2011-01-08
話說前幾天gathering,同行有人帶路,到這間尖咀星林居,,環境不錯,蠻寧靜,做得比連鎖米線店好的地方是不用搭枱﹗其實應該是星馬泰米線專門店吧?因為店員大多是泰藉人士( 應該是 )樓面大約只有2-3位是香港職員,其他職員溝通都是用泰文(?),幸好懂得說半咸半淡的廣東話,,,點菜紙很詳細,還可以詳細考慮特別要求,,,如果你唔好蔥,最好都係走左佢,因為d 蔥可以多到一座山咁XD( 未計多蔥 )我自己鍾意韮菜同芽菜,所以都揀左多芽菜韮菜酸度小酸都已經OK酸,,,,辣亦如是 **走辣係無肉碎的,,,特別推介:+$6加底,,,如果兩個女仔唔算大食,可以揀加底再SHARE,,,呢度加底係連配料加底,,,勁大碗我地女仔就係咁share食啦﹗勁抵﹗勁飽﹗唔走蔥就係咁,,,,,** D 碗大約都有譚仔普通SIZE 碗的大小,好滿,,見到好多人都要求佢俾個碗仔裝起D 配料一碗米線+$6-$9就可以多一杯飲品,冷熱同價食物質素方面,米線軟硬適中,配料都好新鮮,,,辣度方面,自己親身試過,唔係四川雲南o個隻麻辣,而係星馬泰的香辣,香辣而不嗆鼻,就算我唔食得辣,都覺得正﹗唔使加一,個人認為可以再試,,,一個
環境不錯,蠻寧靜,做得比連鎖米線店好的地方是不用搭枱﹗
點菜紙很詳細,還可以詳細考慮特別要求,,,
( 未計多蔥 )
我自己鍾意韮菜同芽菜,所以都揀左多芽菜韮菜
酸度小酸都已經OK酸,,,,辣亦如是
**走辣係無肉碎的,,,
呢度加底係連配料加底,,,勁大碗
我地女仔就係咁share食啦﹗勁抵﹗勁飽﹗
唔走蔥就係咁,,,,,
見到好多人都要求佢俾個碗仔裝起D 配料
一碗米線+$6-$9就可以多一杯飲品,冷熱同價
食物質素方面,米線軟硬適中,配料都好新鮮,,,
香辣而不嗆鼻,就算我唔食得辣,都覺得正﹗
唔使加一,個人認為可以再試,,,
一個人食一碗都係大約30多元,加飲品大約40元,
尖沙咀來講,算可以
服務不錯,只係D STAFF 廣東話唔純正,可能因為咁講野都細聲D,,,
同佢地溝通時可能要俾多D 耐性,講多一兩次,,,
電視播放台灣MV台( 無聲/細聲 ),座位間唔算好狹窄,有卡位同梳化位,,,
客人都唔係好嘈,感覺很舒服