2020-05-05 261 浏览
呢間係隱藏喺棉登徑嘅日本燒鳥料理登陸尖沙嘴時去咗食主打博多串燒串炸,用明爐炭火製日式串燒好似幾正宗,只係貴咗少少店內設計以木質同和風為主有啲似日本地道燒鳥亭,吧枱前有炭燒火爐火爐睇落好夠火力,可即時製作燒鳥前菜有自家製蟹膏冰鎮鮮菜條同漬物入口好fresh,幾開胃主打有大和妃子雞,本身叫大和肉雞雞肉肉質好緊緻,入口滑嫩又彈牙有雞味同少少脂肪,似走地雞質地串燒仲試咗雞皮/雞腎/雞心頂/雞心,燒得幾惹味蔬果豚肉卷係我私心推介博多風味串燒其實有富士蘋果/牛油果/日本香蔥豚肉卷只係我特別覺得蘋果豚肉卷惹味因為大部份都好油膩唯獨最配合豚肉嘅係蘋果!蘋果香甜味可以中和咗豚肉嘅油膩感不過牛油果清甜味同香蔥清爽感都唔錯其他小食好似東京灣鮑魚/炸帆立貝/揚蝦串都OK秘製宮崎南蠻炸雞幾香口,皮脆肉嫩,雞腿肉用炭火鐵板燒仲有成幕清酒牆任揀清酒,鍾意清酒可以試試
呢間係隱藏喺棉登徑嘅日本燒鳥料理
登陸尖沙嘴時去咗食
主打博多串燒串炸,用明爐炭火製日式串燒
好似幾正宗,只係貴咗少少
店內設計以木質同和風為主
有啲似日本地道燒鳥亭,吧枱前有炭燒火爐
火爐睇落好夠火力,可即時製作燒鳥

前菜有自家製蟹膏冰鎮鮮菜條漬物
入口好fresh,幾開胃
木戶自家製蟹膏冰鎮鮮菜條

主打有大和妃子雞,本身叫大和肉雞
雞肉肉質好緊緻,入口滑嫩又彈牙
有雞味同少少脂肪,似走地雞質地
大和妃子雞

串燒仲試咗雞皮/雞腎/雞心頂/雞心,燒得幾惹味
豚肉卷

蔬果豚肉卷係我私心推介
博多風味串燒其實有富士蘋果/牛油果/日本香蔥豚肉卷
只係我特別覺得蘋果豚肉卷惹味
因為大部份都好油膩
唯獨最配合豚肉嘅係蘋果!
蘋果香甜味可以中和咗豚肉嘅油膩感
不過牛油果清甜味同香蔥清爽感都唔錯
日本香蔥豚肉卷
富士蘋果豚肉卷

其他小食好似東京灣鮑魚/炸帆立貝/揚蝦串都OK
秘製宮崎南蠻炸雞幾香口,皮脆肉嫩,雞腿肉用炭火鐵板燒
仲有成幕清酒牆任揀清酒,鍾意清酒可以試試
揚蝦串

大和妃子雞
豚肉卷
富士蘋果豚肉卷
揚蝦串
  • 蔬果豚肉卷
2020-04-06 254 浏览
跟同事來到棉登徑食午餐,找到門口隱蔽的木戶,進入店卻完全不同,寬敞又明亮看看餐牌,選擇不少,三心兩意下點了兩款定食。先來同事的雞白湯豆乳鍋,湯底一看就知道很濃郁,呷下一口,非常「雞」就是很濃烈的雞湯味道。雞肉也美味,平日吃得不多的同事也吃光光。再來名字很長的南蠻炸雞定食,雞炸得很嫩,炸漿不是脆脆的,是軟身的炸漿,雖是軟身但絕不油淋淋,南蠻雞醬超好吃,不油膩,混合著蔬菜很搭配。白飯也很好吃,軟綿綿的,還可添加。小菜跟蒸蛋也很好配飯吃,飯後還有芝麻雪糕送上。美味大滿足的午餐。

雞白湯豆乳鍋

總廚木村先生家族1956年首創南蠻炸雞定食

2020-04-02
2020-03-25 150 浏览
有feel!精緻居酒屋木戶其實空間唔算大,但係一入去覺得好精緻,座位都好舒服,有卡位同吧枱位,兩者都可以睇到日本師傅鐵板燒。呢度好多特色嘅食物,其中前菜同串燒最令我深刻。前菜我同朋友食咗2款,第一款係福岡水果蕃茄,係冰鎮生蕃茄,係非常甜同好多汁!無咗蕃茄難入口嗰陣青味,好似食緊水果咁!唔係蔬菜!另一款係木戶自家製蟹味增配鮮雜菜條,一上枱蟹味增嘅香氣撲鼻而來,因為入面有好多好多蟹膏!稍稍煮熱後用嚟點雜菜條食會好鮮味,雜菜條都好脆好新鮮。串燒類別最推介嘅係自家製雞肉丸配黃金蛋,啖啖結實嘅雞肉!最後仲有一個好特別嘅咖喱肉醬烤秋田飯團,外層脆卜卜,入面好煙un !十分推介大家嚟木戶試各款特色日本美食。
有feel!精緻居酒屋
串燒類別最推介嘅係自家製雞肉丸配黃金蛋,啖啖結實嘅雞肉!
2020-02-29 176 浏览
話說本人十分鐘情日本料理,今次同朋友再試新野!相信對於要喺香港搵到正宗日本人開既餐廳,我都會選擇去尖沙咀棉登徑!個邊啲餐廳比較有特色同唔會太普遍!今晚去食新開既木户,剩睇門口同內裏裝潢真係不得了!連朋友都話好似置身於日本咁。餐廳主打串燒,餐廳店員都好好服務,令你真係好有賓至如歸既感覺,都好樂意為客人介紹食物!首先要左個福岡水果蕃茄同蟹膏冰鎮鮮菜條做開胃小食,個蕃茄大大粒好鮮甜。最中意個暖暖既蟹膏配啲新鮮冰凍蔬菜,原來口感好過癮,值得一試!之後梗係食主打既串燒啦,全部都好好食,係我食過咁多間最好食!最特別係日本大和雞腿雞肝同雞腎,係日本新鮮運送,只此一家!食落肉質真係好滑同平時食開唔同!店員果然無介紹錯!之後仲推介鎮店之寶,宮崎南蠻炸雞同炭火雞腿肉鐵板燒!真心泥到必點,仲見著個日本師傅即場炭火烤,值哂回味價!更能鎖住雞既肉汁!鐘意食雞既人真係要泥呢間店食!
2020-02-20 152 浏览
新年後,終於有時間同新婚人妻逗利是 !!!人妻帶我一齊去尖沙咀回味番上年去福岡trip時食過ge好味博多串燒 木戶門口好有特色lei!! 好似去到京都傳統古代民居gum,好有風味。Menu選擇好多種類,除左串燒外,仲有炸串ar!!食串燒前,叫jor個蟹味噌配雜菜條。蟹味噌係homemade,好濃郁甘香,ng會過咸,雜菜條竟然有沙葛條,比較少有,好爽脆!!! 蟹味噌份量都唔少,好想叫碗白飯解決lei個偷飯賊!!!!另一道前菜<福岡水果蕃茄>,蕃茄已去皮,蕃茄好甜好juicy,好fresh,點d d鹽,又有另一番風味~串燒開始上場la!!!!木戶雞肉串燒有分日本奈良大和妃子雞和龍岡雞,為食ge我地揀jor日本大和雞肉串燒order jor 雞腿肉,雞肝和雞腎!!! 雞腿肉肉質彈牙,肉味濃郁多汁; 雞腎口感爽脆可口,燒得o岩o岩好,; 雞肝外形飽滿,入口油脂豐富,好甘香!!!木戶創意博多串燒亦不能放過lei~韮菜芝士豚肉卷和牛油果豚肉卷,兩樣都燒得好出色,韮菜味超香,豚肉肉汁香,而牛油果mix埋豚肉ge油脂,味美豐腴!!!自家製雞肉丸配黃金蛋係我同人妻都懷念想食ge日本串燒之
新年後,終於有時間同新婚人妻逗利是 !!!

Menu選擇好多種類,除左串燒外,仲有炸串ar
!!
!!!!
串燒開始上場la!!!!
雞腿肉肉質彈牙,肉味濃郁多汁
木戶創意博多串燒亦不能放過lei~
!!!
自家製雞肉丸配黃金蛋係我同人妻都懷念想食ge日本串燒之一
。雞肉丸加左雞軟骨,口感鬆軟中又有d脆口,醬汁香甜,加上蛋黃ge濃厚,真係要encore!!!
創意串揚就試左松露薯波、揚蝦串同揚白露筍煙肉卷。
人妻話松露薯波勁香,o岩o西佢。
白露筍煙肉卷印象深刻d,外皮金黃香脆,白露筍清脆無渣
,同煙肉好match!!
木戶必點<家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956>
炸雞香口而且另外再查上燒汁,on top淋上秘製他他蛋黃醬汁,蛋黃醬fans ge我表示大愛
!!
<宮崎炭火煙燻大和妃子雞>
雞肉嫩滑彈牙,又juicy,有炭香味,旁邊有柚子辣椒,都好好味!!
(PS 可惜手機捕捉唔到烈火)
目擊日本師傳如何用熊熊炭火去炮製lei味煙燻大和雞,就好似置身日本般!!
以咖喱肉醬烤飯團做收尾,飯團外面d d焦香,內裡軟熟,咖喱肉醬惹味,人妻同我都已經好滿足
!!!
2020-02-19 123 浏览
同男朋友食第二餐嘅情人節大餐🤣因為我哋兩個都好鍾意食日本嘢,所以就嚟咗呢一間裝潢好有日本feel嘅餐廳,面牆上嘅餐牌都係用日文寫嘅!呢一間餐廳主打係食串燒同埋雞肉,因為我真係好鍾意食雞,所以就揀咗呢一間啦!一上菜就先上咗個福岡水果蕃茄,蕃茄切左外面層皮之外,而且亦都上咗一啲鹽配黎食,個番茄好甜。我呢一個唔太鍾意食蕃茄嘅人,都覺得好好食!然後我哋仲嗌咗一個佢哋自家製嘅蟹膏冰鮮菜條。佢哋菜條擺得好靚,而且個蟹膏亦都有個爐比啲蟹膏燒住,熱辣辣咁樣食😋啲蟹膏食落去一啲都唔腥,而且唔會好鹹,食落去個配搭都幾好!之後我哋嘅串燒就到啦!串燒包括左雞腎、雞肝、雞腿肉、韭菜芝士豚肉卷,同埋牛油果豚肉卷😋佢哋所有嘅串燒都係燒得啱啱好,而且一啲都唔會有燒焦嘅味道!個人覺得佢嘅韭菜芝士豚肉卷整得好好食,首先出面嘅豚肉唔會太薄,所以食落去同韭菜嘅比例啱啱好!而且上面嘅芝士亦都好配合肉同菜嘅味道,食落去一啲都唔油!而雞腿肉雖然冇額外配上其他材料,但係雞腿肉醃得啱啱好,而且亦都食得出個雞腿肉好嫩滑!呢一個自製雞肉丸配黃金蛋,佢嘅雞蛋加咗少少豉油,撈埋個雞肉丸一齊食,味道提升咗唔少!而呢一個雞肉丸都好真材實料,入邊嘅

呢一個自製雞肉丸配黃金蛋,佢嘅雞蛋加咗少少豉油,撈埋個雞肉丸一齊食,味道提升咗唔少!而呢一個雞肉丸都好真材實料,入邊嘅雞肉都好結實,唔會鬆散!

我哋見到隔離枱都嗌左呢一個場白蘆筍煙肉卷,而且佢哋話好好食,所以我哋都額外加咗呢一個🤣佢下面係一啲蛋黃醬,食落去同個蘆筍好match。佢係出面有炸皮,而入邊嘅蘆筍係用煙肉包住嘅,食落去一啲都唔油,而且呢個味道好特別,唔會覺得好奇怪。

而呢一個宮崎南蠻炸雞我認為係全晚最好食嘅!佢嘅炸雞外皮揸得啱啱好,而且唔會淋左好軟身嗰種。而佢上面嘅自製醬料食落去有啲似他他醬,但係配埋成個雞食落去一啲都唔會覺得個醬太鹹,而且配埋隔離嘅沙律一齊食,個配搭一流!

呢一個睇落去有手掌咁大嘅咖喱肉醬烤秋田飯團,下面嘅飯團係有啲似糯米嘅感覺,佢啲飯比較黏身,而且配埋上面嘅咖喱肉醬亦都唔會好鹹,我都係第一次食呢一種菜式,都幾特別!

呢一個松露揚薯波,其實就係炸咗嘅薯仔,上面有份量好足嘅黑松露。雖然係咁,但係佢薯仔揸得啱啱好,而且配合埋上面嘅黑松露,食落去都覺得唔錯。

呢一個揚蝦串,佢嘅肉質好滑,食得出係好新鮮嘅蝦。

最後嚟到我全晚最期待嘅宮崎食雞腿肉炭火鐵板燒!因為佢呢一度主打食雞嘅,所以我就好想試吓佢呢一個鐵板燒啦!首先啲侍應話可以先食咗個青瓜,然後再食啲雞肉。依家要食落去一啲都唔鞋身,而且啲雞肉真係好有炭燒嘅味道。

2020-02-18 124 浏览
今日去左尖沙咀棉登徑Kido串燒居酒屋食Lunch..仲同大廚交流很多餐飲營運心得,他們親自揀選咗菜式俾我地試,包括:蟹膏醬菜蔬日本大和鳥刺身牛油果豚肉卷及自家製日本靚梅酒🤭😋有口福! 大廚及經理都出黎一齊飲杯,收穫良多!

蟹膏醬菜蔬

日本大和鳥刺身

• 木戶自家製蟹味噌配鮮雜菜條
  • 燒鳥料理
2020-02-16 87 浏览
約左舊同學聚舊,佢同我去左尖沙咀木戶食串燒。店內以木材作為裝潢重點,設有吧枱和卡座位。就像置身於日本的居酒屋。主打正宗日本博多串燒,以由高温蒸燒日本橡木製作而成的備長炭,烤製日本高質食材。木戶自家製蟹膏、鮮菜條,用明火熱住蟹膏保持温度,香濃的蟹膏加入味噌,味道鹹香,配新鮮爽甜的雜菜條,非常惹味。福岡水果蕃茄,冰鎮番茄,清新甜美。日本大和雞雞腎、雞肝、雞腿肉(大脾肉),即叫即燒,炭香味濃,雞腎爽脆可口,雞肝油潤甘香,雞腿肉嫩滑不乾。自制雞肉丸配黃金蛋,雞肉丸內加有雞軟骨,鬆軟香甜有口感,沾些黃金蛋可提升味道。牛油果豚肉卷、韭菜芝士豚肉卷,用料食鹿兒島豚肉,師傅燒得剛剛好,炭火逼出豚肉的香甜汁,渗入各款配料內,又香又美味。炸物揚蝦串、松露揚薯波、揚白籚筍煙肉卷,炸得酥脆不油膩。宮崎南蠻炸雞1956,雞肉外面炸至金黃酥脆,肉質細嫩,配上特製的醬汁甚好味!咖哩肉醬烤秋田飯糰,飯糰烤得香脆,配濃郁的咖哩肉醬真系好夾,口感軟糯又惹味!宮崎式雞腿肉炭火鐵板燒,用鐵板盛載上枱,用備長炭燒特別香味四溢,選用奈良縣產的大和妃子雞,肉質特別甜和有彈性。
福岡水果蕃茄,冰鎮番茄,清新甜美。
炸物揚蝦串、松露揚薯波、揚白籚筍煙肉卷,炸得酥脆不油膩。
2020-02-15 320 浏览
約咗朋友晚上在呢頭食飯,聽聞有間經常都幾爆的串燒店,過嚟碰碰運氣walk in。由於呢排早放工,我地非常好彩被安排入座,六點到人還不算多,但坐坐下你就知道厲害。我哋見counter有吉位,八卦詢問之下原來counter通常一早已被訂滿(O咀),係「通常」!後來才知原來大家都想看串燒出爐,以及大廚起火即席做宮崎炭火燒雞聽到我地都好想睇叫左N份串燒,全部都燒得好香,即叫即做熱辣辣。豚肉卷的豚肉軟滑,冇筋又唔硬,包住蔬菜食除咗可以食到蔬菜之余,仲可以食好多而不膩,感覺好啱女生食,掂個明太子豚肉卷D明太子多到咇出嚟唔講得笑,堅好味!我地encore左兩次另一個富士蘋果卷又係encore左,幸好同行男生友人唔介意呢個咬落好juicy,少少爽爽甜甜然後塊肉都會因為吸收到水果酵素而變得更軟滑,到無比。仲有叫左天婦羅沖繩涼瓜大蝦卷牛油果豚肉卷、蘆筍卷、豆苗卷,多到已經唔太記得不能盡錄,又因為實在太好味大家掛住食,好多都未影相已經清左非串燒類我們點了雞肉丸配黃金蛋、阿波尾雞翼、咖哩肉醬烤飯糰,當然還有宮崎炭火燒雞雖然無緣坐counter位,當大廚起火做炭燒雞時,counter位的客人都舉機拍攝,我哋從下
聽到我地都好想睇

個明太子豚肉卷D明太子多到咇出嚟
唔講得笑,堅好味!我地encore左兩次
另一個富士蘋果卷又係encore左,幸好同行男生友人唔介意
到無比。仲有叫左天婦羅沖繩涼瓜大蝦卷

雖然無緣坐counter位,當大廚起火做炭燒雞時,counter位的客人都舉機拍攝,我哋從下面看過去也見有幾秒火光熊熊非常壯觀,已經約定下回約多幾個朋友一齊再來book定counter位
講下個炭燒雞,烤得恰到好處,雞肉依然嫩滑兼juicy,配上椰菜、沾一點柚子胡椒,連同行男性友人都哇哇聲大讚
師傅好野!師傅做炭火燒雞時會有一陣好大煙,餐廳經理會貼心地即時開大抽風,如此美食非常有日本屋台feel,氣氛無得輸,相信大家都唔係好介意呢
講返個雞肉丸又係幾好,除咗雞肉仲有少少雞軟骨混合當中,吃起來美味之余又有一點點咬口
仲有燒雞翼,我鍾~~~意食
原來阿波尾燒雞翼都幾大隻,仲好多肉
燒得好好味,我當時諗緊佢地可唔可以做埋外賣等我可以買一打宵夜
接近埋尾碰巧大家都想食D飯,點左個飯糰,個飯糰上桌時我哋都不約而同覺得細左D,不過原來係正確架(貪心在此不適用
)燒飯糰上有個咖哩肉醬,混著吃非常滋味(小辣),食一件lam lam利
食多件又可能會覺得飽到飛起,所以我哋嘅結論係大家在開場和中場可以大吃特吃串燒及其他菜,尾聲時加上一件呢個飯糰,人多仲可以叫幾個烏冬share,成件事就非常完滿、大滿足了

自家製雞肉丸配黃金蛋
  • 冷蕎麥麵
  • 南蠻炸雞
  • 燒鳥料理
2020-02-14 73 浏览
去咗尖沙咀棉登徑木戶食串燒,聽聞呢度嘅串燒係由日本大廚親自燒!所以感覺非常地道,店內環境寬敞, 裝修到好似間屋咁樣!有和風味道。福岡水果蕃茄, 令到我即刻諗起我啱啱喺福岡返嚟更加回味當中嘅味道!番茄非常鮮甜優香,非常juicy多汁。 再配襯岩鹽一齊食,鹹鹹甜甜百感交集!自家製蟹膏味噌配鮮雜菜條, 雜菜條有青瓜,蘿蔔,西芹,露筍! 配上濃郁微暖嘅蟹膏, 感覺非常濃郁入味! 蟹膏嘅鹹香非常獨特! 整體超級好食。自家製雞肉丸配黃金蛋! 鮮嫩juicy嘅雞肉丸感覺好入味再配上蛋汁更加令到味道提升!店員順帶一提粉漿用咗啤酒去整,所以更加鬆脆又薄既松露薯波, 鍾意松露嘅你一定要叫呢個!入面有芝士,香脆嫩滑加埋松露嘅香味味道好好食。主打南蠻雞!雞件外脆內滑,有他他醬汁做 topping, 更加香滑!雞腿肉炭火鐵板燒, 非常有風味嘅一個菜式! 雞腿肉嫩滑,加上有旁邊有辣醬,青瓜,層次非常豐富。店員全部有禮有heart有服務

店員全部有禮有heart有服務
2020-02-12 74 浏览
生日飯要食好d就嚟到尖沙咀食呢間新野!係主打串燒嘅新舖,入到去已經覺得裝修好有風味好特別😍.先嗌左d前菜!番茄控必食嘅福岡番茄🍅 酸甜多汁好開胃🤪.自家製蟹冰鎮菜條🥬🥒 蟹膏係師傅調製嘅,配上新鮮的西芹、沙葛、青瓜、蘆旬同甘荀條!菜條好fresh & 爽脆,配上咸香咸香的蟹膏, 味道好豐富的🥳🥳.串燒都叫左好多,特別推介雞肝!出面好少有咁新鮮嘅肝,師傅特登燒得剛熟,留番小小生嘅口感,食落夠粉,必點!而雞腎亦好爽口😍.牛油果豚肉卷同韭菜芝士豚肉卷亦好特別!牛油果做餡嘅串燒第一次食,又幾夾😃.自制雞肉丸配黃金蛋🐥 雞肉好彈的,配上甜甜地重蛋香汁食味道更豐富🐤.炸物都試左幾款,炸蝦係幾特別因為用左紫菜同米去包只蝦再炸!難道個炸皮係食哂都唔會漏得濟🤣.揚白蘆筍煙肉卷🥰 口感好好,外脆內軟加上芝士汁🎊.松露揚薯波❤️ 自己整嘅薯波特別重薯仔味,炸得剛好唔會over左。底下嘅酸酸汁仲好解膩添💖.咖哩肉醬烤飯團🍙 d飯特別煙韌!加上咖哩食口感一流😈.南蠻炸雞係店家signature!! 食落真係冇吹水,肉質好嫩的,上面嘅他他醬酸甜酸甜,兩者好match. 而且份量係大件的 2個人share好d💖.另一
先嗌左d前菜!番茄控必食嘅福岡番茄🍅 酸甜多汁好開胃🤪

串燒都叫左好多,特別推介雞肝!
牛油果豚肉卷同韭菜芝士豚肉卷亦好特別!
牛油果做餡嘅串燒第一次食,又幾夾😃

揚白蘆筍煙肉卷🥰 口感好好,外脆內軟加上芝士汁🎊

咖哩肉醬烤飯團🍙 d飯特別煙韌!加上咖哩食口感一流😈

南蠻炸雞係店家signature!!
另一個主食係炭火烤雞腿肉🐤🐤 雞肉好香口,仲有少少炭火香味,點下特色辣醬真係好正😆

2020-02-05 158 浏览
尖沙咀呢條街超多日本餐廳,今晚嚟左呢間是旦食。見到餐牌有木戶串燒串揚晚宴,一於就整番set喇😋。個晚宴好豐富,有木戶自家製蟹膏冰鮮菜條($128),福岡水果蕃茄($78),自家製鷄肉丸配黃金蛋($36),日本大和鷄鷄腎($39),日本大和鷄鷄腿肉($39),日本大和鷄鷄心($39),韮菜芝士豚肉卷($36),牛油果豚肉卷($36),🦐串($36),松露揚薯波($34),揚白蘆筍煙肉卷($68),宮崎南蠻炸鷄($98),宮崎式鷄腿肉炭火鐵板燒🔥($218),咖哩肉醬烤秋田飯糰🍙($42)。其中我最鍾意嘅嘢就係牛油果豚肉卷,豚肉夠薄,燒完之後啲豚肉肉汁包住件香熟軟身嘅牛油果,效果出奇咁夾,好精彩🥳。
個晚宴好豐富,有木戶自家製蟹膏冰鮮菜條($128)
,福岡水果蕃茄($78)
,自家製鷄肉丸配黃金蛋($36)
,宮崎式鷄腿肉炭火鐵板燒🔥($218)
,咖哩肉醬烤秋田飯糰🍙($42)
2020-02-05 116 浏览
尖沙咀棉登徑一帶有不少餐廳,當中有間看起來很低調的日本餐廳隱身於此,門面低調沉實,穿過門口彷彿踏進另一個世界,感覺像是置身於日本呢。牆邊是一整排的酒櫃,師傅在吧枱正埋首用心燒烤,店員友善又熱情,氣氛熱鬧,很適合小酌聊天的環境前菜點了店員推薦的木户自家製蟹膏味噌配鮮雜菜條,蟹膏味噌細心的用小火暖著,新鮮的雜菜條則用冰鎮著,有西芹、蘆筍、青瓜、白蘿蔔和紅蘿蔔,吃的時候沾一下蟹膏味噌,濃郁的味道配合爽脆你口味,層次隨即在嘴裡綻放,留下鮮香餘韻福岡水果番茄也是鮮甜無比,日本的吃法可以沾一點點海鹽,用鹹味襯托出甜味,令番茄吃起來更甜這裡主打雞肉串燒,我們選了使用奈良大和雞,用料很講究呢,雞肉至內臟的部分都可以品嚐到。點了雞皮、雞腿肉、雞柳、雞尾和雞頸肉。招牌的雞柳因選用高品質地雞,所以燒至半生熟已經可以,第一次吃半生熟的雞肉,感覺很新鮮,肉質很幼嫩飽滿。坊間少見的雞頸肉充滿濃郁雞味,不用沾醬已經很美味。人氣的雞尾燒得香脆香濃,外脆內嫩,充滿雞的油脂香,但又不會太油膩另外點了幾款木户特色蔬菜卷串燒,選用了日本三元豚,由肉質好的黑豚、白豚及赤豚交配成,味道更為濃厚。明太子紫蘇豚肉卷令人驚艷~辛香惹味

木户自家製蟹膏味噌配鮮雜菜條

福岡水果番茄

明太子紫蘇豚肉卷

另外點了幾款木户特色蔬菜卷串燒,選用了日本三元豚,由肉質好的黑豚、白豚及赤豚交配成,味道更為濃厚。明太子紫蘇豚肉卷令人驚艷~辛香惹味的明太子和清香的紫蘇兩者之間的味道配合得恰到好處,很讚

韮菜芝士豚肉卷,味濃的韮菜很搶戲,加一點芝士提香是神來之筆

牛油果豚肉卷很有創意,牛油果點綴潤滑口感,入口即化

揚白露荀煙肉卷

除了日式串燒,這裡還有不少博多風的創意串揚提供。我們點了揚蝦串、松露薯波、揚白露荀煙肉卷嚐嚐。揚蝦串十分脆彈,鮮味十足。松露薯波加了梅子醬,令味道更清新去膩
咖哩肉醬烤秋田飯團

咖哩肉醬烤秋田飯團賣相十分可愛!金黃的燒飯團外脆內軟口感豐富,烤味香濃的感覺,可以說是簡單而不簡單的菜式
宮崎炭火煙燻大和妃子雞

宮崎炭火煙燻大和妃子雞是特地點的,紅色的是柚子胡椒醬。煮得雞肉在鐵板上滋滋作響,充滿炭火香氣,每一口都是肉嫩多汁的雞肉
總廚木村先生家族袐傳宮崎南蠻炸雞1956

總廚木村先生家族袐傳宮崎南蠻炸雞1956也是必點必點的菜式,很多人去九州宮崎旅遊也會去Ogura おぐら吃南蠻炸雞,木村師傅得到祖傳秘方並在港推岀,真的讓我們大飽口福。

南蠻雞上澆滿酸甜的他他醬汁,入口咀嚼還能感受到雞塊脆口多汁的美味,讓人感動~~

咖哩肉醬烤秋田飯團
總廚木村先生家族袐傳宮崎南蠻炸雞1956
  • 木户自家製蟹膏味噌配鮮雜菜條
  • 雞尾
  • 雞頸肉
  • 牛油果豚肉卷
2020-02-02 1803 浏览
老公見我最近咁辛苦,攪workshop仲要自己做埋清潔, 星期六都冇時間休息, 完咗之後就算係平日晚,都要請我食餐好嘅。今次揀一間喺尖沙咀,旺中帶靜的地方,門口好特別,比較細,有一種隱蔽美食的感覺,但入面好多人,好熱鬧, 見餐廳經理不斷同啲熟客social, 就覺得呢間舖頭應該唔錯,不斷有回頭客。前菜叫咗福岡番茄, 同埋特製蟹膏雜菜條。蕃茄剝皮冰鎮食用, 味道清爽帶甜。 蟹膏為店主每日親自調製, 用火溫熱,雜菜條有日本來的 蘆筍,蘿蔔,青瓜, 用唔完的蟹膏味噌可以留返點其他餸菜或拌飯。串燒方面因為呢一間舖出名食雞肉,所以我們s點了雞腎,雞肝,雞腿肉,雞肉棒配蛋等, 我亦都有韭菜芝士豚肉卷, 牛油果豚肉卷。 全部都好好食,配酒一流, 只可惜今次揸車黎,唔飲得。煎炸野點了炸蝦,黑松露薯波, 秘製南蠻炸雞( 據說係日本總廚嘅家族秘方, 超過60年歷史)。 炸雞採用肉質嫩滑的日本大分縣雞肉,表面酥脆、內裡鮮嫩多汁,配自家製他他醬,有蛋黃醬的香濃味道加上洋蔥粒, 雖然大大份, 都畀我哋兩個食清光。另一個覺得比較重口味嘅, 就係佢哋嘅煙燻大和妃子雞。 充滿炭火煙燻味,雞油滲透出來, 墊底嘅椰菜吸收

前菜叫咗福岡番茄, 同埋特製蟹膏雜菜條。

另一個覺得比較重口味嘅, 就係佢哋嘅煙燻大和妃子雞。 充滿炭火煙燻味,雞油滲透出來, 墊底嘅椰菜吸收曬,配以紅色的柚子胡椒醬( 頗辣),別具風味。

食完超滿足

韭菜芝士豚肉卷
秘方南蠻炸雞
炭火煙燻大和妃子雞
2020-02-01 94 浏览
適逢今日朋友放假就約埋一齊食呢一間想試好耐嘅特色日本居酒屋,餐廳門面同埋內裏裝修都幾別緻,餐牌都有日文同埋中文,好有日本居酒屋嘅感覺!之前聽朋友介紹呢一度嘅前菜、頭盤好有特色,所以我哋都叫咗幾款試吓!蟹膏冰鮮菜條蟹膏非常濃郁鮮味,而且上枱嘅時候係有個熱鍋烘住,咁就唔驚蟹膏凍咗會有腥味。配合埋冰凍嘅蔬菜條,味道口感出奇地夾!蔬菜嘅鮮甜味配合埋蟹膏嘅鮮味,真係好唔錯!福岡水果蕃茄平時去日本都好鍾意食當地嘅水果同蔬菜,呢一個福岡蕃茄亦都冇令我地失望!切左片嘅冰鎮蕃茄非常鮮甜juicy,配合埋海鹽調一調味,口感更上一個層次!大和雞串燒串燒方面我哋叫咗雞腎、雞肝同埋雞腿肉三款,味道都唔錯,有淡淡的炭燒香味之餘,亦保留到新鮮雞肉本身嘅香味,而且可以鎖住到肉汁,食嘅時候唔會好乾牛油果豚肉卷因為個人係非常鍾意食牛油果,所以對呢一個小食非常滿意!牛油果吸收晒豚肉嘅香味,咬落去嘅時候入口即溶,豚肉亦都好爽口,好食!係時候到主菜!宮崎南蠻炸雞對上一次去日本宮崎縣旅行嘅時候有食過呢一款名物南蠻炸雞,冇諗過喺香港都可以再食得返呢個感覺,雞皮炸得好香脆,雞肉亦都唔會好乾,保留到肉汁!而調味醬亦都係有特別調製,蛋黃

蟹膏冰鮮菜條

大和雞串燒

係時候到主菜!

宮崎南蠻炸雞
對上一次去日本宮崎縣旅行嘅時候有食過呢一款名物南蠻炸雞,冇諗過喺香港都可以再食得返呢個感覺,雞皮炸得好香脆,雞肉亦都唔會好乾,保留到肉汁!而調味醬亦都係有特別調製,蛋黃醬加上蛋碎等等嘅材料混合而成,無論味道定係口感都似係日本食個款咁👍🏻👍🏻

另一款宮崎縣嘅名物係炭火燒雞腿肉
呢一個菜嘅做法都幾講究,因為雞肉係用炭火燒,會保留到一種獨特嘅炭香味,而且雞唔可以做得太油,有一定難度。配合埋秘製嘅辣醬,當中有小小柚子味中和,呢一款嘅味道亦都同喺日本嘅居酒屋食到嘅質素一樣高!好開心返到嚟香港都食到咁高質嘅日本菜!

咖喱肉醬烤秋田飯團
秋田飯團特別嘅地方係做嘅時候會將飯壓成糊狀,所以食嘅時候特別黏,亦都比較有口感,配合埋咖喱味嘅肉醬,香口得來亦唔會太過單調,唔錯!

呢餐好豐富,更有去了一趟日本的感覺