2022-11-25 83 浏览
🇭🇰李家🍗正宗韓國炸雞呢間韓國食炸雞既店 成日聽到佢個名😏今次👩🏻👦🏻去左尖沙咀佐敦個邊既分店炸雞夠正宗 好食份量多 價錢合理抵食環境舒服好坐 感覺夠地道💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️先講佢地每台會跟左椰菜絲沙律🥗&酸蘿蔔配炸雞或芝士 都可以解膩食完好開胃💕🍗半半炸雞 (💰$118+$103) 👍🏻推薦識揀一定揀半半 可以揀兩隻味道😆😆👩🏻👦🏻就揀左 甜辣🌶️ & 蜂蜜蒜蓉🍯先講佢地既無骨炸雞同平時食到既有少少唔同唔係普通搞碎既雞塊就算 食係直接拆骨 仲可以大約見到個形狀肉質嫩滑juicy唔乾身 炸得岩岩好👍🏻👍🏻調味既甜辣 & 蜂蜜蒜蓉 醬都落足好欣賞炸雞每吋都沾有滿滿既醬 超正🫶🏻🍲雪濃湯(💰$168)雪濃湯用熱鍋上 熱辣辣♨️♨️調味岩岩好唔會太濃 入邊已經有少少麵條同牛肉弄得自己再加飯$15 同埋蘿蔔泡菜$20暖胃又養生🍊西柚子無酒精麗塔(💰$78)👍🏻推薦非常igable 的飲品 打卡一流而已好大杯 兩個人share 都夠飲配炸雞飲一流🍏蘋果梳打(💰$38)梳打用左高身杯 仲有其他味道可以揀味道唔太甜 都👌🏻👌🏻
🇭🇰李家🍗正宗韓國炸雞

仲可以大約見到個形狀
肉質嫩滑juicy唔乾身 炸得岩岩好👍🏻👍🏻
調味既甜辣 & 蜂蜜蒜蓉 醬都落足
好欣賞炸雞每吋都沾有滿滿既醬 超正🫶🏻

🍲雪濃湯(💰$168)
雪濃湯用熱鍋上 熱辣辣♨️♨️
調味岩岩好唔會太濃 入邊已經有少少麵條同牛肉
弄得自己再加飯$15 同埋蘿蔔泡菜$20暖胃又養生

🍊西柚子無酒精麗塔(💰$78)👍🏻推薦
非常igable 的飲品 打卡一流
而已好大杯 兩個人share 都夠飲
炸雞飲一流

🍏蘋果梳打(💰$38)
梳打用左高身杯 仲有其他味道可以揀
味道唔太甜 都👌🏻👌🏻
2022-11-24 93 浏览
之前食過呢間炸雞之後就一直心心念念,一直都好想食炸雞🍗都有試過其他幾間,但都係唔夠呢間老字號好味🐥所以都係下定決心去食番次😝。🐒蒸蛋湯💰$68前菜嗌左個蒸蛋暖暖胃,上菜既時候啲蛋都仲係Blu blu緊🔥所以食落係好熱好熱,入面無啲好花巧既野,有家既感覺🏠。🐒蜂蜜大蒜炸雞(半隻)💰$113🐒甜辣炸雞(半隻)💰$98好欣賞呢到係可以半半🐥岩哂一大半人黎食,嗌多幾款都仲得👍🏼而呢到既炸雞醬汁係真係包裹仲成件雞🍯今次嗌左有骨,因為會滑啲同拎住食有風味啲🐓份量方面都好足,真係砌得翻半隻雞出嚟😝。🐒牛膝骨湯💰$178最後有個牛膝骨湯解一解膩真係一個好明確選擇😂同埋好似其他地方都少見有牛膝骨湯呢個option🐮原來牛膝骨口感食落係煙煙韌韌,感覺補充左唔少骨膠原😆。店舖仲有唔少霓虹燈,同燈字,keep住播韓文歌好有氣氛🍭我地仲咁岩目睹佢熄燈一刻

🐒蒸蛋湯💰$68

🐒蜂蜜大蒜炸雞(半隻)💰$113

🐒甜辣炸雞(半隻)💰$98

🐒牛膝骨湯💰$178

2022-11-24 118 浏览
李家晚餐食過好多次,今次終於岩時間食返久違既set lunch ! 小編之前食過水冷麵是不錯的👍🏻今次食下另一d set 先!😋【 石鍋拌飯】$63有冇人同小編一樣好中意食飯焦呢,脆卜卜真係好過癮,非常之幸運小編從小喜歡食煎炸野食到大,訓練有素,完全唔會驚食呢啲嘢會熱氣、喉嚨痛果d,無擔心過呀!😂呢個石窩飯料就唔係話好多但基本要有既都齊晒,係個甜辣醬量少咗啲!多返d就正啦!配埋佢超多既飯焦,食得非常開心過癮!❤️❤️【 海鮮軟豆腐湯套餐】$63呢個小編非常失望,個湯既味道好淡亦好怪🧐,「海鮮」只係得2隻偏偏小編唔中意食既青口,同一兩條小魷魚腳就冇其他海鮮啦⋯ 完全唔岩小編個人口味食唔到落去,絕對唔會encore⋯下次再試其他~

【 石鍋拌飯】$63

【 海鮮軟豆腐湯套餐】$63
2022-11-23 88 浏览
ʚ 李家(尖沙咀)ɞ李家係人氣炸雞啤酒店,以前都成日要去,黎開尖沙咀,一定要去食下炸雞。店內播住kpop,一邊食住炸雞好有氣氛~ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀蜂蜜大蒜炸雞(半隻) -$113炸雞即炸熱辣辣,雞皮炸得好脆,油脂爆出黎好香🤤蜂蜜大蒜醬汁濃郁掛滿炸雞表面,建議可以一上菜就食左先,因為熱嘅時候即使掛左醬汁,皮都依然係脆口。❀青辣椒蛋黃醬炸雞 (半隻) -$118相比之下我更加鐘意呢款,青辣椒唔辣,表面有超多蛋黃醬,加埋洋蔥一齊食,辣辣地好惹味!好正!炸雞一樣炸得好脆,口感豐富,必食呢款👍❀泡菜湯 -$168泡菜湯入面有超多泡菜,豆腐,豬肉,味道係酸辣但唔會太辣,好開胃!❀蒸蛋湯 -$68蒸蛋係用石鍋上,保持住蛋嘅溫度,蛋蒸得好滑,入面有蘿蔔增添口感豐富,芝麻令味道升華,推薦大家試下。📍 李家 (山林道) (尖沙咀)尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
ʚ 李家(尖沙咀)ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀蜂蜜大蒜炸雞(半隻) -$113

❀青辣椒蛋黃醬炸雞 (半隻) -$118

❀泡菜湯 -$168

❀蒸蛋湯 -$68

📍 李家 (山林道) (尖沙咀)
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

2022-11-23 124 浏览
重返旅遊業後,首次跟同事外出午膳,事別三年….我竟然有點興奮的感覺。同事們帶我到山林道,眼看周邊食店開始密鑼緊鼓預備再展拳腳,心裡也感安慰,希望市況快一點復甦起來。我的第一次外出午膳,同事們選了山林道盡頭的李家,這店子以韓式炸雞聞名,但午餐我們都不約而同地選了烤特級牛肉定食。先入口的是韓式餐湯,看似透明的湯水味道竟然濃郁得有點意外;再看白飯也不是隨街貨色,是韓國米還是日本米呢?韓餐配菜一向多,可惜質素就沒驚喜了。最後是牛肉,牛的味道跟湯一樣濃,比香港的吉野家牛肉飯美味,牛肉汁因拌以椰菜能夠保留,整體來說還是合格的。再看店面裝修,是地道韓國小店模樣,也帶點香港茶餐廳風格,座位不算闊落但枱與枱之間也叫有安全衛生距離吧。

2022-11-23
午餐
2022-11-23 90 浏览
作為忠粉妹妹每月都黎一次就算不能到店都要叫外賣黎滿足一下今日到尖沙咀拎禮物,順便報到一下李家炸雞是不能不點啦~半份蜂蜜蒜蓉炸雞半份青辣椒蛋黃醬炸雞一定是無骨的!大口大口肉先最開心!青辣椒炸雞其實唔辣食落似青椒味咁!佢另外有啲洋蔥加點點辛香好惹味㗎!蜂蜜蒜蓉比較傳統佢個蜜香中間真係有陣蒜味甜得黎又香超級正!食完炸雞其實都飽左八成但我地總喜歡加多個牛肉炒粉絲份量超巨大韓式粉絲相當有咬口醬汁偏甜味同嫩牛肉好夾我地每人都分左幾碗先再打包😂😂食完炸雞飲多杯梳打好似無咁熱氣佢個西柚梳打味道唔會太假都飲得過👍
作為忠粉
妹妹每月都黎一次
就算不能到店
都要叫外賣黎滿足一下
今日到尖沙咀拎禮物,順便報到一下

李家炸雞是不能不點啦~
半份蜂蜜蒜蓉炸雞
半份青辣椒蛋黃醬炸雞
一定是無骨的!
大口大口肉先最開心!

青辣椒炸雞其實唔辣
食落似青椒味咁!
佢另外有啲洋蔥加點點辛香

都飲得過👍
2022-11-20
午餐
  • 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
呢間韓國老字號炸雞店,相信大家都聽過🇰🇷呢度有唔少正宗韓國主菜同小食,當中以韓國老闆家傳秘方嘅炸雞聞名,可以選擇有骨或者無骨,仲有唔少味道組合自由配搭,夠哂邪惡!🍯無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻) ($118)炸雞嫩滑juicy,外面嘅蜂蜜蒜蓉醬好香😍甜甜地同炸雞味道好夾,食落一啲都唔覺得油膩;炸雞外層亦唔會有好多炸粉,做得幾好👍🏻雖然只係叫左半隻,但份量都唔少,好滿足🥰🧀無骨芝士味炸雞(半隻) ($118)炸雞外層灑滿芝士粉🤩芝士控嘅你絕對唔可以錯過!雖然呢款炸雞無另外一款咁多醬汁,不過咬落都一樣juicy🥰每一啖都充滿香濃芝士好滋味!🍳芝士雞蛋卷 ($128)芝士雞蛋卷裏面充滿拔絲芝士,一切開芝士滿瀉,多到可以拉絲仲要拉到勁長😍雞蛋卷蛋味香濃又夠滑溜,配埋蕃茄醬一齊食,可減輕罪惡感🤣🍹Apple Cider Rita (蘋果味)|Corona Rita (檸檬味) ($88)炸雞配果汁啤酒,一定係最佳配搭!果汁上倒插着啤酒,大大杯好吸晴,清新又解油膩感🤩總結:炸雞有超多款式可以揀,半隻份量都好多,建議約埋成班朋友share!

🍯無骨蜂蜜蒜蓉炸雞(半隻) ($118)
無骨蜂蜜蒜蓉炸雞

🧀無骨芝士味炸雞(半隻) ($118)
炸雞外層灑滿芝士粉🤩芝士控嘅你絕對唔可以錯過!
無骨芝士味炸雞

🍳芝士雞蛋卷 ($128)
芝士雞蛋卷

炸雞配果汁啤酒,一定係最佳配搭!
果汁上倒插着啤酒,大大杯好吸晴,清新又解油膩感🤩
Apple Cider Rita

2022-11-13
無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
無骨芝士味炸雞
Apple Cider Rita
2022-11-19 98 浏览
餐廳:李家 (山林道) (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖咁啱經開山林道個頭,見到呢間李家韓國餐廳,之前一直都想試,尤其係佢哋嘅炸雞,之前都見過唔少人推介。見下午茶時段,唔算太多人,結果就走入去試下。1️⃣ 半半炸雞 $178 Boneless +$10一半係原味,另一半係甜辣味,我個人就特別喜歡甜辣味道,唔會過甜,又唔會太辣,夠晒惹味。全部炸雞都係即叫即炸,炸到金黃色,食落香脆可口,口感外脆內軟,肉質鮮嫩,仲好juicy,完全食到停唔到口,而且整體份量都真係幾多,確實令人有驚喜,絕對係必食首選👍2️⃣ 士多啤梨梳打 $38士多啤梨味道濃郁,入口酸酸甜甜,飲落都幾清新。
餐廳:李家 (山林道) (尖沙咀)
地址:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

1️⃣ 半半炸雞 $178 Boneless +$10

2️⃣ 士多啤梨梳打 $38
士多啤梨味道濃郁,入口酸酸甜甜,飲落都幾清新。
2022-11-18 75 浏览
之前叫外賣,炸雞就算凍左都好好食所以印象唔錯,今次第一次黎堂食。我哋叫左炸雞同豬肉湯,食物味道真係唔錯🤤但係服務好差,我哋食一半另外加左個鐵板牛肉,同白飯,點知好耐都冇黎,已經催過但都係冇黎。唸住如果冇落單就取消,點知個staff直接拎張單黎話已經整左一半啦,不過你哋都唔夠時間食啦,所以幫你取消左,然後直接叫我哋買單。我都知用餐係90分鐘,但係我哋未夠鐘都趕我哋走🙄而且明明部卡機係無線係要我哋出去俾錢。哩間外賣可以,堂食不了

哩間外賣可以,堂食不了
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2022-11-18 82 浏览
*呢一站尖沙咀*😋Mix Half & Half Chicken by yourself:Honey Garlin & Corn-So-Amazing 自選半半炸雞:蜂蜜蒜蓉炸雞&粟米炸雞(8/10)*份量超多,又可以選擇有骨或無骨,今次揀咗無骨,食落啖啖肉*炸雞炸得非常香口,一口咬落去先有香脆外皮,再有又juicy又滑嘅雞肉,非常好食*蜂蜜醬汁包圍住炸雞外,而蒜蓉放係醬汁上,再配上蒜頭一齊食,味道既甜甜哋又有蒜香味,口感豐富*粟米炸雞非常特別,食落味道似食緊平時粟米味嘅零食,粟米味唔會過淡或過濃,而配料上有炸粟米及粟米片,非常香口,會想一直食落去😋泡菜餅(7.5/10)*整塊煎餅除咗鋪滿泡菜外,都鋪滿魷魚,食落口感既有餅底嘅外邊脆內裡軟熟,又有泡菜嘅醃製味及爽脆感,再有魷魚嘅彈牙口感,值得一試😋芝士辣海鮮炒年糕(8/10)*外觀吸引,鋪滿芝士,所有食物都被甜辣醬及芝士包圍,超好味*餡料豐富:有青口、蝦、魷魚、椰菜、紅蘿蔔片、青椒,而主食上除咗有年糕外,仲有烏冬,兩者口感煙韌*唯一唔好係食得太多會有少少膩🤭
*呢一站尖沙咀*
*份量超多,又可以選擇有骨或無骨,今次揀咗無骨,食落啖啖肉
*蜂蜜醬汁包圍住炸雞外,而

😋泡菜餅(7.5/10)

😋芝士辣海鮮炒年糕(8/10)
*外觀吸引,鋪滿芝士,所有食物都被甜辣醬及芝士包圍,超好味
*唯一唔好係食得太多會有少少膩🤭

• 蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 芝士辣海鮮炒年糕
2022-11-17 105 浏览
同朋友2個即興去左李家,無事先睇食評,所以我係咪錯左無嗌炸雞🫣呢度限時90分鐘,座位幾好幾舒服,唔會同隔離枱太迫太埋個燒五花腩有煙肉味😋幾好幾特別,但放耐左個質感就開始乾個海鮮蔥餅煎得唔香唔脆☹️同我想要嘅好大落差,我想要脆口煎餅,但佢呢個似蛋餅,好失望前菜係醃蘿蔔同沙律菜,居然無泡菜送☹️我要額外單點$28一小碟,價錢ok的,但個泡菜切得太碎又唔夠辣另外嗌左個$138 tower,係一支真露+2罐韓啤,以上份量2個人食啱啱好

個燒五花腩有煙肉味😋幾好幾特別,但放耐左個質感就開始乾

烤五花腩
海鮮蔥餅
2022-11-16
庆祝纪念
生日
  • 燒五花腩肉
2022-11-16 77 浏览
放假同朋友行尖沙咀 講起掛住韓國炸雞 諗起山林道盡頭就有李家嘅分店 李家絕對係人氣元祖級炸雞店 味道水準高仲有正宗韓國菜式食添早少少下午茶時間嚟到好快就入座卡位好舒適前菜會送上椰菜絲沙律及泡菜蘿蔔先開開胃 一邊揀食咩好~尼度出名炸雞有好多款口味選擇今次揀咗半半有骨炸雞 蔥炸雞 半隻 $113喜歡食大蔥嘅朋友一定要點大量大蔥絲鋪滿炸雞上😋炸雞已調味有點微辣 配合大蔥好清新青辣椒蛋黃醬炸雞配洋蔥 半隻 $123尼種醬料配搭係我未試過嘅口味醬汁好開胃好creamy 完全唔會膩加埋洋蔥更係非常之夾 一試愛上👍🏻牛肉炒粉絲 $158一大碟份量!配料好足!熱辣辣炒起 聞到好香芝麻油味🤤蒸蛋湯 $68脹卜卜賣相好似一個蒸梳乎厘 好香蛋味 口感鬆軟 好有空氣感而且好重水份一啖爆湯汁 食完暖笠笠💓
放假同朋友行尖沙咀 講起掛住韓國炸雞
諗起山林道盡頭就有李家嘅分店
李家絕對係人氣元祖級炸雞店 味道水準高
仲有正宗韓國菜式食添
早少少下午茶時間嚟到好快就入座

卡位好舒適

前菜會送上椰菜絲沙律及泡菜蘿蔔
先開開胃 一邊揀食咩好~

尼度出名炸雞有好多款口味選擇

尼種醬料配搭係我未試過嘅口味
醬汁好開胃好creamy 完全唔會膩
加埋洋蔥更係非常之夾 一試愛上👍🏻

牛肉炒粉絲 $158
一大碟份量!配料好足!
熱辣辣炒起 聞到好香芝麻油味🤤

蒸蛋湯 $68
脹卜卜賣相好似一個蒸梳乎厘
好香蛋味 口感鬆軟 好有空氣感
而且好重水份一啖爆湯汁 食完暖笠笠💓
2022-11-16 71 浏览
人氣炸雞店始祖李家,早在韓流襲港初期已經扎根尖沙咀,近年搬咗新鋪比以前大好多,作為第一代炸雞店🍗🍺,人氣仍然旺盛半半炸雞🍗無骨甜辣炸雞及無骨芝士調味炸雞甜辣炸雞甜甜地又唔算好辣,食落有果香味,十分滋味芝士調味炸雞一口咬落滿口芝士,芝士香味濃,非常香脆,食落卜卜脆魚餅湯傳統韓國菜,魚糕份量超多、型像不一但入口彈牙,湯味清淡,味道不錯辛辣麵真正韓國口味,麵條比較Q彈,用韓國慣用的韓式拉麵小湯鍋,好有韓劇感覺韓式海鮮湯用大醬湯底,並不太辣,海鮮湯味濃,傳統會放豆腐,蝦,青口,魷魚再配白飯,味道一流食炸雞點可以唔飲啤酒,自從經典韓劇「來自星星的你」之後,炸雞與啤酒🍗🍻已經成為韓式料理最佳拍檔。當然要飲韓國啤酒 hite , 味道較淡有花香,飲落好順喉

半半炸雞🍗無骨甜辣炸雞及無骨芝士調味炸雞

甜辣炸雞
甜甜地又唔算好辣,食落有果香味,十分滋味

芝士調味炸雞
一口咬落滿口芝士,芝士香味濃,非常香脆,食落卜卜脆

魚餅湯

辛辣麵

韓式海鮮湯

當然要飲韓國啤酒 hite , 味道較淡有花香,飲落好順喉

2022-11-15 73 浏览
人氣長龍店「李家」,係第一代嘅韓國炸雞🍗 超脆炸雞係韓國老闆嘅家傳秘方💓雞件方面可以揀有骨/無骨😌仲可以雙拼添😁除咗炸雞🍗當然仲有韓式嘅主食同小食啦🫰🏻真係有好多選擇啊🫶🏻飲品方面一定有啤酒啦🍻仲有特式飲品同梳打水🙌🏻爽啊✨醬油炸雞(半隻)醬油味微咸帶甜品,雞件好香好入味✨芝士味炸雞(半隻)芝士味濃郁撲鼻,雞件經油炸後更香脆可口✨燒五花腩肉五花腩肥瘦均勻,配上泡菜及大蔥絲可減少油膩感✨西柚梳打酸酸甜甜,非常醒胃

飲品方面一定有啤酒啦🍻仲有特式飲品同梳打水🙌🏻爽啊

✨醬油炸雞(半隻)
醬油味微咸帶甜品,雞件好香好入味

✨芝士味炸雞(半隻)
芝士味濃郁撲鼻,雞件經油炸後更香脆可口

✨燒五花腩肉
五花腩肥瘦均勻,配上泡菜及大蔥絲可減少油膩感

✨西柚梳打
酸酸甜甜,非常醒胃
✅李家呢間韓國餐廳以炸雞聞名有韓國老闆既家傳秘方醃製超脆炸雞店內既裝修都好有韓國當地餐廳既氣氛播住韓團既mv 就好似真係去左旅行咁🤣落order後店員會上沙律菜同醃蘿蔔醃蘿蔔都好好食啊 唔會太酸啊👍🏻😎🔆青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 (半份) $118炸雞有得揀無骨同有骨 但要食到炸雞嘅原味 當然要揀有骨炸雞啦呢度好貼心可以揀半半炸雞可以一次過試晒兩種味道青辣椒蛋黃醬就好似沙律醬咁 酸酸地但慢慢就會滲出青辣椒嘅辣味🤣🤣但又唔會好酸或好膩 洽到好處加埋生洋蔥 又係另一種既辣度😍😍至於炸雞方面 店舖用咗好薄嘅炸粉食落唔會係好厚嘅炸粉 而且仲可以保持到炸雞嘅肉汁做到鎖住肉汁既效果 外脆內軟!💛🔆蜂蜜蒜蓉炸雞(半份) $113呢個真係要必試啊! 蒜蓉味好香 食落又唔會咸喎蜜糖既甜味比較重😝配埋炸雞真係好夾啊😍😍😍個人覺得平時唔太好蒜既朋友仔都會愛上呢個味道!🔆雪濃湯 $168只從飲過一次韓國既雪濃湯後 基乎每次食韓國菜都必點!雪濃湯就好似牛骨湯咁 好重牛味 而且唔係味精既咸味👍🏻入面會有幾塊牛肉同幼麵線叫左呢個就有得飲湯同食麵線 好夠飽的!😍🤙🏻🔆Lemon Soda $38仲叫左杯檸檬梳打 好
✅李家

🔆蜂蜜蒜蓉炸雞(半份) $113
呢個真係要必試啊! 蒜蓉味好香 食落又唔會咸喎
蜜糖既甜味比較重😝
配埋炸雞真係好夾啊😍😍😍
個人覺得平時唔太好蒜既朋友仔都會愛上呢個味道!

🔆雪濃湯 $168
只從飲過一次韓國既雪濃湯後
基乎每次食韓國菜都必點!
雪濃湯就好似牛骨湯咁 好重牛味 而且唔係味精既咸味👍🏻
入面會有幾塊牛肉同幼麵線