是日慶祝男友母親生日,提早三天前到皇家太平洋酒店官方網站預訂全數付款可享六折優惠連加一服務費後二百元有找,價格很優惠哦!另外因為該酒店位於中港城內,還可享二小時免費泊車優惠,對於駕駛人士實在方便,尤其在尖沙咀這個長期處於超繁忙地段來說!回正題去之在openrice認真做了小小資料搜集,看了很多食評因為大部份人都提及甜品那Movenpick貴價雪糕,甚少人提及熱食部分,所以本來對熱食沒有太大期望一心只是為甜品而來的。但來到才發覺說其實熱食選擇也有很多而且味道還不錯呢!由於食物總類太多,但openrice最多只限貼八張相片的關係,所以只好分享其中的一部分,希望未去食又打算去食的朋友對這家餐廳有更多的認識,真心的覺得很不錯,食物種類選擇超多,多到我都試唔哂已經捧腹投降了,哈哈!冷盤海鮮篇-唐金尼斯螃蟹-鮮蝦(挺新鮮)-紐西蘭青口-鮮大蜆(一般般)沙拉配菜篇(很新鮮,配料種類很多)-帶子牛油果沙律-烤雞牛油果沙律-紅菜頭橙粒沙律-雜錦沙律菜-配菜:青瓜/紅腰豆/粟米/車厘茄/面包粒/芝士粉...刺身籌司篇(刺身沒雪味口感不錯)-刺身: 三文魚/吞拿魚/鯖魚/北寄背-雜錦壽司-冷麵-魚生飯-麻醬

冷盤海鮮篇
-唐金尼斯螃蟹
-鮮蝦(挺新鮮)
-紐西蘭青口
-鮮大蜆(一般般)

沙拉配菜篇(很新鮮,配料種類很多)
-帶子牛油果沙律
-烤雞牛油果沙律
-紅菜頭橙粒沙律
-雜錦沙律菜
-配菜:青瓜/紅腰豆/粟米/車厘茄/面包粒/芝士粉...

刺身籌司篇(刺身沒雪味口感不錯)
-刺身: 三文魚/吞拿魚/鯖魚/北寄背
-雜錦壽司
-冷麵
-魚生飯
-麻醬蕃茄

熱葷熟食篇(普遍味道都很不錯)
-印度烤雞
-意大利紅酒燴牛舌
-素菜千層麵
-朧利柳蟹肉伴菠菜
-花雕蟹粉蒸蛋白
*點心無福消瘦,因已食到好飽!>v<

燒物(入口嫩滑很野味,不會太"鞋"也不會很乾)
-鹽燒三文魚
-燒蕃茄
-燒翠肉瓜
-燒茄子
-燒雞脾菇

新鮮水果篇( 很新鮮也很清甜)
-西瓜
-哈密瓜
-提子
-橙

甜品雪糕篇
(凍餅口感不夠厚實,但甜度適中不會很膩)
-綠茶朱古力蛋糕
-意大利芝士餅
-芒果芝士凍餅
-牛油麵包布甸
-焗蘋果金寶
-焦糖布甸
-芒果布甸

自制雪糕班戟&窩夫(冰冰的雪糕配上新鮮熱辣辣焗班戟&窩夫,口感太棒了!)
-Dryers 雪糕
-Hangen-daze 雪糕
-Movenpick 雪糕
-即焗班戟&窩夫
*還有朱古力噴泉

食物總類實在太多也不一一點評了,普遍味道也不錯,本人特別想要推薦的有自制煙三文魚海撒沙律配上健康的紅菜頭和黑錯橄欖油,野味得來又帶點甜的蜜糖燒火腿,口感豐富又健康的素菜千層麵,還有網友大力推薦必食的Movenpick 雪糕,冰冰的Movenpick雪糕配上新鮮熱辣辣焗班戟&窩夫,濃濃的充滿奶味遇對上鬆軟的口感簡直係無得輸!好食!

環境服務篇
環境方面樓底不會太矮沒有很壓迫的感覺,因有落地玻璃關係光線也很充足,而且枱與枱之間距離不會太近,坐得很舒服。

而服務方面真是值得一讚囉!其一服務員由待應到廚師都總是笑容滿面的(我很怕那些沒原因黑面好像我得罪佢全家的服務員,食也食不舒服!雖然我明白香港人好有壓力!)其二是收碟和加水速度也很快,其三是廚師們也很熱情常向你推介他們的美食!還有最重要一點是食物Refill得很快,基本上不會等多過五分鐘,加上就這天所見這裡還沒有強國人入侵,所以不會出現搶食的情況,這點讓我超感恩的!

總括而言環境不錯,食物種類繁多,價錢很合理,再加上免費泊車和優質的服務態度,整體都很不錯,唯一可以挑剔的就是如果冷盤有埋生蠔就更好了。這頓飯男友和男友媽媽也食得很盡興,未去過的值得一試,推薦!
2014-07-31
2014-07-17 21064 浏览
補回一篇舊食評...Tea Buffet在15:15開始直到17:15。擺放食物有6個範圍,食品種類超多,完全超出想像範圍。不過Tea Buffet沒有生蠔青口那類海鮮。食物種類煩多,實在不知從何說起...首先是自助沙律,除了有幾款沙律菜及一些沙律配料,還有數款已調配好的沙律,另外那個墨西哥卷好吃啊。日式食品方面,蟹捧尚算鮮甜,刺身有三文魚及油甘魚,另有4-5款Sushi,蟹籽炒飯相當美味,還有冷麵及日式海鮮燒餅供應。迷係漢堡及芝士三文魚撻很不錯,迷你熱狗是自助式,有不同醬料可配料,還有Pizza及數款三文治類。最喜愛是它們的多士類,除了上面的吞拿魚多士,還有煙三文魚多士,印象中這些多士類及卷類加起來有4-5款之多。至於其他熱食我們就沒怎麼吃了,有Rip、煎餃子、雞軟骨、咖哩雜菜、印度炒飯、炸魚柳、雞翼、越式春卷、脆皮腸、粥品、串燒及一些中式點心等等...款式眾多不能盡錄...另外甜品才讓我最為吃驚...最少有二十多款以上...不知道是否因為Tea Buffet,甜品款式之多比很多Dinner Buffet更豐富,我也不敢肯定有沒有試了一半...太多了...即焗朱古力梳乎里,這個味道並
補回一篇舊食評...

Tea Buffet在15:15開始直到17:15。
擺放食物有6個範圍,食品種類超多,完全超出想像範圍。
不過Tea Buffet沒有生蠔青口那類海鮮。

食物種類煩多,實在不知從何說起...
首先是自助沙律,除了有幾款沙律菜及一些沙律配料,
還有數款已調配好的沙律,另外那個墨西哥卷好吃啊。
日式食品方面,蟹捧尚算鮮甜,刺身有三文魚及油甘魚,
另有4-5款Sushi,蟹籽炒飯相當美味,
還有冷麵及日式海鮮燒餅供應。
迷係漢堡及芝士三文魚撻很不錯,
迷你熱狗是自助式,有不同醬料可配料,
還有Pizza及數款三文治類。
最喜愛是它們的多士類,
除了上面的吞拿魚多士,還有煙三文魚多士,
印象中這些多士類及卷類加起來有4-5款之多。
款式眾多不能盡錄...

另外甜品才讓我最為吃驚...最少有二十多款以上...
不知道是否因為Tea Buffet,
甜品款式之多比很多Dinner Buffet更豐富,
我也不敢肯定有沒有試了一半...太多了...
即焗朱古力梳乎里,這個味道並不是泡沫感,
而是有點偏向Cake,我反而比較喜歡這種。
除了窩夫其實還有Pancake哦!! 只是太飽所以沒法試了。
另外還有多款糖果供應。
Movenpick Ice cream及雪芭,印象中好像有6款味道可選。
雪糕方面,雪糕櫃雖然是Movenpick,
但裡面放了一大堆杯裝Häagen-Daz(忘了拍照)及雀巢,
還有雀巢出品的一堆雪條及雪米糍,驚嚇...@o@
最有趣是連鳳仙都有供應...@_@"
多款罐裝汽水,
還有自助Coffee、奶茶、檸檬茶及冰乳酪等等...
生果及甜品區,連蘋果及橙這些都是原個供應呢。

题外话/补充资料: Total : $374.4 (原價每位$208+10% - Openrice Coupon 8折) 雖然食物質素不算上盛,不過選擇之多的確讓我們相當驚喜, 而且當天吃完這個Tea Buffet,晚餐也飽得不用吃了, 結果幾百元就解決早午晚三餐...~( ̄▽ ̄)~*
2013-08-24
2014-07-16 15985 浏览
琴晚姨甥仔生日,同佢去左柏景餐廳食自助餐.. 自助餐時間18:30-21:30,每位約$450 (用左8折Coupon)環境都闊落,琴晚係星期三,唔係好FULL。食物質素尚可, 款式算多,但唔太吸引。最鐘意雪糕方面,因選擇多初初開始,就去掃長腳蟹,補腳速度都快,見到個個都係成碟成碟咁攞,攞完之後轉頭又有員工補返。攞長腳蟹果度除左長腳蟹蟹腳,仲有蟹蓋(但好似係面包蟹GA蓋), E 個非常好味~多膏, 但好少,出左一兩轉就冇左熱食區果邊有師傅幫客人据牛扒,牛扒唔錯,但過左一陣(約個幾鐘)諗住再攞,E...變左据火腿既 ,冇攞。仲有個BBQ 區,有師傅負責燒,有燒蝦, 腸,雞翼等....味道唔錯...熱盤方面個人覺得賣相唔太吸引, 可能普遍深色...我攞左一轉就冇攞..到壽司區,款唔多,冇食。刺身方面有4,5款,有師傅幫手切,刺身當然包括大熱既三文魚,初初去攞三文魚果陣係有三文魚腩部位 正,過左一陣,只得返普通三文魚位。點心區..點心款少,會有老火湯(但味較淡), 流沙奶黃包唔識流沙甜品...各款蛋糕味道真係一般,非常普通...雪糕方面,佢地提供三隻牌子既雪糕(HAAGEN-DAZS,
琴晚姨甥仔生日,同佢去左柏景餐廳食自助餐..

環境都闊落,琴晚係星期三,唔係好FULL。

E 個非常好味~多膏, 但好少,出左一兩轉就冇左

正,過左一陣,只得返普通三文魚位。

甜品...各款蛋糕味道真係一般,非常普通...
雪糕方面,佢地提供三隻牌子既雪糕(HAAGEN-DAZS, DREYER'S MOVENPICK) ^^ 正...HAAGEN-DAZS 有云呢嗱, 士多啤梨同曲奇, DREYERS有開心果同云呢嗱, MOVENPICK 有六款選..
 每隻味都試過晒..鐘意MOVENPICK

2014-07-15
2014-06-30 17607 浏览
已經係第2次黎食, 覺得呢度坐得舒服, 又平又多款式, 最緊要係有我最愛的movenpick雪糕, lunch buffet有呢隻雪糕食真係好正, 食過有間港島酒店lunch buffet都有, 但加埋一要成$400, 絕對唔抵食, 所以最愛黎呢度狂擦。首先梗係食下沙律先, 正, 新鮮, 又多款式, 好味!!!熱盤冇乜影, 大概有點心, 即切牛柳, 燒烤物, 天婦羅, 等等, 多到唔多記得了, 我麻麻地, 所以冇影~至於雪糕呢, 我一共食左5球, 好顛, 不過食得好開心, 有唔同餅底揀, 反而甜品就冇乜食, 但同樣超多款揀~~埋單連一先至$223/人, 淨係食雪糕都已經超值了~~~

首先梗係食下沙律先, 正, 新鮮, 又多款式, 好味!!!
前菜

movenpick 雪糕配scone
movenpick 雪糕配雪糕筒底
埋單連一先至$223/人, 淨係食雪糕都已經超值了~~~
2014-06-21
前菜
movenpick 雪糕配scone
movenpick 雪糕配雪糕筒底
2014-06-21 14775 浏览
三個人嘅自助晚餐好朋友為我提早慶祝生日,又可以聚一聚傾下計。大家放咗工大約七點幾到,可能係平日關係,所以都唔係full。兩個好朋友都係第一次試這酒店既自助晚餐。而呢個價錢同佢哋嘅食物質素我推介這家餐廳,重要記住print openrice coupon -- 今年來已第四次光顧。睇埋食物相片可以略知一二。頭盤有一般嘅沙律同埋海鮮冷盤當然有刺身壽司魚生飯等日本食品仲有中式點心同埋車仔麵又有人到款式嘅食物跟住又數款熱盤嘅食物仲有燒烤食物 - 推介牛仔骨當然唔少得各款嘅甜品蛋糕最鍾意梗係movenpick雪糕同埋唔同配料 - must have item
三個人嘅自助晚餐

仲有燒烤食物 - 推介牛仔骨
當然唔少得各款嘅甜品蛋糕
2014-05-22
2014-06-17 12732 浏览
因有生日優惠, 舊年去黃金海岸麻麻地, 今年轉位黎呢間 魚生- 三文魚, 螺, 蟹柳蠟魚……. 三文魚最肥美, 夠咁蟹腳,麵包蟹 - 蟹腳幾鮮甜, 麵包蟹就一般牛仔肉, 火腿 - 牛仔肉較有肉味, 火腿一般凍蝦,螺, - 涷蝦OK-螺太多沙巴拿馬火腿 - 很好, 夠油香燒烤- 大蝦,牛仔骨,雞翼,菠羅,尤魚 - 大蝦有膏,燒得最好,但好成日無, 只取了1隻. 其他一般蒸比目魚 - 好滑, 不夠咸,夠味會更好青口-一般八寶湯- 一般嗽沙- 湯底不錯, 如多一些酸更好甜品 - 款式算多, 除朱古力款式較好, 其他一般雪糕-有DRAYER同HYDY雪糕

蟹腳,麵包蟹 - 蟹腳幾鮮甜,
麵包蟹就一般
牛仔肉, 火腿 - 牛仔肉較有肉味
, 火腿一般
凍蝦,螺, - 涷蝦OK-螺太多沙
巴拿馬火腿 - 很好, 夠油香

,但好成日無, 只取了1隻. 其他一般
蒸比目魚 - 好滑, 不夠咸,夠味會更好

青口-一般
八寶湯- 一般
嗽沙- 湯底不錯, 如多一些酸更好
甜品 - 款式算多, 除朱古力款式較好, 其他一般
雪糕-有DRAYER同HYDY雪糕

题外话/补充资料: 因有半價,所以較底食, OPENRICE都有6折,如正價就五低啦
2014-06-13
2014-06-10 18118 浏览
之前多次講過,大食媽媽加大食囝囝的組合,最抵一定是吃buffet;加上最近妹妹也開始為食,甜魔媽媽決定要趁囝囝滿3歲要收費前,多帶小兄妹一起吃buffet!! 上週二,就去了blog友推介的柏景餐廳。柏景餐廳位於中港城皇家太平洋酒店,離柯士甸站很近,搭西鐵來十分快捷又方便!當日甜魔媽媽除了約同婆婆,還約了另一位媽媽及其家人,她正好有對年齡相近的小姊弟,又是勁抵的組合,而且也令這頓飯更加熱鬧了~這裡的午市buffet收費$248/位,但選擇及質素均與早前到訪的Café Kool相差很遠很遠,不過就勝在滿6位成人+列印OpenRice優惠劵+預付訂金 (最少$300),就可享65折。看一看食物選擇吧,首先是海鮮及冷盤區,老實講興趣真不大,甜魔媽媽只隨便選了三款凍蝦來吃,新鮮度都是一般而己,沒有encore。沙律的選擇也不算多,也罷,總之有甜魔媽媽愛吃的Caesar Salad就好了,這方面我自問都幾專一的,哈哈!更多的冷盤,包括很少見的菲律賓椰汁醃魚,其實不太引人食慾... 這四款中甜魔媽媽只挑了兩小件吞拿魚來吃,味道可以。煙三文魚的質素也是平平,冷盤中最出色一定是水牛芝士蕃茄,反正這裡並

煙三文魚的質素也是平平,冷盤中最出色一定是水牛芝士蕃茄,反正這裡並沒有芝士併盤,甜魔媽媽就連吃4-5件水牛芝士蕃茄來補鈣了。正好囝囝也愛極這味,獨自也吃了3-4件之多!
日式的魚生飯,即點即切刺生,還有更多的壽司。也是沒有Café Kool的好,連魚生豉油及wasabi也是!
另一邊的麵包、薄餅,以及印度咖哩、煮豆、白飯、黃飯、羊肉餅、咖哩角等,也是沒有太大的驚喜。不過對於初迷麵包的妹妹來講,縱然比較硬身,她仍然超級喜歡!
來到熱盤/主菜,終於比較有吸引力,至少有個生滾粥檔;不過大概天氣太熱,甜魔媽媽提不起勁給囝囝拿粥仔食,其實除了油炸/重口味/海鮮,他吃的與大人都差不多了。
中式點心有燒賣、金錢肚、奶黃包、蝦餃、素菜餃,是意料之外的多。蝦餃及奶黃包的質素也不差,後者給妹妹吃了一點皮包,又是很喜歡!
很坦白說,熱盤中最出色的是----海鮮春卷,因為炸得香脆少油,中間用料十足,點上沙律醬很滋味!另外又有中西湯,中式是木瓜雞腳湯,水準也不錯。
其他的熱盤樣子有點糟糕 (也因為甜魔媽媽遲了一點,約12:10抵達,但其實也很早啊?!),大概食客在沙律/冷盤區找不到好吃的,提早攻陷主菜。撇除賣相不佳,味道倒是不錯的,炒青口、豬肋骨、豬仔脾、炒雜菜、龍脷柳、鴨胸,以及燒烤食物水準都中上。
甜魔媽媽特別喜歡吃烤雜菜/蘑菇,還有上面的三文魚酥卷大受好評,不過很快就沒貨,後來改供應烤火腿沒興趣試了。
這裡其實是甜品質素較優,不過當起初見到這個雪糕櫃,甜魔媽媽都幾upset,因為個人喜歡「鮮筆」的雪糕遠多於杯裝雪糕啊!而且Haagen Dazs的超迷你杯 (75ml) 只有Chocolate及Cookie & Cream,選擇不多囉。
熱食的麵包布甸及蘋果金寶,正好解釋了「鮮筆」雪糕的需要:雖然店內已提供了雲尼拿汁,但這等甜品還是襯上一大球雪糕最為美味啊!杯裝雪糕雖然也可以做到效果,但就麻煩些,何況這裡也沒有雲尼拿味的HD... (但原來寶物尋歸底,後面再講!)
也有中式的木瓜雪耳糖水,水準也不差,甜魔媽媽也飲了一整碗。
水果區就令人滿意,驟看只得三款瓜:西瓜、密瓜、哈密瓜不夠滿足,但其實後面的原個水果都可以拿。甜魔媽媽拿了整個火龍果打底,很新鮮清甜。還有特別濃黑的朱古力噴泉,不過它的配料不夠吸引,沒有想吃的士多啤梨,所以沒試了。但後來加了點點朱古力醬在雪糕上,那醬是幾濃的。
另一邊有更多的甜品選擇,雖然賣相不夠挺身,但大部分的蛋糕質素都不錯,這款朱古力蛋糕又香濃又柔滑,朱古力迷會喜歡的。後方的吉口忌廉號筒香脆可口,吉口香滑甜美,還帶微微酒香,也很好吃。
更多的選擇如杏仁豆腐、朱古力牛油脆餅、芒果啫喱杯,感覺更似給小朋友吃的,甜魔媽媽沒試了。
藍莓芝士餅及原個芒果布甸,只試了前者,還可以啦。後來出的檸檬芝士餅較清新好吃一些。
這款芒果乳酪蛋糕也好吃,酸甜清新又軟滑;另一邊的Creme Brulee就一般,雖然蛋是很滑,但帶點橙味,是畫蛇添足了。
Tiramisu的酒味挺足,婆婆卻筆了給囝囝吃,作死!!下次要再叮緊一點。後方的綠茶小巷茶味輕柔,意思意思而己,再後方的菠蘿牛油蛋糕也沒試了。
這個朱古力brownie就一般啦,較實之餘朱古力味也不算太香濃突出。再美麗繽紛的啫哩也引不起甜魔媽媽興趣,後面的綠茶蛋糕就有試,味道較輕柔、微甜,也可以一試。
最後是自助飲品吧,各式凍熱茶啡悉隨尊便。最後囝囝也要了一杯凍檸茶!
開始進食,這次有婆婆在,由她照顧囝囝飲食,首先甜魔媽媽為自己取了水果、Caesar Salad及水牛芝士蕃茄,後來再加上一整隻火龍果。以上食物質素都不錯,就是沒太多吸引的其他選擇... 奶黃包是為妹妹拿的 (她只試了一點點皮包),中間頗為流心,有驚喜呢。

甜魔媽媽的第二碟,刺身其實一般啦,凍蝦更加有一隻有點霉霉,還好吃完沒肚痛。其他的沙律及吞拿魚也是平平,最美味還是水牛芝士蕃茄。第三碟,師奶仔心態再取了些刺生,但質素更參差了... 最好吃是海鮮春卷,然後蝦餃水準也算不差了。繼續熱盤以先,拿了木瓜雞腳湯,比預期中好飲呢。

主食環節,甜魔媽媽吃了不少不同炒法的西蘭花,好吃,青口質素也不錯,豬仔骨及燒豬助也不錯,燒菠蘿就遠不及Café Kool。最後龍脷柳也可以啦。另一碟充滿印式風味的併盤,不過無論是羊肉餅、咖哩雞還是薄餅,水準都很一般。又取了燒三文魚餃,這個不錯。

由於食物選擇不算太吸引,吃到這裡差不多進入甜品環節了。繼續介紹食物以先,來看看我們這一檯吧,一共有5位BB,熱鬧非常!事實上,當日見到不少父母都帶BB來用餐,的確這裡地方寬敞,設備也OK,幾適合親子用餐。可以勁食,開心的除了為食囝囝,還有超興奮的妹妹。看照片或者不覺得,一看video就知道妹妹有幾興奮了... 手舞足蹈的,十分可愛呢!!

繼續介紹甜品環節:初時並未發現Movenpick雪糕 (!!!!!),甜魔媽媽取了一大堆的Haagen Dazs迷你杯及Dreyer's特別口味。不過講過了,前者只有兩款口味,後者其實相當一般,最後只吃了半杯開心果,藍莓芝士餅都沒吃了。對於囝囝來講,Haagen Dazs的雪糕已經十分美味,他好像也吃了兩大杯!超級high簡直是樂極忘形的~~~繼雪糕杯後,甜魔媽媽的第二碟。說過了,這裡的蛋糕較軟身,所以賣相不佳,但味道並不錯的。麵包布甸也好吃,特別是加了大量雲尼拿汁後。旁邊一杯是Haagen Dazs的Cookie & Cream雪糕,加了一點朱古力噴泉的朱古力醬,試圖找回「鮮筆」雪糕的感覺。當然還是不同。最後給囝囝飲一杯心儀的凍檸茶,甜魔媽媽再為自己取一份麵包布甸襯Haagen Dazs朱古力雪糕,就打算離開了。

但,結果在臨走去洗手間的路上,發現了這個隱藏一角的Movenpick雪糕以及現焗Waffle corner,而且雪糕選擇還有六款之多!!!然而不知是好彩還是不好彩,六款口味中並不包括甜魔媽媽超鍾情的Swiss Chocolate。不過單是Vanilla Dream、Hazelnut及Creme Brulee,都夠「等」心口了!
沒辦法,雖然已經飽到120%,但最後也要了一球Movenpick榛子味雪糕,以及芒果雪葩;平時我真的很少點sorbet,但真的太滯了沒法!再加一點朱古力醬,並綴以士多啤梨,超級好吃,之前的HD及Dreyer's真是太浪費quota了~~同行的食友還留了力,還可以再戰更多的Movenpick及waffle杯,真羨慕。
Movenpick雪糕
埋單時,突然由事先講好的65折變成6折,折後人均只$174,雖然食物不特別出色,但也很抵食!如果是一家大小,人數夠多,喜歡吃雪糕,又不介意麻煩一點預付按金 (可以網上進行),這裡會是推介。明後天再介紹更多的brunch/buffet吧~~

2014-06-05
Movenpick雪糕
期待左好耐~終於都到今日啦~~!同粉絲黎呢到食蟹蟹自助餐~今日目標只係 - 蟹!!!去到門口~未夠鐘已經有好多人等入場~餐廳堅持要夠鐘先開始帶位~時間一到當然變得感覺混亂LA!!這日仲有几個唔同的大機構喺到聯誼,我地真係夠運~!起碼撞口撞面的都係本地人~~! 哈~!安頓好之後就出去搵食~冷盤類款式雖然唔算多~一般的蝦,螺,青口都唔少得~當然仲有蟹腳~話晒係用蟹做主題,凍蟹系列緊係唔少得,真係又多又正又大件~而且食落仲好新鮮~見佢有麵包蟹蓋真係忍唔住手~即時夾左兩件~入面仲有一大舊的蟹膏~都咪話唔過份~漿汁除左一般的茄汁檸檬角之外,我見仲有一兜應該係師夫特別調制的~香香辣辣,几得意~熱食分兩大部份~燒烤同中式煮,當然仲有西冷牛同燒豬柳~西冷牛同燒豬柳出品一般~~燒得太耐失去左一D應有的肉味~燒烤部份有菜有肉~但好多都燒得太過火~乾晒身,而且燒定太多了~放喺到耐左令人睇到都唔係咁想夾~~中式煮部份款式唔算太多蒸魚同牛脷算係出色之咋~!!其他仲有炒粉麵飯~!!我未有機會品嘗~!當中有個虫草燉湯真係不可不試~~入味得黎又唔會覺得咸,完全可以飲到原材料的精緒~自家制甜品款式算多~但出品一般~反而
期待左好耐~終於都到今日啦~~!同粉絲黎呢到食蟹蟹自助餐~
今日目標只係 - 蟹!!!
我地真係夠運~!起碼撞口撞面的都係本地人~~! 哈~!
安頓好之後就出去搵食~
熱食分兩大部份~燒烤同中式煮,當然仲有西冷牛同燒豬柳~
西冷牛同燒豬柳出品一般~~燒得太耐失去左一D應有的肉味~
自家制甜品款式算多~但出品一般~反而令我心動的係佢所用的雪糕係有3種牌子咁多~款款都係正野~絕對可以食返夠本~!我第一次咁痛快咁食雪糕!!!正~~
總括黎講..呢個價錢呢個質素絕對值得一試~!

题外话/补充资料: 洗手間設備緊係要有啦~話晒都係酒店喎~空間雖然比較細~~論衛生乾淨,點都係酒店出品~!
2014-03-26
都有差不多成年無來柏景餐廳開餐, 因為信和之友有生日月份買一送一優惠, 上年來過覺得唔錯, 今年encore多一次啦.呢度自助晚餐主打長腳蟹腳, 不過比起上年感覺細了很多, 有點失望, 因為上年蟹腳真係好大隻, 今年縮了水, 不知和閒日來食是否有關, 唯有食多幾隻補數啦, 蟹肉鮮甜如常不過黏殼, 加上細少, 食時比較煩, 已溶冰, 不會水滴滴.另外冷盤有唐金尼斯蟹, 凍蝦, 田螺等, 不過我都係無食, 田螺怕難消化, 凍蟹唔多識食, 都係蟹腳穩陣中式例湯有南瓜忌廉湯和青木瓜花生豬骨湯, 我飲後者, 幾清甜熱葷有十多款揀, 清蒸比目魚大條得黎夠滑, 幾好食, 而且食完唔見有refill, 所以一定要食魚先, 另外蜜糖火腿亦相當惹味, 可以叫師傅切厚些才有嚼感.印度咖哩區有多款熱葷: 烤雞,羊肉丸, 蔬菜, 飯等蜜瓜火腿片附近有個牌, 上面寫簡體字, 睇完笑咗, 蜜瓜甜, 火腿片略韌, 超市賣得幾貴, 一試無妨.燒羊鞍雖然腍, 不過比較羶,而且未完全熟透, 怕生可要求附近燒烤區師傅代為燒熟一點.燒烤區有台灣腸仔, 牛仔骨, 多春魚, 燒蝦等, 抽氣好, 唔似得上年行過好多油煙.蛋糕甜品亦有
長腳蟹腳
麵包蟹, 凍蝦, 田螺
清蒸比目魚 蜜糖火腿
印度咖哩區有多款熱葷: 烤雞,羊肉丸, 蔬菜, 飯等
印度咖哩區
日式炸蝦雜菜餅, 燒羊鞍, 青蘋果牛柳粒, 印度咖哩肉餅
蛋糕甜品亦有好多款, 得嘅有綠茶黑芝麻蛋糕, 咖啡芝士餅, 芒果布甸, 椰汁西米布甸; 黃梅合桃橽就好酸. 最好避開
多款甜品
雪糕有四款揀, 雪糕櫃近甜品區, 不過識途老馬就梗係去近柏景餅店/洗手間 搵Movenpick啦, 有6種口味, 一杯可裝兩個球, 唔要威化, 嘻嘻, 同上年一樣
四款雪糕
最後飲完杯好正嘅即磨咖啡,心滿意足 投降喇, 要encore等下年喇.

西冷 蜜糖火腿
蜜瓜火腿片 燒蝦 等
题外话/补充资料: 廁所要鍵卡, 係登記櫃位, 男女唔同色 Movenpick近柏景餅店/洗手間
2014-05-07
  • 長腳蟹腳
  • 蜜糖火腿
  • 煙三文魚
2014-04-06 14774 浏览
「柏景」是繼我最喜歡的「雅苑座」後,Buffet的另一推介!位置係中港城上面好方便!Buffet 種類及選擇好多,推介如下: 「長腳蟹」好鮮味!蟹肉又甜!一定要試! 「煙三文魚」 加埋個醬!實在好match!  「片皮鴨」,好好味!鴨肉不太鞋,個汁好配合!食左3個!佢的「中式燉湯」都好正架!飲左2盅(忘記影相); 點心都好好食,但出左一陣就無了!想要多D都無了~  燒烤方面,推介「燒牛仔骨」! 正!「咖哩」方面,有雞及簿餅,個咖哩汁好好味!「三文魚刺身」不錯!好新鮮!又不太肥!「奶皇飽」,好有驚喜!個包好軟熟!好好食!食到尾好飽都食得落!good!甜品多到數不清!每碟要小小已很滿足!還有很多熱盤,實在不能盡錄!有優惠券重有75折,這個價錢,給予的食物質數,一個字「抵」!

Buffet 種類及選擇好多,推介如下:
 「長腳蟹」好鮮味!蟹肉又甜!一定要試!

煙三文魚」 加埋個醬!實在好match!
 「片皮鴨」,好好味!鴨肉不太鞋,個汁好配合!食左3個!

燒烤方面,推介「燒牛仔骨」! 正!

咖哩」方面,有雞及簿餅,個咖哩汁好好味!
三文魚刺身不錯!好新鮮!又不太肥!

奶皇飽」,好有驚喜!個包好軟熟!好好食!
食到尾好飽都食得落!good!

甜品多到數不清!每碟要小小已很滿足!

還有很多熱盤,實在不能盡錄!

• 長腳蟹
  • 片皮鴨
  • 燒牛仔骨
  • 中式燉湯
2014-02-08 19190 浏览
黎過哩隻食過幾次buffetdinner又有, lunch又有不過對上一次都已經年幾2年前的lunch buffetdinner buffet更加係幾年冇黎無他, 因為而家d buffet越黎越貴因為今晚出席朋友婚宴, 而佢唔揀酒樓擺酒揀o係哩度食buffet, 先有機會再來朋友包左成個場餐廳仲o係中間整左個背景板俾新人影相, 好貼心呢海鮮有幾款選擇, 長腳蟹啖啖肉, 有海水味螺亦冇沙, 唯一美中不足係冇生蠔冷熱盤都好多選擇來到重頭戲甜品, 都有好多選擇由於我係一個朱古力狂迷, 所以我主要都係食朱古力野匙上的朱古力moose cake, 都幾重朱古力味, 長方形的朱古力蛋糕蛋糕同朱古力比例剛剛好, 最唔鍾意食d蛋糕多多, 朱古力少少的, 哩個幾有朱古力味tiramisu好軟滑, 唔太甜, 都好好食雪糕亦係另一主打, 雖然冇哈記, 但有movenpick, 仲有咁多口味, 正仲有好多topping加上去我的雪糕當然揀返朱古力味, 好重的朱古力, 好好食, 雪糕可揀用waffle裝住, 不過waffle都唔夠脆, 林林地, 都係用回普通紙杯裝住好d
黎過哩隻食過幾次buffet
dinner又有, lunch又有
不過對上一次都已經年幾2年前的lunch buffet
dinner buffet更加係幾年冇黎
無他, 因為而家d buffet越黎越貴
因為今晚出席朋友婚宴, 而佢唔揀酒樓擺酒
揀o係哩度食buffet, 先有機會再來

朋友包左成個場
餐廳仲o係中間整左個背景板俾新人影相, 好貼心呢

海鮮有幾款選擇, 長腳蟹啖啖肉, 有海水味
螺亦冇沙, 唯一美中不足係冇生蠔
冷熱盤都好多選擇
來到重頭戲甜品, 都有好多選擇
由於我係一個朱古力狂迷, 所以我主要都係食朱古力野
tiramisu好軟滑, 唔太甜, 都好好食
仲有好多topping加上去
2013-11-09
2014-01-30 15935 浏览
團購了自助午餐·侍應質素一般·一間中等自助餐廳·魚生: 三文魚首两件好D,其後麻麻·切魚生師傅態度怪怪·八爪魚好啲。凍肉有蜜瓜巴馬火腿·唔錯·沙律一般·熱食一般印度食品無試雪糕有牛奶公司·哈根大師·movenpick有自助奶茶檸水·甜品最好·apple crumble唔錯·蛋糕普通·焦糖燉蛋好味·食物一般中中等等·但款多·有些無食到·太飽了·分數:七十分·這個價位可接受這樣食物·
團購了自助午餐·

侍應質素一般·一間中等自助餐廳·

魚生: 三文魚首两件好D,其後麻麻·切魚生師傅態度怪怪·
八爪魚好啲。

食物一般中中等等·但款多·有些無食到·太飽了·

分數:七十分·這個價位可接受這樣食物·

2014-01-25
2014-01-25 14023 浏览
在網上買了團購的自助晚餐。因為本人幾年前曾經試過這間自助餐,印象中還不錯,見到今次團購價位屬大約每人平$100 (好似)   於是與幾位友人一同前往大擦一餐!!輪椅朋友們,可以由柯士甸站出 往中港碼頭方向行去 或者從尖沙咀站,1881出口 出  沿廣東道往中港碼頭方向去我們BOOK 了6點半,早輪,可以食到9點 (or 8點半)     餐廳內,由於係酒店餐廳,一般黎講幾部輪椅都無咩問題!椅子係可移開的,桌子高度都適中!我自己黎講,去食自助餐最主要都係為左凍海鮮(蟹腳、凍蝦、螺)同燒牛肉。依兩樣野,如果自助餐無提供,我係唔會去食。所以,我主打都係食依D野,不停食食食。這裡提供大量蟹腳,不停refill。因為我自己不停拎蟹腳既關係,好肯定佢係接近結賬前半小時先開始停refill蟹腳。蟹腳,一般自助餐質素。但都有鮮味。可惜並沒有像帝苑一樣,做事前功夫,剪開少少比顧客更容易進食。而且好似削左少少。凍蝦都不錯,每隻蝦頭位置都熟。除左提供凍蝦外,燒烤檔都有燒蝦提供,都算燒得香。拎燒蝦果陣,順便拎左D燒牛仔骨,可惜咬極都唔離骨,要友人幫助下先可以扯得開!燒羊架,四人一同認為好好食。友人們不停ref

輪椅朋友們,可以由柯士甸站出 往中港碼頭方向行去

燒羊架,四人一同認為好好食。友人們不停refill,但我就忙於食蟹腳!
麵包蟹。友人幫我夾來一件蟹蓋,非常多膏。但其實麵包蟹膏唔係特別鮮甜,始終係膏蟹同大閘蟹好。但難得一堆膏咁輕易又大量地放到入口,食半個無妨。  但後來朋友說已沒有蟹蓋Refill  只有蟹身

麵包蟹的蟹肉可算是我食過最梅最唔甜的蟹肉,只有膏可吃

其他熱葷,我都見朋友有讚有彈。 我自己試過印度天多利雞都幾好食  雞胸肉都好滑, 而且有肉汁!

甜品方面,我地主攻以下兩個牌子雪糕!  試哂所有味!
我地結論係 H 字頭好食D !

2013-11-11
團購
2013-12-23 11206 浏览
一年一度老闆請食聖誕自助餐,今年選擇了柏景餐廳,估不到他也會懂得上開飯網下載優惠卷。我第一時間當然吃回本之選~海鮮,這裡的海鮮吧,原來是沒有生蠔供應,只有長蟹腳,翡翠螺,青口,凍蝦。蟹腳真是值得一讚,非常鮮甜,不會像一些平價貨有雪味。螺,蝦,青口就一般,沒有什麼驚喜。一日式刺生都是例牌貨,生文魚,吞拿魚,立魚。寿司和魚生飯就真是差過港鐵站三元一件的貨色。沙律吧,選擇不多只有幾款。自助晚餐,好少會有中式點心供應,這裡居然有蝦餃,燒賣,不過味道一般鐵板燒烤,有台灣香腸,牛仔骨,秋刀魚,雞翼,虎蝦。可能我牙力不夠,咬不入牛仔骨,秋刀魚太乾身似柴皮,雞翼有點生不敢吃台灣腸又香又甜非常好味,虎蝦又爽又鮮不錯燒牛肉,羊架,有肉汁又軟滑,如果怕生的人就差一點,因為兩者都是略生。至於甜品款色算多但是不出色。因為太甜。雪糕有不同品牌選擇,真是從沒試過有四種那麼多呀!總括所有食物只可以說ok啦!
螺,蝦,青口就一般,沒有什麼驚喜。

沙律吧,選擇不多只有幾款。

台灣腸又香又甜非常好味,虎蝦又爽又鮮不錯

至於甜品款色算多但是不出色。因為太甜。

雪糕有不同品牌選擇,真是從沒試過有四種那麼多呀!
總括所有食物只可以說ok啦!
2013-12-20
圣诞节
其他
  • 長腳蟹
  • 羊扒
連續兩星期,不知怎的,與buffet頗有緣,計埋呢餐,共吃了三次,實在有點滯,且怕怕了。今年母親節層到訪柏景餐廳食午市自助餐,印象不錯﹗餐廳有倘大落地玻璃窗,可俯覽尖沙咀街道景色。價錢大眾化,食物選擇又頗多樣式。然而,dinner buffet 則略為失色了。一則,若非團購,價錢頗昂貴;二則,食物選擇與午市相差無幾。細心一算,蝕左﹗小妹先淺嚐冷盤 - 長腳蟹、凍蝦、雜錦魚生飯、煙三文魚、自家製海鮮凍及三款刺身,均屬一般貨色,無甚特別,故不作詳談了。酒店自助餐冷盤,還是得雅苑座讓小妹一試難忘﹗幸好,餐廳也有讓小妹欣賞的菜式﹗素餃餡料爽脆,口感味道均較蝦餃出色,可以一試。即煎薯蓉班戟伴鴨肝也香而不膩,惜略為細塊,且要排長隊等候,未能解饞也。小妹味覺遲鈍,未能細分泰式燴元蹄和中式有何分别。元蹄每一塊都燴到很入味,骨膠原的豐富,小妹略嫌皮肉均燴得過度軟腍,口感久奉﹗意式黑松露醬炒野菌夠香夠鮮;瑤柱蛋白海鮮炒飯料足,飯粒粒粒飽滿分明,再加炒香松子同炒,大大提升口感味道;上海名菜松子桂花魚又豈能錯過?小妹馬上挾一塊品嚐 - 甜酸汁食味OK,桂花魚炸得皮薄肉嫩滑,惜不夠熱辣辣,故扣了少少分。先吃鮮爽

先吃鮮爽甜的雜菜沙律,再試以蟹膏多而聞名的法國麵包蟹,惜小妹搶唔到多蟹膏的蟹殼,只拎到蟹的斬件。個人而言,法國麵包蟹的蟹肉及蟹膏味道口感均比不上中國蟹……
適逢萬聖節,餐廳有不少應節裝飾,呢個飾有骷髏骨、棺材的朱古力巴黎鐵塔最為特別。
竹笙冬瓜瘦肉燉湯夠晒清潤滋補,啱晒秋冬補一補。老爸的芝麻糊水準一般,較稀、芝麻未夠香,幸不太甜膩。
呢位廚師哥哥好鬼風趣幽默,負責即場燒烤工作,忙個不停,做到面紅汗滴,但態度一流,且十分可愛﹗看他切火腿的樣子,何其認真、專業﹗小妹頗欣賞酒店廚師的工作態度,一大班人在開放式廚房工作,無分你我,互相合作,甚至有交流,不像其他酒店廚師都木口木臉,機械式去獨自做著自己的工作。
稍候片刻,皮脆肉嫩的燒大蝦熟了,拎多份三文魚刺身回去慢慢細嚐。
廚師頗有用心,以蛋白打成棉花糖般的輕盈白泡,再以朱古力醬畫上簡潔線條,就變成可愛的骰又應節的甜品 - 蛋白牛奶鬼臉和朱古力布朗尼小鬼。法式檸檬撻個撻皮夠香脆夠牛油味,檸檬餡酸中帶香,好味。新鮮出爐的牛油麵包布甸外皮夠脆,內層夠晒香滑鬆軟。Haagen-Dazs又點可錯過?小妹吃了一小杯士多啤梨味。
酥皮酥脆吉士香滑的法式雜莓層酥久候不見,小妹頗為心急,見一廚師正在整理甜品,小妹膽粗粗問會否再補充?廚師叔叔好好人,話幫我入廚房睇睇,最後拎左一大盤出黎。小妹當然兩話不說,拎左4塊回座位與家人齊品嚐啦﹗
順帶一提,一定要食movenpick雪糕!共有6款味道 – 榛子、雲呢嗱、焦糖、意大利芝士蛋糕、瑞士朱古力和乳酪,食完包你覺得值回票價!
可選擇淨雪糕或加窩夫脆杯,小妹要了焦糖雪糕窩夫脆杯,再自行加添配料,共有十多款配料任君選擇,可隨意DIY屬於自己的甜蜜回憶。焦糖雪糕有粒粒頗大的焦糖粒,頗為甜膩,有點兒吃不消﹗C的榛子雪糕有果仁粒,口感不錯,也不太甜,可以一試;小C的意大利芝士蛋糕味道也是怪怪的,可以不試。

题外话/补充资料: 團購星期一至五 $289(原價$448),按原價另收取$44.8的服務費 團購星期六、日、公眾假期及前夕$315(原價$488),按原價另收取$48.8的服務費。
2013-10-31
團購