2019-09-26 471 浏览
話說小妹所有食物當中,對韓國食物真的一般!🤷🏼‍♀️包括韓式燒肉(日式就大愛😍)但今日朋友生日!🎂一定係壽星女話事既!😁所以佢話食韓式燒肉🥩就食啦!😃不過我都好多謝我呢位壽星女朋友堅持要食韓國燒肉🥩😋因為呢間真係比起出面係好食好多!🥩🤤佢感覺有點像日式燒肉!🥩肉質仲好嫩!🥩仲有套餐叫!而我哋就叫咗一個套餐!套餐入邊其中一款好特別!就係海膽紫菜包肉吃!🥩開頭驚怪怪的!但食落好Ok!👍🏼海膽溶左變汁Match落肉入面夠Juicy!🤤而且呢度店員雖然年紀輕輕,但係服務態度好好!👍🏼愛韓國燒肉的你,要試!🥩👍🏼#柞木炭家
而且呢度店員雖然年紀輕輕,但係服務態度好好!👍🏼
愛韓國燒肉的你,要試!🥩👍🏼
#柞木炭家
庆祝纪念
生日
  • 海膽韓牛牛小排
2019-09-04 472 浏览
今日又黎旺角食lunch,黎到柞木炭家午餐黎講偏貴,但如果想食好d,柞木炭家係唔會令你失望💪🏻佢最出色係佢的泡菜,佢有多款泡茶,梗有一款岩你,最正係佢個原棵辣白菜,成棵要自己剪,好好食,好難得係香港食到咁出色的泡茶,另外佢仲有多款,如茄子,芽菜等等,最重要係佢地係可以唔使錢再加😱😱講番主菜先,之前真係唔知韓式料理同咖哩飯有咩關係,但總括黎講係好咖哩,加上配料多,撈飯食好出色,豬里脊好入味整體十分出色,值得一試
今日又黎旺角食lunch,黎到柞木炭家

午餐黎講偏貴,但如果想食好d,柞木炭家係唔會令你失望💪🏻

炸豬 里脊配咖哩飯

整體十分出色,值得一試
炸豬 里脊配咖哩飯
2019-08-22 464 浏览
生日飯,值得一試,環境舒適,服務周到,韓牛新鮮,備有海鮮,餐廳位於TOP商場頂層較難找到,店內面積較少,宜提早訂位,店員推介究極牛舌,每日限定5份,散叫食物比套餐佳,每人食左接近$500,食到飽。1. 燒扇貝2. 牛柳3. 究極牛舌4. 燒海鰻4. 海膽牛肉海苔卷5. 鮑魚人蔘烏雞

1. 燒扇貝
2019-08-20 837 浏览
1986 浏览
2019-07-26
2019-08-16 397 浏览
其實第一次幫襯呢間韓國燒烤係食lunch,一個午餐百幾蚊有牛肉飯、三款烤肉(5選1)和配菜,都算抵几食,所以今次同朋友去食dinner。今次晚餐揀咗專尚韓牛套餐,有韓牛唔同部位選擇,例如肩胛小排、五花肉、牛小排等,亦有雞肉拼盤和芝士泡菜煎餅,二人份量完全夠食,不過我覺得最好食嘅居然係佢哋嘅辣泡菜,有别於其他韓燒店,佢係用盒盛載,一疏完整泡菜自己剪開,一般鋪頭通常只得幾片,比較乾或者太鹹,而呢度嘅泡菜味道剛剛好,好多食客都讚👍🏻,一定要食😉

1999 浏览
2019-07-28
今次同朋友嚟T.O.P 食韓燒🥳,點左Seasonal Special Menu😎 價錢有點貴,但食物質素好高,價錢成正比☺️約埋成班朋友去食就最適合😆-肉豆腐😋($58)前菜就點左肉豆腐,肉豆腐好滑,正,仲有蔥和雞蛋絲,而韓牛味道一流,真係好好味😍-大判 日本墨魚 三食😚(燒烤 煎餅 海膽燒)($720)平時好少見到咁大條墨魚🦑,一條墨魚有3種食法,分別係燒烤,煎餅和海膽燒,燒烤:墨魚十分厚身,烤一段時間先烤得熟,可以配不同醬汁食,口感彈牙,爽口😆而墨魚煎餅真係好香脆,煎餅的餅底唔會好厚粉,煎餅加入墨魚鬚,真係好彈牙,份量好多,食唔曬可以打包拎走☺️,而海膽燒都幾特別,墨魚切成薄片再燒,可以配埋海膽醬,食法幾新奇,海膽真係好好味😆-月見韓牛西冷(2片)😎($208)依2片韓牛西冷都幾大片,只需要燒一陣就食得🤤仲可以點不同醬汁,但原汁原味都超好食,肉質嫩滑,真係好高質😊-海膽韓牛拌飯😘($195)第一次食海膽韓牛拌飯,份量都好多🥰,材料有韓牛(生牛肉),海膽,青瓜絲,雞蛋 等等,仲可以按個人喜好加入辣椒醬,記得攪拌均勻後先食,味道好有驚喜,海膽鮮甜🤩,韓牛口感好滑溜,口感十分豐富!依個配搭

肉豆腐😋($58)
肉豆腐

大判 日本墨魚 三食😚(燒烤 煎餅 海膽燒)($720)
大判 日本墨魚 三食

月見韓牛西冷(2片)😎($208)
月見韓牛西冷(2片)

海膽韓牛拌飯😘($195)
第一次食海膽韓牛拌飯,份量都好多🥰,材料有韓牛(生牛肉),海膽,青瓜絲,雞蛋 等等,仲可以按個人喜好加入辣椒醬,記得攪拌均勻後先食,味道好有驚喜,海膽鮮甜🤩,韓牛口感好滑溜,口感十分豐富!依個配搭幾特別,超好味✌🏻
海膽韓牛拌飯

蕃薯雪糕🍠🍨($68)
依個雪糕都岩曬我口味,雪糕有柚子肉係入面👍🏻,口感豐富,好鍾意柚子味,另外雪糕旁邊仲有蕃薯🍠,蕃薯口感綿密,好甜又濃郁,鍾意食蕃薯的朋友一定會好鍾意😍
蕃薯雪糕

魔法梳打🍹($36)
魔法梳打其實係碟豆花加檸檬汁,令到飲品變色,味道不錯👍🏻
柚子檸檬梳打🍹($36)
柚子檸檬梳打好開胃,唔會好酸,仲有好多柚子肉係杯底😍

Ps 有好多前菜和配菜,包括有茄子🍆,芽菜,仲有成條泡菜🤩,海帶,沙律🥗不同款蔬菜🥬
前菜

肉豆腐
大判 日本墨魚 三食
月見韓牛西冷(2片)
海膽韓牛拌飯
蕃薯雪糕
前菜
2019-08-07 370 浏览
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀呢排香港各區開花假如大家去開旺角⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀都可以試試呢間炭火韓烤每次黎試都勁中意食佢d配菜😍其泡菜真係一食難忘,清爽而不發酸另外佢地汁煮茄子亦好好味⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀往往配菜已經食到飽😳然而佢地主打既韓牛亦都好吸引⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣柞木炭家裝潢甚具格調,以傳統韓屋作為藍圖,用上木製線條及石灰牆,極具韓風。而且其戶外亦設有露天空間,比客人寫意用餐。此外,台上的餐具與一般韓燒店不同,相當精美,未開始大快朵頤已經好感倍增!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣大判日本墨魚三食💲720💭先將一塊巨型日本墨魚烤好😆💭再滴上檸檬汁及特製醬汁,爽口彈牙💭而個墨魚煎餅超香脆,墨魚勁彈牙😍💭最後食唔嗮打包左比屋企人試都讚不絕口💭個海膽燒都幾新奇,海膽單獨食都幾新鮮💭即燒的墨魚薄片配上海膽醬,味道還好⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣月見韓牛西冷(2片)💲208💭油脂分明,輕輕燒灼兩面🤤💭然後再剪件,再沾點特製醬汁💭其醬汁由蛋黃配甜醬
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
呢排香港各區開花
假如大家去開旺角
都可以試試呢間炭火韓烤
每次黎試都勁中意食佢d配菜😍
其泡菜真係一食難忘,清爽而不發酸
另外佢地汁煮茄子亦好好味
往往配菜已經食到飽😳
然而佢地主打既韓牛亦都好吸引
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣大判日本墨魚三食💲720
💭先將一塊巨型日本墨魚烤好😆
💭再滴上檸檬汁及特製醬汁,爽口彈牙
💭而個墨魚煎餅超香脆,墨魚勁彈牙😍
💭最後食唔嗮打包左比屋企人試都讚不絕口
💭個海膽燒都幾新奇,海膽單獨食都幾新鮮
💭即燒的墨魚薄片配上海膽醬,味道還好
2⃣月見韓牛西冷(2片)💲208
💭油脂分明,輕輕燒灼兩面🤤
💭然後再剪件,再沾點特製醬汁
💭其醬汁由蛋黃配甜醬油😎
💭同韓牛極奇相襯,超正!
3⃣海膽韓牛拌飯💲195
💭韓牛係生牛肉,配上海膽,鮮味更足
💭夾埋其他配料而吃,都幾正🤤
💭唔會好似想像中地難以入口
4⃣肉豆腐💲58
💭肉豆腐用上醬油韓牛片拌碟😍
💭另外將韓牛肉碎淋在豆腐之上
💭食落送飯一流🤤
5⃣蕃薯雪糕💲68
💭雪糕又柚子肉藏入其中
💭口感煙韌,味道清新🤤
💭感覺同蕃薯唔係太夾,但蕃薯本身係幾甜
⠀⠀⠀⠀⠀
◤柞木炭家 ◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶旺角彌敦道T.O.P This is Our Place 5樓501號舖
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2019-08-02 312 浏览
有驚喜既韓式午餐Happy friday出去食Lunch,去左T.O.P間 The Charcoal Room搵食,同事之前黎過話唔錯,所以就去試下。睇睇menu,菜式都好吸引,燒烤類lunch 嚟講就太趕啦,叫返單點既菜式唔駛咁趕。我地叫左一個生牛肉石鍋飯,韓牛滑蛋飯同牛骨清湯配飯。食韓餐點小得泡菜,佢哋嘅kimchi又幾新鮮喎。主菜都上得好快。自己點左嘅韓牛滑蛋飯賣相好靚,蛋煮得好滑,完全唔覺得老,牛肉都好新鮮,份量適中 ,女士都唔怕食唔晒。牛骨湯同石鍋飯賣相都好靚,味道一流。下次再嚟試下佢地嘅燒肉先👍🏼
有驚喜既韓式午餐

今次去咗柞木炭家試新野!♥️絕都係冇介紹錯🥳環境好舒服 店員超好人 不時幫我地燒😄.首先係Tofu with beef肉豆腐$58面頭有D肉鬆 肥牛多汁~豆腐很軟滑喔🥰.Thin Cut Sirloin with Korean Egg Yolk Sauce (2 pcs) 月見韓牛西冷兩片$208🥩入口即溶 牛肉味香濃 超愛呢!牛肉脂肪分布平均 啖啖都係香煎嘅油花😳月見即係蛋黃嘅意思~味道跟蛋黃燒汁很夾.Japanese Cuttlefish Platter-Barbecue, Pancake, Sea Urchin BBQ 大判 日本 墨魚三食🦑🦑🦑燒烤 煎餅 海膽燒$720燒烤:魷魚筒不添加任何調味料 原汁原味海膽燒:由以切薄片 每一口都是海膽味😍味道微鹹的 海膽是意想不到的高質煎餅:用咗魷魚鬚 加入韭菜等 香脆十足😛.Sinseon Seolleongtang神仙雪濃湯$180落好多牛肉去煲 勁足料阿!!蔥花生色不少仲有少少麵係個底添😬湯底好香濃^ - ^.最後係Sweet Potato Ice Cream番薯雪糕$68原個番薯蓉🍠 x 柚子雪糕 🍦超好吃😋在其他地方都吃不到的喔~
今次去咗柞木炭家試新野!♥️
絕都係冇介紹錯🥳
環境好舒服 店員超好人 不時幫我地燒😄

首先係Tofu with beef肉豆腐$58
面頭有D肉鬆 肥牛多汁~豆腐很軟滑喔🥰

入口即溶 牛肉味香濃 超愛呢!
牛肉脂肪分布平均 啖啖都係香煎嘅油花😳
月見即係蛋黃嘅意思~味道跟蛋黃燒汁很夾

燒烤:魷魚筒不添加任何調味料 原汁原味

煎餅:用咗魷魚鬚 加入韭菜等 香脆十足😛

落好多牛肉去煲 勁足料阿!!蔥花生色不少
仲有少少麵係個底添😬湯底好香濃^ - ^

原個番薯蓉🍠 x 柚子雪糕 🍦
超好吃😋在其他地方都吃不到的喔~

對直忌廉梳打也很有名的!我們點了青檸檬梳打$36 Lime Soda & 忌廉鮮奶梳打$36 Milk Soda
配上燒烤食就最好不過啦!
2019-07-28 4282 浏览
話說呢間餐廳係新開張嘅時候都好想黎試㗎啦!佢呢度最吸引我來的原因就係: 佢哋嘅泡菜係原棵上架!我最鍾意係食大大塊嘅泡菜,因為好多市面上嘅韓燒餐廳嘅泡菜都係剪到一片片~ 但呢度係一大棵咁上,可以隨意按番自己喜好去剪成自己鍾意嘅size❤️❤️❤️❤️❤️而且呢度嘅泡菜都係甜甜地,但係辣味非常足夠👍🏻👍🏻👍🏻小菜中既茄子都好值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻有少少豆瓣醬茄子咁嘅感覺^_^我哋要左2份午市套餐 《柞木特選》$188上等牛小排、上牛肋肉、大蝦最值得講一講上等牛小排嘅油脂分布比例幾唔錯,入口會有一種輕微溶嘅感覺🤤上牛肋肉應該係用醬汁葉制過,所以甜甜地。其實同一般嘅韓式燒肉嘅味道差唔多,但個肉質挺身👍🏻👍🏻👍🏻大蝦開頭係燒嘅時候冇乜味,燒到尾段就嚟食得嘅時候覺得突然間好香!而且蝦肉好爽口鮮甜,真係幾好《自選烤肉套餐》$148我就揀咗牛舌、上牛肋肉&汁燒黑毛豬五花肉牛舌係食燒肉必備嘅!但係我覺得今日食嘅牛舌就相對普通,唔夠牛香味牛肋肉就有小小硬,但係牛味係有嘅,而且我覺得上面有醬汁嘅會好食過就咁汁燒黑毛豬五花肉,佢個醬汁都係大同小異甜甜地!但係呢個五花肉就幾好食,豬肉嘅脂肪油香好重,而且肉質好爽嫩👍🏻👍🏻👍
話說呢間餐廳係新開張嘅時候都好想黎試㗎啦!
佢呢度最吸引我來的原因就係: 佢哋嘅泡菜係原棵上架!

而且呢度嘅泡菜都係甜甜地,但係辣味非常足夠👍🏻👍🏻👍🏻

我哋要左2份午市套餐
《柞木特選》$188
上等牛小排、上牛肋肉、大蝦最值得講一講
上等牛小排嘅油脂分布比例幾唔錯,入口會有一種輕微溶嘅感覺🤤

《自選烤肉套餐》$148
我就揀咗牛舌、上牛肋肉&汁燒黑毛豬五花肉
汁燒黑毛豬五花肉,佢個醬汁都係大同小異甜甜地!
但係呢個五花肉就幾好食,豬肉嘅脂肪油香好重,而且肉質好爽嫩👍🏻👍🏻👍🏻

《柞木韓牛飯》
碗飯有一半係蔥,一半係韓牛肉碎,上面再加多隻蛋黃
呢碗飯入面嘅肉碎係唔係韓牛應該食唔出😂😂
因為佢啲肉碎唔係特別香,但係配上左蔥同埋醬汁之後,呢個飯會令到你一口接一口😂😂😂
2019-07-27 314 浏览
朋友愛吃韓燒 所以前兩日就跟朋友去咗呢間以柞木炭作韓式燒烤的高質餐廳食韓燒🤤坐下後,店員會送上多款前菜、沙律、冰茶給我們❤️比較特別泡菜更是原條放在缸內,想食幾多便剪多少 另外仲有我最鍾意食嘅茄子作為前菜今次試左月見韓牛🤔店員有好仔細講到原來呢隻牛係未經受精的母牛部分 配埋特製的蛋黃蛋白醬汁 食落去都甜甜地幾好食 主食極品韓牛燴飯配埋半熟溫泉蛋好足料 真係會食到粒粒韓牛另外今次仲試咗一隻之前冇試過嘅貴妃韓牛。最高級別嘅韓牛配埋海膽一齊燒 新奇得黎亦都非常之鮮甜 大家下次去旺角想食韓燒可以試吓
2019-07-21 310 浏览
🥩肉肉獸出動 食韓牛🥢🤤!以前韓牛未出口香港,要食韓牛就要去韓國食。 而家香港都有得食,真係好方便。 🥰今日同朋友嚟到旺角T.O.P嘅柞木炭家搵食,記住要預先訂位呀,唔係可能要等得耐架! 行吓商場先,夾啱時間就可以去食~~~ 門口就放住張牛肉枱,即點即切🔪🔪🔪。想食韓牛,梗係叫韓牛套餐啦,一次過試晒五個精選部位,仲係1+級別。 🥩🥩🥩🥩🥩牛胸腹、肩肉眼上蓋、特級牛小排、肩胛牛小排、肩眼芯,5個部位5種滋味,自然鮮紅色,全部都係牛肉味濃、油脂適中、無根無渣、入口溶化……😆牛骨湯巨型牛骨黐住啲軟腍嘅牛肉,熱辣辣出晒煙,湯味係鮮甜但又唔會太濃。海鮮煎蔥餅又係巨型大大塊,好飽肚,我鍾意放上烤爐再烤一烤佢,更香脆更好食!
🥩肉肉獸出動 食韓牛🥢🤤!

門口就放住張牛肉枱,即點即切🔪🔪🔪。

牛骨湯

海鮮煎蔥餅
2019-07-21
2019-07-21 253 浏览
之前都來過一次,今日再食都係水準好好😋😋午餐烤肉套餐價錢好合理🤤仲好大份我地叫左2份套餐。泡菜同前菜都好好食。泡菜唔係酸酸果隻,係帶甜果種,岩哂我e 種唔鐘意酸嘅食客😋泡菜唔係一碟碟上,係比一碗你,自己去剪,e 樣野好似韓國嘅做法。食完前菜,我們點嘅肉終於黎牛肉配上醬汁,食落甜甜的,店主亦提供菜給客人包住同肉一齊食。味道剛好不會太油😋除此之外梅頭及五花腩都好好食。😍店家係用炭火燒❤️有炭火嘅味道,係不一樣嘅韓燒😋套餐還有飯配的😋唔好睇以為好多蔥會好重蔥味,但拌左蛋黃同牛之後,完全食唔到蔥味🤤

食完前菜,我們點嘅肉終於黎

2019-07-20
午餐
旺角Top入面一直有間韓牛幾出名🐮間唔中都有韓牛切割會比客人有機會食到不同部位嘅即切韓牛🇰🇷今日終於有機會試到啦😝一坐底就上左幾款前菜,泡菜種類比出面多😙甚至竟然有要醃茄子,好入味好軟諗,幾好食🤭我唔小心食左兩碟唔知咩部位好食🤔決定直接點1+韓牛拼盤,有齊五個部位,咁啱仲比我撞到切割會❤今次肩胛位嘅切割會,🤪可以食到最新鮮嘅韓牛。食左咁多部位,始終都係兩種牛小排最好食👍🏻推薦大家去到一定要試下,肩胛牛小排就油花適中,肉味都咬口都好好😋而特級牛小排就油花多少少,肉質鮮嫩d,做到入口即溶嘅效果🤤🤤配埋餐廳提供嘅岩鹽同檸檬😍食落去個下真係好幸福啊。另外仲叫左個柞木韓牛飯,一半蒽花一半韓牛,力埋隻生蛋撈埋一齊,配搭完美,絕對係另類享受韓牛嘅最佳選擇😛海鮮煎蔥餅,好足料,上面有好多海鮮,性價比高跟餐仲送兩杯有氣飲品,好鐘意d飲品入面有一d一粒粒,增加到個口感❤
旺角Top入面一直有間韓牛幾出名🐮
間唔中都有韓牛切割會比客人有機會食到不同部位嘅即切韓牛🇰🇷
今日終於有機會試到啦😝

食左咁多部位,始終都係兩種牛小排最好食👍🏻

配埋餐廳提供嘅岩鹽同檸檬😍食落去個下真係好幸福啊。

海鮮煎蔥餅,好足料,上面有好多海鮮,性價比高

• 柞木韓牛飯
2019-07-07 586 浏览
假日搵食困難,幸好這裏星期六、日及公眾假期,都有好質素韓式午餐,直到下晝4:30,食材新鮮美味,環境又靚,非常推薦👍🏻菜單上有好多不同款式的午餐,建議食韓式燒烤午餐,會包多幾款小菜。我選擇咗熟成韓式醬油三吃,加咗杯魔法梳打。會加幾個小菜俾你,又有韓牛飯,上菜非常快。這個小菜茄子是最好吃的,非常新鮮,調味料剛剛好😋不要錯過這裏的泡菜,爽脆新鮮多汁,麥茶也很解渴。韓牛飯的醬汁配合得非常好👍🏻有牛肉、豬肉、雞肉,好吃,調味剛剛好,份量也足夠😍燒豬肉片很好吃😍加$10有魔法梳打,顏色很好看,可是太甜了,個人覺得不加也可以。買單約$140 ,價錢偏貴,但是高質素的韓燒午餐😃

添加的小菜茄子

這個小菜茄子是最好吃的,非常新鮮,調味料剛剛好😋

附送的泡菜非常新鮮,是自己剪的,想食幾多都可以,麥茶也很好喝

不要錯過這裏的泡菜,爽脆新鮮多汁,麥茶也很解渴。

韓牛飯

韓牛飯的醬汁配合得非常好👍🏻

醬油三吃燒烤肉

有牛肉、豬肉、雞肉,好吃,調味剛剛好,份量也足夠😍

燒豬肉

燒豬肉片很好吃😍