2021-12-23 77 浏览
早前朋友睇openrice見到太子大南街有間新開業既居酒屋,見到啲食物相唔錯,就話約埋去試下。點知…大家都好失望一坐低店家就不停hard sell貴野同叫我地開酒 (佢啲酒都mark up得幾多),佢sell完呢樣sell嗰樣,仲要企喺隔離mark住你,令你好唔自在🙄枱與枱之間貼得好近,冇居酒屋嗰悠閒感,完全係MK格局但銅鑼灣價錢,上面嘅嘢食加每人一小杯啤酒合共盛惠$810🌚🥢邪惡芝士玉子燒🧀🥚玉子燒係日本菜既經典料理,特調既蛋漿係精粹所在,朝居酒屋既招牌芝士玉子燒雖然有蛋香,但蛋漿調味太甜,雞蛋略嫌有啲熟,芝士味濃、有拉絲效果🥢牛舌牛舌係當日既廚師推介,$78得3片牛舌真係超級搵笨,我地當初好天真以為係一客,點知只係得一串😕🥢薄牛豆腐壽喜燒壽喜燒相對係份量最多既一道菜,湯底不過不失濃淡適中,牛肉之外配菜有娃娃菜、紫椰菜、豆腐、金菇冬菇、腐皮等🥢炸吉列生蠔🦪吉列生蠔炸得尚算香脆,不過收熙我$58/2粒炸蠔🙂係放題都做到既質素🥢醬燒雞肉$40獲得雞肉3小粒,多謝🙂食完以上,好明顯食唔飽😐但因為覺得好呃錢,所以冇再order,寧願轉場再食

🥢邪惡芝士玉子燒🧀🥚

🥢牛舌

🥢薄牛豆腐壽喜燒

🥢炸吉列生蠔🦪

🥢醬燒雞肉
$40獲得雞肉3小粒,多謝🙂

2021-12-22 57 浏览
太子日本餐廳就多,朝ASA就係難得一見嘅日式居酒屋,入到去就係一個好靚好大嘅bar area😇嚟到呢度一定要狂嗌小食,其中一個必食既就係邪惡玉子燒,嗰個鬆軟甜蛋加芝士簡直係一絕。雖然唔係厚燒牛舌,但唔會影響佢口感,就係「爽」!!炸雞軟骨就食得出唔係用萬年油去炸,所以炸粉係鬆化唔會死實實,好快旋風式咁食晒~汁燒豆腐外面勁脆,加上佢個醬勁野味,有麻油同蒜香,同埋唔知點解有啲中式feel。😂我自己食鰻魚最驚就係有骨,慶幸就係佢地燒出嚟嘅鰻魚我都唔係好食到有骨,燒到岩岩好,加埋層厚厚嘅鰻魚汁,不枉我等得耐啲😍蕎麥麵一人份正常,麵條分明,加埋啲花係上面好岩打卡😂 個豉油偏向淡味啲,想食light d既女士就岩哂😀甲羅燒+雪魚干係當日餐廳是日推介,加埋個鵪鶉蛋真係不得了😋兩樣嘢如果整得唔好食或者食材揀得唔好,會好容易變得腥,不過朝ASA就拿捏得好好,證明食材本身都有返咁上下質素😎最後要講吓餐廳嘅酒,佢有好多款唔同嘅whisky同埋sake,全部都係日本野。叫左杯Highball,Bartender參考左日本人常用嘅做法,加左好好好輕量嘅檸檬汁,令到佢感覺清爽啲又唔會蓋過左香味。仲有杯Fun Ros

最後要講吓餐廳嘅酒,佢有好多款唔同嘅whisky同埋sake,全部都係日本野。叫左杯Highball,Bartender參考左日本人常用嘅做法,加左好好好輕量嘅檸檬汁,令到佢感覺清爽啲又唔會蓋過左香味。仲有杯Fun Rose (Christmas Special!) 🎊 用左紫蘇梅酒加whisky,甜甜地又加埋花香,好岩女士🎈
甲羅燒配雪魚干
蒲燒鰻魚
炸雞軟骨
自家製醬汁燒豆腐
  • 朝邪惡玉子燒
今日晚餐嚟到呢一間日式鋪,真正嘅「朝」聖😗鋪內環境都相當之大,相當舒服有氣氛🥗青之海鹽枝豆 $38-枝豆軟硬適中 帶微甜◻️自家製醬汁燒豆腐 $58-自家醬汁有淡淡薑的清香-微甜配上新鮮嫩滑豆腐🐠西京鱈魚燒 $128-鱈魚肉質一梳梳且結實幼滑 鹹甜中和得啱啱好-用葉包裹住一條長長的鱈魚賣相不錯🐓燒蜜糖雞翼 $38-外皮微脆 蜜味唔錯🍗醬燒雞肉 $40-雞肉醬調得幾惹味-鹹鹹地😋🍍燒菠蘿 $35-焦糖化嘅菠蘿非常香甜-甜入心🐖腩肉豆腐豬骨濃湯鍋 $128-湯底夠濃郁 腩肉經醃製-有蔬菜及雜菌🍹Mojito $88-清新舒喉的一款微薄荷飲料-酒味都幾重🍸Sex on the Breach $88 總括而言,呢間日式店確實唔錯,店員又友善醒目👍🏻👍🏻👍🏻
今日晚餐嚟到呢一間日式鋪,真正嘅「朝」聖😗
鋪內環境都相當之大,相當舒服有氣氛
🥗青之海鹽枝豆 $38

🍹Mojito $88
-清新舒喉的一款微薄荷飲料
-酒味都幾重
🍸Sex on the Breach $88

總括而言,呢間日式店確實唔錯,店員又友善醒目👍🏻👍🏻👍🏻
2021-12-16 22 浏览
🤍朝ASA🖤太子大南街39號號地下太子隱世日式居酒屋,門市設計同餐廳嘅裝修都超有日式風味,超有氣氛,而且酒類選擇都好多,好適合同幾個朋友聚會Relax一下。建議提早訂位,因為當晚去到,都比較full。🍸ASA呢杯係店員推介嘅,青瓜柚子配vodka & sake,杯邊沾上海鹽,係個比較清新配搭,而且有層次。🍹Fun Rose 粉粉哋嘅cocktail仲加咗花瓣做裝飾,用咗梅酒 & 日本whisky & 梳打水,都係清新嘅配搭,呢個超推薦!🍄醬燒大啡菇大啡菇配上特色醬汁,燒完出嚟都依然好juicy!🍍燒菠蘿 大大嚿嘅燒菠蘿,外層燒到脆脆哋,一咬落去超多汁同好香甜🍗醬燒雞肉 雞肉好嫩,連住少少雞皮一齊燒,好香口,重點係醬汁同雞肉好夾,好食!🍢醬燒雞頸肉 第一次試雞頸肉,覺得唔錯,油脂好香超有咬口,十分邪惡🍲薄牛豆腐壽喜燒 牛肉嘅份量都幾多,牛肉可以蘸生雞蛋,口感香嫩。湯底好濃,配料亦好豐富,有豆腐、油揚、娃娃菜、冬菇、福袋年糕、紫洋蔥,勁入味。🍖燒牛舌 係厚牛舌,加上黑椒同鹽,燒得非常多汁同香口!🥓燒北海道帶子豚肉卷 帶子好大嚿,燒得啱啱好,所以仲好有水份同好淋,一啲都唔乾
🤍朝ASA
🖤太子大南街39號號地下

🍸ASA

🍹Fun Rose

🍄醬燒大啡菇
大啡菇配上特色醬汁,燒完出嚟都依然好juicy!

🍍燒菠蘿
大大嚿嘅燒菠蘿,外層燒到脆脆哋,一咬落去超多汁同好香甜

🍗醬燒雞肉

🍢醬燒雞頸肉
第一次試雞頸肉,覺得唔錯,油脂好香超有咬口,十分邪惡

🍲薄牛豆腐壽喜燒

🍖燒牛舌
係厚牛舌,加上黑椒同鹽,燒得非常多汁同香口!

🥓燒北海道帶子豚肉卷
帶子好大嚿,燒得啱啱好,所以仲好有水份同好淋,一啲都唔乾
  • 燒北海道帶子豚肉卷
  • 薄牛豆腐壽喜燒
  • 燒金菠蘿
2021-12-15 11 浏览
走過太子大南街密匝匝的街舖,會見到一間門面高雅別緻居酒屋🏮裡面樓底高,地方闊落,燒物、炸物、料理選擇多,跟朋友來吃過覺得不錯呢✨薄牛豆腐壽喜燒,湯汁清甜,豆腐滑溜溜,薄切牛肉香又軟。燒北海道帶子豚肉卷,一口一粒,帶子彈牙,豚肉燒得油香滿溢,好滋味。燒物點了燒蜜糖雞翼、鹽燒雞軟骨、醬燒雞肉丸、醬燒豬腩片。份量唔算大份,但質素甚高,燒得油脂逼出黎,加上蜜糖、醬油、鹽簡單調味,已經好香好惹味😋燒菠蘿絕對係串燒必點,甜又多汁。燒味淋魚干都好香,用黎配酒一流。兩個女仔揀了香甜易入口嘅日本果酒 🍹 高知柚子味道帶清新微酸,青森蘋果果甜較突出。

薄牛豆腐壽喜燒,湯汁清甜,豆腐滑溜溜,薄切牛肉香又軟。

平時很喜歡光顧🇯🇵日系居酒屋,因為那個氛圍很好,舒暢而又令人放輕鬆。位於太子大南街的居酒屋,平時經過已經好想入去試,皆因門面有種神秘的感覺😁!進去之後,發現裝修也很特別,大大的月亮🌜掛上閃亮的吊飾,很有浪漫感。看完餐牌後,點了如下:🐮薄牛豆腐壽喜燒 $148甜甜的湯底,配襯薄牛肉、豆腐、娃娃菜、蘿蔔、蔥,相當夾!最特別是橙色的蛋黃,店員說是用了新紀元蛋,所以蛋味更濃郁呢!🍲豬骨濃湯豬軟骨烏冬(一人前) $98豬軟骨煮得很軟腍入味,烏冬很彈牙,而豬骨湯底也濃郁入味,加上海帶、紫菜、魚蛋,就很豐富了。🍳朝邪惡玉子燒 $98很值得推介的朝邪惡玉子燒,首先用筷子一夾不會散,裡面則有少許未凝固的蛋以及融化了的芝士,感覺很邪惡。玉子燒也是偏向橙色,亦是用了新紀元蛋呢!🍄醬燒大啡菇 $38大啡菇很厚,亦很重菇味,咬下去好似吃扒的感覺,因為汁很多,而醬燒就很入味了!🐟炸池魚仔 $68炸池魚仔並不是每間居酒屋都有,所以一定要品嚐一下。一小口、味道很入味,點上沙律醬就更配,絕對是必點佐酒小食。🍶🍊啜啜啫喱柚子酒 $208講到酒方面,就點了「啜啜啫喱柚子酒」,最特別的地方是你可以調較啫喱的口感,如果想啫喱碎

🐮薄牛豆腐壽喜燒 $148

🍲豬骨濃湯豬軟骨烏冬(一人前) $98

🍳朝邪惡玉子燒 $98

🍄醬燒大啡菇 $38

🐟炸池魚仔 $68

🍶🍊啜啜啫喱柚子酒 $208
講到酒方面,就點了「啜啜啫喱柚子酒」,最特別的地方是你可以調較啫喱的口感,如果想啫喱碎一點,就可以搖多一點點。酒的味道,是充滿濃濃的柚子味🍊,而且酒精濃度不高,所以很易入口。

總的來說,餐廳有格調,裝修也很別緻,食物和酒都有特色,下次收工之後也要來小酌一下呢😋!

#主題居酒屋 #朝ASA #太子 #隱世小店 #清酒祭 #柚子酒 #串燒 #玉子燒 #香港餐廳 #香港美食 #hkfoodie
2021-12-14 44 浏览
這兩天氣溫稍降,到居酒屋喝酒吃串燒再合適不過了🥰這次我們來到位於大南街的「朝𝐀𝐒𝐀」 ,店鋪門面的竹簾和大地色的磚牆予人一種寧靜閒適之感😌 磚牆的右邊有一條小小的走廊,盡頭放置著富有禪意的手水鉢,穿過走廊便到達用餐的地方。店內環境相對比較簡單,卻很舒心,店員知道我們想拍照片,特意安排了一張光照比較足💡的桌子,還悉心地介紹了好幾款酒,並依照口味喜好做出推薦,最後我們選擇了「萬坊純米吟釀」🍶 這款酒十分清爽,味道溫和帶微微的甘甜,很適合配搭串燒飲用。食物方面,我們點了「朝邪惡玉子燒」,蛋的濃度剛好,少量的芝士增添層次又甜而不漏😋 「醬燒大啡菇」非常多汁,簡單的調味不會蓋住大啡菇的原味;送酒一流的「燒味淋魚干」,香氣四溢且很有嚼勁,魚干本身已鹹香味足,再沾上日式沙律醬,超級好吃😝✨「岩鹽燒頂級牛板腱」褐色的外圍圈住粉紅色的嫩肉,灑上粒粒芝麻和片片花瓣,光看已令人食指大動🤤 「西京鱈魚燒」偏鹹,肉質不錯;「薄牛豆腐壽喜燒」的湯底清甜暖胃,喝下去不由得會心一笑❤️☺️
這兩天氣溫稍降,到居酒屋喝酒吃串燒再合適不過了🥰

去左太子搵食,見到呢間居酒屋個裝修暗黑得黎幾型格,門口有條短短小橋流水既通道轉入去別有洞天,估唔到外面咁靜,入面居然坐無虛席,非常熱鬧__________________________🔹朝邪惡玉子燒 $98👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️隻蛋好金黃,未食已經覺得蛋味會好重玉子燒係充滿味啉既甜蛋,整得好嫩滑夾住既芝士好拉絲,蛋味加芝士真係好邪惡,忍唔到口,想繼續食多舊.🔹燒北海道帶子豚肉卷 $78👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️一客兩件微脆帶焦香既豚肉卷住大大粒鮮甜彈牙既北海道帶子估唔到兩樣野放埋一齊又幾夾.🔹醬燒雞頸肉 $38👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️以為會同豬頸肉差唔多咁充滿油脂同爽嫩但原來係雞比較軟嫩嘅部份肉質比起其他部位有彈性,帶一點嚼勁食落中規中矩,下次未必會翻點.🔹月見雞肉棒 $68👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️雞肉棒好厚身,肉質非常鬆軟食落有少少似食緊煎肉餅,但變左做串燒咁內裡有啲軟骨,增加口感感覺幾有趣.雞蛋同樣係非常金黃,蛋味濃用黎點
去左太子搵食,
見到呢間居酒屋個裝修暗黑得黎幾型格,
門口有條短短小橋流水既通道

轉入去別有洞天,估唔到外面咁靜,
入面居然坐無虛席,非常熱鬧
__________________________
🔹朝邪惡玉子燒 $98

Keto friendly: ⭕️
隻蛋好金黃,未食已經覺得蛋味會好重
玉子燒係充滿味啉既甜蛋,整得好嫩滑

夾住既芝士好拉絲,蛋味加芝士真係好邪惡,
忍唔到口,想繼續食多舊
🔹燒北海道帶子豚肉卷 $78

🔹醬燒雞頸肉 $38

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
以為會同豬頸肉差唔多咁充滿油脂同爽嫩
但原來係雞比較軟嫩嘅部份
肉質比起其他部位有彈性,帶一點嚼勁
食落中規中矩,下次未必會翻點
🔹月見雞肉棒 $68

Keto friendly: ⭕️
雞肉棒好厚身,肉質非常鬆軟
食落有少少似食緊煎肉餅,但變左做串燒咁
內裡有啲軟骨,增加口感
感覺幾有趣
雞蛋同樣係非常金黃,蛋味濃
用黎點雞肉棒好正
🔹自家製醬汁燒豆腐 $58

Keto friendly: ❌
豆腐係有啲質感啲既豆腐,有少少似台式滷豆腐
幾有豆味
外面既炸衣好酥脆
鋪面有隻好似老干媽既醬,大量葱花薑蓉
再淋左秘製燒汁,好岩用黎送酒
🔹炸吉列魷魚圈 $68

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
Keto friendly: ❌
比較特別,用咗吉列既炸法
好似吉列豬扒既外皮,內裡換左做魷魚🦑
好鬆脆,一啲都唔油
不過魷魚唔算好粗身,亦唔係好彈牙果種
如果小鳥胃既朋友,可以留返quota俾其他小食
🔹腩肉豆腐豬骨濃湯鍋 $148

Keto friendly: ⭕️
勁似出前一丁豬骨湯,好重麻油味,
但又完全食唔到味精嘅味道,
好中意個湯底
配料除左豚肉片,娃娃菜冬菇金菇之外,
最欣賞佢有甜既油豆腐
🔹Fun Rose $108

Keto friendly: ❌
透明粉紅既cocktail 真係好靚,好少女
飲落帶柚子香甜,又有whiskey 酒精既sparkling drink,好易入口
2021-12-09 24 浏览
外觀非常有地道日式風味的店,非常有格韶裡面的裝潢也不遑多讓,非常有新派日式居酒屋之感服務不錯,很慇勤選擇不算太多,但大多都是下酒良菜食物:蒜味蕃茄油醋沙律$78夠酸!裡面帶點甜味,番茄🍅本身酸中帶甜,juicy之餘很開胃!邪惡玉子燒$98內含超濃芝士香的玉子燒,甜而不膩,入口軟稔,一夾便開,非常好吃!醬燒雞頸肉$38非常少有的雞頸部份,吃起來油脂跟肉並重,滑嫩無筋,更勝豬頸肉!燒蜜糖雞翼$38燒得外脆內軟,入面多汁又甜,不俗!岩鹽燒慢煮雞扒$78外皮像薯片般香脆,裡面的肉很幼嫩,入口層次感豐富!腩肉豆腐豬骨濃湯鍋$128鍋物之中熱豬骨湯底為主,加入豬腩肉,嫩豆腐、草菇,黃芽白,大蒽,非常豐富,營養均衡的鍋物

外觀非常有地道日式風味的店,非常有格韶
裡面的裝潢也不遑多讓,非常有新派日式居酒屋之感

服務不錯,很慇勤

選擇不算太多,但大多都是下酒良菜

食物:

蒜味蕃茄油醋沙律$78

邪惡玉子燒$98

醬燒雞頸肉$38

燒蜜糖雞翼$38
燒得外脆內軟,入面多汁又甜,不俗!

岩鹽燒慢煮雞扒$78
外皮像薯片般香脆,裡面的肉很幼嫩,入口層次感豐富!

腩肉豆腐豬骨濃湯鍋$128
2021-12-07 601 浏览
🎌以前去日本都超鍾意去下d居酒屋食嘢飲下嘢,話說有一日喺太子聯合廣場shopping完,突然間好想食日本野😍上網見到附近有間居酒屋好似唔錯,睇個名覺得佢好似好型咁🤩過去試下先🏮餐廳裝修簡約中帶少少型格feel, 一入去就見到一個開放式嘅調酒區,同埋個招牌🌙好搶眼呀🌙薄牛肉壽喜燒湯底好濃郁,甜甜地咁,牛肉份量都幾多,配料有冬菇,娃娃菜,豆腐,油揚,福袋年糕同埋日本雞蛋,都幾入味😛天氣凍啱曬食呢d🤗🌙稻庭冷烏冬份量係一人前,烏冬夠凍,表面灑咗d芝麻同紫菜碎,配上淡淡地鰹魚湯汁,食落爽口彈牙又夠香🤗🌙自家製醬燒豆腐炸到外脆內軟,配上自家製醬汁,好香好惹味,正😋🌙汁燒魷魚呢個係廚師推介系列,每日款式都唔同~魷魚🦑燒得夠香,但又唔會好乾身,幾好食😋🌙燒雞皮燒得好香,外脆內裏又有少少咬口,唔係燒到全脆嗰隻,都幾好味🤩🌙Fun Rose粉橙色嘅cocktail🥂表面仲加咗少少花瓣,打卡一流😍呢杯cocktail 用咗梅酒,日本whisky同梳打水調製而成,飲落好香好清新,又易入口,好似汽酒咁😛飲完喉嚨好暖,少少甜,都幾啱冬天飲!我就幾鐘意😍💁🏼‍♀️呢間居酒屋整體食物質素都幾好,個人覺得係太子相對都較

🌙薄牛肉壽喜燒

🌙稻庭冷烏冬

🌙自家製醬燒豆腐
炸到外脆內軟,配上自家製醬汁,好香好惹味,正😋

🌙汁燒魷魚

🌙燒雞皮

🌙Fun Rose

💁🏼‍♀️呢間居酒屋整體食物質素都幾好,個人覺得係太子相對都較少呢d餐廳,用餐環境都幾舒服,幾有日本feel🎌食下嘢飲下酒相當唔錯🥂
2021-12-06
  • 自家製醬汁燒豆腐
🍪【#太子】朝 Asa💥日式精緻美味 最強酒類解說💥.🍪大南街近年搖身一變成為文青聚腳地🤓,太子路段有好多皮革、布舖頭,但其中一面牆有彎優美月亮🌜,原來係朝居酒屋logo,象徵日月同新一天~店內暗黑系裝修🌑,型格得嚟又夠relaxing,啱晒傾計聚舊😆✧On an unassuming street full of fabric shops, an elegant crescent on the wall is catching everyone’s attention. That's the Japanese bar-- Asa’s logo, symbolising the🌞sun and the🌝moon, and the start of a new day. The relaxing and cool black interior design makes it a great spot for gatherings! 🫂.🍪嚟得居酒屋,相信都係愛日本酒人士!🍷🍺🍻🍸🍹呢度有威士忌、氈酒、燒酎、清酒、果酒、生啤…梗有一款啱你心水!👩🏼‍🏫店員詳細介紹日本酒,專業又貼心!✧Th
🍪【#太子】朝 Asa
💥日式精緻美味 最強酒類解說💥

✧The extensive wine list is here to keep you satisfied. Whiskey, gin, shochu, sake, fruit wine, beer...you name it! What’s more, I love how the friendly staff take time to introduce the wine in detail! They are so professional and sweet🥰

食物 Food:

🍲薄牛豆腐壽喜燒 🐗Beef + Tofu Sukiyaki

✧一上枱已經聞到香噴噴!❄️冬天食暖笠笠♨️,牛肉大片又軟身,豆腐香滑~
🐚清酒煮蜆 Japanese Sake Steamed Clams

✧好多人推介,果然每隻蜆都脹卜卜,又入味,送酒一流👍🏻
🦪炸吉列生蠔 Deep Fried Oysters

✧鍾意蠔唔好錯過!炸粉夠薄,隻蠔彈牙又juicy😋
🍄醬燒大啡菇 Teriyaki Portobello Mushroom

✧店員冇介紹錯!大大件散發住香濃菇味,唔會太乾身☺️
🍗醬燒雞肉 Teriyaki Chicken

✧雞肉嫩滑,但比想像中細件
🧀朝邪惡芝士玉子燒 😈Evil Tamagoyaki with Cheese

✧必點店內名物!邪惡芝士拉絲好正!😍
🍷Cocktail- Fun Rose

✧呢款新出cocktail好有驚喜!佢係梅酒+威士忌+梳打,味道似香檳,甘甜易入口,好啱女仔飲!飲到成身暖晒😍
🍷若鶴威士忌梅酒
✧男朋友叫呢款,酒味就重好多~
~~~~~~~~~~~~~
🍪今餐非常滿意,碗碟同食物擺盤都好精緻,超有心機!食物味道又好,推介大家一試!
✧Highly recommend this izakaya! Love the high quality food and beautiful presentation!
🍪閒日夜晚七點去到已經幾乎滿座,大家記得訂定位!
✧Seats are filling up fast even on weekdays! Reserve a table before your visit!

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
🔥推介度 Recommendation:5/5
2021-12-04 41 浏览
上幾回都提過太掛住日本,所以呢排沉醉於去居酒屋!上網睇過太子呢間朝ASA上網風評唔錯,門面又幾靚。裝潢風格比較簡潔,用色偏楓木色。朝的酒類飲品好多都可以叫杯裝,自由度較大,另有調酒師負責主理cocktail 黎得居酒屋,開枝酒先講啜啜啫喱柚子酒 (瀧五郎)$208品嚐前上下搖5-10次,啫喱口感嘅柚子酒感覺好清新特別,想要咩口感可以自己調節巨峰乳酸梳打$38店家表示全部口味嘅乳酸梳打都可以造成呢個夢幻嘅樣子朝玉子燒$78食到薄薄一層層感覺,軟熟有蛋味,中間仲有半熟效果稻庭冷烏冬$58口感煙韌爽滑,配鰹魚湯汁帶鹽,夠味清爽!唐揚炸雞 $65熱辣辣,夠juicy自家製醬燒頂級牛肉 $58軟稔惹味薄牛豆腐壽喜燒 $148湯底甜甜壽喜燒味道,仲有兩塊吸湯油豆腐,中間雞蛋呈深橙色,仲有蝴蝶形嘅昆布點綴

裝潢風格比較簡潔,用色偏楓木色。

黎得居酒屋,開枝酒先講
啜啜啫喱柚子酒 (瀧五郎)

巨峰乳酸梳打
店家表示全部口味嘅乳酸梳打都可以造成呢個夢幻嘅樣子

朝玉子燒

食到薄薄一層層感覺,軟熟有蛋味,中間仲有半熟效果

稻庭冷烏冬
口感煙韌爽滑,配鰹魚湯汁帶鹽,夠味清爽!

唐揚炸雞 $65
熱辣辣,夠juicy

自家製醬燒頂級牛肉 $58
軟稔惹味

薄牛豆腐壽喜燒

2021-11-28
  • 朝玉子燒
  • 薄牛豆腐壽喜燒
2021-12-02 62 浏览
大南街除咗多咗cafe 原來仲開咗間居酒屋🏮呢度招牌菜係《朝邪惡玉子燒》但個個都食,我就試吓其他啦~ 先嚟兩杯酒精飲品chill下先~ 🍶《燒酌-赤兔馬玉茜芋 💲78/Glass $658/Bottle》出產地鹿兒島縣個杯可以轉架~哈哈!味道帶紫芋嘅果香,口感柔和,不過對於我來講都幾重酒味~ 🍹《日本果酒-青森蘋果 💲63》呢類果酒當然易入口啦~清香甜甜嘅蘋果味~ 🍗《唐揚炸雞 💲65》幾香脆,啲肉仲唔乾。但得四件好似有點少貴~~ 🐷《燒宮崎豚肉流心芝士竹輪卷 💲65》豚肉包住獅子狗加芝士,入口有肉香同芝士,唔會互搶~獅子狗增加彈牙嘅口感~ 🐠《蒲燒鰻魚 $78》好吸引嘅外賣~~好大塊,好滿足~即刻想配返個飯 :D 🍲《薄牛豆腐壽喜燒 $148》最鍾意壽喜燒甜甜地嘅湯底~有日本腐皮啦、滑豆腐啦、粟米仔啦、菇啦、同埋當然有牛肉啦!不過最吸引我嘅係呢個橙紅色嘅日本蛋黃🧡 🍜《豬骨濃湯豬軟骨烏冬 $98》overall正常但個湯有少少淡🤏🏻可能之前嘅串燒比較濃味啦~下次試下冷麵先~ 呢度地方唔係太大,閒日晚上都幾爆場~幾熱鬧~ 📍朝 (太子)太子大南街39號地舖
大南街除咗多咗cafe
原來仲開咗間居酒屋🏮
呢度招牌菜係《朝邪惡玉子燒》
但個個都食,我就試吓其他啦~

先嚟兩杯酒精飲品chill下先~

🍹《日本果酒-青森蘋果 💲63》
呢類果酒當然易入口啦~清香甜甜嘅蘋果味~

🍗《唐揚炸雞 💲65》
幾香脆,啲肉仲唔乾。但得四件好似有點少貴~~

🐷《燒宮崎豚肉流心芝士竹輪卷 💲65》

🐠《蒲燒鰻魚 $78》
好吸引嘅外賣~~好大塊,好滿足~即刻想配返個飯 :D

🍲《薄牛豆腐壽喜燒 $148》
不過最吸引我嘅係呢個橙紅色嘅日本蛋黃🧡

🍜《豬骨濃湯豬軟骨烏冬 $98》

呢度地方唔係太大,閒日晚上都幾爆場~
幾熱鬧~

📍朝 (太子)
太子大南街39號地舖
2021-11-25
2021-12-02 21 浏览
❤️ 有個地方可以飲下野,食下小食,吹下水都幾好😌 仲要地點都好方便👍🏼🖤 清酒煮蜆 蜆肉鮮甜,清酒味更加唔少得~❤️ 蟹肉甲羅燒 這是當日推介👍🏼 不嬲都好鍾意食😍 今次配上雞泡魚乾😉🖤 豬骨濃湯豬軟骨烏冬 如果驚唔夠飽仲可以嗌拉麵或者烏冬❤️ 自家製醬燒頂級牛肉 燒得幾好食😋又唔會太乾🖤 味燒脆雞皮 好邪惡但係好食😈❤️ 燒北海道帶子豚肉卷 豚肉包住北海道帶子! 醬汁非常之夾🖤 巨峰/菠蘿乳酸梳打 雖然嗰晚冇飲酒,但係食下小食飲杯梳打都唔錯😆

🖤 清酒煮蜆
蜆肉鮮甜,清酒味更加唔少得~

❤️ 蟹肉甲羅燒

好邪惡但係好食😈

❤️ 燒北海道帶子豚肉卷
豚肉包住北海道帶子! 醬汁非常之夾

🖤 巨峰/菠蘿乳酸梳打
雖然嗰晚冇飲酒,但係食下小食飲杯梳打都唔錯😆
2021-11-29 533 浏览
無得坐飛機飛出去玩真係幾悶,所以早幾日就同男朋友重遊第一次拍拖嘅路線👩🏻‍🤝‍👨🏼 行行下意外地發現一間裝修得幾靚嘅日式餐廳🇯🇵😳Menu:1️⃣ 岩鹽燒頂級牛板腱肉質超~嫩!🤤 廚師輕輕將牛肉嘅四條邊煎熟,中間保持半生熟嘅狀態,所以完全唔需要擔心啲肉會韌或者有咬唔開嘅問題😌 根本唔需要過多調味料,再唔係,加少少伴碟嘅海鹽已經好夠🥰2️⃣ 清酒煮蜆近期見唔少人食呢個清酒煮蜆,所以我都order左一份👻 蜆嘅份量多之餘,即使用清酒煮完,啲蜆唔會有太大酒味,返而煮左蜆嘅鮮甜味出黎😍 我連啲湯都忍唔到飲晒👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣ 醬燒雞腎、牛舌細細一串雞腎、牛舌,精緻、無筋🙂 醬汁有點燒烤醬嘅感覺,配上有咬口嘅肉質好惹味☺️4️⃣ 味燒脆雞皮一開始我以為燒雞皮會好肥,所以都無衝動試😗 但見我男朋友食得咁津津有味..就搶左最後一塊黎食🤣 估唔到食落口係咁脆卜卜,幾乎食唔到任何肥膏😎5️⃣ 朝·邪惡玉子燒見到個玉子燒拉絲就知道有幾邪惡~真係無改錯名😈 份量好夠,可能加上芝士嘅加持,兩個人食完已經飽左一半🤣6️⃣ 燒糖心菠蘿呢間嘅糖心菠蘿無好似部分日本餐廳,會鋪一層口口嘅焦糖喺菠蘿嘅表面,而係完完全全燒出左菠蘿本身嘅甜味👅 7️⃣

Menu:

1️⃣ 岩鹽燒頂級牛板腱

2️⃣ 清酒煮蜆

3️⃣ 醬燒雞腎、牛舌

4️⃣ 味燒脆雞皮

5️⃣ 朝·邪惡玉子燒

6️⃣ 燒糖心菠蘿

7️⃣ 初吻(有機柚子酒)

唔好睇小300mL、8%酒精濃度嘅果酒🤣 就算係平時都算係有飲下酒嘅我地,飲完都會面紅😳🙈🙈 一打開枝酒就有好香嘅柚子味撲鼻而來👃🏻 初初飲落喉嚨都係飲到柚子果香味,真係要飲大啖啲先會飲到藏喺最後嘅酒味👅
2021-11-23
  • 初吻