2006-09-23 23 浏览
上次同個FRIEND去左食LUNCHOK喎叫左非常多野食,超級飽飽有信用卡仲有折扣點左士干餅,甜品併盤(最BUY焦糖燉蛋),芝士蕃茄三文治,燒牛肉百吉包,士多啤梨拿破崙,仲有朱古力曲奇凍飲可能太飽喇飲埋朱古力曲奇凍飲超滯不過2個人食咁夕都幾瘋狂
上次同個FRIEND去左食LUNCH
OK喎
叫左非常多野食,超級飽飽
有信用卡仲有折扣

可能太飽喇飲埋朱古力曲奇凍飲超滯
不過2個人食咁夕都幾瘋狂
2006-08-27 16 浏览
(27/8/06)廣華街o個間要等,鋪頭細細,企住等好怪,便來碰碰運氣。哈哈,見到小沙發位,點知得椅無台?其實D人緊鍾意坐沙發位架啦,咁係咪應該摋張台過黎呀?算罷,坐木椅位。想食開心果芝士餅,但又想試多D,就揀左查理什錦甜品。三杯中,有朱古力慕思,內有咖啡啫喱粒增口感,男友勁讚,但我覺慕思口感浮浮的,唔buy。另一杯法式燉蛋,蛋味十足,底部仲有vanilla籽添呀!我最鍾意呢個,另一杯好多nuts、麵包粒o係面,味道麻麻,總之怪怪。都唔明呢碟野全部都凍既,都要等十分鐘o羅。飲品:西柚汁,好夠酸,非常鮮炸,無溝水。地方係好坐,如果輪飛拿位會好D o羅。
飲品:西柚汁,好夠酸,非常鮮炸,無溝水。
地方係好坐,如果輪飛拿位會好D o羅。
2006-08-03 9 浏览
今天,約了朋友到來聚會,環境優雅而寧靜,可能是中午時分吧!一直以為這cafe以主題吸引顧客,誰不知,食物亦很有水準!我們點了:甜品併盤、心太軟和朱古力蛋糕!味道濃而不膩!最值得讚的是焦糖咖啡,很香,很滑!
今天,約了朋友到來聚會,環境優雅而寧靜,可能是中午時分吧!
一直以為這cafe以主題吸引顧客,誰不知,食物亦很有水準!
(非会员)
一上去,看到明亮而華麗的水晶燈有箸古典的感覺,但看見各樣卡通公仔的佈置又有充滿生氣的感覺,再到櫃台一看,嘩!有十多款很靚(賣相有酒店星級的水準)的蛋糕給我選擇,這裏又有意粉,沙律和三文治,這裏的服務員亦滿帶笑容地向我講解多款美食的特色,最後我買了沙律,查理天使蛋糕,和一杯冰凍莫咖. 1.沙律味道ok. 沙律汁是自己做的.不是太甜和油 2.飲品,好香咖啡味,好飲 3.蛋糕,很好味, 好鍾意蛋糕上面的白色蛋白,蛋糕味道不是太甜和不膩.

1.沙律味道ok. 沙律汁是自己做的.不是太甜和油
2.飲品,好香咖啡味,好飲
2006-07-24 28 浏览
去了一處不想去的地方,吃了一道曾幾何時想吃的甜品。又一次耐著性子去等女友,陪女友游走大街小巷以覓食。她竟最後點了我「杯葛之列」的店。罷罷罷,「順德人」是也。吃的是查理布朗甜品盤:三杯分別為(由頂,順時針)朱古力毛士、朱古力麵包布甸和焦糖布甸。只喜歡朱古力毛士、查理布朗頭下的「咖啡粉衫」,和朱古力麵包布甸上的合桃和開心果碎。其他呢,唔...朱古力毛士和焦糖布甸本身普普通通- 朱古力毛士朱古力味極淡,焦糖布甸texture 太o鞋太甜;朱古力麵包布甸上的麵包「乾硬化」外,下面的布甸...上半杯是布甸,下半杯是啡色液體。雖然欣賞它於法定時間十分鐘內已經「報到」,但難吃是事實。都說過它短期內無限量發大,只會是...。
去了一處不想去的地方,吃了一道曾幾何時想吃的甜品

罷罷罷,「順德人」是也。

雖然欣賞它於法定時間十分鐘內已經「報到」,但難吃是事實。

都說過它短期內無限量發大,只會是...。
2006-07-10 0 浏览
其實呢間野得賣相,味道好一般.唔值要等位的店.1.芒果菲巴冰(大)$35~佢話用鮮果的.咁杯野都唔算人工甜,但芒果味唔夠.2.熱朱古力(細)$20~又係唔熱,既不香且不濃.唔掂.3.棒子脆心蛋糕$28~幾好食,餅中間有一層脆餅.
其實呢間野得賣相,味道好一般.唔值要等位的店.
2.熱朱古力(細)$20~又係唔熱,既不香且不濃.唔掂.
3.棒子脆心蛋糕$28~幾好食,餅中間有一層脆餅.
2006-07-06 5 浏览
與朋友看完Oscar最佳電影《Crash》後,情緒仍未平伏;因為大家一致認同這片真的很好看!!晚上八點多,我們來這裡繼續討論劇情,當然也是解決晚餐~ 然而一上到這間cafe,興奮的不只是女仔,連男仔也被這裡可愛舒適的環境吸引。除了水晶燈及沙化,這裡的甜品櫃也很eye-catching,幾經辛苦我們才從眾多款甜品中揀出Strawberry Napoleon及Waffle。我們又各自各點了pasta/panini及飲品。 食物水準只一般,我的Cream Chocolate Frappa($35)不及starbucks的Frappuccino,pasta更是淡而無味,純粹填肚;據朋友F表示Panini會較好。不過甜品賣相真的很靚,味道不錯;當然不能與酒店出品比,不過比一般cafe出品真的高了好幾班,我覺得幾滿意的了。 其實最impress大家的,還是舒服的沙發與寫意的環境。我們在cafe中慢慢食慢慢傾,真的很輕鬆開心。為此,俾個笑臉~  (DBS有八五折,恆生都有九折,以下消費是八五折後計)

(DBS有八五折,恆生都有九折,以下消費是八五折後計)
2006-06-22 7 浏览
20號個日同姊妹上左charlie brown cafe,去到無位坐d侍應講hello就算,問個女侍應佢話自助形式(態度唔掂)終於有位坐低,去叫野食點知又見到頭先個女侍應黑臉,見到佢唔開胃....下.............好彩食飽後有個4眼侍應同我地傾訴..不過佢又真係好talk得..攪到我地兩姊妹好開心..原來佢係剛剛做...重叫我地得閒再上去..真係謝謝你...佢叫ming如果上去可以搵佢吹吹水...
1K
2006-05-23 1 浏览
同屋企人係旺角飲完茶,女友提意帶外甥去Charlie Brown Cafe,於是一行五人(我、女友、外甥、家姐、姐夫)一齊冒雨上路。去到又咁好彩比我哋坐到疏化位,家姐一家係甜品焚化爐,二話不說已經叫到成抬都係食物。一共點咗四件蛋糕,食評如下:藍梅芝士蛋糕,我覺得幾滑,但家姐話無芝士味。黑森林蛋糕,個白朱古力殼唔好睇,又唔好食,內裡的黑森林蛋糕尚算OK。花生蛋糕一啲都唔好食,個蛋糕外層超乾,內裡花生餡亦怪怪的。士多啤梨拿破倫,賣相好,但Napoleon唔夠脆,custard唔太甜,略嚴太多。蛋糕價錢唔算貴,二十多元一件,雖然味道唔算突出,但有"無煙環境"同埋"Snoopy裝修搭夠"。唯一美中不足嘅就係Cafe近門口位勁大陣臭豆腐味,大殺風景。

藍梅芝士蛋糕,我覺得幾滑,但家姐話無芝士味。
花生蛋糕一啲都唔好食,個蛋糕外層超乾,內裡花生餡亦怪怪的。

2006-05-22 4 浏览
食左個black forest, 買相好靚, 但係內裡就唔多好食啦. 不過d sofa 都好舒服, office till 2a.m., 不失一個好地方去坐坐.
2006-05-12 5 浏览
搵位要快手, 其實0個度d咖啡好一般, 上次好似食左舊Charlie Brown cheesecake, 好難食, 我諗去影下相好ok gei
2006-05-12 6 浏览
之前星期日已經想去,但冇位.星期三終於再去,某o的梳化位應該舒服,其他就唔好坐,同埋近住收銀既位就好迫,簡直同隔離張枱一齊傾計咁.環境同服務態度都好好,但食物質素完全唔掂.大概40蚊既野食又細碟又唔好食,叫o左個雜菜焗粉,熱又唔熱,連個碟邊都唔熱,唔知佢焗過o的咩,至衰既地方係碟焗粉又唔乾身,好多好多唔"極"既汁,已經變成係湯粉.寅係好難食.本身係叫野食之前想試佢o地既野飲同甜品,但價錢又貴,而已經對佢o地既食物失去信心.真係唔會再去.
之前星期日已經想去,但冇位.
環境同服務態度都好好,但食物質素完全唔掂.
寅係好難食.
真係唔會再去.
it's my first-time visit and tried their coffee tonite. to my surprise its not bad! (at least better than those chain-store cafes.) their cakes are really attractive but i was too full to try so maybe leave it for next time.we sat there for 3 hours and were only drinking few cups of coffee. Still, no waiters urge us to leave because of our prolonged occupation. all their decorations are lovable too even u r not a fan of snoopy. previously i read comments saying they hv 無service 可言so when i went

previously i read comments saying they hv 無service 可言so when i went up there tonite, i hv no expectation at all. But it turns out they explicitly declare it's self-serviced, so i won't spare a point to complain about this.

2006-05-01 1 浏览
0係友人多番要求下,只好捱下義氣,陪下佢去呢間以snoopy為主題ge樓上cafe. 一向對樓上cafe的食物都無信心,只會令我聯想起"求其","仙踪林"style等.造訪當日有點食欲不振,無試到佢ge食物,但只見各式各樣ge甜品賣相精奇,亦不乏一d較有新鮮感ge選擇,例如那個黑金莎.朋友試的正正係黑金莎,我相信不少人都係被佢個名吸引,而事實上,此cake賣相及味道都教人失望,奉勸各位咪試.本人不大喜歡賣可愛的,此cafe自然不是我杯茶.

本人不大喜歡賣可愛的,此cafe自然不是我杯茶.
2006-05-01 5 浏览
因為行完街,見雜誌介紹幾好又想不起有什麼好去處,所以才一試.一入門口,已心知不妙.嘈到不得了!!!真的很嘈很嘈.(本人平時此認為茶樓的嘈有3粒星,但這裡有4.5粒.)如果是想休息,聊聊天,我不建議!多人到不得了,入到去無waiter/waitress問我們多少位之類的問題.根本counter度大把waiter/waitress係度!!!而且他們都在閒聊,但就只看到一位waiter在service,但由於太多人,所以都無service我地.由我地自出自入.可能我不了解這cafe的運作啦..(冷笑...!)到我走到counter睇menu同野食,我不太認為太特別和抵食!!跟友人說了聲"一d都唔吸引..我想走.".其實語氣絕對沒有問題的!到我地走了仍不見有人來service我們,然後聽到一位waitress很大聲很大聲說"歡迎光臨,多謝晒."擺明俾說話我聽,因為其他waiter和waitress係咁笑...而店子的擺設也不是十分特別,見識過就算了.香港有很多主題cafe比這好和便宜!
一入門口,已心知不妙.
如果是想休息,聊聊天,我不建議!

多人到不得了,
由我地自出自入.
可能我不了解這cafe的運作啦..(冷笑...!)

到我走到counter睇menu同野食,
我不太認為太特別和抵食!!
到我地走了仍不見有人來service我們,
擺明俾說話我聽,因為其他waiterwaitress係咁笑...

而店子的擺設也不是十分特別,見識過就算了.
香港有很多主題cafe比這好和便宜!