2014-06-15 744 浏览
星期六喺cwb行完街搵嘢好想食台灣嘢,但好似得易牙妙手有所以就上去了唔使點等位,被安排咗去窗口位,都坐得舒服嘅我叫咗個蜜汁雞定食,定食包括飯,個餸,有個菜同台式餐飲 (90蚊)個蜜汁雞甜甜地,幾開胃;珍珠奶茶唔係太夠甜,珍珠好咬口,但無味(好味嗰啲甜甜地架嘛),個菜又整到老哂,唔好食朋友仔淨係叫咗個魯肉飯...乾睜睜咁......overall嚟講,麻麻地好食....希望銅鑼灣可以開多一兩間台式嘢食吓....

唔使點等位,被安排咗去窗口位,都坐得舒服嘅

朋友仔淨係叫咗個魯肉飯...乾睜睜咁......

2014-06-14
2014-04-12 1186 浏览
工作關係,14:45先有午餐食。諗住有下午茶叫,唉15:00先有。甘選了$52 的餐,鹽酥雞飯,飯堅少,一個球,我食完不是好飽。鹽酥雞都脆,味精粉少不是很咸,有D燒汁MIX埋飯,都不過不失。不想想像中的好味道。我俾6/10奶茶少甜,珍珠一般,不是太林,有少許chewing , 5/10CWB搵平靚正有點難道。
工作關係,14:45先有午餐食。

諗住有下午茶叫,唉15:00先有。

CWB搵平靚正有點難道。

2014-04-09
2013-10-08 803 浏览
我淨係覺得紅燒牛肉麵好食,牛腩好味夠淋。滷肉飯,都OK過得去啦。肉丸冬粉好難食呀,D粉唔知似乜,口感又不佳。大腸麵線就普普通通。滷水大腸拼雞亦,炆得唔係好入味。
我淨係覺得紅燒牛肉麵好食,牛腩好味夠淋。
滷肉飯,都OK過得去啦。
肉丸冬粉好難食呀,D粉唔知似乜,口感又不佳。
大腸麵線就普普通通。
滷水大腸拼雞亦,炆得唔係好入味。
南風妹媽咪帶朋友落來香港玩,有form one的青春期小男孩,有幾十歲的老奶奶,吃飯真是有點“眾口難調”。是日中午,逛街到銅鑼灣,當然要滿足堅持要吃中餐(要有米飯,不吃義大利面!)的奶奶,回頭看見金佰利廣場五樓有易牙,想起之前也在openrice上search過,於是就近上去試下啦,6人同行,500多港幣找數,大家都吃得很滿足。第一道:蒜泥白肉白肉的美妙在於“白肉”一要肉本身是白煮,二是要多肥,鋪上厚厚的蒜泥醬,惹味不膩,十分開胃。可惜易牙的白肉,第一,太薄,第二,不夠嫩,看起來就好像打邊爐用的機切薄肉片焯熟,淋上酸泥,很一般。第二道:小吃拼盤豬耳絲還算脆口,可以贊,但涼拌黃瓜不夠精細,一勺辣椒醬算數,沒意思。滷水牛展不錯,夠香,肉很軟,有甜味。接住就記不清哪道先上了滷水豬手:不予置評,南風妹不吃豬手的,不過同桌人都說汁特別好滷肉A菜:所謂A菜就是油麥菜,沒什麽亮點滷肉茄子:南風妹沒有吃到滷水拼盤:南風妹吃滷水豆腐比較多,值得贊一贊,雖然是碟中間不顯眼的小東西,但豆腐熱辣辣,外微脆內軟滑,南風妹又特別喜歡吃豆腐,當然多夾兩筷子。涼拌凍豆腐:南風妹的至愛兼大推薦!凍成膏狀的豆腐,上面有半

第一道:蒜泥白肉

第二道:小吃拼盤

接住就記不清哪道先上了

滷肉A菜:所謂A菜就是油麥菜,沒什麽亮點

滷肉茄子:南風妹沒有吃到

涼拌凍豆腐:南風妹的至愛兼大推薦!凍成膏狀的豆腐,上面有半個皮蛋,鋪上肉鬆和柴魚干,一拌勻,一勺落在熱飯上,正!豆腐的質感加上肉鬆柴魚醬汁的咸鮮,凍豆腐配熱白飯,滋味無窮。

咖喱麵包盅:南風妹吃咖喱永遠都是愛薯仔多過愛雞,不過趁麵包還硬的時候撕一塊“墻皮”,還是很有趣味,咖喱的味道就沒有什麽特別了

香酥雞排:不夠咸咯

牛肉角:沒吃到,已經實在太飽
2013-01-27
2012-08-09 477 浏览
晚上九時多,在銅鑼灣這種人潮洶湧地方找一間少人的餐廳也不易。經朋友介紹下說金百利五樓的台式料理很不錯,就上去試試。店裡的環境尚算雅緻,空間不算大,以採用木色為裝潢,給人感覺清新。先來一碗深海花枝羹冬粉,冬粉其實就是我們平時吃開的粉絲。台灣菜素有「湯湯水水」之稱,早期的人因為忙於農耕開墾,同時物質也不如今日充裕,為了方便,他們常常煮一鍋可為湯又可為菜的羹菜,既營養又方便。 羹湯至今在台灣民間依然受各族群喜愛。這碗花枝羹湯頭灑上了冬菜,荀片和花枝,表現簡單清爽。羹冬非常濃調,帶點漿糊狀。那滑滑溜溜的條狀物,比較似湯羹多過冬粉,口感相當特別,筷子功不好的話還是用匙吃比較方便一點。花枝比較下得吝嗇,只有三片而且切得很薄,不但不鮮甜而且很韌。麻辣牛𦟌粉: 牛𦟌是牛復後小腿去骨後所得的肉塊,筋紋呈花狀,含高量的膠質,帶筋,而且脂肪少,吃下肉質堅實,充滿嚼勁,拌了麻辣醬,炸菜,花生,蔥粒和冬粉一起吃,口感充滿層次,冬粉爽滑彈牙,蘸滿了麻辣醬吃很惹味,而且醬不會給人感到舌頭麻脾。不錯,可以一試!醉雞片:這裡的醉雞和我們平時吃開的很不同,是把雞肉卷在一起然後厚厚的切片,吃下沒有骨的。醉雞是用較豐富呁調味
深海花枝羹冬粉
麻辣牛𦟌粉
醉雞片
醉雞片:這裡的醉雞和我們平時吃開的很不同,是把雞肉卷在一起然後厚厚的切片,吃下沒有骨的。醉雞是用較豐富呁調味,將雞肉以紹興酒醃製及烹調而成,雞肉柔軟嫩滑,有很香濃的酒香味,再配合店裡提供的酒蘸醬一起吃,口味加倍香醇。

埋單平均每人約七十元,以食物及地區來說,是合理的價錢,喜歡台式料理的朋友可以一試。
2012-08-06
麻辣牛𦟌粉
醉雞片
深海花枝羹冬粉
2012-06-25 360 浏览
連續放兩曰又可以同男友一齊放,佢話好耐冇同我周圍行下,咁就同我落左銅鑼灣行街街,佢話好耐冇食過易牙咁就去左食啦,3:00這時間一d都唔多人,好快就有位,坐底睇下有冇新野食,同之前都係差不多,所以叫左兩個套餐,紅燒牛肉麵和雞扒飯,一杯珍珠奶茶一杯青檸梳打,小食地瓜梅粉薯條,炸蝦餅。因為這時間人不多所以可以靜靜地食下野,係老銅想靜下都幾難,所以可以慢慢享受下寧靜的下午時光。紅燒牛肉麵可以話係冇牙力都可以輕易食都,湯底濃,肉有不少同大舊,雞扒炸得脆,但肉不夠味><珍珠奶茶是我覺得最好飲,不知是否比出面較多奶而且甜度適中,好滑(正)但係杯青檸梳打太酸啦…地瓜薯條夠甜落埋梅粉夾到不得了,好味,不過佢同炸蝦餅一樣炸過火左小小,蝦餅很普通,埋單要149元。
2012-06-24
$74.5 (下午茶)
2011-10-27 316 浏览
这个店很大的一个好处,就是不用等位置,随到都有座!在铜锣湾这种人潮汹涌的地方,实在是很难得。东西说不上特别好吃,但环境还算雅致,所以我也想不明白为啥人不多。中秋节的晚饭是在这里解决的。我点了红烧牛肉面,味道麻麻的,牛肉、胡萝卜和汤面。乏善可陈。同事点了茄子饭和一个冷拼。冷拼是大家共享的,也就是黄瓜、猪耳、冻牛肉等。另一个同事点了最贵的鸡肉石锅饭,卖相甚好,比较入味,而且食材多。后来发现确实是我们三个中最好吃的一份,于是就拿出来共享了!点评:鸡肋饭店,不后悔来,也不后悔不来。
点评:鸡肋饭店,不后悔来,也不后悔不来。
麻麻的,红烧牛肉面
差,茄子饭
冷盘
2011-09-12
麻麻的,红烧牛肉面
2011-10-18 207 浏览
突然間巧想吃魯肉飯; 印象中同區沒有太多台灣菜選擇於是順理成章就去拜訪了好久不見的易牙妙手 六點前還幸運地趕得及以下午茶價錢來個Early Dinner 由於顧客不多, 基本上點菜後幾分鐘食物已到齊每次必點小食皮蛋豆腐, 最愛那入口冰涼的感覺 皮蛋,豆腐, 肉鬆撈埋一齊就成為一道簡單得來又輕盈的前菜 茄子魯肉飯: 吸油勝手茄子吸盡了醬汁中的油份, 吃了一口已經成口油魯肉的肥瘦適中, 只嫌醬汁略咸亦欠甘香, 但送飯還是一流 貢丸餃子麵 : 貢丸爽口彈牙, 而台式餃子還是第首次試, 餃子平扁平平, 釀了小小豬肉和椰菜 味道及口感當然不及我們慣常吃到的餃子好味麵質軟滑配上清湯底, 只是整體味道淡了一些 熱蜂蜜綠茶 : 正常水準可以, 價錢也合理, 可以番兜
突然間巧想吃魯肉飯; 印象中同區沒有太多台灣菜選擇
於是順理成章就去拜訪了好久不見的易牙妙手

由於顧客不多, 基本上點菜後幾分鐘食物已到齊
每次必點小食皮蛋豆腐, 最愛那入口冰涼的感覺
皮蛋,豆腐, 肉鬆撈埋一齊就成為一道簡單得來又輕盈的前菜
魯肉的肥瘦適中, 只嫌醬汁略咸亦欠甘香, 但送飯還是一流
味道及口感當然不及我們慣常吃到的餃子好味
麵質軟滑配上清湯底, 只是整體味道淡了一些

熱蜂蜜綠茶 : 正常

水準可以, 價錢也合理, 可以番兜

2011-10-02
2011-08-06 175 浏览
不知從何時開始, 易牙妙手好像成為了我跟另一半每次周末來銅鑼灣午餐的首選.這天又來到吃午餐, 雖然巳經3時多, 但等位的人仍不少.不過等了大約10分鐘左右就可以入座了~午餐直到5:30也可以點的, 也有下午茶餐, 不過我們還未吃午餐, 下午茶的份量有點不夠,所以點了午餐.我點的是深海花枝羹冬粉其實這個冬粉巳吃過好幾次. 記得最初吃時花枝很厚很彈牙, 不過之後再吃, 一次比一次差.這次的花枝更差, 切得超小粒, 厚度還是有的, 但巳不鮮不甜, 還很老很韌.....冬粉一直是我的至愛, QQ滑滑的, 飽肚但不會感到很滯. 湯是羹來的所以比較糊, 這次胡椒下得有點太多了, 加上那些泡菜, 很辣.另一半點的是菜肉餃麻辣湯面拿了一口面來吃, 是有點麻帶辣, 面尚算彈牙份量也多, 另一半平常很吃得辣但吃完這碗後滿頭都是汗喊著很辣的.....菜肉餃沒吃不評了.還加了2個小吃皮蛋豆腐我本身是超愛吃皮蛋的. 這裡的皮蛋豆腐算是平價中比較好吃的~皮蛋味濃, 芯雖未至於靚貨, 但仍算軟身, 豆腐夠凍. 肉鬆超多的, 是很惹味, 另一半說可以加在湯面內更好吃. 醬汁甜甜的但不要沾太多不然會很咸.燙A菜一碟份量
這天又來到吃午餐, 雖然巳經3時多, 但等位的人仍不少.
不過等了大約10分鐘左右就可以入座了~
我點的是深海花枝羹冬粉
ok

另一半點的是菜肉餃麻辣湯面

還加了2個小吃
皮蛋豆腐

燙A菜
一碟份量不是很多, 但伴著的醬汁甜甜的很可口, 平日不多吃菜的另一半也爭著吃了很多.

還有點了凍的及熱的桂圓蜜各一杯.
我的是熱桂圓, 味道不太甜, 不錯, 但略嫌桂圓肉太小, 只有2,3小片.

埋單2人HKD120左右, 吃得飽.
如果食物質素再改善一下就更好了~
2011-08-06
  • 皮蛋豆腐
2011-07-22 83 浏览
琴日同左女友同一個fan去左呢間店食下午茶,叫左個大腸麵線同花枝羹,佢d野飯一般啦,冇咩特別好同特別差.反而係d小二好似遊緊魂咁,我地明明係3位,但有新客入來竟然要搭枱而當時係有大把吉枱,要同小二再講佢先安排佢地坐第二張枱,而且叫佢地比杯水,由我地坐底叫到去到我地要走先比杯水我地,成班人都唔知做緊咩.都冇咩客,都會咁樣.以後唔會再來.
琴日同左女友同一個fan去左呢間店食下午茶,
叫左個大腸麵線同花枝羹,佢d野飯一般啦,冇
咩特別好同特別差.
反而係d小二好似遊緊魂咁,我地明明係3位,但
有新客入來竟然要搭枱而當時係有大把吉枱,要
同小二再講佢先安排佢地坐第二張枱,而且叫佢
地比杯水,由我地坐底叫到去到我地要走先比杯
水我地,成班人都唔知做緊咩.都冇咩客,都會咁樣.
以後唔會再來.
2011-06-12 67 浏览
男友一向鍾意去易牙食野,話佢有款汁煮雞肉同跟餐的菜好好味。雖然叫做汁煮雞肉,但係呢個雞肉煎得好香脆,醬汁甜甜地,幾惹味,份量都幾多,套餐包埋前菜、焯油麥菜、珍珠米同台式飲品,賣六十幾蚊,可以接受啦。個菜又真係幾好食,唔知用咩汁撈上去D菜度,好香口。杯珍珠奶茶味道都唔太差,D珍珠數量真係十隻手指都數得出自己就叫左碗大腸麵線,廿二蚊,麵線份量得好少,成碗水汪汪,大腸得一舊,兩啖食晒,完全係食左等於無食。係就係味道幾好,但係一個女仔咁細胃口食完都唔夠飽,當真係小食就好。呢度唯一優點就係唔洗等位,星期五晚7點幾都無咩人~唔知點解呢可?
男友一向鍾意去易牙食野,話佢有款汁煮雞肉同跟餐的菜好好味。
汁煮雞肉~正
個菜又真係幾好食,唔知用咩汁撈上去D菜度,好香口。
杯珍珠奶茶味道都唔太差,D珍珠數量真係十隻手指都數得出
大腸麵線

2011-06-10
汁煮雞肉~正
  • 汁煮雞肉
  • 大腸麵線
2010-11-01 35 浏览
好耐之前黎過呢間鋪,岩岩心血來潮想食台灣野就上左黎食,揀左牛展set dinner...牛展好難咬開之前食唔係咁嫁- -飯真係一粒粒珍珠米!碟菜個汁好好味但形容唔到係咩汁黎(有蒜片)好在碟前菜同之前一樣!成個set最中意就係佢同杯洛神花茶等位唔耐,但等野食就好耐我唔明牛展,前菜係雪櫃拎出黎要成10分鐘唔係呀嘛!如果真係要黎食就唔好揀繁忙時間,不過,應該無下次
好耐之前黎過呢間鋪,
岩岩心血來潮想食台灣野就上左黎食,
揀左牛展set dinner...

一般既set dinner

牛展好難咬開

之前食唔係咁嫁- -
飯真係一粒粒珍珠米!
碟菜個汁好好味

但形容唔到係咩汁黎(有蒜片)
好在碟前菜同之前一樣!
成個set最中意就係佢同杯洛神花茶

洛神花茶

等位唔耐,
但等野食就好耐

我唔明牛展,前菜係雪櫃拎出黎要成10分鐘

唔係呀嘛!

如果真係要黎食就唔好揀繁忙時間,
不過,
應該無下次
2010-10-22
洛神花茶
一般既set dinner
2010-10-16 20 浏览
哩日相約朋友一聚, 選址cwb, book 左哩間易牙.我地遲左入去. 都唔打緊, 入面都仲有吉台. 安排我地坐窗口位. 唔錯, 有strip view. 不過都係志在傾下計$65 一個set dinner, +$5 轉肉燥飯. 要左個沙茶炸魚柳, 肉燥飯, 珍珠奶茶沙茶魚好大碟, 就咁數都有8-9件, 一定食唔晒.再加上肉燥飯幾大碗. 肉燥味濃, 有點鹹. 可以撈晒碗飯, 唔駛餸都ok沙茶都有點鹹. 炸魚炸得香脆, 新鮮炸好燙口!餐包埋油菜. 總算健康一點.珍珠奶茶茶味帶甘味, 略有點甜. 埋單$70, 非常飽, 一個餐包咁多野都還可以接受. 只係每樣菜d 味都濃左d.7點半入去, 10點幾先趕我地走. 雖然正常應該唔趕既, 不過比我地坐2-3個鐘都唔錯.
哩日相約朋友一聚, 選址cwb, book 左哩間易牙.

沙茶魚好大碟, 就咁數都有8-9件, 一定食唔晒.
沙茶都有點鹹. 炸魚炸得香脆, 新鮮炸好燙口!
餐包埋油菜. 總算健康一點.
珍珠奶茶茶味帶甘味, 略有點甜.

2010-08-06
2010-09-15 24 浏览
呢間易牙妙手我俾10分,一百分滿分==個飯加咖呢要加五蚊都唔緊要,但係件咖呢薯仔竟然係凍既!!!!!!極無誠意!!!炸豬扒炸到火農曬,想點呀!!珍珠奶茶D珍珠痴埋一舊,吸都吸唔到!!!極差!!!!!第一次食食評就要鬧。我都唔想,係你逼我==
呢間易牙妙手我俾10分,一百分滿分==
炸豬扒炸到火農曬,想點呀!!
珍珠奶茶D珍珠痴埋一舊,吸都吸唔到!!!
極差!!!!!

第一次食食評就要鬧。我都唔想,係你逼我==
2010-09-13
2010-09-10 12 浏览
為什麼說基本上一樣? 因為這裡的東西就是..吃跟不吃也沒啥分別....不吃你不會羨慕渴望, 吃了也不見得想番轉頭吃...不過這裡是老友提議,因為遷就我飲珍珠奶茶...友人點了 魯肉飯,菜,跟鹽酥雞扒,我就點了 百香果綠茶...老實說 飲品真的有點搵笨.22$...珍珠少..份量少...叫了少冰還是那麼多冰..老友的飯來了..飯很多..魯肉卻少得可憐...成本不會真的那麼高吧??? 連多少少魯肉也沒?水準就一般啦...見友人吃時完全沒驚喜表情..跟我一樣..-.-幸好今次食飯只是其次..與老友聯誼才是王道....期待下一次跟老友聚會..但地點希望不要在這!

水準OK而已
2010-09-08