2011-08-25
朋友看到報章推介日式放題想試吓, 於是訂了5:30p.m.-8:00p.m., 餐廳採用黑和深紫做主色,裝修西化,大部份是卡位和長枱,光線較暗,待應穿西裝恤衫西褲,感覺高級,座位舒適,坐下數分鐘便奉上一份什錦刺身,說是送的,另外每位送一款小食,四選一有燒虎蝦一隻,鵝肝多士,牡丹蝦刺身兩隻或乜乜(唔記得),放題選擇亦多,有燒物,天婦羅,刺身,鐵板,手卷,壽司,火炙,卷物,湯,粥,炒飯,烏冬,拉麵....等, 飲品有巨峰提子梳打,西瓜汁,橙汁,薑母茶,柑桔蜜,柚子茶...,我們點了以下:什錦刺身--------------用碎冰盛着厚切三文魚,白豚肉,吞拿魚,油甘魚,甜蝦及鮑片,保持冷凍,各款刺身都帶有鲜甜味而且冇筋:甜蝦冇起膠,好新鲜,,除了吞拿魚差點.燒虎蝦-----------------這個蝦唔靚冇乜味差d鵝肝多士--------------鵝肝有半隻掌心大,煎得甘香,裏面好香滑,good.芝士年糕--------------外面金黃色少少脆口,一咬軟身帶煙靱,內有香滑芝士,好滋味海膽手卷--------------紫菜軟了帶韌,海膽鲜甜,飯不夠酸,可惜.燒羊扒----------
燒羊扒-----------------燒得剛好,冇乜羶味,有肉汁鲜味不會太乾,good
薄燒牛肉--------------也是燒得剛好,夠簿不韌,有肉味OK.
天婦羅-----------------南瓜爽口不夠甜,炸粉硬了點,普通.
吞拿魚腩手卷--------紫菜脆口,飯一樣冇乜醋味,是吞拿魚赤身而不是腩,失望.
火炙芝士三文魚壽司--------芝士配三文魚味道啱搭,好味,可惜壽司飯也是冇醋味,米粒乾身還帶微暖,似食白飯.敗筆!
燒牛舌-----------------有點韌難咬爛,如果切薄d會更好,有黑椒香味,味道其實唔錯.
燒大蝦-----------------大蝦反而好味過虎蝦,有蝦甜味.OK
吉列蠔-----------------吉列面一般,蠔鲜味不腥.
燒牛仔骨--------------剛熟,牛味濃,OK.
燒魷魚-----------------醬汁的甜味蓋過魷魚味,一般.
蟹粥--------------------蟹唔靚,肉散,粥底就幾绵幾好味.
燒斑塊-----------------我冇食,朋友話唔錯.
豆腐--------------------我又冇食,朋友話好嫩滑.
巨峰提子梳打--------雖然顏色灰紫混濁,但入口有香濃巨峰提子味酸甜適中又夠冰凍,好飲
西瓜汁-----------------有好多西瓜渣,相信是鲜搾冇溝水所致,不過西瓜唔甜味偏淡.
整體食材新鲜,尤其厚切刺身,啖啖鲜味,另外燒物火喉控制好,剛熟不會over, 唯獨是壽司飯方面差d.
招呼幾好,換碟收碟怏,冇漏單上菜5-10mins到,不用催,中區收這個價錢算合理,食得過!