2021-12-24 23 浏览
—木玥招牌紅燒牛肉麵($96)湯頭濃郁入味唔口渴 有緊實軟腍牛𦟌 黏口膠質重嘅牛筋有肉香嘅肥牛 同埋炆到冇渣嘅紅白蘿蔔鳳梨糖醋咕嚕肉($84)外皮好脆口 每塊咕嚕肉都裹上酸甜醬汁鳳梨係好食嘅版本 整體非常下飯 雙色鹽酥雞($56)有南乳?!做醃料 炸得酥脆有肉汁鹹香得嚟又剛剛好台灣手搖焦糖咖啡($32)唔會好甜 係唔錯嘅咖啡木玥黃金水果茶($38)有鳳梨 百香果同其他生果 refreshing——————————————————木玥巷 元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

木玥招牌紅燒牛肉麵($96)
湯頭濃郁入味唔口渴
有緊實軟腍牛𦟌 黏口膠質重嘅牛筋
有肉香嘅肥牛 同埋炆到冇渣嘅紅白蘿蔔
鳳梨糖醋咕嚕肉($84)
外皮好脆口 每塊咕嚕肉都裹上酸甜醬汁
鳳梨係好食嘅版本 整體非常下飯
雙色鹽酥雞($56)
有南乳?!做醃料 炸得酥脆有肉汁
鹹香得嚟又剛剛好
台灣手搖焦糖咖啡($32)
唔會好甜 係唔錯嘅咖啡
木玥黃金水果茶($38)
有鳳梨 百香果同其他生果 refreshing
——————————————————
木玥巷
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
2021-12-24 54 浏览
在家工作了一整個星期,決定落街吃午餐順便散下步,選了一間都幾多食客又經濟實惠的餐廳 — 木玥巷。初頭都是抱著食一餐便飯的心態來,午餐時間都頗多人,等了一會兒便有位。先介紹紅燒牛肉麵。超大份,有四件牛肉,湯底紅燒味都濃郁。好味!食到一半聽到隔離枱兩個食客都叫牛肉麵,就知道這道餸確實是必食的。另外點了鹽酥雞飯。炸粉不厚,雞肉有味,份量足夠,都是一個不錯的選擇。還點了一份小食兩份分 — 蔥餡餅。等了一會兒先食都還是熱辣辣,新鮮煎出來。食的時候要小心,我倆都不小心漏了肉汁出嚟,哈哈。飲品方面絕對無後悔加錢叫特飲。招牌水果茶超!大!杯!亦都非常足料,超多熱情果。同雪菊蘋果茶一樣,都不會過甜。滿足的一餐。

宜蘭三星蔥餡餅

木玥招牌水果茶 & 雪菊蘋果茶

宜蘭三星蔥餡餅
木玥招牌水果茶 & 雪菊蘋果茶
  • 紅燒牛肉麵
  • 木玥招牌水果茶
2021-12-23 55 浏览
臨近聖誕節🎄放工都會周圍行行看下有什麼好西買行到攰 又見到有間唔差既餐廳-木玥巷餐廳風格都係以木為主店舖大 但座位就有d窄枱比較細兩坐都唔能夠打開本menu一齊睇 價錢都不算太貴都有好多既選擇👍👍👍雙色鹽酥雞 鹽酥雞外皮酥脆 帶有小小汁 唔會太乾 肉質鮮嫩來到重要係熱辣辣 掂埋個蜜糖醬更好味 個醬我食到有小小柚子蜜糖味 所以我覺得唔錯 唔係一味甜麻辣鴨血 鴨血厚得黎又Q彈 入口即化 食啫喱質感麻辣湯底易入口 不是一味辣味 芽菜豆卜都索湯食台式野 一定要叫個牛肉麵裏面既配料好多 牛展 牛根 肥牛 蘿蔔 豆卜豆卜一黎到服務員都會叫浸霖先食 因為個豆卜係乾身 牛展好夠霖 但味道唔算太入味 牛根軟霖霖但有口感 最主要湯底都唔算太濃 清清地 麵質地都偏霖 下次可以叫硬身小小最後叫左杯金沙抹茶奶泡 同藍莓多多綠茶藍莓多多 比較吸引酸酸甜甜店員服務態度好有禮貌👍👍👍環境衛生
臨近聖誕節🎄

店員服務態度好有禮貌👍👍👍
環境衛生

2021-12-23
2021-12-23 449 浏览
準備去朗屏站搭車時,路過西鐵站下面的木玥巷,即興進去吃個晚飯才走吧!晚市幾乎全場滿座,用餐時間每枱限一小時。這裏上菜速度極快,下單後數分鐘就可上菜,所以一小時絕對夠時間吃完的。木玥招牌紅燒牛肉麵$96, 有牛展、牛筋、紅蘿蔔、白蘿蔔、火鍋豬肉片,還有最突出的豆卜,職員提醒我們豆卜要先浸在湯裏,浸軟再吃,目的就是吸收湯味,的確,有豆腐香又有牛肉湯的甜。不過這個湯底是偏甜而不夠濃厚質感,如果湯底再濃香一點,會更有特色。配料則非常滿意,蘿蔔炆得又淋又甜,很新鮮;牛展爽口,牛筋已經炆得超軟滑,滿口骨膠原感覺;麵質也煙韌有彈性。特別要讚,附有一小碟雪菜,增添湯底鹹味,很開胃。黯然銷魂安格斯魯肉飯$86, 非常好吃,推介要試,而且很夠飽。以安格斯牛肉做肉碎,比起平時的豬肉肉碎更香,而且汁夠多,夠濃味,配料還有泡菜和一隻太陽蛋,拌勻吃,又有爽口清新味道,不會只得肉香。雙色鹽酥雞$56, 炸得通透但又不會太乾,雞肉肉質仍然嫩滑,很好吃,點上柚子醬,增添清新微甜味。台灣手搖焦糖咖啡$32, 焦糖味特別香濃,而且有碳烤香氣,感覺是中度烘焙的咖啡,入口微酸,後調有果仁餘香,感覺很治癒。木玥黃金水果茶(鳳梨、

特別要讚,附有一小碟雪菜,增添湯底鹹味,很開胃。

木玥黃金水果茶(鳳梨、百香果) $38, 超級大杯,清新口腔最適合,因為有菠蘿的清甜,百香果的微酸,去除油膩,又有水果肉吃,怪不得這麼多人吃完還會留下談天說地,可惜繁忙時間只能入坐一小時。

這裏服務不錯,食物味道綜合來說還是好的,只是紅燒牛肉麵覺得湯底不夠濃厚,建議湯底可改良。
2021-12-20
2021-12-22 30 浏览
木玥卷🪵餐廳裝潢如其名,真係好多木!對我嚟講好吸引😍 鹽酥雞飯鹽酥雞都幾多,有8-9粒都唔定。一樣都係外脆肉軟兼juicy 再配一碗白飯咁。醬料竟然係蜂蜜🍯炸花枝丸炸丸有4粒,都算係炸得外脆內軟,唔會裡面乾哂。醬料有辣醬,唔單只可以點花枝丸,點埋鹽酥雞都得紅燒牛肉麵牛肉麵有四舊厚切牛肉,再加上一舊紅蘿蔔🥕 白蘿蔔都有~ 兩舊都非常大。好入味好juicy 麵條份量雖然唔多,但係因為牛肉本身好多,所以都夠飽。湯底唔鹹,健康。木玥招牌水果茶🍉🥭水果茶好大杯,400ml 都應該有。西柚味都幾突出,熱情果、梨肉,西瓜肉都有少少。抵飲
木玥卷🪵

餐廳裝潢如其名,真係好多木!對我嚟講好吸引😍

鹽酥雞飯
再配一碗白飯咁。醬料竟然係蜂蜜🍯

炸花枝丸

木玥招牌水果茶🍉🥭
2021-12-22
  • 鹽酥雞
2021-12-22 33 浏览
今日約埋朋友去做facial,所以一齊食埋晏先,經過呢頭附近見到呢間台灣野都好多人食,排晒隊咁,以我嘅邏輯就係多人食應該都唔差。所以我哋有埋湊下熱鬧,佢哋嘅選擇唔係太多,但就樣樣都有啲。我自己就叫咗個鹽酥雞飯,你個餐會跟一個蒜蓉秀珍菇,不過就凍食嘅。而佢啲鹽酥雞我就覺得乾咗少少,不過炸得幾鬆脆。朋友就叫咗個蟹肉炒新竹米粉,佢個米粉都炒得比較乾身,見佢蟹肉嘅份量都唔少,見佢成碟都食得乾乾淨淨,都唔使點樣形容啦。另外我哋叫咗個澎湖花枝蝦排。大家異口同聲都話未食過咩係蝦排,嚟到先知原來其實係炸蝦餅。佢個炸蝦餅真係幾好食,入邊真係有蝦同花枝肉,而且真係好彈牙。朋友叫咗杯玫瑰可可鮮奶,見到佢杯嘢其實有啲想搶咗佢杯嘢嚟飲,因為我見佢個賣相真係好靚好吸引。而我自己就叫咗杯西柚百香果,完全冇諗過原來會咁大杯,仲好足料添,味道亦都偏向西柚味濃啲,不過都幾解膩。

所以我哋有埋湊下熱鬧,佢哋嘅選擇唔係太多,但就樣樣都有啲。

而佢啲鹽酥雞我就覺得乾咗少少,不過炸得幾鬆脆。

2021-12-21
2021-12-22 15 浏览
🐳在朗屏西鐵站步行一分鐘就到,很方便! 🐳木玥招牌紅燒牛肉麵💰96很豐富的一碗牛肉麵,有很多不同種類,不同部分的牛肉和蔬菜!牛肉很嫩很淋很入味,湯底非常好喝,感覺沒有味精在裡面!😋🐳塔香香辣牛肉炒飯💰88炒出來的飯粒粒分明,很香Basil 的味道,份量也不少。🐳澎湖花枝蝦排💰38非常好吃,熱騰騰,好彈牙,有蝦膠在裡面,食完想再食😍🍹木玥黃金水果茶(鳳梨 百香果)💰38很大杯,很香的水果的味道,也有新鮮果肉,外觀也很漂亮!🍹檸檬蜂蜜💰28很多檸檬,差不多放了整個新鮮檸檬在裡面,熱飲很暖心。
🐳在朗屏西鐵站步行一分鐘就到,很方便!

🐳木玥招牌紅燒牛肉麵💰96

🐳塔香香辣牛肉炒飯💰88
炒出來的飯粒粒分明,很香Basil 的味道,份量也不少。

🐳澎湖花枝蝦排💰38
非常好吃,熱騰騰,好彈牙,有蝦膠在裡面,食完想再食😍

🍹木玥黃金水果茶(鳳梨 百香果)💰38
很大杯,很香的水果的味道,也有新鮮果肉,外觀也很漂亮!

🍹檸檬蜂蜜💰28
很多檸檬,差不多放了整個新鮮檸檬在裡面,熱飲很暖心。

元朗國地道台式菜💗 超近地鐵站,朗屏1分鐘就到😍 最吸引係佢有好多特色料理,有鹽酥炸春雞、黑醋骨、麻辣鴨血等等😍 今次我都係叫咗啲地道嘢嚟試吓💗❣️#煎元貝干貝醬炒飯 $90三粒帶子擺正中間非常搶眼,煎到全金黃色,賣相都幾吸引。炒飯蛋粒粒粒分明,係我鍾意食嘅口感,裏面亦有蔥同蛋同干貝 ~ ❣#木玥招牌紅燒牛肉麵 $96湯底夠味,係台灣牛肉麵嘅感覺😙 牛肉麵麵質較淋😢 不過牛展同牛筋都好好食! 肉味香濃又夠腍身😚 裡面有好大嚿紅蘿蔔同白蘿蔔🤣 整體都唔錯。❣#鳳梨糖醋咕嚕肉 $84好好食~ 幾有港式大排檔嗰種風味。上枱嘅時候,熱到出晒煙😋 咕嚕肉個汁味道酸酸甜甜,送飯食一流👍🏻 而裡面亦有菠蘿、青椒、紅椒等等配料~❣#金沙抹茶奶泡 $32話明金莎,抹茶上邊梗係有金沙做點綴啦🥰 抹茶奶味較重~ 整體味道剛好,呢杯飲品影相都幾靚😆❣#黃金水果茶 (鳳梨、百香果) $38成個重點係‼️超級大杯‼️侍應上枱嘅時候,忍唔住哇咗一聲😹成個水果茶好Fresh😍 酸酸甜甜幾好飲😋‼️🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡⚪️🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️‼️性價比 :

❣️#煎元貝干貝醬炒飯 $90

🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢
💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️
‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️
❣️整體評分 👉🏻 8.5/10
📍木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

2021-12-18 93 浏览
上個禮拜食完屯門嗰間對佢念念不忘特登過黎朗屏試下點知個menu都爭幾遠好多小食屯門有,朗屏無😞掛住個四季豆炸菇~蟹肉金絲炒米今餐最好味係佢唔重鹽但夠味、好多蟹肉好足料仲有我鐘意嘅芫荽🤤可能食過屯門嗰間(大碗特盛)覺得呢碟份量好少~雙色腸普通,但墨魚腸足料(白色嗰d係墨魚肉)不過我鐘意屯門店嘅墨魚腸帶有少少臘肉咸香味~煎虱目魚係鹽酥雞d fd(聞落係鹽酥味)皮炸得好脆,但魚肉略腥一定要鏈爆隔離粒青檸辟左陣味佢~水果茶飲得太慢,酸得太快但生果幾好食,個fd話菠蘿唔刮脷,味道似鳳梨~焦糖咖啡一黎到即刻飲左2啖,覺得好飲但食完野再飲已經開始變酸😑飲左半杯都無就棄左了~整體黎講呢間用嘅食材係ok嘅,D涵都足料但真係爭在廚房師傅烹調出黎嘅味道同火喉仲有水吧師傅調配飲品嘅功力食過屯門分店就覺得呢間相對無咁好味喇⋯
上個禮拜食完屯門嗰間對佢念念不忘
特登過黎朗屏試下
點知個menu都爭幾遠
好多小食屯門有,朗屏無😞
掛住個四季豆炸菇

蟹肉金絲炒新竹米粉

蟹肉金絲炒米
今餐最好味係佢
唔重鹽但夠味、好多蟹肉好足料
仲有我鐘意嘅芫荽🤤
可能食過屯門嗰間(大碗特盛)
覺得呢碟份量好少
雙色腸

雙色腸
普通,但墨魚腸足料(白色嗰d係墨魚肉)
不過我鐘意屯門店嘅墨魚腸帶有少少臘肉咸香味

香煎虱目魚

煎虱目魚
係鹽酥雞d fd(聞落係鹽酥味)
皮炸得好脆,但魚肉略腥
一定要鏈爆隔離粒青檸辟左陣味佢

手搖咖啡

水果茶
飲得太慢,酸得太快
但生果幾好食,個fd話菠蘿唔刮脷,味道似鳳梨

焦糖咖啡
一黎到即刻飲左2啖,覺得好飲
但食完野再飲已經開始變酸😑
飲左半杯都無就棄左了

整體黎講呢間用嘅食材係ok嘅,D涵都足料
但真係爭在廚房師傅烹調出黎嘅味道同火喉
仲有水吧師傅調配飲品嘅功力
食過屯門分店就覺得呢間相對無咁好味喇⋯
2021-12-15
蟹肉金絲炒新竹米粉
2021-12-16 13 浏览
在朗屏站一個不太起眼的地鋪,以往經過都不會停低食飯,但近年就有開了不少新派小店,連Accro Coffee 都在附近起家,所以都要來試一試。假日午市都要等一兩個字。紅燒牛肉麵牛肉用的是都牛展,十分淋,入口即溶,又不會一夾就散,燜得夠味。相比其他重牛味和藥材味的湯底,木玥巷的就多了份甜味,來自蘿蔔的甜味。麵好實淨,明顯比較重,所以不要低估這麵的份量,因為隔離枱是兩碗麵一家四口食的。兩個飯麵都有送配菜,菇是十分特別,又好食又夠。佢散賣我都會叫。木玥鹽酥雞飯雞不錯,是好味質素的鹽酥雞。而佢提供的醬就更特別,有小小柚子味,飯就不算大份。凍檸茶檸茶good!

假日午市都要等一兩個字。

木玥鹽酥雞飯

凍檸茶
檸茶good!
2021-12-11
  • 木玥鹽酥雞飯
  • 紅燒牛肉麵
2021-12-08 168 浏览
一聽到係五星級酒店總廚主理就即刻好想去試下🤩🤩🤩位置都算容易搵,環境就一般餐廳樣,不過最緊要都係野食,係咪咁講先😛做得依度主打中既主打,當然要有返咁上下,肉方面,有牛展、肥牛、牛根,先講牛展,一早已經聽聞係好花心思既慢煮牛展,果然好鬆軟好入味,同一般刻板印象中既牛展唔到,筷子一夾就散開,相當令人驚艷。牛根同樣出色,亦係入口即化,同牛展唔同,佢仲更加有滷水味,食到深深處會感受到少少甘甘地果種濃郁。肥牛方面,有少少唔明點解會出現係依碗麵入面,個人認為有少少破壞左個平衡,畫蛇添足左,食落只係普通打邊爐肥牛,同碗麵完全唔夾。湯底方面,真心係正既,順口又有濃厚牛味,冇膩感,但就滿足到你食牛肉麵想要果種充斥口中既牛肉味,加上炸豆皮比你吸收所有精華,的確有一手。配料既蘿蔔同樣出色,特別係紅蘿蔔,抵讚!除左肥牛,就係麵條令人有少少失望,其實好多位到已經令人相當驚喜,就係依少少位再完美啲,依碗麵真係會令人一試難忘,麵條太碎,質感似油麵,唔夠掛湯,如果係用薄身麵感覺會差好遠。以安格斯為肉末既燥肉飯,係好食既,雖然味道有啲偏咸,但係醬汁既調味,淋滑既根肉,加上配菜既脆身口感,你係會想一啖接一啖咁食既。不過佢
木玥招牌紅燒牛肉麵

黯然銷魂安格斯滷肉飯

以安格斯為肉末既燥肉飯,係好食既,雖然味道有啲偏咸,但係醬汁既調味,淋滑既根肉,加上配菜既脆身口感,你係會想一啖接一啖咁食既。不過佢就唔係肉燥飯囉🤔起碼唔係為人熟悉既肉燥飯,可以話係新派料理,但就一定唔係傳統肉燥飯喇。
雙色鹽酥雞

因為佢既推介嗌左鹽酥雞,一向覺得只係炸雞冇乜值得嗌,得依個炸雞又真係唔錯。其實只係一啲少心思,就真係令件事好唔同。佢都係偏咸既,炸得相當香脆,但雞肉依然保持多汁,雖然係炸雞,但依然食到雞味,明顯唔係冰鮮貨。鹽酥雞有一個問題,就係再好食都會覺得膩,因為食同一個味道太多次,仲要係炸既,佢就好西利咁做左2個味,其實食落好似分別唔大,只係一個咸啲一個冇咁咸,不過中間可以穿插住黎食真係差好遠,唔會咁快味覺疲勞。
蜂蜜冰烤地瓜

食完正餐就食下甜品,凍既甜烤地瓜,雖然入面已經咁軟身,但依然可以切得咁薄身,令客人食得相當舒服冇負擔感,甜度既控制亦相當不錯,係食完可以再食既味道。
玫瑰可可鮮奶

可可味同牛奶味互相都唔會太濃,仲飲到淡淡既玫瑰香,雖然飲耐左會有少少甜,但整體都可以接受,唔係一口氣飲晒,一路食飯一路飲係可以既。
白桃桂花烏龍清茶

如果你係減緊肥,要走甜,依個茶你一定好中意,佢蜜桃味超淡,烏龍味亦唔重,去到最後既回甘先會感覺到個清茶,味道係偏清淡,但茶香依然存在。

抱住一個品嘗五星級料理既心情大慨會有啲細微位置會有少少失望,但唔好忘記,以依個平民價錢,可以食到依個水平既料理,其實已經相當唔錯,當然如果佢連依啲細微位置都可以改善埋,一定可以登上更高寶座。
木玥招牌紅燒牛肉麵
黯然銷魂安格斯滷肉飯
玫瑰可可鮮奶
2021-12-07 35 浏览
屯門紅橋的人氣台式食店「木玥巷」早在數月前在朗屏開了分店,依然仍能吸引不少顧客支持😜.黯然銷魂安格斯滷肉飯 $86台式滷肉多數都是以豬肉做的,但這裡是用安格斯牛取代豬肉,感覺比較新穎,整體味道相對較濃,對重口味的人會較合適😆如戳穿蛋黃拌飯又是另一種味道👍🏻.雙色鹽酥雞鹽酥雞外層酥脆內裡嫩滑,整體不錯👌🏻
黯然銷魂安格斯滷肉飯 $86
雙色鹽酥雞
鹽酥雞外層酥脆內裡嫩滑,整體不錯👌🏻
2021-12-06 57 浏览
朗屏西鐵站附近嘅呢間台式小店,採用木系嘅裝潢,夜晚去食都幾有氛圍😙上菜速度仲超快添,份量都幾多,食完又可以當去左下台灣啦😜🔸 招牌紅燒牛肉麵 (HK$96)一上枱就見到大大碗之餘,入面仲有好多料😝包括有牛𦟌、紅蘿蔔、牛筋、肥牛、豆腐卜~兩個人share都無問題呀,而麵質就係較為淋身個種🍜🔸 蟹肉金絲炒新竹米粉(HK$96)米粉炒得岩岩好,唔會太油膩😗食落都幾有口感,配埋蟹肉就更有風味啦,同樣都係好大份要happy share~🔸 鹽酥雞(HK$52)呢到嘅鹽酥雞炸粉適中,而且食落唔會太鹹,肉質都唔會太乾😋一咬個陣入面見到有少少紅色,不過店員話可以放心食用已經熟左🤣🔸 招牌水果茶(HK$38)水果茶都有好幾款選擇,我就揀左呢杯招牌啦,入面係有西柚、八香果,超大一杯😎甜酸度都剛剛好,幾開胃🔸 金沙抹茶奶泡(HK$32)呢杯特飲都好精緻,抹茶味好突出,唔會過甜或者過苦,入口順滑☺️仲有粒金沙朱古力可以食下~

🔸 招牌紅燒牛肉麵 (HK$96)

🔸 蟹肉金絲炒新竹米粉(HK$96)

🔸 鹽酥雞(HK$52)

🔸 招牌水果茶(HK$38)

🔸 金沙抹茶奶泡(HK$32)
📍木玥巷 - 元朗-聽講呢間餐廳係屯門好出名 長期都有人龍 呢一日咁啱經過見到有位 就入咗去試下 🙌🏻對比起平時食開既同區台灣菜 餐廳定價係朗屏黎講算係幾進取 好多主菜都捱近$100 而且另收加一 但聽講呢間舖頭係由前半島大廚坐陣既 質素應該有保證 -🔸蟹肉金絲炒新竹米粉 ($96)米粉炒得好有鑊氣 而且好乾爽 唔會成到成口油 抵讚👍🏻🤩米粉質地好有咬口 啖啖都食到配料芽菜 瑤柱絲同埋蟹肉絲 好滿足!但略嫌調味偏淡 重口味人士要注意🙌🏻-🔸木玥招牌紅燒牛肉麵 ($96)湯底好香好清甜 飲得出係由好多材料熬製而成 絕對唔係現成死咸嘅湯底配料有兩大塊牛展 一大舊牛筋 紅蘿蔔同白蘿蔔各一舊 全部配料都炆到好冧好入味 尤其是係嗰舊白蘿蔔 炆到好腍而且冇渣 而兩嚿牛展同埋牛筋亦都炆到唔使點咬就喺口入邊化開 而且調味適中 唔會過鹹絕對係近期食過最好食既牛肉麵 👍🏻-🔸台式炸物拼盤 ($48)拼盤包括四季豆 杏鮑菇 鹽酥雞 同埋甜不辣 另外餐廳會跟返一個甜甜地嘅柚子醬 同炸物一齊食絕對有昇華嘅作用佢令到成盤炸物食落一啲都唔油膩 而且當中嘅甜味令人好開胃 令我忍唔住一啖又一啖咁食晒成兜 😣😣-🔸木玥黃
📍木玥巷 - 元朗
但聽講呢間舖頭係由前半島大廚坐陣既 質素應該有保證
🔸蟹肉金絲炒新竹米粉 ($96)
米粉炒得好有鑊氣 而且好乾爽 唔會成到成口油 抵讚👍🏻🤩
但略嫌調味偏淡 重口味人士要注意🙌🏻
🔸木玥招牌紅燒牛肉麵 ($96)
湯底好香好清甜 飲得出係由好多材料熬製而成
絕對唔係現成死咸嘅湯底
配料有兩大塊牛展 一大舊牛筋 紅蘿蔔同白蘿蔔各一舊
全部配料都炆到好冧好入味
尤其是係嗰舊白蘿蔔 炆到好腍而且冇渣
而兩嚿牛展同埋牛筋亦都炆到唔使點咬就喺口入邊化開
而且調味適中 唔會過鹹
絕對係近期食過最好食既牛肉麵 👍🏻
🔸台式炸物拼盤 ($48)
拼盤包括四季豆 杏鮑菇 鹽酥雞 同埋甜不辣
另外餐廳會跟返一個甜甜地嘅柚子醬
同炸物一齊食絕對有昇華嘅作用
佢令到成盤炸物食落一啲都唔油膩
🔸木玥黃金水果茶 ($38)
呢杯水果茶絕對係今餐嘅性價比之選 個杯有成隻手臂咁長
果茶味道唔會過甜 酸酸mei mei絕對係夏日開胃解渴之選🤩
2021-12-02
  • 木玥招牌紅燒牛肉麵
2021-12-04 47 浏览
之前我有食過喺屯門嘅木玥巷,估唔到佢哋喺元朗開分店👀.今餐係粉麵全餐😂同朋友叫咗一個米粉同一個炒麵share。台式海鮮炒麵味道咸咸甜甜咁,我忍唔住係咁筆嚟食😂而且炒麵入面都幾多料,蝦同魷魚嘅份量都唔少。蟹肉金絲炒新竹米粉蟹肉份量多,新竹米粉好幼身,炒得好乾爽,食落唔會覺得好油膩。.鹽酥雞好高質!必叫🤩雞肉好嫩滑,外層酥脆,點埋附上嘅honey食落甜甜哋就更正!.另外我encore咗黑糖茉莉花冬瓜茶($32),飲落唔會過甜😄朋友就叫咗熱飲🤣玫瑰蜜桃果茶($28)
之前我有食過喺屯門嘅木玥巷,估唔到佢哋喺元朗開分店👀

今餐係粉麵全餐😂
同朋友叫咗一個米粉同一個炒麵share。
台式海鮮炒麵味道咸咸甜甜咁,我忍唔住係咁筆嚟食😂

而且炒麵入面都幾多料,蝦同魷魚嘅份量都唔少。

鹽酥雞好高質!必叫🤩