2019-12-10
• 木戶自家製蟹味噌配鮮雜菜條 | 雜錦漬物 | 博多串炸 - 炸帆立貝、松露揚薯波、揚蝦串🍡•-呢間位於尖沙咀既博多串燒及串炸專門店「KIDO木戶」上個月岩岩開業,以明爐炭火呈獻傳統日式博多串燒。最近我就同朋友去左試下,當中佢既前菜「自家製蟹味噌配鮮雜菜條」已經令我幾impressed!冰鎮住既雜菜條食落新鮮爽甜,再點上暖笠笠既蟹味噌,配搭好新穎特別!個醬蟹膏味好香濃,我地點到一滴都無剩🤭佢地嘅串炸都唔惹少,帆立貝大大粒好厚肉,炸完入邊都keep到軟嫩多汁,而炸薯波同炸蝦都好香口!🍤-• 總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956🐔•-個名長成咁就估到係呢度嘅招牌菜式🤭唔講唔知道,原來呢款咁岀名既南蠻炸雞,其實係呢度總廚父親既自創美食黎!自1956年推出就風靡日本,成為當地餐飲業爭相效法的美食之一!呢份最原始的風味秘方,依家就傳承左比木村總廚,勢要令「木戶」的賓客大飽口福!我同朋友試完都覺得真係好好食,雞皮炸得酥脆而個雞肉又嫩滑多汁!最正係個他他醬,同個炸雞配合得天衣無縫🤤• 大和雞腿肉 | 雞腎 | 雞翼 | 雞心 | 自家製雞肉丸配黃金蛋 | 富士蘋果豚肉卷 | 牛油果豚肉卷🥑•-
• 總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956🐔•
除左之前post過既南蠻炸雞,呢度係以最火熱的燒鳥料理為焦點,佢地仲特別係日本奈良引入左「大和妃子雞」作重點食材。呢款大和妃子雞岀名肉味甜美濃郁,肉質緊緻,帶有適當的脂肪。我地食個雞翼個時就最能夠感受到佢既肉質係幾咁有嚼勁喇!
另外餐廳都融入左福岡近期流行既博多串燒料理風格,以各式各樣來自日本各縣的蔬果名物黎搭配肉類!好似備受追捧既鹿兒島豚肉炮製的「富士蘋果豚肉卷」同「牛油果豚肉卷」咁都係好受客人歡迎既配搭黎🥑