2009-05-25 10 浏览
今日我同左以前既同學出去行街臨走就黎左呢間飲杯野先岩岩好5:30 叫左個下午茶蜜汁雞翼佢真係炖出黎既..不過唔知係咪為左等佢快d熱我聽日叮叮聲 可能最後都係叮熱d先拎出黎食頭兩隻都有d蜜汁味架 但係食食下就好似冇左咁同埋我唔鐘意佢d芝麻佢有四隻架..最尾特別細隻珍珠奶茶叫左少冰..但杯野d份量少左我見到隔離台果d係多d既..叫少冰就冇左一部份好唔抵~~
今日我同左以前既同學出去行街

食頭兩隻都有d蜜汁味架 但係食食下就好似冇左咁
同埋我唔鐘意佢d芝麻
佢有四隻架..最尾特別細隻

叫左少冰..但杯野d份量少左
我見到隔離台果d係多d既..
叫少冰就冇左一部份
好唔抵~~
2009-05-23
2009-05-03 82 浏览
今日個人打算去CWB嘅"少數民族文化節". 去之前搵咗間台灣野又想試下.服務態度夠好, 我想換位都無問題(可能無咩人嘅關係吧). 之後我點咗Lunch Set:上海茶肉雲吞+魯肉飯+燙A菜 (油麥菜)+珍珠奶茶魯肉飯: 正,好好食. 又夠味.又香.上海茶肉雲吞: 一般, 唔係差.不過好似D湯落多咗鹽.燙A菜 (油麥菜): 最正最好味係呢碟菜, 菜上有D配料帶出好多香味出黎.好食!! Total:$34 + $13燙A菜 = $47 only !!!! 抵食
服務態度夠好, 我想換位都無問題(可能無咩人嘅關係吧).

魯肉飯: 正,好好食. 又夠味.又香.
上海茶肉雲吞: 一般, 唔係差.不過好似D湯落多咗鹽.

臺灣午餐
燙A菜 (油麥菜)
魯肉飯
上海茶肉雲吞
2009-05-03
臺灣午餐
燙A菜 (油麥菜)
魯肉飯
上海茶肉雲吞
2009-02-22 26 浏览
同事介紹..說他的午餐幾好..今就試試他的晚餐吧!!見佢有2人套餐..但睇落去唔係咁吸引..都係散叫 ~~燕餃魯肉撈麵...普通普通咁啦..冇咩特別!醉雞泡飯..完全覺得好似係屋企食湯飯咁...飯好似一舊舊就咁放落d湯到咁..這就是泡飯嗎???炸蝦餅..算是好食的一個!!價錢算貴..但食物卻普通..有點桃源島的感覺..但人地平好多..
同事介紹..說他的午餐幾好..今就試試他的晚餐吧!!

見佢有2人套餐..但睇落去唔係咁吸引..都係散叫 ~~

燕餃魯肉撈麵...普通普通咁啦..冇咩特別!

炸蝦餅..算是好食的一個!!

2009-02-15 24 浏览
10/2 今晚兩個人黎左呢到食飯, 唔駛等位去到就有得入, 我地叫左炸豬扒配白飯, 汁燒雞配滷肉飯, 個餐包埋時菜, 叫左兩杯珍珠奶茶炸豬扒配白飯 - 真係好炸囉, 豬扒超薄, 炸粉應該都算做厚啦, 因為咬落口只食到啲炸粉, 唔係好覺有豬扒喺裡面囉, 同埋超級燶既汁燒雞配滷肉飯 - 呢個都算正常, 啲汁燒雞都可以食得下時菜 - 凍既...(莫非呢碟係凍食既)珍珠奶茶 - 麻麻地, 唔夠凍, 啲珍珠仲要大粒過條飲管, 啜唔到上黎!

汁燒雞配滷肉飯 - 呢個都算正常, 啲汁燒雞都可以食得下

時菜 - 凍既...(莫非呢碟係凍食既)

滷肉飯
汁燒雞
時菜
炸豬扒
2009-02-04 24 浏览
放工後立刻趕往銅鑼灣與女朋友看家有喜事2009八點場,笑了一小時四十分鐘後也將近10點,所以就選擇了這間簡簡單單的易牙妙手為是晚晚飯的落腳點。晚飯時段早就過了,所以店裡也是空空如也,只有數名客人,靜靜的感覺還不錯。拿起桌上的推介,寫著「巨人麵餐」四隻大字,本身也餓透了,所以我們也懶得細閱餐牌,想也不想就點了這個二人份量的套餐。套餐內容如下:-二人份量雜錦麵食一碗:我們選了麵線,那隻碗真是挻大的,麵的份量也很合理,但是配料就相對比較少了,有貢丸、魚片、肉燥、燕餃凡等等,但就是各樣只有兩粒,湯底味道也偏淡,整體只屬普通,是個清淡之選。-兩個小食:分別是清菜與大腸,清菜的醬料有點驚喜,可能是主食較淡所致;而大腸也就是普通的一碟鹵水大腸-兩杯珍珠奶茶:也是普通得不能再普通的珍珠奶茶食物真的很平凡,但全程吃得舒適,幽靜的環境容許我跟女朋友暢談了很久。若然十點後還在銅鑼灣閒逛想找個地方傾計,這裡是個不錯的選擇。

-兩杯珍珠奶茶:也是普通得不能再普通的珍珠奶茶

碗是很大的,有近一呎闊,但配料真的不夠
兩個還可以的小食
2009-01-23 7 浏览
去cwb 金百利樓上食台灣野, 間野之前都想去唔叫特別出名, 所以d 野都唔見得特別好食叫左個set lunch, 炸魚片魯肉撈麵 + 珍珠奶茶杯珍珠奶茶好一般, 冇乜茶味, 同普通茶餐廳幾乎無異個杯好似都會food court o個間台灣野o個個design, 差在哩個杯用玻璃做魯肉麵不過不失, 塊魚片頹左少少, 唔寫o係menu 會好d值得一讚既係d 汁幾好食. 成個麵都幾飽友人叫左一個辣寬麵, 隻麵幾得意, 好煙韌彈牙, 不過份量少友人食左兩三啖就k.o. 左佢. 唔飽我試左啖, 個湯ok辣, 但係唔係好香.台灣野都係都會o個間算唔錯今次哩間只係一般不過o係cwb 食飯32蚊有埋珍珠奶茶唔駛加一都算係咁
去cwb 金百利樓上食台灣野, 間野之前都想去
唔叫特別出名, 所以d 野都唔見得特別好食

叫左個set lunch, 炸魚片魯肉撈麵 + 珍珠奶茶
杯珍珠奶茶好一般, 冇乜茶味, 同普通茶餐廳幾乎無異
值得一讚既係d 汁幾好食. 成個麵都幾飽

友人食左兩三啖就k.o. 左佢. 唔飽
我試左啖, 個湯ok辣, 但係唔係好香.

台灣野都係都會o個間算唔錯
今次哩間只係一般
不過o係cwb 食飯32蚊有埋珍珠奶茶唔駛加一都算係咁
2009-01-05 17 浏览
其實係有次約fd食反~由於太夜啦.好似都十點半諗唔到食咩之下又決定去金百利食就choose左呢間台灣野啦估唔到夜麻麻都好多人.而且間店細妯所以好迫下~不過食物又不錯wow!3個人叫左魯肉飯、咖喱面包、魚米線、皮蛋豆腐埋飲品豆腐有驚喜!咖喱面包都夠得意!!!反而飲品就麻麻.不過ok gei~所以下次食夜晚又諗唔到既我就會來食家啦
其實係有次約fd食反~
由於太夜啦.好似都十點半
諗唔到食咩之下又決定去金百利食

就choose左呢間台灣野啦
估唔到夜麻麻都好多人.而且間店細妯所以好迫下~
不過食物又不錯wow!

3個人叫左魯肉飯、咖喱面包、魚米線、皮蛋豆腐埋飲品
豆腐有驚喜!咖喱面包都夠得意!!!
反而飲品就麻麻.不過ok gei~

所以下次食夜晚又諗唔到既我就會來食家啦
$50 (宵夜)
2008-11-23 19 浏览
16.11.08 (sun) late lunchpancake colours 同呢度最後揀咗呢度,因為想食濕野。要咗兩個sets:1)魯肉飯拼菜肉云吞:味道一般,云吞偏淡、魯肉份量少,偏咸2)羊肉麵線:鍾意食羊嗰位話一d羊味都冇,我就食得出有羊味(我唔食羊)。羊冇肉,得d皮(應改為『羊皮麵線』),麵線texture係偏軟(比一般麵線還軟),呢碗野嘅味道係俾sauce改晒,唔知咩味。最好係杯野飲,加$3飲熱桂圓蜜。比$時同佢反映羊肉得d皮,但個waitress好似冇咩反應=.=呢間野越黎越唔得,銅鑼灣真係lack of有質素嘅台灣食店呀!
16.11.08 (sun) late lunch

要咗兩個sets:
1)魯肉飯拼菜肉云吞:味道一般,云吞偏淡、魯肉份量少,偏咸

最好係杯野飲,加$3飲熱桂圓蜜。

2008-09-09 8 浏览
數年前來過幾次之後,也沒來了...之後一直只光顧同大廈的其他食肆,星期日下午同男朋友食tea,想不出吃什麼,就舊地重來吧都幾餓...叫了兩個午餐, 雲吞配燥肉飯, 和椰香炸魚片米線, 再另叫一個炸粟米卷燥肉飯okay,只嫌飯粒太濕,入口感覺"痴立立"...魚片米線有點微辣,椰汁味好香,炸魚片普通雪藏貨的味道,但米線較淋身反而炸粟米卷帶來驚喜,我個人最喜歡吃沙律海鮮卷,這小吃就似足海鮮卷了,只是入面包住的是粟米粒和沙律醬,粟米好香甜; 不過外皮太淋了,一夾起就幾乎散了...$30/4件...可以一試的p.s 珍珠奶茶好正,茶味好清

燥肉飯okay,只嫌飯粒太濕,入口感覺"痴立立"...

p.s 珍珠奶茶好正,茶味好清
2008-08-19 13 浏览
同朋友食晚餐七點幾入場都無人排隊但食完8點多出來就見到排哂長隊大家係食就早D去la!我叫了椰香雞肉米線 --> 個湯底做得好出色! 正!朋友叫了個豬腳麵線 --> 朋友話仲好味過去台灣食的再來了一個炸豆腐小食 -->不過不失因為地方不太大D聲音焗住哂所以好糟而且好多人等位D侍應都想你快D走食野唔錯但如果大家想三五知己傾心事就唔好揀哩間la!
同朋友食晚餐
七點幾入場都無人排隊
但食完8點多出來
就見到排哂長隊
大家係食就早D去la!

我叫了椰香雞肉米線 --> 個湯底做得好出色! 正!

朋友叫了個豬腳麵線 --> 朋友話仲好味過去台灣食的

而且好多人等位
D侍應都想你快D走

食野唔錯
但如果大家想三五知己傾心事
就唔好揀哩間la!
2008-08-01 31 浏览
琴日去食lunch叫左個麻辣牛展寬粉.之前食過一次.好辣.但好好味..琴日叫個小辣啦.點知好失望..望落去冇分別.但一食.就知d辣湯溝左水.咁就叫小辣? 係冇咁辣.但係連味道都淡埋.同埋己經冇左原本0既香味.. 問waitress拎鹽.. 見佢埋去bar頭拎.. 點知完來全間易牙妙手都冇平時茶餐聽一樽樽果d..佢用個細兜裝比我.~拎到黎時我真係打個突.之後格離台對男女都比佢杯野飲個waitress..話好甜.之後去加水..我諗佢地應該調較一下味道方面...

我諗佢地應該調較一下味道方面...
(非会员)
2008-07-14 18 浏览
I went there today for lunch with my honey. We ordered 1) 2 set lunch 炸魚餅鹵肉拌麵 OK Ah but the 'pork rice in taiwan style' is not good la2) 皮蛋豆腐 OK as wellThis is our 1st time went to there, I think I will go again. Cos this is a good place of anti inflation restaurant specially in CWB!
1) 2 set lunch
炸魚餅鹵肉拌麵 OK Ah
2) 皮蛋豆腐 OK as well

2K
2008-06-01 10 浏览
一直對金百利的食肆印象麻麻, 可能因為多年前幫襯過0個間(港式)日本餐廳 (現已執) 實在太難吃... 今日想食好日都唔食的台灣0野, 上0黎呢度試試. 叫了個炸魚餅鹵肉拌麵 set lunch ($30), 加 $18 要了個皮蛋豆腐, 又加 $3 要了熱薑母奶茶.先0黎凍食的皮蛋豆腐, 面頭鋪滿肉鬆, 勁多木魚 flakes 及少量蔥花, 下面就係一磚豆腐及一隻一開二的皮蛋, 賣相同想像中好大出入... 皮蛋味道一般, 豆腐比較0鞋身不過夠晒豆香, 配上甜甜地的豉油及香口又脆身的木魚 flakes, 幾好食, 不過肉鬆就幾大煞風景, 除0左好鹹之外, 浸了汁後亦濕溼溼的, 可以不理.熱薑母奶茶唔係咁熱, 而且薑味唔夠, 麻麻0地鍾意.炸魚餅鹵肉拌麵係碟頭上, 賣相有少少似港式西餐的所謂「肉醬意粉」... 麵條係扁撻撻的「奶油麵」, 鹵肉好入味, 帶油香又帶少少沙茶醬 (?) 咁味, 撈埋 d 麵, 幾好食; 炸魚餅有少少似加了蔥的港式炸魚片頭, 炸得鬆化香口, 又唔油, 出奇地好食.環境唔錯, 乾淨企理, 0個個鐘數客人比較少, 靜靜0地幾舒服; 招呼 ok 啦.埋單 $51 (

熱薑母奶茶唔係咁熱, 而且薑味唔夠, 麻麻0地鍾意.

埋單 $51 (唔使加一), 幾平, 都食得過的. 估唔到呢間0野唔錯, 以後食台灣0野又多個選擇 -- 起碼唔使0下0下去仙 x 岩吧!
熱薑母奶茶
皮蛋豆腐
炸魚餅鹵肉拌麵
環境唔錯
2008-05-20 26 浏览
見近來吃日本菜吃得太多,所以就轉轉口味吃台灣菜。本人一向麻麻地台灣菜,所以沒有點正宗的菜式。我叫了個牛腱米線,男朋友就叫了個羹。d 米線出奇地有水準 ! 幼身,就算浸水浸得耐都唔會發脹個羹 d 味都唔錯,但我都係食唔慣。不過小食的價錢好貴,所以無叫到。之前食過芝心花枝丸,配 honey muster ! 超好味 ! 鹽穌雞也是很好味的 ! 不過略嫌油左少少。
見近來吃日本菜吃得太多,所以就轉轉口味吃台灣菜。

本人一向麻麻地台灣菜,所以沒有點正宗的菜式。

我叫了個牛腱米線,男朋友就叫了個羹。

d 米線出奇地有水準 !
幼身,就算浸水浸得耐都唔會發脹

個羹 d 味都唔錯,但我都係食唔慣。

• 牛腱米線
  • 芝心花枝丸
2008-05-10 16 浏览
三個禮拜前黎依間易牙妙手﹐點知話要裝修兩個星期﹐摸門釘﹐今日終於有機會再次拜訪。(其實都唔覺有乜大變動~)友人十二點前到﹐攞到個窗口位﹐個景好靚!叫左兩個lunch set:魯肉飯配上海雲吞($32)+炸魚餅魯肉麵($30)+小食扁雞片($22) ﹕魯肉飯配上海雲吞 - 魯肉飯唔錯﹐雲吞普通。炸魚餅魯肉麵 - 整體不錯。扁雞片 - 頗大份(以$22蚊計)﹐味道都可以啦。$3x包野飲(無椰香珍珠但有返珍珠奶茶揀)﹐環境不錯﹐銅鑼灣區中心地帶(Sogo隔離)﹐仲可以要求啲乜﹖

魯肉飯配上海雲吞 - 魯肉飯唔錯﹐雲吞普通。
炸魚餅魯肉麵 - 整體不錯。
扁雞片 - 頗大份(以$22蚊計)﹐味道都可以啦。

炸魚餅魯肉麵
魯肉飯配上海雲吞