2020-06-16
今次黎到旺角,午餐想食下燒肉,朋友就介紹黎TOP 揾嘢食。旺角呢個型格的商場,又喺正地鐵站B 出口直接接駁到商場,落雨無帶遮一啲都唔駛擔心,分流左唔少年輕人黎行下街食下嘢咁。黎到柞木炭家,食午市套餐有幾款,我地點左2個套,分別係$235蚊的韓牛套餐,同$280蚊的極上牛小排套餐。我真係第一次食呢種高級啲的韓牛燒真係,真係大開眼界。平時的泡菜一碟仔上,食落同喺超市買圓樽紅蓋差唔多,但呢種係喺個罐度成棵夾出黎自己剪開。然後就上左幾碟小菜,茄子、芽菜、海帶、綠葉的食落似菠菜。到上第一個韓牛套餐,啲韓牛口感都唔錯,油脂份量一般,薄片的牛肉,我就喜歡直接落少少鹽食。餐廳都有提供生菜俾你包住啲肉同泡菜一齊食,多重口感。通常包生菜的話,我會配油脂比較重,醃過的肉本身已經有調味,唔會因為包左生菜而影響左佢的肉味。套餐其中一片好特別,特別大塊的肉,要燒完之後包住跟餐的一個小飯團,再點有蛋黃喺入面的醬汁,呢個食法好特別。另外套餐仲有個柞木韓牛飯,一碗上有飯,生雞蛋,同葱花,韓牛碎撈埋一齊食,所以一啖飯食到雞、同牛肉汁的味道。之後上個極上牛小排,整片牛肉都係醃左調味了,肉好厚,師傅預先造左斜砌,煎起上黎易啲
然後就上左幾碟小菜,茄子、芽菜、海帶、綠葉的食落似菠菜。
之後上個極上牛小排,整片牛肉都係醃左調味了,肉好厚,師傅預先造左斜砌,煎起上黎易啲熟之餘亦令調味更入味。
片內好大塊,分左3次黎煎先食得哂。
最後加點左個$52 牛肉海膽卷,最少要叫2件起,黎到呆左,原來係紫菜上有一件海膽,又有要夾埋燒左的牛肉一齊食,口感幾特別,海膽味配牛肉都好夾,但$52又係好有啲貴,下次都未必會點。
食食下先發現,原來個飯碗由頭爛到尾,飯又食左一半,唔想換造成浪費,但呢個價位俾個爛碗客人食飯,真係有點講唔去,要注意一下。