻反而不會感覺很鹹或者很膩,把炸物的油膩感都中和了。最後我們點了兩杯飲料,一杯藍莓味的奶昔和ice chocolate。我就特別喜歡奶昔,不但賣相精緻、奶昔幼滑,而且配有新鮮的乳酪和藍莓,加上燕麥片,口感層次豐富又健康!

2020-03-10 29 浏览
連錦夜雨令到放假嘅感覺都唔太好,今日。 终於叫做冇落雨,起身出去旺角走走,感受青春氣息,就試下旺角樓高三層吸文青cafe,估唔到呢度有feel。 呢度樓高三層,而且地點都容易揾到,開放式吸廚房完全唔會有土地不足嘅問題,店鋪內播放輕音樂,格構適合唔同嘅緊餐組合。 我點咗一個龍蝦意粉,新鮮蕃茄配上蕃茄汁配上小龍蝦酸酸甜甜感醫清新,加上玫瑰花味十足嘅迷迭香玫瑰花茶,未飲已聞到好香,能配合放假嘅感覺,relax ..老公就叫左帶子松露意粉,帶子都好大隻,食落去都好彈牙,而且配上黑松露非常之夾。 餐飲方面就叫佐杯桔梗奶昔,飲落去有一陣香蕉加雲呢拿味,好飽。
2020-01-03
午餐
2020-03-10 1424 浏览
前排見到 ufood 介紹呢間台灣過江龍文青Cafe 已經bookmark 左。今個星期見得閒就去左食,樓底高,感覺寬敞,平日夜晚去都幾爆場,樓上仲有露天Shisha,都幾多元化。-可以坐底揀左野食先,再去Cashier 比錢,拎左個號碼牌,就可以等店員為你送上食物。-1⃣龍蝦干貝羅勒堅果燉飯💰228(👅: 7.8/10)一隻龍蝦🦞細心咁分左兩邊,鮮甜爽口。仲有香煎大帶子同海鮮粒,口感滑嫩。燉飯口感濕潤,粒粒分明😋;同堅果汁溫泉蛋撈埋一齊食好正,很飽肚的燉飯。2⃣川味剁椒牛肉燉飯💰158(👅: 8.5/10)中西合壁之作,花椒香味很惹味,但吾辣,好開胃。牛肉用左面頰肉,配上花椒和豆瓣醬烹煮好入味好軟淋🤤🤤既新穎又好食的中式risotto3⃣軟殼蟹小漢堡 💰148(👅: 7.8/10)兩個小漢堡入面都有一隻軟殼蟹,而且都幾大隻,好酥脆,麵包有奶香味,夾住一齊食口感好豐富。側面仲有炸魚柳,要襯熱食,雖然淋左食都仲有魚香味🤣。4⃣桔梗奶昔💰58(👅: 7.5/10)  Daily Milkshake會因應季節用唔同水果整奶昔。今日呢杯係藍莓同香蕉味,味道新鮮所以覺得唔錯😗5⃣鮮奶抺茶 💰48(👅:
1⃣龍蝦干貝羅勒堅果燉飯💰228(👅: 7.8/10)

2⃣川味剁椒牛肉燉飯💰158(👅: 8.5/10)

3⃣軟殼蟹小漢堡 💰148(👅: 7.8/10)

4⃣桔梗奶昔💰58(👅: 7.5/10)

5⃣鮮奶抺茶 💰48(👅: 7.5/10)
抺茶味比我想像中香濃,不過食物太豐富,飲埋呢杯有點制🤣🤣,但係呢杯飲品本身係唔錯既。

6⃣ 每日昔昔 💰58(👅: 7.5/10)
同桔梗奶昔差唔多,但呢個會再濃郁d,酸甜酸甜,再加上藍苺、消化餅同花生碎,口感同層次比奶昔豐富😋
2020-03-10 19 浏览
忙裏偷閑,襯依家人少少,出街食飯唔怕同人迫☺️餐廳屬於半自助形式,自己去櫃檯落單取餐具,會有服務員將你點嘅食物送到你座位上😆我哋兩個人叫咗兩個燉飯同兩杯野飲龍蝦干貝羅勒堅果燉飯$228龍蝦咬落去好爽口,而且帶點淡淡的海水味,好清新。帶子微微煎香,食落去仍然好鮮嫩。值得一讚係用堅果汁連同海鮮粒既燉飯,口感好實淨,好有嚼口,配埋流心蛋,非常美味😋烤章魚墨魚燉飯$198呢個飯不得不提佢上面放咗炸咗的藜麥,配上墨魚汁燉飯,脆卜卜既藜麥加埋軟軟既飯粒,口感好豐富😋而且藜麥含有大量纖維及人體所需的氨基酸,同時又係補充維生素與礦物質的良好來源,所以藜麥營養價值好高🥰日日果昔$58超好飲同開胃💕用士多啤梨、香蕉🍌溝鮮奶整出黎既果味奶昔,酸甜酸甜,再加上藍苺、消化餅,花生🥜碎,口感十分豐富及多層次😋😋😋而且成杯果昔營養介值不非👍
忙裏偷閑,襯依家人少少,出街食飯唔怕同人迫☺️

我哋兩個人叫咗兩個燉飯同兩杯野飲

龍蝦干貝羅勒堅果燉飯$228

烤章魚墨魚燉飯$198

日日果昔$58
  • 桔梗奶昔
2020-03-10 25 浏览
台灣文青cafe桔梗,3層餐廳佔地5600呎。桔梗台式cafe 主打三文治、燉飯同咖啡類飲品!餐廳裝潢以木色為主,設多個打卡位。 不過要注意用餐時間只有1.5小時!加左$128 叫左晚上雙人套餐 包括沙律法式麵包 (有成6件甘多)附無花果芥末奶油、蘋果白蘭地醬起司迷迭香玫瑰花茶 $58 一大壺玫瑰花香氣四溢桔梗奶昔 $58 玫瑰花香氣雲呢拿奶昔。串燒 吃燉飯配串燒 $158 呢道菜配左烤豬肉同烤菜串,淋上日式照燒醬同溫泉蛋增色不少。海底世界 海龍王真的來了 $228 聽呢道菜式名就知主角系以海鮮為主。溫泉蛋同樣唔少得,還有一隻龍蝦一粒刺身級的帶子肉。套餐更包括 朱古力奶昔兩杯
台灣文青cafe桔梗,3層餐廳佔地5600呎。

桔梗台式cafe 主打三文治、燉飯同咖啡類飲品!

加左$128 叫左晚上雙人套餐 包括沙律

法式麵包 (有成6件甘多)

附無花果芥末奶油、蘋果白蘭地醬起司

迷迭香玫瑰花茶 $58 一大壺玫瑰花香氣四溢

桔梗奶昔 $58 玫瑰花香氣雲呢拿奶昔。

溫泉蛋同樣唔少得,還有一隻龍蝦一粒刺身級的帶子肉。

套餐更包括 朱古力奶昔兩杯
2020-01-04
2020-03-10 15 浏览
聽講油麻地嗰邊有一間超特色的台灣餐廳,今次就去到試一試!我們點了兩款不同的飯,而且是選擇了兩人分享套餐,會多三樣唔同嘅食物。1.桔梗沙拉一份沙拉的份量方面算豐富,有很多不同款式的蔬菜,加上一些醋味道比較開胃。2.麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份$128 整個麵包比較硬身一點,有不同的醬汁可以自己選擇,感覺吃完會比較飽肚!3.兩杯每日昔昔名字好像是飲品,實際其實是甜品,有點像早上會吃的乳酪加上不同的健康配料。剁椒牛肉|台灣眷村好味道 $158 燉牛肉,手炒花椒豆瓣醬,溫泉蛋Beef Cheek, Sichuan Douban Paste, 62.5 C Egg呢個飯真係十級推薦!因為佢裏面嗰啲花椒真係十級香,而且辣味只係普通,適合無論食今日或者唔食得辣嘅朋友~鍾意食佢個飯仲多過鍾意食佢個牛肉!海底世界|海龍王真的來了 $228奶油龍蝦,干貝,貓魚, 羅勒堅果醬,溫泉蛋Lobster, Scallop, Cat Fish, Pesto, 62.5 C Egg如果喜歡海鮮的不能錯過,裏面有龍蝦及數之不盡的干貝,加上有溫泉蛋,可以混合一起進食,口味會更加豐富。桔梗奶昔$ 58Daily

聽講油麻地嗰邊有一間超特色的台灣餐廳,今次就去到試一試!

1.桔梗沙拉一份

2.麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬一份$128

3.兩杯每日昔昔

剁椒牛肉|台灣眷村好味道 $158
燉牛肉,手炒花椒豆瓣醬,溫泉蛋

海底世界|海龍王真的來了 $228
奶油龍蝦,干貝,貓魚, 羅勒堅果醬,溫泉蛋

桔梗奶昔$ 58
Daily Milkshake
奶昔方面味道清新,甜味適中,而且質感也是不錯的,分量兩方面比較大,飲完會比較飽肚。

迷迭香玫瑰花茶$ 58
RoseMory Tea
花茶方面可以無限添加,而且原本已經沒有落糖、材料非常豐富,份量係非常足料的!

2020-03-10 16 浏览
之前與台灣朋友在台灣渡過了一個愉快的旅程,令我經常想起在台灣的點滴,所以同事就帶我去了一間台式餐廳懷緬!餐廳格局或佈置都仿似我曾到訪的台灣文青咖啡店😮餐廳樓底好高,環境寬敞舒適,配有各式擺設,食客主要在樓下用餐,而樓上則可食水煙及打桌球!餐廳是自助形式,到櫃檯點餐後會獲發號碼牌,店員會根據號碼牌送餐,而餐具及飲用水等則自行到餐具架拿取!點了「川味剁椒牛肉燉飯」、「龍蝦干貝羅勒堅果燉飯」、「特製雞中翼」、「蜜香洛神花茶」及「茉莉薰衣草茶」,另加配「每日昔昔」!每客燉飯都有溫泉蛋及炸過的藜麥,所以很有口感又creamy,味道不錯,牛肉燉飯有丁點麻辣,但將溫泉蛋拌勻整碟燉飯後就變得辣味不再,而另一燉飯的龍蝦爽口彈牙,干貝煎至剛熟,配上混合墨魚粒的燉飯令口感倍增;雞翼份量多,每隻雞翼均沾滿炸粉新鮮即炸,非常香脆惹味,配上微辣醬料同食,我倆完全食唔停;兩壺花茶味道沒有特別,不過不失吧;最後的昔昔是2杯鮮果smoothies,應該混合了香蕉和藍莓,配上南瓜子、花生粒及餅乾碎增添口感,味道清新,以解燉飯的膩感!餐廳不論環境或食物整體不錯,適合打卡影相,唯餐牌只有咖啡、花茶、酒類及含鮮奶類飲品,對不好

餐廳不論環境或食物整體不錯,適合打卡影相,唯餐牌只有咖啡、花茶、酒類及含鮮奶類飲品,對不好咖啡、酒類及患有乳糖不耐症的我只有花茶可選,若有果汁或果茶可選會更好!
2020-03-10 15 浏览
今日喺旺角行完街,見肚餓就去附近嘅地方搵嘢食,不過喺旺角食你食去都係串燒,放題,米線,種類其實好少,以前去親旺角都會去一啲打冷嘅鋪頭度食,但係依家真係買少見少,最後我地去咗一間正宗台式文青嘅餐廳,餐廳名就叫做桔梗 餐廳其實好易搵係旺角嘅砵蘭街,成條街都係好多酒吧一啲食雞煲嘅餐廳,事不宜遲介紹一下呢間餐廳先 餐廳裝修燈光比較明亮,坐嘅位置亦都比較歡堂教歡樂坐得好舒服,我哋選擇咗坐上層,上層係有得食水煙同埋玩桌球嘅地方 前菜亦都有餐包,配合幾種唔同嘅醬料一齊食 龍蝦海鮮燉飯,小龍蝦啖啖肉配上一隻帶子同埋溫泉蛋,返上邊亦都融合咗菠菜汁,一個非常新鮮嘅配搭非常之好食 牛肉頓飯,牛肉非常之香口配合埋牛筋,如果飯嘅汁亦都係非常之香辣,口感煙韌 呢間台式文清Cafe,係非常適合年輕人來的地方,可以傾計玩之餘亦都有嘢食
前菜亦都有餐包,配合幾種唔同嘅醬料一齊食

2020-03-10 26 浏览
真係唔知旺角開左間咁型嘅餐廳,有三層高,營造悠閒舒適的感覺,係外面望入去都已經被吸引🤗原來係一間來自台灣的餐廳,有部份店員亦操國語,有餐飲、小食、焗飯等等,選擇亦多,開放式的水吧和廚房,令客人一覽無遺!半自助型式,無時間限制,十分適合聚會、閱讀、打發時間,文青咖啡店的感覺強烈😍排隊落單之後,服務員會為你送上食物,唔使走來走去👍🏻呢個每日昔昔(雙人)加$58,係Season Smoothie ,另外飲品㨂左熱朱古力$48,桔梗奶昔$58,Smoothie 細細杯,裏面有啲花生🥜碎,唔會太甜,不錯,如果大杯啲就更好😬龍蝦🦞干貝羅勒堅果燉飯$228,最特別是綠色的醬汁,感覺好奇特,試了一口,味道出奇的好吃,還有香濃的蝦膏,十分惹味,當然主角龍蝦亦十分新鮮,爽口彈牙,不過呢個價錢個人覺得輕輕貴左啲,不過係好味的,再加埋咁嘅環境也可接受👌🏻干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯$168,我就比較喜歡呢個,有成五大粒干貝,整體入口感覺好夾,難怪是第一名推薦👍🏻這裡不需什麼服裝,自由感很大,餐具🍴也是自助形式,Hea下、食下嘢,傾下計,感覺唔錯,值得推薦😍
排隊落單之後,服務員會為你送上食物,唔使走來走去👍🏻
2020-03-10 46 浏览
這天經過『桔梗』,從外面看進去很有台灣風,裝修的美美的而且很寬敞,決定進去探個究竟!『桔梗』用的是全自助模式,亦即是從下單、拿食物至收拾桌面,客人都要自己動手,不像一般餐廳會有侍應走來serve你。個人倒是蠻喜歡自助方式,不用付加一之外,也可以名正言順的走到餐廳各處拍照嘛~見差不多每枱都有點「季節果昔」,所以我們也點了兩小杯來試試,它的口感既像果昔又有點像乳酪,以多種果醬、乳酪和水果粒混合而成,甜而不膩,感覺健康排毒,小小的一杯,作為夏日開胃菜的確合適不過!三文治中選了「炸軟殼蟹與檸檬香草酸奶」,說是三文治,其實並沒有用方包,而是用了較厚身的麵包,口感鬆軟,中間夾著炸軟殼蟹、魚柳、檸檬香草酸奶、醃漬紅甜椒、炒蛋,食材分量絕對不少!炸軟殼蟹和魚柳都是大大件,炸得外脆內軟又香口,加上香滑炒蛋,並配上酸酸甜甜的酸奶醬和紅甜椒,味道層次超豐富的,好好味~另一份主餐點了「馬修倫與松露的餐會」,看名字完全不知道是什麼LOL 其實是以蛋和麵包為主的brunch set,香滑的蛋捲加上煎烤杏包菇,淋上松露奶油醬汁和醋汁,看似昤簡單的早午餐,味道卻不簡單,可以就這樣吃,放在麵包上一起吃也一樣美味!飲品方

炸軟殼蟹與檸檬香草酸奶

馬修倫與松露的餐會

凍蜜香洛神花茶
飲品方面點了「凍蜜香洛神花茶」,花茶以可愛的特色茶壺盛著,味道方面,洛神花的酸味相當突出,蜜味不濃,整體感覺酸中帶微甜,十分醒神開胃~

薑汁蘇打
另一杯飲品是「薑汁蘇打」,這個看似有點伏的組合出乎意料的好飲!薑汁不會太搶,與蘇打十分夾,清新易入口,很適合作為夏日飲品呢。

午餐
炸軟殼蟹與檸檬香草酸奶