1K
2018-06-10 211 浏览
旺角新商場T.O.P,雖然還沒有太多商鋪開業但見已有不少食店已經開始試業朋友當晚便相約到韓式餐廳柞木炭家晚餐,餐廳位於商場5樓當晚所見已有不少食客 以柞木炭作韓燒,店員有說柞木炭比較耐用燒出來的食物會充滿炭香先送上前菜跟麥茶,前菜可無限添不得不提他們的泡菜很好食一盅原棵大泡菜,自己剪,我們幾乎全清光朋友說來到當然要吃韓牛韓牛肋眼上蓋 $328肉質軟腍吃一點也不柴,有嚼勁而肉汁豐富吃時可輕輕沾上少量海鹽,更能吃到韓牛的原汁原味除自己喜歡可單吃/包配料吃牛舌三吃 $228厚切,薄切也有牛舌脂肪不多,不會被油脂弄得胃口不振外邊帶嚼勁,內里頗軟腍特級牛肋骨 $228一份份量十足牛肋骨已經用調味料醃製過,只要輕輕烤一烤就可以醬汁帶點甜味,入口肉汁豐富,個人很喜歡這款柞木雪濃湯飯 $128用上大量牛骨同牛肉去熬製的牛骨湯,於上菜時直接淋在飯上面飯面上更配上不同蔬菜,飽足感十足湯頭清而不膩菠羅梳打/荔枝梳打降溫之選,喝起來不會太甜,不錯旺角彌敦道700號T.O.P.5樓501號舖
旺角新商場T.O.P,雖然還沒有太多商鋪開業
但見已有不少食店已經開始試業
朋友當晚便相約到韓式餐廳柞木炭家晚餐,餐廳位於商場5樓
當晚所見已有不少食客

以柞木炭作韓燒,店員有說柞木炭比較耐用
燒出來的食物會充滿炭香

先送上前菜跟麥茶,前菜可無限添
不得不提他們的泡菜很好食
一盅原棵大泡菜,自己剪,我們幾乎全清光

朋友說來到當然要吃韓牛
韓牛肋眼上蓋 $328

肉質軟腍吃一點也不柴,有嚼勁而肉汁豐富
吃時可輕輕沾上少量海鹽,更能吃到韓牛的原汁原味
除自己喜歡可單吃/包配料吃

牛舌三吃 $228

厚切,薄切也有
牛舌脂肪不多,不會被油脂弄得胃口不振
外邊帶嚼勁,內里頗軟腍

特級牛肋骨 $228
一份份量十足

牛肋骨已經用調味料醃製過,只要輕輕烤一烤就可以
醬汁帶點甜味,入口肉汁豐富,個人很喜歡這款

柞木雪濃湯飯 $128

用上大量牛骨同牛肉去熬製的牛骨湯,於上菜時直接淋在飯上面
飯面上更配上不同蔬菜,飽足感十足
湯頭清而不膩

菠羅梳打/荔枝梳打
降溫之選,喝起來不會太甜,不錯

旺角彌敦道700號T.O.P.5樓501號舖
2018-06-09
  • 特級牛肋骨
  • 韓牛肋眼上蓋
  • 柞木雪濃湯飯
2018-06-10 364 浏览
香港人Shopping買平野, 其一會去旺角, 而旺角最近開左新地標---T.O.P, 地點超近地鐵站, 十步內已到商場, 雖然商場內有唔少店舖都未正式開幕, 但潮人總喜歡先睹為快入去行一圈!上至最頂層, 有一間人流幾旺既烤肉餐廳, 標榜為全港首間以柞木炭做燃料既網燒餐廳。 前陣子睇旅遊特輯得知, 其特點為密度高令火力較高, 令炭燒香味更為突出!正好晚飯時間, 我倆就入去一試!餐廳裝修格調偏向典雅, 跟一般韓烤餐廳更為高尚。當然價錢都是偏貴一點, 但食物質素相對都是高質素!呢度除左主打韓牛、和牛外, 都有豚肉、雞肉、海鮮, 少許韓國熟食供應。入座後店員先忙著為我地送上前菜, 且開爐準備燒烤,有一小筒柞木炭放於火爐上, 明火經柞木炭傳熱力至網面還好呢度抽風做得唔錯, 唔會太煙霧離漫前菜之一既泡菜, 都是餐廳自家醃製, 為原棵上檯, 突顯韓國傳統特色! 味道都是很正宗~!【柞木龍蝦】HK$198開邊龍蝦仔面層加上了蒜蓉作調味, 肉質爽口彈牙, 蒜蓉更加強了龍蝦本身既鮮甜味, 但小心燒既時候唔好反轉龍蝦, 否則令蒜蓉傾倒, 而且令蝦肉直接被燒乾~【韓牛肋眼上蓋】HK$328牛脂分佈有如大理石

正好晚飯時間, 我倆就入去一試!

入座後店員先忙著為我地送上前菜, 且開爐準備燒烤,
有一小筒柞木炭放於火爐上, 明火經柞木炭傳熱力至網面
還好呢度抽風做得唔錯, 唔會太煙霧離漫

【柞木龍蝦】HK$198

【韓牛肋眼上蓋】HK$328
牛脂分佈有如大理石一樣, 非常豐富~ 肉味濃, 而且稍為烤一陣子, 牛脂慢慢被滲出, 入口嫩腍、油花四濺, 係一塊高質韓牛~

【牛舌三吃】HK$228
牛舌每隻牛得一條, 三吃係指師傅既刀功, 分為薄切、厚切同埋比較少見既長切。

薄切 - 可吃到牛舌既薄脆焦香

厚切 - 師傅將其中一面既舌面界成網狀, 容易烤熟而且令口感不會過重而難咬開

長切 - 突顯牛舌既澎湃, 厚度為薄切+厚切之間

一碟牛舌能滿足三重口感, 強啊!

【厚切濟州黑毛梅肉】HK$158
色澤粉嫩, 雖然厚切, 但肉質還是很嫩, 容易咬開
厚切濟州黑毛梅肉

【柞木韓牛飯】HK$158
石鍋熱辣辣上檯, 食到脆卜卜既飯焦香, 多款既雜菜絲不但令賣相吸引, 更有多層次口感, 韓牛粒肉質林而且肉汁豐富!

【菠蘿梳打】HK$36
對於唔係酒鬼既我, 烤肉配梳打水就最岩不過, 呢款飲品中更加入了菠蘿果肉, 熱辣辣既烤肉配上呢杯凍飲, 夾啊!
菠蘿梳打

想食碳燒香既烤肉, 除左去韓國之外, 香港唯一就只有呢度可以食到!
菠蘿梳打
鐵板燒常吃吧, 但柞木炭家這新店, 用的, 竟然是柞木炭, 真的很獨特. 炭燒, 一向別有風味, 但就比較難控制, 始終是天然資源吧, 一不小心, 就會燒焦食物. 想不到, 柞木炭是比一般木炭, 或者炭球的火來得穩定多, 變白了, 依然保持一定熱度.這天我們一家五口來到柞木炭家吃晚餐, 店子位處T.O.P., 彌敦道的新場, 環境不俗, 抽風系統做得幾好, 大家在這裡炭燒, 但不會有太大油煙味道. 吃韓菜, 例牌先吃前菜, 一共七款前菜, 包括大大條的原棵泡菜, 柚子蘿蔔, 芽菜, 以及蓮藕等等, 我的最愛還是沙律, 清爽的沙律, 正好平衡了吃燒肉的油膩感.荔枝梳打 $36: 8.5分, 當然要找點喝的, 梳打是主打的飲品, 一共有七款味道供選擇, 我損來的是荔枝梳打, 味道清甜, 賣相精緻.魔法梳打 $36: 8.5分, 文迪的是魔法梳打, 本身是藍色的, 加上檸檬汁後, 就變成紫色, 這個魔法, 討女孩子歡心也不錯. 梳打是蝶豆花味道, 微甜.菠蘿梳打 $36 / 忌廉鮮奶梳打 $36: 爸爸媽媽分別選來菠蘿梳打, 以及忌廉鮮奶梳打.韓牛肋眼上蓋 $328: 9分, 吃燒肉, 必吃
韓牛肋眼上蓋 $328: 9分, 吃燒肉, 必吃的當然是牛, 這客韓牛肋眼上蓋, 就是掛頭牌的項目. 牛肋眼上蓋, 就是包裹於牛肋眼芯四周的位置, 油脂分佈相當靚, 用柞木炭來燒, 更能保持豐盈的肉汁, 肉質細嫩, 油香突出, 相當精彩的韓牛.
牛舌三吃 $228: 9分, 繼續是牛, 說的是牛舌三吃, 用上三款不同的切割方法, 一次過, 能夠吃到三個不同的口感. 厚切牛舌是最常見的切法, 肉味香濃, 有咬口, 是無得輸的項目. 輪切刀法, 肉質比較嫩滑, 軟稔. 長切形式的, 呈長條型, 質感柔嫩. 烤得香口的牛舌, 就是經典的味道.
厚切濟州黑毛豬梅肉 $158: 8分, 有牛, 也有豬, 說的是厚切濟州黑毛豬梅肉, 用上濟州的黑毛豬, 肉味比較濃, 質感結實, 帶點肉香, 入口不算太肥, 不吃牛的話, 這客濟州黑毛豬梅肉, 也是值得一試的.
柞木五花腩(厚切) $128: 8分, 至於厚切的柞木五花腩, 有五層肉, 層次感不俗, 烤過後是挺香脆的, 配生菜同吃, 就能夠中和五花腩的油脂感.
雞肉拚盤 $128: 8分, 雞肉拚盤分三種醬汁, 黑椒海鹽雞肉帶點鹹香, 醬汁雞肉就入口微甜, 最突出的還數辣勁十足的泡菜雞肉, 相當入味.
柞木龍蝦 $198: 8分, 吃海鮮的話, 就可以選擇柞木龍蝦, 用上加拿大龍蝦尾, 燒過後龍蝦肉質挺爽彈, 不過就沒有蒸的保留那麼多肉汁, 反而加入了香蔥及蒜蓉醬之後, 食味更為提升.
柞木韓牛飯 $158: 7.5分, 到了澱粉質的環節, 柞木韓牛飯, 用上厚切韓牛粒, 拌上蘿蔔絲, 冬菇絲, 青瓜絲, 以及生雞蛋. 份量不少, 韓牛粒肉質不俗, 配料亦夠健康, 但飯粒就未算煙韌, 也不太吃得到飯焦.
柞木雪濃湯飯 $128: 8分, 至於柞木雪濃湯飯, 精華在於那湯底, 用上牛骨, 牛膝骨, 以及牛內臟去熬製, 白米飯吸收了湯底的味道, 很重牛香. 配上的韓牛肉質軟滑, 跟湯底正好帶來兩個不同的層次.
用上柞木炭去烤肉的柞木炭家, 風味十足, 帶炭香之餘, 火也來得穩定, 用來烤韓牛肋眼上蓋, 以及牛舌三吃皆是推介之選. 炭燒, 始終有其獨特性.
我同媽咪都係標準既FOODIES, 邊度有好東西吃就去邊度LOL 尤其係雜誌, OP 介紹果啲, 見到其它FOODIE PO既相就流口水了 今日我同媽咪又去左旺角睇下有咩好野食 行過旺角TOP (新商場來的, 係旺中對面) 原來好幾間食店已開業了, 在做SOFT OPENING 我地就選左呢間叫"柞木炭家"來試下~ 柞木地方好大, 座位好好坐!! 而且由於係新裝修既闗係, 所有野都好新好靚, 作為第一手食客既我地, 表示熱切期待!!~~~ 由於坐係度都係630PM左右, 太陽都仲係度, 望出去平台, 自然光令人又舒服又自在, 木地台和植物令到人心情大好! 餐廳主打韓式燒肉, 用上炭火燒烤來烤熟各式美味既肉類, 炭火燒比較慢熱集中, 亦因為咁令到肉汁鎖左係其中 食落去會更加嫩滑, 更加有彈性架~ 而且呢度仲有上乘既韓牛同埋和牛以供選擇 以多種獨特切割方式呈現牛不同部位 真係唔洗特登飞去韓國都食到至靚既牛肉~ 我地點左幾款牛肉、包括有韓牛肋骨上蓋、牛舌三吃, 另外仲叫左柞木五花腩, 柞木龍蝦, 驚唔夠飽, 仲叫左柞木雪濃湯飯同埋飲品 (荔枝特飲同涷奶茶) 好快地上左幾

今日我同媽咪又去左旺角睇下有咩好野食
行過旺角TOP (新商場來的, 係旺中對面)
原來好幾間食店已開業了, 在做SOFT OPENING
我地就選左呢間叫"柞木炭家"來試下~

柞木地方好大, 座位好好坐!! 而且由於係新裝修既闗係,

自然光令人又舒服又自在,
木地台和植物令到人心情大好!

餐廳主打韓式燒肉, 用上炭火燒烤來烤熟各式美味既肉類,
炭火燒比較慢熱集中, 亦因為咁令到肉汁鎖左係其中
食落去會更加嫩滑, 更加有彈性架~

而且呢度仲有上乘既韓牛同埋和牛以供選擇
以多種獨特切割方式呈現牛不同部位
真係唔洗特登飞去韓國都食到至靚既牛肉~

我地點左幾款牛肉、包括有韓牛肋骨上蓋、牛舌三吃,
另外仲叫左柞木五花腩, 柞木龍蝦,

好快地上左幾款前菜, 分別有沙律、泡菜、芽菜、蓮偶等等~

幾款水準都食得出好高, 尤其係泡菜, 餐廳會每人安排一大顆辣泡菜放係盅度,
客人可以自己用剪刀剪來食用, 個人覺得好衛生而且味道唔錯
芽菜同蓮偶都好脆好新鮮、好好食呢~

呢度飲品都好多選擇, 我地揀左荔枝特飲同涷奶茶~
價位都係約三十零蚊, 但份量都唔細杯, 味道都好好, YUM!!!

荔枝特飲有幾粒大大粒既荔枝係SODA入面, SODA水解渴清涼,甜甜地酸酸地,
而且全杯有着清香既荔枝甜香味, 好吸引!

媽咪既涷奶茶都唔錯喎, 奶味同茶味均勻, 而且口感細滑, 相當唔錯!

柞木雪濃湯飯先上場~份量都幾大碗, 足夠二人食用~
但如果有叫幾款烤肉, 咁呢碗就真係幾飽肚,
不過都真係好好食, 好值得試!

服務員送上來時, 係一碗飯入面放了好多配菜如青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 芽菜, 青菜
當然仲有主角 - 一大塊牛肉了!
牛肉雪花分佈平衡, 就咁睇都已經見到好新鮮好靚了!

另外仲有一壼雪濃湯, 係新鮮滾熱辣的
建議一上枱, 趁湯仲係好熱時,就原壼倒入牛肉同飯度
等熱湯將生牛肉灼熟~~

之後就可以食了!!
牛肉真係好嫩滑好好食呀!!! 韓牛真係唔同啲~~
牛味好濃, 入口好嫩, 薄薄咁一片幾乎唔洗咬就可以吞
另外當然雪濃湯都好好飲, 係好濃既牛味, 感覺似飲緊濃滑既鮮奶
再配上唔同既蔬菜絲, 真係好好食架~~

好快地我地哎既幾款肉都上枱了, 嘩, 全部都睇起上來好新鮮呀!
就好似係街巿新鮮買果種鮮艷既顏色
果然係一分錢一分貨
望望都流晒口水了!~

首先係牛舌三吃, 個人其實好中意日本既牛舌,因為味道唔會太酥太強,
但柞牛呢三款牛舌, 就有齊三種厚度, 三種切法
烤好後有 三種唔同既感覺!
而且食起上來又冇酥味喎, 感覺好似食緊牛肉同牛小排咁
又嫩滑又唔老
幾好味呀!

柞木五花腩 賣相一流, 二大塊的五花腩切成花型, 彎曲起來好可愛!!!
行近一點仲聞到陣陣新鮮豬肉味,
肉眼都見到肉係灯光中發散光芒
好新鮮的樣子!!!

放係網度燒就可以了!

我都係第一次用炭火用烤肉, 原來火真係比較集中啲, 冇咁易燒燶, 而且真係比傳統板燒果啲肉汁多好多、肉既質感都係比較嫩滑, 而且有陣陣炭既香味係肉入面, 真係好好食呀!

五花腩燒好後口感真係一啲都唔漏, 尤其係外面果層肥膏, 燒熟後變得非常脆, 肉都一樣好多汁, 一件接一件食落口一啲罪惡感都冇, 因為入口都唔肥膩, 食時可以用上餐廳送上既泡菜, 蒜粒同青瓜條紅蘿蔔條, 用生菜包起來一齊食, 仲滋味!

柞木龍蝦 - 小龍蝦開左半邊(共二隻) 一樣好滋味, 用左好多蒜頭來醃, 真係夠晒入味, 但烤好後又唔會咸喎, 仲有最精彩都係龍蝦肉, 真係好彈牙呀!!!! 一扯就成塊龍蝦肉起出來, 放入咀裡又爽又脆又彈牙, 人間美食!

每枱都會送一個芝士粟米, QQ彈彈好食呀~

好了, 輪到主角出場- 叮叮叮, 係價值三百幾蚊既韓牛肋骨上蓋!!!!

送上來真係嘩一聲, 肉質紋理好靚!!! 睇到佢啲雪花紋同顏色係好嫩紅好新鮮, 不得了!

每碟肉既旁邊都放左小小唔同既蔬菜片, 蔬菜片都唔hea架, 有菇菇, 南瓜, 蓮偶, 都幾新鮮架~
用來refresh下味蕾~

三百幾蚊既韓牛肋骨上蓋肉果然名不虛傳!!肉汁鎖左係成塊肉入面, 好多肉汁超juicy!

另外牛肉唔洗講都係入口即溶! 好重既牛味, 而且一啲都唔老, 唔洗點咬都直接吞到, 太正了!

不過呢款油油份係比較多, 所以入口會有好豐滿既感覺, 圍係肉邊既小肥膏可以燒脆啲, 就Very good 了~~~

呢間餐廳實在太高質, 大家如想一試有炭火香既美味韓牛燒烤, 一定要試呢間呀~超正!

柞木炭家
旺角彌敦道700號T.O.P.5樓501號舖
26190868
2018-06-08 113 浏览
吃肉獸的咖喱無肉不歡每一餐都一定要有肉今次來到旺角新商場的新開的柞木炭家明顯就係衝佢地主打招牌的牛肋眼上蓋同牛舌三味而黎🤤佢地竟然係用炭火爐的可以瞬間鎖住鮮嫩美味的肉汁店員很有耐性介紹牛肉的部位主菜未黎之前會有前菜泡菜偏少辣沙律新鮮柞木五花腩就係為左吃舊肥肉當然怕肥的姐妹們可以剪走肥肉但燒完口感真係一流柞木龍蝦柞木雪濃湯飯份量超級足料湯清鮮美味只係嗅到香味都已經垂涎三尺😍吃完之後更加回味無窮超強推薦👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
吃肉獸的咖喱無肉不歡

都已經垂涎三尺😍
吃完之後更加回味無窮
超強推薦👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
2018-06-08 195 浏览
趁新商場開人少少就試左先,第一日開業已經去問佢拎定個 lunch menu 望下,望落幾抵食,返工果日即刻揀左黎呢度,商場位置好,不過餐廳係5樓,要係咁搭車立同行一層樓梯先上到,一點幾去到得兩三檯,完全唔洗等👍🏻太肚餓,坐底望望menu即叫,以午市黎講價錢唔平唔貴,可以接受,選擇亦算多,因為時間有限,無食燒肉,Order完,有泡菜同幾盆小菜食,香港餐廳少有一缸仔泡菜上,任食,仲要係一棵自己剪😍小菜味道亦唔差唔 order飲品都有麥茶飲,白切肉套餐,有大醬湯同紅豆飯,白切肉好食,但紅豆飯稍為濕左d,有d爛,柞木鐵板牛肉飯,😅am.....個樣其實可以美觀d,不過幾足料,只係多汁左d,石頭牛肉飯,望落好正,不過我冇份食,評價唔到,等野食時有望下佢本餐牌,見到都幾多選擇,下次夠時間會試下燒肉,係炭火😍好吸引,另外個海鮮煎餅都幾吸引,Lunch埋單大約$70一個人,埋單先知係炑八,即係富臨集團,我覺得佢比炑八好食
趁新商場開人少少就試左先,
第一日開業已經去問佢拎定個 lunch menu 望下,
望落幾抵食,
返工果日即刻揀左黎呢度,
商場位置好,
不過餐廳係5樓,
要係咁搭車立同行一層樓梯先上到,
一點幾去到得兩三檯,

完全唔洗等👍🏻
太肚餓,坐底望望menu即叫,
以午市黎講價錢唔平唔貴,可以接受,
選擇亦算多,

因為時間有限,無食燒肉,
Order完,有泡菜同幾盆小菜食,
香港餐廳少有一缸仔泡菜上,任食,
仲要係一棵自己剪😍小菜味道亦唔差

唔 order飲品都有麥茶飲,
白切肉套餐,有大醬湯同紅豆飯,
白切肉好食,但紅豆飯稍為濕左d,有d爛,
白切肉

柞木鐵板牛肉飯,
😅am.....個樣其實可以美觀d,
不過幾足料,只係多汁左d,
柞木鐵板牛肉飯

石頭牛肉飯,
望落好正,不過我冇份食,
評價唔到,
石頭牛肉飯

等野食時有望下佢本餐牌,
見到都幾多選擇,
下次夠時間會試下燒肉,
係炭火😍好吸引,
另外個海鮮煎餅都幾吸引,

Lunch埋單大約$70一個人,
埋單先知係炑八,即係富臨集團,
我覺得佢比炑八好食
白切肉
2018-06-07 4450 浏览
最近旺中附近開左棟新商場,同朋友入左去睇睇,入面既商店好多都仲裝修緊~但入面就有好幾間新餐廳,同朋友睇左陣,就決定入去其中一間開餐呢度地方好闊落,木系裝修配以銅色座椅同餐具,簡潔而不失貴氣原來呢間係一間主打以木炭為燃料同sell新鮮靚料既韓燒店,所以佢地個爐都同平日食韓燒既鐵板爐唔同,係用網燒既方式聽完店員主動既推介之後,我地就決定豬、牛同海鮮都點一兩款share 黎食點完野食之後,餐廳好快就為我地呈上7小碟既前菜(可以refill架,當中以泡菜最為特別,以原棵一盅送上,俾我地自己剪牛肉方面,我地要左一份店員極力推介既“韓牛肋眼上蓋”HKd$328+10%雖然呢份牛唔算平,但真心好高質,雪花分佈平均,燒至五至六成熟,入口嫩腍而富有牛香,想一口接一口咁食清光而豬肉方面,朋友A一坐底就話要食5花腩,咁所以我地就要左份“柞木五花腩(厚切)”HKd$128+10%五花腩同樣無失場,清晰分明既5層比例燒至金黃,入口表層香脆而肉嫩,夾上蔬菜同泡一齊食,絕無油膩之感,多吃數塊亦美味依然 海鮮類就俾朋友K話事,佢order左份“柞木龍蝦”HKd$198+10%呢份龍蝦亦好有驚喜呀!!!估唔到喺韓燒店都

呢度地方好闊落,木系裝修配以銅色座椅同餐具,簡潔而不失貴氣

,當中以泡菜最為特別,以原棵一盅送上,俾我地自己剪

牛肉方面,我地要左一份店員極力推介
既“韓牛肋眼上蓋”HKd$328+10%

呢份龍蝦亦好有驚喜呀!!!估唔到喺韓燒店都食到咁高質既龍蝦,蒜香調味得宜,剛好帶出龍蝦既鮮味,肉質爽彈,正

我地見呢度既食材咁有質素,食食下都好似唔夠喉咁,所以一於追加個“牛舌三吃”HKd$228+10%

牛舌三吃分別有“厚切”、“薄切”同“横切”,三款既唔錯,自己就最中意厚切既口感

最後我地仲要左個飽肚既主飯“柞木韓牛飯”HKd$158+10%

豐富既材料加上熱烘烘既窩飯,份量足夠
實在令人吃得滿足

呢間韓燒店的確出色,不論係食材、環境、價錢同服務方面都好有質素,各方面都好平均!希望佢地可以keep得到
  • 韓牛肋眼上蓋
2018-06-07 109 浏览
因為 Nathan 700 個雀籠海報好有型所以留意 o左依個商場幾時開好耐原來有 d 餐廳已經悄悄開 o左呢依道仲有好多影相 ge 呃 like 位, haha商場最高有個空中花園, 依間韓燒就係 o係花園格離望出去好開揚, 而入面木質裝修有 d 似韓屋枱面有個專放工具 ge 位置, 好企理最正係全部座位都用真炭韓燒! (有 d 餐廳要專登 book 某 d 位先有呢)前菜有七款, 可以 refill~一開始係上 o左泡菜先係要自己剪 ga, 好好玩 個泡菜非常好食!!!我好唔中意過酸 ge 泡菜依個係好爽脆, 有 d 酸辣 o甘 其他前菜都唔錯醃蘿蔔應該係用 o左柚子醋, 特別 d, 好開胃芝士栗米超拉絲~飲品個攪拌棍好可愛一杯係會變色 ge 魔法梳打, 一杯係忌廉鮮奶梳打兩杯 d 顏色都好夢幻呢, 幾好飲依度甚有格調, 有韓牛供應之餘仲畫埋圖, 有職員介紹唔同部位 ge 特色佢推介 ge Rib 位真好好食呢 就係依個韓牛肋眼上蓋 la油脂紋理好均勻, 一睇都知正, haha炭火上加 o左燒烤網, 所以唔使用咩技巧燒都 OK我 o地成塊韓牛擺上網燒, 跟住先剪開燒多陣我覺得都燒得
因為 Nathan 700 個雀籠海報好有型
所以留意 o左依個商場幾時開好耐
原來有 d 餐廳已經悄悄開 o左呢
依道仲有好多影相 ge 呃 like 位, haha

商場最高有個空中花園, 依間韓燒就係 o係花園格離
望出去好開揚, 而入面木質裝修有 d 似韓屋
枱面有個專放工具 ge 位置, 好企理

前菜有七款, 可以 refill~
一開始係上 o左泡菜先
係要自己剪 ga, 好好玩

個泡菜非常好食!!!
我好唔中意過酸 ge 泡菜
依個係好爽脆, 有 d 酸辣 o甘

其他前菜都唔錯
醃蘿蔔應該係用 o左柚子醋, 特別 d, 好開胃
芝士栗米超拉絲~

飲品個攪拌棍好可愛
一杯係會變色 ge 魔法梳打, 一杯係忌廉鮮奶梳打
兩杯 d 顏色都好夢幻呢, 幾好飲

依度甚有格調, 有韓牛供應之餘
仲畫埋圖, 有職員介紹唔同部位 ge 特色
佢推介 ge Rib 位真好好食呢

就係依個韓牛肋眼上蓋 la
油脂紋理好均勻, 一睇都知正, haha

炭火上加 o左燒烤網, 所以唔使用咩技巧燒都 OK
我 o地成塊韓牛擺上網燒, 跟住先剪開燒多陣
我覺得都燒得幾好
應該係 medium 左右
牛肉味幾重, 但係肉質好嫩滑, 油膩香而不膩!

就連牛舌都好多花款呢
依個係牛舌三吃, 用三種唔同方法去切 d 牛舌
變 o左有三種口感!
有最 basic 切成圓形薄片 o甘, 食落彈牙 d
第二種係都係切薄片, 不過就長長一片
口感好柔軟, 三種切法入面我最中意依隻

第三種就係厚切界格仔, 依個就最鎖住肉汁

豬肉就有厚切 ge 濟州黑毛豬, 切得幾大塊呢
濟州黑毛豬出哂名好食
唯一唔好就係厚身要燒得耐 d, 好心急

海鮮都好高質, 龍蝦應該係新鮮貨, 好鮮甜!
肉質好爽口彈牙

最後都想有 d 米落肚, 點 o左個韓牛飯

韓牛粒賣相幾靚, 水準好好
2018-06-07 513 浏览
草根姐妹知道旺角開咗間新商場,雖然暫時只係開咗好少商舖,但都吸引咗好多人椿入去😂,草根順便嘗嘗新先~去到只見到頂層有2間餐廳已經開張,暫時選擇唔多,最後揀左間食韓燒嘅😋先嚟個小透露🤫柞木炭家屬於一間較高級嘅韓燒店🔥提供嘅肉類肉質都係較好較貴,只能用一句形容「一食便知龍與鳳」呢間韓燒店俾足一棵大泡菜你自己剪✂️另外仲有胡麻醬沙律🥗、芽菜、醃蘿蔔、蓮藕漬物做前菜。🍴柞木龍蝦Lobster with Garlic 龍蝦肉質新鮮彈牙🦐,龍蝦肉透白,食落陣鮮味真係令人停唔到口。講真真係好少食到韓燒店嘅海鮮可以咁高質👍🏻🍴韓牛肋眼上蓋($328)店員特別向草根推介呢個特級牛肋骨🐂專業果然係專業,肉同雪花比例近乎50:50,入囗超滑呢🤩肉質軟到輕輕啦咀嚼,肉就已經係囗腔融化🧚🏻‍♀️油份係相對多少少,不過亦正因如此口感先咁好呢🍴牛舌3吃話說草根姐妹係第2次食牛舌👅(最近想突破心理關口試多d野)當中有厚切🔪有薄切🔪同長型3款。草根姐姐中意薄切牛舌,因為薄切負擔最輕,食落最柔軟。而草根妹妹反而最愛厚切牛舌,因為食落最有肉感🤤大家不要怕,因為唔同大家講一定唔知自己食緊牛舌🍴特級牛肋骨芝士就拉得多,估唔到草根幸

泡菜
前菜

🍴柞木龍蝦
Lobster with Garlic

柞木龍蝦

🍴韓牛肋眼上蓋($328)

🍴牛舌3吃

🍴特級牛肋骨
芝士就拉得多,估唔到草根幸福到可以拉肉🥩塊牛肋骨長到呢❤️呢款牛肋骨係店員話當日來貨好靚而推薦草根點嘅!呢款牛肉較實肉,脂肪較少,原本已有調味,甜甜地好好食😋而且拉肉果下真係無得輸👍🏻食到好野好感動😭旁邊仲有2隻蝦🦐,新鮮爽口,好食呢!
特級牛肋骨

🍴柞木韓牛飯 Hanwoo Rice
韓牛飯賣相吸引,將中間蛋黃搞拌嘅一刻真係好治癒🤤飯中嘅韓牛無燒肉嘅牛肉咁出色,肉較硬🐃。飯嘅份量十足,都分到3-4碗,好夠食🍚。不過由於本身只有蔬菜、牛肉同飯,味道好淡,所以記得落埋辣醬🌶一齊食呀!
柞木韓牛飯

飲品點左一杯柚子檸檬梳打🍊🍋同青檸檬梳打,柚子個杯出色d,柚子好香又唔會死甜,不錯啦!
柚子檸檬梳打,青檸檬梳打

知道大家成日都1516,好似草根咁,唔知揀咩部位嘅牛肉好🐂🐂。不過唔洗擔心,柞木炭家會有店員提供牛牛教學板,為大家補下課,講俾大家知邊到好食,同不同部位嘅肉質如何,專業吧😎呢間燒肉真係好值得推介!!
前菜
特級牛肋骨
2018-06-07 3640 浏览
一年多前,如果要在香港食高級燒肉,第一時間想起的必定是日式燒肉,A5和牛的油脂香氣及滋味的確不同凡響。至於韓國燒烤,雖然同樣肉香四溢,但坊間九成以上的韓式燒烤餐廳一律採用美國或澳洲牛肉,分別只在於級數普通的澳洲牛肉或美國 USDA Prime 級數安格斯牛肉,即使價錢較為親民,若果單以味道而論,與A5和牛當然有一段明顯距離。只不過,A5和牛唯我獨尊的情況大概一年多前開始終於有所改變,受惠於韓國放寬出口限制,韓牛正式登陸香港。一個多月前筆者就曾經在上環蘇豪區某間高級韓國燒烤餐廳品嚐了一頓既豐富、又昂貴的 100% 1++ 韓牛燒烤,仍然回味無窮。而這股韓牛風暴似乎越吹越烈,剛剛又有一間以韓牛為賣點的韓式燒烤餐廳「柞木炭家」試業,身為嗜牛一族,當然身先士卒,做首批捧場客。餐廳位於旺角彌敦道一個重新裝修的商場樓上,而且是首兩間進駐的餐廳之一,甚至其他商舖仍未開業,所以現階段人流唔多。室內裝潢並非金巴利街的家庭式經營老派風格韓式燒烤店、也非那些播放着強勁 K-pop 的新派連鎖韓式燒烤店,而是更為類似高級日式燒肉店的風格。燈光柔和昏暗、餐枱之間的空間充足,用餐環境非常舒適,先贏了印象分。第一眼

第一眼注意到的就是那個燒烤爐,並非坊間普遍採用的發熱線電爐,而是放了一塊塊木炭的炭爐,與餐廳名字互相呼應!木炭燒烤所引發的獨特炭火香氣到底如何美味、如何勝過電爐或普通明火燒烤,已不用多餘解釋,只不過估唔到香港有餐廳會花心思在每張餐枱安裝小型獨立炭爐,讓客人舒服地享受炭燒樂趣。
尚未點菜,先奉上韓式燒烤例牌必備的泡菜。可能要與其他韓式餐廳有所區別,泡菜款式貴精不貴多。撇開口味普及的醋漬蘿蔔麻油小豆芽,就只有兩款特色泡菜:糖漿蓮藕片原顆韓國泡菜(大白菜)。糖漿蓮藕片甜而不膩、口感爽口中帶點軟腍,蓮藕的泥味去除得非常徹底。打開那個大碗,看到了原顆韓國泡菜(大白菜),需要自己親手剪開才可以品嚐,除了有噱頭,也更能夠保持泡菜的香辣及水份,更加原汁原味。

糖漿蓮藕片及原顆韓國泡菜(大白菜)
醬汁也有四款,不見傳統的麻油鹽及韓式燒肉汁;取而代之的是海鹽蒜蓉大醬(微甜不辣)、以及放在炭爐燒烤網上的芝士粟米魚醬(蘸海鮮專用)。相信餐廳對於自家供應的肉類非常有信心,希望客人盡量原汁原味品嚐。
如果想淺嘗幾款不同的肉類、又要包括韓牛,可以揀套餐,非常抵吃:2~3人餐 $5884~6人餐 $788,激適合胃納不大的女士們。
除了套餐,正餐牌上的選擇也相當豐富:韓牛、牛、豬、雞、海鮮、主食,最吸引之處就是價錢與坊間其他韓式燒烤餐廳差別不大。即使是韓牛的定價也非常吸引,雖然並非 1++ 級數,但侍應姐姐表示餐牌上的優質推介部位平均也在 1+ 級,質素有保證。
一張簡單說明介紹了不同部位牛肉的口感及特色。只是餐廳剛剛開業,現階段供應的牛肉部位有限,相信遲些會陸續引進其他部位的韓牛。
食燒肉,無論韓式抑或日式,怎可缺少冰凍啤酒?正所謂鬼佬涼茶,可以紓解熱氣!有得揀當然選擇韓國 Hite 啤酒($78),這樣才是徹徹底底的韓式燒烤。
韓國 Hite 啤酒
牛舌三吃($228)所指的是三種不同切法:薄切超長薄切厚切,份量之多足夠四個人分享。調味非常簡單,只在表面灑上少少黑椒碎、海鹽及香草,可以食到牛舌原味。薄切牛舌柔軟、結實、有彈性,由於牛舌要烤至全熟,薄切最適合自己燒烤,因為火喉最容易控制。
薄切牛舌
超長薄切牛舌的質感與細塊的薄切牛舌一模一樣,而且同樣肉汁豐盛。最大賣點當然就是其超長外形,一人一塊的話簡直可以用超級滿足去形容。
超長薄切牛舌
接下來燒烤厚切牛舌。由於牛舌相當太塊,沒有可能整塊都是最優質的牛舌心,外觀麻麻。至於牛舌厚度甚至比日本的烤牛舌專門店還要厲害,但正因為牛舌太厚,需要的燒烤技巧相當高,自己燒烤很難控制火喉;結果牛舌烤得過熟,肉質變得有點硬,唔夠爽口彈牙,加上並非整塊都是牛舌心,部份位置甚至有點難嚼,幸好肉汁仍然超級豐富。只不過比起其餘兩款薄切牛舌,厚切牛舌只算是一般。
厚切牛舌
厚切牛舌
厚切濟州黑毛豬梅肉($158)選用了豬肩胛肉,取其脂肪平均、肉質結實彈牙的優點。睇見豬梅肉呈現淡粉紅色、並且夾雜了少許脂肪,原本估計肉質一定非常美味。
厚切濟州黑毛豬梅肉
濟州黑毛豬梅肉的確充滿豬肉鮮味,也沒有那陣豬臊味;只不過肉質過分結實、缺少了一份鬆軟及油脂甘香,雖然未至於有任何渣滓,但肉汁未算豐盛。
厚切濟州黑毛豬梅肉
之後就是餐廳重點推介韓牛肋眼上蓋($328)。此部份牛肉包裹於牛肋眼芯的四周,可以說是牛肋骨肉的精華所在,大理石花紋的脂肪分布特別平均,遍佈整塊牛肋眼肉,單睇外表真的以為是牛肉眼或者西冷。
韓牛肋眼上蓋
若果論脂肪紋的幼細程度,雖然比不上 A4、A5 級數的日本和牛,但肯定達到 A3 級數;若果論價錢,就更加冇得輸,這件 1+ 級數或以上的韓牛大約有 150g,以餐廳價錢來說相當超值。品嚐優質韓牛當然不需任何過分濃郁的調味,韓牛肋眼上蓋表面因此只灑上了少許海鹽及胡椒碎。
韓牛肋眼上蓋
每邊大約燒40秒左右,剛好五至七成熟,正是品嚐靚牛的最佳生熟程度。肉質鬆軟、口感嫰滑、肉味鮮甜、肉汁滿溢;入口既滿油脂香氣、同時又有牛肉的鮮甜肉味及咬口,未至於入口即溶,但油脂比例與肉質的實在口感平衡。與日本A4、A5和牛的最大分別就是在於這幾分肉質咀嚼口感,可以真真正正感受到正在食牛肉,而不至於過分油膩,即使食多幾片也沒有問題。
韓牛肋眼上蓋
另外要了每次食韓國燒烤差不多必定會點選的牛肋骨,只不過今次食的是特級韓牛肋骨($228),用了韓式醬油醃制。價錢同普通韓式烤肉店所採用的美國牛肋骨差不多已經是驚喜,更估唔到嘅係牛肋骨超級大條,份量較坊間其他高級韓式烤肉店要多,還要包括了兩隻冰鮮蝦、南瓜片、幾隻鮮冬菇及半個洋蔥等等幾款蔬菜,顯得更加抵食。
特級韓牛肋骨
牛肋骨實在太大條,炭爐的火力又只集中在鐵網中央位置;不可能好似其他韓式烤肉店般將整塊牛肋骨一次過燒烤,只好用剪刀將牛肋骨剪成4至5段分開燒烤。牛肋骨肉表面除了脂肪之外,亦有一些根膜,與韓牛肋眼上蓋比較,肉質同樣鬆軟、肉汁一樣滿溢,但纖維較為緊密、咀嚼起來有嚼勁;油脂香氣及不上韓牛肋眼上蓋,但肉味更加濃郁。最適合剪成細長條,用蔬菜捲起來同一時間品嚐。
特級韓牛肋骨
柞木龍蝦($198)雖然並非新鮮游水龍蝦,但選材品質相當好,只簡單用了葱花、生蒜蓉、海鹽調味。肉質爽脆、有鮮味,差點以為是新鮮龍蝦。
柞木龍蝦
石頭鍋飯是另一個食韓國燒烤的指定動作,也可以說是健康之選。柞木韓牛飯($158)的賣相非常吸引,除了色彩繽紛的各式蔬菜之外,石鍋中央位置的韓牛肉粒及生雞蛋黃更是重點吸引之處。
柞木韓牛飯
之前食過多間餐廳的韓式石頭鍋飯,通常都只是牛肉碎或者切得細細塊的牛肉片,牛肉質素也非常一般,只是頭頭尾尾部位;柞木韓牛飯竟然採用充滿脂肪雪花紋的韓牛。石頭鍋飯本身熱辣辣、加上飯焦的香脆以及雞蛋黃的香氣,再混入韓式辣醬,原本就已經非常可口,再加上嫰滑、帶有油脂甘香的優質韓牛粗粒,實在無法批判。
柞木韓牛飯
「柞木炭家」的定位,本來以為價錢會較貴,估唔到只是與其他同級韓式烤肉店差不多,而且還採用韓牛,兼且份量一點也沒有欺場。服務亦相當細心,侍應們又非常樂意講解如何燒烤優質美味韓牛。如果想試試韓牛滋味,但又不想花費太多,「柞木炭家」應該是不二之選!
2018-06-01
糖漿蓮藕片及原顆韓國泡菜(大白菜)
薄切牛舌
1K
旺角餐廳好多,想食乜都有,但等位對於M佬真係一大考驗,所以唔好咁大聲,唔好話比老人家知,依家旺角有個全新嘅商場叫T.O.P.!因為新開,唔係好多人知,所以今日就食我最鍾意嘅韓國菜:柞木炭家。叫得做柞木炭,當然係用柞木炭作為燒烤嘅原材料啦,更加聲稱係全港首家用柞木炭作韓式燒烤嘅餐廳,就算無靚仔Oppa做waiter,都值得一試!食韓國餐,一定唔少得前菜,大推呢個原棵泡菜,夠晒爽口又惹味。仲有芽菜、蓮藕同沙律,食一大推肉嘅同時都可以降低罪惡感。韓牛肋眼上蓋韓牛一向都少出口,而韓牛肋眼上蓋即係肉眼扒嘅頂部,更加係少之有少,難得有嘅,點可以唔試?韓牛肋眼上蓋嘅雪花分佈平均,油脂夠晒豐富,輕輕一烤,已經可以食得!肉質鮮嫰,牛味香濃,接近入口即溶,加上用上柞木炭嚟燒,更能鎖住肉汁!柞木五花腩食韓燒又點少得五花腩,肉同脂肪嘅比例啱啱好,而最吸引係燒到脆卜卜嘅皮,好爽口,唔油膩。牛舌三吃牛舌係M佬嘅最愛,司傅用唔同嘅切割方法,等我哋可以品嚐牛舌嘅唔同口感。厚切牛舌係最吸引嘅,肉味香濃,又唔韌;相反,薄切就考司傅功架,但肉質就比較嫩滑。厚切濟州黑毛豬梅肉韓國嘅代表除咗有韓牛,當然唔少得濟州黑毛豬!厚切嘅

柞木五花腩

厚切濟州黑毛豬梅肉

韓國嘅代表除咗有韓牛,當然唔少得濟州黑毛豬!厚切嘅濟州黑毛豬梅肉,肉味突出,肉質結實,係繼韓牛後嘅另一推介!

柞木雪濃湯飯

雪濃湯飯嘅湯底用上大量牛骨同牛肉去熬製,肉味鮮甜,白飯完美吸收咗精華,對比食完咁多肉,呢個清清哋就啱晒。

魔法梳打+荔枝梳打

食燒烤飲梳打,真係絕配!
2018-06-06
2018-06-06 92 浏览
您聽說過柞木炭嗎? 根據CEO的解說, 柞木炭是比木炭穩定得多. 平日吃韓烤, 很少有機會是要炭烤, 這晚在柞木炭家, 就是個全新的體驗.首先介紹地方, 地址是彌敦道700號, T.O.P., 即是旺中旁邊的新地方, 交通便利. 當然由前菜吃起, 泡菜, 柚子蘿蔔, 芽菜, 蓮藕, 再加上沙律等等, 單是吃前菜, 已經令人滿足了不少, 這也是吃韓菜的福利嘛.魔法梳打 $36 / 菠蘿梳打 $36 / 荔枝梳打 $36 / 忌廉鮮奶梳打 $36 色彩繽紛的梳打, 無論是拍照, 或者味道, 一樣令人滿意. 我們四個人, 分別點選了四款梳打. 我的一款是魔法梳打, 那個magic就是, 藍色的梳打, 加檸檬汁後, 就變成紫色了. 其實這杯是蝶豆花梳打, 甜度輕宜, 女生喝, 很合適.韓牛肋眼上蓋 $328 如果要選一款必吃的菜式, 那就選韓牛肋眼上蓋. 韓牛, 近年越來越熱門, 這裡供應的, 更是最靚的部位, 牛肋眼上蓋, 即是包裹於牛肋眼芯四周的位置. 油脂分佈均勻, 色澤靚, 肉質嫩滑, 帶油香, 而用上柞木炭, 更輕宜鎖住肉汁, 這就是柞木炭的優點.牛舌三吃 $228 吃烤肉, 怎能不
韓牛肋眼上蓋 $328
牛舌三吃 $228
吃烤肉, 怎能不吃牛舌. 柞木炭家的特別之處, 在於大家能吃到三款不同的牛舌, 三款不同的切割. 切割的不同, 帶來不同的口感. 長切形式, 入口柔嫩. 厚切牛舌, 有嚼勁. 輪切刀法, 吃到的是軟稔的牛舌. 無論是那一款, 吃烤牛舌, 就是個享受.
厚切濟州黑毛豬梅肉 $158 / 柞木五花腩(厚切) $128
如果不吃牛的話, 當然也有其他選擇, 如豬. 厚切濟州黑毛豬梅肉, 肉味濃, 肉香突出, 入口有點實實的. 柞木五花腩是厚切, 五層肉, 燒的過程比較長, 成品記得要夾生菜吃.
雞肉拚盤 $128
轉轉鏡頭, 說說雞吧. 雞肉拚盤, 有三種醬汁, 三個味道, 分別是黑椒海鹽, 醬汁, 以及泡菜. 不用想, 主攻泡菜吧, 最有韓風, 帶點辛辣, 很有個性.
柞木龍蝦 $198
海鮮的招牌作是柞木龍蝦, 當然, 這樣子去燒, 龍蝦肉是有點乾身, 但因為有香蔥及蒜蓉醬, 出來的效果, 是幾惹味的.
柞木雪濃湯飯 $128 / 柞木韓牛飯 $158
最後還有飯吃. 柞木雪濃湯飯, 湯底很入味, 畢竟有牛骨, 牛膝骨, 跟牛內臟的精華, 而面層的韓牛, 單看賣相, 也知道是無得輸的. 柞木韓牛飯就是石鍋飯, 韓牛粒拌蘿蔔絲, 冬菇絲, 青瓜絲, 撈勻生雞蛋後, 飯粒沾滿蛋汁, 自是美味.
柞木炭的故事, 就是精彩的方法去處理韓牛, 一道韓牛肋眼上蓋, 回味無窮.
2018-06-06 98 浏览
知道最近係T.O.P商場開左間烤肉店~崇韓小編最鍾意韓國野食架啦😈店內裝修做到好似韓屋既設計咁~簡單又舒服👍🏿淨係前菜都有成8款😳未黎主食都飽左一半🤣個人最鍾意佢既蓮藕✨同埋泡菜有一大壺,係要自己郁手剪~有得玩埋好小有呢!重點係可以無限refill😈👉🏿✨雞肉拼盤 Hkd 128 💸📌每份都有三大塊,同朋友都覺得辣汁雞肉好好食😋腌到入晒味,唔需要再點調味料嚕呢間都係第一間用柞木炭做為韓燒既餐廳,用炭燒唔會燒到乾晒柴,仲可以鎖晒啲肉汁入去tim !👉🏿✨韓牛肋眼上蓋 Hkd 328 💸📌雪花紋非常令!燒起黎好易控制~加埋啲rosemary 一齊燒,味道更加贊!仲可以配埋生菜包住食,好似真係去左韓國烤肉咁☺️👉🏿✨柞木韓牛飯 Hkd 158 💸📌啲韓牛唔係得碎粒,真係一大嚿肉架!加埋辣醬一齊撈勻佢,勁開胃又超好食,米飯粒粒分明帶點飯焦,真係好香呢😆
知道最近係T.O.P商場開左間烤肉店~

👉🏿✨雞肉拼盤 Hkd 128 💸

👉🏿✨韓牛肋眼上蓋 Hkd 328 💸

📌雪花紋非常令!燒起黎好易控制~
加埋啲rosemary 一齊燒,味道更加贊!
仲可以配埋生菜包住食,好似真係去左韓國烤肉咁☺️
👉🏿✨柞木韓牛飯 Hkd 158 💸

旺角又有新商場了!說的是位於彌敦道700號的T.O.P.,旺角站B出口一出即是,超級方便!現在商場陸續有新餐廳進駐,率先駐場的是五樓的「柞木炭家」,聲稱是全港首家用柞木炭作韓式燒烤的餐廳,這裡還提供全港獨賣的「韓牛肋眼上蓋」,雪花充足,肉質鮮嫰,必食! 餐廳採用全落地玻璃,外面是一個小平台,BBQ久了可以出去透透氣,這裡主打高級韓牛及和牛,並使用不同的切割方法,令吃時可以有不同的味覺體驗 (牛舌是其一,以下詳談)。 柞木的特性是耐火燒,所以木炭燒著後即可關火,燒紅了的炭足夠燒個多小時。用炭火燒烤的好處是,食物可以增添炭燒香氣,但壞處是BBQ時間較長,大家要有慢慢燒、慢慢吃的心理準備。 和其他韓式餐廳一樣,這裡提供了很多前菜,這裡的泡菜是自家醃製,沒有事先剪好,而是每桌有一盆 (共兩棵),你喜歡吃多少就夾出來自己剪開,感覺更衛生和新鮮。當然這裡也提供各款菜葉,給你包著烤肉來吃。 韓牛肋眼上蓋 ($328) 來到這裡必吃的是「韓牛肋眼上蓋」,這是Rib Eye的頂部,供應量少,一般不出口,柞木炭家是目前全港獨賣這一塊牛肉的餐廳,不可不試。 牛肉的雪花分布很平均,油脂豐

韓牛肋眼上蓋 ($328)

牛肉的雪花分布很平均,油脂豐富,烤幾分鐘就可以吃。吃一口,油花馬上在口腔內爆發,入口即溶,肉質鮮嫰,果然很好吃,物有所值!

柞木龍蝦 ($198)

龍蝦也是我的最愛,怎可以不點?這份龍蝦以蔥花及蒜蓉來調味,十分惹味 (記著燒這個不用反轉,否則調味料會掉到炭爐上),龍蝦肉紮實新鮮,一邊燒,龍蝦殻一邊散發出香氣,叫人食指大動!

柞木五花腩 (厚,$128)

朋友喜歡吃五花腩,特意選了這碟給他。豬肉是濟州黑豚肉,中間是瘦肉,兩邊是脂肪,燒起來不斷迫出油份,惹起了一陣大火!

豬肉吃起來很爽口,不覺油膩,吃得很滿足!

牛舌三吃 ($228)

取用了牛舌的不同部位,以不同的切割方法 (薄切、長切、厚切、直切、橫切),製造了不同的口感。我特別喜歡厚切,吃起來很爽口,也比較有口感,很好吃。

柞木韓牛飯 ($158)

朋友是飯桶,故亦叫來了一個石鍋飯。韓牛軟腍入味,把溫泉蛋撈一撈,再配上旁邊的蔬菜來吃,爽脆有口感;飯底有飯焦,充滿焦香,又是吃個不亦樂乎。

魔法梳打+荔枝梳打 ($36@)

飲品方面,我們點了加了檸檬汁會變色的蝶豆花特飲「魔法梳打」,以及有荔枝肉的「荔枝梳打」,兩款都味道剛好,不算太甜,邊吃熱辣辣的烤肉,邊飲凍冰冰的梳打,降溫一流!
2018-06-04 126 浏览
近日見到雜誌介紹這家高級韓燒店,立刻被它有型有格的餐廳室內照片吸引。有聞這家店是全港首間以柞木炭炭燒的高級韓國燒烤餐廳,唔知這種柞木炭炭燒同平日的韓燒有什麼分別呢?留待一會揭曉。這家餐廳位於旺角中心房的新型商場TOP的五樓。交通十分方便,可由地鐵B3出口直達。有別於一般韓燒餐廳的裝修走pop 路線,這家格調高雅撲實,以深木色作主調,感覺沉穩雅緻,與柞木主題互相呼應。餐廳設有枱座同卡座,坐得舒適。韓式前菜有五款,全部都可以添食;泡菜辣勁十足;蓮藕片爽口香甜;芽菜清淸地,唔會好油;蘿蔔十分好吃,酸酸地,爽脆可口。沙律十分新鮮,配上胡麻醬,惹味清新平日的韓燒可能用發熱板;而這兒是採用炭燒,炭燒可短時間鎖住肉汁。柞木炭比一般的炭更耐燒,令食物充滿炭焼香味。韓牛肋眼上蓋$328嘩啦!這個必吃!韓牛賣相很美,嫩紅的肉充滿油花。輕輕烤過之後,既有炭火香味,又有濃濃的牛肉味!牛肋眼的肉質十分軟稔又juicy ,牛的脂香在口中猶久不散。個人覺得韓牛比和牛更勝一籌,多一點牛肉味,帶脂香又唔會過於油膩。試試學韓國人包生菜同辣醬吃,感覺清爽;再試試沾鹽巴吃,嘩,肉味更濃,肉脂芳香,正!牛舌三吃$228一以三種

餐廳設有枱座同卡座,坐得舒適。

平日的韓燒可能用發熱板;而這兒是採用

韓牛肋眼上蓋$328

牛舌三吃$228

一以三種切法(薄切/特長/厚切)一次過嚐到牛舌的不同部位,感覺有趣。
薄切牛舌就是平日常常吃到的切法。牛舌呈圓形,囗感爽爽的,帶點嚼勁。
特長牛舌切得超長又薄,這是比較少見的。這樣的切法,口感較柔軟,一次品味牛舌尖到舌尾的質感。
厚切牛舌是三款之中最有口感的。大大片牛舌切得夠厚,口感十足又juicy,沾上鹽吃,牛味更為濃郁。

柞木龍蝦$198

烤過的龍蝦肉質爽彈,味道鮮美,加上本身的蒜香,十分惹味,
但又唔會搶左龍蝦的味道,不錯!

厚切濟州黑毛豬梅肉$158

這黑毛豬來自濟州,豬梅肉肥瘦得宜,無五花腩咁肥膩。肉質爽嫩有致,充滿豬肉香味,沒有半點羶味。
加上厚切的關係,口感十足又弾牙,沾鹽吃其原味,十分滋味。

柞木韓牛飯$158

這個韓牛飯以石窩上,飯面舖滿了韓牛、菠菜、芽菜、冬茹等。這韓牛是方丁,質量一點也不遜,口感嫩滑又juicy;加埋甘香的飯焦同配菜,拌以韓式辣醬,實在香囗又美味!

柚子檸檬梳打$36:這梳打味道清新,充滿了柚子的香味,味道甜甜蜜蜜的,伴烤肉一流。

荔枝梳打$36: 荔枝味十足,荔枝味唔會好假,味道酸酸甜甜的,口感冰涼。

柞木炭的確耐燒,燒出來的食物更有風味,表面焦糖化,肉汁豐富。加上食材用料上乘,不用太多的調味,吃其原味,已經十分美味。加上餐廳裝修有型有格,坐得舒適,實在加分。整體感覺非常好,一定會encore.

用餐优惠
試食活動