2018-12-06
大埔都有好幾間泰國菜,不過都要去大尾督個邊先有,好遠呀! 但估唔到近近地太和都會有一間咁出色咁高水準嘅泰國菜,就係 “木船”啦!!黎到緊係要叫返杯野飲先,朋友叫左杯薑蜜($28),我就叫左杯新鮮柚子沙冰($42)。薑蜜岩晒天氣凍嘅時候飲,好暖胃。柚子沙冰啖啖都係柚子肉,仲可以解辣添我地叫左泰式椰汁雞湯($68),入面主要有雞同埋菇。好香椰汁味,有少少微辣,酸酸地好開胃。之後叫左Combo小食拼盤($52),卷好脆好香口,庶蝦入面好多蝦肉,魚餅好夠味。仲叫左唔係炒嘅街頭泰北生菜包($72) 同埋溶岩椰青海鮮焗飯($158)。 生菜包叫左少辣,啲肉整得好入味,菜好新鮮。最有驚喜係焗飯!! 好香椰汁味,入面有青口,帶子同蝦,好新鮮。加埋椰青肉,口感豐富。仲會俾埋原本個椰青嘅椰青水,好清甜。呢餐真係泰好味