餐厅: 東來順
资讯:

餐厅: 東來順
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2010-10-19 169 浏览
今日係屋企人既大喜日子,一早book左位,環境又靚又舒服!隨房有2名侍應候命協助我地,佢兩個都非常熱心去解答我地既問題,盅心講解d菜既用料煮法,又頻頻換骨碟!d菜式多到唔知我自己有無寫留左,記錯名:前菜海蜇頭-係丫叉形既海蜇,同平時個d海蜇唔同,更脆,個汁同比時個d都差唔多,有d麻香咁,不過無咁油我覺得,清清地,好好既前菜,不過有d碎,好難夾.醉雞-,個雞好滑,無論肉同皮好酒味!蒜子青瓜-個清瓜好爽,好玩蒜容味,每一條青瓜都有好多蒜脆黃鱔-炸得很酥好脆,而且有d蜜糖咁既漿住d鱔,好好味,帶有少少酸甜,入口無油味,只覺那酥化既感覺,正!南京鹽水鴨,四喜烤夫,好普通,無特別,唔寫.後者係d面根with老水.主菜黃金大餅-一上台,個侍應話台台必叫.其實即係蔥油餅,,佢個餅皮焗/煎得好脆,不過d蔥無mug味,反而jusco賣個d既蔥油好過佢.分數只歸個皮!鶴湖蟹影-米芝連得獎菜,上台大家俾個外形吸引著,靚真係靚,$50一件,視覺滿足抵番左!食既時候唔洗理儀態,因為個蟹粉一定要痴住個鍋ba食先好味.個蟹粉有蟹肉既鮮甜,有蟹糕既甘錞(又係似咸蛋黃咁溜溜地),妙絕,橙色既蟹粉滑配鍋ba既脆香口,go
今日係屋企人既大喜日子,一早book左位,環境又靚又舒服!
d菜式多到唔知我自己有無寫留左,記錯名:
前菜
醉雞-,個雞好滑,無論肉同皮好酒味!
蒜子青瓜-個清瓜好爽,好玩蒜容味,每一條青瓜都有好多蒜
主菜
.分數只歸個皮!
,妙絕,橙色既蟹粉滑配鍋ba既脆香口,good!只係個taro味唔知點,無mug味
,又唔知點理佢好...個伴碟既蟹形薑味jelly,夠o西cute,有少少薑味,目的要去溜好似,作用不大,賣相為實
!
北京片皮鴨(兩食)-包蒸皮,加上beijing運黎蘿白+蔥段,再配甜醬,好好味,d菜夾在入面好清好脆,個鴨個皮好脆,又唔肥. 之後d肉炒左野,用黎包生菜,鴨肉就唔多覺有,只食得多carrot,要稱讚係貝殼形既生菜冰到佢好脆,好爽.如果d料多番d肉會好好多包出黎.
清炒蝦仁-一D都唔好味,D蝦仁又唔係話特別爽,真係好清,無味道AT ALL,配醋食,真奇怪
泥痴住.
d串燒:普通,唔香,有d0知咩粉,唔咁點.入口其實d味好似格肋底味.哈哈,好k形

甜品
驢打滾-好特別既甜品,好qq,好煙un個皮,包d紅豆容含,唔溜,而且甜度岩岩好
!
擂沙湯圓-佢個皮又係好Q,個芝麻含好香,好細磨得,今次磨到有油.
玫瑰荔枝榚-賣相好,玫瑰味唔夠,唔香,下層只係荔枝肉有荔枝味,少少酸,包住個個就只係大菜糕咁好普通,無荔枝味.

我想$350一個人,大家可試試波,8/10菜都好味既!可試多d甜品.
片皮鴨要早一日order!
米之蓮食品.
個蟹jelly好得意.
玫瑰荔枝糕
2010-10-12
纪念日
米之蓮食品.
個蟹jelly好得意.
  • 鶴湖蟹影
  • 驢打滾
  • 脆黃鱔
2010-10-07 18 浏览
上星期四晚接左太太放工黎左呢度食全牛宴都算唔錯先黎紅燒牛塊, 細細碟, 幾好味全牛拼盤 (和牛舌, 本地手砌肥牛, 雪花肥牛, 牛骨髓, 牛肉丸, 黑毛肚)豆腐, 凍豆腐, 羅白, 生菜, 牛肉餃子牛肉窩貼, 牛柳拉麵唔算好多野食, 但勝在樣樣都幾好質素最好係架車o係酒店門口, 有人代客泊車, 3小時免費呀兩個人 六百幾
上星期四晚接左太太放工
黎左呢度食全牛宴
都算唔錯
先黎紅燒牛塊, 細細碟, 幾好味
豆腐, 凍豆腐, 羅白, 生菜, 牛肉餃子
牛肉窩貼, 牛柳拉麵
唔算好多野食, 但勝在樣樣都幾好質素
最好係架車o係酒店門口, 有人代客泊車, 3小時免費呀
兩個人 六百幾

2010-09-29
炎夏訪東來順,總不能吃燥熱的羊肉火鍋,獲邀試菜,品評成都名店福臨門川菜館,丹鶴「東」「臨」,五位客席廚師帶來了天府味道,難得可以見識江豚魚、米涼粉等難在本地吃到的原材料,沒推辭之理。東道主是帝苑酒店,老闆是饕客,外遊遇有佳菜,廚房備置外省炮台的東來順,順利成章成為外省廚師作客顯技的場地,食客有福,不過兩位公關Heidi及Agnes就要為籌備活動忙得不可開交了。席上除了傳媒朋友,亦有活躍於《飯局》的blog友,珍席以八味涼菜敲響鑼鼓,按辣的級數順序,可分為:夫妻肺片、紅油土雞、手撕牛肉、奇味肚丁、蒜泥白肉、米椒伴木耳、蒜香茄條及醬豬手。席上除了傳媒朋友,亦有活躍於《飯局》的blog友,珍席以八味涼菜敲響鑼鼓,按辣的級數順序,可分為:夫妻肺片、紅油土雞、手撕牛肉、奇味肚丁、蒜泥白肉、米椒伴木耳、蒜香茄條及醬豬手。下篇正式菜式分享@http://hk.myblog.yahoo.com/yahitemboy

下篇正式菜式分享@
四川福臨門廚師團隊。
其他
四川福臨門廚師團隊。
2010-09-14 17 浏览
每次出Trip四川都好期待,因為我勁勁勁愛辣!正宗川菜,辣得來具多層次麻香,好開心喺香港比我食到呢啲味道。東來順的水準一向有信心,今次佢哋請咗成都名店福臨門廚隊來港獻技,知道係九月期間限定,當然要捧場。材料及調味料好多都係四川師傅帶過來,口味正宗,食得好開心。希望推廣過後,能夠保留部分菜式,等我可以隨時回味啦!
每次出Trip四川都好期待,因為我勁勁勁愛辣!
知道係九月期間限定,當然要捧場。
材料及調味料好多都係四川師傅帶過來,口味正宗,食得好開心。
希望推廣過後,能夠保留部分菜式,等我可以隨時回味啦!
紅油土雞,7個正!
清湯開水白菜,9個正!嫩白菜煮熟後涼水浸泡,清湯味道濃濃,用多樣材料燉煮,經多重過濾,很花功夫的湯。
回鍋肉,8個正!據聞四川人以能煮出美味回鍋肉,作為好老婆標準。
蜀香霸王排骨(香辣孜然味)好好好味!10個正!排骨先煮後烤,肉滑離骨,豆豉蒜頭辣椒,絕妙配搭。
水豆豉江團,10個正!捕於樂山大佛腳下的江團,無鱗甲,少細刺。魚肉跟水豆豉一併食,味道好得。
米涼粉燒鮑魚仔,7個正!被喻為平民與皇帝組合,米涼粉是四川粗糙便宜的食品,入口軟腍腍,好特別的口感。
川味牛肉麵,10個正!點飽都要食的麵。
合桃酥,9個正!
川味牛肉麵,10個正!點飽都要食的麵。
合桃酥,9個正!
2010-07-29 23 浏览
女友為自已慶生,故作冷淡,其實早已安排一切。到達帝苑的東來順後,還以為涮羊肉為主,最後見$628米芝蓮二人餐有得獎菜-鶴湖蟹影,一道女友想試多時的菜式,因而拍板要一個二人餐!周二晚市冷清,連我們在內都只有三檯散客,侍應比例明顯過多,經常有幾個圍在身邊,感覺好不自然而且對話都要保持細聲。只好默默邊吃花生邊等上菜,幸好人客少,等候時間不長,過程途中甚至有未完成一道菜就上菜ge情況出現,要用蓋蓋著,扣分。先來一碟六款的前菜拼盤,以涼菜為主,包括丹山海蜇頭、揚州燙乾絲、杭州蜜南瓜、南京鹽水鴨、淮安脆黃鱔、龍井煙燻蛋。海蜇頭比一般條狀海蜇爽硬有口感,麻油很香不膩;燙乾絲是類似豆乾切絲再加麻油醬油作涼拌小吃,調味重手,不太欣賞;賣相如東坡肉的四方磚是蜜南瓜,本身味淡的南瓜配以蜜油蒸煮後,瓜菜纖維感外加多份甜味;鹽水鴨只有一小件,不過咸但份量太少,不夠嚐出真味;脆鱔是唯一會吃的鱔類製物,又甜又脆似麻花;燻蛋做到溏心效果但煙燻味近乎零鶴湖蟹影是本餐主角,作為米芝蓮得獎菜,賣相果然先聲奪人。湖中心是用白蘿蔔/冬瓜雕成的鶴,湖上有薑味蟹形Jelly,金沙蟹粉堆在窩巴上再以炸芋片成托,以零味道窩巴拌蟹粉很甘

周二晚市冷清,連我們在內都只有三檯散客

先來一碟六款的前菜拼盤,以涼菜為主,包括丹山海蜇頭、揚州燙乾絲、杭州蜜南瓜、南京鹽水鴨、淮安脆黃鱔、龍井煙燻蛋海蜇頭比一般條狀海蜇爽硬有口感,麻油很香不膩;燙乾絲是類似豆乾切絲再加麻油醬油作涼拌小吃,調味重手,不太欣賞;賣相如東坡肉的四方磚是蜜南瓜,本身味淡的南瓜配以蜜油蒸煮後,瓜菜纖維感外加多份甜味;鹽水鴨只有一小件,不過咸但份量太少,不夠嚐出真味;脆鱔是唯一會吃的鱔類製物,又甜又脆似麻花
;燻蛋做到溏心效果但煙燻味近乎零

鶴湖蟹影是本餐主角,作為米芝蓮得獎菜,賣相果然先聲奪人。湖中心是用白蘿蔔/冬瓜雕成的鶴,湖上有薑味蟹形Jelly,金沙蟹粉堆在窩巴上再以炸芋片成托,以零味道窩巴拌蟹粉很甘香,窩巴脆口

花彫芙蓉蒸蟹拑,蒸蛋滑溜,蟹拑大隻鮮甜,酒香在蒸過程揮發了,但同時帶出更多蟹鮮味;見餐牌上有香糟煎泥鯭扒一菜,心想泥鯭也可登上大雅之堂
,去骨煎香調味不多,原來泥鯭也可以做成香口菜式;黑醋牛尾鹿筋有荷葉餅跟點汁吃,鹿筋較牛筋硬而彈,但醋夠醇夠香;最後一道東來順炒飯,每粒分明,頭抽醬油上色調味,最出色是鮮蝦咬破薄膜肉質爽口。

最後京城三色小甜點用長身三格玻璃碟呈上,有荔枝玫瑰凍糕、流沙煎堆仔、擂沙湯丸。最出色是擂沙湯丸流質餡不油膩,之前到紅磡時吃過豬油極重的麻蓉湯丸
,繼而是流沙煎堆夠滾熱
,荔枝玫瑰糕用來清味;以為就此罷了,最後還有女友預訂的壽包,連帶綠葉上色裝飾,卻以豆沙作餡有點失望
,還以為是傳統蓮蓉餡。但女友的心意當然全單照收,還收到意想不到的生日禮物,謝。

雖然在中菜館不必過份拘禮正襟危坐,但靜寂氣氛加上侍者經常站在身旁,吃得不自然也見他們在言談中有提及我倆,印象麻麻。真正做得稱職的侍應該給予客人多一點私隱,隨傳隨到服務爽快有序。最後用上OpenRice的八折優惠券,計算茶芥後折實$626.4,再一次對女友說聲,謝謝您。
蓮蓉會更好
米芝蓮得獎菜
精緻三小點
  • 鶴湖蟹影
2010-06-17 29 浏览
父親大人喜歡食海鮮, 又因年老行動不方便, 找最近好食店鋪,慶祝父親節, 老爸是山東人,必耍食外省菜,我等本港出產兒女,鐘意食海鮮,唯有選擇新派外省菜出色東來順, 貪佢地方環境好,服務友善,菜式多,新口味多,好食,有相為証。
2010-06-16
蛋白蒸膏蟹 / 超好味
倉魚三味
蟹肉冷麵
魚、蝦、蟹、豆腐 / 超豪,每人一份
珍菌炒龍蝦球/超好食
鮑魚沙律
選了<東來順>為爸爸慶祝生日, 環境其實ok, 夠暗, 都算靜局 (除咗我哋後面嗰枱邊爐友) ... 但係火鍋區真係要分開, 因為火鍋的氣味太勁啦 ... 我們一行八人叫咗 :-燻旦 (幾ok, 和"夜上海"的味道十分相似)鹽水鴨 (太鹹, 似臘鴨 ... 可以唔試)富貴全鷄 (當晚主角 ... 侍應請爸爸, 媽咪用金鎚先扑吓外殼, 好似好隆重咁, 幾得意 ... 心機菜, 味道濃厚, 鴨肉酥軟, 淨食帶鹹, 但送飯一流)松子桂魚 (有驚喜, 魚鮮, 汁料, 配菜洽當, 松子很多又香脆)龍井蝦仁 (太清, 可能我唔識欣賞啦)蔥爆羊肉 (正, 純粹個人喜好)上湯時蔬 (正常)牛肉兩面黃 (正, 真係脆卜卜的兩面黃)酒瓖小丸子 (正, 味道好香, 好多酒瓖, 不太甜)fine food 的拿破崙旦糕 (自從tony wong自立門戶後, find food 0既酥皮真係失色咗)總括而言, 真的ok, 但係下次要試吓佢個涮羊肉先 .... 真係好香呀 ... 令我好懷念北京的<東來順>, 唔知佢哋係咪親戚呢 ?
燻旦 (幾ok, 和"夜上海"的味道十分相似)
鹽水鴨 (太鹹, 似臘鴨 ... 可以唔試)
龍井蝦仁 (太清, 可能我唔識欣賞啦)
蔥爆羊肉 (正, 純粹個人喜好)
上湯時蔬 (正常)
牛肉兩面黃 (正, 真係脆卜卜的兩面黃)
酒瓖小丸子 (正, 味道好香, 好多酒瓖, 不太甜)
生日
  • 富貴全鷄
2010-04-04 20 浏览
與''牛魔王''顛牛$148。野菜蒸上州牛:我地揀左肉眼,有西冷可選。牛肉放在蒸籠上蒸,有些椰菜墊底,肉眼的雪花紋理清晰,味道鮮甜入口鬆化,肉質嫩嫩的。$338。川味水煮上州牛:首先,一黎到眼見個賣相就靚絕,一片紅海就已刺激啦!牛肉的香濃麻辣味和其油香合而為一,超讚哦!而且個湯底辣汁超濃味,有:花椒、八角…至岩我地嗜辣一族,辣牛肉的質感軟熟鬆化又爽口,正!
與''牛魔王''顛牛

2010-02-01 36 浏览
是Sally主持的大局,帖子一出,最後出席人數是87人,在這間酒店中菜廳開六圍,實在是不簡單。時近八時,各路人馬陸續到齊,場面熱鬧,非常高興。飯局未開始,大家還在把酒言歡之際,Sally先拿來薰蛋凍給大家享用,蛋黃的溏心做得美,煙薰味足,而在旁伴吃的湯凍也味濃甜美,做得有水準又有心思,絕對將是晚菜色比下去了。 坐定定後,菜色也陸續上檯,先來的是前菜八小碟。這個八小碟,店方皆改了美麗的名字,但坦白說,水準卻只一般。海蜇頭調味卻嚴重不足;鹽水鴨肉又是調味不足,淡淡的;烤夫味道也不似樣子,拌干絲則反其道而行,太鹹;黃泥螺肉質脆口,令人懷疑是否來貨。不過好吃就是了,管他這麼多?脆鱔真的很脆,不過就完全吃不到鱔;糖蓮藕真的很夠甜,不爽脆;已經領教過這裡的薰魚,留待其他食友品評了; 吃過主菜,跟著來的就是湯品,燉鰱魚頭湯隱約吃得到腥味,何「燉」之有?清炒河蝦仁肉質有點霉,醬燒肉骨頭味道夠,肉質卻韌;富貴雞軟稔入味,油香滿盈,好吃;東坡肉肥肉的部份當然甘腴味美,廋肉則略嫌粗嚡了一點;蟹粉豆腐腥味濃重,非常的不對頭;單尾先來炒年糕,味不夠;蔥油餅有吃嘉頓芝麻疏打餅的感覺,很奇怪;甜品是簡單的一味麻蓉湯

吃過主菜,跟著來的就是湯品,燉鰱魚頭湯隱約吃得到腥味,何「燉」之有?清炒河蝦仁肉質有點霉,醬燒肉骨頭味道夠,肉質卻韌;富貴雞軟稔入味,油香滿盈,好吃;東坡肉肥肉的部份當然甘腴味美,廋肉則略嫌粗嚡了一點;蟹粉豆腐腥味濃重,非常的不對頭;單尾先來炒年糕,味不夠;蔥油餅有吃嘉頓芝麻疏打餅的感覺,很奇怪;甜品是簡單的一味麻蓉湯丸,殘缺不全,淺嚐便算

招呼及服務是相當好的,有禮貌又有效率,值得一讚。

埋單二百八,吃了八道小菜,六道主菜,連湯品、單尾及甜品,總共十九道菜,雖然食物水準只一般,但還是開心高興的晚上。

謝謝搞手的悉心安排。

想看所有的食物相片及足本食評,請參考下列網誌:

環境很不錯
前菜賣相好,味道卻一般
這個富貴雞就做得不錯
環境很不錯
這個富貴雞就做得不錯
  • 富貴雞
2010-01-29 26 浏览
小妹二人在尖東找地方午膳 , 看見一間裝修有特色餐廳 , 內進看看餐牌 , 午市點心種類非常之多 , 有北方煎餃 也有粤式蝦餃 燒賣 腸粉等 , 最低是有多款午市套餐 , 每位$88元起 , 我倆美少女中午食量不多, 所以叫了一位麵餐 內有頭盤五款(五味人生), 點心2件 (有五款選擇), 大碗麵 (五款選擇) 加多一些點心 , 巳很豐富 , 難得這裏環境招呼, 食物水準都一流 , 祇需此消費, 好過去酒楼, 糟喧巴閉, 食得有品味!
2010-01-29
2010-01-27 38 浏览
食過得獎名菜"鶴湖蟹影"之後, 覺得幾好, 影相之餘, 我們連隻白鶴都想用來打邊爐, 唔好浪費, 不過影完相, 很快便被殷勤的待應拿走,可能白鶴趕著去比下一圍order 番用. 那份4人份量羊肉套餐$1980不合大家的口味, 羊的份量一般, 不能令人回味. 另外, 再要多一份二人牛肉套餐$498, 大家都讚牛肉手打丸好味道, 但套餐只得4粒. 三個電爐頭都常常因過熱而自動停止服務,唔夠暢快. 其餘自選材料亦算細碟.甜品及糖水都是普通水準. 最昂貴那粒擂沙湯丸要$12, 黑色的餡料有一點苦, 比起那款$8粒好味紅豆餡"驢打滾"還貴幾元, 兩款都細細粒,不夠喉. 最酸是那碗"酒釀芋荔", 大家都試一口就要放棄.
可能白鶴趕著去比下一圍order 番用.

唔夠暢快. 其餘自選材料亦算細碟.

甜品糖水都是普通水準. 最昂貴那粒擂沙湯丸要$12, 黑色的餡料
不夠喉. 最酸是那碗"酒釀芋荔", 大家都試一口就要放棄.
2010-01-25
团年饭
大家請留意,東來順係冇豬肉既,所以佢地賣既小籠包係牛肉餡或雞肉餡。 推介一:鐡板燒羊肉 第一次食到D完全唔蘇既羊肉。開頭見到個餸黎個陣時以為係鐡板燒牛肉,所以連相機都唔攞出黎。點知見到平時唔食牛肉既友人都食得咁開心既時候就多口問佢係咪食返牛肉。佢就話我地知食緊羊肉。D羊肉好薄好嫩,真係唔話你知,你係唔會估佢係羊肉,因為完全唔蘇!當我攞個相機出黎時碟餸都清哂。 推介二:片皮鴨 片好皮你有得食既時候個鴨重係熱架,真係好難得。肉裡面重有少少汁,所以唔會覺得鴨身乾。正! 推介三:時魚 雖然佢咁多骨,但係食過一次之後,而家愛上左佢。今次東來順做得好好。我諗條魚本身係嫩口,所以去到邊都係好滑。跟埋師傅教個汁,D魚真係好鮮甜,正! 拆骨魚頭:食完多骨既魚,食返D冇骨既魚覺得好輕鬆。味道好濃,最欣賞係佢索哂味既粉皮。 shabu-shabu 羊肉:同個鐡板燒一樣肉身都係咁薄咁嫩,不過咁煮就有少少蘇味。所以我都係鍾意個鐡板燒多D。 推介四:玫瑰糕 好香,好清甜,好light既甜品,有D似我深愛既桂花糕。我自己都食一碟。
大家請留意,東來順係冇豬肉既
,所以佢地賣既小籠包係牛肉餡或雞肉餡。

推介一:鐡板燒羊肉
,因為完全唔蘇
!當我攞個相機出黎時碟餸都清哂

推介二:片皮鴨
 片好皮你有得食既時候個鴨重係熱架,真係好難得
。肉裡面重有少少汁,所以唔會覺得鴨身乾
。正!

shabu-shabu 羊肉
宋嫂魚羹
玫瑰糕
驢打滾
  • 鐡板燒羊肉,片皮鴨
2009-11-29 46 浏览
生日的那幾天,西打跟路人甲人在台北,行程編排主要都是venus和西打討論,但路人甲跟西打的慶生飯又怎可以讓西打自己決定呢。這是重要的一天,因為全年間只有這一次要路人甲苦苦思量吃甚麼好。對路人甲來說,這是全年的大挑戰!首先,不能找西餐廳,西打著實對西餐的感覺只算平平。可恨的是,對吃慣好料的路人甲來說,街外的中餐還只屬一般貨色。再加上,要找到一家連西打也覺得有驚喜,或是傾慕已久的店難實不容易。西打記得好多好多年前去北京的時候,朋友就介紹過在北京的東來順是一家名店。沒有想過,多年後在香港會有機會吃一次。這次路人甲可真厲害,連菜色也想好了!最精彩是縱然這個套餐有兩三道菜路人甲不愛吃,她還是堅持要來前菜拼盤丹山海蜇頭海蜇頭跟一般的海頭口感上果然有差!帶麻油香的海蜇頭,質感比一般海蜇硬和脆。揚州燙乾絲有點像乾麵的前菜,西打還是第一次吃!味道,....可不是西打的菜,總覺得有點怪怪的。杭州蜜南瓜西打看到外型還以為是一片肥肉。哈哈哈!送入口,大叫...好甜..還以為是蜜瓜,憑著纖維才得悉是南瓜。西打真的懷疑是用蜜糖烹調過...像蜜餞一樣甜。南京鹽水鴨挺有質感的鴨肉,鹹鹹香香,只得一塊很不過癮。淮安脆黃

前菜拼盤

丹山海蜇頭

揚州燙乾絲

杭州蜜南瓜

南京鹽水鴨

挺有質感的鴨肉,鹹鹹香香,只得一塊很不過癮。

淮安脆黃鱔

路人甲看到還不知這個是甚麼。入口的質感和味道都好像在吃甜甜的蛋散。好可愛的味道。
龍井煙燻蛋

煙燻的時間剛好,不會淡淡沒味道也不會過了頭變得帶苦。龍井也平白抹了一道清香。

米芝蓮得獎菜:鶴湖蟹影

甘香蟹粉拌著龍蝦肉,再加上鹹蛋黃,鋪陳在炸得香脆的米通上。旁邊黑色像蟹的小片,不是裝飾,卻是為了中和螃蟹寒涼的薑茶布丁。
蟹粉甘香豐腴,在口中溶化,那種甘香確是沒有別的食材可以取代。偶爾咬到龍蝦肉的顆粒,鮮美彈牙。整道菜讓人覺得又矜貴又好吃。

花彫芙蓉蒸蟹拑
蟹肉非常鮮美,底下的蒸蛋也嫰滑得在口中骨碌一聲就溜走了。不過,明明是花彫蒸蟹拑,但丁點都嚐不到花彫的醉人香氣。

香糟煎泥鯭扒
從來沒有想過低價的泥鯭也可以上桌。泥鯭是一種很獨特的魚,絕不是奢華的種類,可常常深得老饕的歡心。像女生手掌大小的泥鯭最好吃,大一點肉會粗糙,小一點又太多骨頭。

給完全拆了骨頭的泥鯭,吃起來完全放心。底面都給煎香的魚,肉還是一樣嫰滑。輕抹一把鹽花,把泥鯭獨有的魚肉香氣更引發了出來。

黑醋牛尾鹿筋
這個就是鹿筋,西打當成是牛筋吃。哈哈哈,味道差不多。牛尾燉得軟滑,很合西打胃口。最精彩是那個醬汁,食到差不多尾聲,人已半飽,那個醬汁香甜中帶一點點醋酸,解了不少飽膩感。

東來順炒飯。每粒飯都顆粒分明,功力很不錯。

最後還有三色甜點。

中間是荔枝果凍,最遠是擂沙湯圓,最叫人有驚喜反而是最平平無奇的小煎堆。

掂上手,滾燙到不得了。勉強咬了一小口,外皮當然是香脆,中間才精彩,餡料竟然是奶黃流沙。

總計:HK$628 + 10% (coupon減了HK$100)

沒有想過路人甲會懂得找一家西打朝思慕想的店去吃飯。每道菜的賣相都十分精緻,雖然是中餐,但擺盤一點都不輸西餐。東來順除了這種中餐外,火鍋也很有名氣。西打當晚有想過吃火鍋,看到旁邊的配料真的十分不錯。日後找個機會去吃一次。

全晚唯一缺點是上菜太快,就算給西打喝止了。還是不住的留意我們吃的速度,好像想快點送上來。讓西打吃得有點壓力。

延伸閱讀:
2009-11-11 22 浏览
京菜,我多數揀鹿鳴春,以前松竹樓還在的時候,都不時去下,而家就貪方便,會去下荃灣間北京樓,至於呢間,則從未見識,因為唔就腳。呢度個混醬較簡單,不過正合我意,我不喜歡太雜的味道。羊肉頗有鮮味,亦夠騷,唔錯。燻蛋夠糖心,但味較薄,沒有什麼煙燻香味。粉皮不過不失。D餃好味,汁液亦夠。最敗筆的是羊肉串燒,乾硬無汁,還附上辣椒粉,連僅有的汁液都吸乾埋,攪到乾辣而無味。不過,個湯就越淥越甜,最後配埋D拉麵,吃至窩底朝天。至於生煎包,很多地方做得好過佢\\\\\\\,合格而已。

2009-11-07
友人剛從北京回港, 他說北京的涮涮羊肉火鍋讓他念念不忘從openrice得知東來順在香港有分店,而且還有75折coupon, 即時book了位置準備大涮一番由於友人說北京的涮涮鍋是用炭火溫熱的,而且很地道(簡單來說是地痞)來到了帝苑酒店, 心裡卻有著不踏實的感覺果然, 來到的涮涮鍋是用電爐操作的, 這根本與其他打邊爐的地方壓根兒是一樣我們叫了全牛鍋再加花姿丸及羊肉全牛套餐的確有很多配料, 但有些牛肉放久了開始變得不新鮮...羊肉很"so".而友人堅稱一絕的麻醬也是...不過不失總括而言, 我們只有一種在酒店內打邊爐的感覺以這樣的價錢打邊爐,倒不如去譚魚頭......
友人剛從北京回港, 他說北京的涮涮羊肉火鍋讓他念念不忘

來到了帝苑酒店, 心裡卻有著不踏實的感覺

我們叫了全牛鍋再加花姿丸及羊肉

羊肉很"so".
而友人堅稱一絕的麻醬也是...不過不失

總括而言, 我們只有一種在酒店內打邊爐的感覺
以這樣的價錢打邊爐,倒不如去譚魚頭......
一個電爐
牛肉片