朋友即將離港決定為他們餞行,想不到離港前他們最想吃的是韓式炸雞,所以我就帶他們來了我最愛的炸雞店!想不到他們夫婦二人也經常前來李家!芝士拼辣BB豬骨 $298之前一直覺得這道菜價位有點高,來了李家多次都沒有點過,這次朋友真的很想吃,二話不說就點了!吃完後覺得真的物超所值!!!上碟時被份量震驚了一下!有海量的mozzarella拉絲芝士,中間是大大件已調味的的薯角,加上有洋蔥薦底甜甜辣辣的豬肋骨件,一邊吃一邊以鐵板Gas爐加熱,令所有食物吃起來熱辣辣更滋味,芝士也能長期維持拉絲效果。又好食又好玩!半半炸雞(原味、甜辣)$178來到李家當然一定要點這份招牌的半半炸雞,一半為香酥的原味炸雞,另一半在原味炸雞上裹上了一層甜辣醬,滋味又開胃。雞件肉質相當嫩滑,雞骨已被醃得相當入味,簡直想連骨頭也不放過!芝士雞蛋卷$128除了炸雞愛每次必點的,雞蛋卷嫩滑Juicy,中心還有包着滿滿的mozzarella 芝士,加上面層的芥末及番茄醬,簡直是完美的配搭!Lemon $38柚子soda $38 兩杯飲品都相當大杯,而且不會過甜,食炸雞配有汽的飲品簡直爽!

芝士拼辣BB豬骨 $298

半半炸雞(原味、甜辣)$178

芝士雞蛋卷$128
加上面層的芥末及番茄醬,簡直是完美的配搭!

Lemon $38
柚子soda $38
  • 芝士雞蛋卷
2022-10-29 72 浏览
一想吃炸雞就會想到李家,而且各分店都非常就腳,今天就來到位於尖沙咀的李家。在下午茶時間來到,和朋友都沒有太肚餓,就點了一份炸雞及一份湯品。半半炸雞(原味甜辣)$178原味炸雞-外層超級酥脆又不會油膩,內層肉質鮮嫩多汁,越食越滋味。甜辣炸雞-在原味炸雞外裹上一層厚厚的甜辣醬,讓雞件的味道和口感更提升。韓式魚子湯 $198材料非常豐富,有份量相當多的魚春,芽菜及泡菜等的配菜,辣到大約在中小辣,非常過癮開胃,不過不吃辣的朋友要注意啊!除了餐點愛當然不能錯過他們家的招牌椰菜絲沙律及酸蘿蔔,每次都要食過幾碟才滿足!

半半炸雞(原味甜辣)$178

韓式魚子湯 $198

是日周末加班工作,下午收工行下尖沙咀,順便去醫下肚,路經山林道的盡頭,見到有間叫李家的韓國餐廳,一於走入去試下!!餐廳環境企理,裝飾擺設都好韓風,哈韓情侶夫妻不能錯過,打卡一流,仲播住潮韓MV,女團男團勁歌勁舞,YOYO!MENU制作精美,菜式種類豐富。聞說李家出名係食炸雞,就點了個無骨的半半炸雞($188) 同 蛹湯 ($138),令我吸引的就係蛹湯,因為在香港韓國餐廳,不是每一處都可以點到呢款菜。前菜係酸蘿蔔同沙律。半半炸雞顧名思義就係一半原味炸雞,一半甜辣炸雞。呢一盤炸雞大約有十二件左右,原味炸雞外層酥脆,啖啖雞肉彈牙,而甜辣醬炸雞,惹味醒胃,如果清一色食呢款甜辣醬炸雞,可能會有膩,所以半半炸雞就啱啱好。而且整體炸雞都係大大件,食得過癮。不過更過癮的在後頭,蛹湯!!!!對上嗰次食蛹係在北京旅行時候食的,而且係食炸蛹。而呢個蛹湯,用鼻一嗅,感覺有少少似藥膳湯的味,但飲落去係少許辣味的香濃大醬湯,配菜有大豆芽,青辣椒,白蘿蔔。至於主角蠶蛹,數量多多,夥粒大大,口感幾特別,有兩三成似食青口。蠶蛹又叫繭蛹、小蜂兒,性平味甘,歸胃、脾經,《備急千金要方》記載提到,蠶蛹益精氣,強男子陽道,治
MENU制作精美,菜式種類豐富。
前菜係酸蘿蔔同沙律。
半半炸雞顧名思義就係一半原味炸雞,一半甜辣炸雞
半半炸雞

不過更過癮的在後頭,蛹湯!!!!
對上嗰次食蛹係在北京旅行時候食的,而且係食炸蛹。
而呢個蛹湯,用鼻一嗅,感覺有少少似藥膳湯的味,但飲落去係少許辣味的香濃大醬湯,配菜有大豆芽,青辣椒,白蘿蔔。至於主角蠶蛹,數量多多,夥粒大大,口感幾特別,有兩三成似食青口。蠶蛹又叫繭蛹、小蜂兒,性平味甘,歸胃、脾經,《備急千金要方》記載提到,蠶蛹益精氣,強男子陽道,治泄精,所以對男士有益,亦難怪咁多韓國人鐘意食蛹。
蛹湯

由於今餐大豐富,我一人之力,不能完全KO炸雞,所以我決定打包。打包的盒子設計精美,會給錫紙在內包裹。
下次再來encore飲蛹湯補一補~~
2022-10-29
下午茶
半半炸雞
蛹湯
2022-10-27 93 浏览
耐唔耐會約朋友去食韓式炸雞,今次試吓好出名嘅李家,佢喺山林道最入,平時真係好少會行咁入。半半炸雞,$178揀咗兩種口味嘅炸雞,原味同甜辣醬,最經典嘅配搭,其他口味好似冇得揀雙拼。建議先品嘗原味嘅香口,再食甜辣醬嘅惹味。佢仲有得揀有骨或者冇骨,非常好。泡菜豬肉,$168好推薦嘅一個菜,好好味,就係最正宗嘅韓國菜味,甜甜哋,無論豬肉定係啲洋蔥同泡菜,都好好味😋朋友話如果加碗白飯就正啦,份量足到絕對夠4個人食。泡菜餅,$138呢個餅睇上去好簿,食落中間都幾厚身,入面有泡菜同魷魚,食落唔會好重口味,有啲鹹鹹哋嘅汁可以點,不過我覺得直接食反而好味啲。餐廳份量好大,啱晒三五知己一齊去食,一路聽住韓文歌一路食炸雞,都幾開心🥳

半半炸雞,$178

泡菜豬肉,$168

泡菜餅,$138

2022-10-24 83 浏览
今日放假起身想食炸雞,就上網搵吓邊間嘅炸雞出名,搵搵下就諗起呢間餐廳,我諗都冇邊個冇聽過佢嘅大名。🤭〈原味炸雞〉🐥🍗🍖餐廳好細心方便啲唔想食雞骨嘅人,可以加$10選擇無骨版本,咁就可以食到啖啖肉嘅炸雞,揀咗原味主要係因為想原汁原味試到雞嘅味道,點知送上枱嘅時候,店員有將一小碟甜辣醬送上,咁就可以試到晒兩個味道,沾咗甜辣醬亦有另一番風味,下次可以試吓嗌半半炸雞,可以任由配搭唔同味道嘅炸雞。只能說嚟呢度食炸雞真係一啲都冇後悔,炸粉一啲都唔厚,但係又好脆好鬆化,雞肉一啲都唔鞋,雖然全隻份量好多,但係我同朋友都輕鬆食晒。✌🏻〈牛膝骨湯〉🐮🦿🍲呢款韓式湯係配上一碗白飯🍚同一碟蘿蔔泡菜🥙。揀呢個湯主要係因為牛膝呢個部位較難喺出面餐廳食到,而且又可以補充骨膠原,果然湯入面牛膝嘅份量都唔少,好多軟骨位置,湯底唔會太濃味,但係都飲到好香嘅牛骨味,都推介。除咗各款韓式啤酒、果汁之外,估唔到呢度仲有生啤揀,嗌得炸雞,又點可以唔飲返杯啤酒呢!🍺

〈原味炸雞〉🐥🍗🍖

〈牛膝骨湯〉🐮🦿🍲

2022-10-23 64 浏览
《 #62飲飲食食 》 💁🏻‍♀️ 元祖韓式炸雞店李家已經食左幾次,鐘意佢價錢唔貴又好食,座位闊落得黎服務都好好,唔知食邊間韓國野果陣都會諗起李家😋一坐低就有前菜,係酸蘿蔔同菜絲沙律►🧀 芝士辣海鮮炒年糕$178爆多的芝士🧀溶化鋪滿哂係面,份量都好多,配料豐富,有鮮魷、鮮大蝦、青口、章魚🐙、青椒🫑、洋蔥🧅,再以烏冬同年糕打底,烏冬同年糕都好入味,韓式辣醬香辣惹味,越食越辣😆好過癮,份量好多好飽肚☺️►🍗 甜辣炸雞 有骨半份 $98 $ 粟米炸雞 有骨半份 $118所有炸雞都需要叫一份,但可以選2款唔同味道半份,粟米🌽炸雞比較小見好特別,粟米好香甜juicy,雞件炸到件件金黃金香脆動人,炸粉唔厚。►濟州橙汁$28 桃汁$28♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.7/5 品質同之前食過的味道差唔多,keep得幾好👍🏻都幾抵食,份量一啲都唔孤寒,大件夾抵食✨ 呢間門口有個打卡位📸記得去打卡呀💕.※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※📍 李家尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖💲服務費:✓ ...#hkfoodstory #hkfoodguide #hkfood #hongkongfood #hkre

►🧀 芝士辣海鮮炒年糕$178

►濟州橙汁$28 桃汁$28

♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.7/5

※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
📍 李家
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
💲服務費:✓
#hkfoodstory #hkfoodguide #hkfood #hongkongfood #hkrestaurant #foodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodstagram #instafood #instagood #hkfoodlover #hongkongfood #香港美食 #香港必吃 #香港探店 #美食日常 #吃貨 #相機食先 #手機食先 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #炸雞 #韓國炸雞 #李家
呢間李家最出名嘅係韓式炸雞,我當然要黎食啦,我點咗兩個味道仲可以揀無骨添♥️♥️首先講吓前菜啦,當然唔少得泡菜,仲有椰菜沙律同埋蘿蔔,我係好鍾意食韓式前菜㗎~炸雞第一隻味我揀咗蜂蜜蒜蓉味,雞炸得卜卜脆,加上微甜嘅蜂蜜,真係好好味!另一隻味我點咗青辣椒蛋黃醬味,佢冇我想像中咁辣🥵,係微微辣加上淡淡嘅蛋黃醬味,層次感非常豐富,下次一定要再嚟試吓其他味先!除咗炸雞,我哋重點咗人蔘雞湯,份量都唔細㗎,足足成隻雞喺入邊,而且非常之入味,我哋全部都清晒!

忽然間想食炸雞,友人極力推介呢間老字號「李家」,我哋就黎到山林道呢間分店品嘗下🥰店舖唔算大,卡位相當闊落,環境典型簡約韓式feel,餐廳不停播放k-pop music,好似置身韓國一樣😆前菜有淹酸白蘿蔔同埋椰菜沙律,相當開胃👍雪濃湯 $168湯底清甜,牛骨味都幾濃郁,牛肉煮到好稔,仲有d麵線喺入面,伴隨白飯一齊食都幾暖胃飽肚。粟米炸雞 $218炸雞有好多款式,我哋揀咗呢隻新口味夠曬特別,份量足夠三至四人食,雞件同粟米上面鋪滿左粟米粉仲有少少粟米片,超濃粟米粉味,鹹鹹甜甜咁好惹味,粟米好甜、烤得剛剛好唔會乾好好食,雞件炸得好香脆又嫩滑yummy😋芝士辣雞炒年糕 $178份量驚人,有煙韌嘅年糕、雞肉粒加上大量嘅菜,芝士口感煙韌香濃又可以做到拉絲效果,辣辣哋好味又邪惡😋總括而言,食物質素真係相當唔錯,尤其炸雞,菜式份量相對大份,建議多啲朋友一齊食開心share,下次食炸雞都會返嚟呢度,多謝朋友咁好介紹🥰美味指數🍽:8.5/10 環境指數📸:8/10整體表現💜:8.5/10CP值指數😎:8/10

前菜有淹酸白蘿蔔同埋椰菜沙律,相當開胃👍

雪濃湯 $168

粟米炸雞 $218

芝士辣雞炒年糕 $178

美味指數🍽:8.5/10
環境指數📸:8/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8/10
2022-10-21 73 浏览
这家的炸酱面好吃耶,mark了,下次尝尝炸鸡面很筋道,感觉像是北方的那种面条子。炸酱也很好吃像是韩剧里面那种吃到满嘴酱的那种价格也不算太贵,60+一碗炸酱面。菜单上还有其他套餐什么的。
这家的炸酱面好吃耶,mark了,下次尝尝炸鸡

面很筋道,感觉像是北方的那种面条子。
炸酱也很好吃
像是韩剧里面那种吃到满嘴酱的那种

价格也不算太贵,60+一碗炸酱面。
菜单上还有其他套餐什么的。
2022-10-21 67 浏览
📍李家📍💡尖沙咀好耐之前都食過李家炸雞🍗,可以話係香港元老級韓式炸雞店,份量係多到懷疑人生,又有唔同口味既炸雞同韓式食物😋一定要黎試下🐥半半炸雞簡唔到食咩味既簡呢個就岩哂,一個價錢食到兩隻味,今次點了有骨炸雞🍗甜酸+原味。炸雞大大份,份量好多,而且外皮炸得香脆,肉裏雞肉保持鮮嫩,甜酸炸雞俾甜酸醬包住又唔會變得濕軟,夠哂開胃食唔停😋😊🐥韓式海鮮湯($198)呢個韓式海鮮湯用石頭鍋上,熱辣辣大大碗,有唔同種類嘅海鮮,蟹、蝦、蜆、青口等等,飲落啖啖海鮮味🤤充滿海鮮味得黎又夠辣,越飲越過癮😋🐥西柚 檸檬梳打($38)食炸雞咁熱氣就一定要叫返杯fresh d嘅飲品,叫咗西柚梳打同檸檬梳打,夠清新同解嗱
📍李家📍
💡尖沙咀

🐥半半炸雞

🐥韓式海鮮湯($198)

🐥西柚 檸檬梳打($38)
李家 Chicken | 尖沙咀行完街好想食韓國炸雞!即時上OpenRice 搵到有咩餐廳好👀 李家長期人氣都好高,就來試一試先😋一來到店員會上前菜比你食住先前菜:醃蘿蔔同椰菜絲沙律🥗青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥$218+10如果想無骨就加10蚊可以,咁抵一定加埋啦份量超級多!呢個價錢有咁多份量係好抵食👍🏻個醬汁再配上即叫即炸雞,炸雞外脆內軟,雞肉嫩滑得同韓國食嘅口感一樣🇰🇷CP值好高🌟🌟🌟🌟🌟芝士雞蛋卷 $128份量都好足夠,蛋香好出,重點係入面嘅拉絲芝士🧀😋😋😋Rainbow Soda彩色飲品打卡一流,食炸雞當然要配有氣嘅飲品💃🏻💃🏻🥳我發現原來佢其他地區仲有分店,下次再試下其實食物先🤟🏻😊
李家 Chicken | 尖沙咀

一來到店員會上前菜比你食住先
前菜:醃蘿蔔同椰菜絲沙律🥗

青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥$218+10
如果想無骨就加10蚊可以,咁抵一定加埋啦

份量超級多!呢個價錢有咁多份量係好抵食👍🏻個醬汁再配上即叫即炸雞炸雞外脆內軟,雞肉嫩滑得同韓國食嘅口感一樣🇰🇷CP值好高🌟🌟🌟🌟🌟

芝士雞蛋卷 $128
份量都好足夠,蛋香好出,重點係入面嘅拉絲芝士🧀😋😋😋

Rainbow Soda
彩色飲品打卡一流,食炸雞當然要配有氣嘅飲品💃🏻💃🏻🥳

我發現原來佢其他地區仲有分店,下次再試下其實食物先🤟🏻😊

2022-10-19
  • 芝士雞蛋卷
2022-10-18 86 浏览
我今日偷得浮生半日閑,下午休息約朋友行尖沙咀,我哋兩個異口同聲話想食韓國炸雞。上Openrice睇下,發現山林道有間叫“李家”的老字號韓式炸鷄好評如潮,我哋一定唔會執輸去會一會啦😁😁去到餐廳門口,門面吸引,餐廳雖然裝修並不豪華,但勝在寬敞闊落而且很乾淨……有點像韓國平民餐廳,很有親切感!😊😊打開餐牌價錢正常,還有很多不同的韓國美食選擇, 有泡菜餅,炸醬麵,芝士粟米,當然還有多款口味的炸鷄。😋因為只得兩個人,所以不能盡叫……😂😂我們點了雪濃湯,泡菜餅和鴛鴦炸雞(原味+甜辣味),再加2杯特飲。雪濃湯: 用牛骨煲成濃湯,不油不膩,而且好重牛肉味,香濃美味,加上韓國運到的牛肉片,正!👍泡菜餅: 泡菜餅好大塊,以似1個12吋大pizza😂。泡菜餅內有洋蔥,鮮魷和泡菜。好有泡菜味加上洋蔥的甜味,好夾……鴛鴦炸雞(原味+甜辣味): 炸雞有冇骨及有骨選擇,我們點了無骨炸鷄, 炸雞炸得剛剛好很juicy,而甜辣味炸雞甜甜的不太辣,很惹味…… 怪唔得知這間餐廳可以稱為炸雞專家,果然名不虛傳!👍
因為只得兩個人,所以不能盡叫……😂😂

2022-10-18
*✲゚*。 🍗份量超大韓國炸雞 炒年糕🇰🇷呢間韓國炸雞好似都幾多人推介因為想試哂兩隻味 所以叫左半半炸雞 有原味+甜辣各一半另外都可以自選其他雙拼炸雞嘅🙆🏻‍♀️
嚟到先發現佢total 有十幾件咁多😧 3-4個人share都夠😆自己比較鍾意原味炸雞 呢款嘅皮好薄好脆🤤
食落都有少少辣🤏🏻甜辣味就會有好多醬包住舊炸雞 個皮相對就冇咁脆🤔年糕餃子湯睇落去好似冇咩特別
點知食落幾有驚喜 入面有5隻餃子 大量年糕配紫菜牛骨湯😋
真係幾好食 個湯底都唔錯👍🏻個芝士辣雞炒年糕上枱果陣真係嚇親 因為真係超大份🤣有海量拉絲芝士超正🧀 個醬係傳統韓式炒年糕醬 甜甜辣辣 非常惹味😍整體食物質素都唔錯 性價比幾高份量好多 適合朋友聚會👯‍♀️
我今次去左尖沙咀分店 不過佐敦站會近啲🙆🏻‍♀️
✨ 半半炸雞 (原味+甜辣)($178)✨ 年糕餃子湯 ($98)✨ 芝士辣雞炒年糕 ($178)
+10% service charge-📍 李家@leegachicken_hk▫️ 尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖▫️ 大角咀埃華街75號地舖▫️ 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖▫️ 荃灣海壩街1
*✲゚*。 🍗

個醬係傳統韓式炒年糕醬 甜甜辣辣 非常惹味😍

整體食物質素都唔錯 性價比幾高
份量好多 適合朋友聚會👯‍♀️
我今次去左尖沙咀分店 不過佐敦站會近啲🙆🏻‍♀️

✨ 半半炸雞 (原味+甜辣)($178)
✨ 年糕餃子湯 ($98)
✨ 芝士辣雞炒年糕 ($178)
+10% service charge
📍 李家@leegachicken_hk
▫️ 尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
▫️ 大角咀埃華街75號地舖
▫️ 灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖
▫️ 荃灣海壩街16號地下
▫️ 西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
2022-10-15 81 浏览
Extremely popular Korean place in tstAlmost full house at 7pmTonnes of takeaway boxes piled up at the counterOrdered the half half Boneness chicken with sweet and spicy and corn flavour Sweet and spicy is almost the must have with crispy crust outside and tender flesh inside It’s not too spicy and the sweetness balanced really well with the spiceCorn flavour is a new try and am in love with itThey also provided a couple of sweet corn cubes for you Which is buttery, rich and full of flavoursI lik

Almost full house at 7pm

I like the powder on top of the chicken nuggets
Almost feel like you are having some corn chips

Ox knee soup comes with rice and pickles
The knee tendon is full of collagen
With rich meaty broth to pair with your rice

2022-10-13 95 浏览
尖沙咀人氣韓國菜🇰🇷 [李家]係OpenRice長期都人氣滿滿既韓國炸雞店🤤係香港仲有好幾間分店添仲聽講係第一代張炸雞同啤酒帶過黎香港添🐥每樣野份量都勁多啱曬一班朋友仔 餐廳仲長期播住K-Pop嘅音樂添🎶氣氛好好🌟半半炸雞🍗 ($178) [+$10 ]炸雞份量超多🤤塞滿晒成籃 份量大到可以叫多兩個人嚟食🤣雖然可以揀自由配搭 但係想試吓佢哋原汁原味火候時間都控制得好好👍🏼好Juices 雞肉嫩口炸粉唔會好多唔會食落去成口粉🤪甜辣醬甜酸比例合適🍯仲可以加$10轉成無骨雞粒添 🐥啱晒我呢啲懶人 無骨食落去一啖一舊 🤣🌟燒五花腩 🐷($205)肥瘦啱啱好🤤豬肉輕微醃過 燒到外脆內嫩 又唔會太乾身最啱送酒😜 一口一啖仲配左啲燒咗嘅泡菜同醃製過嘅京蔥簡直同五花腩絕配😆🌟泡菜煎餅🥞($138)勁大份成個Pizza咁樣 🤣食落去好厚實 泡菜味突出帶微微辣 🌶🌟Soju W/ Hite Beer 🍻 ($128)味道 8/10環境 8/10推介程度8/10📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
尖沙咀人氣韓國菜🇰🇷 [李家]

雞肉嫩口炸粉唔會好多唔會食落去成口粉🤪
甜辣醬甜酸比例合適🍯
仲可以加$10轉成無骨雞粒添 🐥
啱晒我呢啲懶人 無骨食落去一啖一舊 🤣

🌟燒五花腩 🐷($205)
仲配左啲燒咗嘅泡菜同醃製過嘅京蔥簡直同五花腩絕配😆

🌟泡菜煎餅🥞($138)
勁大份成個Pizza咁樣 🤣
食落去好厚實 泡菜味突出帶微微辣 🌶

🌟Soju W/ Hite Beer 🍻 ($128)

味道 8/10
環境 8/10
推介程度8/10

📍 李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖