2018-10-26
因為唔系好熟附近,系太和站愛和樓那邊兜左好耐先搵到,我地黎到已經好肚餓,好似野食都上得快!泰式海鮮粉絲沙律海鮮有青口大蝦八爪魚,急凍貨但宜家做到爽口彈牙。粉絲索曬汁,酸酸辣辣的,雖然越食越辣但停唔到口。反而那些配菜紅蘿蔔絲青瓜芹菜覺得一般。招牌菠蘿炒飯配虎蝦有2個大大的虎蝦掛系成個菠蘿上面,賣相已經好吸引。虎蝦油泡過,有蝦膏,好彈牙。而有成串既燒菠蘿,原汁原味,可以冲淡下我口裡那沙律的辣味。菠蘿炒飯好香不過那雞肉覺得太少和細粒了。碟上面有好多肉鬆好似系裝飾我們其實不太食,如果能炒飯時加埋肉鬆可能更有風味。泰北串燒沙爹拼盤牛肉太咸,雞肉和羊肉都好食特別系個皮脆脆地,相比起沙爹醬,我更喜歡那個特製醬料酸酸的!黃咖哩牛腩加蒜蓉包牛腩炆到好淋入味,再追加蒜蓉包,好香口。如果平時有呢個牛腩配白飯,真系可以食多兩碗飯!飲品我地叫左脆爆芒果園,夏日芭東海灘(菠椰)。雖然一杯的價錢可以系茶餐廳食一個餐,但真系高cp值,好足料!
泰式海鮮粉絲沙律
招牌菠蘿炒飯配虎蝦