2016-03-04 381 浏览
某日, 我心中只想吃一碗拉麵, 真的不知怎樣去理解這心情 ~因為我很煩, 不停地說著要吃拉麵, 於是長女便帶我出 MK 吃拉麵了 ....長女介紹的, 是這間位於 雅蘭中心地庫 的 東京築地拉麵 ~內裏環境寬敞舒適, 裝修色彩鮮明, 具和式風格, 氣氛平和 ~Menu ~ 黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵 $68湯底是豬骨湯, 所謂的 "黑鬼" 其實是加上了黑蒜油, 配料有 荀、叉燒三片、黑木耳絲、香蔥、流心蛋、粟米粒 ~ 豬骨湯底濃稠, 呷一口, 豬骨味香濃而不膩, 膠質頗重, 富層次感, 入口感覺順喉, 鹹度適中, 油份亦不算多 , 黑蒜油的味道也不俗 ~麵是直身, 粗幼適中, 沒鹼水味, 掛湯力一般, 咬下Q韌而富彈性 ~叉燒不太厚身, 肥瘦相間, 肉味夠濃既入味又軟腍, 一口咬下, 百般滋味在心頭 ~ 溏心蛋, 呈淺啡色, 還真是煮得不錯, 半熟呈橙黃色的蛋黃, 流心的程度掌握得很好, 蛋黃味夠濃, 又香又滑 , 口感既溫和又軟綿 ~綠色田園 $28這飲品, 是蔬菜汁, 味道酸酸甜甜, 天然純正, 入口舒暢 ~ 本篇完 ~

Menu ~
黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵 $68

綠色田園 $28

本篇完 ~
2016-03-01 224 浏览
是日無聊走落mk行街,行左一陣就覺得好鬼肚餓,但又唔想食西餐果啲,突然醒起之前經過雅蘭見到有間小店未食過,所以同朋友一齊去食下,一去到見到原來係食日本野,就更開心了,我地去嘅時間唔算太遲,所以唔洗點等位都有位坐,唔睇佢門口位好似好細咁,其實落左層樓梯之後你會發現其實佢舖頭並唔算細,坐低之後我地就緊係即刻叫野食喇黑鬼拉面($68) (加糖心蛋($12,筍($10) ,粟米($8)(一共$98)黑鬼拉面上枱嘅時候真係有啲「黑」,佢嘅「黑」 係因為餐廳用左濃醬油,湯底味道真係幾濃,而且叉燒比較肥美,更令湯底增加左一份油膩感。不過面量係比較足嘅,唔似得「某蘭」咁食左等於無食,但係我都有為左碗面加左粟米,筍,溏心蛋,令成碗拉面變得更加吸引,更加令人滿足。仙境沙律($38)再次證明現實同理想係有差別架,未上之前我曾經想像過仙境沙律係好夢幻嘅,點知果然係有小小分別,底部有小量沙律菜,其他全部係撈左小小沙律醬嘅脆條,感覺似草叢多過仙境,不過呢前菜小食咁,都算ok嘅。日皇炸雞($58)呢個炸雞感覺有點韓式唔似日本料理,不過上枱嘅時係熱辣嘅,唔會凍冰冰,粉唔算太厚,雞肉入口依然係嫩滑嘅,真係比想像中更有驚
仙境沙律($38)
日皇炸雞($58)
呢個炸雞感覺有點韓式唔似日本料理,不過上枱嘅時係熱辣嘅,唔會凍冰冰,粉唔算太厚,雞肉入口依然係嫩滑嘅,真係比想像中更有驚喜。
燒菠蘿($18)
平時去食放題都一定會食嘅燒菠蘿,呢度做得都算唔錯,菠蘿唔會太乾水,帶有小小焦面,入口雖然有小小酸酸地,但整體感覺唔錯。
黃金焗帆立貝皇($43/1隻)
呢度嘅帆立貝真係值得推薦,大大粒唔再講,餐廳用芝士一齊焗帆立貝,令佢一上枱勁香之餘,食嘅時候 都更加有一份額外嘅口感同埋唔同層次嘅味覺享受。
X墨魚腸($36)
呢份墨魚腸都算份量幾足下,本來以為得幾舊仔,點知上枱嘅時候發現原來份量都唔算小,燒得岩岩好,有弓小小焦面,香口加埋本身嘅味道,入口非常唔錯
燒活鯛魚($68)
睇餐牌嘅時候見到有燒魚,緊係要試下喇,上枱嘅時候見到有小小焦,肉質有小小粗糙,不過餐廳有配埋桔子醬,點埋桔子醬一齊食為粗糙嘅肉質加番唔小分數架。。。
芒之戀人($28)
食晒所有野緊係要喝番杯野舒服下喇,呢杯芒之戀人其實就係芒果乳酸,乳酸裡面夾雜左芒果,夠晒冰凍之餘酸酸甜甜咁,為晚飯寫上個美滿嘅句號。
2016-03-01 177 浏览
拉麵風停不了, 最近就有東京築地拉麵進駐旺角, 又係我出動去探其真偽之時 店內充滿日式拉麵風情 小小店已客滿, 但亦有安排訂座服務, 真細心 黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵: 黑油沒有蓋過豚骨湯的香, 反之更能帶出豚骨湯的濃味; 溏心蛋經特製醬汁浸過, 盡吸收醬汁精華, 口感及鮮味都使人愛不惜手 泡菜餃子雞翼: 一般雞翼都係釀入豬肉, 但呢個係釀入泡菜, 辣辣的酸酸的, 唔錯 三文魚刺身: 相對下呢個刺身無咩特別, 同放題差唔多, 不見得特別厚身, 但就賣$49, 可以慳番 燒虎蝦: 食大大隻虎蝦永遠都係一種享受, 呢隻虎蝦更加頭頂爆膏, 滋味無窮 黃金焗帆立貝: 一屠厚芝士焗上帆立貝, 先講芝控的我覺得芝士可以再香一點, 但已十分唔錯, 而要讚帆立貝夠晒大隻, 比外面的餐廳平均最少大1.5倍, 芝香配上大帆立貝, 無得輸 黑糖竹庶冰: 又一新發現, 可見店方的創新, 黑糖同竹庶都飲得多, 但一齊黎飲就真係第一次, 兩樣甜甜的合起來, 甜中帶甘, 清新之感 特別讚一讚店員勤奮工作之餘亦不忘對客人微笑有禮, 抵讚
店內充滿日式拉麵風情
小小店已客滿, 但亦有安排訂座服務, 真細心

特別讚一讚店員勤奮工作之餘亦不忘對客人微笑有禮, 抵讚
  • 黑糖竹庶冰
2016.02.04 【2.4 食福,係要行多步~滋味行TASTY ROAD】MS.C 1月初就約定我去九龍食飯,由於上年轉番港島工,多咗喺果邊飯聚,分分鐘我熟銅鑼灣多過旺角,但MS.C誠意拳拳,就約定了改不了,同佢去MK覓食啦。到咗MK MTR E出口等,佢邊行邊話帶我去食拉麵,唔係樓上舖,試下到地底尋寶,聽佢FD講,呢間拉麵店坐得幾舒服,唔會太侷限,我份人覺得出嚟食飯,最緊要3條:食得回味,坐得舒適,傾得開心。所以,地廣天高跟MS.C去到處走因為食福,係要行多步,望到啲相,都有啲信心入到去,都幾光猛,同我之前去嘅拉麵舖唔同,情侶、同學、朋友、一家大細食客都有,心忖:應該人人都搵到啱食嘅嘢,試咗好食,下次可以約人嚟食。因為我都算係有要求嘅人,約人食飯,一定要試過好,先敢帶人去,當然,如果人約我,我就唔會咁多要求,賞面嘛。MY MEMORY,我N年前日記的封面DESIGN其實佢係MENU。玩吓IG/FB就可以有MR. WEATHER送嘢飲OKAY喎,(只限我哋呢啲機不離手嘅人,對長輩們,我哋代勞好啦~)最鍾意呢句:"本店有免費WIFI"馬上連接夠爽快嚟拉麵店,一定要食拉麵,我要咗築地叉

MS.C 1月初就約定我去九龍食飯,

由於上年轉番港島工,

多咗喺果邊飯聚,

分分鐘我熟銅鑼灣多過旺角,

但MS.C誠意拳拳,

就約定了改不了,

同佢去MK覓食啦。

到咗MK MTR E出口等,

佢邊行邊話帶我去食拉麵,

唔係樓上舖,

試下到地底尋寶,

聽佢FD講,呢間拉麵店坐得幾舒服,

唔會太侷限,

我份人覺得出嚟食飯,

最緊要3條:

食得回味,

坐得舒適,

傾得開心。

所以,地廣天高跟MS.C去到處走

因為食福,係要行多步,

望到啲相,都有啲信心
入到去,都幾光猛,

同我之前去嘅拉麵舖唔同,

情侶、同學、朋友、一家大細食客都有,

心忖:應該人人都搵到啱食嘅嘢,

試咗好食,下次可以約人嚟食。

因為我都算係有要求嘅人,

約人食飯,一定要試過好,

先敢帶人去,

當然,如果人約我,

我就唔會咁多要求,

賞面嘛。
MY MEMORY,

我N年前日記的封面DESIGN

其實佢係MENU。

(只限我哋呢啲機不離手嘅人,對長輩們,我哋代勞好啦~)
最鍾意呢句:"本店有免費WIFI"
馬上連接

夠爽快
嚟拉麵店,

一定要食拉麵,

我要咗築地叉燒拉麵,

我貪佢冇溏心玉子,

麵質唔錯,彈牙,

叉燒唔肥,但香。

呢個60幾蚊嘅拉麵絕對唔比近100蚊嘅差,

推介愛拉麵人士。
MS. C 豚骨湯叉燒拉麵,

有半隻溏心玉子,啱佢。

望落個湯底黑色,

會有啲驚,

但我試咗,

又幾香。
其實,日式食店,

有啲韓國口味,

對我呢啲韓迷嚟講,

絕對係賞心樂事 =)

以下2個DISHES

好明顯係我叫:

日皇炸雞

(雖然佢個名係呢個,但喺我心目中,佢係都敏俊/千頌伊炸雞 =P )

好脆好香,

點芝麻醬/泡菜辣醬,又有另一番滋味。
泡菜餃子雞翼,

當雞翼係餃子,釀泡菜入去,

尚宮娘娘/OPPA味道就出哂嚟。

真心想問佢嘅Kimchi辣邊度買?

知道去買番樽,放喺屋企整拌飯。
LET US 燒燒燒

(串)燒百媚千嬌

蝦,係我一生中最愛,

唔叫唔得。

小妹曰:

一寸大蔥一寸牛

12吋串燒盛惠38
老實講,

生大蔥,我就唔會食,

因為辣,

但串燒係我至愛,

燒過嘅大蔥,不單唔辣仲好甜,

配埋好肉質嘅牛,

一流。
蒜香燒帆立貝皇

用牛油、芝士同蒜頭調味,

加上大大隻,

肉汁多得很,

唔飲埋佢,

實在對唔住貝皇,

我絕對唔會浪費嘅,

所謂唯有美食同美女不能辜負,

作為美女,

自然唔可以辜負美食。
燒大蚌

呢個唔講唔得,

大隻得簡直似蚌精,
呢隻大蚌鮮甜厚肉,

食過呢隻,以後大概唔會食其他細蚌

(開始挑剔,無法啦~要減肥,唯有食精啲啦)
左:MS.C 貴為綠茶忠實FANS,所以佢呢杯係泡泡綠茶

泡泡綠茶=雪糕+綠茶,MS.C表示非常好飲

右: 我係芒果閃電,作為芒果控嘅我,

好欣賞佢放咗芒果布甸同芒果啫喱,

增加呢杯飲品嘅口感,好飲。
CHEERS

• 蒜香燒帆立貝皇
  • 燒大蚌
  • 芒果閃電
2016-02-16 400 浏览
拉麵一直是我喜歡的,而且覺得拉麵很少遇到超級難吃的..直到遇上這家....我選了這個赤神濃厚豚骨湯拉麵 $68湯底只有微辣 最慘的是 湯真的只有溫溫的 完全不熱的湯 感覺像在吃隔夜麵 麵條也不夠彈性 很鬆散 湯底油淋淋 因爲湯是冷的關係整個湯面都飃著油.....日式煎餃子 $33是不是過量加水 外皮煎到又軟又扁塌 裏面的肉淡而無味...救命啊 同埋上菜d碟永遠有d水又有d油跡,胃口大減泡菜餃子雞翼 $35這個更讓人無語...難吃到無法表達·%…/;…—**(*¥# 整件雞翼9唔搭8..無論外皮還是肉質都是不熱的...到底想點呀唉
我選了這個赤神濃厚豚骨湯拉麵 $68
日式煎餃子 $33
 同埋上菜d碟永遠有d水又有d油跡,胃口大減
泡菜餃子雞翼 $35

2015-11-30
2016-02-14 123 浏览
今晚響旺角收工, 就響搭車附近食埋野先, 見到呢間日式野食唔算太貴又多選擇, 一於試試. 早食飯所以唔洗等, 一到黃金時間已經坐滿.餐牌設計幾特別, 而且仲有遊戲玩.先黎個飲品解解渴, "柚子冰"$22, 柚子味甜甜地, 加埋梳打夠清新, 夠冰涼.要左個"芝麻八爪魚"$23, 份量幾多, 隻隻都沾滿醬汁, 八爪魚夠爽口, 小食夠開胃."蒜香燒帆立貝皇"$43/隻, 即燒熱辣辣, 蒜香味夠開胃, 帆立貝彈牙, 新鮮鮮甜."泡菜餃子雞翼"$35, 外表炸到夠香脆, 夠惹味. 雞肉包住泡菜, 唔算太辣, 漲卜卜, 咬落飽滿足餡."豚肉生薑飯"$46, 豚肉肥瘦平均, 食落夠嫩滑juicy, 簡單調味已經味道不俗. 飯夠一粒粒熱辣辣, 食完夠滿足.
早食飯所以唔洗等, 一到黃金時間已經坐滿.
餐牌設計幾特別, 而且仲有遊戲玩.
  • 蒜香燒帆立貝皇
2016-02-11 327 浏览
一向喜愛日本,本來plan 左年頭去東京,怎料最後不成行。友人安慰我説,去不到東京,就帶我到東京築地拉麵補償一下。七時多到達,已經爆場,幸好有張卡位埋單。食物款式蠻多的啦,拉麵是必點的,再加點小食,來到築地又怎能不叫魚生海鮮呢?好!拍板了!黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵一見個名就知利害了,側邊亦註明大量豚骨,岩哂我!湯底味道不錯,不會過稀,但亦算不上非常濃厚,正合我意!而且竟然不用加錢也配有糖心蛋,這絕對是拉麵必配的。麵條不會過稔,口感剛剛。燒免治雞肉棒外層燒得很香口,脆卜卜的,而且時間掌握得很好,不會過焦或乾爭爭的。泡菜餃子雞翼一向喜愛餃子雞翼,看到menu的雞翼樣子,沒有不點的理由!入面釀泡菜還真是第一次,味道很夾,泡菜的微辣夾著香脆雞翼,開胃好吃。燒巨虎蝦形容它做巨虎蝦真的沒錯,燒完都有手掌咁長。而且吃得出新鮮彈牙,蝦肉也不痴殻,配上特製的柚子醬汁,更是清新。蒜蓉燒帆立貝皇來到築地真的不能不吃海鮮。上台時樣子雖然普通,但帆立貝大大隻,簡單的用上蒜蓉去燒,已經足夠美味了,而且燒完後還可保持juicy,唔會得個韌字,實在抵讚。泡泡抹茶單看圖片我已決定好要點它了。抹茶配上忌廉再加點Oreo 係
黃金濃厚豚骨湯叉燒拉麵

燒免治雞肉棒

泡菜餃子雞翼

燒巨虎蝦

蒜蓉燒帆立貝皇

泡泡抹茶

單看圖片我已決定好要點它了。抹茶配上忌廉再加點Oreo 係面,是我喜歡比較偏甜的抹茶,飲到㡳還有點豆腐花,味道不錯。雖有忌廉,但整體來説也不覺太甜太漏。

好滿足的一晚啊,懷念東京時,就來這裡止止癢吧!
2016-01-26
東京築地食堂是一家位於地庫的食點此家日式料理主打日式拉麵,出名「用心製麵,良心煮湯」除有正宗的傳統「七輪製麵」法和日式丼之外其小食與串燒都非常好味,今次到此一試,全因熱愛日系美食的姐妹推介入店內就發現裝潢別具日本風,主要是年輕食客牆身的畫更有穿越時空的味道,非常創新還可以玩個GAME——尋找「天氣先生」,必有好運!❀泡泡抹茶一杯層次非常豐富又抵飲的特飲!上層是滿滿的忌廉與Oreo餅碎,插了一支綠茶百力支內裡的抹茶非常香滑,就像奶昔一樣不能不提杯中的日本豆腐,令整杯飲品更加香滑可口像在吸吮豆花一樣香甜,讚!❀濃厚豚骨湯叉燒拉麵香濃豚骨湯上台隨熱煙透出香氣,叉燒香稔入口即化黑色的醬汁掛在麵上,一吮就是一口的香濃滋味拉麵上必需的糖心蛋也是自家秘製醬汁製成外表、口感、鮮味都是一流!據說,此店所用的豚肉來自日本,吃的是「純情蘋果」因此肉色粉紅,油脂分布細緻,鮮滑多汁,難怪好食!❀蒜香燒帆立貝皇香濃芝士令帆立貝變得金黃吸引,入口時:蒜香、芝士與牛油味同時滲透口腔帆立貝肉鮮彈牙,煙韌而引人一口接一口的細嚼毫不平凡的❀仙境沙律沙律造形立體突出,彈力十足的不規則造形注定吸引食客眼光炸出來的拉麵香脆可口,
東京築地食堂是一家位於地庫的食點

此家日式料理主打日式拉麵,出名「用心製麵,良心煮湯」

除有正宗的傳統「七輪製麵」法和日式丼之外

入店內就發現裝潢別具日本風,主要是年輕食客

牆身的畫更有穿越時空的味道,非常創新

還可以玩個GAME——尋找「天氣先生」,必有好運!
❀泡泡抹茶

一杯層次非常豐富又抵飲的特飲!

上層是滿滿的忌廉與Oreo餅碎,插了一支綠茶百力支

內裡的抹茶非常香滑,就像奶昔一樣

不能不提杯中的日本豆腐,令整杯飲品更加香滑可口

像在吸吮豆花一樣香甜,讚!
❀濃厚豚骨湯叉燒拉麵

香濃豚骨湯上台隨熱煙透出香氣,叉燒香稔入口即化

黑色的醬汁掛在麵上,一吮就是一口的香濃滋味

拉麵上必需的糖心蛋也是自家秘製醬汁製成

外表、口感、鮮味都是一流!

據說,此店所用的豚肉來自日本,吃的是「純情蘋果」

因此肉色粉紅,油脂分布細緻,鮮滑多汁,難怪好食!
❀蒜香燒帆立貝皇

帆立貝肉鮮彈牙,煙韌而引人一口接一口的細嚼
毫不平凡的❀仙境沙律

沙律造形立體突出,彈力十足的不規則造形注定吸引食客眼光

炸出來的拉麵香脆可口,外表有如幼身法包,

配了時令水果:士多啤梨、口龍果粒,酸酸甜甜

加上芝麻沙律汁,味道開胃又吸引
❀燒大蚌

海鮮迷必點的DISH,因為真的很大隻

一叫就是一雙,肉厚鮮甜,無需任何醬汁

一個字:鮮!
❀燒巨虎蝦

大隻蝦大口肉,更有烤香的味道,又是愛蝦人士之選
❀12寸特長串燒

原來大蔥可以很好味!燒過的牛肉仍十分多肉汁充滿烤香味

一寸牛一寸蔥,而每口蔥都竟然是鮮甜的!令人回味!
店員推介❀泡菜餃子雞翼

好正的「局部無骨」雞翼,拿著雞翼尖就可以啖啖肉

泡菜餃子香口卻不辣,是想試泡菜又怕辣的朋友可以接受的程度

一碟2隻,2個人分工合作就清左啦!
❀幸運彩虹❀

天氣先生MR WEATHER的特色飲品非常吸引

玩一玩遊戲就有飲品送啦!

簡單GAME 送好味特飲:

只要 1.Follow餐廳IG及FB,2.拍下Mr Weather踪影

3.分享餐廳IG及FB = 即可獲贈天氣飲品系列一杯
天氣先生的飲品餐牌:有4種天氣4種口味

包括:白日夢露、芒果閃電、草莓假日及幸運彩虹

我選擇了一杯似足甜品的❀幸運彩虹❀

上習是香滑的雪糕球,下層是冰涼的果汁汽水

以芒果味為重,除有芒果果畚、芒果汁還有青蘋果味的梳打水
❀飲了幸運彩虹就一直幸運上去啦❀
题外话/补充资料: ❀店員服務質素極高必讚❀不得不讚的是:店員真的很體貼,知道天氣寒冷 一坐下來就送上熱熱的玄米茶,而且會看當天的材料 了解食客的口味後,推介最好的選擇 此外,每次清碟都是看清楚有沒有未吃的食物才收 絕不會出現未食完就收碟趕客的情況 拉麵約$60-$70元,小吃約$35-$50 除了食物性價比高外,更重要是服務周到令人食得開心 這是令人想再來的重要原因之一!
2016-02-05
2016-02-06 473 浏览
響旺角行街行到晚飯時間, 四圍行睇下有咩好食, 呢度有個公仔紙板幾得意吸引左我, 原來係日式食堂, 一於試下先. 睇睇餐牌, 呢度主打有拉麵, 而其他料理亦都好多選擇, 餐牌圖片好吸引.先黎個仙境沙律 ($38), 賣相好特別, 奇型怪狀好搞鬼, D一條條原來係炸過既拉麵, 食落脆卜卜索索聲, 唔會太油, 底部有大量蔬菜, 仲有生果粒粒, 撈埋一齊食更加開胃.泡菜烤雞卷 ($32), 卷物由芝麻包住, 食落更香口. 飯入面包住雞肉同泡菜, 泡菜少少辣令到整體更醒胃.日皇炸雞 ($58), 剩係睇個名都好勁, 外邊炸到金黃香脆, 雞肉夠嫩滑, 再配以兩款唔同醬汁, 係芝麻醬同泡菜辣醬, 啱晒唔同人口味.仲有玩左"天氣先生"遊戲, 送左杯芒果閃電, 係芒果梳打, 芒果味香濃, 甜甜地, 飲完好解渴. 最特別係面頭兩舊芒果冰波, 就算溶左都仲保持到芒果味, 仲有爆炸糖, 一路飲一啪啪聲, 口感幾得意.
2016-02-05 362 浏览
這天在旺角逛街,正在煩惱午餐往那裡吃的時候,就正正經過這一間食店。比他的天氣先生所吸引了,就一於試下啦。天氣先生飲料。我選的是芒果閃電,原本以為只是普通的芒果soda,誰不知入口竟然真的嚇了一嚇,很有閃電的感覺。原因是飲料除了梳打水,仲加入了爆炸糖。入口一直爆爆爆爆,非常過癮。主菜方面選了牛飯。牛味非常濃郁,而且是非常的淋身。這裡沒有用肥牛,卻選用了牛腩。卻依然保持到食肥牛的口感,亦有著更香濃的牛味。如果此時此刻,有多一隻溫泉蛋加入去就真係perfect啦。除了主菜外,看到了餐廳還有提供串燒,我這張為食嘴又忍唔住叫左幾款。特長牛肉串。看似非常的長,實際上京蔥佔了不少位於。牛肉依然保持水準,淋得來不會乾身,很有肉汁。京蔥亦烤得剛剛好,不會太辣。兩者合起來吃,別有一番風味。烤魚。一上枱時賣相已經非常吸引。可惜聞起上來卻有點兒腥。幸好吃下去卻不是很有腥的感覺,腥味只集中在魚肚位置。魚肉很滑,皮烤得很脆,而且有陣陣的魚油流出,非常滋味。烤大蝦。非常大的一隻蝦。吃起來很困難。但勝在蝦新解,爽甜。不用點汁也夠解味。烤芝士帶子。應該是我這餐最期待的一碟吧。用上了非常多的芝士,配上鮮甜淋身的帶子,豐富
比他的天氣先生所吸引了,就一於試下啦。

烤芝士帶子。應該是我這餐最期待的一碟吧。用上了非常多的芝士,配上鮮甜淋身的帶子,豐富的口感充滿了口腔,帶子的解帶著芝士的咸;芝士的咬口又夾著帶子的淋。人生的一大享受。
早前放工後,去了旺角的東京築地食堂食飯.原來這裡選擇也有不少,除了拉麵,飯和小食外,也有串燒食.愛食濃味的我,點了黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵,因為當中加入了黑蒜.枱上放了一些調味料, 可以放入拉麵中.這裡的拉麵雖然無得因應個人喜愛選擇麵的軟硬度,湯濃度等,但麵的軟硬度適中, 入口時多了一份黑蒜清香.而叉燒不會太薄身,肉又夠腍身.溫泉蛋帶小許流心,口感也可以.整體來講,以一碗六十多元的價錢來講,算是不錯.另外,也點了兩款小食.蒜蓉牛柳粒,估不到份量都幾大碟.牛柳粒肉質算腍身,我好鍾意佢的醬汁,夠惹味,又醒胃,更能帶出肉的鮮味.黑椒雞翼.上檯時熱辣辣.雞翼外皮幾香脆,而內裡的肉質嫩滑,外脆內嫩.而雞肉調教味道尚算不錯,不會外皮夠味道,肉則淡而無味.我也點了燒巨虎蝦和燒大蚌.串燒上檯時不夠熱,燒大蚌味道一般,不夠大隻和鮮味.而虎蝦較為好一點, 肉質還可以.相對於拉麵和小食,串燒方面較為遜色, 這方面有待改善.

早前放工後,去了旺角的東京築地食堂食飯.
原來這裡選擇也有不少,除了拉麵,飯和小食外,也有串燒食.

黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
枱上放了一些調味料, 可以放入拉麵中.

而叉燒不會太薄身,肉又夠腍身.
溫泉蛋帶小許流心,口感也可以.
整體來講,以一碗六十多元的價錢來講,算是不錯.

另外,也點了兩款小食.

蒜蓉牛柳粒,估不到份量都幾大碟.
黑椒雞翼.
上檯時熱辣辣.

雞翼外皮幾香脆,而內裡的肉質嫩滑,外脆內嫩.

而雞肉調教味道尚算不錯,不會外皮夠味道,肉則淡而無味.
我也點了燒巨虎蝦和燒大蚌.

串燒上檯時不夠熱,燒大蚌味道一般,不夠大隻和鮮味.
而虎蝦較為好一點, 肉質還可以.
相對於拉麵和小食,串燒方面較為遜色, 這方面有待改善.

黑鬼濃厚豚骨湯叉燒拉麵
2016-01-28 625 浏览
某天晚上,如常到旺角逛街吃飯,怎料給我遇到經常只會喺電視先會見到的「天氣先生」!原來天氣先生去咗「東京築地」幫手報天氣!雖然現時有不少卡通主題餐廳,但完全沒有想過有餐廳竟然會想到Cross over天氣先生,感覺比一般主題餐廳多了一份親切感餐廳設於地庫內,雖要走下一條樓梯才能到達,感覺蠻神秘的。內裏環境不大,感覺小巧精,佈置得蠻日式的,而且帶點古代風,可能是因為牆上的壁畫,令我聯想到清明上河圖吧,細心看看壁畫,還有不小天氣先生藏於畫中呢最惹人注目的絕對是印有天氣先生的飲品餐牌,分別用了四種天氣來命名,白日夢露、芒果閃電、草莓假日及幸運彩虹。只要Follow餐廳IG及FB及拍下Mr Weather踪影,並分享到上述平台,即可獲贈天氣飲品系列一杯食物方面主要分為前菜、拉麵、丼飯、沙律、串燒、料理、甜品及飲品等,拉麵只售$60-$70元不等,而其他小吃平均也只售$40-$50元,比預期中便宜得多草莓假日 $35 (正價)四款天氣飲品系列中,我就選了色彩最為鮮艷的草莓假日,不過送到時真是有點失望...相片上滿滿的草莓粒消失了...而且顏色暗淡,伴勻後再試試味道,原來是士多啤梨梳打,特別之處是梳
草莓假日 $35 (正價)

[分數:7.5/10]

四款天氣飲品系列中,我就選了色彩最為鮮艷的草莓假日,不過送到時真是有點失望...相片上滿滿的草莓粒消失了...而且顏色暗淡,伴勻後再試試味道,原來是士多啤梨梳打,特別之處是梳打內加入了草莓果肉及啫喱增加口感,味道尚算不錯
仙境沙律 $38
[分數:8.5/10]

「仙境沙律」多優美的名字,沙律上放滿了大量炸拉麵條,當中混合了少量生果小粒,而底下就墊有大量沙律菜。炸拉麵條香脆非常,份量十足,而且沒有太多油份。不過略嫌沙律菜只混入少量醋汁感覺有點單調,要是改為黑醋,感覺更佳。不過由於份量實在太多,所以較適合多人分享
綠魅拉面 $62 +加紫菜 $8 +粟米 $8 =$78
[分數:7.5/10]

拉麵有好幾款選擇,最有特色的絕對是一片綠油油的新鮮菠菜湯底,上面有鋪上了大量豚肉片,還有半只溏心蛋作伴。若嫌配料不足,還可追加叉燒、溏心蛋、海苔、大蒜、栗米及筍片。而我就多加了紫菜$8及粟米$8,先試一口菠菜湯底,吃得到淡淡的菠菜香,湯底內有著菠菜微粒,感覺健康但味道稍淡
綠魅拉面 $62 +加紫菜 $8 +粟米 $8 =$78
[分數:7.5/10]

溏心蛋表面帶有亮光,但蛋香只屬一般。至於豚肉片,肥瘦均等,但味道同樣較淡,連著脂肪同吃才帶點脂香。至於拉麵,較一般的稍為粗一點,帶點煙韌口感,感覺不錯。不過有點可惜的是湯底本身味道太淡而且稠度較低,導致拉麵掛湯力不足,相信對於喜歡超濃豬骨湯底的朋友來說,綠魅拉面實在不能滿足你們了
12吋特長串燒牛肉 $38
[分數:7/10]

重量十足的超長大串燒,要直接取著來吃實在有點困難,不過細心看看,其實牛肉佔比不多,只有4小粒,而當中佔位最多的其實是燒大蔥,每件大蔥均又大又重,內裏仍保濕潤,不會燒得過乾,細嚼下蔥味濃郁,再加上厚實的蔥身,口感十足。至放牛肉小粒帶點焦香,但不會過韌,尚算不錯
黃金焗帆立貝皇 $43
[分數:9/10]

當晚最令我有驚喜的這隻巨型芝士焗帆立貝,香噴噴的帆立貝即叫即焗,貝面鋪上了大量芝士,取起時拉出了大量芝士絲,而且帆立貝皇還相當重身,外層芝士帶點微焦,內裹肉軟腍,部份位置帶點彈牙口感,味道鮮甜,啖啖肉的口感,再加上豐富的芝士,令人大感滿足
豆腐布丁 $35
[分數:7.5/10]

最後當然要一嚐這個特色豆腐布丁,外表有如一杯小芭菲,其實內裏由兩層豆腐及兩層Oreo餅碎組成,最上層就添上了芒果、火龍果及士多啤梨果粒,還配有一枝抹茶百力支。滑膩的豆腐花配上帶點粗糙的餅碎,入口朱古力味香濃,再配上酸甜的果粒感覺新穎,不過吃下大量的餅碎後倒是蠻撐胃的
東京築地拉麵 (旺角)
旺角彌敦道625及639號雅蘭中心地庫B102號舖
∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼~~~~~
以上消費:$ 340
味道:7.5/10
環境:7.5/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:8.5/10

2016-01-27 482 浏览
「天氣不似預期⋯」今日中午來到旺角逛街,發現雅蘭中心附近有間日式拉麵店,門口放置天氣先生公仔,賣相可愛吸引,我就決定去光顧一下。 餐廳提供的天氣先生優惠。 綠魅拉麵。純情小豬肉,入口軟腍彈牙,菠菜湯底清香而不油膩,喝出陣陣魚湯香味。 橫町牛丼。用上腩肉非肥牛,入口軟腍惹味,醬汁豐富而伴飯一流。 泡菜餃子雞翼。脹卜卜的餃子雞翼,內裡拆骨而有滿滿的泡菜。肉質尚算嫩滑而味道豐富。 12寸長燒牛串。牛肉軟腍入味,大蔥香口而爽脆。沾上醬汁後味道惹味香口,長長的串燒賣相夠哂霸氣。 燒虎蝦。爽口蝦肉,沾上柚子汁帶出鮮味,蝦肉不鞋口而味道鮮甜。 燒原條鯛魚。燒烤得香脆的鯛魚,外層香口惹味,內裡肉質嫩滑。檸檬汁帶出魚鮮,味道惹味豐富。 日皇炸雞。炸雞粉薄肉嫩,香口而味道咸香,沾上辣醬/胡麻醬,味道豐富惹味。 黃金燒帆立貝皇。大大飯帆立貝皇,加上大量芝士和蒜蓉,味道極其豐富惹味。芝士咸香而拉出芝士絲,帆立貝鮮甜而爽口。 最後加上兩杯飲品。旺角的出色拉麵店,有值得再回頭的理由。
「天氣不似預期⋯」

餐廳提供的天氣先生優惠。
綠魅拉麵。

橫町牛丼。

用上腩肉非肥牛,入口軟腍惹味,醬汁豐富而伴飯一流。
泡菜餃子雞翼。

12寸長燒牛串。

燒虎蝦。

爽口蝦肉,沾上柚子汁帶出鮮味,蝦肉不鞋口而味道鮮甜。
燒原條鯛魚。

日皇炸雞

黃金燒帆立貝皇。

最後加上兩杯飲品。

旺角的出色拉麵店,有值得再回頭的理由。
2016-01-27
  • 綠魅拉麵
  • 泡菜餃子雞翼
  • 黃金帆立貝皇
收工約左女朋友食飯, 我本來想去宮琦食燒肉, 但女朋友話熱氣, 咁就提議食離間東京築地啦裝修不錯, 有天氣先生做裝飾大家都吾太餓, 點左個綠魅拉面兩份SHARE翠綠色湯底係用菠菜淆成, 賣相幾靚, 湯幾甜, 面質幾爽叫左杯凍飲都係SHARE, 綠色田園其實係青蘋果味, 加火龍果, 士多啤梨切成粒粒, 酸酸甜甜, 好開胃牛肉串,大好串, 牛肉同大蔥梅花間竹排列,大蔥爽脆,味道香濃,而牛肉有咬口, 好JUICY仙境沙律,賣相好特別, 其實拉面係炸黎食係第一次見, 食落似肉絲炒面幾炒面,好脆口, 再配合火龍果, 芒果, 士多啤利, 口感特得豐富, 值得推薦, 好特別,今餐質素吾錯, 最緊要價錢夠平!!性價比高

裝修不錯, 有天氣先生做裝飾
大家都吾太餓, 點左個綠魅拉面兩份SHARE
翠綠色湯底係用菠菜淆成, 賣相幾靚, 湯幾甜, 面質幾爽

叫左杯凍飲都係SHARE, 綠色田園

今餐質素吾錯, 最緊要價錢夠平!!性價比高
2016-01-19
2016-01-20 295 浏览
旺角既野好似食混哂咁濟,經過雅籣見到呢間係地庫既拉麵店好似幾神秘咁,於是就落去一探究竟啦!呢度既座位都好闊落,而且靜靜地咁都幾岩黎邊食邊傾計。話到晞叫東京築地拉麵,咁當然要嗌返碗拉麵試下啦!而我就叫左黑蒜油同豬骨湯mix既拉麵,聽落好似無咁肥膩丫可? 黑蒜油出左名好味,但mix左豬骨湯中味既佢個濃味就更加適合我既口味。拉麵軟硬求適中,湯底可以當湯飲,唔會太咸亦唔會太杰。除左拉麵,當然要嗌啲小食share下啦!三文魚刺身$38有6塊,都算幾厚,而且好新鮮同肥美,食得過!另外仲嗌左個燒蔥牛肉串,好長的一串@@牛肉燒到岩岩好,唔會韌亦唔鞋,而且唔洗點汁都夠味,中意食蔥既朋友仔可以食埋大蔥,燒得好香!飲品嗌左杯幸運彩虹,其實係杯芒果梳打咁既飲品,個底有啲啫喱,啜落去竟然食有爆炸糖,成個口感都好正,而且又唔會好甜,夠哂大杯好抵飲!Menu仲有好幾款拉麵,炒飯同其他小食,下次可以帶多啲朋友仔黎試哂佢其他野食,因為真係幾吸引之餘價錢又唔貴,環境同service又幾好!