2010-02-22 1372 浏览
今日收工之後同同事們去打邊爐,貪方便訂了有骨氣牛脊肉: 侍應推介,盛惠$148,牛肉片薄得叫救命牛之祭: 盛惠$288,特級雪花肥牛 + 極尚牛柳粒,雪花肥牛沒有給我入口即溶的感覺,反而我覺得好"老",極尚牛柳粒跟一般的牛柳粒口感分別不大小籠包: 是日覺得最好吃的一個火煱料,之前再譚魚頭吃過一次火煱小籠包,但覺得這裡的造工更好,更薄肉汁多而一點也不油膩芝士牛丸,蝦丸:食落去的時候會有芝士汁流出黎,都幾香滑,但係可惜牛丸同蝦丸的製作都超級求其,唔值呢個價總結: 沒有甚麼特別好吃
今日收工之後同同事們去打邊爐,
貪方便訂了有骨氣

牛脊肉: 侍應推介,盛惠$148,牛肉片薄得叫救命
牛之祭: 盛惠$288,特級雪花肥牛 + 極尚牛柳粒,
雪花肥牛沒有給我入口即溶的感覺,反而我覺得好"老",
極尚牛柳粒跟一般的牛柳粒口感分別不大
但覺得這裡的造工更好,更薄肉汁多而一點也不油膩
芝士牛丸,蝦丸:食落去的時候會有芝士汁流出黎,
都幾香滑,但係可惜牛丸同蝦丸的製作都超級求其,唔值呢個價

總結: 沒有甚麼特別好吃
2009-12-17 621 浏览
近日天氣變凉,同女朋友打邊爐,但這次令我們勁失望,長話短說,4項講完.1) $98 任食好普通食物(凍肉店都買倒),好一點食品樣樣同你計.2) 待應拎野食黎之前重係要挖緊鼻 ...3) 荼介$8/位(水都唔比杯),飲品$12/瓶,其它醬料分開計(只提供豉油).4) 再加一服務費.

2) 待應拎野食黎之前重係要挖緊鼻 ...
4) 再加一服務費.
庆祝纪念
纪念日
2009-09-15 406 浏览
大伙兒 9人去了這裡的 2/F book左房打邊爐,更有 privacy,同埋有私人電視睇,同專屬侍應哥哥。開左 2個鍋,一個冬陰公and一個木瓜鮮魚湯底。D雪花牛依然好味,不過唔及我係台灣食火鍋 “聚” 的水準,人地平一半的價錢 (約一百元港幣) d牛的質素真係好好多。呢度個 d都有入口好淋的感覺,但係感覺無咁肥美。雖然這裡refill的不是水而是湯,但感覺湯底的味道很淡。人家台灣的用上昆布滋補鍋湯底,味濃得黎不會太過份,反而好味度到讓人很想不停飲個湯底,讓侍應繼續 refill再飲過。有骨氣有兩種丸真係未食過。芝士牛丸同芝士蝦丸。入面個餡真係好熱,灼熟個喉嚨咁濟,一定要灘凍食。仲有墨魚滑,魚餃,雞子 (我唔食的) ,豆腐卜,腐皮,烏冬,etc。有個侍應不停加湯加茶同換 gas 真係夠細心,服務都同台灣個間差唔多。但台灣個間仲有甜品 (沙冰或糖水) 同埋任 refill 的梅子冰,好掛住台灣間火鍋店啊咁抵食,HK 真係食唔到。

開左 2個鍋,一個冬陰公and一個木瓜鮮魚湯底。

2009-09-12
2009-07-29 287 浏览
好耐以前有去過另外一間"有骨氣"應該o係香港正式引入豬骨煲的時候印象中個豬骨煲都幾好食o的豬骨真係有骨髓吸的湯底仲有蕃茄及粟米幾年後再次幫襯"有骨氣"一路食就一路谷住度氣1) $89 任食好普通食物,正如其他食家所講,好一點食品樣樣同你計.我地兩個人食,order 的食物樣樣只係o黎兩三片,最誇張係碟牛丸,居然o黎三片(已切半的) 牛丸,連一人一粒牛丸都唔比我。喂~ 我比o左錢架wor。油麥菜又比o的爛o既,好彩個女經理經過見到,自動自覺換比我。真係好鬼死激氣!2) 豬骨湯底(少豬骨),味道難食度爆! 仲要另外比錢。o的豬骨既無骨髓吸,仲肥淋淋,白色浮晒上面阻住晒,見到就唔開胃。咪用匙羹撈走晒的肥膏,仲要叫waiter加滾水先至可以放心淥野。3) 醬料分開計(只提供豉油),要碟沙茶醬(鬼死o甘細碟收我十蚊)4) 收加一服務費,服務實在o係強差人意。侍應超級hardsell ,好鬼煩,招呼又唔好,加左一次水就唔見左人喇。以後請我都唔黎呀!
好耐以前有去過另外一間"有骨氣"
應該o係香港正式引入豬骨煲的時候
印象中個豬骨煲都幾好食
o的豬骨真係有骨髓吸的
湯底仲有蕃茄及粟米

幾年後再次幫襯"有骨氣"
一路食就一路谷住度氣

以後請我都唔黎呀!
2009-07-11
2009-05-29 181 浏览
曾經, 有骨氣係一間幾有人氣 (唔只骨氣) 的火鍋館!而家, 熱潮過去, 去食都大把位, 難道真係如一眾食家所言, 唔好食?兩個人去食, 用上味道較清的芫茜皮蛋湯底, 但湯底有著香濃的豬骨味, 仲有大量蘿蔔肴製, 骨味之中帶著清甜滋味, 令我一邊灼火鍋配料之餘, 一邊用匙飲湯, 攪到要侍應哥哥係咁加水, 湯好飲, 無辦法啦咁好味的湯底用來煲粟米最好不過, 煲完之後個湯底更甜, 我地兩個好似喺度炮製一煲靚湯多過似打邊爐打邊爐, 最緊要個湯底正, 所以我覺得, 有骨氣係嚟得過!
曾經, 有骨氣係一間幾有人氣 (唔只骨氣) 的火鍋館!

打邊爐, 最緊要個湯底正, 所以我覺得, 有骨氣係嚟得過!
2009-03-29 69 浏览
市度差,但也樣樣計,so bad近日天氣變凉,相約舊朋友食好嘢,但這次令我們勁失望,長話短說,4項講完.1) $89 任食好普通食物(凍肉店都買倒),好一點食品樣樣同你計.2) 湯底有9折,我們選擇豬骨湯底(少豬骨)味道比之前差咗.3) 荼介$8/位(水都唔比杯),飲品$28/瓶,其它醬料分開計(只提供豉油).4) 再加一服務費.
市度差,但也樣樣計,so bad

4) 再加一服務費.

2009-03-28
(非会员)
2008-12-28 68 浏览
我記得三年前有骨氣是我一個最喜歡的餐廳。我有一段時間沒有去過了,昨天滿懷希望去了,結果徹底失望!!現在有骨氣的質量一年比一年差。食物越來越不新鮮。看到都已經沒胃口。豬骨湯底的料越來越少,但是價錢就越來越貴!部份服務員的質量恨差!慢!說來說去都聽不動你的話,說幾次才拿到想要的東西。大家可以去看看,我相信你去過肯定會贊成我的話。我以後不會考慮再去。
我記得三年前有骨氣是我一個最喜歡的餐廳。

我有一段時間沒有去過了,昨天滿懷希望去了,結果徹底失望!!
現在有骨氣的質量一年比一年差。
食物越來越不新鮮。看到都已經沒胃口。
豬骨湯底的料越來越少,但是價錢就越來越貴!

大家可以去看看,我相信你去過肯定會贊成我的話。

我以後不會考慮再去。
臨去日本前一日, 同埋老婆, 臭mm去左銅鑼灣有骨氣食.....骨氣就無啦, 一肚氣就真 招牌豬骨湯底......好普通, 又係百幾蚊一個, 唔值 我至愛既豆腐......無咩特別, 咪又係豆腐一件囉手打蝦丸.....最好味係呢個......我指係今晚食既野之中.....其實係不過不失咁咋 特級肥牛.........呢個勁啦, $148既價錢, 竟然俾我食到.....特級唔掂既肥牛 有樣俾大家睇, 真係好不知所謂........街邊任食既都隨時好過佢多多聲 呢個.....魚麵真係.....勁.....差.....腥到嘔.........好在係最尾先食, 唔係.....真係咩都唔駛食, 因為落完呢個麵之後, 連個湯底都腥埋 嘩.....白菜....乾呀.........總結: 三個人食, 叫左一支啤酒....埋單$550......仲要埋單時我足足等左20分鐘 大佬呀, 你部卡機壞左關我鬼事咩, 我俾現金ga, 但係都無人理我, 淨係同我講, 部機壞左, 你要埋單就等下啦 咁既服務真係俾鬼去啦
骨氣就無啦, 一肚氣就真

招牌豬骨湯底......好普通, 又係百幾蚊一個, 唔值

我至愛既豆腐......無咩特別, 咪又係豆腐一件囉

呢個.....魚麵真係.....勁.....差.....

嘩.....白菜....乾呀.........

咁既服務真係俾鬼去啦
2008-10-12 25 浏览
一行4人黎食一餐~咁我又未去過有骨氣,友人提議到, 話ok既,咁就一試啦~我地叫左個唔記得咩湯底... 有少少中藥feel..好啦~聽講佢咩小籠包, 水蒸包好得`~ 咁一定要食..點知, d 水蒸包包.. 散哂....咁之後搵個野整住佢,,冇事, 不過好難食... 裡而甜.出面係中藥lo 完成嚇死個小籠包好一般肥牛結冰..完全夾唔到其他野真係好好好一般,對比起其他打邊爐任食既,,真係選擇唔多..唔會再去!!
一行4人黎食一餐~
咁我又未去過有骨氣,友人提議到, 話ok既,咁就一試啦~

我地叫左個唔記得咩湯底... 有少少中藥feel..
好啦~聽講佢咩小籠包, 水蒸包好得`~ 咁一定要食..
點知, d 水蒸包包.. 散哂....
個小籠包好一般

肥牛結冰..完全夾唔到
其他野真係好好好一般,
對比起其他打邊爐任食既,,真係選擇唔多..

唔會再去!!
2008-09-22 31 浏览
過咗中秋依然熱熱熱熱~所以有一排無打邊爐lu~其實火鍋可以話係我嘅最愛,因為最反樸歸真~~啲料靚就已好好味~點啲蝦呀,黑柏葉呀,四寶丸呀咁,因為材料新鮮,蝦好鮮甜,淨係點辣椒豉油都已經好好食! 今次有老人家在場~~所以叫咗個花雕醉雞鍋~湯底有大陣藥材味;但雞味極濃,雞肉唔嚡口~~幾ok!沒有其他店的湯底咁油膩~~落啲蘿蔔呀豆腐呀落去~~蘿蔔滾至半透明~點少少豉油~冇根又清甜有酒香。推介牛滑~~夠牛味又彈牙~仲有四寶丸~~勝在一碟食哂四種丸~味道同賣相唔錯!係飲品貴咗些少~廿幾蚊一酌蔗水!!4個人埋單$606,唔算貴!
過咗中秋依然熱熱熱熱~所以有一排無打邊爐lu~
推介牛滑~~夠牛味又彈牙~
仲有四寶丸~~勝在一碟食哂四種丸~味道同賣相唔錯!
係飲品貴咗些少~廿幾蚊一酌蔗水!!
4個人埋單$606,唔算貴!
  • 花雕醉雞鍋
  • 黑柏葉
2008-09-04 21 浏览
星期二同fd補祝生日又想睇家好月圓,醒起有骨氣有Plasma就快快手Book位!果度唔算嘈,又傾到計…先嚟蕃茄豬骨鍋,D蕃茄令個湯好鮮好甜,薯仔夠腍!個湯底唔杰~好味!我哋得三個人,好多嘢想試但係眼闊肚窄~如果每碟嘢有成7-8粒~叫3碟嘢已經飽哂啦!!!於是伙計主動問我哋想唔想拼埋一齊~我哋梗係想! 佢幫我哋將墨丸拼雲吞,花枝拼雞片,咁我哋就可以試多D唔同嘢喇!佢D魚皮餃比出面果D好,賣相靚之餘,好鮮味~唔會似食吹波膠;肥牛切得好薄~灼一灼食得~色澤新鮮之餘,味道亦唔錯~ 白鱔片- 雖然份量少D,但魚塊有光澤~算新鮮花枝片-爽口彈牙~下次會再叫墨丸就一般D佢哋雖然踢腳,但服務都算幾好,識為人哋荷包設想~抵讚!
星期二同fd補祝生日

又想睇家好月圓,醒起有骨氣有Plasma
就快快手Book位!
果度唔算嘈,又傾到計…
先嚟蕃茄豬骨鍋,D蕃茄令個湯好鮮好甜,薯仔夠腍!
個湯底唔杰~好味!
我哋得三個人,好多嘢想試但係眼闊肚窄~
如果每碟嘢有成7-8粒~叫3碟嘢已經飽哂啦!!!
於是伙計主動問我哋想唔想拼埋一齊~
我哋梗係想!
肥牛切得好薄~灼一灼食得~色澤新鮮之餘,味道亦唔錯~
白鱔片- 雖然份量少D,但魚塊有光澤~算新鮮
花枝片-爽口彈牙~下次會再叫
墨丸就一般D
佢哋雖然踢腳,但服務都算幾好,識為人哋荷包設想~抵讚!
  • 花枝片
  • 豬骨鍋
2008-08-20 21 浏览
想話搵個地方睇英超,啲fd提議嚟依度,心諗:臨近糧尾都咁豪氣?一坐低叫個招牌豬骨煲先!個湯底唔錯,奶白色,幾好飲,飲完唔會好口渴,有好多粟米同豬肉豬骨,仲送碟小籠包~呢樣唔係間間都有得食..幾得意,小籠包裡面真係有湯滲出嚟~似出面啲上海小籠包咁~豬肉鮮甜~幾入味!啲嘢食都算快上枱,但係蝦同扇貝就要另外計錢(唔喺任食裡面!) ,扇貝唔係好大隻、但幾新鮮!佢哋肥牛都值得推介,好新鮮~肥瘦適中,一灼速食有嚼口!生菜呀金菇呀都唔少得啦!睇波打邊爐其實幾盞!講到服務亦值得一讚,啲阿哥自動波同我哋加湯,又不時走嚟幫我哋撈起湯上d泡,又問有無漏單~跟得好足!今時今日咁嘅服務態度至啱嘛!賣單五舊幾水,每人百三蚊左右~都ok又唔算貴wor!

生菜呀金菇呀都唔少得啦!睇波打邊爐其實幾盞!
賣單五舊幾水,每人百三蚊左右~都ok又唔算貴wor!

• 豬骨煲
(非会员)
2008-07-17 20 浏览
7點左右去到唔使等位(可能因為係平日掛~)被安排坐地下果層,環境尚可因為有hsbc card,$98位任食點了豬骨湯底,附送的點心選了小龍包湯底唔錯,幾足料,小龍包都唔錯又點了其他料,都算多選擇果個奶皇包很好食!!叉燒包就麻麻地啦~很失望的是火鍋最基本的蘿蔔&粟米很難食很多搾...............還有茶水的問題,果到竟然冇茶水提供要叫一搾搾的飲料,而果搾都好小,一人一杯都冇咩剩啦~其他食物都可以啦~侍應都幾好,反應幾快隔離有人倒瀉野,佢地即刻又紙巾又地拖,唔錯坐左成晚都冇趕人走最後埋單人人百三蚊到還可以啦~
7點左右去到
唔使等位(可能因為係平日掛~)
被安排坐地下果層,環境尚可
因為有hsbc card,$98位任食
點了豬骨湯底,附送的點心選了小龍包
湯底唔錯,幾足料,小龍包都唔錯

又點了其他料,都算多選擇
果個奶皇包很好食!!叉燒包就麻麻地啦~
很失望的是火鍋最基本的蘿蔔&粟米很難食

很多搾...............
還有茶水的問題,果到竟然冇茶水提供

要叫一搾搾的飲料,而果搾都好小,一人一杯都冇咩剩啦~
其他食物都可以啦~
侍應都幾好,反應幾快

隔離有人倒瀉野,佢地即刻又紙巾又地拖,唔錯
坐左成晚都冇趕人走
最後埋單人人百三蚊到
還可以啦~
  • 奶黃包(必食)
2008-06-16 44 浏览
3個人上星期五晚來吃火鍋... 做緊中銀card任食優惠,可惜無人有中銀card...不過9時後都有特價火鍋料, 於是散叫叫了蕃茄湯底, 好正~~十多碟配料, 最正當然是我的最愛,奶黃水晶包,差不多一個人鯨吞成碟泡菜餃好食... 不過..同任食比較, 選擇始終是少了一點

叫了蕃茄湯底, 好正~~

泡菜餃好食...
不過..同任食比較, 選擇始終是少了一點

• 水晶包
2008-05-23 36 浏览
噚日,難得三五成群,舊地重臨,如此良辰!食任食,唔駛本咁猛tick,湯底我哋嗌咗花膠北菇菜膽鍋,『哪哪淋』食咗D津白先─因為菜煲太耐會變黃嘛~~幾清甜幾爽!料都算足,花膠彈牙、but味道淡咗D。個friend呱呱嘈,怒吠:任食居然無墨丸!!!原來四寶丸之中已經包埋墨丸喺庶…四寶丸都ok,新鮮打出嚟,都幾正,唔會成口粉團!肥牛夠薄,肥瘦適中,灼一嘢即入口,點豉油已經好好味!見有個椰菜雞肉卷~心諗實係一執椰菜包住D肉咁啦,點知又唔係喎~~~唔衰相,幾重雞肉味喎又!嘢飲幾貴,廿幾蚊一渣! 想飲啖茶都要每位8蚊,汽水都9蚊!!!!!!!!!! 我哋講笑問茶芥唔收得唔得,個伙記笑笑口話唔得,但就主動話:不如酙幾杯水俾你哋。個friend帶埋個仔嚟,又要人哋俾冰水佢「助」凍個奶樽,佢個仔又曳,又倒瀉水又咁又咁……D伙記都好快嚟抺,值得一讚! 雖則計埋豉油加一,每人要百五蚊,但都食得愉快嘅!
噚日,難得三五成群,舊地重臨,如此良辰!
肥牛夠薄,肥瘦適中,灼一嘢即入口,點豉油已經好好味!
花膠北菇菜膽鍋
花膠北菇菜膽鍋