2007-05-17 16 浏览
跟呀媽貪平之前,見樓下自助餐未開始,就上來坐坐。平時的下午茶時間,人不多,但花生漫畫的人物就在你身邊。橫豎之後都要食,只買了杯泡沫咖啡,順道拿本花生漫畫看看。細杯裝泡沫咖啡,Lucy在面,頗為多泡,咖啡並沒有落糖,不太苦,頗香滑但味道不夠濃。還記得小時候到圖書館,總會借本花生漫畫回家看,但人大了較忙,圖書館也少去了,看的機會少了。現在再看,憶起兒時的回憶。
跟呀媽貪平之前,見樓下自助餐未開始,就上來坐坐。

2007-05-16 2 浏览
呢條街上樓cafe多到數唔晒,但係講環境,可以比得上佢嘅應該係零。上星期六去完好旺角食brunch之後熱熱哋想搵嘢飲,見仲早於是上咗呢度坐,果然都未係太多人。叫咗一杯woodstock vacation,係芒果沙冰加cream加少少芒果肉,都幾好飲。Jo叫咗一杯latte,貪上面有woodstock個樣。據講唔難飲。另外叫多個waffle當甜品食。一碟四件,係Snoopy、Charlie Brown、Lucy Van Pelt同Woodstock造型。廿幾卅蚊杯嘢飲值唔值就見仁見智啦,不過部份錢其實去咗環境度。乾淨企理,又唔算嘈(可能當時少細路),又可以影相,又有書睇。城市人可以喺星期六上午悠閒咁喺度坐返一粒鐘,咪當奢侈囉。唯一一樣我覺得唔多妥係全場得兩個男服務員做嘢,收錢落order又係佢哋,傳菜執嘢又係佢哋。尖沙咀嗰度就疊馬好多喇。

2007-05-06
和男友到此喝杯咖啡,竟然要等位。要了一杯cappucino($29),淡淡的味道,真的不太吸引。想再回味上次食過的心太軟,怎知大幅加價$10,令我卻步。店內有不少magazine供客人閱讀,算是不錯。可惜服務生的態度令我覺得並不殷勤親切,而且冷氣太大令我覺得很頭痛,今天的charlie brown並不好坐。
2007-05-06 0 浏览
我和朋友叫了咖啡, 普通; 兩客意粉, 勁差. 海鮮茄汁縲絲粉: 冇味, 連茄汁味都冇, 厲害, 蝦有異味和"梅". 煎雞胸扁意粉: 雞胸好像是烚, 不像有煎過, 又冇味, 又實, 又"鞋". 以這個價錢吃這些東西, 十分不值.
2007-03-19
今日考中化oral,太緊張啦,要去食野鎮驚,唔知去邊就去charlie brown.2個人食左3個cake,1杯coffee.charlie cheese cake:上邊一層好濃既可可粉味既chocolate cheese,下邊一層原味cheese cake,淡淡的不太甜,一開頭第一啖覺得麻麻,越食越覺得不錯,可能因為我本身較鍾意苦黑既朱古力啦.芒果乳酪蛋糕:我認為麻麻,總覺得不夠cheese cake吸引,不推介.newyork cheese cake:呢個,可以的,芝士味絕對夠,但係真係越食越溜,食一件都嫌多.仲有一杯charlie mocha:好味好味好味,飲coffee都係鍾意mocha,不過我都幾想知,到底charlie mocha同mocha有咩分別...我見餐牌話係2杯唔同既飲品.

2個人食左3個cake,1杯coffee.

2007-02-24
星期5同朋友去呢間cafe 傾下計,環境很好,好多張梳化.空間感好大. 佢地冇set,我就要左個海鮮茄汁螺絲粉,上桌時仲熱辣辣.都幾好吃.coffee 係熱美式咖啡,普普通通,不過不失.佢地唔會趕人走,唔會打擾客人.可以令人舒服咁傾計係佢地吸引之處.見到好多cake 都做得好靚,不過今次冇試到.如果我下次去,我諗我只會飲coffee 同埋食朱古力Cake.

2007-01-22 1 浏览
周日中午到來,原本以為是年青一輩的集中地,卻有點意外地發現那裏已有幾個families,一家大細歡聚,小朋友在不算大的caf擗跑來跑去,周圍拍照,玩得相當高興。這裏沒有套餐選擇,在僅有的幾樣可作午餐的食物中,已有兩、三樣沽清。頗困難下要了古法肉醬扁意粉($45)和西柚沙律(全名頗長,忘了)($32),另加小的美式咖啡($17)和cappucino($21),兩杯都自動升cup為中size。站着等一等咖啡,還未弄好,肉醬意粉已送到,原來是一早整好的,心想$45一客沒有餐湯餐飲的快餐!真貴!雖然味道可以,但是總覺不值。沙律也是相當簡單,基本上是幾片西柚加些帶苦澀的生菜,對我倆來說是偏貴。幸好兩杯咖啡味道都不錯,也可因應自己口味加添肉桂粉,令人滿意。我們不算是花生漫畫的fans,各樣特別裝修、擺設和商品看過便了,難吸引我倆再來。

2007-01-20
來到這裡簡直是翻板Starbucks,call drink, bar 都一樣....不過....請將用完的奶擺返入雪櫃,呢樣你地爭D勒。呢樹扣分。對野飲沒有想過佢會整得好好飲,不過都不過不失。普通………(唔難飲!^_^不過係我對coffee好嘴刁jai)心太軟太甜。其餘的pasta都OK.不過意大利雲吞值得一讚。坐得舒服pasta $45, Ice coffee (tall) $33, desert $35good place! =]

對野飲沒有想過佢會整得好好飲,不過都不過不失。普通………
(唔難飲!^_^不過係我對coffee好嘴刁jai)
心太軟太甜。
其餘的pasta都OK.不過意大利雲吞值得一讚。

坐得舒服

good place! =]
2007-01-15
我一向對cafe的食物不會抱有太大期望,因為我始終覺得不是正式的餐廳!估不到這間cafe給了我驚喜,首先意大利粉方面不錯,我吃的那個白汁雞肉味道不錯,而且朱古力蛋糕也不錯,不會太甜,但最大問題就是那杯朱古力凍飲,真的很難飲,沒有朱古力味,只得奶味!環境方面相當不錯,坐得很舒適,絕對適合幾個朋友聊天吃少少東西之用!
2007-01-11 0 浏览
1月1日一班人同個friend打邊爐慶祝完生日後,就去了e到坐坐傾下計.我都係第一次黎咋,好多snoopy呀,好可愛好funny,黎到成個人都覺得好舒服同開心!人人都買了一杯星冰樂同一件蛋糕,d蛋白質好好味呀!雖然個cheese cake d味唔係好濃,但我like呀!個朱古力榛子蛋糕好好好味呀!成班人都食得好開心!仲有個侍應姐姐d服務態度好好呀!整體上GOOD!!!
2006-12-31 4 浏览
在Openrice搜尋著,因為我們一班網友的聖誕聚會,十來二十個人想找地方消遣搞活動,幸好有Openrice =]計劃中晚餐前的消遣地方,最後找到這間口碑不俗的cafe,把心一橫試一試。其實以往也有去一些樓上cafe,不過品質參差不齊,怎給人信心?是日4時多到達家樂坊下,往上望似乎cafe蠻多人,所以我先孤身上去打探。幸好也有剛剛三檯木檯椅,沙發早已被佔據,沒法子,12人先坐下。其實來前早已打算訂位,來電詢問原來平日不設訂位,所以有點擔心空間,幸好當天有點幸運。這裡用以快餐廳的銷售形式,是我意料之外,而且是不設最低消費,對於我們多人團來說相當吸引。我叫了杯凍朱古力咖啡(大)$35,以及一件朱古力蛋糕$18,這樣的亂點是我的錯誤(朱古力撞朱古力)。凍朱古力咖啡略嫌朱古力味太淡,咖啡不過不失,至於朱古力蛋糕,就太過甜了,甚至有點漏,而聽朋友所說,也是太甜的情況。這裡的環境相當有水準,空間感足夠,可以安心交談,沙發也坐得舒適。另外這裡有史諾比的精品售賣,也有雜誌報紙供應,侍應也有禮態度好,不過有點「慢半拍」。其實早有心理準備在旺角難找好cafe,不過這間確有意外驚喜,特別在環境、服務及價錢都
在Openrice搜尋著,
因為我們一班網友的聖誕聚會,
十來二十個人想找地方消遣搞活動,
幸好有Openrice =]
計劃中晚餐前的消遣地方,
最後找到這間口碑不俗的cafe,
把心一橫試一試。
其實以往也有去一些樓上cafe,
不過品質參差不齊,怎給人信心?

是日4時多到達家樂坊下,
往上望似乎cafe蠻多人,
所以我先孤身上去打探。
幸好也有剛剛三檯木檯椅,
沙發早已被佔據,沒法子,
12人先坐下。

其實來前早已打算訂位,
來電詢問原來平日不設訂位,
所以有點擔心空間,幸好當天有點幸運。

這裡用以快餐廳的銷售形式,
是我意料之外,
而且是不設最低消費,
對於我們多人團來說相當吸引。

我叫了杯凍朱古力咖啡(大)$35,
以及一件朱古力蛋糕$18,
這樣的亂點是我的錯誤(朱古力撞朱古力)。
凍朱古力咖啡略嫌朱古力味太淡,
咖啡不過不失,
至於朱古力蛋糕,就太過甜了,
甚至有點漏,而聽朋友所說,
也是太甜的情況。

這裡的環境相當有水準,
空間感足夠,可以安心交談,
沙發也坐得舒適。
另外這裡有史諾比的精品售賣,
也有雜誌報紙供應,
侍應也有禮態度好,
不過有點「慢半拍」。

其實早有心理準備在旺角難找好cafe,
不過這間確有意外驚喜,
特別在環境、服務及價錢都令人滿意,
即使我不是這卡通人物的fans,
也喜歡這cafe,相信在旺角是首選的cafe了。
2006-12-30 0 浏览
今日終於有機會試一試喇,兩個人食左一個肉醬配長通粉。肉醬有肉醬o既味,同長通粉原全混唔埋一齊。仲要$45唔包o野飲!!!!o野飲一般,只有環境可以加分。個洗手間得一格,我響門口等左五分鐘都入唔到。差!!!!
2006-12-05 2 浏览
Charlie Brown Cafe 雖然滿佈charlie brown 公仔, 但感覺一點都唔細路唔誇張, 裝飾佈置都好整齊好舒服!有自選意粉$38意粉同都可以自行配搭... 試過白汁煙肉火腿洋蔥長通粉, 其實都好ok, 但鹹少少...但係火雞螺絲粉呢, 又唔鹹, 汁都幾好味wo...唔錯!心太軟$28呢先係今日主角, 一直自己都係心太軟friends, 見佢$28就有交易, 其實都無抱太大期望!估唔到, 好正wo!!! 等20 分鐘終於出爐心太軟, 外層焗得脆脆地, 但朱古力味欠少少,裡面朱古力慢慢流出, 甜度適中. $28交足貨, 好抵好好味!

有自選意粉$38
意粉同都可以自行配搭...
但係火雞螺絲粉呢, 又唔鹹, 汁都幾好味wo...唔錯!

心太軟$28
2006-11-28
說來說來幾乎等左半年先真正有機會黎試下查理布朗連續兩日來到這一座充斥著臭豆腐味的大廈感覺卻截然不同起碼有樓梯上唔駛等電梯等到呆夠寬敞幾好坐加上應節的卡通片段聽唔明入面既英文都夠晒feel下午茶時段還未吃早餐當然要叫一個飽肚任點醬汁和配料的意粉辣蕃醬海鮮意粉等了一會才有意粉還是一般cafe很硬的那種貨色醬還醬也是當然的配料還算豐富四十元的東西算是可以收貨的了還是吃點其他地方吃不到的化算這個好像叫charlie brown hotcake之類的甜點心型hotcake上面有各花生漫畫人/狗/雀加上濃濃的朱古力醬和生果再配以即叫即做的熱力好吃之餘也有特色把Woodstock一口吃掉當然也很過癮配上一杯芒果鮮果smoothies 雖然酸了一點不過岩岩醒也是不俗的醒神之選如果可以整成黃色的woodstock狀就更好
說來說來

雖然酸了一點
不過岩岩醒也是不俗的醒神之選
如果可以整成黃色的woodstock狀就更好
2006-11-28 6 浏览
11月23日晚上八點幾,兩個人去左登打士街的分店。我們試了:1. 泰式青咖喱雞扁意粉($38) 2. Cabonara 扁意粉($38) 3. hazelnut latte ($28) 4. 甜點拼盆assorted dessert (Creme brule, tiramisu-like cake with a thick layer of coffee mousse, and a choco pudding with rasins & nuts) ($42)食物不錯,可選擇spaghetti, linguine, 螺絲粉, 長通粉等,但我們把青咖喱雞配扁意粉很特別。cabonara有很多料,只是略為鹹。assorted dessert有三小杯不同咪的,各有各好味。至於那個hazelnut latte則沒什麼特別。我很喜歡那清潔(包括toilet)、恬靜的環境。雖然是自助形式,跟starbucks 差不多,店內的工作人員同樣不會干涉我們,但個人認為charlie brown的環境更寬敞,沒有coffee味或煙味,又有飯/意粉提供,不知不覺就坐上兩三個小時了。那天的客人也很mannere
11月23日晚上八點幾,兩個人去左登打士街的分店。
我們試了:
1. 泰式青咖喱雞扁意粉($38)
2. Cabonara 扁意粉($38)
3. hazelnut latte ($28)

那天的客人也很mannered,大家都很安靜。雖然是以卡通人作主打,卻沒有小朋友到處跑,在那兒拍拖完全不會被打擾,就像在家中一樣,舒舒服服地坐了兩個多小時了。

我一定會再去,下次會帶相機去拍照了!