餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-04-24 94 浏览
好快同特別假期講88, 要及時行樂食好西,搵埋朋友去食豐富韓燒午餐。今次揀左柞木炭家(銅鑼灣),入到餐廳,感覺舒適寫意,空間感大,座位舒適寬敞,聽著Jazz.🎶,都幾chill下。和牛三筋肉和牛雪花超靚,油脂分佈均勻,燒一陣啲油香滲出嚟 ,而且入口即溶,一啖咬落去真係好味到無法形容😋😋一頭黑毛豬拼盤(包括豬肩肉,五花腩,豬腸同豬皮) 最正係燒豬腸同燒豬皮, 雖然感覺都係有點邪惡 😈,但食落唔肥唔油 ,醃得非常入味, 咬落QQ的,仲 feel 到豬皮充滿骨膠原, 係我食過最好食嘅豬皮, 好好味😋😋鮑魚人蔘雞湯😋這個人參雞湯真不錯,足料有鮑魚,人參,烏雞, 紅棗等材料, 飲落去有陣清香同濃郁嘅雞湯味,飲咗感覺補養生👍👍甚是滿足韓國豬手分量十足,皮薄肉嫩, 唔油膩,肉香,口感佳。整體而言,環境舒適,食物滋味,值得舌尖再遊!

和牛三筋肉

鮑魚人蔘雞湯😋

韓國豬手
分量十足,皮薄肉嫩, 唔油膩,肉香,口感佳。

整體而言,環境舒適,食物滋味,值得舌尖再遊!
2022-04-23 2712 浏览
終於有返晚市堂食😍真係好掛住韓燒,感覺晚上食特別好feel,所以一收工就即刻去食!餐廳裝修帶點型格韓風,而且環境舒適。餐前仲會提供多款🇰🇷韓國前菜小吃,包括泡菜、芽菜、蘿蔔等,夠晒開胃!重有海鹽、岩鹽、青檸等俾你點肉食。.🐮韓牛肉眼拼盤 $388🐂和牛三筋肉 $215身為牛魔王,一場嚟到梗係嗌返啲韓牛食下。韓牛肉眼很高質,係牛最嫩的部分,食落口感嫩滑又juicy,油花豐富,好適合厚燒。而和牛三筋肉的肉味好香濃,油脂分布夠平均,口感較彈,得兩塊真係有啲唔夠喉。.🐖一頭黑毛豬拼盤 $278一客有晒豬肩肉、豬五花、豬皮、豬腸,可以一次過食齊各種部位。豬肩肉和豬五花肉味香濃,而且醃得夠入味,口感也不錯;豬腸口感彈牙,而且洗得幾乾淨;豬皮充滿膠質,啱晒女生吃!.🐷韓國豬手 $255這個份量十足,每啖都充滿骨膠原,食落肉質軟腍,又充滿口感,有驚喜!.🐥鮑魚人蔘雞湯 $198人蔘雞湯夠晒滋補,食落囗感軟嫩,配上豪華的彈牙鮑魚,和糯米拌埋雞湯一起吃,真的很美味!.🍹茘枝梳打、菠蘿梳打 各$36果味香濃,甜度適中,夠晒清涼解渴,可以一解油膩感。
🐮韓牛肉眼拼盤 $388
🐂和牛三筋肉 $215

🐖一頭黑毛豬拼盤 $278

🐷韓國豬手 $255

🐥鮑魚人蔘雞湯 $198

🍹茘枝梳打、菠蘿梳打 各$36
果味香濃,甜度適中,夠晒清涼解渴,可以一解油膩感。
2022-04-22 77 浏览
約左好耐無見既朋友食lunch,想搵知地方舒舒服服咁傾下計,朋友身為銅鑼灣地膽介紹左呢間韓燒一坐底就有4款配菜上台,仲有生菜添😆😆叫左韓牛牛柳同和牛三筋肉 先講下牛既質素,睇得出牛幾新鮮,唔係一般雪藏好耐既貨色,未燒之前色澤都仲好鮮麗,我地幾啲牛燒到岩岩熟,食落入口酥軟多汁,咬落都無咩阻力😋一頭黑毛豬拼盤 有一大塊豬扒、4塊五花腩、幾舊豬腸同兩舊豬皮。要讚下個黑毛豬扒,肉質鬆化,肉味都幾濃。肥瘦適中,食落肉嫩多汁,配生菜更加好味仲試左韓國豬手同鮑魚人蔘雞湯😍😍

一坐底就有4款配菜上台,仲有生菜添😆😆

叫左韓牛牛柳同和牛三筋肉

一頭黑毛豬拼盤

仲試左韓國豬手同鮑魚人蔘雞湯😍😍

2022-04-19 83 浏览
在兩個人的限聚令下只能約中午吃生日飯,既然是生日飯,必須要吃好一點,柞木炭家絕對是好地方。和牛三筋肉,雪花紋理分布均勻,呈現大理石般的花紋,每邊稍為燒三十秒,直接放進口裡,油脂甘香,口感柔潤,超正啊!韓牛肉眼拼盤,雖不及和牛柔潤,但勝在牛味濃郁。侍應哥哥很專業地為我們燒烤,一面看到那燒烤時冒出的火燃和發出的香氣,一面吃著泡菜,超有食欲。一頭黑毛豬拼盤,拼盤有五花肉切片、豬皮、豬腸,全部經過醃製,燒烤後味道帶甜,用生菜包著食,好吃不燙嘴又解膩。鮑魚人蔘雞湯,烏雞肚子裏塞滿了糯米和紅棗燉煮,湯底濃稠又養生。韓國豬手,超級大盤豬手切片,大口大口的吃肉伴韓式燒酒,完全韓國feel

和牛三筋肉,雪花紋理分布均勻,呈現大理石般的花紋,

韓牛肉眼拼盤,雖不及和牛柔潤,但勝在牛味濃郁。

• 和牛三筋肉
  • 黑毛豬拼盤
好耐無食燒肉啦~今日去開銅鑼灣買野,順便約埋個朋友仔食晏。揀咗位於金百利廣場既柞木炭家,裝潢時尚得黎又保留傳統韓式餐廳風格,環境企理潔淨,卡位舒適又闊落。點餐後店員先送上多款韓式前菜,包括芽菜、蘿蔔、辣蟹仔、泡菜等,大推自家醃製泡菜,脆嫩爽口又入味!韓牛牛柳 肉質鮮嫩軟腍,油花偏少,口感極佳。和牛三筋肉油花雖少但分佈均勻,入口肉味香濃好JUICY~一頭黑毛豬拼盤有齊豬肩肉、豬五花、豬皮及豬腸,份量十足,好吸晴呢!!豬肩肉口感溫潤柔嫩,鬆化香口;豬五花油花分布均勻且肥瘦交替,好鮮嫩;豬皮Q彈、豬腸爽脆不膩~韓國豬手一大碟夠哂足料!入口煙韌爽滑,味道濃郁又有層次。鮑魚人蔘雞湯店員會協助剪開雞隻,口感軟嫩得黎唔會過爛,將糯米拌雞湯食用,特別正!而面頭大大隻既鮑魚好有嚼勁~荔枝梳打、柚子檸檬梳打叫咗兩杯梳打,清爽又解膩!
好耐無食燒肉啦~
今日去開銅鑼灣買野,
順便約埋個朋友仔食晏。

揀咗位於金百利廣場既柞木炭家,
裝潢時尚得黎又保留傳統韓式餐廳風格,
環境企理潔淨,卡位舒適又闊落。

點餐後店員先送上多款韓式前菜,
包括芽菜、蘿蔔、辣蟹仔、泡菜等,
大推自家醃製泡菜,脆嫩爽口又入味!

韓牛牛柳
肉質鮮嫩軟腍,油花偏少,口感極佳。

和牛三筋肉
油花雖少但分佈均勻,入口肉味香濃好JUICY~

一頭黑毛豬拼盤
有齊豬肩肉、豬五花、豬皮及豬腸,
份量十足,好吸晴呢!!
豬肩肉口感溫潤柔嫩,鬆化香口;
豬五花油花分布均勻且肥瘦交替,好鮮嫩;
豬皮Q彈、豬腸爽脆不膩~

韓國豬手
一大碟夠哂足料!
入口煙韌爽滑,味道濃郁又有層次。

鮑魚人蔘雞湯
店員會協助剪開雞隻,
口感軟嫩得黎唔會過爛,
將糯米拌雞湯食用,特別正!
而面頭大大隻既鮑魚好有嚼勁~

荔枝梳打、柚子檸檬梳打
叫咗兩杯梳打,清爽又解膩!

2022-04-12
2022-04-18 90 浏览
過多幾日就放寬堂食不過呢幾日復活節假期兩丁友都出去食下飯朋友帶埋老公所以分咗兩台各有各食自己嘅午餐因為我係牛魔王朋友就戒牛肉所以大家各有各吃朋友話經open rice訂位仲有8折真係好抵食喎我盤牛肉一睇就知新鮮血色好靚 完全冇瘀血牛脷好鬆林 有口感 有鮮味牛肋肉鮮紅色非常新鮮醃味嘅牛肋排 好好味雖然一人份共款4唔同嘅牛 百零蚊一個餐 仲包埋好多款前菜kimchi加一盤新鮮生菜仲有一碗牛肉碎蔥碎生蛋伴飯我覺得好滿足 滿意啊朋友兩公婆都點咗午餐拼盤唔食牛仲可以改豬腩肉或雞翼朋友一路食一路讚肉質新鮮 水準之作一人分$145 仲有八折不過當然要加一喇真係超級抵食放寬限聚令之後必須約朋友繼續幫襯值得推介
過多幾日就放寬堂食

必須約朋友繼續幫襯
值得推介

2022-04-17
2022-04-10 106 浏览
午餐仲可以OpenRice book 位唔駛等👍🏻有一人午餐選擇😊個餐都有韓國平時有的前菜,泡菜太甜,感覺好似用咗韓國辣椒醬去整🤔所以泡菜一般😅仲可以揀2款肉類不過唔都唔記得揀咗咩牛位置了🤣但顏色係嫩紅嫩紅,牛肉係有口感,而容易吞食,冇韌嘅感覺👍🏻但牛味不算太濃郁,仲有生菜🥬可以包肉食,生菜好綠好新鮮,全個餐性價比高,所以不錯👍🏻坐嘅位置又非常之舒適非常闊落👍🏻好適合同朋友邊食邊燒邊傾計💕可以再去
2022-04-07
2022-02-21 110 浏览
心思思想食韓燒,見到呢間柞木炭家,好似好正咁,所以入咗去食dinner,叫咗好多嘢食和牛三文治 $318賣相超吸引的和牛三文治,肉質相當軟腍,可惜呈上時不夠熱,熱一點會更好呀。柞木炭家Premium Set $698/2人Premium Set 包括: 擔擔味噌茄子、紅蝦配大墨魚、是日雪下覓灸四款(名品小排、和牛牛胸腹肉、和牛牛板腱肉、韓牛牛肩肉)、慶州五花肉、海鮮豆腐湯 和 時日甜品。

和牛三文治 $318

柞木炭家Premium Set $698/2人

2022-02-01
2022-01-21 115 浏览
My fav option to go for wagyu sandos ($318). Why? Cuz it's so close to home, it has nice seating, and you hardly ever have to line up!First time trying their whole grilled eel ($238)and it was decent too! Probably not as flavourful as Bornga but just as fat. The meat itself could be a bit bouncier/chewier but hey, it's cheaper. Also got a 2L somac tower ($188) that screwed me up since I'm such a lightweight now. Missed the rice they serve for lunch so you will be seeing this place in my stories

First time trying their whole grilled eel ($238)and it was decent too! Probably not as flavourful as Bornga but just as fat. The meat itself could be a bit bouncier/chewier but hey, it's cheaper. Also got a 2L somac tower ($188) that screwed me up since I'm such a lightweight now. Missed the rice they serve for lunch so you will be seeing this place in my stories again for sure!
2022-01-08 126 浏览
韓國菜,不是我的偏好!網上看到柞木炭家很多好評,又接受1人訂隹座(很多餐廳只接受2人或以上訂座),就來試試,點了以下的:#泡菜:泡菜可以說是韓國菜的代表,未點餐就上了3款,最喜歡土豆絲,爽脆開胃!#和牛伴飯:店員會幫忙伴飯,手勢純熟,加了韓式甜辣醬,好味!份量足,吃飽飽沒問題!#柚子檸檬梳打:點午餐可以10元加配飲料,本來點柚子冰茶,落單後,店員告知紅茶變壞了,建議改別的,柚子檸檬梳打很cool,適合夏天喝!#海鮮煎餅:貪心!點多了!蔥放太多令煎餅太鬆散,不推薦!總體滿意的用餐體驗,會再來的店。
韓國菜,不是我的偏好!
#海鮮煎餅:貪心!點多了!蔥放太多令煎餅太鬆散,不推薦!

總體滿意的用餐體驗,會再來的店。
2021-07-16
晚市又要禁堂食😭但都無阻我繼續尋找美食。唯有早啲食,食得豐富啲銅鑼灣呢間韓國餐廳環境好舒適,仲係網燒添😍店員就送上唔同款嘅前菜「汁燒豬皮」第一次燒豬皮,咬落似煙煙靭靭嘅啫喱,原來口感係咁正「慶州黑毛豬五花肉」沾上醬汁嘅五花肉好好食,完全唔肥膩,一定要試「原隻濟洲八爪魚」原隻😵超大隻...八條肥美大爪,燒完仲好Juicy「柞木甕漬牛肋骨」又長又厚又大塊...肉質好嫩,油花分佈好均勻「1++韓牛生牛肉石鍋飯」熱辣辣嘅石鍋飯,加上窩蛋同生牛肉撈混,底層飯焦脆仲卜卜,好正「菠蘿梳打」好清甜嘅菠蘿味「荔枝梳打」原粒荔枝肉,唔會太甜,yummy

銅鑼灣呢間韓國餐廳環境好舒適,仲係網燒添😍

店員就送上唔同款嘅前菜

「汁燒豬皮」

第一次燒豬皮,咬落似煙煙靭靭嘅啫喱,原來口感係咁正

「慶州黑毛豬五花肉」

沾上醬汁嘅五花肉好好食,完全唔肥膩,一定要試

「原隻濟洲八爪魚」

原隻😵超大隻...
八條肥美大爪,燒完仲好Juicy

「柞木甕漬牛肋骨」

又長又厚又大塊...
肉質好嫩,油花分佈好均勻

「1++韓牛生牛肉石鍋飯」

「菠蘿梳打」
好清甜嘅菠蘿味

「荔枝梳打」
原粒荔枝肉,唔會太甜,yummy
2022-01-07
  • 汁燒豬皮
  • 原隻濟洲八爪魚
  • 慶州黑毛豬五花肉
  • 1++韓牛生牛肉石鍋飯
  • 前菜
2022-01-06 98 浏览
This BBQ place is a bit on the pricey side, every time we go we spend 1k at least…the meat quality is great but there is not but beef choices apart from expensive “wagyu” of nice cuts…The seafood pajeon (pancake) is the best I’ve ever had as it’s cruncy and nice!!! But the wagyu cubes are just WAY TOO salty; I mean, obviously they’re on a salt cube but it was still too much, had to drink many cups of tea to cleanse my palate and move on to some other food items. The selection of side dishes is a

The selection of side dishes is awesome, and would prefer having unlimited or more lettuce/perilla leaves and variety of greens to wrap the meat. The garlic bok choy is unecessary imo
2022-01-04 88 浏览
冬天最喜歡食燒肉 岩哂凍冰冰既天氣!韓式前菜有5款~可以清新味蕾: 泡菜、醃蘿蔔等~清新之選叫咗幾款唔同嘅燒物試吓~汁燒豬皮 ($78)好好食!豬皮好厚切~燒完個皮少少焦夠哂香!食落軟綿綿 充滿骨膠原😍大墨魚 ($218)超大塊!食落夠新鮮有咬口啖啖鮮味~方切和牛 ($258) 牛味幾出,偏瘦,唔夠入口即溶韓牛肋眼上蓋 ($280)牛肉紋路好靚!店員仲會幫手燒😍沾少少鹽食勁正啊!韓牛生牛肉石鍋飯 ($188)超大大份!睇住店員用好多生牛肉係面前拌😍碗邊仲要有飯焦~香味夠哂!飲品方面首推菠蘿梳打($36)大大杯解渴又解膩非常適合韓燒飲!
冬天最喜歡食燒肉 岩哂凍冰冰既天氣!
韓式前菜有5款~可以清新味蕾: 泡菜、醃蘿蔔等~清新之選

叫咗幾款唔同嘅燒物試吓~
汁燒豬皮 ($78)

大墨魚 ($218)
超大塊!食落夠新鮮有咬口啖啖鮮味~

方切和牛 ($258)
牛味幾出,偏瘦,唔夠入口即溶

韓牛肋眼上蓋 ($280)
牛肉紋路好靚!店員仲會幫手燒😍沾少少鹽食勁正啊!

韓牛生牛肉石鍋飯 ($188)

2022-01-04 81 浏览
放工同朋友, 去宜家傢俬shopping, 又到咗一年一度買番啲聖誕裝飾品, 開心嘅時間特別快,又到咗肚餓嘅時候。openrice搜尋心水食店, 原來銅鑼灣也有柞木炭家, 朋友見我食過呢間旺角店, 覺得好似好正。 結果我就完成佢嘅 強烈要求, 同上星期 order番一模一樣嘅食物, 慢慢享受一番。方切和牛和牛 放在 喜馬拉雅鹽磚上面, 吸收了岩鹽味道的和牛, 真是特別不同, 燒烤之後,唔需要點任何調味料, 已經很突出肉味。韓牛助眼上蓋同旺角店有點不同, 今次的 和牛扒, 轉為 厚切, 係燒烤嘅時候更加方便, 而且入口啖啖肉更加美味濃郁, 雪花同樣是分佈均勻。大墨魚+汁燒豬皮大墨魚超級厚肉, 充滿海水味道, 彈牙 煙韌 飽滿豐盛。 汁燒豬皮永遠都係生菜 的好朋友, 一定要包生菜先會好食。韓牛生牛肉石鍋飯+海鮮豆腐湯傳統韓國美食味道也不錯,韓牛石鍋飯很鮮味,飯焦脆脆的,超幸福。海鮮豆腐湯,好多海鮮,味道鮮甜。

方切和牛

韓牛助眼上蓋

大墨魚+汁燒豬皮

韓牛生牛肉石鍋飯+海鮮豆腐湯

2022-01-02 85 浏览
今日響銅鑼灣行街行到好攰,同朋友搵地方食飯見到社交平台訂位有85折, 同埋網上嘅評論都唔錯!所以就試吓呢一間,一入到餐廳見到佢有卡位同埋有長枱,佢嘅裝修較為深色,幾舒服同埋高級打開餐牌佢有套餐同埋有散叫,不過由於套餐唔係幾啱食所以我哋就叫咗散叫,我想食牛肉同牛脷,另外再加多左豬肉拼盤同埋一隻八爪魚。啲肉好新鮮同埋啲色澤都好好,由於佢係炭火再加一個燒烤網所以佢比普通嘅鐵板多一陣炭燒香味,隻八爪魚原來好大隻,之後再加多咗個龍蝦尾,所以呢幾樣野已經好飽啦!整體來講呢間餐廳都唔錯,不過價錢有啲貴,好彩有八五折咋!