2024-02-05 2719 浏览
今日嚟到韓國餐廳,有好多卡位提供,私隱到真㗎😍😍😍環境都比較闊落,一坐低就有小菜等我開下胃,等陣間大吃特吃😚🤭呢度有得揀有骨炸雞同埋無骨炸雞,最後因為懶人嘅方面揀咗無骨炸雞😹😹最開心嘅係佢唔使成份一齊叫可以嗌一半一半,一次過試晒唔同嘅口味。而且半份嘅炸雞份量都非常足夠,每半份都有大約六至七舊左右🫣😎無骨甜辣炸雞(半隻)$103🍗🍗炸雞表面充滿住甜甜辣辣嘅醬汁,每一邊都有醬,雖然醬汁多,但係雞仍然保持住香脆既口感。好鍾意呢度嘅甜辣醬汁有濃郁嘅香味,就算平時唔係幾食得辣都可以食到😍😍😍🙈蜂蜜大蒜炸雞(半隻)$118🧅炸雞都係每一邊充滿醬汁😍😍蜂蜜醬甜甜地,最開心嘅係佢面頭有大蒜,亦都有啲細嘅蒜泥,鹹鹹甜甜咁樣食都幾吸引😚😻鐵板炒泡菜豬肉$168最鍾意佢用鐵板上嘅菜式,感覺可以保持熱度另外風味十足🤓份量充足而且泡菜嘅比例啱啱好。豬肉都富有肉香同埋稍為有少少脂肪,令到肉方面唔會太靭🐖Stella $68 500ml 🍺食炸雞,梗係要飲杯啤酒。店內都有唔同嘅酒精飲品同非酒精飲品選擇,記得18歲之後先好飲酒啊👀李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

無骨甜辣炸雞(半隻)$103🍗🍗

蜂蜜大蒜炸雞(半隻)$118🧅

鐵板炒泡菜豬肉$168

Stella $68 500ml 🍺

李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
無骨甜辣炸雞(半隻)
蜂蜜大蒜炸雞(半隻)
鐵板炒泡菜豬肉
無骨甜辣炸雞(半隻)
蜂蜜大蒜炸雞(半隻)
鐵板炒泡菜豬肉
2天前 0 浏览
呢日同大大、細細去完九龍公園玩,行咗去呢間韓國店食嘢,呢度裝修好有韓國地圖舖頭嘅味道,乾淨企理,做好排咗我哋坐四人卡位,非常舒服,食物全部都好好食,食得好滿足😋前菜: 醃蘿蔔、千島醬椰菜:新鮮的蘿蔔被醃製得剛好,保持了脆爽的口感,酸酸甜甜。清脆的椰菜搭配上濃郁醇厚的千島醬,增添了層次感。兩度前菜都好開胃。蘋果西打麗塔:呢款飲品好吸睛😍,融合了經典檸檬和輕爽的蘋果味西打,在口感上達到了完美的平衡,清新解渴。韓式魚餅湯:湯汁清澈透亮,魚餅鮮嫩多汁,湯品飲落溫暖舒適。魚餅的口感富有層次,非常棒的韓式料理。無骨芝士調味炸雞:炸雞肉質鮮嫩,外層酥脆。內餡滿溢芝士的濃郁滋味。無骨設計令食用更加方便,而獨特的調味也為普通的炸雞增添了不少新意,非常美味!

前菜: 醃蘿蔔、千島醬椰菜:

蘋果西打麗塔:

韓式魚餅湯:

無骨芝士調味炸雞
3天前 0 浏览
呢日同朋友去咗尖沙咀行街,經過呢間韓式餐廳,朋友話好出名,我都記得公司叫過外賣好好食,於是入去食晚餐。呢間餐廳裝修乾淨企理,電視仲會播住韓國節目,響度食嘢好有氣氛。燒五花腩肉:五花肉油脂豐富,經過慢煮後。肉質變得異常鮮嫩多汁。肥瘦相間。油而不膩。皮脆肉嫩。入口即化。肉汁濃郁,配上秘製醬汁,更加惹味!鐵板燒牛肉:牛肉被高溫炒至外表焦脆,內裏保持粉嫩多汁的狀態。肉質鮮美,入口即化,帶有一絲煙熏香氣,非常誘人。科羅拉麗塔 檸檬味:這款科羅拉麗塔檸檬味飲料打卡一流,清新爽口,充滿了天然檸檬的酸甜香氣,酸度適中,給人一種清爽沁涼的感受。Fruit Soda 檸檬味:這款Fruit Soda檸檬味飲料帶有濃郁的檸檬香氣、酸甜適中,碳酸的爽口感與檸檬果汁的甜酸完美融合,讓人感受到清新的滋味,消暑解渴。

燒五花腩肉:

鐵板燒牛肉
科羅拉麗塔 檸檬味
Fruit Soda 檸檬味
2024-07-11 0 浏览
🌝 韓式蒸蛋熱熱地上碟。口味較清淡,唔太鹹,蛋香同高湯味道平衡,突出蛋嘅香味仲蒸得滑溜溜🌝 海鮮炸醬麵呢個好大碟,三、四個人食都唔成問題。海鮮材料好豐富,有魷魚、蝦、豬肉、蜆肉、青瓜。麵條Q彈,醬汁濃郁掛麵🌝 半半炸雞一次可以食兩種口味:原味同甜辣除咗呢兩種,仲有唔同口味供你挑選,又可以揀有骨或無骨原味超級香脆,甜辣醬開胃,肉質夠嫩滑📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

🌝 韓式蒸蛋
熱熱地上碟。
口味較清淡,唔太鹹,
蛋香同高湯味道平衡,突出蛋嘅香味
仲蒸得滑溜溜

🌝 海鮮炸醬麵
呢個好大碟,
三、四個人食都唔成問題。
海鮮材料好豐富,有魷魚、蝦、豬肉、蜆肉、青瓜。
麵條Q彈,醬汁濃郁掛麵

🌝 半半炸雞
一次可以食兩種口味:原味同甜辣
除咗呢兩種,仲有唔同口味供你挑選,又可以揀有骨或無骨
原味超級香脆,甜辣醬開胃,肉質夠嫩滑

📍 李家 (山林道) (尖沙咀)
2024-07-11 0 浏览
去完韓國旅行之後最挂住就係炸鷄,最近聼人介紹【李家】既炸鷄好出名,所以就去左試。【李家】都有幾間分店、今次就去左山林道分店。自選半半炸鷄:有超過10款味道任君選擇、仲可以任選任何半半搭配。有有骨同無骨選擇。我就叫左芝士炸鷄同粟米炸鷄。芝士炸鷄芝士味濃郁、而且用左兩款芝士、鹹甜交織。粟米炸鷄有粟米同粟米片,非常特別。炸鷄有少少粟米味、但唔係特別濃、可能比起原味炸鷄多少少甜味。年糕餃子湯:非常新鮮熱辣、餃子同年糕都算分量好多。湯底加左紫菜,而且唔會好鹹。非常暖胃舒服。餃子非常飽滿。西柚梳打:氣好足同炸鷄好match,又唔會太甜。
西柚梳打:氣好足同炸鷄好match,又唔會太甜。
2024-07-08 0 浏览
韓國菜炸雞專門餐廳,如在韓國的感覺,聽著音樂,吃著韓國料理,感覺非常棒。炸雞韓國炸雞是人氣之作,超脆感覺,炸雞是韓國老闆的家傳秘方,有不同味道之選。炸雞有無骨,炸雞炸到黃金脆口,韓式炸雞配韓國感店員。酸辣炸雞味道酸中甜辣,實在不錯的,令人回憶滿滿韓式海鮮湯香濃之感,辣醬味重,海鮮量亦多,有口感彈牙大蝦,鮮味甜甜的青口,是地道感之湯韓式風味烏冬韓國面條呈扁狀,彈牙軟滑主題炸雞韓國店,口味多又吸引呢

炸雞

韓式海鮮湯

韓式風味烏冬
韓國面條呈扁狀,彈牙軟滑

主題炸雞韓國店,口味多又吸引呢
2024-07-04 50 浏览
韓國料理,滿滿地道之感,朋友最愛的地方。店員是韓國人,熱情地提供蘿蔔和沙律菜。酸蘿蔔酸酸,非常開胃,而新鮮沙律菜也香濃好吃芝士海鮮年糕香濃的芝士,非常香口,芝士拉出彈牙烏冬。海鮮口味,有青口和魷魚,烏冬滑嫩~鮮甜年糕咬起來的嚼勁。滿滿海鮮鮮香,海鮮配料很新鮮,爽口煙韌,有青口,海蝦,魷魚,甘筍片,椰菜,青椒,洋蔥。芝士味道香濃,年糕韌度棒,吸收了辣椒醬的精華,提升層次,辣味剛剛好,棒!燒牛仔骨嫩惹味,簡單醃製,滿滿韓式醬醃牛仔骨。 油脂和筋膜沒有的,鮮香滿滿,韓式牛仔骨熱熱上桌,黑椒味也很棒,是吸睛之作,香口而肉質爽彈。二人快樂的韓國晚,棒,是一個好去處。
韓國料理,滿滿地道之感,朋友最愛的地方。
芝士海鮮年糕
燒牛仔骨
二人快樂的韓國晚,棒,是一個好去處。
2024-07-01 42 浏览
粟米炸雞必叫啊!🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹韓國炸雞吃得多,通常叫來叫去都是原味/醬油/甜辣,但這間炸雞店選擇多元,有較特別的粟米及青陽辣椒口味!除了有骨或無骨選擇,選擇困難症人士更可選擇「半半炸雞」!整體而言,炸雞炸得香脆,粟米味比青辣椒蛋黃醬味更有記憶點!① 粟米炸雞🔹炸雞外層撒了粟米粉同粟米片,味道甜甜的~ 伴襯的粟米意外地清甜大推給想嘗鮮的大家!炸雞炸得香脆,令人聯想起KFC炸雞炸雞的炸衣與雞肉是融為一體,不是行皮肉分離的路線啊~雞肉大部分都是肉嫩,除非不幸選中雞胸部位② 青辣椒蛋黃醬炸雞🔹炸雞配上洋蔥絲,十分清爽淋上海量蛋黃醬蛋黃醬帶微辣感覺一點也不heavy,不會感到膩③ 韓式魚餅湯 $168🔹湯底清清地,有大量魚餅、魚糕喜歡吃韓國街頭魚餅串的話一定要點!📍李家 (山林道)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
粟米炸雞必叫啊!

除了有骨或無骨選擇,選擇困難症人士更可選擇「半半炸雞」!
整體而言,炸雞炸得香脆,粟米味比青辣椒蛋黃醬味更有記憶點!

① 粟米炸雞
大推給想嘗鮮的大家!
炸雞炸得香脆,令人聯想起KFC炸雞
炸雞的炸衣與雞肉是融為一體,不是行皮肉分離的路線啊~
雞肉大部分都是肉嫩,除非不幸選中雞胸部位

② 青辣椒蛋黃醬炸雞
🔹炸雞配上洋蔥絲,十分清爽
淋上海量蛋黃醬
蛋黃醬帶微辣
感覺一點也不heavy,不會感到膩

③ 韓式魚餅湯 $168
🔹湯底清清地,有大量魚餅、魚糕
喜歡吃韓國街頭魚餅串的話一定要點!

📍李家 (山林道)

2024-06-30 31 浏览
今日想食韓國嘢,就去咗呢間主打韓式炸雞嘅李家!餐廳內好有feel,播住唔同嘅Kpop MV~🍽️芝士粟米芝士超拉絲!!芝士控必食芝士粟米一直都喺我bucket list入面,呢度嘅芝士粟米用牛油炒,好香😻份量超多,同朋友分食啱晒~超推介!🍽️粟米炸雞係好特別嘅口味,平時食炸雞通常都係食醬油/甜辣嗰啲,今次試吓粟米味~炸雞本體有啲辣,炸雞上面加咗好多粟米調味粉,再有好多粟米片,同埋一舊舊粟米,令口感升級!🍽️烏冬烏冬唔錯,食炸雞嘅同時再食啲粉麵,令體驗提升~
今日想食韓國嘢,
就去咗呢間主打韓式炸雞嘅李家!
餐廳內好有feel,
播住唔同嘅Kpop MV~

🍽️芝士粟米
芝士超拉絲!!芝士控必食
芝士粟米一直都喺我bucket list入面,
呢度嘅芝士粟米用牛油炒,好香😻
份量超多,同朋友分食啱晒~
超推介!

🍽️粟米炸雞
係好特別嘅口味,
平時食炸雞通常都係食醬油/甜辣嗰啲,
今次試吓粟米味~
炸雞本體有啲辣,
炸雞上面加咗好多粟米調味粉,
再有好多粟米片,同埋一舊舊粟米,
令口感升級!

🍽️烏冬
烏冬唔錯,
炸雞嘅同時再食啲粉麵,
令體驗提升~
2024-06-27 25 浏览
今日趁住day off, 就同朋友去左尖沙咀食飯,今次我地去左食炸雞:😈甜辣炸雞💰178我同朋友一直都好鐘意李家嘅炸雞❤️雞件超大塊,食落肉汁豐富,每件雞都有濃厚嘅醬汁,超好味😈芝士辣雞炒年糕💰178味道超正宗,年糕條好彈牙,入口有少少微辣,再加上滿滿雞肉同芝士鋪面,每一啖都好滿足😈蘋果梳打😈士多啤梨梳打解辣一流,兩杯都酸酸甜甜,好開胃 ,食炸雞飲一流餐廳名稱:李家 (山林道) (尖沙咀)餐廳地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

😈甜辣炸雞💰178

😈芝士辣雞炒年糕💰178

😈蘋果梳打
😈士多啤梨梳打
解辣一流,兩杯都酸酸甜甜,好開胃 ,食炸雞飲一流

餐廳名稱:李家 (山林道) (尖沙咀)
餐廳地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
李家餐廳 - 融合經典與創新的韓式風味作為一家元祖級的韓式餐廳,李家融合了傳統韓式料理的精髓,同時也注入了創新的元素,為饕客們帶來了獨特的用餐體驗。無骨半半炸雞外酥內嫩的炸雞肉質鮮嫩多汁,配上引人入勝的韓式辣醬和經典的原味醬汁,讓人百吃不厭。口感豐富層次分明,是非常讓人難忘的一道菜品。餃子年糕湯極具特色的這道湯品,將韓國餃子和年糕完美結合,湯頭濃郁滋補,餃子肉質彈牙,年糕軟糯有嚼勁,搭配韓式醬料更是增添了整體的口感。這道湯品不僅口感出眾,同時也富含了韓式料理的傳統特色,讓人回味無窮。韓式蒸蛋蛋香四溢,綿密細緻的口感,加上略帶甜味的韓式調味。李家餐廳將道地的韓式料理與創意融為一體,並以優質的食材和細緻的烹飪技巧呈現出來,為食客們帶來了獨一無二的用餐體驗。📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
李家餐廳 - 融合經典與創新的韓式風味

無骨半半炸雞

餃子年糕湯

韓式蒸蛋
蛋香四溢,綿密細緻的口感,加上略帶甜味的韓式調味。

📍 李家 (山林道) (尖沙咀)

2024-06-25 45 浏览
尖沙咀一直都係美食熱點,今次我地去左一間人氣韓國菜館嘅分店,設計走簡約風格,環境舒適又唔失韓國風情。呢度供應一系列惹味嘅韓式料理,尤其係炸雞,真係不得不試。一入座,店員就送上開胃小食:白蘿蔔同埋沙津,白蘿蔔酸酸甜甜,沙津清新脆口。呢度嘅(無骨)原味炸雞 真係不得了,外脆內嫩,香味濃郁而唔會太油膩。無骨食起來特別方便,啱晒唔鐘意拆骨嘅朋友。另一推介就係牛肉炒粉絲,牛肉嫩滑,配上爽口嘅韓式粉絲,一啲都唔會油膩,香味四溢。每一口都充滿咗韓國風味,真係一試難忘。至於飲品方面,我哋試咗 Corona Rita,大大樽,酸甜清爽,配炸雞一流。另外仲有西柚梳打,西柚嘅酸甜味同梳打水嘅氣泡感,飲落去非常清新解渴。下次如果你喺尖沙咀,不妨嚟試試佢哋嘅招牌炸雞同其他美食,相信你一定會滿意而歸!

2024-06-25 17 浏览
好耐無食過炸雞,心血來潮去左呢間。餐廳好多地道韓國人光顧。呢間的炸雞真係無敵大份,係好抵食。🍗甜辣炸雞(半隻)雞件不是大隻的,但醬汁好多,每件雞表面都超多醬,雞件香脆。呢款比蜂蜜好食。🍬蜂蜜大蒜(半隻)蜂蜜醬比較甜。重口味的,試下就夠。🐂牛肉炒粉絲牛肉好多,粉絲屬於煙癮款,都幾好食。🥤西柚+🍓梳打🍹 今日成34度,飲呢杯超級解渴❤️  🥢李家 (山林道) (尖沙咀)🌍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
🍗甜辣炸雞(半隻)
🍬蜂蜜大蒜(半隻)
蜂蜜醬比較甜。重口味的,試下就夠。
🐂牛肉炒粉絲
牛肉好多,粉絲屬於煙癮款,都幾好食。
🥤西柚+🍓梳打🍹
今日成34度,飲呢杯超級解渴❤️
🥢李家 (山林道) (尖沙咀)
🌍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
2024-06-23