2009-06-27 29 浏览
自從上次試過琉璃之後,真係一試就愛上。阿媽去買外賣,我就揀咗什果琉璃。芒果汁和忌廉分開上。一打開蓋,好多晶瑩的琉璃喺面。鮮果全在琉璃之下,有西瓜、芒果、奇異果、蜜瓜和哈蜜瓜。全部生果都很新鮮,很甜很多汁!琉璃份量很多,很彈牙!加上芒果汁同忌廉撈勻,味道一流!
自從上次試過琉璃之後,真係一試就愛上。
阿媽去買外賣,我就揀咗什果琉璃。
芒果汁和忌廉分開上。
一打開蓋,好多晶瑩的琉璃喺面。
鮮果全在琉璃之下,有西瓜、芒果、奇異果、蜜瓜和哈蜜瓜。
全部生果都很新鮮,很甜很多汁!

琉璃份量很多,很彈牙!

加上芒果汁同忌廉撈勻,味道一流!
晶瑩的琉璃
鮮果加芒果汁
晶瑩的琉璃
鮮果加芒果汁
  • 琉璃系列
2009-06-15 17 浏览
小兔係隻為食兔, 最近終於開帳戶寫食評,當然寫D一定唔可以走寶既食店。松記已經好多人講過, 小兔都由初中食到而家認為要試既當然有D招牌, 例如好岩夏天食既SUMMER, 夠清涼, 雪糕又好好味。小兔介紹過朋友去食, 初時佢地都認為甜品度度差唔多, 最尾當然係我贏啦 ^^除左食SUMMER外, 小兔每次都必點鮮芒果布甸,因為我好鐘意食芒果, 而呢隻布甸上面會有3塊新鮮芒果,下面就係普通既滑布甸,雖然唔係次次既鮮布甸都係好甜, 但係係小兔既心頭好
小兔係隻為食兔, 最近終於開帳戶寫食評,
當然寫D一定唔可以走寶既食店。

松記已經好多人講過, 小兔都由初中食到而家

認為要試既當然有D招牌,
例如好岩夏天食既SUMMER, 夠清涼, 雪糕又好好味。
小兔介紹過朋友去食, 初時佢地都認為甜品度度差唔多,
最尾當然係我贏啦 ^^

除左食SUMMER外, 小兔每次都必點鮮芒果布甸,
因為我好鐘意食芒果, 而呢隻布甸上面會有3塊新鮮芒果,
下面就係普通既滑布甸,
雖然唔係次次既鮮布甸都係好甜, 但係係小兔既心頭好
2009-06-14
2009-06-15 34 浏览
早前吃過小天使為塵埃準備的Antique蛋糕,塵埃這天也為小天使準備飯後甜品, 希望您們喜歡!塵埃今次不容有失, 最後選了松記的幻彩明珠 ~料款繽紛, 生果新鮮, 芒果醬香甜!外賣, 奶可分開上, 加分也 ~中午, 出車之前, 先打電話到松記, 說要10個幻彩明珠外賣, 15-20分鐘後到 ~到達之後, 由於趕時間回程, 所以塵埃沒有落車,只打電話到店內, 希望店員可將外賣送出來, 店員也很配合 ~由九龍灣飄到長沙灣, 再由長沙灣飄回九龍灣,為的, 豈止10個幻彩明珠!
早前吃過小天使為塵埃準備的Antique蛋糕,
塵埃這天也為小天使準備飯後甜品, 希望您們喜歡!

塵埃今次不容有失, 最後選了松記的幻彩明珠 ~
料款繽紛, 生果新鮮, 芒果醬香甜!
外賣, 奶可分開上, 加分也 ~

中午, 出車之前, 先打電話到松記,
說要10個幻彩明珠外賣, 15-20分鐘後到 ~

到達之後, 由於趕時間回程, 所以塵埃沒有落車,

由九龍灣飄到長沙灣, 再由長沙灣飄回九龍灣,
為的, 豈止10個幻彩明珠!
2009-06-15 507 浏览
走去附近的松記(總店,近天悦廣場)食糖水,我要了特色甜品哈囉--(15元,凍食),有椰汁糕、西米、涼粉、粟米、薏米、種子「黑珍珠」及多種豆類,上有芒果汁及花奶,可謂加碼版咋喳好足料,原來咋喳+芒果汁係好好味,食落冇咁甜漏添!Ah四要了幻彩明珠($15)--裏面有雜果、涼粉、大西米等,感覺似B仔涼粉迷你版!見到唔差order多一碗楊枝甘露($18),(欠圖)--無之前個兩碗咁好味,不過食得出用呂宋芒,抵讚!這裏的糖水平得來又好吃,值得再試!
好足料,原來咋喳+芒果汁係好好味,食落冇咁甜漏添!
這裏的糖水平得來又好吃,值得再試!

幻彩明珠
2009-05-31
$24 (其他)
幻彩明珠
2009-06-07 40 浏览
新款野錦棉冰: 見到有其他食評話似朱古力新地,都認同,因為朱古力+花生;不過, 有淡淡的芒果味. ok 啦六寶湯圓: 有六款味, 芝麻味最好,芝麻好香環境唔錯,適合年輕人
新款野
ok 啦

六寶湯圓: 有六款味, 芝麻味最好,芝麻好香

環境唔錯,適合年輕人
綿棉冰
2009-06-07
2009-06-01 12 浏览
去到松記見到各大糖水舖都出左的綿花冰,點都要睇下有咩分別。阿姐推介原味,即係加花生粒 & 朱古力醬,食落個感覺似食緊麥記得朱古力新地,係雪糕換左做綿花冰,份量比其他糖水舖的冰小一點。個人感覺花生粒太粗,如果細粒d會好d。朱古力醬加冰味道有點怪。 $28一個我覺得普通,下次如果再來松記會食返d傳統糖水,會抵食d。
原味綿花冰
2009-05-23
  • 綿花冰
2009-05-30 10 浏览
今日經好友帶路去左呢度試下,入到去已經好多人了。叫左 (1.)幻彩明珠@$15;(2.)海底椰紫米露@$15 及 (3.) 咖啡木槺布甸@$10d生果又好新鮮好甜,價錢合理。GOOD=)
今日經好友帶路去左呢度試下,入到去已經好多人了。
叫左
(1.)幻彩明珠@$15;
(2.)海底椰紫米露@$15 及
(3.) 咖啡木槺布甸@$10

d生果又好新鮮好甜,價錢合理。GOOD=)
2009-05-30
$20 (其他)
經過上次在荃灣店的普通刨冰, 是日決定再戰位於深水埗的松記老店, 目標是雜誌上介紹的綿花冰; 到達正店, 就在天悅廣場對面, 人來人往, 格局和荃灣店同出一轍番看餐單, 多了一頁綿花冰的介紹, 售價一點一便宜, 雜果綿花冰要$33一客, 我和友人各點了一份綿花冰不一會來了, 賣相相當吸引, 視覺上己告知食客其軟綿綿的質感, 底部有雜果和果汁; 綿花冰本身是芒果味的淡黃色, 所以有股淡淡的芒果香味, 冰質入口即溶, 沒有刺口之感, 配以雜果, 相當可口, 與普通紅豆刨冰雲泥之別, 難怪可以多賣$14元喜歡透心涼及刨冰的食客不可錯過

喜歡透心涼及刨冰的食客不可錯過

2009-05-10
$33 (其他)
2009-05-28 19 浏览
十多年前, 台式刨冰在港風行一時, 熱情果, 煉奶, QQ圓等都在其時引進, 但不知什麼時候開始, 台式刨冰店一間一間的倒閉, 炎炎夏日再想享食透心涼的感覺己不復再看了雜誌介紹的深水美食, 最吸引的莫過於在香港消失了很久的台式刨冰了, 她是位於深水埗的松記糖水是日經過荃灣, 得悉也有松記分店, 和友人同往位於路德圍的松記, 糖水店裝飾以白色為主調, 燈火通明, 下午三四時仍然接近座無虛席, 可見她名氣之盛番看餐牌, 看到刨冰部份, 沒有雜誌介紹的綿花冰, 所以點了紅豆刨冰一客, 友人則點了雜果雪糕甜點不一會送來, 賣相吸引, 以我的刨冰而論, 並非入口即溶, 口感大失, 而且冰上的醬汁亦不夠, 刨冰塊入口還有點刺口之感, 相信若配以鮮奶及煉奶會大大提升這個刨冰的味道, 從而減少口感帶來的缺點雖然這個刨冰只是$19, 相信下次不會再點同一份刨冰朋友的雪糕賣20元, 但他說生果未有雪凍, 大失所望

雖然這個刨冰只是$19, 相信下次不會再點同一份刨冰

朋友的雪糕賣20元, 但他說生果未有雪凍, 大失所望
2009-05-09
$19.5 (其他)
2009-05-17 15 浏览
同老公食完麵就黎食甜品,,老公要SUMMER,,我要幻彩明珠,,1.SUMMER 以前GE SUMMER係用正方形個D碗GE,, E+ 變左圓形碗,,少左生果LO,,, 冇以前咁抵食,, 雪糕同以前1樣味,,冇特別,,2.幻彩明珠 同以前1樣咁多,,D芒果汁同花奶瀉左出黎,, 但係D生果都係少左,,用多左涼粉代替,,生意咁好都用少左生果,,我覺得已經冇咁抵食LO,,下次都係得閒路過先食BA,,5會再特登黎LA,,仲有就係,,D奇異果超超超酸,,
同老公食完麵就黎食甜品,,
老公要SUMMER,,我要幻彩明珠,,
1.SUMMER
以前GE SUMMER係用正方形個D碗GE,,
E+ 變左圓形碗,,少左生果LO,,,
冇以前咁抵食,,

雪糕同以前1樣味,,冇特別,,
2.幻彩明珠
同以前1樣咁多,,D芒果汁同花奶瀉左出黎,,
但係D生果都係少左,,用多左涼粉代替,,

生意咁好都用少左生果,,我覺得已經冇咁抵食LO,,
下次都係得閒路過先食BA,,
5會再特登黎LA,,
仲有就係,,D奇異果超超超酸,,
2009-05-15
2009-05-17 10 浏览
一個很愛坐和一個很愛走路的人~所以很多時候都會做一點很無厘頭卻很悠然的行為~~就像這個寂靜的晚上~在深水埗市中心吃過米線後~卻走到地鐵站內搭了兩個站到荔枝角再慢行至深水埗~~~很無聊? Haha~剛好經過松記~記得數年前剛相識是就吃過一次~結果這個六寶湯丸承諾~五年的時間還沒有兌現~吃不吃也好~就走進去再算吧正值晚飯時間~~沒有太多客人~但在盛夏的感覺下絕對找不到一點想吃湯丸的意慾~但餐牌上出名的哈囉~Summer~幻彩明珠等~其實配搭不是那麼特別~雪糕生果涼粉西米的配搭而己~大比也說得對~糖水店內的生果xx~好像是讓平常沒有太多機會吃生果的人吃到自已喜愛的生果~可惜小比每天至少吃四種不同的生果~所以完全找不到一絲頭緒~最後二人就要了最平凡不過的凍椰汁西米露和熱的生磨芝麻糊~價錢不貴~在新式糖水店有個位價錢的糖水~~芝麻糊一放下就已經很香很香~直覺也覺得面前的芝麻糊是自家磨制的~因開粉的往往都暗淡無光~但也要知道~要提升芝麻糊的質素~很多時在製作過程後期都會加入麻油提升richness~雖然無法知道是芝麻本身質素好得爆油還是真的加了油~但出來的結果就是太油~~連小比這個芝麻糊怪都吃了1

價錢不貴~在新式糖水店有個位價錢的糖水~~芝麻糊一放下就已經很香很香~直覺也覺得面前的芝麻糊是自家磨制的~因開粉的往往都暗淡無光~但也要知道~要提升芝麻糊的質素~很多時在製作過程後期都會加入麻油提升richness~雖然無法知道是芝麻本身質素好得爆油還是真的加了油~但出來的結果就是太油~~連小比這個芝麻糊怪都吃了1cm高度過後已經放棄了……

相對起來大比的西米是較為正常~而且西米用量夠多~沒有結成一團又或是焗得不透等弊病~可惜小比是不吃椰汁的.. 結果就只有「望」字訣~快快放下十來塊錢繼續上路~~~見九成送出的都是那些沒有難度的雪糕配搭名物~賣相是一百分~吃的人面上也個個面露笑顏~難道是因為小比平常吃得太多生果?吃得太多其他品牌的雪糕?還是投入不了新式糖水的氣氛? 可一不可再~~永久不錄用
西米不欺場
吃不下了...sorry
$9 (其他)
2009-05-10 33 浏览
嘩哈哈!阿爸又俾我同阿媽點去買糖水!yeah!又有松記糖水食。買了幻彩明珠、糖不甩、杏仁糊、三色涼粉同芒果琉璃。幻彩明珠依舊清新,生果新鮮,西瓜超甜。大明珠煙煙韌韌,好有咬口,我的至愛!今次加埋奶,口感較rich,但亦多了一份肥膩的感覺。糖不甩多花生碎,糯米糰又煙煙韌韌,好味。第一次食三色涼粉同芒果琉璃。芒果琉璃非常好食,我覺得比幻彩明珠更勝一籌。琉璃清爽彈牙;芒果汁同忌廉分開上。原本以為係奶,試一啖,又唔似喎,較杰身亦較甜,似忌廉多d。將芒果汁同忌廉一并倒下,再撈勻。個味道同琉璃珠的質感好match!芒因亦夠甜夠多汁!三色涼粉呢個就不太特別,三隻色嘅涼粉味道類同。但夏天食都幾解熱嘅!
嘩哈哈!阿爸又俾我同阿媽點去買糖水
yeah!又有松記糖水食。
買了幻彩明珠、糖不甩、杏仁糊、三色涼粉同芒果琉璃。

幻彩明珠依舊清新,生果新鮮,西瓜超甜。
大明珠煙煙韌韌,好有咬口,我的至愛!
今次加埋奶,口感較rich,但亦多了一份肥膩的感覺。

糖不甩
多花生碎,糯米糰又煙煙韌韌,好味。

第一次食三色涼粉同芒果琉璃。
芒果琉璃非常好食,我覺得比幻彩明珠更勝一籌。

琉璃清爽彈牙;芒果汁同忌廉分開上。
原本以為係奶,試一啖,又唔似喎,較杰身亦較甜,似忌廉多d。
將芒果汁同忌廉一并倒下,再撈勻。
個味道同琉璃珠的質感好match!

芒因亦夠甜夠多汁!

三色涼粉
呢個就不太特別,三隻色嘅涼粉味道類同。
但夏天食都幾解熱嘅!
杏仁糊
幻彩明珠,撈勻咗
幻彩明珠,加咗奶同芒果汁
芒果琉璃
琉璃close up
芒果汁同忌廉一并撈勻
$30 (其他)
杏仁糊
幻彩明珠,撈勻咗
幻彩明珠,加咗奶同芒果汁
芒果琉璃
琉璃close up
芒果汁同忌廉一并撈勻
(非会员)
2009-05-08 10 浏览
睇到甘多人話好食..今日同班朋友去...食完真係無咩感受!我地要左幻彩明珠..6寶湯圓..芒果班戟.......幻彩明珠無甜味...6寶湯圓同芒果班戟好普通...跟出面果d無咩分別...唔知師傅係米趕時間...d汁淋到出碗...整差左個賣相..服務方面過得去啦...
睇到甘多人話好食..今日同班朋友去...食完真係無咩感受!
我地要左幻彩明珠..6寶湯圓..芒果班戟.......
唔知師傅係米趕時間...d汁淋到出碗...整差左個賣相..
服務方面過得去啦...
2009-05-07
2009-05-01 19 浏览
女孩子總和甜品有不可分割的關係, 十個女仔有8個都愛甜品. 而相對精緻的餅食蛋糕, 其實我更愛港式的糖水店. 松記回想起來, 我也幫襯了接近十年, 由舊鋪幫襯到裝修後的新鋪, 由初時還未成名, 幫襯到晚晚其門如市, 等位的人多得企滿半條街. 十年來, 價錢變化不大, 水準也從沒下降. 而我近乎10次就有8次是點我的至愛:幻彩明珠($15) 因貪其夠雜錦,有雜果,有至愛的大西米,有涼粉,有芒果汁...一次過滿足所有願望. 而比起其他糖水,亦相對清新.menu其實多了很多不同的食物,近乎全部也試過了,冰燕,琉璃,白涼粉... 都是gimmick, 但味道也遠不及傳統的好.現在還推出了近來很興的綿綿冰($28),但在塲所見,吃的人不多,或者因為價錢相對貴,而且還未到很炎夏的時間吧. 有機會也會一試.值得一讚是食物上枱時間非常快, 一般不會超過3分鐘; 但亦因為這樣, turnover很快, 想食完再傾計就不太適合了.

紫米露, 幻彩明珠, 擂沙湯圓
2009-04-24
$25 (其他)
紫米露, 幻彩明珠, 擂沙湯圓
  • 幻彩明珠
  • Summer
2009-04-21 17 浏览
原本想試杯杯冰,店員推介+$10轉新推出的綿綿冰,一直想試綿綿冰的我當然說好。原本要的是紅豆杯杯冰,現變為紅豆綿綿冰,$18+10 =$28。綿綿冰只有一個口味:芒果。冰很綿很好吃!有些芒果汁更是香甜。紅豆大大粒,正!會再來吃~!

會再來吃~!
2009-04-18