2017-08-09 161 浏览
同朋友係美麗華行完街就帶左佢去對面嘅香檳大廈 食我呢間我成日幫襯嘅番茄麵-蕃茄撈蛋通-之前次次都係食撈蛋一丁 今次就擇左配通粉🤘🏿佢地嘅蕃茄麵同出面嘅唔同唔係落茄膏 而係用新鮮蕃茄煮成蕃茄蛋湯比較稠身 好多蛋花湯底好綿滑 食落好多蛋絲 蛋味好香🤤佢地蛋花湯真係一絕 係平民得黎 但啖啖滿足嘅蕃茄撈蛋🤤❤️仲可以加配芝士/牛肉等等🤤.帶親朋友去 個個都食過番尋味今次朋友食完第一啖 已經深深愛上左大家千祈唔好比呢本撈蛋嘅外觀嚇親 佢真係好有內涵架 .話明隱世小店 位置係難去啲 裝修都比較殘舊位置係係新記芝士麵隔離樓梯再落一層 唔好比佢頹廢裝修嚇親 哈哈
同朋友係美麗華行完街

大家千祈唔好比呢本撈蛋嘅外觀嚇親 佢真係好有內涵架

話明隱世小店 位置係難去啲 裝修都比較殘舊
位置係係新記芝士麵隔離樓梯再落一層
唔好比佢頹廢裝修嚇親 哈哈
好耐之前黎過食一次芝士蕃茄撈蛋通依稀記得係好特別好濃郁嘅味道🙈因為之前真係無食過類似嘅野而蛋同蕃茄都可以堪稱係我最愛嘅其中之二❤️記得當時評價覺得好唔錯所以再次帶男朋友黎食.一來可能今次懷住有期望嘅心情黎到所以變得好似同期望有d落差咁.係地下嘅小冰室 環境有d昏暗呢度無套餐叫 只可以單叫一碗 而定價大約係30-40左右.蕃茄撈蛋米 ($34)雖然望落真係似嘔吐物😂但其實都幾好味 類似羹狀嘅蛋漿好香撈埋d粒粒嘅蕃茄其實好好味😋自己比較鍾意米粉 但好似唔係太夾感覺上次食通粉好食好多不過個汁真係好杰身 可以好似d沾麵咁掛到湯😂😂😂.蕃茄牛肉丁 ($34)出前一丁竟然唔洗加錢但成碗就變左成陣出前一丁個包麻油味😫😫完全蓋過左個蕃茄汁😭不過牛肉好嫩嘅極懷疑係咪今次無加芝士影響左個味道🤔上次食一片香濃嘅芝士蓋係碗麵上面熱力慢慢令佢溶化 真係每啖都充滿芝士嘅香成碗麵好好味唔通芝士真係個靈魂?😳😳😳
好耐之前黎過食一次芝士蕃茄撈蛋通
所以變得好似同期望有d落差咁
係地下嘅小冰室 環境有d昏暗
呢度無套餐叫 只可以單叫一碗
而定價大約係30-40左右
蕃茄撈蛋米 ($34)
雖然望落真係似嘔吐物😂
但其實都幾好味 類似羹狀嘅蛋漿好香
撈埋d粒粒嘅蕃茄其實好好味😋

自己比較鍾意米粉 但好似唔係太夾
感覺上次食通粉好食好多
不過個汁真係好杰身 可以好似d沾麵咁掛到湯😂😂😂
蕃茄撈蛋米

蕃茄牛肉丁 ($34)
出前一丁竟然唔洗加錢

熱力慢慢令佢溶化 真係每啖都充滿芝士嘅香
成碗麵好好味
唔通芝士真係個靈魂?😳😳😳
2017-08-01 9662 浏览
屹立五十年的星座冰室並非所屬大型連鎖集團,隱身於尖沙咀香檳大廈的地庫 地理位置顯得低調,然而這裏卻是街知巷聞的食店,甚至有不少遊客聞名而至 所謂「星座」不是指占卜運程那些星座,曾閱過報章,原來因為餐廳由粵語片明星開設 店內最著名的莫過於其蕃茄湯麵食,有聞是以新鮮蕃茄、豬骨及牛肉等自家製作 聽就聽得多,每每因其餐點賣相而卻步,終於有日忽發奇想要嚐嚐,馬上召喚好友同行 芝士蕃茄牛通 $37賣相確實普普,我也不打算拌勻,以免更糟 蕃茄湯底濃郁,酸甜開胃,伴以芝士片添上輕微鹹潤 也許因為Mac n Cheese,要搭配芝士而且有得揀既話,我會選擇轉通粉 然而落單後我馬上覺得後悔,因為帶湯好易浸爛粉麵 幸好奉桌成品正路,而牛肉微韌但無雪味,量亦不算少 雖然味道沒有特別精彩之處,但夠街坊家常,不失為港式Comfort Food 友人點的蕃茄雞絲麵 $37其實並非我們所想手撕雞那種雞絲,而是像炒雞柳 雞肉醃得十分入味,加上蕃茄湯的酸可以平衡一下,不會只有鹹甜醬油味 即食麵為出前一丁,不用再加錢轉底,我未有一嚐,但根據友人所言未有爛麵 按價錢而論不是最便宜食店,不過思及心思功夫,一試確實無妨

芝士蕃茄牛通 $37賣相確實普普,我也不打算拌勻,以免更糟
蕃茄湯底濃郁,酸甜開胃,伴以芝士片添上輕微鹹潤
然而落單後我馬上覺得後悔,因為帶湯好易浸爛粉麵
幸好奉桌成品正路,而牛肉微韌但無雪味,量亦不算少

按價錢而論不是最便宜食店,不過思及心思功夫,一試確實無妨
2017-07-13 549 浏览
走進舊大廈的地庫尋找星座冰室,位置和佈局有點陰森,還以為自己走錯路。冰室是典型港式老店的樸實設計,有點像在港產片中七、八十年代的佈景,現在可謂買少見少了~和很多慕名而來的人一樣,我和朋友被招牌的蕃茄撈蛋麵深深吸引~但鑑於要heavy就heavy到底的態度,最後我們點了看起來更吸引的芝士蕃茄撈蛋麵($39)。麵底不用加錢也是出前一丁,整碗是整碗!也是蛋花 !簡直是蛋花湯!一啖過吃到麵、蕃茄和蛋芡,杰身之餘甜甜酸酸,非常有飽肚感。反而芝士加了味道上也沒太大改變,Not a must。

2017-05-22
2017-07-09 268 浏览
星座馳名的蕃茄芝士雞蛋麵,真係好好食又有神秘感,係尖沙咀咁 繁榮的城市,The one 旁邊,竟然有間咁噏得嘅茶餐廳,又吹佢唔脹地受歡迎,次次去到坐滿,有時又好有性格咁唔開鋪,佢個廁所先得意...要經過一間好似去左 九龍城寨生活的生活潦倒的香港人住家,再轉角
星座馳名的蕃茄芝士雞蛋麵,真係好好食
1K
來過星座冰室很多次了,每次也是帶不同的朋友來試試她的新鮮蕃茄湯底,這蕃茄麵相當有名,在OpenRice也有不少的篇幅。地點簡直是非常非常隱蔽,在香檳大廈地庫,沒有指示牌沒有廣告牌,不是懂路根本不會找到來這裡。香檳大廈大家也知道是什麼地方,而且在地庫那邊,衛生也不是太好,冰室的裝潢也是古舊和殘舊。聽說星座冰室的蕃茄湯底是每天也用大量新鮮的蕃茄打成,亦成為了她的著名之處。這次點了一個蕃茄咸牛肉麵($35),放滿了這個中SIZE的舊式中餐碗,看似很多,但也只是有一個出前一丁麵的份量,並不會太飽肚。畢竟是新鮮蕃茄製,蕃茄湯有明顯的蕃茄鮮香,並沒有茄膏味道,湯底香而不膩,光喝也沒有感到油和口乾;可是並沒有濃郁得令我深刻,所以還是差一點點。出前一丁是不用加錢的,其他配料不是重點,也沒有特別,只是普通罐頭咸牛肉,可是蕃茄湯底確是店家的重中之重。

2017-06-28
2017-06-29 303 浏览
今天路經尖沙咀工作朋友提議到香檳大廈午餐由於我去過前者無數次..所以朋友提議不如到星座一試香檳大廈中,  有兩家好出名的港式餐廳而其中一家, 就是星座冰室進入香檳大廈走落下一層再經過一條雜亂無章的小行就會發現星座冰室就位於最盡處看上殘舊的星座冰室給我一種像是滿有歷史的一家店這裡食品款式差不多那我當然點叫這裡的招牌菜 "芝士蕃茄撈麵"其實賣相並不討好但味道確一流蛋質嫩滑, 蛋味香濃再配上新鮮蕃茄加上芝士, 味道非常濃郁而個人認為, 不加芝士味道更好值得再次回味,
今天路經尖沙咀工作
朋友提議到香檳大廈午餐
由於我去過前者無數次..
所以朋友提議不如到星座一試

香檳大廈中,  有兩家好出名的港式餐廳
而其中一家, 就是星座冰室

進入香檳大廈走落下一層
再經過一條雜亂無章的小行
就會發現星座冰室就位於最盡處

看上殘舊的星座冰室
給我一種像是滿有歷史的一家店

這裡食品款式差不多
那我當然點叫這裡的招牌菜 "芝士蕃茄撈麵"
其實賣相並不討好
但味道確一流
蛋質嫩滑, 蛋味香濃
再配上新鮮蕃茄
加上芝士, 味道非常濃郁

而個人認為, 不加芝士味道更好

值得再次回味,
2017-06-08
2017-06-26 122 浏览
刚吃过星座冰室,两碗番茄牛肉加蛋,两碗不加,个人觉得很难吃,面是用的出前一丁的方便面,作为一个主打番茄的店,汤蕃茄味很淡。奶茶也很难喝,根本没有奶茶味,就跟喝水一样。地理位置太差,不管食物怎么样,前往餐厅路上地下小巷的恶臭味都会让你完全丧失食欲。
2017-06-26
2017-06-14 194 浏览
好耐無黎食正好今日行完尖沙咀想食簡單快餐小小地於是唸起呢度$34。蕃茄餐肉麵出前一丁+$5。撈蛋長條型餐肉大概有8件蕃茄撈蛋一如以往的好食湯杰但茄味如可加強就更$39。芝士蕃茄牛肉麵出前一丁本來想加蛋,但怕又芝士又蛋會好怪,所以無加到。芝士一塊鋪面,撈匀後很有滿足感,芝士味不重,但反而更好,不會太膩!
好耐無黎食

蕃茄撈蛋一如以往的好食
湯杰但茄味如可加強就更

蕃茄餐撈旦

$39。芝士蕃茄牛肉麵出前一丁
本來想加蛋,但怕又芝士又蛋會好怪,所以無加到。

2017-06-14 104 浏览
下午茶時間嚟到尖沙咀無理由唔去星座既未去過既人可能會覺得自己行錯路/未必搵到路因為未必諗到大廈地庫會有間冰室蕃茄撈蛋牛肉通(V)唔係太好濃郁蕃茄湯底理個有蕃茄得嚟又唔濃.. 加埋撈蛋就真係正屬於淡口味之選蕃茄牛肉通加芝士(A)湯底濃過加撈蛋... 睇個色都知喇加埋芝士有少少咸味.. 口感清爽理個通粉都係夏天之選嚟到理啲小店好多時都有玻璃樽裝可樂A.V. 當然都唔會錯過喇玻璃樽裝可樂仲有大同細揀添
下午茶時間嚟到尖沙咀無理由唔去星座既

玻璃樽裝可樂仲有大同細揀添
2017-06-10
  • 蕃茄撈蛋牛肉通
2017-06-08 401 浏览
食茄牛公仔麵,港島去勝香園,九龍呢邊去尖沙咀的星座冰室,對老饕來說是常識吧。地點十分隱蔽,位於一古舊商場的地底一角。N年前我第一次來也找了很久。但如果你是攝影發燒友的話,那你應知「陳烘相機」在那裏,而星座便在「陳烘」旁往地底的樓梯一走便是了。呢間店有兩大名物:蕃茄撈蛋麵和蕃茄牛肉麵,今天選了後者。麵是普通的即食麵,湯有微微番茄味,但遠不及勝香園濃厚,但麵上的蕃茄牛肉汁卻是精華所在,充滿家庭口味。蕃茄不會煮得爛爛的,牛肉仍有鮮味,沒用鬆肉粉,茄牛與汁伴起麵來味道剛好。雖然整體評分仍是勝香園優勝,但星座的茄牛麵仍可在九龍區稱霸。

呢間店有兩大名物:蕃茄撈蛋麵和蕃茄牛肉麵,今天選了後者。

蕃茄牛肉麵

2017-05-22
蕃茄牛肉麵
2017-05-26 160 浏览
終於黎到星座冰室,感覺好懷舊。客人源源不絕,環顧四週,大家食緊嘅都係呢度最出名嘅蕃茄麵。第一次黎,打算食盡佢,叫左個芝士蕃茄牛肉撈蛋麵。基本上所有想食嘅前料都齊,不過價錢亦都偏貴,芝士蕃茄撈蛋麵$39加牛肉$5,盛惠$44大元。蕃茄撈蛋係好味嘅,因為我屋企麵係咁整蕃茄炒蛋,由細到大食慣左,再加上芝士,撈落公仔麵度特別夾。牛肉唔算韌,今時今日,係街食野,食到牛肉有牛肉味已經好開心。幾間出名蕃茄麵嘅餐廳之中,我個人最中意係呢度,可能有種家嘅感覺,比較適合自己合味。不過俾$44食一碗屋企都整到嘅蕃茄撈蛋麵,值唔值得真係見仁見智。

2017-05-22 105 浏览
This old style restaurant serves basic cha chaan teng food and their signature dish, noodles with egg and tomato. It is heavenly delicious despite that the look maybe quite disgusting. Ingredients are pretty simple. You just can't help asking how can the combination be so tasty?? The soup is creamy but not heavy. Tomatoes add the hint of freshness in it. I love it. Can't ask for more.
朋友不介紹都不知道有這間店,原來還是老字號,不過要在香濱大廈經過有不良場所感覺的足浴店廣告的入口才落到去,讓人有些不安這日在尖沙咀有查經班上,就算在此食個飯店中陳設簡單,但仍可見有不少客人,也許都是熟客了而餐單列出的都是不同配搭的蕃茄麵,相當專一我ORDER的是蕃茄牛肉麵 $34蕃茄牛肉麵 $34蕃茄密鋪了碗面的配合牛肉看來粉量十足,攪拌後把蕃茄和牛肉等把牛肉和出前一丁更融為一體。我點的是出前一丁,麵質爽口,牛肉可口不會靭,蕃茄湯底都好好味今餐都不錯,OK好食又不貴

這日在尖沙咀有查經班上,就算在此食個飯
店中陳設簡單,但仍可見有不少客人,也許都是熟客了
而餐單列出的都是不同配搭的蕃茄麵,相當專一

我ORDER的是蕃茄牛肉麵 $34
蕃茄牛肉麵 $34

今餐都不錯,OK好食又不貴
2017-05-19
2017-04-16 6761 浏览
無論是這地踎冰室的存在,或其撈蛋能教食客不以貌取物的威力,都是難以解釋。雖然位置隱敝、週遭的巷子看似廢墟,老中青都不畏險的到冰室來。小店有名於茶餐廳都有的簡單麵食,餐牌經常提及蕃茄二字;但賣點不該是蕃茄,跟勝香園的是兩回事,重點是別樹一幟但接受程度見仁見智的撈蛋。其貌真的不揚,但淡雅的蛋香是別處難尋的。這幢大廈有好幾個出入口,有至少兩條路引到冰室去,較直接的是甜品店的下坡路段位置的小巷。總之走進大廈中心位置,四處張望總會發現店名的路牌。雖然環境殘舊,別要心慌意亂。門口在座位,但如果內裡不是滿座的話,我一定會選裡面,店內的環境較有條理,加上電視聲,感覺沒對著廢巷般陰森。不見天日的地下位置,加上舊得很而非裝懷舊的陳設,令人有時光倒流、疑幻疑真的感覺。冰室還算關得不晚,但相信再晚一點都未必有客人敢來。一副經典的茶餐廳格局,水吧的動靜盡現眼前。偌大的木檯置於店中央,旁邊有少量的四人雅座。木檯夠寬闊,坐對面的有一臂之隔,搭檯坐應該比卡位還要舒服。麵食都是即點即製,即是某些配料是預先準備好的,例如是煎香腸仔、午餐肉等。雖然位於尖沙咀中心地帶,但見及店外的環境,三十多元的麵食有點貴。跟連鎖米線店比,
雖然位於尖沙咀中心地帶,但見及店外的環境,三十多元的麵食有點貴。跟連鎖米線店比,當然差不多,當晚飯的話都是價廉的選擇,但用料只是茶餐廳常見的,未能令三十多、甚至雙拼後加撈蛋的近四十變得有說服力。如果跟同樣其實是街頭食物的車仔麵來比,價錢可能相近,也只能概嘆百物騰貴但仍要乖乖的付錢來吃。
蕃茄牛肉撈蛋米
喜歡吃茄麵的,這裡未必能滿足到你,但即管可試蕃茄撈蛋+一項配料的搭配。吃過這裡無加撈蛋的茄麵,茄量足但始終沒放茄膏,味道較淡,跟勝香園走不同的路線。正因為茄香和甜味來得較清,配撈蛋更是一絕,互不搶各自的風芒。
密鋪了碗面的蕃茄撈蛋,賣相真的頗倒胃口的,亮面帶稠、淡黃的一片半透明,像黏液似的連牛肉和米粉都完全遮蓋。必需把底下的豐富內容翻出表面、翻騰躍起,把蕃茄撈蛋跟碗裡小量的清湯融合。沒那麼稠,未完全熟透的蛋白,成了掛麵條的功臣。我點的是米粉,比公仔麵掛湯能力低,但勝在纖細,能連湯的拌進口裡。
加蛋一隻的成本遠低於$5,但這裡的蛋花的確做得不俗,想夾起蛋黃結塊都不行;點綴的清新蛋香,和蕃茄碎的微酸混和,加水分後成了蕃茄蛋花湯。因此,加了撈蛋後,蕃茄的角色更低,莫說想吃茄肉,整個感覺根本脫離了茄湯的基本條件。
牛肉放得不少,切得不算薄,像家中煲湯用的牛肉而非坊間的滑牛。無筋而帶點嚼勁,牛味濃郁,能令清淡不已的碗中之物生色不少。個人不喜歡吃加工肉類,因為不健康和過鹹,鮮牛肉勝在能提味但不會造成太大的濃淡對比。
嫌太清淡的話,更可添點檯上的菜甫,但切勿未試便放進湯裡,因為鹹度頗高。簡單的麵食,份量足,味道好,雖然用料不是成本高,三四十元一碗的冰室麵食,值得間中回味。老一輩的可以來個舊式茶餐廳懷緬之旅,我這些不老不青的,還是看在食物的份上而來。撈蛋跟這冰室一樣其貌不揚,卻有它的過人之處。
蕃茄牛肉撈蛋米