餐厅: 柞木炭家
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-06-10 285 浏览
香港人Shopping买平野, 其一会去旺角, 而旺角最近开左新地标---T.O.P, 地点超近地铁站, 十步内已到商场, 虽然商场内有唔少店舖都未正式开幕, 但潮人总喜欢先睹为快入去行一圈!上至最顶层, 有一间人流几旺既烤肉餐厅, 标榜为全港首间以柞木炭做燃料既网烧餐厅。 前阵子睇旅游特辑得知, 其特点为密度高令火力较高, 令炭烧香味更为突出!正好晚饭时间, 我俩就入去一试!餐厅装修格调偏向典雅, 跟一般韩烤餐厅更为高尚。当然价钱都是偏贵一点, 但食物质素相对都是高质素!呢度除左主打韩牛、和牛外, 都有豚肉、鸡肉、海鲜, 少许韩国熟食供应。入座后店员先忙著为我地送上前菜, 且开炉准备烧烤,有一小筒柞木炭放于火炉上, 明火经柞木炭传热力至网面还好呢度抽风做得唔错, 唔会太烟雾离漫前菜之一既泡菜, 都是餐厅自家腌制, 为原棵上台, 突显韩国传统特色! 味道都是很正宗~!【柞木龙虾】HK$198开边龙虾仔面层加上了蒜蓉作调味, 肉质爽口弹牙, 蒜蓉更加强了龙虾本身既鲜甜味, 但小心烧既时候唔好反转龙虾, 否则令蒜蓉倾倒, 而且令虾肉直接被烧干~【韩牛肋眼上盖】HK$328牛脂分布有如大理石

正好晚饭时间, 我俩就入去一试!

入座后店员先忙著为我地送上前菜, 且开炉准备烧烤,
有一小筒柞木炭放于火炉上, 明火经柞木炭传热力至网面
还好呢度抽风做得唔错, 唔会太烟雾离漫

【柞木龙虾】HK$198
柞木龙虾

【韩牛肋眼上盖】HK$328
牛脂分布有如大理石一样, 非常丰富~ 肉味浓, 而且稍为烤一阵子, 牛脂慢慢被渗出, 入口嫩腍、油花四溅, 系一块高质韩牛~
韩牛肋眼上盖

【牛舌三吃】HK$228
牛舌每只牛得一条, 三吃系指师傅既刀功, 分为薄切、厚切同埋比较少见既长切。
牛舌三吃

薄切 - 可吃到牛舌既薄脆焦香

厚切 - 师傅将其中一面既舌面界成网状, 容易烤熟而且令口感不会过重而难咬开

长切 - 突显牛舌既澎湃, 厚度为薄切+厚切之间

一碟牛舌能满足三重口感, 强啊!

【厚切济州黑毛梅肉】HK$158
色泽粉嫩, 虽然厚切, 但肉质还是很嫩, 容易咬开
厚切济州黑毛梅肉

【柞木韩牛饭】HK$158
石锅热辣辣上台, 食到脆卜卜既饭焦香, 多款既杂菜丝不但令卖相吸引, 更有多层次口感, 韩牛粒肉质林而且肉汁丰富!
柞木韩牛饭

【菠萝梳打】HK$36
对于唔系酒鬼既我, 烤肉配梳打水就最岩不过, 呢款饮品中更加入了菠萝果肉, 热辣辣既烤肉配上呢杯冻饮, 夹啊!
菠萝梳打

想食碳烧香既烤肉, 除左去韩国之外, 香港唯一就只有呢度可以食到!
柞木龙虾
韩牛肋眼上盖