2007-08-29 15 浏览
同男友食過幾次,都覺得唔錯~每次都係晚飯時間黎,要等都係等幾張檯,唔算耐啦...牛肉面...牛肉好林,而家幾入味,不過d面好似差少少味呢...沙茶魚肉燥飯餐,都唔錯,肉燥都幾多...最鐘意佢既珍珠奶茶,唔會太多珍珠,而家味道剛好,每次都會叫呢個餐飲...真係幾好呀!價錢都ok...
同男友食過幾次,都覺得唔錯~

每次都係晚飯時間黎,要等都係等幾張檯,唔算耐啦...

沙茶魚肉燥飯餐,都唔錯,肉燥都幾多...

真係幾好呀!價錢都ok...
2007-08-28 14 浏览
之前有朋友返HK,我地行完街仔就求其搵左個地方食飯...大家都未試過呢度,所以就試下la...唔錯bor...無論係小食定主菜,全部都唔算...小食拼盤幾多款式,份量亦唔少,都幾抵食...咖哩面包魚...都幾好味,不過size比較細,好似係咁抵食...其餘o既已經無乜印象,但overall都係唔算o既一餐...
之前有朋友返HK,我地行完街仔就求其搵左個地方食飯...
大家都未試過呢度,所以就試下la...
唔錯bor...
無論係小食定主菜,全部都唔算...
小食拼盤幾多款式,份量亦唔少,都幾抵食...
2007-05-21 4 浏览
同男友諗唔到食咩, 見好耐之前話想試呢間野, 所以入左去.睇完個menu其實都覺得無咩特別...我要左魷魚羹麵- d魷魚唔掂, 麵一般男友要左唔知咩蕃茄牛肉麵- 佢\話湯底好油, 味道一般仲要左一客醉雞扁拼麻辣豬耳- 非常一般埋單$101呢個價錢可以有更好總括黎講係唔會有下次
同男友諗唔到食咩, 見好耐之前話想試呢間野, 所以入左去.
睇完個menu其實都覺得無咩特別...
我要左魷魚羹麵- d魷魚唔掂, 麵一般
男友要左唔知咩蕃茄牛肉麵- 佢\話湯底好油, 味道一般
仲要左一客醉雞扁拼麻辣豬耳- 非常一般

埋單$101
呢個價錢可以有更好

總括黎講係唔會有下次
「易容高手」我就識,返工遇到好多,「易牙」真係唔知點解…尋晚收工原本諗住去女人街搵嘢食,度度都爆晒棚。行行吓上咗嚟,見到萬人空巷等住入板前,好似唔使錢有米(壽司)派咁。行過見到呢度有張二人枱吉咗,嗱嗱聲走入去坐低。佢中間張大枱好搞笑,正方形每邊可以坐三個人,遇著一對對人嚟食有時要分兩邊轉角坐。中間有個水缸浮住啲假花咁嘅擺設。靚唔靚就見仁見智,不過全店都叫做有裝修先。叫咗一碗魷魚加拚貢丸羹麵、一碗大腸麵線、一碟滷水牛腱、一碟鹽酥雞。羹麵即係稠嘅湯麵,味道唔錯,啲魷魚仲好過我幾年前喺西門町食到嗰啲,起碼真係有魷魚。大腸麵線味道近似台灣地道出品。牛腱一啲都唔特別,卅幾蚊一啲都唔值。鹽酥雞又淡啲粉又上得唔好,同台灣食到嘅相差甚遠。見餐牌上嘅飲品選擇咁少,廿五蚊杯胚芽珍珠,寧願落樓下對面幫襯happy lemon。
「易容高手」我就識,返工遇到好多,「易牙」真係唔知點解…

大腸麵線味道近似台灣地道出品。

牛腱一啲都唔特別,卅幾蚊一啲都唔值。

鹽酥雞又淡啲粉又上得唔好,同台灣食到嘅相差甚遠。

2007-04-24 7 浏览
休養生息左一個星期~我又出動搵嘢食啦~kekee行行下街心血來潮想做貧窮人,所以搵咗一間幾廿蚊落樓的餐廳,食晚飯幾廿蚊,哈哈,都好抵呀~我哋一人一碗麵:紅燒牛肉麵->牛肉好”淋”,而且好入味,佢仲放左紅蘿蔔一齊煮,感覺無咁齋燕餃貢丸麵線->我成日都覺得呢度啲燕餃幾特別,因為好少可以喺出面有得食,雖然啲燕餃無乜味,但係夾埋個湯呢,味道就剛好.個貢丸呢...唔..都無乜特別.雖然我覺得佢個湯底比較油,不過呢,兩個人埋單都係$67,又唔駛加一,哈哈,好抵的晚餐.
休養生息左一個星期~我又出動搵嘢食啦~kekee

我哋一人一碗麵:

叫了兩個定食。飯唔好吃,汁燒雞扒ok,菜無味,個魷魚小食就ok。我吃的是貢丸麻辣冬粉,即係有d似紅薯粉或粗粉絲之類的東西,都夠辣,呢個唔錯。加$10要了春卷,都不俗。夠熱囉。但完全無醬料比人點,好唔主動。位又窄,成日比人撞。唔比貼士又好似有面色睇咁。
加$10要了春卷,都不俗。夠熱囉。
但完全無醬料比人點,好唔主動。
位又窄,成日比人撞。
唔比貼士又好似有面色睇咁。
2007-03-25 1 浏览
本身唸住同老公去食板前,點知一樣好多人排隊,簡直不知會等幾耐,唯有去隔離食pizza,同樣要等大約5-6張枱...好肚餓..唔等啦..唯有食呢間..老公食豬扒定食,大約50元,份量少只有一塊豬扒,一碟油菜一碗飯男仔食未必夠而且不大好食,不值><而我食了魚旦撈面,但係無味道,唯有勁落辣汁,先有點味,落完後好味好多..不過服務極度差..叫極加水,無人理..連叫埋單都無人啋,真係想發火..

2007-01-18 5 浏览
今日同同學食lunch, 3 個人都係叫set lunch 炸雞扒飯($30, 包一杯飲品),佢地話係最好食的。個飯果然不錯,雞扒有手掌咁大件,香噴噴、脆卜卜,炸醬很薄,隱約見到雞扒上有一些五香粉,真的好香。再食下啖飯,好Q的感覺,唔似係一般白飯,我想應該係台灣蓬來米,而且佢落左一些醬汁,好香薑同冬菇味,略嫌飯不太夠熱。仲有飯裡頭放左幾塊番茄,配合塊炸雞扒,感覺好清新。我杯餐飲係珍珠奶茶,茶同奶味洽到好處,但對平時飲開少甜的朋友可能偏甜左少少。同學叫左杯柑桔青檸,顏色都幾靚,不過佢話酸左少少。最後值得一提的是,餐廳會奉送每位客人一碟清菜,雖然不值錢,但係我覺得足以反映老板對客人的誠意招待,呢D 咪就係做生意囉,小財唔出,大財又點入呢?。睇完其他食評,下次一定會再去試下佢地的麵線!

睇完其他食評,下次一定會再去試下佢地的麵線!
2006-11-05 8 浏览
同小抓牙飲杯野~睇下佢有無我心.買d手信俾大佬我嘛~本來打算去家樂星巴克~點知好鬼多人...唯有轉去樓上易牙~因為食個茶餐包野飲都係20蚊~都好似幾抵~而且仲唔加一入到去睇到d員工開緊餐~不過都有人招呼我地~叫左奶油厚多士~加左5蚊轉荔枝梳打~佢話杯野偏甜~我見佢飲得好慢~ 奶油多士應該ok啦~佢話之前食左碗米粉好飽,都仲有胃口食得晒,應該ok o既,我幫佢切開果陣,都知道應該係幾脆我叫左大腸麵線同凍洛神花茶(唔駛加錢,我去台灣都會飲依個,因為有美容功效~而且我鍾意酸酸甜甜o既感覺)個大腸麵線認真唔掂,麵線只有數條,大腸兩舊半,成碗都係湯羹~好鬼咸~我去城市超級買包番屋企煮好過佢下次再黎食其他野
同小抓牙飲杯野~睇下佢有無我心.買d手信俾大佬我嘛~
入到去睇到d員工開緊餐~不過都有人招呼我地~

下次再黎食其他野

06年10月23日剛由台灣回港沒多久,我又想念台灣的美食了這家店的老闆是台灣人,水準應該不錯吧...點了羊肉麵線, 小的滷肉飯及肧芽珍珠羊肉麵線- 麵線很幼滑,像台灣吃到的一樣,羊肉燉的差不入口即化,但湯底稍甜,跟台灣中藥成份重的湯底太遠囉滷肉飯- 台灣的滷肉飯是把肥豬肉切成小粒,這裏是用肉燥,我還是喜歡台灣的那種肧芽珍珠- 奶茶很香滑,珍珠很Q,肧芽有咬口,甜度適中,很不錯!照片請看這:http://www.wretch.cc/album/album.php?id=foodiebarbie&book=78
06年10月23日

剛由台灣回港沒多久,我又想念台灣的美食了
這家店的老闆是台灣人,水準應該不錯吧...

點了羊肉麵線, 小的滷肉飯及肧芽珍珠

照片請看這:

2006-09-01 2 浏览
早幾日同男朋友去食,叫左1個大魯肉飯,皮蛋豆腐,咖哩魚包,大腸麵線,本來對咖哩魚包有d期望,但原來個包好細都不特止,裹麵有2塊魚,2-3 粒薯仔,因為個包太細所以溶不下太多咖哩汁,攪到咖哩魚同薯仔已經小,d汁更加極少,$40幾真係唔值,另外所謂既大魯肉飯都係好細,一個男人根本唔夠食,魯肉都好少,唔夠送飯,皮蛋豆腐味道ok,但都係果句--好少皮蛋,得2小塊,少得恐怖,仲要$24,最後大腸麵線都幾好味,$18但size一樣係迷你版,這個我order時店員已話左俾我知,大腸麵線係"小食",所以好細!總括黎廣,對這間店期望唔好太多,食下午茶會岩d,晚飯就no way la!!!
2006-08-31 18 浏览
  今日下午兩點幾去食,因為對set無乜興趣,所以散叫,但都幾貴囉!  我叫左魚丸魷魚羹冬粉(走青),再加一個涼泮小黃瓜。  小黃瓜先來,份量極少!完全唔值20蚊,仲有個味怪怪的,總覺有點”壓”味,毓民牛肉麵d涼拌青瓜好食好多!仲有,我碟野都未食完,就不斷有人問我仲要唔要,我都未食完,做乜要收我碟野喎!真奇怪!  個冬粉話明要走青,來到又係有青係面!唉,咁我做乜要同你講呀!仲有,冬炒份量ok,但d餸就超少!得兩粒魚丸同兩”舊”魷魚,30蚊喎,有無咁矜貴呀!  埋單走,$20+$30,加埋一應該都係$55,點知張單係$57囉,後來睇單先知原來冬粉要加$2,餐牌唔覺有講,落單又唔講,原來覺得被人屈囉!  但更奇怪的是我俾六十蚊佢,佢找番七蚊俾我,都唔知係佢找錯,定係我睇錯單,是但!但整體感覺差了!

我叫左魚丸魷魚羹冬粉(走青),再加一個涼泮小黃瓜。

2006-07-19 2 浏览
3 個人黎食lunch,同事A order 醉雞泡飯跟洛神花荼,同事B order 茄子魯肉飯跟鴛鴦咖,我就order 左燕餃湯麵跟涷珍珠奶茶。同事話醉雞泡飯麻麻地,而杯洛神花荼似酸梅湯既味道。茄子魯肉飯一般,D 茄子味道好淡。我果份呢,燕餃幾好食,但個湯麵唔掂,珍珠奶茶OK。Lunch set 由$25- 起,仲唔洗加一,都幾抵。環境都ok。不過西門町多野食好多。

2006-07-05 3 浏览
真的很解渴, 不過我仍未分到同酸梅湯有什麼分別!乾麵好味過湯麵..D湯完全無味!下午茶既春卷好抵食, $10有6條,不過大腸麵線就好希...好水...不算好味係旺角區來講尚算抵食
真的很解渴, 不過我仍未分到同酸梅湯有什麼分別!
乾麵好味過湯麵..D湯完全無味!
係旺角區來講尚算抵食

2006-07-05 2 浏览
幾個人7點左右去到, 冇乜人, 得3、4枱左右點左幾個定食, 味道同份量都好一般, 不太吸引..
幾個人7點左右去到, 冇乜人, 得3、4枱左右
點左幾個定食, 味道同份量都好一般, 不太吸引..