2013-11-03 6998 浏览
團購有柏景餐廳午餐優惠,原價$228, 團購148, 加原價10% CHARGE, 再SEARCH柏景餐廳在OPEN RICE的CoMMENT, 決定試試看 餐廳食物款式都算多元化。冷盤:青口, 蜆, 蝦青口 & 蝦都鮮甜爽脆,可惜的是蜆有很多沙。刺身只試了3文魚, 都算新鮮。熱食方面, 一向自助餐的熱食都不是我杯茶,但今次真係要一讚。即燒豬脾不"UN", 已且很入味;煙鴨胸厚厚的, 很鮮,即滾粥, 有6-8種材料選擇, 我的有瘦肉, 粟米, 皮蛋, 蜆肉, 粥底綿綿的, 份量又剛好 甜品有很多款...比較有印象的是蕉糖燉蛋 & 蘋果金寶2者都是全場最好食的,所以一出場好快俾人搶哂。雪糕種類亦算多,有牛奶公司,dryers。。。。最意想不到係有m o v e n p i c k....而且有6款口味,食幾杯都抵返^^
團購有柏景餐廳午餐優惠,
原價$228, 團購148, 加原價10% CHARGE,

餐廳食物款式都算多元化。

冷盤:青口, 蜆, 蝦
青口 & 蝦都鮮甜爽脆,
可惜的是蜆有很多沙。

刺身只試了3文魚, 都算新鮮。

熱食方面, 一向自助餐的熱食都不是我杯茶,
但今次真係要一讚。

即燒豬脾不"UN", 已且很入味;

煙鴨胸厚厚的, 很鮮,

粥底綿綿的, 份量又剛好

甜品有很多款...比較有印象的是蕉糖燉蛋 & 蘋果金寶
2者都是全場最好食的,所以一出場好快俾人搶哂。

2013-11-04
團購
2013-10-24 6409 浏览
嘩!原來我已經好耐都無打過食評明明去左轉日本,影左好多相打算post上黎,頭到來又無左回事廢話不多說了...今次係我第二次黎呢間酒店因為groupon關係,我見平咪買黎試下囉事關家母食過呢間之後,好掛著呢間野既熱食!而我一向對呢間野無咩特別感覺,因為整体黎講:食物同價錢係成比的!建議各位想食好高質素既野就唔洗黎呢間!但如果係見平,又唔會對食物要求太高既話,是可以一試的熱食方面有中式點心,會不斷換款,魚生有三文魚,幾新鮮架!呢度既沙律好正,有好幾種醬比你揀,有我最鐘意既法汁!如果未試過既你地,就一定要試試!甜品方面,如圖,不過不失!但有啲好甜!甜得很過份順帶一提,一定要食movenpick雪糕!食完包你覺得值回票價!雖然這裡有提供哈根大師,但已經完全吸引唔倒我了,哈哈
嘩!原來我已經好耐都無打過食評

廢話不多說了...
甜品位置
今次係我第二次黎呢間酒店
因為groupon關係,我見平咪買黎試下囉
事關家母食過呢間之後,好掛著呢間野既熱食!
甜品方面,如圖,不過不失!但有啲好甜!甜得很過份
甜品種類算多
必食!
2013-10-04
團購
必食!
2013-10-08 5345 浏览
好久沒吃柏景的TEA BUFFET啦! 決定吃一下~約了朋友下班後來吃..星期六的下午也不算多人喔到達後稍在外面等一下 就可以開始入座囉!! 看到那麼多食物擺放在外面 我的肚子就開始餓耶!!小妹我個人的習慣是從沙拉開始吃起的..你們呢??哈哈..因為我見到有些朋友是從甜品開始的耶!!《生菜粟米配千島醬》新鮮的蔬菜配千島醬是我的最愛!!《冷火腿》不會太咸太乾 肉質軟軟的 不錯吃喔~~《粟米蝦球》最喜歡這個啦..味道好吃又彈牙..現蒸的喔!《乾蒸牛肉》比外面的好吃多..現做的很JUICY又有牛肉香!《咖哩蒜蓉包》蒜蓉包脆脆的 配上很濃的咖哩超好吃!《熟蝦、鮑魚壽司》飯好像握太實了..又大顆又比較硬《椰子雞湯》的椰子香味超級濃的..撲鼻而來呀!雞湯又不會很油 湯頭又清甜又濃郁 味道超讚的耶~《蔓越莓、芒果沙冰》可以無限量的添飲耶 不過實在太冰我喝了一杯就超冷了 但味道超濃的 蔓越莓酸酸的很開胃喔芒果卻是濃濃的芒果香甜味 好像整顆芒果肉下去弄的一樣熱食主菜的時間到了..但我覺得這次款式比以前少耶!!《燒雞翼》味道很香 但外皮不夠香脆 軟軟的而已《三文魚芝士撻》很有趣的配搭! MIX在一起味道很
好久沒吃柏景的TEA BUFFET啦! 決定吃一下~
約了朋友下班後來吃..星期六的下午也不算多人喔
到達後稍在外面等一下 就可以開始入座囉!!
看到那麼多食物擺放在外面 我的肚子就開始餓耶!!
小妹我個人的習慣是從沙拉開始吃起的..你們呢??
哈哈..因為我見到有些朋友是從甜品開始的耶!!
《生菜粟米配千島醬》新鮮的蔬菜配千島醬是我的最愛!!
《冷火腿》不會太咸太乾 肉質軟軟的 不錯吃喔~~
《粟米蝦球》最喜歡這個啦..味道好吃又彈牙..現蒸的喔!
《咖哩蒜蓉包》蒜蓉包脆脆的 配上很濃的咖哩超好吃!
《熟蝦、鮑魚壽司》飯好像握太實了..又大顆又比較硬
《椰子雞湯》的椰子香味超級濃的..撲鼻而來呀!
雞湯又不會很油 湯頭又清甜又濃郁 味道超讚的耶~
《蔓越莓、芒果沙冰》可以無限量的添飲耶 不過實在太冰
我喝了一杯就超冷了 但味道超濃的 蔓越莓酸酸的很開胃喔
《燒雞翼》味道很香 但外皮不夠香脆 軟軟的而已
《三文魚芝士撻》很有趣的配搭! MIX在一起味道很好
芝士配上三文魚令三文魚的味道更突出 魚味更濃!!
《醬燒豬仔骨》味道和口感很像意粉屋的那個..不錯耶!!
《茄汁腸》茄汁很香濃 腸皮很脆 如果裡面有芝士更好XD
《越式春卷》蠻酥脆的 裡面的蔬菜也蠻夠味和JUICY的~
《炒什菜》味道普通沒什麼特別 如果是芝士忌廉焗的更吸引XD
《炸薯條》好像新年M記必推出的捲捲薯條哈哈 好吃!!
炸雞塊》外酥內嫩的配芝士醬汁不錯喔 但我個人喜歡辣醬XD
《燉豬腳》是我今天最最最最最滿意又喜歡的一道菜!!!
外皮軟軟QQ的每一塊都燉到很入味 咸甜度都剛剛好的
吃下去的時候可以吃到好多骨膠原的膠質 咀巴都黏黏的耶~
《芒果布甸》軟軟的 但可惜只有芒果味 沒有芒果肉在裡面!
《焦糖燉蛋》蛋好滑嫩 上面的焦糖脆脆的 又不會太甜!
《芒果大菜糕》大菜糕沒什麼味道 就爽爽脆脆的 很普通!
《草莓撻》撻皮好軟又沒什麼餅香 裡面的吉士和草莓就不錯!
《朱古力磚》看起來硬硬 但入口後會慢慢溶掉 而且蠻滑的!
《朱古力慕思》濃濃而不甜的巧克力打成慕思好滑好軟綿!
《草莓芝士蛋糕》芝士味蠻濃的 不會太硬太實 味道不錯喔!
《TIRUMISU》是最好吃的~ 滑滑的軟芝士配上濃濃的咖啡香味!
《楊枝金露》入口口感好滑好順 芒果和奶香味很濃
裡面好多芒果肉、柚子肉、西米..比外面的甜品店好吃多了
《水果盆:西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜》都是我喜歡的水果.好甜喔~
最後吃了《MOVEPICK雪糕:芒果味、草莓味》
裡面好多果肉 果香和奶味都很夠 滑滑綿綿的好好吃!!
2013-09-27 3718 浏览
28.4.2013生日飯(12) - 姊妹聚每年生日, 我也十分期待我們四姊妹的聚會. 老實說, 我不太怎樣想吃自助餐了. 去年實在吃得太多, 今年的新年前後也創下了三星期內吃三餐自助餐的記錄. 再吃下去, 只會令我肥上加肥. 無奈今餐是慶祝我及另外兩名姊妹生日, 也得尊重她們意見, 因此我也就乖乖地幫手用DBS信用卡優惠預訂這裡的lunch buffet. 無可否認, 65折的優惠是很吸引, 不過優惠令到餐廳成為街市那麼的嘈吵, 卻太恐怖了. 還記得去年, 有一餐生日飯就是到這裡吃dinner buffet, 那一天是平日晚上, 只有數枱客人. 和這個星期日的下午比較, 差不多全場爆滿, 實在差天共地.對於我來說, 黑貝青口是必食的喇, 十分欣賞它肉質嫩滑, 又富有海水味, 因此前後我吃了兩打. 大蝦蘋果沙律裡面, 除了有蝦, 還有紅蘋果粒及青蘋果粒. 蝦是大大隻肉質又爽口, 可是紅蘋果粒和青蘋果粒也都很酸, 青蘋果粒是差點酸到吃不下喇. 紅肉西柚紅菜頭沙律又是甜甜酸酸的, 不過紅肉西柚怎也不及青蘋果酸, 哈哈.  刺身我選了三文魚和八爪魚, 肉質也挻肥美. 炸蝦天婦羅是幫姊妹拿的,
28.4.2013
生日飯(12) - 姊妹聚
每年生日, 我也十分期待我們四姊妹的聚會.

刺身我選了三文魚和八爪魚, 肉質也挻肥美. 炸蝦天婦羅是幫姊妹拿的, 她話蝦肉好厚好大隻喎. 雞串燒的雞肉很juicy, 不錯. 魚柳煎得香口, 只有很輕微的腥味, 尚算可以.
來到甜品, 其實我有少許失望, 可能是沒有我所喜歡的藍莓芝士蛋糕的原故吧. 栗子慕士不太甜, 而且十分滑溜呀. 至於斑蘭蛋糕就很鬆軟, 但斑蘭味卻很輕微. 朱古力蛋糕的朱古味很濃厚, 甜度也不高. Apple crumble就酸了點, 但也正常的, 因為蘋果沙律也很酸嘛. 至於芝士蛋糕雖然十分香滑, 但就十分奇怪, 竟然很淋, 淋到好似差不多要溶化似的.
雪糕方面, 有雀巢和Haagen-Dazs供應. 我當然只會選擇後者, 吃了cookies and cream 及士多啤李味.
以百多元的lunch buffet, 食物選擇又多, 質素也還可以. 還可在哪裡找到呢? 真的算抵食的喇.

很開心可以和好姊妹一同吃飯, 傾計. 知道其中一個好姊妹在明年要踏入人生的新階段了, 不禁慨嘆從小學二年級起認識的女生, 現在要準備建立家庭, 時光流走的速度, 實在快得驚人哩. 祝福她永遠也幸福哦.

2013-04-28
信用卡優惠
2013-08-21 2180 浏览
早2星期嘅星期日食過一次,雖然人多但服務好,食品refill 算快,種類多,今日再encore!人太多,坐近樓梯口,但有一杯橙汁送  魚生三文魚好味,蟹棒仲係冰嘅😣沙律菜新鮮好味凍海鮮有蝦、蜆、螺、青口,蜆有沙同好腥,翡翠螺一般。今日無巴拿馬火腿有粥檔,粉麵檔,蒸海鮮(魚肉,蝦,青口,尤魚)粥底夠棉,料多,好味燒烤有牛脷、三文魚頭、雞翼,牛脷真係超好食,雞翼香但無味熱食一向都唔係我嘅最愛,有約10款,我只食西蘭花,鍋貼小棠菜,好味!但無蒸魚n雪糕最多,movenpick 有7隻味,仲有d記d collection, 雪米糍,牛奶公司雪糕雪條,仲有好多toppings, 真係好正!唯一美中不足,今日無燒牛肉
人太多,坐近樓梯口,但有一杯橙汁送

魚生三文魚好味,蟹棒仲係冰嘅😣
沙律菜新鮮好味
凍海鮮有蝦、蜆、螺、青口,蜆有沙同好腥,翡翠螺一般。
今日無巴拿馬火腿
燒烤有牛脷、三文魚頭、雞翼,牛脷真係超好食,雞翼香但無味
但無蒸魚

唯一美中不足,今日無燒牛肉
  • 燒牛脷
因為有信和SINO卡,生日月份可享用這間酒店自助晚餐一次,但必須帶一位朋友入場。星期六自助晚餐: HK$488+10%,用買一送一優惠後計每人HK$268.4,抵食~****************************** (6/10分)因為我們只是早一日訂枱,所以近門口位置,無景,如果坐裡面有大玻璃窗看風景。****************************** (8/10分)1. 待應眼利,收碟快,有效率,而且算有禮貌。讚~2. 我拿相機準備影壽司時,廚師即說「等我放埋呢盤俾你影會靚D好睇D架~」,我去影魚生時又說「等我關了雪櫃門影會無咁反光~」搞到我幾唔好意思添... ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~[刺身:]1. 三文魚: (7/10分) 每次用小小的碟放上三片,第一碟肥美,第二碟切得樣衰2. 吞拿魚: (3/10分) 有雪味而且含很多雪水 3. 假蟹棒: (6/10分) 雖然不是真蟹肉,但味道算做得像真,而且是一絲絲的4. 榮螺(無試)5. 之後替換了八爪魚和另一款魚生,所以其實共有6款選擇咁多,還有3、4款壽司。1. 沙律菜羅馬生菜: (8/10分
[價錢:]

入場。

[環境:] (6/10分)

景。

[服務:] (8/10分)

1. 待應眼利,收碟快,有效率,而且算有禮貌。讚~

~~~~~~~~~~ [食物] ~~~~~~~~~~

[刺身:]

2. 吞拿魚: (3/10分) 有雪味而且含很多雪水

4. 榮螺(無試)
司。

[沙律海鮮冷盤:]

1. 沙律菜羅馬生菜: (8/10分) 爽脆多汁
2. 蜜瓜哈蜜瓜沙律: (8/10分) 很甜呀~~
3. 長腳蟹: (9/10分) 驚喜,鮮甜味多過鹹味~ ENCORE~~

4. 大頭蝦: (4/10分) 試了一隻,個頭好似有D發霉,肉身無咩味道
5. : (7/10分) 算少少鮮甜
6. : (6/10分) 肉比較"鞋"無咩鮮味,和長腳蟹相比會比下去
7. 見海鮮會不停REFILL,而且無晒之後REFILL為青口,又可以試多樣野都幾好~
8. 鴨胸: (3/10分) 很酸,難入口

9. 火腿片: (6/10分) 現貨,一般,無驚喜
蟹腳

[熱盤:]

1. 迷你和牛漢堡包
: (8/10分) 包底有烘過(雖然已不脆)但帶牛油香,和牛漢堡
不乾身,內裡是半粉紅色的肉,軟身帶點濕潤,很好吃吖~ 另有迷你海鮮漢堡包
和牛漢堡
2. 除有燒牛肉切片外,還有燒豬仔骨,牛無味可以不吃(5/10分),相反豬肉嫩
冧入味~
(8/10分)

3. 即燒牛仔骨
: (10/10分) 驚喜,覺得是全場最好食!牛仔骨多肉,入口嫩滑
多汁易咬,醃得入味而且燒得很香口,但燒南瓜未熟難食(3/10分)

4. 即燒串燒蝦: (7/10分) 外乾身內裡肉質剛好有少少鮮味,還有燒多春魚和腸
(無試)

5. 咖哩有3、4款,羊肉(7/10分)沒有羶味夠林好吃、蔬菜,有飯有蒜蓉法包有
薄餅提供...

6. 炸鮮魷: (5/10分) 粉漿不夠鬆脆而且吸了很多油
豬肋排, 即燒牛肋骨

[甜品:]

芒果布丁,士多啤梨慕士蛋糕,朱古力布朗尼,雜莓金寶,麵包布丁,藍莓芝士
餅,奶凍,生果等等都無咩特別,無驚喜...
覺得最好吃是芒果椰果西米露和合桃蛋糕。
可能因為被雪糕搶了風頭~

自助沙冰有4款果味: (7/10分) 雖然甜但不似藥水味,夠凍~ 還有自助咖啡/
茶(無試)

[雪糕:]

估唔多咁多選擇,3款牌子,當然首選MOVENPICK啦~

1. MOVENPICK 5款
: (8/10分) 最好朱古力碎和楓糖合桃雪糕,夠香滑~ 還有即
做脆餅筒放雪糕,又有10多款配料自由添加在雪糕上面~ 讚~

2. DREYER小杯裝4款: (6/10分) 藍莓芝士(差, 很甜無果味),開心果(有粒粒果
肉,味道唔太假),芒果(酸甜醒位,最好),士多啤梨(無試)

3. (無試)雀巢小杯裝3款,紅豆雪條,脆皮樂,雪米糍。

4. 梳乎厘
: (2/10分) 雖然放在爐內保溫,但明顯收縮了很多很多,入口很實很
鞋,唔會係一陣風咁鬆軟,太差
movenpick
其他沒有試的食物還有即煮粉麵,蒸餃(蝦餃牛肉燒賣...),人參雞湯,朱古力噴泉,...
2013-07-20
蟹腳
和牛漢堡
豬肋排, 即燒牛肋骨
movenpick
  • 豬肋排 即燒牛肋骨
已經好耐無食過Tea Buffet,突然諗唔起係尖沙咀2點多可以食乜時,就俾我地諗起去食tea buffet。其實忽然先去book檯,好多都已經full左,仲要係星期日,打左好幾間都full,最後一間柏景餐廳試下運氣,點知真係有位。其實個場都好大,可以容納好多人,基本上當日都係8成Full。人群3點鐘已經係度等緊,3點2可入場,但就提示我地buffet要3點3先開始。好啦,我見呢個時候好多人出左去影食物沙龍,我都影少少啦!目測應有超過70款美食老公去拎中式點心,佢話好食,個Bun 同粟米球都好入味三文魚: 夠鮮,而且厚切,每次俾一小碟你,唔使浪費,但就要行多幾轉拎。Cold Cut: 一般貨式煙芝士三文魚撻: 好好食,曲奇皮夠脆,芝士味濃又不會搶去三文魚味,細細舊,食多幾件都唔怕膩。BBQ Ribs: 算入味,易離骨,唔會死咸或過甜印度咖喱雜菜: 其實無味咖喱味,可以不理印第安自家醬雞: 味道好一般,無雞味,醬又無特別Hotdog: 老公話OKBeef Roll: 肉夠多夠簿,不錯。係cold cut area,但食多幾件會好飽Mango Pudding: OK,味道可以接受,唔算話好

目測應有超過70款美食
老公去拎中式點心,佢話好食,個Bun 同粟米球都好入味
中式點心
Cold Cut: 一般貨式
三文魚刺身,芝士煙三文魚撻
BBQ Ribs: 算入味,易離骨,唔會死咸或過甜
印度咖喱雜菜: 其實無味咖喱味,可以不理
印第安自家醬雞: 味道好一般,無雞味,醬又無特別
印度咖哩
Hotdog: 老公話OK
美式hotdog, BBQ ribs
Beef roll
Mango Pudding: OK,味道可以接受,唔算話好好食
杏仁豆腐蘆薈: 清清地,可以清洗一下味蕾
Tiramisu: 雖然無酒味,但勝在小朋友都食得,好味,夠軟滑,咖啡粉亦好足
合桃批: 批底脆口,甜度適中,又一喜愛甜品
藍梅芝士蛋糕: 芝士味豐富,糕底亦做得好
甜品
Movenpick雪糕配即製Waffle: 雪糕有7款味,今次試左Coffee同Cream Brulee味。Coffee味好好,甜度適中;而Cream Brulee味亦不會太甜,唯獨要唔好再加topping,否則可能會over。Waffle其實幾脆,但就無味香味。
Movenpick雪糕
题外话/补充资料: 甜品其實仲有即焗梳乎里,好香,但已飽到食唔到了! 另外,頭一個鐘收碟都幾密,後來要埋單時就一個人都無,等左成15分鐘先有人,坐得入就好似無咩人理。 幾時都係Openrice好,原來可以print openrice coupon出黎就有8折,我地因為今次玩即興,無print到,只有用Hsbc拎個9折,好過無啦!
2013-08-04
Movenpick雪糕
  • 三文魚刺身芝士煙三文魚撻
  • 美式hotdog BBQ ribs
2013-08-04 945 浏览
家人生日, 早兩星期入open rice 找自助餐, 見十大人氣中有柏景, 又有七五折優惠券 , 好似好抵食, 記得兩三年前食過 , 當時雖然款式不太多 , 但鐵板炒雪糕, 蛋糕甜品都好ok, 仲有一個生日蛋糕送( 印象好深刻是我們當時坐在甜品吧隔離 , 所謂"近水樓台先得食"有一款蛋糕因為好好味, 我們幾個encore 下幾乎食左大半個蛋糕 ) 六時半準備到達, 餐廳安排我們坐在熱薰吧枱附近 , 取食物好方便 .繞場一周後, 除了近入口的雪糕吧好吸引外, 其餘 海鮮, 刺身, 熱薰 , 甜品等都唔多選擇 , 有點失望 先攻 海鮮 和 凍肉   行近海鮮區, 嘩 .... 1 2 3 4 5 6 一眼見晒六款 , 全部大路貨色兩款蝦都唔掂 , 無味又唔夠新鮮, 長腳蟹和翡翠螺都有D鮮味算ok青口有沙凍肉都是有幾款 , 煙三文魚唔夠味, 但巴馬火腿又過咸 , 原本凍肉是我的至愛都沒有 encore , 唉 ~~~ 刺身只有三文魚,  螺肉 , 蟹棒 , 另一款好似是劍魚 , 每次每款只提供三片 , 要多行幾轉 >.< 壽司都只是幾款選擇唔多熱薰 --- 大約十款左右牛尾唔

甜品等都唔多選擇 , 有點失望

先攻 海鮮 和 凍肉

青口有沙
凍肉都是有幾款 , 煙三文魚唔夠味, 但巴馬火腿又過咸 ,
原本凍肉是我的至愛都沒有 encore , 唉 ~~~

熱薰 --- 大約十款左右
牛尾唔夠淋
辣椒蟹有蟹鮮味, 但過辣
蟹肉薯餅(只出過一次)
津白粉絲一般貨色
賽螃蟹幾好, 但多食會漏
比目魚 ok
蔥油霸黃雞見個樣好"鞋"無試
鴨胸一向不喜故無試
小型漢堡包 ( 有雞肉, 牛肉, 豬肉三款漢堡 ) 試過牛肉漢堡都ok
香蝦肉腸炒飯(個名好好聽, 但似加左葡汁的楊州炒飯 )
干燒伊麵
 西冷牛扒 -- 薄切不太ug又不會太生幾好
 燒豬肋骨 -- 略"鞋"  唔夠味 , 又唔熱  ( 意粉屋好食得多 )
 燒蝦 -- 已經燒起好耐 , 凍晒, 又無味
 燒牛脷 --- 亞女一向喜牛脷 , 但佢話呢件太厚 , 肉邊硬 唔得

瑤柱炖湯" 好清好淡"  似滾湯多過似炖湯 , 反而花生雞腳湯比較正常
 日式火鍋 --- 全賴有呢個火鍋區才食得飽 , 有多款配料 / 菜任選,
牛肉另外用上湯浸熟, 好好味但牛過熟有少少ug , 好彩是薄切
 甜品 -- 原本最大期望的 , 最後失望仲大 , 款式唔多, 亞女話只得
芒果布丁 , 朱古力梳乎喱 芝士餅 和 藍莓蛋糕是OK的, 其他大部份都
唔多好食
  ( 甜品唔甜但都不要咁酸啦, 真係好難頂 )
 甜品失望 , 唯有改攻雪糕 哈..哈... 有 Dreyer's 又有 Movenpick
兩大牌子 , 又有雪米糍 , 仲有多款味道選擇 , 值得一讚 ^.^
 當晚未滿坐, 眼看估計約六七成客左右 , 人少不用爭 , 另外因為
食物選擇不多, 未夠九點, 各食物吧已經開始冷清清的 "無嘜人幫襯"
题外话/补充资料: 原價 $448 有七五折 再加一(原價計) = 每位 $ 380 , 如果無折一定不用選. 最慘是昨天發現呢間餐廳有團購自助晚餐, 每位連加一 $334 足足平成50元/人 我們四人就比多了兩條紅衫魚 , 好肉痛呀 ~~~ 鳴鳴 ( >.<)
2013-08-01
2013-07-14 643 浏览
假日家庭樂,全家四人睇完戲下午2點,忽然想來個下午茶,尖沙咀差不多所有酒店都full booking,只餘下這間,心想食評大多是讚的,就博一博,冇乜期望,點知喜出望外,食物多完化:刺身都有三文魚及油甘魚再加皇帝蟹棒,但海鮮冷盤就沒有供應,連凍蝦都冇;沙律方面菜很新鮮,不過凍肉就冇乜選擇;熱葷就有豬仔骨同迷你熱狗,特別係隻熱狗可自己落配料,酸瓜呀蕃茄呀醬汁呀全部自己再配搭,新奇又好玩;最值得一讚係雪糕,除了一雪櫃杯裝雪糕任取,仲還有鳳仙,紅綠豆及橙汁冰冰雪條都夠眼花,其實最正既係後面還有專人幫你整雪大雜會,重點係選用貴野雪糕,仲有六款選擇,真係食多幾球都夠回本總括而言,咁既價錢有咁既食物真係有驚喜!!

沙律方面菜很新鮮,不過凍肉就冇乜選擇;

最值得一讚係雪糕,除了一雪櫃杯裝雪糕任取[雖然只是普通牛記貨式],仲還有鳳仙,紅綠豆及橙汁冰冰雪條都夠眼花,其實最正既係後面還有專人幫你整雪大雜會,重點係選用貴野[movenpick]雪糕,仲有六款選擇,真係食多幾球都夠回本

總括而言,咁既價錢有咁既食物真係有驚喜!!
2013-07-14
2013-07-03 502 浏览
同一家大小去食 地方大 食物比想像多好多!食物好 mini beef burger 想不到會有供應bbq rip 好食 pizza都唔錯熱食都有點比較hea 煎餃 雞軟骨 腸仔...但味道都可以接愛有粥有面 好食呀~tea buffet都有haagen-dazs任食 驚喜!唯有係cold kitchen比較普通雖然都有三文魚 今次仲有每人一盎楊枝金露 雖然味道一般但有誠意唔錯啦同一時間 有4個師傅企檔 唔錯啦~服務人員後生有禮 笑住來收碟有幾次需要服務人員 佢地所有係暑假工炒散or trainee但想即時搵人幫我地 thank you~
同一家大小去食 地方大 食物比想像多好多!

食物好 mini beef burger 想不到會有供應
bbq rip 好食
pizza都唔錯
熱食都有點比較hea
煎餃 雞軟骨 腸仔...但味道都可以接愛
有粥有面 好食呀~

tea buffet都有haagen-dazs任食 驚喜!

唯有係cold kitchen比較普通
雖然都有三文魚

今次仲有每人一盎楊枝金露 雖然味道一般
但有誠意唔錯啦

同一時間 有4個師傅企檔 唔錯啦~

服務人員後生有禮 笑住來收碟
但想即時搵人幫我地 thank you~
2013-06-19 488 浏览
其實我不太喜歡吃自助餐,但巧合之下我已光臨這家餐廳頗多次。朋友說它的自助餐不錯,但我一直都覺無甚特別。今次再嘗,簡直慘不忍睹,不容再試。先講海鮮冷盤麵包蟹的肉質呈不新鮮的啡色,雖仍可入口,但肯定不夠鮮味。大頭蝦肉質欠彈口且有一道不知從可而來的奇怪味道。明蝦水準尚可,但藍貝則大部份不開口!壽司/刺身不提也罷,每次只可取三件。三文魚色淡無味,其他我亦冇試了。老火湯這是最值讚的一道菜,粉葛鯪魚湯。用料足,味濃且香。嘗了兩碗,第一煲很入味,但第二煲則淡了很多,不過味道仍可。熟食串燒經常排長龍,但都是燒雞軟骨,大蝦及牛仔骨,牛仔骨肉質尚可,但大蝦卻無蝦味兼不新鮮。還以為要排隊的都是好貨色...沙律及冷盤款式不多,質素亦一般。沙樂美腸不是好吃的那種,Parma Ham則淡然無味。甜點我很少吃甜點,只知名牌雪糕任食,而布甸類食品則麻麻地。對上一次食是半年前,今次重臨,實在很失望,很多曾經不俗的款式都退步了。然且食物款式不多,連平平無奇的菜式都要排長龍。今次之後已沒有再次光臨的欲望了。
其實我不太喜歡吃自助餐,但巧合之下我已光臨這家餐廳頗多次。
先講海鮮冷盤
麵包蟹的肉質呈不新鮮的啡色,雖仍可入口,但肯定不夠鮮味。
大頭蝦肉質欠彈口且有一道不知從可而來的奇怪味道。
明蝦水準尚可,但藍貝則大部份不開口!
壽司刺身
不提也罷,每次只可取三件。三文魚色淡無味,其他我亦冇試了。
老火湯
熟食
沙律及冷盤
甜點
我很少吃甜點,只知名牌雪糕任食,而布甸類食品則麻麻地。
2013-06-15
  • 粉葛鯪魚湯
2013-06-17 401 浏览
揀呢間餐廳既原因..係因為信和之友生日月份有免費buffet食(當然要有至少一位同行俾正價$448另加一既人士囉).六點鬆d去到話未入得, 嚮周圍兜個圈到六點四左右入得但又話未食得住, 咪得多陣囉, 一夠鐘就衝出去拎野食勒.蟹腳:好多人特登話要食個蟹腳, 但我又唔覺有乜特別, 蟹肉咸咸地咁囉翡翠螺:無沙好味大頭蝦:肉淋淋咁我覺得一般海蝦:好過大頭蝦,不過都係一般煙三文魚:又幾好味bor魚生:食過甜蝦,三文魚同八爪魚,ok,不過每次排得o個兩三片好似唔夠喉咁燒蝦:幾爽口辣青口k燒牛肉:比想像中好,之前食好多都係得個韌字蝦餃燒賣:中式點心又幾好味bor天婦羅蝦:即炸好味呀燒牛仔骨:夠味幾香口燒雞軟骨串:正常燒牛舌:普通印度烤餅:配埋印度咖哩其實幾好味巴拿馬火腿配蜜瓜:正常啦,不過食多幾塊可以回本甜品類:朱古力慕士好好味,其他水準都ok,最好係haagen-dazs同dreyers雪糕任食,都仲有兩隻味既牛記雪糕不過無食到,生果得兩三款好似少左d勒.整體黎講,如果以買一送一後既平均每個人大約$250黎講, 我覺得都抵食同埋一定夠食到飽, 不過正價俾$500一個人既話就唔多值勒.
翡翠螺:無沙好味
大頭蝦:肉淋淋咁我覺得一般
海蝦:好過大頭蝦,不過都係一般
煙三文魚:又幾好味bor
燒蝦:幾爽口
辣青口
k
燒牛肉:比想像中好,之前食好多都係得個韌字
蝦餃燒賣:中式點心又幾好味bor
天婦羅蝦:即炸好味呀
燒牛仔骨:夠味幾香口
燒雞軟骨串:正常
燒牛舌:普通
印度烤餅:配埋印度咖哩其實幾好味
巴拿馬火腿配蜜瓜:正常啦,不過食多幾塊可以回本
题外话/补充资料: 我地帶左個蛋糕去, 諗住餐後拎返屋企食, 侍應見到好主動話幫我地拎去雪, 讚.
2013-06-10
其他
同事見到Openrice有coupon,又話食過呢度既自助午餐都幾好食,所以就約埋呢日收工後一齊食自助下午茶。雖然收工前食咗小小生果打底,不過我兩點幾已經開始肚餓,所以一去到就好心急攞野食。但Round 1 都係沙律、冷盤同壽司為主。壽司唔算好鮮味,但都算新鮮,合格。青蘋果沙律有小小酸,但都食得落,當係開胃菜啦!壽司唔會雪都好凍好實,ok!第二Round去熟食區行咗個圈,但唔係好多野啱我食。小妹喜歡食雞軟骨,所以覺得好食。豬肋骨既汁ok好味,但唔入味,所以食一件夠咧!坐咗一陣,侍應送上每人一碗既燕窩楊枝甘露。都幾大碗,我明知自己會食唔曬,所以無倒啲燕窩落去,留返係湯匙,加楊枝甘露唻食。呢個時候有小小飽飽哋,去咗倒杯熱檸茶飲吓。路經甜品區,順手攞咗杯燕窩雙皮奶。雖然燕窩係淡而無味,但個雙皮奶好好味呀!小休一會再戰Round 3。食埋之後真係好飽,要收手啦,去食甜品啦!我哋一直都見唔到網頁上面既燕窩雞粥,回程時經過熟食區見到有人攞住碗粥,先發現原來有個粥檔係串燒檔旁邊。但我哋已經飽咗七成,所以只係攞一碗大家分唻食,基於啲燕窩已經溶入咗啲粥度,所以都唔係好覺得食到啲燕窩,而啲雞肉又唔係咁好味

壽司唔算好鮮味,但都算新鮮,合格。
青蘋果沙律有小小酸,但都食得落,當係開胃菜啦!
壽司唔會雪都好凍好實,ok!
Round 1
。豬肋骨既汁ok好味,但唔入味,所以食一件夠咧!
Round 2
燕窩楊枝金露
燕窩
熱檸茶、燕窩雙皮奶
小休一會再戰Round 3。
Round 3
食埋之後真係好飽,要收手啦,去食甜品啦!

我哋一直都見唔到網頁上面既燕窩雞粥,回程時經過熟食區見到有人攞住碗粥,先發現原來有個粥檔係串燒檔旁邊。但我哋已經飽咗七成,所以只係攞一碗大家分唻食,基於啲燕窩已經溶入咗啲粥度,所以都唔係好覺得食到啲燕窩,而啲雞肉又唔係咁好味,所以呢碗粥唔食都無損失。

攞粥既時候見到啲雞翼剛剛燒好,所以攞咗串唻試吓。同豬肋骨一樣,調味料既味道ok,但因為無腌過,所以唔入味。
燒雞翼、燒茄子
甜品方面我試咗小小,但個tiramisu有酒浸過啲手指餅,我只係食咗小小就有啲上腦,暈暈哋,要坐一陣先舒服返啲,但已經差不多夠鐘,我又見自己唔係咁舒服,唔敢食雪糕。雖然係食到好飽好飽,但走既時候若有所失
朱古力噴泉、芒果布甸、芝士餅、朱古力蛋糕、Tiramisu
食物味道大約在普通至中上,但以下午茶唻講呢度真係好多款食品,而且會不停補給,打咗八折後二百蚊有找真係幾抵食。
2013-06-08
  • 燕窩雙皮奶
2013-05-26 299 浏览
昨日突然又心血來潮想食TEA BUFFET. 想起上次訂唔到枱, 就轉左食麗景cafe express. 今次就博下睇下有無啦, 點知有位喎. $208 加一(用OPENRICE COUPON有8折)時段3:15-5:15 (2小時)同男朋友3點正黎到, 不過要等到3:10先入得. 地方環境大, 食物方面都多選擇刺身只有三文魚& 蟹棒, 三文魚好味, 蟹捧無食, 青口有少少辣汁, 好惹味沙律夠新鮮迷你BURGER, 蛋沙律多士, 呢兩款都唔錯飲品: 自助飲任, 有咖啡, 凍檸茶, 西柚汁熟食方面: 咖哩雜菜, 印度炒飯, 炸魚柳, 芝士煙肉撻, 忌廉磨菇汁通粉,雞軟骨, 越式春卷, 烤魚塊, 餃子, 脆皮腸有茄子&雞脾菇串燒~ 點心有牛肉, 牛肚, 鮮竹卷另外每人送一碗燕窩洋支甘露, 好好味^^以呢個價錢, 收碟服務都唔錯, 食物款多, 款式唔算特別, 質數正常
同男朋友3點正黎到, 不過要等到3:10先入得.

地方環境大, 食物方面都多選擇
刺身只有三文魚& 蟹棒, 三文魚好味, 蟹捧無食,
青口有少少辣汁, 好惹味
沙律夠新鮮
迷你BURGER, 蛋沙律多士, 呢兩款都唔錯
飲品: 自助飲任, 有咖啡, 凍檸茶, 西柚汁
有茄子&雞脾菇串燒~ 點心有牛肉, 牛肚, 鮮竹卷

另外每人送一碗燕窩洋支甘露, 好好味^^

2013-05-26
3K
2013-04-14 125 浏览
第一次黎這裏食自助餐,環境唔錯,坐位闊落,食物都幾多野揀。轉左一圈,海鮮有長腳蟹,螺,蝦等。沙律菜,粟米,紅腰豆,蕃茄等,醬汁有黑醋,千島,白汁。有一枱咖喱,雞,羊揀,有白飯,薄餅配。唔少得最受歡迎嘅刺身壽司,三文魚,吞拿魚等,款式唔多。再黎係中式點心,湯。各類熟食,燒牛肉等。仲有就係本人最愛嘅甜品蛋糕啦。每樣野都試少少,味道唔差但又未至於話好好食,食完一次無返攞嘅沖動囉。比較有印象嘅係湯,椰子煲雞好夠味,真材實料值得返飲。右邊嘅係當晚廚師推介嘅響螺瘦肉唔記得仲有咩嘅湯,都ok,略微咸左少少。甜品時間~即整嘅pancake,自己加醬配料,好香蛋味,再加上負責整個位小姐笑容滿面態度好,正。雪糕有好多味揀,食左呢幾樣,仲有牛奶公司嘅,不過淨返紅豆同雲尼拿,我想要嘅芝麻味無哂。有奶茶檸茶等自助,無試,聽說唔太好飲。每人有一杯橙汁送,只有一杯,不能refill,而且侍應好緊張問邊幾個位有人坐先放低,好多自助餐都任飲架啦,做乜咁緊張。杯橙汁一啲都唔好飲,勁甜同好人工,明顯不是鮮泎。侍應服務ok,收碟收得好快。不過咁嘅價錢同食物質素,要考慮了。
第一次黎這裏食自助餐,環境唔錯,坐位闊落,食物都幾多野揀。
轉左一圈,海鮮有長腳蟹,螺,蝦等。
沙律菜,粟米,紅腰豆,蕃茄等,醬汁有黑醋,千島,白汁。
有一枱咖喱,雞,羊揀,有白飯,薄餅配。
唔少得最受歡迎嘅刺身壽司,三文魚,吞拿魚等,款式唔多。
再黎係中式點心,湯。
各類熟食,燒牛肉等。
仲有就係本人最愛嘅甜品蛋糕啦。

2013-03-23