2018-04-13
同朋友去左我地新地頭太子花園街搵食,呢條街好多野食,好多間都想試。見到其中一間門面係全粉藍的,好特別喎!行近望吓,原來係食星加坡菜的。香港可以食星馬菜的餐廳不算多,加上見佢餐牌都多選擇,價錢又合理,一於試吓佢。入面裝修都幾新,簡潔舒服。餐具好乾淨 , 枱同枱之間距離夠遠, 啱曬傾密偈。枱夠大,放多幾碟餸都唔怕,座位舒服,約老友吹水一流。餐牌好多選擇,樣樣都想試,我地叫左: 大蝦柚子沙律$108初初以為得三隻大蝦,原來响柚子堆入面仲有好多,可以慢慢尋寶。佢加左少少辣粉,甜甜酸酸辣辣,好開胃的一味頭盤。柚子就係咁樣食先最正!參巴焗魔鬼魚 $158魔鬼魚响香港好少得食,對上一次已經係幾年前响 KL Alor 食了,美味無窮。今次食返到佢好特別的一絲絲的魚肉同埋軟骨,好爽呀!參巴醬都辣夠惹味,而且魚亦夠大。但可能條魚係焗的關係,做出來唔夠香。如果可以改為即燒就正啦!諗到都流口水。姜汁炒椰菜苗 $68好味喎!椰菜苗好嫰綠,炒得好爽脆又有咬口。姜粒不少,個汁夠惹味,咸淡適中,推介。 星加坡炒貴刁$68呢味炒貴刁都唔錯,夠乾身又唔油膩。其中魚蛋片好味彈牙,同埋佢加左臘腸一齊炒,幾特別第一次食。足料份
入面裝修都幾新,簡潔舒服。
餐牌好多選擇,樣樣都想試,我地叫左:
大蝦柚子沙律$108
參巴焗魔鬼魚 $158
姜汁炒椰菜苗 $68
星加坡炒貴刁$68
呢味炒貴刁都唔錯,夠乾身又唔油膩。其中魚蛋片好味彈牙,同埋佢加左臘腸一齊炒,幾特別第一次食。足料份量大,兩個人食唔曬。
串燒牛同雞各三串,都幾大串,平均都係$12 一串,好抵食。味道幾好又唔韌,點D沙爹汁更別有風味。可惜略為唔夠熱,如果可以熱辣辣上枱就正啦!
椰青 $35
朋友話夠凍又清甜,我見佢連椰青肉都清埋,應該好 good 。
金桔蜜 $18
其實係咸柑桔蜜,熱飲好正呀!
食左D熱氣野最啱用來下火同潤喉。