蕃茄芝士牛通:好似鼻涕既蕃茄味「獻汁」,成碗野「洁撻撻」……食左2啖,勉強吞落肚……(>﹏<)紅豆咖啡:紅豆好硬,咖啡味勉強可接受。非常唔明點解其他人話好食??!!第一次食,唔會番轉頭!!!
蕃茄芝士牛通:

紅豆咖啡:
紅豆好硬,咖啡味勉強可接受。

非常唔明點解其他人話好食??!!

第一次食,唔會番轉頭!!!
蕃茄芝士牛通。紅豆咖啡。
2017-03-10 1144 浏览
#hklocal #breakfast on a cozy #saturdaymorning 😎 .#signature #tomatosoup with #nissannoodle 😋 paired with beefball and beef with #cheese 😜.Struggled to have macaroni or noodle because of having flu & cold, ended up, just can't resist to have noodle in #tomato with very thick broth.CHA CHAU refers to #milktea with #condensedmilk which is kind of tradition of replacing sugar at the milk tea ☕️ .On the side we had #peanutbutter and condensed milk #toast 🙈spread more than bread 🍞 😛 .Compare to other

Compare to other traditional tea houses, this is clean and with good service and patient staff👩🏻‍🍳
😋7/10
💰$55/👩🏻
Signatures
Peanut  butter  and  condensed  milk  toast
2017-03-04
$55 (早餐)
  • 蕃茄牛肉麵
2017-03-03 1098 浏览
冰室暗藏在香檳大廈的地庫-穿過蜿蜒曲折的走廊,建築廢料,一條陰暗的樓梯,終於抵達了這舊時代氣氛濃厚的冰室。 特地選了室內的啡座位,腳踏的是白色的老地瓷磚,牆壁隱隱看到滲水的痕跡。坐下的人不外乎叫番茄撈蛋麵!番茄撈蛋餐肉麵: 下單後30秒已經奉上桌,熱氣騰騰的玻璃蛋汁滿滿的覆蓋著出前一丁,用筷子一撈是掛著蛋汁的即食麵拌著午餐肉塊。一口吃下是家的味道,根本就是番茄炒蛋嘛!還嘗到隱隱的麻油香味,開胃的酸甜令人忍不住把湯都喝完(是味精湯嗎?其實哈哈,誰叫我一向對番茄蛋沒什麼抵抗力呢)雖然有人說以茶餐廳來說價錢太貴了,但是買的應該是舊式茶餐廳的澳牛侍應態度,和冰室的懷舊裝修吧~香港有很多特色冰室,有很多遊客慕名而來了的中環勝香園,賣的也是番茄湯底,不過是另外一款風味呢。喜歡番茄蛋湯底的不妨試一下蕃滿門喔!
2017-03-02
  • 番茄撈蛋餐肉麵
2017-03-03 980 浏览
朋友好想食蕃茄牛肉湯通 就黎左呢間聽聞左好耐 但一直未黎過既星座冰室 果然地方好隱秘 未去過一定會覺得好鞋搵 去到當然叫左著名既蕃茄牛肉湯通 另一碗就加芝士 湯底好結 而味道不是特別濃 而且唔夠熱 芝士熔唔到 好似沒有想像中咁好食
2017-02-28 752 浏览
第一次食星座冰室係男朋友帶我去既👫,位置非常偏僻,要經過一個破舊的商場,仲要再經過一條幽暗嘅樓梯先去到。落到去,發覺唔單止商場舊,連餐廳裝潢都好殘舊,男朋友話要試吓我係咪挨得苦...😅其實我細細個就行開街市,食開大排牌,都無乜所謂😝有時仲覺得呢啲舊式茶餐廳會特別有風味,呢啲嘢點會難到我😂Menu 得兩版,非常簡單,個個唔係食蕃茄麵就係食多士。男朋友自動幫我發板,叫咗一碗番茄牛肉撈蛋通比我,一碗蕃茄牛通比佢自己!一上枱,就覺得成碗麵好有媽媽嘅感覺!因為媽媽細個煮麵比我食嘅時候,就係用哩種碗裝比我,所以對呢款碗特別有感覺!先講男友碗蕃茄牛肉撈蛋通,蕃茄味道非常濃郁,味道清甜帶微酸,相當醒胃。我的蕃茄牛肉撈通就加咗雞蛋,所以散發咗陣陣蛋香味🍳配埋切成薄片嘅牛肉一齊食,滋味又飽肚,我地形容佢為「窮人恩物」👍🏻 拍拖要慳錢,除咗食譚仔外,其實食星座冰室都唔錯

午餐
  • 番茄牛肉通
2017-02-18 622 浏览
店里还算正常,装修比较简单。 服务还是很好的,服务人员很热心,上菜也很快。 番茄味道酸甜可口,口感软糯;牛肉鲜美,不碎但很容易咬断;芝士不错;汤主要是番茄和芝士的味道。 价格也算便宜。 环境略减分。进了那栋大厦后,要转进一个挂着按摩中心招聘的门,沿着破败的楼梯下去,看到那个按摩中心正门之后,要相信自己之前看到的细小指引,再拐个弯,进入密闭的走道,才能找到那家点。虽然冰室有张贴指引,但是那个小路牌在花花绿绿的按摩店海报的对比下,不是很显眼。而且整体感觉空气不是很流通,缺少自然光,照明主要靠灯光。综合下来,这个环境拉了后腿。
店里还算正常,装修比较简单。
服务还是很好的,服务人员很热心,上菜也很快。
价格也算便宜。
芝士番茄牛面
芝士番茄牛面
2017-02-17 513 浏览
放lunch嘅時候 同事話既然今日係尖沙咀不如我哋就試吓呢度附近好出名嘅番茄麵啦之後同事就帶左我黎呢個好隱蔽嘅 我下次自己唔會識黎嘅地方 黎到嘅時候咁岩唔係peak hour 冇咩人👍🏻👍🏻咁我就聽同事講 叫佢地最出名嘅番茄麵 再加塊芝士碗野嚟到嘅時候 同我想像中嘅番茄面有少少出入本身我以為係蕃茄濃湯 點知原來係成個湯底都好似番茄羹咁樣 依個面呢係普通公仔麵成個Testure其實好得意 但係唔係我鍾意食嘅嘢所以我應該都唔會再過嚟食啦🙈🙈🙈
放lunch嘅時候 同事話既然今日係尖沙咀
碗野嚟到嘅時候 同我想像中嘅番茄面有少少出入
成個Testure其實好得意 但係唔係我鍾意食嘅嘢
所以我應該都唔會再過嚟食啦🙈🙈🙈
2017-02-03 648 浏览
星座冰室 (尖沙咀香檳大廈地庫)隱世舊式冰室,超級懷舊!!即刻覺得變左肥仔文青,感覺良好=)應該都有番咁上下歷史,仲要係d大廈入面,都幾難搵下。蕃茄撈蛋麵,睇個樣唔多吸引,有少少屋企既感覺,面頭放塊芝士,有少少hea,可能文青既特色掛,唔多識欣賞,又唔算好好食,無乜特別,$37,整體感覺似屋企呀媽煮既蕃茄炒蛋再撈個出前一丁咁囉🙄🙄🙄lunch細食既OL應該岩岩好,而我就唔多夠飽,食個環境咁囉,應該都唔會再去😂😂😂
星座冰室 (尖沙咀香檳大廈地庫)
2017-01-23 474 浏览
呢間野真是有D 難搵, 不過在地庫自成一角, 靜靜地都OK。蕃茄撈蛋通粉: 蛋已融和在蕃茄湯底入面, 好似我屋企煲果D 蕃茄湯啊, 又唔會好淡, 夠味, 中間又帶甜甜地, 唔錯唔錯~餐肉治: 白麵包夾2塊午餐肉, HEA左D

餐肉治: 白麵包夾2塊午餐肉, HEA左D
2017-01-09 614 浏览
今天與友人到尖沙咀很有特色的小店-星座冰室今下午茶。大約在下午三點幾到餐廳,店內和店外的十數張台都坐滿人,辛好去到有人離開,有張兩人台可以坐。 我和友人都叫了番茄撈蛋面,以及外加一個奶醬多。大約等了5分鐘,兩碗番茄撈蛋面送上,番茄和蛋的份量很足,味道很濃,湯很甜,面的質地則很普通。 另外,奶醬多則需要等比較長時間才送上,差不多10分鐘。但味道很好,烘得剛剛好。

2016-12-27 5448 浏览
難得有幾日公眾假期,我呢個小吃貨又要繼續覓食喇!聖誕假期花費不少,今次唔想食太貴,搵搵下,搵到呢間。冰室係地庫,要經過較暗同較多雜物的後樓梯才到,充滿神秘感。第一次來,好難想像會有一間餐廳係度。終於到了,估唔到真係有十幾人係度食,感覺好有趣。餐廳格舊較舊,別有一番風味。驟眼也見到有不少遊客呢。一場來到,當然要試招牌蕃茄撈蛋麵。($32)蕃茄炒蛋一直是兒時最愛,既開胃又易送飯,用來撈麵唔知係點呢?落單時,掙扎了好耐要意粉、通粉,定公仔麵好!最後還是決定要公仔麵這個邪惡配搭!蕃茄蛋湯較稠身,有點像糊狀。入口是熱燙燙的,要小心呢!湯底綿滑,好多蛋花,帶少許甜。配上有咬口的公仔麵,感覺一絕。來到舊式茶記,又怎少得奶茶?男友叫了一杯茶走(走花奶,轉煉奶)。奶茶深褐色,底層的煉奶非常吸引。奶茶有茶香而不澀,煉奶令其口感更幼滑,確是出色,單叫要$14也貴得有理。小小的一個下午茶,吃得我倆津津有味。以後在尖沙咀又多了一處平食之選。
終於到了,估唔到真係有十幾人係度食,感覺好有趣。

餐廳格舊較舊,別有一番風味。
驟眼也見到有不少遊客呢。
一場來到,當然要試招牌蕃茄撈蛋麵。($32)

小小的一個下午茶,吃得我倆津津有味。
以後在尖沙咀又多了一處平食之選。
2016-12-20 5722 浏览
香港「四大奇食」第二彈,「星座冰室」正式登場 。相對於「澳X」奇快的上菜速度、香滑忌廉炒蛋和脾氣古怪的侍應大佬,「星座冰室」內裡裝潢格局比「澳X」更簡陋,侍應的服務質素跟一般食肆比較都是差不多。而且,「星座冰室」店面並非面向街外,而是隱藏在香檳大廈的地庫內。香檳大廈近年最為人注意的,是大廈內有大量風月場所,有很多流鶯北姑四處流連,吸引大量好色之徒光顧。我最初有點擔心,在前往「星座冰室」途中會被那些「姑娘」誤當成好色之徒來招徠騷擾。結果,還是我自己多疑,太庸人自擾,整個前往「星座冰室」的路途中,沒有遇上過太多麻煩。走到地庫,還是看不見「星座冰室」,摸着未明的路向前走,終於找到我要去試食的地方「星座冰室」。不過,想不到「星座冰室」門面其實挺簡陋,內裡的裝修擺設跟十二星座、占星學或天文學半點關係都沒有,實在想不起「星座冰室」跟「星座」有什麼關聯和意義?「星座冰室」內部平凡的裝修,令我立刻想起西貢的平民化餐室,都是樸實無華的餐檯、座位、餐櫃和收銀櫃檯,牆壁上的油漆經歷時間的洗刷,已經逐漸發黃,邊緣滲水跡象顯然易見。「星座冰室」內沒有餐牌座,沒有插着任何餐牌,因為大部分餐牌都是貼在牆上或檯上。「

「星座冰室」內沒有餐牌座,沒有插着任何餐牌,因為大部分餐牌都是貼在牆上或檯上。「星座冰室」的招牌菜都是以蕃茄作為主要材料的菜式,一個是「蕃茄麵」,另一個是「蕃茄撈蛋麵」。看坊間食評,一眾食評家都是抱着「鹹魚青菜,各有所愛」的心態各自挑選自己喜歡的菜式。
不過選「蕃茄麵」的話,就要再想配菜,反而點選「蕃茄撈蛋麵」,配菜反而不需要再操心,因為只得一款可供選擇,就是加芝士,或者選擇不加芝士。
芝士蕃茄撈蛋麵
「蕃茄撈蛋麵」不像「蕃茄麵」,「蕃茄麵」一眼望過去全都是紅彤彤一片,好像患重病的人突然吐血,吐到整碗麵都是血一樣。我點的「芝士蕃茄撈蛋麵」的蕃茄,隱藏在麵和滑蛋之內,再在麵上鋪一層片裝芝士,用筷子跟匙羹一起撈,把所以食物混合在一起。
把即食麵、芝士、蕃茄和蛋完全攪拌在一起,整碗「芝士蕃茄撈蛋麵」仿佛已經再分不清芝士,蕃茄去了哪裡,因為它們已經完全被絞碎,混合在麵中。
芝士蕃茄撈蛋麵
由於所有食材都被混合在一起,用匙羹盛裝着麵來吃,同時吃到蕃茄、芝士和蛋的味道,四者的味道完全融合在一起。

芝士蛋的味道本來很濃很重,但蕃茄的味道蓋過了芝士,沖淡了芝士蛋原來的濃味,令整碗「芝士蕃茄撈蛋麵」的味道沒想像中那麼濃,不過我喜歡這種味道。

「芝士蕃茄撈蛋麵」感覺有點像在家中自己煮沒有餸陪襯的即食麵,不過在「星座冰室」吃跟在家中捧着即食麵,躺在家中的梳化上,一路望着電視,一路品嚐沒有餸即食麵的滋味感覺完全是兩回事,無法相提並論。

不過我未必有這樣的耐性,花心思慢慢把滑蛋、芝士和蕃茄全部加到即食麵中,製造如「芝士蕃茄撈蛋麵」般的食物。所以這種即食麵,我都是留在「星座冰室」慢慢試食好了。

下次去「星座冰室」,我想點外表血淋淋的蕃茄麵,再配雞絲來吃,看看會是什麼的味道……
2016-12-16
2016-11-23 1127 浏览
好多年前朋友帶過我嚟,好多年後再嚟返,差啲搵唔到搵咗陣先見到呢個招牌跟住落樓梯就搵到了呢一日大約6:30嚟到,撞正伙計叔叔嬸嬸食飯時間,但佢哋都好有禮貌咁幫我哋落單上菜[蕃茄牛肉通粉,$32]嚟到呢度就一定係食蕃茄麵㗎啦好足料,好多蕃茄好多牛肉,通粉更加多!細食可以叫少麵。不過蕃茄湯稍為杰咗少少,落得太多生粉喇!不過我諗呢個都係佢哋嘅特色嚟嘅[枝裝可樂,$12]每枱枱面都有一大罐冬菜,加落麵度更加香啊
好多年前朋友帶過我嚟,好多年後再嚟返,差啲搵唔到
搵咗陣先見到呢個招牌
跟住落樓梯就搵到了

[蕃茄牛肉通粉,$32]

嚟到呢度就一定係食蕃茄麵㗎啦
[枝裝可樂,$12]
每枱枱面都有一大罐冬菜,加落麵度更加香啊
2016-11-14 946 浏览
今日去咗尖沙咀嘅星座冰室度食呢一間茶餐廳最特色嘅嘢食就係佢嘅茄牛通,同埋佢嘅茄午蛋撈出前一丁間食店好難搵,係正一個廢廢地既商場既地下,不過估吾到都有幾多人去食!所以我哋分別叫咗一碗茄牛通同茄牛蛋麵,茄牛通嘅味道都幾酸,好有番茄味,但係個湯底就唔係平時食既咁,係好似固體型嘅但係咁我就真係麻麻鐘意呢一種質感啦至於個茄牛蛋撈一丁就特別d,係真係呢間先有,味道都ok,無咁酸,仲食到好勁既蛋香味,可以一試價錢單一碗麵都30幾,無飲品包,其實都吾算真係好平,不過係幾有特色既,睇得出都有吾少熟客專程過黎食!
今日去咗尖沙咀嘅星座冰室度食

所以我哋分別叫咗一碗茄牛通
同茄牛蛋麵,
但係咁我就真係麻麻鐘意呢一種質感啦

價錢單一碗麵都30幾,無飲品包,其實都吾算真係好平
,不過係幾有特色既,睇得出都有吾少熟客專程過黎食!
今次呢間餐廳其實之前都已經食過好多次架啦 但真係極之好味啊😛😛😛呢間餐廳係以蕃茄湯底出名既而且都開左幾耐下有一定既歷史所以經常活躍於尖沙咀既人應該都已經聽過 今次我同朋友放左學就決定再去幫襯下啦😋我叫左蕃茄咸牛肉撈蛋米線($37)朋友就叫左蕃茄撈蛋米線($32)等左5分鐘左右好快就上台啦 因為呢間係比較舊既鋪頭所以做野既人應該都有返一定年紀所以落單講野既時候要比返少少耐性講慢少少😝同埋佢地d碗係用比較舊或既瓦碗都幾特別架~~2碗米線因爲撈左蛋既關係一上台唔會話超靚超吸引即刻相機食先個種但味道係絕對唔會令人失望!佢地既米線比起一般米線鋪要粗同埋食落好滑身同埋好好咬 撈埋蛋同蕃茄湯底絕對係絕配💕我仲加左咸牛肉 佢既咸牛肉唔會話真係超咸反而少少地既咸味更加可以令到個湯底更濃郁 而且撈左蛋之後食落個口感仲正左唔會係味精味反而係新鮮蕃茄味👍🏻👍🏻其實可以自己揀撈蛋定唔撈蛋 但撈左蛋絕對係好味左10倍 當然唔撈都好香濃既蕃茄味啦😆呢間餐廳細細地同埋地址都有d難搵架(係the one隔離間五金鋪行入去轉右直行到最入)但係真係又平又好👍🏻令人回味無窮
蕃茄咸牛肉撈蛋米線
蕃茄咸牛肉撈蛋米線