餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-02 54 浏览
韓牛肋眼上蓋🥩一整大塊韓牛燒出黎香而食到牛肉個種鮮味,油脂分布得好好一咬即溶👍🏻👍🏻👍🏻方切和牛🥩賣點係和牛放左係塊岩鹽上面盛裝,唔使醃製已經有小小鹹味,切到薄薄一小片,易燒又好味😋大墨魚🦑件墨魚真係又大件又厚身,咬落口感好好燒完仲係好爽。汁燒豬皮:要推介下個豬皮先,燒完脆脆地咬落去真係好骨膠原嘅感覺,正到呢…..擔擔味噌茄子🍆係冷盤茄子本身冇味加左味噌同小小肉碎開胃又好味。韓牛生牛肉石鍋飯:生牛放到個石鍋加埋生蛋好快變熟,嫩滑好味最正係好多飯焦。柚子檸檬梳打同菠蘿梳打兩杯都係清新,食韓燒最夾。

大墨魚🦑件墨魚真係又大件又厚身,咬落口感好好燒完仲係好爽。

柚子檸檬梳打同菠蘿梳打兩杯都係清新,食韓燒最夾。
2021-10-30
2021-11-30 62 浏览
Food are excellent specially the kimchi and marinated meat!!! Amazing service with polite and helpful staff. Ambiance and design is ok as if feels too dark sometimes. Size of servings are reasonable and overall delicious!! Great value for money!!!
2021-11-28 65 浏览
柞木炭家柞木炭家係一間高級烤肉😁😁好開心食完韓燒好似去左旅行甘😚😚擔擔味噌茄子 $78擔擔味噌茄子份量好多,仲好惹味❤️❤️開胃前菜,正😍😍韓燒😋😋前菜好好食,仲可以refill,有芝士栗米、泡菜、酸醃蘿蔔、芽菜、豆角等,好岩韓燒前食😍😍方切和牛$258方切和牛下面放左鹽石,燒完好夠味❤️❤️和牛肉味濃郁😆😆雪花多,肉質軟嫩,肉汁多,好好食,鐘意食和牛的朋友一定要叫黎食🥰🥰韓牛肋眼上蓋 $280韓牛肋眼上蓋是牛部油脂花紋平均😋😋肉質同油脂平均👍👍口感一流😁😁滿滿肉汁😍😍大墨魚 $218大墨魚好大塊❤️❤️厚厚的墨魚😋😁😁鮮甜彈牙,好正👍👍汁燒豬皮$78豬皮醬汁醃好,好惹味❤️❤️食唔停口👍👍喜歡豬皮😋😋韓牛生牛肉石鍋飯$188賣相好吸引👍👍份量十足,滿滿的牛肉、雞蛋和飯,美味🤩🤩飲品🍸🍹青肉蜜瓜沙冰$68原個蜜瓜,入面放左沙冰同果肉😋😋好fresh🌟🌟熱柚子蜜$32熱柚子蜜,解渴好飲,岩哂韓燒飲🥰🥰餐廳環境🏖⛱梳化卡位,坐位舒服😍😍好岩同朋友食飯傾計🤩🤩地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:5/5
柞木炭家

柞木炭家係一間高級烤肉😁😁好開心食完韓燒好似去左旅行甘😚😚

擔擔味噌茄子 $78
擔擔味噌茄子份量好多,仲好惹味❤️❤️開胃前菜,正😍😍

韓燒😋😋

方切和牛$258
方切和牛下面放左鹽石,燒完好夠味❤️❤️

韓牛肋眼上蓋 $280
韓牛肋眼上蓋是牛部油脂花紋平均😋😋
肉質同油脂平均👍👍口感一流😁😁滿滿肉汁😍😍

大墨魚 $218
大墨魚好大塊❤️❤️厚厚的墨魚😋😁😁鮮甜彈牙,好正👍👍

汁燒豬皮$78
豬皮醬汁醃好,好惹味❤️❤️食唔停口👍👍喜歡豬皮😋😋

韓牛生牛肉石鍋飯$188
賣相好吸引👍👍份量十足,滿滿的牛肉、雞蛋和飯,美味🤩🤩

飲品🍸🍹
青肉蜜瓜沙冰$68
原個蜜瓜,入面放左沙冰同果肉😋😋好fresh🌟🌟

熱柚子蜜$32
熱柚子蜜,解渴好飲,岩哂韓燒飲🥰🥰

餐廳環境🏖⛱
梳化卡位,坐位舒服😍😍好岩同朋友食飯傾計🤩🤩

地址:
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
Meh
2021-11-27 71 浏览
📍The Charcoal RoomHeard quite a lot of good comments re the Charcoal Room but I personally find it just average. Their soya sauce marinated crab is a bit too salty for my liking. Their hanwoo was just average. As for their Wagyu Rice, I simply don’t get it as it’s really bland after mixing with the half boiled egg. When it comes to Korean food, I prefer Born Ga or Jang Dok. Price: HK$500 pp (dinner) Revisit: 5/10
📍The Charcoal Room

Price: HK$500 pp (dinner)

Revisit: 5/10
2021-11-26 53 浏览
就出糧系列, 今日去左銅鑼灣金百利廣場3樓柞木炭家食燒烤。 好在一早訂左位, 7點入座已坐無虛設, 受歡迎可見一班。是日晚餐方切和牛韓牛肋眼上蓋汁燒豬皮大墨魚和牛三文治方切和牛, 有8塊放喺鹽磚上面, 目測和牛, 脂肪均勻, 放喺鹽磚上面做簡單調味, 燒起上黎, 香氣撲鼻, 入口牛味濃,肉汁滿溢。韓牛肋眼上蓋, 好大塊牛肉, 差唔多放滿個爐, 牛油香味較重, 一口咬落去,成口油香味。汁燒豬皮, 調好哂味, 放落去爐到,燒到卜卜聲, 好驚會彈到自己, 豬皮外面燒到小小起燶, 裡面燒到晶瑩剔透就剛剛好, 補充好多骨膠原。大墨魚, 呢隻大墨魚非同小可, 除左大之外, 重係非常新鮮, 爽口彈牙, 好重墨魚味, 燒左2款試下, 一款燒硬少少, 燶dd, 呢款好感好似燒魷魚質感。 另一款就無燒咁耐, 肉身林少少, 2款不同口感, 各有各精彩。和牛三文治, 三文治烘底,入面夾住半生和牛, 非常精彩, 用烘左底嘅三文治,可以中和返和牛的油份, 好似鵝肝配多士咁。 和牛肉味香濃, 入口即溶, 今晚大滿足。

是日晚餐

2021-11-26 268 浏览
天氣凍了好想食熱焫焫的野,媽咪諗都唔諗話想食韓燒,於是又黎柞木炭家嘆一嘆。.一坐低店員會送上一大堆前菜,特別推介✨會放低一整盅自家製泡菜❗(我哋試過特登買走一盒架😎) 唔會死鹹,可能唔係放存/漬咗好耐,會食到有白菜的鮮甜味,又夠辣又大抽,好好食💯每次黎都期待食😂.🟥擔擔味噌茄子🍆 $78🟥茄子夠稔夠入味,擔擔醬微辣開胃,而份量超多2人食唔哂呢,如果撈飯一流.🟧韓牛肋眼上蓋 🐮$280🟧大大塊!滿佈雪花均勻,夠嫩口牛味濃郁😋.🟨方切和牛🐮$258🟨相對牛助眼,方切牛較厚及有咬口,配上生菜及微辣面醬包住食,更添韓味😂.🟩和牛三文治🐮$318🟩賣相不得了😍烘脆的麵包,加上超粉嫩又厚厚的和牛,輕輕煎過,入口即化,滿滿油脂流出。因為有芥末醬酸酸的,唔會太漏💯正.🟦大八爪魚🐙$218🟦 手指咁粗的八爪魚腳,見到就流口水,仲好爽口鮮甜添.🟪汁燒豬皮🐷$78🟪自從去過韓國食之後愛上咗,呢度的豬皮醃得入味,甜甜的,燒完充滿膠質黏黏的。一讚係唔會多肥膏,又處理得好乾淨冇毛☺食落都安心d.🟫飲品 各$36🟫叫咗✨菠蘿梳打及荔枝梳打,雖然都係糖漿底,但唔會太甜,而且荔枝梳打有荔枝肉,更加豐富😂.
🟥擔擔味噌茄子🍆 $78🟥
🟧韓牛肋眼上蓋 🐮$280🟧
大大塊!滿佈雪花均勻,夠嫩口牛味濃郁😋
🟨方切和牛🐮$258🟨
🟩和牛三文治🐮$318🟩
🟦大八爪魚🐙$218🟦
手指咁粗的八爪魚腳,見到就流口水,仲好爽口鮮甜添
🟪汁燒豬皮🐷$78🟪
🟫飲品 各$36🟫
  • 和牛三文治
2021-11-24 71 浏览
位於金百利三樓既柞木炭家,一出𨋢就感受到佢裝修華麗,顏色作偏木色同黑色,幾有氣氛,位置好寬敞,唔會同其他枱坐到好近,同朋友聚會傾計係一流。前菜係擔擔味噌茄子,主食有韓牛石鍋飯,啲韓牛係生的,搞拌時用石鍋既熱力令到啲牛剛剛熟,仲會有飯焦食。燒物有方切和牛、韓牛肋眼上蓋、大墨魚、汁燒豬皮。方牛和牛有好香既和牛味道,但比較多筋,所以都係韓牛肋眼上蓋比較好食,望上去啲牛既顏色比較粉紅,啲肥瘦均勻,建議可以叫服務員幫忙燒,佢地好專業同好樂意。

2021-11-24 269 浏览
🌸銅鑼灣美食🌸柞木炭家🥩近日天氣明顯轉冷,開始步入初冬,因此昨晚特意到了一間位於銅鑼灣的高質炭爐韓燒料理「柞炭木家」Chill 住享受暖笠笠的韓燒。餐廳非常寬敞舒適,裝修簡約,座位寬敞舒適。每枱也有垂吊的抽油煙機,能夠把韓燒的油煙吸得一乾二淨❗餐廳服務員殷勤有禮,會主動替收拾餐碟及更換韓燒網,還可替客人燒煮配菜❗餐廳還會為每枱客人送上多款的韓式前菜,包括芽菜、辣味蟹仔、芝士粟米粒及一大盅泡菜等。芝士粟米粒放錫紙盛器上,芝士粒燒溶後會與香甜粟米粒融為一體,味道相當濃郁惹味。❗👉🏻每位客人還會各自享有傳統韓燒必備醬料,包括韓式大醬、蒜頭,青椒及香鹽等,還有青蔥爽脆生菜供配搭烤肉包裹食用。我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟方切和牛 $258方切和牛肉質鮮嫩,相當肥美,和牛牛肉油脂分佈非常均勻,輕輕燒煮後的方切和牛肉入口即溶,口感豐富,相當滋味。美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕抵食指數:⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟 韓牛肋眼上蓋 $280矜貴的厚切韓牛肋眼上蓋以大冰磚盛上,以確保肉食品質。此款牛肉肉質鮮嫩,油脂分佈均勻,同樣地把牛肉輕輕燒著後,牛肉不會韌,十分惹味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵

🌸銅鑼灣美食🌸柞木炭家🥩

前菜

我們一行2人共點了以下餐點:

1️⃣🌟方切和牛 $258
賣相指數:⭕⭕⭕⭕
2️⃣🌟 韓牛肋眼上蓋 $280

3️⃣🌟和牛三文治 $318
是餐廳的王牌菜色三文治,三文治餡料豐盛,份量十足,餡料為厚切外皮香酥的半熟肥美和牛肉,配上脆烤麵包,和牛肉入口即溶,口感豐富惹味❗️
4️⃣🌟大墨魚 $210
大墨魚份量十足,非常新鮮又大塊,經輕輕燒煮後墨魚相當爽口彈牙,充滿墨魚味道,十分滋味❗️
5️⃣🌟汁燒豬皮 $78
汁燒豬皮相當入味,燒煮後質感爽口Q彈❗️
6️⃣🌟擔擔味噌茄子 $78
擔擔味噌茄子份量十足,新鮮軟淋的茄子非常入味❗️
擔擔味噌茄子
7️⃣🌟青肉蜜瓜沙冰 $68
青肉蜜瓜以原個蜜瓜盛載,賣相精美。還有粒粒蜜瓜粒肉,冰沙幼滑而且味道清甜❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
青肉蜜瓜沙冰
8️⃣🌟青檸檬梳打 $36
青檸梳打冰涼解渴,味道酸酸甜甜,有原粒新鮮青檸,十分開胃❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
青檸檬梳打
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳裝條優雅美觀,韓燒配料高質❗餐廳鄰近銅鑼灣站,交通方便。是銅鑼灣一帶必到高質韓燒之選❗
2021-11-23
前菜
擔擔味噌茄子
青肉蜜瓜沙冰
青檸檬梳打
2021-11-20 74 浏览
柞木炭家 銅鑼灣🍒銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室今晚帶老婆出街食好啲 黎到銅鑼灣食韓式燒烤一坐低侍應已經拎上韓式前菜 芽菜 蛋卷 泡菜都好特別🍆擔擔味噌茄子 用咗擔擔做調味 有少少辣 茄子好大塊 仲好Juicy🐄方切和牛 好特別有8塊切好咗既和牛放喺鹽板上面 用鹽做簡單嘅調味 燒起嘅時候 肉味濃郁幾好食🐮韓牛肋眼上蓋 好大塊 唔識燒🤣唯有請侍應幫我哋手 好專業 呢款牛肉油香比較重 一咬落去成口都係牛油嘅香氣🦑大墨魚 上枱嘅時候都嚇一下竟然有咁大塊墨魚好口肉另有一款已經調好味嘅墨魚鬚 兩款都各有特色🐷汁燒豬皮 已經調好味嘅豬皮 咬落去已經感覺滿滿骨膠原 好爽口彈牙🥪和牛三文治 用三文治夾住已經吉列炸左嘅和牛 入口即溶 貼心地有少少芥末味 可以減低油膩感🥤柚子檸檬梳打 青檸梳打 食燒肉最好就係襯返一杯酸酸地嘅梳打 飲完透心涼
柞木炭家 銅鑼灣

🍒銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室

今晚帶老婆出街食好啲 黎到銅鑼灣食韓式燒烤
一坐低侍應已經拎上韓式前菜 芽菜 蛋卷 泡菜都好特別

2021-11-20 78 浏览
之前試過2次WALKIN都唔得 就試吓BOOK黎試吓門面幾靚 D食物都幾PRESENTABLE 但你俾既錢就只買到哩2樣野用餐時間90分鐘 60分鐘就會同你講LAST ORDER 70分鐘就問你攞咭俾錢 食物質素一般 OVERPRICED 服務好差如果你今日好想食韓燒 又想坐得舒服 可以一試但只係一試 去過就唔使再去 同埋唔好諗住坐得耐 你成餐只會好趕咁清曬成枱野
之前試過2次WALKIN都唔得 就試吓BOOK黎試吓

食物質素一般 OVERPRICED 服務好差
如果你今日好想食韓燒 又想坐得舒服 可以一試

二人餐 +醬油蟹
2021-11-19
2021-11-17 60 浏览
今日同朋友行街,行行吓見肚餓就去咗食晚餐,好耐冇食韓燒就去試呢間「柞木炭家」。第一碟嘅味噌擔擔茄子簡單啲講係擔擔醬配搭茄子,擔擔味濃郁,而重點係茄子新鮮,連啲皮食落去都唔會覺得硬。方切和牛油脂分布平均,有淡淡和牛香,擺盤其實係一塊塊正方形嘅和牛擺喺鹽磚上邊,佢嘅牛本身都冇調味,所以燒完都要點佢嘅醬增添口感,配搭埋佢送嘅生菜食就可以去左淨係食牛嘅油膩感。韓牛肋眼上蓋店員好好幫我哋剪開左塊扒同埋燒嚟食,牛味比較重但係油脂就冇咁多。大墨魚店員又係幫我哋燒完再剪,燒完佢嘅墨魚味十分香,一啲醒味都冇,值得一試。韓牛生牛肉石頭鍋飯都整得好好食,又係店員幫我哋連隻蛋同埋啲生牛肉攪勻佢整熟佢,放佢幾分鐘食仲有飯焦香味,有種食煲仔飯嘅感覺。最後嘅燒汁豬皮原本以為就咁食,店員話燒一燒會更加香口同埋肥膩,原來係真。食到停唔到口。最後叫咗兩杯梳打去做結尾,總體感覺店員親切有禮,環境乾淨,食物新鮮,值得一試。

2021-11-15 71 浏览
講到韓燒,一定會去柞木炭家😋今次帶埋媽媽👩🏻去左銅鑼灣分店食佢地新出既menu,慰勞下辛苦既媽媽👯‍♀️❤️‍🔥 柞木炭家❤️‍🔥係銅鑼灣金百利廣場3樓,由於媽媽👩🏻習慣左早食晚餐既關係,我地6點左右就已經去到😆所以唔係點使等位👏🏻👏🏻👏🏻(聽聞平時要等好耐的🥲)因為怕食唔哂,所以呢次散嗌左幾款食物💫首先前菜擔擔味噌茄子🍆,酸蘿蔔🥕,蛋🥚,當然唔少得有泡菜🇰🇷,唔夠仲可以叫職員再加添🤣🤣幾開胃唔錯✨然後仲嗌左海膽和牛卷🤘🏻最上等牛小排🐂,原隻濟洲八爪魚🐙同和牛牛肋肉😋😋😋海膽和牛卷夠哂肥好鮮味🥳🥳有埋紫蘇葉包住一口就可以食哂好滿足,值得嗌👍🏻👍🏻原隻濟洲八爪魚🐙係❗真❗原❗隻❗,無呃你一上菜都嚇親有驚喜🤩🤩不過最後叫左店員幫手燒🎊因為真係太大隻了怕自己燒浪費左😍😍好鮮甜煙韌,唔太乾🌵仲有牛小排和牛牛肋肉都好香牛味,😇油脂分佈好平均。最後我同媽媽2個人都食到好飽攬住個肚走😝😝

2021-11-15 60 浏览
今次去左銅鑼灣既柞木炭家覓食😋😋前菜當然唔少得有泡菜❤️‍🔥,酸醃蘿蔔 ,芽菜。呢啲都可以任加唔嬲🤣。仲有擔擔味噌茄子🍆,茄子軟淋淋幾開胃💫。 新推出👑王道套餐👑點可以唔試下,紅蝦配大墨魚🦐🐙,雪下覓炙4款配慶州豬背肉🐷同仁川產鰻魚飯🐟💦❗有驚喜❗大墨魚唔好以為大隻就得個樣🙈一啲都唔韌,唔怕好乾仲好爽口🌵🥰肉質好香,油脂分佈好平均,一食落去滿滿既肉味,好滿足🤩另外鰻魚飯🐟鰻魚燒完之後肉質好鮮甜,魚皮脆脆,記得一路燒一路淋汁上去仲香😝😝口渴嗌左2杯野飲🍹,荔枝梳打🍒同菠蘿梳打🍍酸酸甜甜好解渴💨最後食埋蛋糕🍰就結束左今次既覓食之旅🤤🤤🌟總括黎講,餐廳離地鐵站唔遠,幾方便🚌舖入面坐得舒服,食物高質👍🏻👍🏻下次帶埋屋企人黎再試💥
今次去左銅鑼灣既柞木炭家覓食😋😋

❗有驚喜❗

2021-11-13 62 浏览
Great medium range beef choices - wagyus, definitely would recommend beef sandwiches as well. I’m not a fan of ketchup but that sauce inside the sandwich made a difference!! Wagyu Cubes on himalayan salt platter were a bit too salty to my taste, so I wouldn’t recommend nor order it again although it looked fancy. The steak was really good, chewy and right balance of fat SEAFOOD JEON WAS THE BEST WOAAAAHHHHH I’ve never had crispy jeon before but I really loved the crispy twist, highly recommend!!

SEAFOOD JEON WAS THE BEST WOAAAAHHHHH I’ve never had crispy jeon before but I really loved the crispy twist, highly recommend!!!

Also, unlimited amount of tasty kimchi
Miso  Eggplant
Miso  Eggplant
2021-11-09 69 浏览
又是銅鑼灣購物日突然心血來潮想吃韓燒想起上次吃過一家非常出色的韓燒餐廳於是再到來拜訪再品嚐美味嘅和牛。。侍應服務非常好在手忙腳亂 抽煙囪被我關閉的情況下主動幫忙燒肉而且分享烤肉秘笈➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍆擔擔味噌茄子茄子味新鮮 香濃茄子外軟內實加上秘製醬汁作為開胃前菜一流🟦方切和牛將和牛切成粒狀 以華鹽托盤在爐上邊烤邊看到 血水跟油脂滲出來就代表已經燒得恰到好處和牛熟度的境界(侍應幫忙烤肉)🐂韓牛肋眼上蓋雪花肥肉分布平均油脂分布均勻每一口 都可以感受到牛脂香🐙大墨魚大墨魚以口感取勝煙靭又彈牙 而且鮮味十足濃濃海水味🐷汁燒豬皮韓燒不能少的燒豬皮將層次分明的熟豬皮 放上爐燒豬油香撲面而來 皮燒到脆卜卜咬落去口感一流🥪和牛三文治必推 和牛三文治上等和牛以吉列的製法炸出外脆內裏 多汁即使表面炸後 但依然可見肉質一口咬下 油香味滲出三文治不少得醬汁秘製醬汁令和牛更加出色🍹荔枝和柚子檸檬梳打果肉味十足用作解油膩一流➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
又是銅鑼灣購物日
突然心血來潮想吃韓燒