2006-11-15 16 浏览
約了朋友食lunch, 想試這間cafe很久, 終於有機會試. 一上到去的感覺好像去了另一個空間, 環境很舒服, 寧靜. 在旺角有一個咁舒服既地方真係少之又少. 我們叫了一個海鮮意粉, 忌廉湯, light豆腐cake share. 我自己再叫了一杯hazelnut latte. 海鮮意粉ok, 幾好食, cafe 算係咁; 忌廉湯不錯, 上面有些麵包粒; light 豆腐cake 好正.. ^^.. 下次我會再試下其他cake; hazelnut latte 好好味, 好過starbucks. 環境實在太舒服, 可能lunch 無咩人識上來. 我坐到差d唔記得下午要上班. 一個為忙碌生活recharge的好地方. 我會再來.
一個為忙碌生活recharge的好地方. 我會再來.
2006-11-14 11 浏览
昨晚跟朋友七點鐘抵達,不太多人,但近窗位置的梳化位差不多坐滿了,我們選擇了店中央的二人梳化位置。這裡裝飾夠光猛,不會感覺陰沈,時間早人夠少不太吵,可以靜靜看書或跟朋友聊天。而整體佈置是花過心思的,如果是超級fans一定會很開心。我們點了一客甜品拼盤:1)焦糖布甸、2)咖啡Mousse、3)焗肉桂蘋果- 布甸的焦糖面很脆、內裡很滑(我最欣賞)、Mousse咖啡味道香濃但質地略嫌軟身、肉桂蘋果新鮮焗起很香肉桂味(口感豐富)。我們也點了:忌廉汁海鮮意粉、雜菌鮮茄扁意- 忌廉汁很普通、但海鮮材料不馬虎;鮮茄汁好味道還有茄肉。食物份量不算大,但女孩子吃已經很足夠,再加杯咖啡就一定夠飽了。咖啡有外面連鎖店的水準,價錢也合理,如果有DBS信用咭有八五折、恆生信用咭也有九折。半自助形式,購票後飲品自取,食物侍應會稍後送上,侍應們的服務態度不過不失啦!

2006-11-12 20 浏览
29號那天,我的朋友生日,佢好中意snoopy,所以揀左呢間cafe同佢慶祝~~我負責訂位,共9人,打電話上去,staff話不能電話預約,要當天上去該店落order的,而且訂位就一定要訂埋個蛋糕,4個人要訂1lb,8個人要訂2lbs...當天我朝早趕完工作後,飛車出去訂位,很怕full晒訂唔到!好彩9個人佢都安排到sofa位俾我地。至於訂cake方面,佢只有1lb,3lbs的,所以我不能訂一個2lbs的蛋糕,要分開兩個各1lb,生日有兩個cakes,吹蠟燭都唔知吹哪個好,很怪呢!佢俾一本相簿我揀cake款(有十幾款架),不過要哪個無那個...令人有點兒炆,我直接問佢哪款有架???佢指左3款俾我...唉~~咁不如直接話俾我知得返邊幾款啦!最後揀左朱古力榛子cake & 藍梅芝士cake...朱古力榛子cake的相片中有塊woodstock既公仔牌,很可愛!夜晚齊人上到去,就有位坐了,其他位都係full晒的,好開心!不過當個staff拎cakes出黎時,那個woodstock公仔牌沒有在蛋糕上出現,等朋友吹完蠟燭切完餅後,我去問個staff,那個staff態度我不喜歡,我問佢點解會無左個w
夜晚齊人上到去,就有位坐了,其他位都係full晒的,好開心!不過當個staff拎cakes出黎時,那個woodstock公仔牌沒有在蛋糕上出現,等朋友吹完蠟燭切完餅後,我去問個staff,那個staff態度我不喜歡,我問佢點解會無左個woodstock,跟相片的不一樣,佢就話加公仔牌要加$30,當時我沒要求加牌,所以就無囉~____~"""跟本無人同我講...我不是熟客更加唔知呢間cafe既規矩,有時d基本野唔使等人問先講既~~~~

雖然事前係有點不愉快,不過呢到的確係好環境予人聚聚!食物很好!尤其是那兩個cakes,經歷咁多風雨,最後放入口,品嚐它的味道,咩火都無晒!哈哈
2006-11-09 2 浏览
係同一座18/F, 食完任食火鍋, 再同朋友到這裡傾計, 好好的組合喔!環境(Environment):設計一流, 又係好有心思. 係三五知己的傾計好地方.味道(Taste):又睇得, 又飲得, 真難得.服務(Service):好nice的服務員.抵食(Price): 價錢合理.乾淨(Cleanliness):一般

味道(Taste):又睇得, 又飲得, 真難得.

服務(Service):好nice的服務員.

抵食(Price): 價錢合理.

乾淨(Cleanliness):一般
2006-10-31 9 浏览
同舊同事聚聚. 揀了這兒.要上樓的, 七時半左右. 不太多人.仲有sofa坐.佈置得好靚, 有好多snoopy同埋其它公仔.點了意粉配火煺蘑菇加忌廉汁, 不太貴, 只是$38.另外仲叫了一杯飲品. 朱古力咖啡. 普普通通. 有點苦.見到朋友的飲品上噴了snoopy的圖案, 幾特別的.坐了差不多三小時, 真是一處傾計的好地方.
同舊同事聚聚. 揀了這兒.
要上樓的, 七時半左右. 不太多人.
仲有sofa坐.
佈置得好靚, 有好多snoopy同埋其它公仔.
點了意粉配火煺蘑菇加忌廉汁, 不太貴, 只是$38.
另外仲叫了一杯飲品. 朱古力咖啡. 普普通通. 有點苦.
見到朋友的飲品上噴了snoopy的圖案, 幾特別的.
坐了差不多三小時, 真是一處傾計的好地方.
2006-10-30 7 浏览
聽"墨丸米"介紹,同女友上來瞄一瞄。一如"墨丸米"所言,那個三合一甜品組合("Charlie Brown Sampler" (?)),果然不錯。$48,也不算太貴。裝修有heart,老闆肯落本,好cheerful。侍應態度尚可。可惜,旺角即是旺角,顧客的quality太差勁了!同其他cafe一樣,上得來,當然希望靜靜地享受咖啡,傾下蜜偈。可是,呢度也同其他cafe一樣,香港人喜歡磨爛蓆,又喜歡大大聲講,大大聲笑,嘈到似朝頭早飲早茶咁,大煞風景!!!!我唔知"墨丸米"幾點(口黎),佢話好靜好舒服。我同女友尋晚九點零十點上去,就嘈到震。等別是有六七個妙齡少女,旁若無人,嘻嘻哈哈不斷大笑,又fing手fing腳,唔知仲以為自己上(口左)去老麥的小朋友生日會添!唉!所以話,人唔怕多,但人的quality最重要。同睇戲一樣,要靜靜地睇場戲,也千萬別要到旺角。呢間cafe,非戰之罪也!
聽"墨丸米"介紹,同女友上來瞄一瞄。

可惜,旺角即是旺角,顧客的quality太差勁了!

呢間cafe,非戰之罪也!
2006-10-23 6 浏览
我同老公兩個人兩點幾去到, 差唔多滿哂人, 呢度裝修幾靚, 擺左好多CHARLIE BROWN0既野, 又坐得幾舒服. 我地叫左兩樣野食同兩杯野飲, TOTAL 一百二十幾蚊, 都算可以接受啦.豬頸肉沙律($25) - 豬頸肉切哂絲, 都算幾多, 下面舖左生菜, 整體上味道OK喎!青咖喱雞螺絲粉($38) - 雖然D雞鞋左D, 但我好鍾意個味道, 我老公就覺得太辣, 我下次會再食!凍鮮奶咖啡($33) - 味道OK啦朱古力忌廉菲巴冰($33) - 呢個好味過鮮奶咖啡, 不太甜

凍鮮奶咖啡($33) - 味道OK啦

2006-10-22 7 浏览
同老公專程去試下!果然無失望!飲咗杯Charlie Brown Mocha,食咗白汁意粉,三文治,再加個Cheesecake (唔記得咗個名),全部都好滿意.秲別係杯Mocha,比外面的苦同濃,但就係好合我意,環境都好好.DBS Card 有15%discount!同老公一致表示終於找到一間可以同Pokka Cafe 相比的Coffee Shop lu..
同老公專程去試下!果然無失望!

2006-10-16 4 浏览
係旺角行街,行到累,上去飲杯野食小小野其實雜誌介紹過,都幾想試,因為小時係snoopy迷。我地點了西柚汁,cappucinno 和waffle。Cappucinno 還有woodstock的樣子。waffle熱肋肋即叫即整。香脆,唔係太甜,四件剛好。見到個menu有意粉,下次都想試下。四周的裝飾都充滿史樂比加它的朋友,幾好。
係旺角行街,行到累,上去飲杯野食小小野

其實雜誌介紹過,都幾想試,因為小時係snoopy迷。

我地點了西柚汁,cappucinno 和waffle。

Cappucinno 還有woodstock的樣子。

waffle熱肋肋即叫即整。香脆,唔係太甜,四件剛好。

見到個menu有意粉,下次都想試下。

四周的裝飾都充滿史樂比加它的朋友,幾好。
2006-10-13 5 浏览
哩間cafe我去過幾次,第一次係因為snoopy而去(我係snoopy fans,我男朋友帶我去的),上到去就覺得好舒服,(雖然間中有d臭豆腐味傳尼),不過冇諗過d野會好唔好食我地差唔多次次去都係一人一杯咖啡,我地都覺得唔錯,同星巴克差唔多(價錢都係)食物方面,意粉我覺得水準唔係太穩定,好似牛肉意粉有陣時好夠"淋"同入味,但係有時又太"un".至於有d人o既食評話白汁淡或都奶味太重,我自己唔係好覺,可能我平時都食得淡啦(呢d野好個人ga.....)沙律我覺得好喎,d料好新鮮吓(有次我食的係鮮果沙律,好容易食得出),不過我最鍾意o既都係薯仔沙律,yummy XP.....甜品係我的至愛,而哩度甜品水準唔錯,賣相又靚,同大部份人評的差唔多,我都唔多講啦..總括尼講,哩個係個"hea"的好地方,我都會再去.......

2006-10-09 1 浏览
我當然係因為snoopy而去試charlie brown cafe, 上去到第一要讚係環境, 在旺角區裡都可以揾到咁舒服感覺的cafe都比較少, 坐位位置分配得適中, 光線柔和。去到自選購物bar, 女服務員好細心介紹適合我地的飲品, 甜品賣相亦相當吸引, 不過意粉只有兩三種選擇, 可以多些選擇會更加好。上去到亦可以影下相, 感覺好自由, 服務員亦很快手清理已離開客人食餘的食物。到我在取餐具時, 剛巧飲品己完成, 另一男服務員見狀亦十分快速幫忙將飲品放在我枱上。甜品價錢尚可; 意粉價錢就比較貴(相比吞拿魚同汁料份量); 飲品分大中小杯, 熱比凍品吸引d。如果正餐款價錢可平宜少少更吸引, 因款式同份量都一般, 甜品相比下吸引, 大家都是只snoopy...charlie名品嚐

2006-10-07 7 浏览
有好多甜品都想試, 但甜品併盤就最吸引, 一次過可試三款不同種類甜品.- 焦糖布甸: 好香! 十分滑..- 咖啡Mousse: 好濃咖啡味! (三款之中最好食)- 焗肉桂蘋果: 感覺好似蘋果批.環境十分舒適寧靜,侍應十分有禮!

- 焦糖布甸: 好香! 十分滑..
- 咖啡Mousse: 好濃咖啡味! (三款之中最好食)
- 焗肉桂蘋果: 感覺好似蘋果批.

環境十分舒適寧靜,侍應十分有禮!
2006-10-03 9 浏览
從擠迫的旺角街頭走上二樓, 真有點逃離鋼筋森林的感覺. 一入門口, 大大個Snoopy係度, 其實環境未算好特別, 似一間大小小的樓上咖啡室.先到櫃面落單俾錢, 然後有人送上食物. 半大記服務形式.煙肉火腿扁意粉: 7分, 白汁意粉加上點點煙肉同火腿, 這配合從來都幾難整得難食. 而度整得味道算係不俗.香芒雞胸沙律: 7分, 雞胸無整得太老, 香芒就不是太甜, 配上生菜, 淡淡然的感覺.芒果忌廉菲巴冰: 6分, 過甜. 菲巴冰又不太有冰的感覺. 不是太冰凍.心太軟+ 熱情果雪糕: 8分, 外皮點點過硬, 入邊的朱古力味幾濃, 配上熱情果雪糕, 仍然係感動的二人甜品.整體感覺幾好, 兩個人係度食都算係幾舒服.

先到櫃面落單俾錢, 然後有人送上食物. 半大記服務形式.

整體感覺幾好, 兩個人係度食都算係幾舒服.
2006-10-03 12 浏览
(2/10/06)和男友帶貴賓來食,真好!四人都有沙發位坐。tiramisu,雖然無酒味,不過蛋糕&芝士質量調較得,口感好好,朕谷古粉濃,平衡甜味。waffle,好牛油香,仲有朱古力槳墊底,唔錯。貴賓要杏仁鮮奶,我唔知啦,佢地話好香o羅。我飲朱古力咖啡,出奇地竟然咖啡重d啊!仲苦苦o地添,好o岩我口味。男友繼續揀西柚汁,原汁原味。
waffle,好牛油香,仲有朱古力槳墊底,唔錯。
2006-09-27 13 浏览
主攻的dessert果然名不虛傳,巧克力心太軟是必然之選!正餐只是陪襯,千勿太過認真,環境一流,十分適宜拍照。