2022-04-24 61 浏览
難得解禁 星期日即刻帶媽咪爹哋出尖沙咀行街睇戲食飯!😝我地就揀左心郁郁想食好耐嘅韓國菜😌❤️李家我地已經食過好多次架啦👍🏻質素有保證😋-半半炸雞 $168呢個每次黎都必點🐥有兩隻味又大份泡菜餅 $128比想像中大份😙有好多泡菜同埋魷魚🦑芝士辣海鮮炒年糕 $158少少辣 但勁足料😍有大蝦、魷魚、八爪魚、蜆、年糕、烏冬,呢個必點推介!-最後我地三個人都食唔晒仲打包左走🤣員工都好熱心幫我地裝好晒啲嘢食❤️❤️
難得解禁 星期日即刻帶媽咪爹哋出尖沙咀行街睇戲食飯!😝

泡菜餅 $128
比想像中大份😙有好多泡菜同埋魷魚🦑
芝士辣海鮮炒年糕 $158
少少辣 但勁足料😍
有大蝦、魷魚、八爪魚、蜆、年糕、烏冬,呢個必點推介!

最後我地三個人都食唔晒仲打包左走🤣
員工都好熱心幫我地裝好晒啲嘢食❤️❤️
2022-04-24
  • 芝士辣海鮮炒年糕
2022-04-24 51 浏览
呢間韓式餐廳之前都食過幾次,水準一直都唔錯,隔咗幾年後再去食水準依然,今日點咗個蜂蜜蒜蓉炸雞🍗非常驚喜🤩外面卜卜脆,入邊啲肉嫩口多汁,再加少少蒜蓉,點埋蜜糖醬,好配合👍🏻👍🏻👍🏻仲有點左個海鮮蔥餅,整成pancake口感,入邊仲有好多海鮮配有蔥香味,見到都流晒口水🤤🤤仲有點左個豬肉泡菜湯,好濃好好飲,好香泡菜味加上少少辣,好開胃,湯料很多我食到很多豬肉粒,仲有滑滑豆腐喺裏面,我飲完還想叫多碗😋😋
2022-04-24
午餐
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
/ 李家尖沙咀重拾韓國旅行的味道🇰🇷想食韓式炸雞除咗去啲連鎖店之外, 可以黎試吓李家🇰🇷 既可以食到炸雞又可以食到其他韓式美食!而且每碟份量都好大, 適合同朋友聚會😋 一路食一路聽住K-pop歌, 猶如去咗韓國旅行🧳一坐低就即刻俾咗兩碟前菜, 有酸蘿蔔同沙律菜方便陣間食炸雞解油膩😋1️⃣自選半半有骨炸雞 蜂蜜蒜蓉炸雞 拼 甜辣炸雞 $93 +$108半分炸雞大概有6至7舊, 炸得十分酥脆, 雞肉嫩滑有肉汁, 就算有好多醬汁都唔會整淋個炸皮👍🏻蜂蜜蒜蓉好重蒜蓉味, 味道偏甜, 但食落好開胃甜辣炸雞比較重口味, 有韓式風味2️⃣酥炸魷魚鬚加年糕湯 $158新鮮炸起嘅完整兩隻魷魚十分震撼, 店員仲提供鉸剪自己剪啲魷魚鬚, 幾特別!! 魷魚食落無油膩感, 非常可口😋 配搭嘅年糕湯好有喺韓國街邊食韓式年糕嘅感覺, 夠辣夠濃味, 唔止有年糕仲有啲魚糕塊🤤3️⃣芝士雞蛋捲 $128熱辣辣煎好嘅雞蛋捲, 好厚好大份, 切開中間有拉芝效果, 芝士味濃而且啲蛋好香👍🏻 配上茄汁同沙律醬食, 酸酸甜甜好好味4️⃣蘋果梳打 $38大大杯蘋果梳打好抵飲!飲落好夠氣又夠凍, 一啖炸雞一啖汽水, 可解油膩🤪整體來講性價比高, 食物
/ 李家
尖沙咀重拾韓國旅行的味道🇰🇷

一坐低就即刻俾咗兩碟前菜, 有酸蘿蔔同沙律菜
方便陣間食炸雞解油膩😋

1️⃣自選半半有骨炸雞
蜂蜜蒜蓉炸雞 拼 甜辣炸雞 $93 +$108
蜂蜜蒜蓉好重蒜蓉味, 味道偏甜, 但食落好開胃
甜辣炸雞比較重口味, 有韓式風味
半半炸雞

2️⃣酥炸魷魚鬚加年糕湯 $158
酥炸魷魚鬚
年糕湯

3️⃣芝士雞蛋捲 $128
芝士雞蛋捲

4️⃣蘋果梳打 $38
蘋果梳打

整體來講性價比高, 食物好大份, 而且味道真係似係韓國食😋

Food: 😋😋😋😋(4/5)
Price:💰💰💰(4/5) $250/pp
Service: 👩🏻‍💼👩🏻‍💼👩🏻‍💼👩🏻‍💼(4/5)
2022-04-20
2022-04-20 63 浏览
小編既中學時期韓流來襲,係香港大街小巷開左好多韓國餐廳,其中呢間餐廳,好多同學放學/放假都會去食,好受歡迎!事隔多年,李家仍在尖沙嘴屹立不到,仲越開越多多分店,質素仲保持到,推薦呀!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯·有骨原味炸雞(半隻) $88炸雞來說,原味最考功夫 ,讓客人食到最純粹的炸雞🍗!我頗喜歡這家的炸雞,炸皮一點都不厚,太厚會太膩,這款炸雞薄薄一層但夠香脆,恰到好處,而炸皮紋路都十分好看。雞肉鮮嫩,夠熱辣辣!半份份量好足,性價比高!·有骨蜂蜜大蒜炸雞(半隻)$108帶有微微辣味!炸雞沾滿蜂蜜醬,甜度足夠,面頭放上蒜泥及蒜蓉片,蒜蓉味滿滿!但驚喜的是,雖然沾上密糖醬,炸皮仍略帶酥脆口感,同樣熱辣辣又好吃。·蛹湯$128老實說一開始也不能接受,但真係一試難忘,而且不是很多韓式餐廳供應,自此成為我每次到「李家」必點item!鍋內更放有芽菜,整個湯清甜帶微辣,而蛹的味道跟蠶豆相近,但蛹更多汁而鮮味,仲好有蛋白質😬·海鮮蔥餅$158除了火紅火辣的泡菜煎餅,小編沒有吃過無辣版的煎餅!一場來到就試試看吧。餅薄身不厚,火喉剛好,完全不乾,魷魚、鮮蝦、蜆肉份量幾足,加上大蔥以及附送的沾醬,好開

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
·有骨原味炸雞(半隻) $88

·有骨蜂蜜大蒜炸雞(半隻)$108

·蛹湯$128

·海鮮蔥餅$158
除了火紅火辣的泡菜煎餅,小編沒有吃過無辣版的煎餅!一場來到就試試看吧。餅薄身不厚,火喉剛好,完全不乾,魷魚、鮮蝦、蜆肉份量幾足,加上大蔥以及附送的沾醬,好開胃滿足

2022-04-18 71 浏览
今日同朋友係尖沙咀食韓國菜,味道都唔錯,可以分享下。1.芝士雞蛋卷賣相好吸引,煎得好靚,一切開蛋汁及芝士流出,好juicy, 仲有豐富既芝士拉絲。 蛋味超濃厚及大量芝士,加上茄汁酸酸甜甜, 中和味道,整體味道好吸引。2.原味炸雞份量十足,一碟都有好多件,熱辣辣外皮好香脆,雞肉保持嫩滑juicy, 味道一流。3.芝士辣海鮮炒年糕海鮮份量豐富, 有蝦有魷魚有青口, 韓式泡菜醬汁好惹味香濃,年糕好煙韌,吸收所有海鮮及醬汁味道,再加埋大量芝士, 好食都停唔到口。叫左罐韓國桃汁,入面仲有粒粒桃肉,有口感味道都唔錯喎。
今日同朋友係尖沙咀食韓國菜,味道都唔錯,可以分享下。
1.芝士雞蛋卷
2.原味炸雞
3.芝士辣海鮮炒年糕

叫左罐韓國桃汁,入面仲有粒粒桃肉,有口感味道都唔錯喎。
2022-04-16
  • 原味炸雞
  • 芝士雞蛋卷
2022-04-18 56 浏览
醬油炸雞 (半份) + 蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)炸雞選擇種類非常多,我哋就揀咗半份兩款炸雞,第一款就食咗醬油味,炸雞一上枱已經聞到好香嘅醬油味,雞皮滲透咗醬油味道,雞肉入口嫩滑;第二款就揀咗蜂蜜蒜蓉味,目測炸雞表面沾滿蜜糖醬,仲鋪滿蒜蓉,炸得外脆內軟,好juicy😋西柚梳打望落顏色似藥水,但味道完全無藥水味👍🏻甜度剛好,非常解渴。魚糕湯 呢款魚糕湯分為3個辣度,我哋就揀咗小辣,魚糕份量極多,非常足料,口感煙煙韌韌,湯底清甜,仲有好多芽菜同籮白等等配菜,真的不錯👍🏻
醬油炸雞 (半份) + 蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)

西柚梳打
望落顏色似藥水,但味道完全無藥水味👍🏻甜度剛好,非常解渴。

魚糕湯

• 魚餅湯
  • 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
2022-04-17 54 浏览
記得上次去首爾,食咗一份好好味嘅炸雞 + 啤酒!突然好懷念呢一隻味道,所以去咗尖沙咀「李家」食炸雞🥳🥳.餐牌上面有好多唔同口味嘅炸雞,仲可以選擇有骨或者無骨!我最鍾意就係佢可以選擇半份加半份,咁就可以一次過試兩種口味啦👏🏻👏🏻.。(無骨)芝士味炸雞(半份):可能係全場最好味嘅炸雞!😍😍芝士粉好香濃,炸雞外脆內軟,超好味!。(無骨)蜂蜜大蒜炸雞(半份):蜂蜜汁沾滿左炸雞,好香甜,感覺亦都冇咁熱氣!仲有好多大大小小嘅蒜頭蒜片,可以夾埋一齊食,爽丫!.。芝士雞蛋卷:熱辣辣、嫩滑嘅雞蛋卷,中間仲夾住好多可以拉絲嘅芝士。😍😍雞蛋卷要煮得靚,一d都唔容易,要仲好好食添👏🏻👏🏻.。烏冬:為求飽肚,嗌左一碗湯烏冬。有d湯濕濕地,感覺冇咁熱氣,有幾好味喎!。蘋果梳打 + 士多啤梨梳打:甜甜酸酸的梳打,大大杯,性價比高.食飽飽之後,記得去埋門口外面,影天使翼打卡丫😇
記得上次去首爾,食咗一份好好味嘅炸雞 + 啤酒!
突然好懷念呢一隻味道,所以去咗尖沙咀「李家」食炸雞🥳🥳
食飽飽之後,記得去埋門口外面,影天使翼打卡丫😇
2022-03-24
2022-04-11 4027 浏览
呢間山林道街尾位嘅韓國餐廳都有唔小嘅人去食,老闆係韓國人,就連裝修都好似韓國地道店舖一樣,店內會播住韓國嘅歌,環境輕鬆舒適👍🏼❣️自選半半炸雞我地揀咗無骨嘅甜辣同蜂蜜蒜蓉味,佢地嘅炸雞🍗外皮炸得好出色,咬落係酥脆而唔係硬脆嘅口感,炸粉好薄雞肉好厚,肉質仲好嫩,味道方面我比較喜歡甜辣味,辣味唔會好刺激,甜度適中,兩者之間取到個平衡好夾😋 蜂蜜蒜蓉味都好唔錯,淡淡嘅蜂蜜味,蒜蓉嘅味道唔會好強勁,對比超甜辣會冇咁惹味,但都好好食🤤仲要有好多醬汁,每食一啖就點一啖汁超正🤩❣️芝士雞蛋卷雞蛋卷每一層都好薄身,捲到咁厚令層次好豐富,中間仲有滿滿嘅芝士心仲可以拉絲😍表面仲有滿滿嘅蕃茄醬同蛋黃醬,味道好夾☺️不過美中不足嘅係,由於雞蛋卷每一層都太薄身所以令蛋老咗啲,口感會差少少🤏🏼❣️芝士辣海鮮炒年糕冇估到呢款海鮮炒年糕裏面仲會有烏冬😲同我想像嘅好唔同🤣烏冬有咬口唔會好容易斷👍🏼表面一大堆芝士😍拉絲嘅畫面好治療!但芝士味唔會好濃,辣度都偏辣,唔食得辣嘅就唔係好食到啦,年糕夠煙韌,海鮮就有魷魚、青口同蝦,用料都算新鮮,不錯不錯😋

❣️自選半半炸雞

❣️芝士雞蛋卷

❣️芝士辣海鮮炒年糕

2022-04-10
  • 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 甜辣炸雞
2022-04-09 71 浏览
好耐冇去韓國,真係唯有係香港尋找旅行嘅感覺😗呢間李家真係由韓流流行開始已經存在,到而家已經開咗好多間分店☺️水準同質素都同韓國嘅餐廳差唔多👍🏻👍🏻前菜仲有腌蘿蔔同沙津🤩無限re-fill😍🥢自選半半炸雞 🍗 一次過可以滿足試2個口味,佢呢到仲可以簡無骨炸雞🥰超方便,唔會食到好麻煩👍🏻👍🏻🌟蜂蜜蒜蓉炸雞 (無骨)$113炸雞上面鋪滿幼細啲蒜蓉,顏色炸到呈現黃金色,外皮炸到十分鬆軟😍雞肉仲肉質嫩滑🤤🤤蜂蜜甜度適中👍🏻🌟甜辣炸雞(無骨)$98好有韓國風味嘅甜辣味🤩每一件都有充足嘅醬汁🥺多醬之餘都唔會浸到隻雞淋哂👍🏻仲係外脆內嫩☺️超級juicy惹味😛🥢芝士雞蛋卷 $128 🍳 蛋卷賣相超吸引🤩一刀切開已經見到好多芝士流出哂🥳超級邪惡呀😍😍每舊都可以做到拉絲效果😜好滿足我呢個芝士控😙🍹Non-alcoholic beerita $78🍸Rainbow Soda-Curacao Blue $38

🥢自選半半炸雞 🍗

🌟蜂蜜蒜蓉炸雞 (無骨)$113

🌟甜辣炸雞(無骨)$98

🥢芝士雞蛋卷 $128 🍳

🍹Non-alcoholic beerita $78

2022-04-07 80 浏览
最近和朋友一起追起韓劇~ 說起想一起去食韓國菜~ 我們點了芝士炸雞+辣味炸雞,魚片湯和海鮮煎餅!飲品我們點了梨汁和西柚汁~ 梨汁清甜美味~ 西柚汁不會太酸~口感清新~ 魚片湯真係超級美味!有少少微辣~ 魚片份量好多!好抵飲!仲有芽菜做拌湯~ 非常美味!個湯先得來有啲微辣,真係幾特別!海鮮煎餅都唔錯~ 厚厚既海鮮煎餅非常足料!仲可以配埋有小小泡菜既醬汁一齊食~ 非常特別!芝士炸雞炸得好香好脆!加左芝士粉係上面一齊食,份外野味!口感層次豐富!辣味炸雞真係非常非常之辣!佢嘅辣唔係一食落去就超級辣!而係唔覺唔覺,當你食晒成隻炸雞之後,就會有嘴唇上面感受到辣嘅感覺!同食麻辣非常之唔同!真係要挑戰下!
飲品我們點了梨汁和西柚汁~

梨汁清甜美味~ 西柚汁不會太酸~口感清新~

真係要挑戰下!

2022-04-05 2864 浏览
韓國正宗炸雞老大哥李家,好多年前已經開始食,以前要食嘅時候,總係日日都要排隊,旺埸到不得了,今日晏晝又嚟到朝聖,好彩唔使排隊,但係2:00竟然都全場爆滿,食客當中有三份一係韓國人,真係好多鄉里幫襯。🍗▪️原味炸雞(半隻) $88任何炸雞店我都一定要食原味,因為我好鍾意食脆脆嘅炸雞皮😋,同埋雞嘅鹹鹹香香,李家嘅原味炸雞一定唔會令你失望,皮脆肉嫩,醃得好入味,唔需要點任何醬汁已經好好味,當然佢哋有配埋甜辣醬俾你,任君選擇,而且半隻份量有成八九件,真係超級抵食🍗▪️蜂蜜大蒜炸雞 (半隻)$108呢個口味係我第一次試,炸雞加上蜂蜜汁,甜甜帶少少微辣,炸雞雖然加咗醬汁,但係雞皮仍然保持脆口,面頭加咗炸蒜頭粒同埋大量蒜蓉,非常惹味,呢個味道都好鍾意非常唔錯🐷▪️燒五花腩肉 $198邪惡之選,燒豬腩肉件件半肥瘦,而且燒得剛好,肉質保持Juicy,配上泡菜同埋辣蔥絲一齊食,好好味,本身諗住炸雞份量咁多,呢個五花腩肉一定食唔晒,點知最尾都係清晒😂🍺▪️Terra Bottle Beer $ 38🍶▪️Fruit Soju Green Grape $ 58 提子味燒酒飲酒無分日與夜食炸雞配啤酒是必須的,O

🍗▪️原味炸雞(半隻) $88

🍗▪️蜂蜜大蒜炸雞 (半隻)$108

🐷▪️燒五花腩肉 $198

🍺▪️Terra Bottle Beer $ 38
提子味燒酒
飲酒無分日與夜食炸雞配啤酒是必須的,Oppa哥哥推介試吓飲提子味嘅燒酒,因為我以前未飲過,原來咁鬼正,下次都要繼續飲呢隻口味

✨另外每台都有嘅酸蘿蔔同埋椰菜沙律到超級好味,我哋refill咗兩次,食完炸雞同燒肉要食返呢兩樣嘢平衡一下先冇咁油膩
  • 原味炸雞
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻)
  • 燒五花腩肉
2022-04-04 95 浏览
以前真係好鍾意食,仲要成日食隔咗一年有多,今日再次嚟到半半炸雞~揀咗原味同甜辣味,我自己比較鍾意食乾身嘅炸雞🍗炸到脆卜卜,仲有少少辣,熱辣辣又香口。甜辣味都好鬼正😮我第一次讚甜辣味好食,醬汁調味得好味,更辣更惹味,唔知你又會鍾意邊款呢?燒五花腩肉~我真係誠意推介👍燒過嘅五花肉有微微焦香味,邊位脆,其實唔係真係好肥,所以一啲都唔覺得油膩,配埋大蔥絲同泡菜🥰夾到不得了😆信我…試吓啦我哋食咗好鬼多肉,最後叫咗一碗清清地嘅蒸蛋湯~其實湯嘅份量只有好少,就好似屋企蒸蛋咁,不過想影靚相就快啲影啦😂蛋唔係太鹹,湯都好清甜,蛋嘅份量好多好開心!今日同好朋友一齊病完之後再見面,一齊食炸雞燒五花腩肉🤤暢談一番
以前真係好鍾意食,仲要成日食
隔咗一年有多,今日再次嚟到
2022-04-04 72 浏览
📍李家______好友提出了一個大膽的提議 - 「先食炸雞後行山」。面對這個體重不友好的提案,旦決定捨命陪君子。既然如此,便把增肥做到極致,一去童年回憶的李家。二人同行,點了半半炸雞(原味和甜辣),炸魷魚鬚,年糕湯和芝士雞蛋卷。沒記錯的話,李家是香港韓式炸雞始祖,由我們的少女時代到現在味道一如以往的地道,即點即整炸雞酥脆得來肉汁豐盛,甜辣惹味而且份量很大,百多元的價錢,還去什麼KFC?魷魚鬚和芝士雞蛋捲也不遑多讓,新鮮做起又份量大, 食得滿足。特別欣賞年糕湯,魚板和甜辣煙靭年糕令人想起在韓國街頭的晚上,寒風中在街頭小食車大快朵頤。值得一讚的是店家的細心,不小心碰跌筷子後,旦還未開口,他們已馬上送上新的替換。外賣炸雞也用錫紙和紙盒仔細包好,保溫又攜帶方便,細緻的服務令人窩心。☀️ 把剩下的炸雞拿到山上,藍天白雲下配着維港景色進食,自覺圓滿 ☁️______無骨半半炸雞 $178酥炸魷魚鬚加年糕湯 $158芝士雞蛋卷 $128Corona Rita $88______📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
📍李家

無骨半半炸雞 $178
酥炸魷魚鬚加年糕湯 $158
芝士雞蛋卷 $128
Corona Rita $88
______
📍 李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
  • 酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐
  • 半半炸雞
  • 芝士雞蛋卷
2022-04-03 76 浏览
鄭中基話齋:「我又飛啦」😂尋日去完峇里,今日就去韓國……嘅餐廳,因為太太對韓國情有獨鍾,所以今日放假小編就選擇去咗位於尖沙咀山林道嘅「李家」,一解太太對韓國🇰🇷嘅相思之苦🤣止一止先啦😆燒五花腩肉 $198熱辣辣上枱,仲有啲吱吱聲😋好甘香🤤一聞到啲味就即刻流哂口水,好想食啦😊泡菜餅 $128脆卜卜,大大塊,兩個人食差啲食唔哂呀😂蒸蛋湯 $58又係熱辣辣,滾住拎上枱😋啲蛋好滑☺️好正!西柚梳打 $38蘋果梳打 $38

燒五花腩肉 $198

泡菜餅 $128
脆卜卜,大大塊,兩個人食差啲食唔哂呀😂

蒸蛋湯 $58
又係熱辣辣,滾住拎上枱😋啲蛋好滑☺️好正!

西柚梳打 $38
蘋果梳打 $38
2022-04-03 62 浏览
同幾位同事一行4人一齊去食炸雞盛宴!我地叫左芝士拼辣BB豬骨+4款炸雞(包括蜜糖蒜香炸雞,青椒蛋黃醬炸雞,甜辣炸雞,Cheese 炸雞)仲飲左生米酒,梨汁,Corona Rita 雞尾酒🍹!芝士拼辣BB豬骨非常適合打卡,當芝士煮溶咗之後就可以用鉗仔拉芝士絲橋落去個BB豬骨到~ 可愛補趣DIY~想要幾多Cheese 就放幾多落去!正!薯角仲要件件都好大件,仲可以一齊煮香煮脆佢!4款炸雞上台時真係可以稱之為炸雞盛宴呀!!4款擺係到真係好震撼!好興奮!首先講吓芝士炸雞先!芝士炸雞係芝士粉放係炸雞上面,可以食到炸雞嘅原味同埋芝士嘅香味!啲炸雞真係超級香口,外脆內有肉汁!我地今次食有骨炸雞🍗覺得都好原汁原味!甜辣炸雞🍗一食落以後唔係好辣,點知食多幾啖真係超級辣!要去到噴火嘅級別!食得辣嘅真係要挑戰下,不過我哋四個挑戰完都覺得真係大佬的辣!蜜糖蒜香炸雞同青椒蛋黃醬炸雞都好好味😀 蜜糖同蒜香加埋落炸雞度一齊食真的超match!青椒蛋黃醬炸雞有種平衡左炸雞熱氣嘅感覺!好食米酒唔會好重酒味~ 用嚟送炸雞真係一流!梨汁都好好飲!!清清地健康Corona Rita 雞尾酒🍹真係好好睇,打卡一流!
同幾位同事一行4人一齊去食炸雞盛宴!

仲飲左生米酒,梨汁,Corona Rita 雞尾酒🍹!

想要幾多Cheese 就放幾多落去!正!
薯角仲要件件都好大件,仲可以一齊煮香煮脆佢!

青椒蛋黃醬炸雞有種平衡左炸雞熱氣嘅感覺!好食

米酒唔會好重酒味~ 用嚟送炸雞真係一流!

梨汁都好好飲!!清清地健康

Corona Rita 雞尾酒🍹真係好好睇,打卡一流!